Witam.
Interesuj± mnie torby lniane z XVw. Czy ma kto¶ wykroje? Zdjêcie jednej z takich toreb zamieszczam w za³±czniku (najprostszy wzór). Mo¿e macie jakie¶ bardziej okaza³e wykroje? Czy ozdabiano te torby (kolorowe sznureczki, hafty, borchy)? Z góry dziêki za pomoc.
Pozdrawiam.
Chodzi ci o sakwê pielgrzymi±, czyli popularn± '¿ebraczkê', czy o sakwy noszone u pasa? To, co zamie¶ci³e¶ to sakwa do pasa z okutym zapiêciem. Mog³a byæ ozdabiana chwo¶cikami na rogach, mieæ bogate okucia, byæ haftowana na ca³ej powierzchni (raczej desenie geometryczne, jak w za³±czniku). Torby pielgrzymie, noszone przez ramiê, do¶æ wysoko podwieszone (talia), zazwyczaj by³y prostok±tne(Hausbuch), czasem nieco zaokr±glone (BBGodzinki ksiêcia de Berry). Raczej pozbawione zdobieñ. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Foto by Kakaj
Widz±c te rozterki postanowi³am podzieliæ siê swoimi ostatnimi zdobyczami, gdy¿ akurat tematem toreb i torebek siê szczególnie zainteresowa³am.
http://www.geocities.com/svenskildbiter/Cr...t/psatchel.html
http://www.cottesimple.com/alms_purse/alms...se_history.html
Witam!
A kto robie oczywiscie terminowo
takie haczyki do torebek ?
W Muzeum Wiekoe Srednich w Paryzu maja kilka zachowanych okazow toreb. Szczerze piszac zaskoczyly mnie swoimi rozmiarami ok 50-60 cm. Choc tak jak widac na jednej z ilustracji na podanej przez Slowianke stronie para trzyma dosc duza torbe. Widzialam ta ilustracje wczesniej i myslalam, ze to tylko tak zostalo namalowane ze wzgledu na brak znajomosci perspektywy w sredniowieczu. Po wizycie w Paryzu zmienilam zdanie.
Ludka Excalibur
A ja posiadam tak± torebeczkê jak w za³±czniku z takim jak w drugim za³±czniku haftem. Chocia¿ planujê zrobiæ sobie drug± z rêcznym, to ten to mi tak ¶rednio siê podoba. Jest zapinana na drewniany 'guzik'.
Tobry by³y ozdabiane ró¿nymi haftami, kszta³ty te¿ mia³y ró¿ne-kwadratowe, owalne, prostok±tne. Zszywane po prostu ze sob± dwa kawa³ki materia³u o tym samym kszta³cie, lub miêdzy nimi znajdowa³ siê pasek - co czyni³o je przestrzenniejszymi. Mam na kompie kilka celtyckich wzorów i odrobinkê s³owiañskich. Czy ma kto¶ mo¿e u siebie jakie¶ s³owiañskie? By³abym bardzo wdziêczna, poniewa¿ chcê uszyæ drug± torbê, ale moja odrobinka takich wzorów nie pozwala mi na zbytnie wybieranie po¶ród nich. Wiêc je¶li kto¶ ma i móg³by siê podzieliæ, to ja bardzo proszê
.
A je¶li chodzi o wykroje Hever - te¿ ostatnio szuka³am i szczrze mówi±c - niewiele znalaz³am
. Dlatego zastosowa³am siê do rady znajomego "dwa kwadraty i pasek", tylko jeszcze urozmaici³am to o trójk±tn± klapê. Naszy³am prosty, aczkolwiek ³adny, hafcik i jestem zadowolona
. Jak bêdê szyæ nastêpne to pokombinujê z kszta³tem klap i ogólnie torby, zobaczymy co z tego wyjdzie
.Jak wyjmê j± z pralki, to siê pochwalê
.
Pozdrówa
.
Mo¿e nie takie ozdobne, ale XV wiek
Bible historiale by Guiard des Moulins, 15th century
Pozdrawiam!
Vlasta
O, wielkie dziêki
. Nie chodzi mi o to, ¿e by³y od góry do do³u haftowane, tylko, ¿e np.: przy brzegu szed³ jaki¶ ozdobny motyw. To chyba nie jest grzechem? Poza tym uwa¿am, ¿e je¿eli kto¶ bardzo chce mieæ piêkn± torbê i zrobi z niej bardziej piêkn± ozdobê (ale równie¿ spe³niaj±c± zadania zwyk³ej torby) ni¿ zwyk³y element u¿ytkowy stroju, to nie posunie siê za bardzo ku mrokowi. Czy jednak posunie?
Vlasto, widzê, ¿e siê orientujesz w tym temacie i mam pytanie. Banalne, ale nurtuj±ce o paski do toreb. Jak one s± szyte? Czy s± to dwa pod³u¿ne kawa³ki materia³u zszyte do wewn±trz krawêdziami, czy jeden zszyty po wewnêtrznej stronie i szwem u³o¿ony na ¶rodku? Czy mo¿e byæ tak i tak? Dla zobrazowania do³±czam schematyczny obrazek
. Mo¿e komu¶ siê wyda to pytanie komiczne, ale wolê siê upewniæ
.
Pozdrawiam!
Heh, no w³a¶nie, ¿e znam siê tak ¶rednio
, nie chcê wprowadzaæ Ciê w b³±d - jak znajdê co¶ konkretnego na ten temat, to wrzucê. Na logikê albo zszyty materia³ móg³ byæ, albo krajka
Pozdrawiam!
Vlasta
Ty siê znasz tak ¶rednio, a ja jeszcze mniej. Ale dziêki!
I koniecznie siê podziel jak co¶ znajdziesz. Nawet niekoniecznie same paski, ale ogólnie torby.
Pozdrawiam.
Simbelmyne
By³bym NIEZWYKLE ostro¿ny przy wrzucaniu ozdóbek na te najprostsze torby w³óczêgowsko-pastersko-wojskowo-robolskie. Proponujê raczej zrobiæ ³adn± haftowan± torebkê do paska, jest trochê wzorów. Jakie¶ kulki, chwo¶ciki, cuda-wianki, jest w czym wybieraæ.
Takie hafty nie wiadomo sk±d na krawêdziach dekoltów, p³aszczach, mankietach to prawdziwa zmora. Teraz dojd± torby. Najpierw dobrze uszyæ, potem poszukaæ porz±dnych akcesoriów. Dopiero wtedy zacz±æ siê bawiæ w ozdabianie, wprzódy zbadawszy, czy siê nale¿y i je¿eli, to jakie siê nale¿y (wzornictwo). Nic na hurra. Pozdrawiam
Gwyn
No i w koñcu kto¶ pochamowa³ moje zapêdy ....
. A móg³by¶ podzieliæ siê wspomnianymi wzorami torebek do pasków? (bo mam straszna ochotê powyszywaæ sobie co¶, a ¿e akurat mam len, to siê rzuci³am na torbê
) Bêdê wdziêczna!
Gwynie, proszê o komantarz do tego haftu. Umie¶ci³am go na torbie
.
Haft z motywami ro¶linnymi sam w sobie jest OK. Osobi¶cie takiej torby bym nie nosi³. Co do wzorów sakiewek- siedzê raczej w pó¼nym piêtnastym, wiêc tu polecam Dragony, w którym¶ jest tona wzorów. Co do haftu- polecam geometriê, przynajmniej na 'moje' czasy. Na okres 'grunwaldzki' trzeba siê rozejrzeæ, nie mam u siebie szczególnej kolekcji materia³ów w tym temacie. Pozdrawiam
Gwyn
Mhm, dziêki! Czyli zdecydowanie odradzasz ozdabianie toreb. Ale ja jednak w wolnej chwili poszukam czego¶ na ten temat
.
Pozdrawiam
Simbelmyne
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Droga Simbe..lmyne (az musialem dwa razu spojrzec by to wymowic
)
Jak slusznie zauwazyl Gwyn, takie torby to glownie takie wycieruchy pastersko- wloczegowsko-gorniczo-listonoszowe
.
Nie widuje sie takich na manuskryptach nigdzie indziej, a juz nie w zupelnosci przy eleganckich damskich ciuszkach.
Dzis sa niestety ogromnie popularne w RR (sam taka mam na kazda epoke
) ...
.. bo niestety w malej sakiewce nie chce sie zmiecic : portfel + dokumnety + komorka + aparat cyfrowy + husteczki do nosa + kilka browcow zeby je potem przelac do dzbanka + bog wie co jeszcze nosza tam kobiety
Nie wiem jaka postac sobie tam rekonstruujesz, moze uboga bos± pastereczke wlasnie ?
Tak czy siak z grubsza biorac .. umieszczanie haftow na takich torbach to jakby dzisiaj z nudow haftowac na torbie lnianej z ktora sie biega do piwnicy po ziemniaki.
Nie znaczy to ze masz swoje zapedy hafciarskie stopowac ... przenies je po prostu o kilka stopni w lewo
Jakze pieknie zdobione haftem byly sakieweczki kobiece juz w 13 wieku i pozniej.
zdobna sobie sakieweczka na zdobnej pani
haftowanie sakieweczki
watcher
Nie, zdecydowanie nie rekonstruujê "bosej pastereczki"
. Po prostu gdzie¶ (nie pamiêtam dok³adnie gdzie, ale na jakim¶ turnieju podpatrzy³am u jednej osoby co¶ bardzo kolorowego na klapie od torby i mi siê zakodowa³o) co¶ takiego widzia³am. Ech, no có¿. Nie ma wyj¶cia w takim razie, trzeba siê przekierowaæ... (czy mo¿e ja jestem ¶lepa...).
Aaa... i na pewno widzia³am torbê z du¿ym celtyckim haftem gdzie¶ na necie. Wyda³o mi siê wiêc, ¿e jest to poprawne. Ale widocznie komu¶ siê rzuci³o tak jak mi
. Wrzucê to, je¿eli odnajdê.
bu.
Pozdrawiam.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
Nie, zdecydowanie nie rekonstruujê "bosej pastereczki
Szkoda... takie lubie najbardziej
..
Co do tego co piszesz .. to mozna skomentowac w skrocie..
.. gdzies cos ktos zrobil ...
na nieszczescie bardzo czesto jest to powod, ze inni tez to robi±
nie nie musisz wrzucac tu tej torby z celtykiem .. wierzymy ci na slowo
najwazniejsze zeby pojsc po rozum do glowy i wiecej tego nie robic .. znaczy haftowac te torby na kartofle i komórki
pozdrawiam
watcher
Ech, no widaæ nie mo¿na olegaæ na tym co siê widzi, zanim siê tego samemu nie sprawdzi. Wiem te¿, ¿e co¶ podobnego jest jeszcze w temacie "[torby] dla wcze¶niaków" . W ka¿dym razie - wielkie dziêki za przywrócenie mnie do historyczno¶ci
Pozdrawiam!
To ja jeszcze ciep³e s³owo w ramach przywracania na w³ochate ³ono historyczno¶ci. Nie mo¿na informacji o zdobnictwie wczesno¶redniowiecznym przenosiæ na grunt pó¼no¶redniowieczny. Najzwyczajnie i po prostu kolejno¶æ dzia³añ jest taka:
otwieram ksi±¿kê i czytam co by³o
idê do muzeum poogl±daæ orygina³y
przegl±dam uwa¿nie ikonografiê
Teraz mogê zabraæ siê za próby rekonstrukcji tego, CO ZNALAZ£EM/AM. Teraz jest czas popytaæ takich, którzy maj± takowe o pomoc techniczn±, ca³y czas maj±c na uwadze orygina³y a przynajmniej przedstawienia. Pozdrawiam
Gwyn
We¿my pod uwagê, ¿e przecie¿ nie do ka¿dego stroju pasuje zwyk³± lniana torba. Poza tym kiedy czytamy w Gutkowskiej albo Turskiej o dodatkach to zawsze omawiane s± te mieszczañskie (skórzane pasy, klucze przy nich, skórzane sakwy, albo torby). Czy to znaczy, ¿ê na dworze nie nosi³y toreb, chyba nie bo nigdzie siê nie spotka³am z takim przedstawieniem. trudno to sobie wyobraziæ
.
Jew¿eli chodzi o hafty to ja zawsze ko¿ystam z gotowych wzorów, których moge byæ pewna. Ale jakby siê uprzeæ to z Gutkowskiej wiem, ¿e w Xv wieku wyj±tkowo modne sta³y siê du¿e motywy ro¶linne z mody w³oskiej.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Mam takie pytanie, bo trudno mi cos znalexc konkretnego:/ Czy takie torebki lniane z fredzelkami wystepowaly tez pozniej, niz w XIIIw?
Dzikei za odpowiedz i pozdraWIAM!
Wystêpowa³y. S± i w XIV i w XV.
Na dworach nie noszono toreb, bo od noszenia by³a s³u¿ba. Nie trzeba by³o targaæ ze sob± dobytku, naczyñ, dodatkowych elementów ubioru, bo po to by³y skrzynie w komnatach.
Hafty na torbach znanych jako '¿ebraczka' mijaj± siê z celem. Hafty na sakiewkach ozdobnych s± zazwyczaj geometryczne, wzglêdnie rodzajowe. QED. Pozdrawiam
Gwyn
Bardzo dziekuje! Jestes jak zwykle niezastapiany
Bryan, nie wiem dok³adnie, czy o takie co¶ Ci chodzi - jakie¶ frêdzelki tu s±
The Luttrell Psalter lata 40-te XIV w. . Je¶li nie, przepraszam za wprowadzanie zamieszania.
Pozdrawiam!
Vlasta
O takie, tylko an innych torebkach. Rowniez jestes niezastapiona
Strasznie dlugi link, ale takie torebki to nawet w XVII byly
http://images.vam.ac.uk/ixbin/hixclient.ex...4%3DIXALL=purse
A w jaki sposób torby na ramiê by³y zamykane (XVw)?? Na guziczek, sznurowane, czy te¿ klapka wisia³a luzem?
I czy taka torba jak w za³±czniku nadaje siê na pocz. XVw? Mo¿e kto¶ móg³by zdradzic jaka by³a technika jej wykonania (bo podejrzewam, ze ma u wyj¶cia jak±¶ obrêcz) i czy powinna byc lniana, czy moze we³niana?
Pozdrowionka
Jeszcze tutaj mam fajny link do tego jak zrobiæ taka torbe
http://www.hochmittelalter.net/Klamottenze...lkleinkram.html
a co do pasków w tych torbach,to zdaje mi sie ¿e byly one robione z jednego kawa³ka meteria³u zszywanego potem...(tak jak jest pokazane na wykroju
)
ale jak juz mówi³em wydaje mi sie tylko tak ;)
Pozdrawiam
Simbelmyne, pyta³a¶ jak zszywaæ paski w torbach. Ja zaszywam oba brzegi paska, bo robiê go z dwóch kawa³ków materia³u. Szwy s± po obu stronach, bo je¶li jest tylko jeden, [np z³ó¿ysz pasek na pó³ i zszyjesz] to rozci±ga siê nierównomiernie podczas noszenia. Zw³aszcza, jak siê nosi piwo ;)
Gwynie, czy na torbie lnianej mo¿na nosiæ badges? W koñcu to widoczne miejsce, a je¶li taka torba jest "pielgrzymia"...
W ikonografii zachowaly sie widoki pielgrzymow z duza muszla Sw. Jakuba naszyta wlasnie na torbie.
Jak siê kto¶ chce pobawiæ w haftowanie, to niech zacznie nie od du¿ej torby a od sakiewki / kaptorgi (ang. alms purse, franc. aumoniere). Pole do popisu olbrzymie i historycznie potwierdzone.
Np. na stronce
http://www.cottesimple.com jest ca³y rozdzia³ o XIV-wiecznych sakiewkach z tkanin ozdabianych pe³nop³aszczyznowym wype³nieniem z ró¿nych rodzajów haftów, bynajmniej nie tylko geometrycznych. Polecam na d³ugie zimowe wieczory (to ju¿ wkrótce). Roboty na rok z ok³adem, ale efekt murowany. Rzuæcie, moi¶ciewy, okiem choæby na to w za³±czniku.
Oczywi¶cie, takich sakiewek przy strojach, zw³aszcza podró¿nych, najczê¶ciej nie widaæ, bo nie noszono ich na wierzchu - poza reprezentacyjnymi sytuacjami, w których zale¿a³o w³a¶cicielowi na podkre¶leniu zamo¿no¶ci (np. a¿ trzy sakiewki jedna obok drugiej przy zarêczynach itp.). Jednym z wyja¶nieñ istnienia "kieszeniopodobnych" rozciêæ w czternastowiecznych kobiecych sukniach wierzchnich z przodu na wysoko¶ci bioder jest umo¿liwienie dostêpu do sakiewki, zawieszonej na pasku ¶ci±gaj±cym sukniê spodni±. Tym niemniej na imprezie mo¿na wyci±gn±æ na wierzch i niech tym wszystkim babom oko zbieleje...
Pozdrawiam!
Dobry wieczor
Chcialam tam zajrzec na te stronke ale pisze ze ta stronka jest nieczynna
czy sa te informacje gdzies jeszcze????
Pozdrawiam
Ech...Piasa³am to wczoraj, ale chyba mia³am awariê. Jeszcze jeden link, ten dzia³a :
http://www.doctorbeer.com/joyce/emb/almpou...ch/almpouch.htm
No, to jest fatalny pech, ale rzeczywi¶cie strona cottehardie zg³asza siê z informacj± ¿e od 19 maja jest zlikwidowana! By³o tam ze dwa-trzy razy wiêcej materia³u ni¿ na doctorbeer (to ten ostatni link od Rity), naprawdê ¶wietna dokumentacja fotograficzna. Sam zd±¿y³em ¶ci±gn±æ tylko kilka grafik i to nie w najwy¿szej rozdzielczo¶ci...
Ale nie wszystko stracone.
Jakby kto¶ nie zna³ angielskiego, wyja¶niê, ¿e Autorka strony (dwojga imion Tasha Kelly McGann) pisze jednak poni¿ej, ¿e informacje zawarte w tych artyku³ach nadal posiada na swoim dysku i mo¿e przes³aæ je w postaci .pdf-u e-mailem (mam nadziejê ¿e z pe³n± warstw± ilustracyjn±). Podaje te¿ listê dostêpnych artyku³ów. O haftowanych sakiewkach traktuj± pozycje trzecia i czwarta. Zamówienia na te artyku³y sk³adaæ nale¿y na jej podany tam¿e adres:
tasha@cottesimple.com
Czyli jak rozumiem, mo¿na wys³aæ jej na ten adres list o tre¶ci:
"Dear Tasha,
Please send me your articles on medieval textile purses:
1). Aumônieres - embellished textile purses of the European 14th century , and
2). An aumôniere as it might have appeared in 1380, Paris
My e-mail box is:
((TU TRZEBA PODAÆ SWÓJ ADRES E-MAIL))
Thank you very much
Bye"
Sam te¿ j± chyba o to poproszê i poinformujê o efektach.
Pozdrawiam i powodzenia!
Guzik z pêtelk±, odpowiedzi siê nie doczeka³em.
znalaz³am kaletkê z frêdzlami oraz haftem jak mój skaner siê naprawi to wrzucê (nota bene jest na oltarzu Wita Stwosza w Krakowie, zreszta ta z zalacznika Hevera tez
, tyle ze oltarz byl dokonczony w 1489 )
Sporo ró¿niastych torebek mo¿na poogl±daæ w Codex Manesse
Dla przyk³adu na za³±czonej ilustracji kilka widaæ b. ³adnie.
I drugi plik z moj± sakieweczk±, któr± wyhaftowa³am wzoruj±c siê na tej ilustracji. Torebka powinna mieæ jeszcze dodatkowe ozdóbki np. chwo¶ciki, ale ju¿ mi weny nie starczy³o.
O kurcze, ta torebka jest niesamowita... ten haft jest po prostu wyr±bany w kosmos
....
na ¿ywo wygl±da jeszcze lepiej. full respect dla autorki za te parê miesiêcy spêdzonych nad haftowaniem
Dziêki za uznanie. Mnie te¿ siê podoba
A haft jest najprostrzy z mo¿liwych, tzw at³askowy, czyli nitka obok nitki. Wymaga tylko trochê cierpliwo¶ci i czasu. Wyhaftowanie tej torebki zajê³o ponad 100 godzin.
a oto 2 z kilku (w peli juz opracowanych i wykonanych) moich wyrobow...
wzory i kolorystyke oparlam na zachowanych w muzeum Viktorii i Alberta w Londynie sakiewkach niemieckich z przelomu 14 i 15 w ... [ ostatnio spotkalam sie tez z informacjami iz rzekomo mialyby one wystepowac w takiej wlasnie formie juz w pozniej 13... ale tago potwierdzic szczerze mowiac nie potrafie...]
wymiary -5.5na 5 cali [ zielen-biel-czerwien ]: 5.5 na 6 cali [ "orly i lwy"]
haft bawelna [ niestety... ale nie znalazlam dostepu do 100% jedwabiu do haftu:<<< ] na lnie. wszywana podszewka z cienszego lnu...
[ sorrki za lakonicznosc postu ale warunki czasowo przestrzenne sa domonujace w tym momencie... wiecej info wrzuce nastepnym razem]
... i jeszce 1 fragmencik wzoru jaki wykonuje:> znalazlam przed chwila w czelusciach pamieci kompa... niestety tylko fotka fragmentu nie calosci sakiewki
[ sorrki za jakosc fotek:>>>]
£osiu pytanie do Ciebie - jak nanios³a¶ wzór na materia³?
tego sie nie nanosi na material... te technika [ zahcowana z tamtych czasow:>] polega na liczeniu nitek- przez ile i co ile wkluwasz igle... wszystko polega na "rozczytaniu" schematu wzoru:>
[ tak wogole to posta naklikalam ja -losiu rttylko z konta Bartka:>]
to jest stronka zawieraj±ca wiele ciekawych informacji i linków na temat sakiewek
www.geocities.com/karen_larsdatter/pouches.htm
a tu opisy powy¿szych wzorów
http://home.earthlink.net/~wymarc/asoot/st...tch/westpat.htm
CYTAT
tego sie nie nanosi na material...
tego siê obawia³am... I Ty to tak po prostu na lnie? Na zwyk³ym lnie? Niee, prawda? Na rzadszym, prawda?
£osia tak po prostu na zwy³ym lnie tylko grubym choæ wiem ¿e planach jest cieñszy ¿eby wzorki mniejsze wysz³y
z tym lnem to jest problem... i to duzy:/
ajkis czas temu znalazlam w czelusciach mojej szafy, cos takiego, o takiej gramaturze i pierwsze proby poczyniane byly na lnie cienkim - "standardowym" jak i wlasnie na takim grubym. roznica niewielka moze tylko ze swoista wygoda wyszywania [ do grubego nie potrzebuje tamborka itp:>>>]
ale nie o tym,... zauwazcie ze praktycznie do kazdej sakiewki podena jest inne gramatura lnu.nie zawsze cienki bedzie dopowiedni [ przyznam szczezrze ze nie znalazlam jeszcze wpelni satysfakcjonujacego mnie materialu:/]. wzor ktory na fotce mam wrzucony jako ostatni [ roz -zielen] wzielam z przytoczonej wyzej przez Agnieszke stronki . jest tam takze fotka i opis oryginalu zachowanego w muzeum
http://home.earthlink.net/~wymarc/asoot/st...ges/gemb01b.gif
na 3.8 cala ma sie zmiescic ok 2czesci wzoru. na moim grubym w hafcie wychodzi cos ponad 2 a na cienkim ok 9 malutkich!
... dlatego tez zdecydowalam sie na grubszy material jako "wierniejszy". ale wciaz trwaja poszukiwania:>>>
a teraz pytanie z innej beczki
czy spotkal ktokolwiek z was z polsce nici jedwabne??? nie chodzi mi tu o jakis polimerek, chlorek czy inne dranstwo chemiczne doskonele imitujace jedwab tylko 100% cudo... [ jak na razie zdobylam kilkanascie takich szpulek ale tylko biel, i podobno zle reaguja na wysokie temp [np prasowania] i pranie... ]. dodatkowo nie pochodza one ze sklepu a ich produkcja juz dawno sie skonczyla [moje sa z lat 70:>]
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.