Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Gdzie kupiæ] Strza³y
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
Tomasz Pêkala
Witaj!!!

Dobre materia³y do strza³ ma Jarek Be³za.
Mozesz spojrzec sie na jego strone:
http://belza.iq.pl/pol.htm
i skontaktowac sie z Nim.

Moze jeszcze jesli masz jakies kontakty z BMiK - to moze oni maja dojscie do "cedrówek".

Mozesz zapytac Gyule Grabera (HKCz) mailto:green@civ.pl - moze strza³y wêgierskie?

Jak na razie wyrobów innych producentów nie znam. Te które znam poza wymienionymi wy¿ej i Bisokiem nie warte s± polecenia. (Moge nie znac wszystkich). :sad:

Prawda jest taka.

Dobre strza³y to ich prawie idalna identycznosc. Zarówno grot (waga), jak prêt (d³ugosc, idealnie proste), pióra najlepsze s± indycze odpowiednio przyciete i utwardzone(obecnie dostepne na zachodzie). Strza³y dobierane powinny byc do ³uku. Tu liczy siê najbardziej jego naci±g, choæ czasem tez jego rodzaj i d³ugosc ramion decyduje.
Niestety to wszystko jest drogie, ale warte inwestycji.
Ceny kszta³tuj± sie od 16 do 30 z³ za strza³ê (2001).

Inne ciekawe informacje na:
http://bowtime.republika.pl

Zapraszam
:)
Stanis³aw Kossakowski
Potrzebuje pilnie namiary na pana Bisoka

telefon, i ew. adres
Tomasz Pêkala
Zajrzyj do Bagrita. Tam masz wszystko co mozliwe w tej kwestii.
http://www.bagrit.czest.pl/Polska/r004.html#begin
Nic wiecej.

Pozdrawiam
Gyula
Graber to moze byc ale Audio... panie Tomaszu Pinka³a :P angsad.gif moro.gif
Stanis³aw Kossakowski
Poszukuje kontaktu do osob sprzedajacych strzaly historyczne do lukow. Mile widziane katalogi ofertowe.
Tomasz Pêkala
Witaj!!!

Jak na razie jedynymi, którzy oficjalnie w ofercie swojej wystawiaj± strza³y i których to strza³y mog± byæ ciekawe s±:
Strza³y cedrowe firmy £ukbis - Jan i Adam Bisok (20 zl), a tych jak na lekarstwo.
Strza³y pin od Jarka Be³zy...ale czy je jeszcze produkuje???
Po za tym?
Jest jeszcze paru producentów - ale oni wola zostac inco gnito tylko na w³asne, albo dla znajomych....po co daæ innym równe szanse... bic.gif
Najblizszy dobry materia³ na strza³y - sklepy ³ucznicze w Niemczech.
Jak na razie innych producentów nie polecam - jak sie objawia i swoje strza³y poka¿± na co serdecznie namawiam blinkie.gif ocenimy, zap³acimy i polecaæ bêdziemy...

Pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
K³aniam...
Komentarz do strza³ Bisoka. Jak na razie korzysta siê u nas g³ównie ze strza³ Bisoka, tych z toczonym grotem za 10.90 z³. , s± tanie i s± blisko.
Jest z nimi jeden problem, nale¿y kupowaæ jeno te, na których nie ma zbyt du¿o s³ojów. Niektore maj± brzydki zwyczaj do rozczepiania siê, czasami nawet przy przechodzeniu przez s³omiankê lub je¶li strza³a zahaczy o stojak za slomiank±. Odnoszê wra¿enie ¿e ostatnio Bisokowie uprawiaj± masówkê nie zawsze uwa¿aj±c na jako¶æ u¿ywanego drewna.
I tak zejdzie im ka¿da ilo¶æ strza³ jakie wyprodukuj±.
Daeris
Kiedys, o ile pamietam, zyl pewien czlowiek w okolicach Bytowa trudniacy sie tym zajeciem (znaczy produkcja strzal). Moze ktos pamieta o kogo chodzi i ma (daj Skwarowicie!) kontakt do niego??? Bylbym nizmiernie wdzieczny.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Podpowiem ¿e poszukiwany ów cz³ek nazywa siê Przemys³aw Fornal ... ale nic wiêcej nie wiem.

POzdrovka Watcher
Daeris
A ja ze swojej strony juz dziekuje, bo juz mam ten kontakt skadinand. A prawde rzeklszy to ja nawet pamietalem, ze sie czlowiek tak nazywal, ale wstyd mi bylo przekrecic ewentualnie nazwisko icon_redface.gif

Pozdrowka i dzieki.

Daeris
Kisi
Adam Bisok
ul. Kalwaria 187
430-384 Jaworze Dolne
lukbis@plusnet.pl
Bia³y Je¼dziec
Zobacz na gildia.oferuje.pl. Podstrona Bractwa Rycerskie, dzia³ Broñ.
Niestety nie mogê wyraziæ o nich opinii, bo po prostu nigdy ich nie u¿ywa³em.

Innych praktycznie te¿...

Pozdrawiam
Grzesiek
a strona to: http://www.lukbis.pl
Pimor
Planujê zrobiæ komplet strza³. Mam ju¿ listewki, ale chodzi mi konkretnie o pióra. Otó¿ chcê mocowaæ je oplotem, nie mam wszak pomys³u, jakiej u¿yæ nici. Kiedy¶ u¿ywa³em takiej bardzo wytrzyma³ej sztucznej cosi, ale zauwa¿y³em, ¿e po przej¶ciu stra³y przez gêsciejsze ¶rodowisko, oplot nieco siêobsuwa niszcz±c misternie zaplanowany krzta³t lotki no i psuj±c koncepcjê. Czy kto¶ ma pomys³ na niæ? My¶lê ¿e najlepszy by³by materia³ lekko rozci±gliwy a przy tym mocny tak, aby ¶ci±ga³ wszystko do kupy.... Bêdê kombinowa³, ale po co wywa¿aæ otwarte drzwi smile.gif Mo¿e kto¶ ma patent i zechce siêpodzieliæ?

P.S. Aha nie mam te¿pomys³u na impregnowanie drewna. Lakier tworzy warstwê na wierzchu... Czy kto¶ wie czego u¿ywa Bisok??

D¿wiêczny bêdê za rozja¶nienie mroków mej niewiedzy...
Cyjanek
Witam
Nie wiem co stosuje Bisok ale dobr± metod± na impregnowanie promieni jest pokrycie ich cieñk± warstw± oleju lub pokostu lnianego. Olej wsi±ka w drewno i bardzo dobrze chroni strza³y. Nale¿y tylko uwazaæ ¿eby nie poplamiæ piór podczas malowania icon_sad.gif .

Pozdrawiam smile.gif
Jurjuszi
Witam,

Jest jeszcze takie cudo, co sie zowie "Drewnochron" icon_rolleyes.gif mysle, ze moze sie nadawac, bo jest rzadki, wsiaka w drewno i nie zostawia warstwy charakterystycznej dla lakieru. Ponadto nie zmienia koloru drewna.

Pozdrawiam
Pimor
Dzieki wielkie... Zastosowa³em do malowania po prostu grunt do drewna, wsi±ka g³êboko, chroni przed ¿ywic± no i jest kompletnie niewidoczny. Poza tym oczywi¶cie chroni przed wilgoci± . Pozdrawiam i dziêkujê.

P.S. Planujê wypu¶ciæ pod koniec lata pierwsz± partiê strza³, no mo¿e na jesieni. Z oplotem oczywiscie, groty z rurki co prawda, ale zakuwanej na gor±co, wiêc nie bêdzie problemu z rozdwajaniem, a i krzta³t planujê cosik niecodzienny.... Cena nie powinna przekroczyæ 15 z³ociszy, partia na pocz±tek niewielka, chocia¿ jak sie spodoba, to zrobiê wiêcej. By³bym rad... gdyby Kto¶ Powszechnie Powa¿any obejrza³, wypróbowa³ i ocenê wyda³ . ( no i ewentualnie malutk± reklamê love3.gif POzdrawiam jeszcze raz!
Redler
Witam

Pytanie: czy w dawniejszych czasach by³y uzywane strza³y o metalowych promieniach?
Pytanie to wielce mnie nurtuje i jesli ktos ma informacje przosze o odpowiedz.

Pozdrawiam
Wotawa
nie
Redler
Witam

Czy kto¶ mo¿e wie jak zachowuj± sie strza³y o promieniach z drewna lipowego, czy wogole lipa nadaje sie na promienie?

Pozdrawiam
KhaToo
Co do impregnowania. Kiedy¶ kolega przekaza³ mitaki tot banalny przepis, jednak stosowa³ go na bokkeny:)
Rozgrzewa sie wosk, robi "tampon" z materia³u i owym "tamponem" nak³ada gor±cy wosk na drewno. Powtarza sie to kilkakrotnie. Potem mozna nad ogniem (moze suszarka do w³osów systarczy) poobracaæ drewo i przeczysciæ szmatka,¿eby na zewnatrz nie pozosta³y "krople" wosku. Wosk "pow³azi" miêdzy w³ukienka drewna i doskonale zabezpieczy przez wilgoci± i iñszymi nieprzyjemnymi czynnikami.
Ale có¿, wa¿y to na pewno kilka gramów wiecej wtedy i mo¿e marnie wp³ywaæ na lotno¶æ i trafialno¶c strza³y.
Ale na sztyliska, miecze treningowe i inne drewniane elementy sie nada doskonale.
D³ugowieczniks
Czy kto¶ spotka³ siê kiedy¶ z tym producentem strza³? Ja nie mia³em okazji zobaczyæ nigdzie jego wyrobów, ale z maila który mi przys³a³ zdaje siê byæ go¶ciem znaj±cym siê na rzeczy. Mo¿e kto¶ natrafi³ na zdjêcia jego strza³ w necie. Z góry dziêkujê za pomoc
Langus
Witam

Chyba siê boj± odpowiedzieæ... Pan Jerzy Jackowski ma gro¼n± minê i morduje ka¿dego kto tylko o nim powie jakie¶ s³owo. moro.gif

Widzia³em jego strza³y - te zrobione dla siebie. No po prostu bardzo wysoki poziom wykonania jak i komponentów. Potwierdz to tak¿e fakt, ¿e gdziekolwiek pan Jerzy siê pojawi na jakiejkolwiek imprezie z udzia³em ³uków, po prostu wygrywa wszelkie konkurencje ³ucznicze mocno deklasuj±c rywali. A strzela w³asnie ze swoich strza³.

Pozdrowionka
Callista
Pan Jurek jest z Wawki... By³ na turnieju na Grunwaldzie, który prowadzi³am:) Mam jego strza³y i naprawdê jego wyroby( strza³y, ciêciwy, ko³czany) s± wysokiej jako¶ci( nie widzia³am lepszych).
Mo¿na siê z nim skontaktowaæ przez nasze bractwo( ja niestety nie mam do niego kontaktu, ale mogê go zdobyæ).
Ciwun
Witam!

Jerzy Jackowski jest uwa¿any za jednego z najlepszych lucznikow tradycyjnych w Polsce.
Porownaj slownik antologiczny "Pojêcia Lucznictwa Tradycyjnego" na stronie http://zawory.fm.interia.pl
Zawisza
Witaj Callista!

a mog³a by¶ podaæ przyk³adowe ceny strza³ czy jest to raczej sprawa indywidualnej umowy? Akurat jestem w trakcie kompletowania sobie wyposa¿enia i zale¿y mi na dobrej jako¶ci kupowanego sprzêtu.

pozdrawiam
Callista
strza³y kosztuj± od 50 z³ w górê, w zale¿no¶ci jakiej jako¶ci jest strza³a. Naprawdê polecam s± one najlepsze i nie widzia³am jeszcze lepszych wyrobów.
Abrat
Hej zagl±dnij na:
http://www.bowtime.waw.pl/rzemieslnicy/rze...emieslnicy.html

poszukaj Warszawy i Jurka Jackowskiego, kliknij na nazwisku tam bêd± namiary i kontakt do niego bezpo¶rednio. Po prostu zadzwoñ i zapytaj smile.gif

I mi³ego strzelania, ma naprawdê dobre strza³y.
Ciwun
Witajcie

Ciesze sie, ze poszukiwania Jerzego Jackowskiego nie ustaja, bo warto...

Kto nie chce prowadzic poszukiwan w Stolicy, to sa slady na FREHA (w dziale ogloszenia), ktore prowadza do Gdanska. Stugebna plotka glosi, ze Jerzy Jackowski swoja osoba zaszczyci lucznicza Parade Niepodleglosci w Gdansku we wtorek 11.11.2003 o godz. 11.45 na fortach napoleonskich (nad dworcami Gdansk Glowny PKP i PKS).

Ciekawe czy tym razem Pani Plotka ma racje?
Andrzej Szkwarkowski
Witam

Szukacie przoducentów strza³. Oto jestem.

-promieñ-sosna (10)
-grot -toczony (sobie bêdê je lekko przekuwa³ -Wam na ¿yczenie te¿)
-pióra -gêsie (klejenie+owiniêcie od pocz±tku pióra przez nie i na koñcu, czyli omotka i szycie tak to poprawnie siê chyba nazywa)
-d³ugo¶æ max ~92 cm z grotem

Mo¿e jestem wybredny, ale najpierw preferowa³ bym prezentacje swoich strza³ -sam nie lubie kupowaæ kota w worku-

zdjêcia wyrobów umeszcze jak bêdê móg³

PS
-Teraz mam sesje, wiêc ten "post" wyprzedza moje mo¿liwo¶ci (byle do wakacji)

Pozosta³e info na e-maila (czê¶ciej sprawdzany- bo nie mam netu angsad.gif )
Sewerysz
Zatem czekamy na zdjêcia!
Nadzieja, ¿e nie za d³ugo bigsmile2.gif
Andrzej Szkwarkowski
oto obiecane zdjêcia

groty, które teraz bede robi³ zbli¿one bêd± do -grot_p-
Andrzej Szkwarkowski
napis runiczny (wedle ¿yczenia)

PS.
Sorki za rozdwojenie ale musia³em sprawdzic czemu nie mog³em dodaæ zdjêc
(wielko¶æ i rozszerzenie bigsmile2.gif )
tatsu
Kilka uwag co do strza³... - piszê w imieniu Geralta.

Jak korzystasz z promieni sosnowych typu ko³ki monta¿owe to staraj sie wybieraæ proste z najmniejsz± ilo¶ci± s³ojów. Nie bêd± siê potem wyginaæ a i prostowanie masz z g³owy. Wiem ¿e to nieraz doprowadza sprzedawcê do pasji jak ze 100 ko³ków wybierzesz te 10 sztuk ale warto.

Poæwicz rochê z prostowaniem promieni na gor±co... nie przypalaj drewna. Wystarczy ¿e zrobi siê bardzo gor±ce bez zmiany koloru. Podgrzane drewno wyginasz do prostego i czekasz a¿ ostygnie. Przepalone (przegrzane) drewno mo¿e staæ siê w tym miejscu zbyt twarde - co zmieni charakterystykê giêtko¶ci strza³y lub niestety w znacznym stopniu os³abi promieñ.

Groty staraj siê tak osadzaæ aby two¿y³y z promieniem jednolit± powierzchnie w miejscu ³±czenia i by³y osadzone do koñca drewienka. W momencie strza³u w cel twardszy ni¿ s³omianka mo¿e nast±piæ "dobicie grotu" czego efektem bêdzie tzw. " tulipanik" w miejscu ³±czenia grotu z promieniem. Nastêpny strza³ w s³omiankê i mamy... rozszczepion± strza³ê. Natomiast zbyt odstaj±cy grot w miejscu ³±czenia mo¿e nam siê po prostu zaklinowaæ w celu i zostanie w nim po wyjêciu strza³y.

Nie s± to z³o¶liwe uwagi, sam robiê strza³y i chcê oszczêdziæ innym problemów zwi±zanych z ich produkcj±.

Ps. Masz mo¿e fotki strza³ od strony osady?
Hyginus
Niedawno kupi³em na próbê parê strza³ marki Kani... Có¿, kute groty bardzo ³adne, przypomina±ce jako ¿ywe groty pana Be³zy (typ, o ile mnie pamiêæ nie myli, 13ty), ale reszta ju¿ nie taka ró¿owa. Nie odpowiada mi przede wszystkim "indiañskie" upierzenie, raczej ¶ladowe i dziwnie ukszta³towane (taka... hmm.. pó³elipsa bum.gif ). Choæ mi, po paru ju¿ strzelaniach, nic nie odpad³o od brzechwy szczerba.gif
Niestety, samych grotów zamówiæ tam nie mo¿na - a szkoda, chêtnie bym siê skusi³.
tatsu
Hyginusie zamow u Belzy, on prowadzi sprzedaz wysylkowa.
Andrzej Szkwarkowski
Witam

Nie obra¿am siê bo takie zasady odno¶nie selekcji promieni w³a¶nie stosuje.

Co do "przypalania" drewna jest to zabieg typowo zdobniczy (promienie dobieram takie, ¿e maj± minimaln± krzywiznê i mo¿na j± prosto usun±æ).

W kwestii osadzania grotów masz ca³kowit± racje, ale musze co¶ wyja¶niæ:
te groty mam tylko 2 , a osadzenie ich by³o potrzebne do sprawdzenia lotno¶ci strza³y
(nie mia³em na celu zamocowania tych grotów i mówienia, ¿e strza³y s± zaj.. ). Mog³em tak zrobiæ bo specjalnie zostawi³em d³u¿szy promieñ. Groty jak i strza³y bede robi³ dopiero na pocz±tku lipca (bed± te¿ odpowiednio osadzone).

Nie jestem te¿ hurtownikiem i wszelkie moje zastrze¿enia uzgadniam z zainteresowan± osob± (w miare mo¿liwo¶ci s³u¿e rad±). Oznacza to, ¿e d³ugo¶æ dobieram dla danej osoby i dopiero wywa¿am strza³e.

PS.
Co do twoich rad dodam jeszcze jedn±
naciêcia róbcie prostopadle do s³oii, mam nadziejê, ¿e bedzie to widoczne na zdjêcach
jarmessenger
NO có¿...prosze sprawdziæ mo¿e tutaj : www.eamarrows.com
I nie pisac wiêcej o czyms takim jak KANI, bo to cienizna, z ca³ym szacunkiem do ludzi (cienizna to ich towar)
pozdrawiam
bobik
No, grzeczny to ty nie jeste¶, stary face4.gif a co do strony....... smile.gif
luk17
gdzie moge kupic strzaly tanie ale w miare dobre prosze podajcie mi jakies dobre sklepy internetowe jestem z malopolski wiec dobrze bylo bym kupil te strzaly w malopolsce
white_mouse
O tym bylo w innym temacie. Najpierw warto przeszukac forum zanim sie zada pytanie. Ale zobacz na www.bowtime.waw.pl, tam masz kontakt do producentow.
luk17
czytalem foru ale moze znacie jakies inne sklepy ze strzalami w krakowie musza byc blisko rynku lub sklep internetowy ktory tanio ma strzaly i tanio wysyla devil.gif
bobik
CO do strza³, to firma, ktorej sdres podam ni¿ej wysy³a strzaly i ja zaplacilem cos z 10 z³
za przesy³kê...to chyba nie drogo?
A strza³y naprawdê porz±dne, no i ceny za³kiem przystêpne/
bob
aha adres:
www.eamarrows.com
claymor
witam . Poszukujê kogo¶ kto ma do sprzedania u¿ywany komplet strza³ w dobrym stanie i za niedrogie pieni±dze !!! kontakt ze mn± reddraco5@wp.pl
lub GG 3134526 <claymor>
Adsumus
Witam!!!

CZy znane s± Wam oto te strza³y? Co mo¿ecie o nich powiedzieæ?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=41143194

Pozdrawiam
Kuba Bia³ek
CYTAT(luk17)
czytalem foru ale moze znacie jakies inne sklepy ze strzalami w krakowie musza byc blisko rynku lub sklep internetowy ktory tanio ma strzaly i tanio wysyla devil.gif

Ko³o rynku jest taki sklep na ulicy Szpitalnej 5 bodajze, sa tam strza³y tez, nie wypowiadam sie co do jakosci bo nie wiem czy sa dobre, ale sprawdz jak chcesz
mb7392
Przepraszam ze odejde od tematu ale ja chcialbym wiedziec gdzie kupie sam grot do strzalbo mam wszystko prucz grotu.
z gory dziekuje :D
Gotfryd
Witam.

Odpowied¼ na Twoje pytanie:
http://www.allegro.pl/item86300738_groty_d...eld_125grs.html

Pozdrawiam Tomek.
siemko2
Witam!!! anger.gif

Ludzie ORTOGRAFII nale¿y siê SZACUNEK!!!!!!!!!!!! devil.gif angshock.gif angsad.gif anger.gif

B³agam... mad.gif anger.gif
mb7392
Dziekuje za odpowiedz lecz nie napisalem ze mi sa potrzebne do strzal o srednicy 8 mm icon_sad.gif i musza byc ostre
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.