Przejrzyj Dragony-je¶li mnie pamiêæ nie myli w jednym by³o sporo przerysów.
CYTAT(Jaromira @ 20:03 04.06.2008)
... (a jak jest z historyczno¶ci± gwo¼dzi?)
Witam. Odno¶nie historyczno¶ci gwo¼dzi - czym twoim zdaniem przybito do krzy¿a Jezusa z Nazaretu? I kiedy to by³o?
Oczywi¶cie rêcznie kute gwo¿dzie trochê siê ró¿ni± od robionych maszynowo z drutu, ale mo¿na dostaæ gwo¼dziki tapicerskie o ozdobnych ³ebkach imituj±cych kute.
Salve!
Co do "szybek" z p³ótna...
Wiadomo, ¿e taka latarnia to wyrób historycznopodobny, ale walory praktyczne s± zauwa¿alne (drobno splecione p³ótno nie¼le rozprasza ¶wiat³o p³omienia, ale jest znacznie tañsze ni¿ skóra pergaminowa - prawdopodobieñstwo spalenia/zniszczenia takie samo). Mrok, ale przyjemny :P
Mam inne pytanie. Czy kto¶ ma pojêcie, jak dok³adnie powinna wygl±daæ poprawna lampa na XIII wiek? Moje wyobra¿enie, czerpane g³ównie, niestety, na podstawie cudzych rekonstrukcji, to:
- podstawy w kszta³cie wielok±tów lub okr±g³e
- ¶wieczka mocowana na mechanizmie "windy"
- pergaminowe szybki
- chwytana za skórzany pasek, przypominaj±cy mini-imacz
Generalnie na kramie Institorium sprzedaj± tak± z okr±g³± drewnian± "g³ówk±". W Biblii Maciejowskiego g³ówka ma inny kolor, ni¿ reszta latarni, to raz. Dwa - jaki uchwyt? Skórzany, czy stalowy?
Pozdrawiam
kilka razy bylo wspomniane ze plótno jest historyczne to skad nagle ze jest to produkt historycznopodobny.
CYTAT(Pero @ 21:49 19.06.2009)
kilka razy bylo wspomniane ze plutno jest historyczne to skad nagle ze jest to produkt historycznopodobny.
Równie¿ powy¿ej ustalono, ¿e p³ótno jest historyczne, ale niekoniecznie na lampiony.
Dobra. Kto jest w stanie odpowiedzieæ na resztê pytañ?
Od¶wie¿am temat i podtrzymuje pytanie Cezara:
"Mam inne pytanie. Czy kto¶ ma pojêcie, jak dok³adnie powinna wygl±daæ poprawna lampa na XIII wiek?"
O gwo¼dziki ma³ego kalibru pytajcie KhaToo (Kajetana Gierasiñskiego). Ostatnio w Czersku wyprzedawa³ ¶liczne drobniutkie kute æwieczki kilkunastomilimetrowej d³ugo¶ci. Niedawno nieco wiêksze sprzedawa³ te¿ Samuel77 (
link). A ja w swojej kupnej lampce zamieni³em zwyk³e na wypi³owane i wyklepane z mosiê¿nego prêta.
Witam, poszukujê dowodów na istnienie lampek bez drzwiczek z tzw. "wind±". Wszyscy posiadacze takowych zarzekaj± siê o ich poprawno¶ci, ja natomiast po przewertowaniu ikonografii i dragonów na ¿adn± siê nie natkn±³em...z góry dziêkuje za pomoc.
CYTAT(widelec @ 10:19 02.03.2011)
Witam, poszukujê dowodów na istnienie lampek bez drzwiczek z tzw. "wind±". Wszyscy posiadacze takowych zarzekaj± siê o ich poprawno¶ci, ja natomiast po przewertowaniu ikonografii i dragonów na ¿adn± siê nie natkn±³em...z góry dziêkuje za pomoc.
Nie jeste¶ osamotniony. Nie znam nikogo, kto by chocia¿ koja¿y³ jakie¶ ¿ród³o tego wynalazku. Podejrzewam, jest z nimi tak, jak z popularnymi niegdy¶ "krzese³kami wikiñskimi", czyli, ¿e wynalaz³ to kto¶ z SCA.
Bry, przekopuj±c otch³anie internetu znalaz³em takie zdjêcie:
(z tej dyskusji
http://www.albrechts.se/forum/viewtopic.ph...71&start=30 )
Jest to lampka z Lubeki obecnie w muzeum w Schleswigu, podobno (dyskutant rozmawia³ z autorem rekonstrukcji, który tak stwierdzi³) z XIV wieku. A poniewa¿ lampka siê mojej ma³¿once spodoba³a zadam dramatyczne pytanie: ktokolwiek wie co¶ wiêcej na temat? Jak z datowaniem (bo pojêcie XIV wiek jest do¶æ pojemne), czy kto¶ dysponuje wiêksz± ilo¶ci± zdjêæ (zamieszczone przeze mnie to, zdaje siê, orygina³) etc.? Szuka³em ju¿ w necie, ale nic nie znalaz³em (pewnie przez to, ¿e nie wiedzia³em jak sformu³owaæ zapytanie).
CYTAT(Nano @ 20:08 22.08.2013)
Bry, przekopuj±c otch³anie internetu znalaz³em takie zdjêcie:
(z tej dyskusji
http://www.albrechts.se/forum/viewtopic.ph...71&start=30 )
Jest to lampka z Lubeki obecnie w muzeum w Schleswigu, podobno (dyskutant rozmawia³ z autorem rekonstrukcji, który tak stwierdzi³) z XIV wieku. A poniewa¿ lampka siê mojej ma³¿once spodoba³a zadam dramatyczne pytanie: ktokolwiek wie co¶ wiêcej na temat? Jak z datowaniem (bo pojêcie XIV wiek jest do¶æ pojemne), czy kto¶ dysponuje wiêksz± ilo¶ci± zdjêæ (zamieszczone przeze mnie to, zdaje siê, orygina³) etc.? Szuka³em ju¿ w necie, ale nic nie znalaz³em (pewnie przez to, ¿e nie wiedzia³em jak sformu³owaæ zapytanie).
Mam gdzie¶ zdjêcie pokazuj±ce wierch tej latarenki i zdaje siê tabliczkê z muzeum. Jak znajdê to wrzucê.
Bêdê niezmiernie zobowi±zany
Czytaj±c Internet po raz drugi znalaz³em zdjêcie zatytu³owane Hinterweidenthal na stronie
http://www.elvelueuet-hamborch.de/index.ph...ory&catid=3Nie znam niemieckiego (chyba) poza kilkoma frazami, ale mo¿e ta grupa wie co¶ wiêcej o przedmiotowej lampce skoro jej repliki u¿ywaj±. Kto wie
Niestety zdjêcie ma³e, ale mo¿e co¶ siê da odczytaæ.
Hand-Laterne mit Horn-Scheiben, von einer Kerze enhalt. 15. Jahrhundert.
Rêczna lampka z rogowymi p³ytkami, zawieraj±ca jedn± ¶wieczkê. XV wiek.
Jak widaæ datowanie podane ostatecznie w opisie egzemplarza na ekspozycji jest "ostro¿niejsze".
Samo pud³o to niew±tpliwie drewno, a para zawiasów wygl±da na paski skóry ka¿dy mocowany par± gwo¼dzików. Zamkniêcia drzwiczek nie widaæ, ale obstawia³bym taki sam pasek tylko z dziurk± wiêksz± ni¿ ³eb gwo¼dzika, umo¿liwiaj±c± zapiêcie lub odpiêcie. P³ytki rogu zapewne s± przybite od ¶rodka takimi samymi gwo¼dzkami.
Wbrew opisowi na górze planszy (Wer nachts das Haus verliess, nahm eine lanterne mit auf den Weg - Kto wychodzi³ noc± z domu, zabiera³ ze sob± lampkê) ten egzemplarz jest po pierwsze zbyt ozdobny, po drugie ma do¶æ eleganckie nó¿ki a nie ma ¶ladu jakiego¶ uchwytu z góry, obstawia³bym wiêc raczej domow± "nocn± lampkê" ni¿ egzemplarz podró¿ny.
Z jakiego muzeum to zdjêcie? próbowali¶cie do nich napisaæ e-mail? Tak z praktyki podpowiem ¿e to czasami bardzo owocna korespondencja
. Muzea na zachodzie s± jako¶ bardziej otwarte i ludziom bardziej siê chce, w zwi±zku z czym jak siê ³adnie poprosi o dokumentacjê i datowanie to siê dostanie.
Przyznam, ¿e nie pyta³em muzeum. Natomiast je¶li chodzi o grupê, która u¿ywa tej lampki - na linkowanym wy¿ej forum kto¶ wspomnia³, ¿e próbowa³ dowiedzieæ siê czego¶ od autora rekonstrukcji, ale ten (najoglêdniej ujmuj±c) nie by³ sk³onny dzieliæ siê jak±kolwiek wiedz±.
Dziêki za zdjêcie - co prawda ma³e, ale da siê odczytaæ - faktycznie datacja do¶æ ostro¿na i ró¿ni siê od podanej przez autora rekonstruckji (XV zamiast XIV w.)
Co do konstrukcji nie mia³em w±tpliwo¶ci, ale s³usznie zauwa¿y³e¶ Viatorze brak uchwytu i nadmiern± ozdobno¶æ (przyznajê, ¿e sam nie zwróci³em na to uwagi).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.