Z du¿ym opó¼nieniem, z powodu aury, ale jednak - zaowocowa³a i dojrzewa morwa. W Gdañsku wychaczy³am tylko dwa drzewa, przy kolejce skm Przymorze-Uniwersytet. - mo¿e kto¶ wie, gdzie jeszcze s± dostêpne. Owoce - bia³e, ma³e, przypominaj±ce maliny -pyszne (choæ tamte akurat pewnie o³owiu maj± du¿o
), choæ ma³o znane. Dwa pytanka: od kiedy s± one znane w Polsce? I co mo¿na z nich robiæ?
Sretno!
w kwestii morwy wyczyta³am w sumie niewiele - u¿ywana w celach medycznych przez Rzymian
pierwsze wzmianki we Francji - po³owa 14 wieku
w Anglii u¿ywana od 1548 roku (wszystkie te informacje - za pierwszym dragonem)
w godecookery - ³adny obrazek -
http://www.godecookery.com/afeast/foods/food016.html
niewiele, niestety czasu te¿ niewiele
natomiast co mo¿na zrobiæ z owoców morwy - szczerze mówi±c nic nie przychodzi mi do g³owy oprócz zjedzenia ich na surowo
Witaj:-)
Morwa bia³a, uprawiana jest w Europie od oko³o VI wieku n. e. S³u¿y³a ona przede wszytskim jako po¿ywnienie dla jedwabników. Niestety nie doszuka³em siê wiadomosci kiedy to mog³a byæ wprowadzona na teren obecnej b±d¼ dawnej Polski. Ps. spróbuj morwy czarnej jest o niebo smaczniejsza:-)
i z niej te¿ robi sie marmoladki, d¿emiki, soczki, winnnnka
Pozdrawiam
Na terenie Polski trudno stwierdziæ wystêpowanie-gdyby mia³a pestki,by³oby o wiele ³atwiej,bo to g³ówne dowody wystêpowania na danym terenie(oczywi¶cie mówi±c o naszym ulubionym okresie Nat)
Hmm, tak owszem wystêpowanie makroszcz±tków roslin w postaci np. sfozylizowanych ich czê¶ci, odcisków na polepie domostw. np. nasion, zachowanych fragmentów ³odyg, li¶cii faktycznie jest jednym z g³ownych dowodów wystêpowania pewnego gatunku na danym terenie. Nie zapomina³bym jednak o analizie py³kowej:-), która odgrywa na pewno nie mniejsza rolê, choæ oczywi¶cie np. o diecie dawnych spo³eczno¶ci trafniej wnioskowaæ mo¿emy na podstawie tzw. "pestek". Nawiasem mówi±c
"morwa posiada "pestki" ale s± one stosunkowo malutkie
Pozdrawiam
Tak,tak wiem,ze ma malutkie nasionka.U¿y³am skrótu my¶lowego i tak wysz³o.Mia³am na my¶li oczywi¶cie,¿e ³atwiej by³oby,gdyby by³y one wiêksze.Analiza py³kowa by³aby bardzo znacz±ca,ale niestety jest metod± stosunkowo now±,a wiele stanowisk by³o przecie¿ badanych za czasów,kiedy nie by³a ona powszechna.Swoj± drog± szkoda,bo na pewno wiedza o wystpowaniu okre¶lonych ro¶lin by³aby nieporównywalnie wiêksza,szczególnie je¿eli mówimy o wczesnym sredniowieczu...
Ja wiem gdzie w gdañsku rosnie morwa ale nie bia³a tylko czarna. Przy szkole podstawowej nr 4 na ulicy £±kowej. Wiem bo jak tam chodzi³am to ca³y chodnik by³ t± morw± zapaskudzony
czytam teraz do¶æ zabawn± ksi±¿kê autorstwa Leo Moulin pt. "¯ycie codzienne zakonników w ¶redniowieczu (X - XV w.)" i tu na stronie 52 czytamy: "Nie zapomniano rówiez o owocach (okre¶lanych ogólnie poma). Najbardziej znane by³y gruszki i jab³ka, ale s³yszy siê równie¿ o orzechach w³oskich i laskowych, o nieszpu³kach i brzoskwiniach, o poziomkach i czere¶niach, figach, kasztanach i pigwach. Ponadto jadano dzikie owoce, morwy, dereñ itd. "
mowa tu o Francji
pozdrawiam
Ostatnio na Wikipedii znalaz³em temat o morwie. Przeczyta³em i pomy¶la³em ¿e kto¶ kto wie gdzie jest morwa (np. Nat) mo¿e sprawdziæ jakie s± doznania smakowe i inne. Co do tego artyku³u na wiki to by³o tam opisane powierzchownie rozmna¿anie tej ro¶liny. Wiêc mamy do wykonania 2 eksperymenty pt. "Rozmna¿anie morwy", a potem "Doznania smakowe".
Link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/MorwaNa temat rozmna¿ania jest na dole strony.
Równie¿ dobrym sposobem by³oby zakupienie sadzonek na allegro ni¿ powolne wielopokoleniowe pozbywanie siê o³owiu je¶li potrzeba.
A, i jeszcze jedno, proszê nie patrzeæ na to spó¼nienie o cztery lata.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.