Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: wczesne nakrycia g³owy kobiet...
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Elena
Powiedzcie proszê jak zrobiæ tudzie¿ gdzie kupiæ obrêcz metalow± przytrzymuj±c± chustê , u¿ywan± przez kobiety jako cze¶æ nakrycia g³owy we wczesnym sredniowieczu?? smile.gif
Anonymous
Ja tam sie mo¿e nie znam za bardzo ale sprubój ta¶me z wikliny lub choæby stali ople¶æ tasiemk± czy kolorowym sznurkiem. Czy bedzie histeryczne nie wiem ale napewno ³adnie wygl±da.

Pozdra.
Elena
My¶la³am o czyms takim, ale wola³abym by by³a rzeczywi¶cie metalowa.. mo¿e nawet zdobiona.. No co¿, jak mi koledzy radz±, chyba czeka mnie wycieczka do skupu metali kolorowych..;)
Anonymous
Jak nie trafisz nic ciekawego na z³omie sprubój ta¶my metalowej i tak jak pisa³em zamaskój to jakim¶ materia³em smile.gif
Jarogniew
S³awa!!
czy kto¶ móg³by zamie¶ciæ "wykrój" chustki o której by³a mowa wcze¶niej?? albo napisac jak trzeba to wyci±æsmile.gif
KhaToo
A mnie interesuje datowanie przedmiotu, który chyba mo¿na nazwaæ diademem -ta stalowa obrêcz na g³owê. Ponad to chcia³ bym wiedziec, czy przyporzadkowane to jest jakiej¶ warstwie spo³ecznej, grupie spo³ecznej...?
Je¶li nie z³om, to mo¿na kupiæ miedzian± blachê u¿ywan± w budownictwie (co¶ na dachy sie z niej robi). Jest cienka i bardzo miêkka, wiec warto by j± z³o¿yæ np:dwa razy. Dziêki temu otrzymamy ob³e krawêdzie i grubsz± obrêcz. W dodatku w miedzi ±³two siê t³oczy, mo¿na j± te¿ powyginac jako¶.
Gunnila
Zale¿y jaki diadem chcesz wykonaæ. Diademy wywodz± siê od korony ( lub odwrotnie jak kto woli:P) i jako takie raczej nie wystêpuj± w strojach mieszczañstwa i klas ubo¿szych.
W interesuj±cym ciê okresie na pewno widoczne s± na rze¿bach z Chartres ( kobiety), w BM jest ich bardzo niewiele i noszone s± przez m³ode dziewczêta jedynie i minstrela, za¶ w CM s± rozpowszechnione, ozdobne i noszone zarówno przez kobiety jak i mê¿czyzn.
Wisna
Nakrycia g³owy dla kobiet, IX-XI w., wszelkiego rodzaju chusty, czepki... jak wygl±da³y? jak by³y noszone?

Pozdrawiam
krax
Polecam przejrzec "Kulturê ludow± s³owian" Moszyñskiego- o ile pamiêtam jest tam sporo rozwarzañ na temat nakryæ g³owy kobiecej na s³owiañszczy¼nie a nawet ró¿ne sposoby wi±zania chust... smile.gif
Wisna
Niestety - Che³m to straszna dziura i nie mam jak zdobyæ wiêkszo¶ci ksi±¿ek, które polecacie... Bardzo prosi³abym o jeszcze jakie¶ informacje :-) pozdrawiam
krax
Moszyñski musi byæ-jest w prawie wszystkich bibliotekach,szczególnie w by³ych miastach wojewódzkich... Troche zapa³u i wysi³ku sie przydaje przy takich zainteresowaniach
Ludka
Witam!

O ile pamietam to w Chelmie jest muzeum archeologiczne?? idz tam i zapytaj o pomoc tylko jakiegos archeologa a nie pania pilnujaca wystawy, jakby dziwnie reagowalli na slowo bractwo rycerskie to powiedz, ze potrzebujesz materialow na wypracowanie czy cos takiego, a jakby Cie jeszcze przypadkiem Rus interesowala wczesnosredniowieczna to maja tam sporo materialow na ten temat.

Ludka Excalibur
Liadain
Witam
Fragment ze "S³owiañszczyzny wczesno¶redniowiecznej" Hensla dotycz±cy nakryæ g³owy:
"Kobiety zamê¿ne upina³y w³osy i mia³y g³owy zakryte, dziewczêta nosi³y w³osy rozpuszczone lub uplecione w warkocze i czó³ka wyrabiane z tkanin lub z pasków skórzanych. Dziewczêta z domów bogatszych nosi³y nieraz czó³ka wy- szywane z³otymi nitkami (np. na Rusi) lub te¿ ozdobione rozmaitymi okuciami (np. w Chorwacji i na Rusi). Czó³ka wprawdzie przewa¿nie nie zachowa³y siê w grobach s³owiañskich, ¶ladem jednak ich czêstego u¿ywania s± znajdowane w grobach kobiecych w pobli¿u g³owy rozmaite ozdoby. By³y one prawdopodobnie strojem od¶wiêtnym. Na co dzieñ noszono opaskê. Jak dalece czó³ka by³y strojem dziew- czêcym (ale najpewniej noszone przez p³eæ piêkn± ró¿nych warstw) ¶wiadczy obu-rzenie czeskiego kronikarza Kosmasa (zm. w r. 1125) na ksiê¿niczkê Dobrawê, ¿e odwa¿y³a siê za³o¿yæ wieniec dziewiczy do ¶lubu z Mieszkiem I, choæ by³a ju¿ uprzednio kobiet± zamê¿n±, która powinna nosiæ zawój.
Zmiana w ubiorze g³owy mê¿atek nastêpowa³a bezpo¶rednio po zam±¿pój¶ciu. Sam obrzêd z tym zwi±zany -oczepiny -spe³nia³, jak wiadomo, jeszcze do nie- dawna wa¿n± rolê w obrzêdowo¶ci weselnej ludno¶ci, m.in. s³owiañskiej. Obyczaj ten siêga niechybnie sw± genez± w odleg³± przesz³o¶æ dziejow±. Na resztki we³nia- nego okrycia g³owy, spiêtego szpilkami br±zowymi, najprawdopodobniej czepca natrafiono podczas badania cmentarzyska szkieletowego w m. Sypniewo86 (woj. Ostro³êka). Pozosta³o¶ci± po czepcu z naszytymi paciorkami szklanymi jest mo¿e du¿a ich liczba znajduj±ca siê wokó³ i pod czaszk± szkieletu znalezionego w grobie z obudow± kamienn± w Kaliszu na Zawodziu, przy którym natrafiono m.in. na fragment ozdobnej z³otej blaszki."

Poni¿ej s± za³±czniki rekonstrukcji i ozdób g³owy z tej ksi±¿ki:
Liadain
i jeszcze jeden za³±cznik
Liadain
Ozdob± g³owy by³y te¿ kab³±czki skroniowe. Z tej samej ksi±¿ki:
"Najtypowniejsz± ozdob± kobiet s³owiañskich by³y kab³±czki skroniowe w kszta³cie kó³ek zamkniêtych lub otwartych oraz okazów z jednym koñcem (wyj±tkowo dwoma) zgiêtymi esowato albo w kó³ko. Jak ¶wiadcz± ¼ród³a ikonograficzne oraz po³o¿enie tych zabytków w grobach, g³ównie w okolicy skroni, przyczepiano je do czó³ek w³a¶nie w pobli¿u tej czê¶ci g³owy. Dlatego okre¶la siê je w literaturze przedmiotu mianem kab³±czków skroniowych. Nieraz przecie¿ zawieszano niektóre typy kab³±czków na ³añcuszkach i noszono w podobny sposób jak "kolczyki" czernihowskie. Niektóre kab³±czki z dwoma koñcami ukszta³towanymi esowato s³u¿y³y jako czê¶ci wisiorków przyczepianych do naszyjników."
I za³±cznik:
Nikifor
Pod spodem kilka wyobra¿eñ kobiecych nakryæ g³owy, oraz sposobów spinania w³osów
Kinia
Mam pytanko (kolejne:P) Z czego zrobiæ to nakrycie g³owy(za³±cznik) i jak? Wiem, ¿e apropos tego jest ¶wietna stronka angielska przegl±da³am j± ale nie rozumiem. Czy kto¶ jest w stanie mi to wyt³umaczyæ jak ch³op ch³opu na miedzy?
Robert Bagrit
To nakrycie g³owy sk³ada siê z trzech czê¶ci.
1. Listwa
2. Podwijka
3. P±tlik

ad 1.
Prostok±tny usztywniony kawa³ek bia³ego lnu.

ad 2.
Pasek lnu, pod szyj± wê¿szy na g³owie szerszy, spinany na g³owie szpil±

ad 3.
Siatka na w³osy

Wiêcej na stronie o nakryciach g³owy:
http://www.bagrit.pl/stroje/artykul_01.php

Pozdrawiam
Tunia
a ja mam problem, bo nie zdecydowanie podoba mi siê nakrycie z listwa i podwijk±, ani nie podoba mi sie chusta z podwijk±
znalaz³am w BM takie nakrycie g³owy... tylko za chiny ludowe nie wiem co to, jak to zrobiæ i z czym to siê je ;(
nawet po³owy koncepcji w tej kwestii nei mam
Gunnila
Podejrzewam, ¿ê jest to równie¿ p±tlik, ewentualnie "szyty" z lnu a nie siatka. Btw zauwa¿, ¿e przedstawione w tym stroju s± tylko kobiety w "domowych pieleszach"
Wilka
Witam!
Chcia³abym zapytaæ czy posiada kto¶ wykroje/zdjêcia/ikony przedstawiaj±ce XIII-wieczne czapki noszone przez kobiety na Rusi. Równierz chcia³abym zapytaæ o chodzenie bez nakrycia g³owy: s³ysza³am, ¿e kobiety które takowego nie mia³y uchodzi³y za panny lekkich obyczajów. Czy to prawda?
Pozdrawiam! blinkie.gif
Vlasta
³
CYTAT(Tunia @ 10:59 08.04.2005) *
a ja mam problem, bo nie zdecydowanie podoba mi siê nakrycie z listwa i podwijk±, ani nie podoba mi sie chusta z podwijk±
znalaz³am w BM takie nakrycie g³owy... tylko za chiny ludowe nie wiem co to, jak to zrobiæ i z czym to siê je ;(
nawet po³owy koncepcji w tej kwestii nei mam

Tuniu, tutaj widzia³am jak±¶ próbê rekonstrukcji tego. Podobne co¶ ma na g³owie pani tu i tu.
Pozdrawiam!
Tunia
co prawda w miêdzyczasie mi sie chustka z podwijka spodobala - ale wielkie dzieki - nie omieszkam przetestowac smile.gif
bo w sumie sie przyda :D
Triss
Witam serdecznie, odgrzebuj±c temat :-)
ostatnio mêczy mnie pewna kwestia i samodzielnie jako¶ nie potrafiê znale¼æ odpowiedzi: czy na prze³omie XII/XIIIwieku da³o siê zauwa¿yæ jakie¶ ró¿nice w nakryciach g³owy dla panien i mê¿atek?
szuka³am na w³asn± rêkê w ¼ród³ach i obserwuj±c ¿ywe kobiety, ale nie widzê ¿adnych wyra¼nych ró¿nic.
czy kto¶ spotka³ siê z jak±¶ informacj± na ten temat?
bêdê wdziêczna.
pozdrawiam serdecznie:-)
Triss
Gloria z Krakowa
A ja chcia³abym wróciæ jeszcze do nakrycia g³owy z BM. Mianowicie: czy da³oby siê zrobiæ taki myk, ¿eby nosiæ je jako przytrzymywacz w³osów pod ozdobn± chust±? Podobne rozwi±zanie mo¿na znale¼æ na ikonach z dowolnej epoki;)) Wiem, nie jest to ¿adne ¼ród³o rekonstruktorskie, ale daje do my¶lenia. Skoro p³ócienny "czepeczek" jest czym¶ na kszta³t p±tlika, mo¿e móg³by spe³niaæ podobne funkcje? Interesujê siê, bo przeszkadzaj± mi kud³y na plecach, a siatki w ¿yciu nie uplotê.

Takie co¶ tylko znalaz³am. Mo¿e to uproszczenie, ale wygl±da jak p³ócienny czepeczek pod diademem, czyli da siê.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Upd: kajam siê i wynoszê z tekstyliów metalowe dodatki:)
Rabiega
Gloria, Gloria nie mieszaj mi tu kab³±czki miêdzy szmatki, ja ciê upraszam dobitnie ...
Stosowne ¼ród³a masz tutaj.

K³aniam.

Rabbi
Martuszka
Witam.
Mam ma³y problemik. Dwie godziny ju¿ siedzê i próbujê rozkminiæ na czym to ustrojstwo polega. dunno.gif Za ka¿dym razem albo mi spada, albo siê nie trzyma kupy. usmieszek_09.gif Nie wiem czemu, potraktowa³am to jako jedn± czê¶æ. Czy kto¶ jest w stanie mi to przybli¿yæ? bigsmile2.gif

Nahajka
Czy zamê¿ne S³owianki musia³y zakrywaæ g³owê jak np. kobiety w krajach arabskich?
Fiefiura
to znaczy chyba nie "jak w krajach arabskich" bo zakrywa³y tylko w³osy :P
ja natomiast mam podobny problem. Jako, ¿e chcia³am rekonstruowaæ mê¿atkê z okolic Retry ok. Xw...i ja absolutnie nie wiem jak ma byæ i¶æ ta chusta jak du¿a byæ powinna? Czy ma byæ po prostu puszczona czy te¿ siê j± winno zawijaæ? A je¶li tak to jak? icon_sad.gif
Na razie jedyne co wiem to to, ¿e powinna byæ zdobiona i ¿e si³± rzeczy ma byæ z czystego, nie barwionego lnu crazy.gif
Anuszka
Martuszka, moze to ci pomo¿e http://www.tempora-nostra.de/Detail_wimpel...kontext48.shtml
dobrociecha
Drogie niewiasty,

Czy która¶ mog³aby opisaæ, ewentualnie wskazaæ linka do jakich¶ materia³ów ¼ród³owych - jak wykonaæ ozdobny zawój na g³owê? (nawet nie wiem, czy mo¿na to tak nazwaæ, czy mo¿e to nakrycie g³owy funkcjonuje pod jak±¶ inn± nazw±)...

Z tego co wiem, jest to do¶æ du¿y kawa³ek materia³u (prostok±t?) i na tym moje wtajemniczenie siê koñczy angsad.gif (taki zawój ma dziewczyna na zdjêciu po lewej stronie)

Chodzi o to, co niektóre z Was nosz± na swych g³owach ju¿ od dawna, a co bardzo mi siê podoba.
Za instrukcje obs³ugi z góry dziêkujê w imieniu swoim i innych niewiast Gromowych.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Olof
Bierzesz du¿y prostok±t tkaniny - wielko¶æ to ju¿ trzeba sobie do w³asnej g³owy wymierzyæ icon_wink.gif ale powinien byæ na tyle d³ugi, ¿eby starczy³o na podwójne obwi±zanie g³owy.
Wi±¿esz go na g³owie tak jak zwyk³± chustkê - jako ¿e p³achta by³a du¿a, to zostaj± ci po zwi±zaniu dwa d³ugie "ogony" - ogony skrêcasz, skrêcone owijasz dooko³a g³owy - to tworzy ten ozdobny "wa³eczek" na wierzchu, koñcówkê ogona upychasz w wê¼le czy pod ca³± konstrukcj±, mo¿na dopi±æ szpil± ¿eby siê nie rozlecia³o.
Pewnie da siê to zrobiæ te¿ inn± metod±, ale tak± akurat przetestowa³am smile.gif

Aha, dla tego typu wi±zania chusty znalaz³am na FREHA taki opis (wraz z obrazkami i materia³em ¼ród³owym) http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...ost&p=59713
Notburga
Witam!
Odgrzebiê trochê temat o obrêczach.

Otó¿ zamarzy³a mi siê taka prosta obrêcz do przytrzymania chustki. Nic wymy¶lnego, prosta, dla niezbyt zamo¿nej mieszczanki na XIII wiek.
I, korzystaj±c z wolnego, pobawi³am siê miedzianym, ¶redniogrubym drutem. Zrobi³am tak± plecionkê z czterech kawa³ków, coby siê to to nie wygina³o. Wysz³a ca³kiem nie¼le i tak na ch³opski rozum nie wygl±da wcale mrocznie. Ale to moje zdanie.

Czy co¶ takiego siê nadaje?

Pozdrawiam-
-Notburga
Anka z Mazowsza
Pewnych rzeczy lepiej nie braæ na ch³opski rozum:)

Jest kilka przedstawieñ obrêczy, tylko korzystaj±c z nich masz wzglêdn± pewno¶æ ¿e nie zrobisz mrocznej... Poza tym kto¶ to wcze¶niej pisa³, ja te¿ tak uwa¿am, ¿e taka obrêcz/diadem by³a elementem ubioru dworskiego.

Pozdrawiam
Notburga
Tak, diademy to zdecydowanie strój dworski, jednak gdzie¶ przeczyta³am (jak tylko znajdê t± stronkê, to podam jej adres), ze proste obrêcze, bez zdobieñ, z nieszlachetnych metali mog³y posiadaæ i osoby mniej zamo¿ne. Taki zamiennik czó³ka/naczó³ka codziennego.
Anka z Mazowsza
W sumie mo¿liwe - nigdy jako¶ specjalnie siê w to nie zag³êbia³am:) Wrzuæ t± stronê, sama jestem ciekawa. Tylko wa¿ne ¿eby podawali tam jakie¶ ¼ród³o z którego maj± informacje....
Notburga
Szuka³am i nie znalaz³am tej akurat stronki (ale jeszcze poszukam). Ale tu te¿ jest wspomniane o obrêczach. http://www.zbrojnadruzyna.fora.pl/stroje,1...-zrodel,38.html
Notburga
Indar
Nie sugeruj siê tym co napisali na innych stronach, przynajmniej powinna¶ podchodziæ do tego krytycznie. To tak jakby rekonstruowaæ na podstawie zdjêæ. Mo¿na - ale istnieje ryzyko ¿e zrobisz co¶ g³upiego.
Notburga
Nie da siê ukryæ, ¿e mo¿na zrobiæ co¶ g³upiego, ale przynajmniej ³adnego bigsmile2.gif Tak wiem, jestem mroczna glowa_w_mur.gif Ale dam sobie rêkê uci±æ, ze widzia³am to na jakiej¶ miniaturze... Jak tylko j± znajdê, to j± wrzucê. A teraz, skoro zale¿y mi na tym, by wygl±daæ historycznie, pozostaje mi tylko po¿egnaæ siê z marzeniami o obrêczy do sukni codziennej icon_cry.gif .
Indar
Oj nie marud¼, nikt nie mówi ¿e jeste¶ mroczna. Obrêcz traktowa³bym raczej jako element "bi¿uterii" i zdecydowanie nie pasuj±cy do sukni codziennej w której bêdziesz biega³a po obozie. G³owa do góry, poradzisz sobie bez niej ;)
Notburga
Dobrze, bêdê dzielna smile.gif
Wadera
Mam pytanko,czy we wczesnym ¶redniowieczu - IX-XI w. na terenach Rusi mozna miec za cale nakrycie glowy krajke i do niej przyczepione ozdoby- kab³±czki itp?chodzi o kobiete niezamê¿na... i jak to sie ró¿nicuje ze wzgledu na kobiety ubozsze i bogatsze?
Notburga
Witaj Wadera!

Sama opaska z kab³±czkami jest jak najbardziej odpowiednia dla panny w interesuj±cym Ciê okresie i miejscu.

Kobiety bogatsze nosi³y kab³±czki, zausznice etc. srebrne b±d¼ z³ote, za¶ biedniejsze - z metali nieszlachetnych (np. miedzi, ¿elaza). Ró¿ni³a siê te¿ ich ilo¶æ. Zamo¿ne mia³y do 10 par! Mniej majêtne zadowala³y siê np. dwiema.... Majêtne panny nosi³y kab³±czki o wymy¶lniejszych kszta³tach, czêsto oryginalne, zdobione, masywne zausznice, podczas gdy biedniejsze zadowala³y siê prostymi kab³±czkami.
Co do opaski. Na ziemiach polskich jedwab pojawi³ siê w X wieku, nie wiem jak na Rusi, ale my¶lê, ze w podobnym okresie. Majêtna panna mog³a mieæ wiêc krajkê tkan± z jedwabiu, szersz± od naczó³ka swej s³u¿±cej. Owa s³u¿±ca mia³a raczej opaskê z we³ny. Bogata kobieta mia³a te¿ krajkê w intensywniejszych barwach.

Pozdrawiam,
Notburga
Wadera
Dzieki wielkie za odpowiedz smile.gif Czyli jesli chcialabym odtwarzac "bogatsza" panne,nie wystarczy zwykla krajka z welny z bi¿uteri±? Jesli dobrze zrozumialam? bo postanowilam zrobic sobie taki troche bogatszy stroj,znaczy kolory ma czerwony,bordowy,duzo szkalnych koralikow itd.. i chce dobrze dobraæ do tego to,co na glowie,zeby sie trzymalo skladu i ³adu. Czyli jak takie czó³ko powinno wygladac wlasciwie?? przepraszam za takie elementarne pytania moze, ale jestem nowa jesli chodzi o wczesne ¶redniowiecze i jakos tego nie ogarniam jeszcze...
Notburga
Krajka oczywi¶cie mo¿e byæ jedwabna, ale nie musi. Luksusem by³a we³na farbowana na jaskrawe kolory (ale rozs±dnie!, mo¿liwo¶ci by³y ograniczone).

Je¿eli chcesz ponaszywaæ du¿± liczbê ozdób, to wytrzymalsza (chyba) bêdzie krajka we³niana w kolorze dajmy na to szlachetnego bordo, ale np. z jedwabna z³ot± nici±. Jednak¿e krajka w ca³o¶ci jedwabna tak¿e bêdzie odpowiednia (tylko czy ud¼wignie, i bêdzie nadal ³adnie przylegaæ do g³owy, kilka par kab³±czków/zausznic?).Teoretycznie nici jedwabne s± bardzo mocne, ale cienkie.

Dodam, ¿e znaleziska w Opolu, Gdañsku i na Wolinie potwierdzaj± istnienie jedwabnych krajek, a tak¿e to, ¿e na dodatki z jedwabiu staæ by³o nawet osoby ¶redniozamo¿ne.

My¶lê wiêc, ¿e, je¿eli chcesz odtwarzaæ bogat± pannê, mo¿esz zaryzykowaæ jedwabn± krajkê, tylko zwróæ uwagê, a¿eby by³a do¶æ gruba.

Nie znaczy to jednak, ¿e krajka z b. dobrej jako¶ciowo we³ny, w ''królewskich kolorach", z ciekawym wzorem i np. z³ot± jedwabn± nici± na brzegach nie bêdzie odpowiednia.

Pozdrawiam,
Notburga
Indar
Dwa przydatne linki:
http://io.ua/7909592p
http://www.strangelove.net/~kieser/Russia/index.html
Jest tam dzia³ po¶wiêcony kobiecym ubraniom, chyba te¿ w interesuj±cym Cie okresie.
K.
Anka z Mazowsza
Witam

Czy kto¶ z Was mog³by powiedzieæ co¶ na temat tych wysokich czó³ek, które widaæ choæby w linkach podanych przez Indara? Czy jest jakies ¼ród³o na podstawie którego s± robione? Przymierzam sie do zrobienia takiego "wyj¶ciowego" nakrycia g³owy, wiêc za wszelkie wskazówki by³abym bardzo wdzieczna smile.gif
Wadera
Jak± szeroko¶æ powinno mieæ naczó³ko,to dla kobiety niezamê¿nej,takie bardziej "bogate"ozdobne? 4 cm? mniej czy wiecej?
Ma³usza z Nowogrodu
witam,

Pytanie. Jak bogata ma byæ postaæ?

czó³ka na Rusi od XI - XIII wieku czêsto bogato haftowane, wyszywane blaszkami, lub minera³ami by³y ró¿nej grubo¶ci. Ciekawym przyk³adem czó³ka zdobionego jest fresk "¯ony Prawe" z sobory ¶w Dymitra datowane na XII wiek.

tutaj rysunek fresku z UCoC

na szczególn± uwagê zas³uguje równie¿ chusta i sposób jej wi±zania.

Dodatkowo w kwestii czó³ek wystêpuj±cych na ziemiach ruskich polecam oczywi¶cie tablice pana R smile.gif

tutaj link do czó³ek z tablic:

https://picasaweb.google.com/10437971339300...CJHO2I2svvLxqAE

a tutaj mocowanie zausznic na pasach:

pozdrawiam
M.

Jaromira z Dêbów
Wznawiam temat ;)

Widzia³am teraz w Raciborzu dziewczynê ze skórzanym czó³kiem i kab³±czkami. By³y obrêcze metalowe, by³y czó³ka z krajek, wiêc pytanie - jak ze skór±?
Kombinujê teraz z kwesti± nakrycia g³owy i st±d moje pytanie - czy jako kobieta zamê¿na do przytrzymania chusty mogê sobie zrobiæ skórzane czó³ko z wypalonym wzorem i do niego przyczepiæ kab³±czki?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.