Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: wczesne nakrycia g³owy kobiet...
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Owka
CYTAT(Jaromira z Dêbów @ 13:06 09.07.2013) *
Wznawiam temat ;)

Widzia³am teraz w Raciborzu dziewczynê ze skórzanym czó³kiem i kab³±czkami. By³y obrêcze metalowe, by³y czó³ka z krajek, wiêc pytanie - jak ze skór±?
Kombinujê teraz z kwesti± nakrycia g³owy i st±d moje pytanie - czy jako kobieta zamê¿na do przytrzymania chusty mogê sobie zrobiæ skórzane czó³ko z wypalonym wzorem i do niego przyczepiæ kab³±czki?

Dr±¿kowska (Ozdoby i nakrycia g³owy na ziemiach polskich od X do koñca XVIII wieku) jak najbardziej wymienia skórzane czó³ka, jedno (po rekonstrukcji) jest nawet u niej ³adnie pokazane - gêsto obszyte drobnymi paciorkami i blaszanymi kwiatkami. Kab³±czków akurat ono nie ma.

Ksi±¿kê mo¿na pobraæ z serwisu e-Publikacje Nauki Polskiej (darmowo i legalnie, ka¿dy mo¿e siê zarejestrowaæ).
Olof
W TYM temacie na Halli jest g³ównie o kab³±czkach, ale pomiêdzy jest tak¿e sporo informacji o czó³kach, konkretnych znaleziskach czó³ek w tym i skórzanych. Natomiast raczej niekoniecznie wypalanych. Lepiej mo¿e po prostu wybraæ ³adn± skórê i pozwoliæ ¿eby to kab³±czki by³y ozdob± ca³o¶ci?

Edit:

W za³±czniku jeszcze fragment z ksi±¿ki "Bi¿uteria Pó³nocno-zachodnio-s³owiañska we wczesnym ¶redniowieczu" Hanny Koæki-Krenz, zaznaczone fragmenty o znaleziskach czó³ek skórzanych.

Jaromira z Dêbów
Bardzo Wam dziêkujê, te¿ my¶la³am, ¿eby zrobiæ sam± skórê z kab³±czkami, zw³aszcza ¿e na szyi te¿ jest trochê ozdób smile.gif
Olof
W sumie masz nawet takie "skórkowe" znalezisko z dosyæ bliskiej okolicy - ze Strzemieszyc. Mo¿e warto siê zainteresowaæ co jeszcze tam znaleziono smile.gif
karoo.kp
Przelecia³am przez tematy ale sie nie natknê³am na rozwiniêcie. Szukam w sieci nakryæ g³owy dla kobiet wikiñskich, Szwecja, X wiek. Patrzê na strój kobiety s³owiañskiej i mnie zazdro¶æ z¿era jakie cuda na g³owie mo¿na nosiæ, a ja tylko chuska albo go³a g³owa... ale raczej chustka zwa¿ywszy na krotkie i farbowane w³osiêta... Jakie¶ pomys³y? ¬ród³a? Mo¿e kto¶ co¶ ma na podorêdziu, albo mnie pokieruje w odpowiednie miejsce? Z góry dziêki.
PS: Temat tych smiesznych ma³ych czapeczek mo¿emy od razu pomin±æ, mam ich trzy i nie noszê ¿adnej...
Olof
Krajka, ale przy krótkich w³osach to te¿ raczej odpada.
No niestety, z wspó³czesn± fryzur± zostaje Ci chustka, zawsze mo¿esz j± w ³adnego "motyla" zawi±zaæ na karku i przewi±zaæ krajk± dla ozdoby (bodaj¿e w Birce, o ile dobrze pamietam teraz, znaleziono pozosta³o¶ci krajek m. in. w kobiecych grobach i na czaszkach, czy by³y czê¶ci± bardziej skomplikowanego nakrycia g³owy czy s³u¿y³y jako przepaska - nie wiadomo).
W sumie w przypadku S³owianek te¿ g³ównie czó³ka (z tym, ¿e z kab³±czkami) i chustki ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.