Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: co dla wikinga?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
AmsteL
wkoñcu doros³em by zostaæ wikingiem bigsmile2.gif ale nie zupe³nie wiem co mi wolno icon_sad.gif tzn. jakie elementy zbroi p³ytowej by³y w IX-XI u¿ywane - chodzi mi o karwasze , nagolennice - bo to chyba wiekszo¶æ- czy wczesno¶redniowieczne karwasze i nagolence produkcji Mardinusa , pasuj±?
Marcvs Acilivs Glabrio
a) dlaczego w stroju?
B) przej¿a³e¶ dzia³ "uzbrojenie- wczesne i rozkwit"? bum.gif
AmsteL
tak przejza³em , lecz za duzo sie nie dowiedzia³em :-/ gadka-szmatka. a mnie konkrety interesuj±. read.gif
Gotfred
Dobrym pocz±tkiem wed³ug mnie by³oby ogl±dniecie fotek z festiwali wikiñskich (Rynia, Wolin) których w internecie wiele (mogê podes³aæ linki). Oraz przeczytanie kilku ksi±¿ek na ten temat tongue.gif A potem zadawaj sensowniejsze pytania ni¿ "co mi wolno?".

ps. S³usznie zauwa¿y³/a Aerlin - to zdecydowanie z³y dzia³ na takie pytanie..
AmsteL
no spoko- oglada³em foty... ale chyba nie zrozumieliscie mego pytania. chcia³bym poznaæ kryteria- ramy w których moge sie pomiescic. wiadomo ¿e wikingowie to ulubieni najemnicy smile.gif wiec napewno korzystali z innego stuffu niz swój crazy.gif chyba caly czas nie moge sie wys³owic bum.gif zagl±dne jeszcze so ksi±¿ki "normanowie- wyprawy krzy¿owe"- moze sam sobie odpowiem read.gif
Marcvs Acilivs Glabrio
Looknij te¿ do Hastings 1066, tam mo¿e co¶ byæ...

(by the way- jestem on bum.gif )
Hildr
1) W okresie wikiñskim nie u¿ywano jeszce elementów p³ytowych.
2) Istotnie, najmowali siê np. do gwardii bizatyñskiej, ale w wiêkszo¶ci historycznych "okazji' wystêpowali na w³asny rachunek i zapewniam ciê, ¿e u¿ywali w³asnego stuffu smile.gif
3) I wyprawa krzy¿owa to 1098 lub 99 rok i stanowi w³a¶ciwie koñcow± cezurê klasycznej "epoki wikingów". Oczywi¶cie stworzone przez Skandynawów organizmy pañstwowe w wiêkszo¶ci nadal trwa³y, ale zmieni³ siê styl wypraw zbrojnych - w³a¶nie skoñczy³o siê chodzenie na wiking czyli wyprawy ³upie¿cze. Praktycznie po Hastings skoñczy³o siê te¿ nowe osadnictwo (z zastrze¿eniem, ¿e nie pamiêtam, kiedy Normanowie zajêli Sycyliê)
4) S³owo "Normanowie" nie jest równoznaczne ze s³owem "Wikingowie"
5) krucjaty trwa³y do XIV wieku.
6) poczytaj trochê i dopiero wtedy zadecyduj, kogo, z jakiej epoki i w czyim towarzystwie chcesz odtwarzaæ
Pozdrówka smile.gif
AmsteL
chyba bede bardziej bezposrednio zadawaæ pytania :o anger.gif wiec- czy wczesno¶redniowieczne karwasze i nagolennice oferowane przez mardinusa nadaj± sie bardziej dla s³owiena czy wikinga?!
Wotawa
Nie nadaj± siê dla obu.
AmsteL
jedna normalna odpowiedz- DZIEKUJE! smile.gif w³asnie przegl±dam wy¿ej wymienion± ksi±¿eczke i widze ze takie os³ony noszono we w³oszech. czy zatem wikinga chroni³ jedynie pancerz kolczy ,ewentualnie skóry ? (no i rzecz jasna he³m i tarcza smile.gif ) przeciez tak nie mozna wyjsc do bitwy face4.gif

a teraz uproszcze me pytanie bigsmile2.gif crazy.gif : jakie s± normy w posiadaniu ekwipunku jezeli chce se powalczyæ na siakej¶ wikiñskiej imprezce maniac.gif
BoBeK
Uwierz mi ze w skorze i kolczej mozna wyjsc do bitwy. Co do bitwy? Wymieniles juz czesc: Helm, Tarcza, Miecz :-) Pancerz kolczy albo lamelkowy, przeszywka (chociaz nie wiem czy zawsze jest wymagana ale lepiej miec), dobre twarde rekawice z gruba warstwa skory zebys paluchow nie stracil (bardzo wazne) skorzane karwasze (wystarczy 1 jesli uzywasz tarczy, na reke z mieczem). No i jakies w miare historyczne spodnie i buty :-) e.w skorzane nagolennice (mimo ze cios ponizej kolana uznawany jest tylko w huskarlu ktory raczej nie jest stosowany na bitwach ale zawsze sie komus moze cos omcknac a Ruskim to sie czesto zdarza). Cos pominalem?
ilm
ja bym zaczal zupelnie na odwrot - od stroju i butow

sam popelnilem duzy blad gromadzac sprzet (nadal odczuwam skutki), kupujac na poczatku miecz, helm i kolczuge, bo wydalem na nie caly hajs jakim dysponowalem, a pozniej plulem sobie w brode, bo jak przyszlo co do czego i trzeba bylo zalozyc buty, portki i giezlo, to zaczely sie ciucholandowe kombinacje. teraz skupilbym sie najpierw na dobrym stroju, z dobrej jakosci materialow i porzadnie wykonanym.

a lac sie mozna badylami - latwo przekroczyc prog bolu, wiec zabawa dla ciebie taka sama ziomus.
Posi
CYTAT("AmsteL")
wkoñcu doros³em by zostaæ wikingiem  :grin:  ale nie zupe³nie wiem co mi wolno :sad:  tzn. jakie elementy zbroi p³ytowej by³y w IX-XI u¿ywane - chodzi mi o karwasze , nagolennice - bo to chyba wiekszo¶æ- czy wczesno¶redniowieczne karwasze i nagolence produkcji Mardinusa , pasuj±?

Kandydacie na Wikinga !!!
Minê³o Ciê kilka fajnych imprez gzie móg³by¶ oczy nasyciæ, ale nie wszystko jeszcze stracone otó¿ za kilka dni WOLIN i to dla Ciebie jedyna okazja ¿eby spotkaæ siê oko w oko z Wikingami z Polski i nie tylko. Jed¼ pogadaj z ch³opakami dowiesz siê wiêcej ni¿ szukaj±c w necie lub w literaturze. S³awa Ci :fecht:
eleo
anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif
a ja nie moge jechac na wolin bo nie dostalem urlopu...
anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif
ilm
chcialbym byc na twoim miejscu stary...

ja nie moge dostac urlopu, bo kurwa nie pracuje !

btw YoungHeartAttack kicks ass...
Sentinel
Panowie i Panie pominêli¶cie jedn± jedyn± rzecz bez której ¿aden wiking obej¶æ sie nie mo¿e a mianowicie s± to: KROWIE ROGI NA HE£MIEEEEEEEE!!!!!!!!!! bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif devil.gif mad.gif
Spid
AmsteL'u , poleca³bym ci ³askawym uchem wys³uchaæ tego co Ilm napisa³, poniewa¿ ... dobrze pisze smile.gif
Strój na dobrych imprezach jest wart wiecej ni¿ sam tylko bojowe stuff ( chyba bêde tego okre¶lenia czê¶ciej urzywa³ smile.gif , poniewa¿ kiedy¶ musisz sprzêt z ramion zci±gn±c i co w tedy ??
Poza tym, s± przypadki losowe ,¿e nie ma walki tyle ile by siê mia³o nadzieje u¶wiadczyæ i co w tedy pocz±æ ?
Na prawdê , skup siê najpierw na stroju i dopiero pu¼niej id¼ w strone uzbrojenia. To chyba , najlepsza droga do doskona³o¶ci ( ale to m±dre cool.gif )
Wotawa
CYTAT
Panowie i Panie pominêli¶cie jedn± jedyn± rzecz bez której ¿aden wiking obej¶æ sie nie mo¿e a mianowicie s± to: KROWIE ROGI NA HE£MIEEEEEEEE!!!!!!!!!!

Hehe, u mojego ulubionego badziewiarza - pana Micha³ka, oczywi¶cie licznie prezentowane na jak zwykle "fachowych rekonstrukcjach" uzbrojenia.
Spid
Jak kolwiek "Pan " Micha³ek dyskusyjny jest, to pisze u siebie pod rysunkiem,gdzie stoj± kolesie i jeden w he³mie rogatym , ¿e jest to lu¼na interpretacja.
Doceniajmy wroga naszego smile.gif
Dir
chyba bede bardziej bezposrednio zadawaæ pytania wiec- czy wczesno¶redniowieczne karwasze i nagolennice oferowane przez mardinusa nadaj± sie bardziej dla s³owiena czy wikinga?!

Nie nadaj± siê dla obu

????????????? A na jakiej podstawie nie nadaja sie dla wikingow nie rozumiem czym to wotawo uzasadniasz ????????????

Sa moze nie najpiekniesjsze ale poparte znaleziskami w przeciwienstwie do tych wszystkich skurzakow noszonych tak powszechnie ktorych nie mozna nigdzie znalezc jezeli ma ktos jakies poparcie historyczne skorzanych karwaszy jak i nagolennic to chetnie sie przyjrze...........
nieczar
Dir,
nie sa poparte znaleziskami ,to luzna interpretacja (przyjeta zreszta powszechnie w calym swiecie rycerskim) wyobrazenia z dzbana z Sinnikular Mare(czy jakos tak )
Sigurd
Nieczar, móg³by¶ sprecyzowaæ, czy chodzi ci o zelazne czy skórzane ( jako lu¼n± interpretacjê ) ?
nieczar
chodzi o "¶mietniki" lub jak niektorzy nazywaj± "bizanty",choc i ta nazwa nie jest prawdziwa- podluzne plytki na skorzanym podkladzie,
o skorzanych zarekawiach juz kiedys byla mowa
Dir
Wiem o co ci chodzi patryku bo gadalismy joz na zywo o tym ale uwazam ze jezeli nie bedziemy uznawali interpretacji znalezisk (ktora moze byc mylna wkoncu te "przypuszczalnie karwasze i nagolennice" znalezione w skandynawii poczatkowo byly wziete za cos w rodzaju pancerza oslaniajacego korpus ale po zmatowaniu takowego pancerza z tych paskow nie dalo sie w nim ruszac i byl pelen szczelin wiec stwierdzono ze to "przypuszczalne karwasze") to ciezko bedzie sobie sprawic cokolwiek pozatym przedstawiona postac na tymze naczyniu jakowegos jezdzca jest dosyc dokladna - wiem tez ze odleglosc znalezisk jest dosyc znaczna i jak to mowiles znalezione paski moga byc zebrowaniem od wiader czy tez czymkolwiek innym oczywiscie ze moga ale ten proto-bulgar czy tez magiar z naczynia chyba wiader na nogach i rekach ni ma smile.gif dla mnie jest to bardziej historyczne niz te wszystkie skorzane karwasze zalokciowe ktorych nicholery nie mozna znalezc nigdzie w zadnych opracowaniach
AmsteL
eh gadali¶my na ¿ywo? shocked.gif sorry - za m± krótk± pamiêæ bigsmile2.gif przypomnij sie crazy.gif
Mi¶ z Brochowa
Nazwa 'bizanty' faktycznie jest do kitu, a to z dwóch powodów:

1. 'bizant' to nazwa monety bizantyñskiej, jak sama nazwa wskazuje
2. nazwê 'bizant' na karwasz/nagolennik sami¶my rado¶nie w Draconii wymy¶lili (bo w kontek¶cie Bizancjum siê z tym pierwszy raz spotkali¶my) i upowszechnili, i sprawa ma siê podobnie jak z tzw. '³aweczk± wikiñsk±' - dowcip wymkn±³ siê spod kontroli :-)

'¦mietniki' - dobre, dobre :-)

Polecam okre¶lenie 'bazuband'

A i do Micha³ka, faktycznie - mo' respect... I tak jak w Ospreyach, czytaæ podpisy, a nie tylko rysunki ogl±daæ.
nieczar
ale i merytorycznie pan Michalek walnal sporo gaf, kto czyta i wie ten wie
Mi¶ z Brochowa
Fakkktt... Chcia³bym siê nie zgodziæ, ale nie mogê.
Szczególnie jego popisy lingwistyczne przyprawiaj± mnie o bo³ zêbów.

Niemniej jest to b. mi³y cz³owiek i nie nale¿y go w czambu³ potêpiaæ. Wiêcej z jego publikacji wynika dobrego ni¿ z³ego, i osobi¶cie bardzo sobie go ceniê za to, ¿e w ogóle siê odwa¿y³ o temacie napisaæ, nie boj±c siê podpisywaæ ilustracji jako 'w³asnych wizji' albo 'lu¼nych rekonstrukcji'.
Wotawa
CYTAT
Polecam okre¶lenie 'bazuband'

"BAzuband" to perska nazwa karwasza i tyle.
Dobra dla odró¿nienia wcze¶niejszych karwaszy - bazubandów od tych z XVIIw.
Nic nie ma wspólnego z os³onami nóg.

Micha³ek nie podpisuje tego cochrzani (bo po prostu zmy¶la bez ograniczeñ) ani jako lu¼ne dywagacje. Pisze to na serio i to jest w³a¶nie chore.
To co jest do rzeczy znam z innych ksia¿ek.Widzê, które nam siê uda³o przeczytaæ te same.
To co zmy¶la jest po prostu chore.

To , ze jest dla kogo¶ mi³y tak kompletnie ma sie nijak do rogów na wikiñskim he³mie i Huna w strzemionach z ma³ym, orkowym ³ukiem, ze a¿ lito¶æ bierze przed komentowaniem.
Mi¶ z Brochowa
"Bazuband" oznacza "owijacze do gry" czyli do walki. Nie ma mowy w oryginalnym brzmieniu tego s³owa o wy³±czno¶ci stosowania go do os³on przedramion.

A ma odwagê co¶ napisaæ od siebie, i to jest dobre.
Wiêkszo¶æ tzw. 'dzia³aczy RR' asekurancko po prostu uprawia 'konstruktywn±' krytykê dokonañ innych.

Czy¿ nie? :-)
nieczar
zgadzam sie z Wotaw±, bazuband moze odnosic sie wylacznie do karwasza,na nogach analogiczne oslony raczej nie wystepowaly ,a juz na pewno nie w interesujacym nas okresie ,owszem znaleziono plytowe oslony siegajace do kolana z plytka chroniaca lydke zamocowana na zawiaskach, ale do tego dochodzila jeszcze kolcza oslona kolana i polokragla plytka chroniaca udo do pol. wysokosci, zatem konstrukcja odmienna,
formalnie i funkcjonalnie to co kryje sie pod nazwa bazubandu jest scisle okreslone,

a co do pana Michalka to ... no po prostu badzmy powazni
Mi¶ z Brochowa
Zaraz zaraz.

Dlaczego mia³yby nie wystêpowaæ os³ony nóg, skoro by³y takowe na rêce?

Micha³ka nie lubimy - dobra, mo¿e byæ.

Ale nawet (a w zasadzie przede wszystkim) Kirpicznikow pisze, ¿e os³ona nóg zawsze pojawia siê wcze¶niej ni¿ os³ona r±k. Je¶li wiêc dopuszczamy istnienie tego rodzaju pancerza, to najpierw pojawia³y siê os³ony goleni, a potem przedramion, i trzeba to braæ pod uwagêdobieraj±c nazewnictwo.

Co do wystêpowania 'bazubandów' (przez wzgl±d na Ciebie Nieczarze dodajê cudzys³ów) w 'interesuj±cym nas okresie' to s± pewne przes³anki po temu, ¿e jednak by³y, i to w³a¶nie na nogi - znów Kirpicznikow, tym razem powo³uj±cy siê na ikonografiê (fresk ze ¶w. Cyryla w Kijowie).

'Okre¶lone' w³a¶nie ani formalnie, ani funkcjonalnie nie jest, bo nazwy tej nie u¿ywa w zasadzie nikt z bronioznawców (przynajmniej tych do których mia³em dostêp) - wszyscy pisz± raczej o 'karwaszach' czy 'nagolenicach' takiej czy innej budowy, ale nikt nie u¿ywa nazwy 'bazuband' ze ¶cis³± definicj± wygl±du, sposobu noszenia tego elementu pancerza i w penych ramach czasowych. Mam w tym jakie-takie rozeznanie, bo przez ostatni rok ry³em w taksonomii bronioznawczej do mojej magisterki.
nieczar
napisalem o tym ,ze nie wystepowaly oslony analogiczne ,zatem konstrukcyjnie podobne,
karwasze chronia przedramie razem ze stawem lokciowym, w wystepujacych wowczas oslonach goleni nie bylo formy jednolitej (chroniacej golen i kolano) tylko oddzielne

wspomniane przeze mnie gdzies na forum plytowe ,profilowane anatomicznie i zamykane na zawiaskach nagolennice z terenow chazarskich z ok 9 w, rowniez nie siegaly za kolano,ba nawet przepraszam za okreslenie" ¶mietniki" ze wspomnianego wyzej naczynia z Nagyszantmiklos rowniez chronia jedynie golenie

na ruskich zabytkach traktujacych o tym ,rowniez oslony goleni nie przekraczaja kolana,
sa ponizej (to odnosnie Kirpicznikowa)
Mi¶ z Brochowa
W pe³ni siê zgadzam :-)
sabat_prv
Witajcie

Co mozecie powiedziec o stroju tego woja? Chodzi mi dokladnie o nakrycie glowy. Nie udalo mi sie znalezc zdjecia prezentujace je w calosci (nawet we fragmencie szczerba.gif ). Ilustracja pochodzi z ksiazki Mariana Adamusa "Tajemnice Sag i Run".
Thorbjorn
Witam

Czy ta zbroja jest odpowiednia dla wikinga??
Z gory dziekuje za odpowiedzi!!!! smile.gif smile.gif
Mi¶ z Brochowa
To jest w zasadzie (choæ wyj±tkowo ubogi) kolontar - co¶ co mongo³owie zawlekli w XIII/XIV w na Ru¶.

Tyle ¿e kolontar by³ rozcinany po bokach,
za¶
juszman z przodu.

To nie jest ani jedno, ani drugie.
Sporo 'wcze¶niaków' u¿ywa takich mrocznych wymys³ów, ale niestety nijak siê to ma nawet do XIIw.
Sorki.
Thorbjorn
Ja staram sie trzymac IX-XI w
opyros
a tu przyk³ad juszmana - tyle ¿e datowany pó¼no :
http://www.forth-armoury.com/photo_gallery...man/yushman.htm
Wotawa
Juszman dla wikinga?
Juszman w IX-XIw?

Mo¿e pogadamy o pó³zbrojkach husarskich? icon_wink.gif

Potrzymamy jako ostrze¿enie i wywalamy temat?
Nawet nie wiem z czym by to mo¿na scaliæ.
Mi¶ z Brochowa
No dobra, odpu¶æ ju¿ sarkazm, daj lepiej co¶ konstruktywnego. By³o normalne pytanie i normalna odpowied¼, wystarczy.
Juszman i okolice pancerzy mongolskich kwalifikuj± siê na upartego na XIIIw, mo¿na zostawiæ.
Wotawa
Nawiazujê do podanego przyk³adu juszmana, nie do pytania.
Szczerze mówi±c juszman jest tu nieco zaskakuj±cy, bo nie wiem z czego wynika.
Norbert Tkacz
Niez³e crazy.gif cool.gif
Chcia³bym to "arcydzie³o" poczytaæ icon_wink.gif .Czy ca³a ksi±¿ka jest w tym klimacie?
Hildr
Sadz±c po stylistyce, rycina jest XIX-wieczna, i pomijaj±c du¿± dowolno¶æ, na któr± pozwalali sobie ówcze¶ni ilustratorzy, to podpis te¿ mo¿e nie byæ z orygina³u. Sk±din±d czapusia miodzio...
Sigurd
Fajny ma biustonosz :-) Teraz wiem, skad sie wziê³y te dwa napier¶niki w p³ytowym kirysie szefa wikingów Beowulfa w "13 wojowniku" bigsmile2.gif Do tego ten germañski miecz ( ewentualnie anglosaski ) z czasów sporo poprzedzajacych epokê wikingów. Temat raczej do Szczytów mroczno¶ci.
Wotawa
"Falery napier¶ne" Po³owców. Miecz faktycznie jeszcze sprzed króla Dezmoda :-D.
Thorbjorn
Hmm a czy moze mi ktos powiedziec jaki p³atnerz robi najlepsze miecze wikinskie??
dunno.gif dunno.gif dunno.gif dunno.gif dunno.gif
Nazgul
Hmm to w takim razie kolano by³o chronione przez osobn± czêsc pancerza - czy kto¶ mo¿e dysponuje jakimikolwiek ilustracjami przedstawiaj±cymi ten wynalazek?? Bo z opisu Nieczara trudno wyobraziæ sobie dok³adn± rekonstrukcjê.
Capricornus
Witam.
Mam dostêp do zakupu pe³nego stroju za bardzo niewielk± kasê i nie wiem czy pasuje on dla odtwórcy skandynawii z IX-Xw

W sk³±d wchodzi:
He³m ¿ebrowy z nosalem i przywieszk± kolcz± + Czepiec
Przeszywanica do kolan, z rekawem do ³okci
Kolczuga, d³uga tak jak przeszywanica, z rekawem do ³okci
Koszula z dwoma klinami.
Spodnie bufiaste jednobarwne
owijacze, krajki bardkowe, d³ugi pas...
Buty z jednego kawa³ka skóry.

Pasuje to dla wikinga IX - Xw?
Jarl Ragnarr Thoresen
Wszystko wydaje siê poprawne. Wydaje.

Jakie kolory? Przeszywa w romby? Co to za buty?

A te bufiaste spodnie to szarawary. ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.