wkoñcu doros³em by zostaæ wikingiem
ale nie zupe³nie wiem co mi wolno
tzn. jakie elementy zbroi p³ytowej by³y w IX-XI u¿ywane - chodzi mi o karwasze , nagolennice - bo to chyba wiekszo¶æ- czy wczesno¶redniowieczne karwasze i nagolence produkcji Mardinusa , pasuj±?
a) dlaczego w stroju?
B) przej¿a³e¶ dzia³ "uzbrojenie- wczesne i rozkwit"?
tak przejza³em , lecz za duzo sie nie dowiedzia³em :-/ gadka-szmatka. a mnie konkrety interesuj±.
Dobrym pocz±tkiem wed³ug mnie by³oby ogl±dniecie fotek z festiwali wikiñskich (Rynia, Wolin) których w internecie wiele (mogê podes³aæ linki). Oraz przeczytanie kilku ksi±¿ek na ten temat
A potem zadawaj sensowniejsze pytania ni¿ "co mi wolno?".
ps. S³usznie zauwa¿y³/a Aerlin - to zdecydowanie z³y dzia³ na takie pytanie..
no spoko- oglada³em foty... ale chyba nie zrozumieliscie mego pytania. chcia³bym poznaæ kryteria- ramy w których moge sie pomiescic. wiadomo ¿e wikingowie to ulubieni najemnicy
wiec napewno korzystali z innego stuffu niz swój
chyba caly czas nie moge sie wys³owic
zagl±dne jeszcze so ksi±¿ki "normanowie- wyprawy krzy¿owe"- moze sam sobie odpowiem
Looknij te¿ do Hastings 1066, tam mo¿e co¶ byæ...
(by the way- jestem on
)
1) W okresie wikiñskim nie u¿ywano jeszce elementów p³ytowych.
2) Istotnie, najmowali siê np. do gwardii bizatyñskiej, ale w wiêkszo¶ci historycznych "okazji' wystêpowali na w³asny rachunek i zapewniam ciê, ¿e u¿ywali w³asnego stuffu
3) I wyprawa krzy¿owa to 1098 lub 99 rok i stanowi w³a¶ciwie koñcow± cezurê klasycznej "epoki wikingów". Oczywi¶cie stworzone przez Skandynawów organizmy pañstwowe w wiêkszo¶ci nadal trwa³y, ale zmieni³ siê styl wypraw zbrojnych - w³a¶nie skoñczy³o siê chodzenie na wiking czyli wyprawy ³upie¿cze. Praktycznie po Hastings skoñczy³o siê te¿ nowe osadnictwo (z zastrze¿eniem, ¿e nie pamiêtam, kiedy Normanowie zajêli Sycyliê)
4) S³owo "Normanowie" nie jest równoznaczne ze s³owem "Wikingowie"
5) krucjaty trwa³y do XIV wieku.
6) poczytaj trochê i dopiero wtedy zadecyduj, kogo, z jakiej epoki i w czyim towarzystwie chcesz odtwarzaæ
Pozdrówka
chyba bede bardziej bezposrednio zadawaæ pytania :o
wiec- czy wczesno¶redniowieczne karwasze i nagolennice oferowane przez mardinusa nadaj± sie bardziej dla s³owiena czy wikinga?!
Nie nadaj± siê dla obu.
jedna normalna odpowiedz- DZIEKUJE!
w³asnie przegl±dam wy¿ej wymienion± ksi±¿eczke i widze ze takie os³ony noszono we w³oszech. czy zatem wikinga chroni³ jedynie pancerz kolczy ,ewentualnie skóry ? (no i rzecz jasna he³m i tarcza
) przeciez tak nie mozna wyjsc do bitwy
a teraz uproszcze me pytanie
: jakie s± normy w posiadaniu ekwipunku jezeli chce se powalczyæ na siakej¶ wikiñskiej imprezce
Uwierz mi ze w skorze i kolczej mozna wyjsc do bitwy. Co do bitwy? Wymieniles juz czesc: Helm, Tarcza, Miecz :-) Pancerz kolczy albo lamelkowy, przeszywka (chociaz nie wiem czy zawsze jest wymagana ale lepiej miec), dobre twarde rekawice z gruba warstwa skory zebys paluchow nie stracil (bardzo wazne) skorzane karwasze (wystarczy 1 jesli uzywasz tarczy, na reke z mieczem). No i jakies w miare historyczne spodnie i buty :-) e.w skorzane nagolennice (mimo ze cios ponizej kolana uznawany jest tylko w huskarlu ktory raczej nie jest stosowany na bitwach ale zawsze sie komus moze cos omcknac a Ruskim to sie czesto zdarza). Cos pominalem?
ja bym zaczal zupelnie na odwrot - od stroju i butow
sam popelnilem duzy blad gromadzac sprzet (nadal odczuwam skutki), kupujac na poczatku miecz, helm i kolczuge, bo wydalem na nie caly hajs jakim dysponowalem, a pozniej plulem sobie w brode, bo jak przyszlo co do czego i trzeba bylo zalozyc buty, portki i giezlo, to zaczely sie ciucholandowe kombinacje. teraz skupilbym sie najpierw na dobrym stroju, z dobrej jakosci materialow i porzadnie wykonanym.
a lac sie mozna badylami - latwo przekroczyc prog bolu, wiec zabawa dla ciebie taka sama ziomus.
CYTAT("AmsteL")
wkoñcu doros³em by zostaæ wikingiem :grin: ale nie zupe³nie wiem co mi wolno :sad: tzn. jakie elementy zbroi p³ytowej by³y w IX-XI u¿ywane - chodzi mi o karwasze , nagolennice - bo to chyba wiekszo¶æ- czy wczesno¶redniowieczne karwasze i nagolence produkcji Mardinusa , pasuj±?
Kandydacie na Wikinga !!!
Minê³o Ciê kilka fajnych imprez gzie móg³by¶ oczy nasyciæ, ale nie wszystko jeszcze stracone otó¿ za kilka dni WOLIN i to dla Ciebie jedyna okazja ¿eby spotkaæ siê oko w oko z Wikingami z Polski i nie tylko. Jed¼ pogadaj z ch³opakami dowiesz siê wiêcej ni¿ szukaj±c w necie lub w literaturze. S³awa Ci :fecht:
chcialbym byc na twoim miejscu stary...
ja nie moge dostac urlopu, bo kurwa nie pracuje !
btw YoungHeartAttack kicks ass...
AmsteL'u , poleca³bym ci ³askawym uchem wys³uchaæ tego co Ilm napisa³, poniewa¿ ... dobrze pisze
Strój na dobrych imprezach jest wart wiecej ni¿ sam tylko bojowe stuff ( chyba bêde tego okre¶lenia czê¶ciej urzywa³
, poniewa¿ kiedy¶ musisz sprzêt z ramion zci±gn±c i co w tedy ??
Poza tym, s± przypadki losowe ,¿e nie ma walki tyle ile by siê mia³o nadzieje u¶wiadczyæ i co w tedy pocz±æ ?
Na prawdê , skup siê najpierw na stroju i dopiero pu¼niej id¼ w strone uzbrojenia. To chyba , najlepsza droga do doskona³o¶ci ( ale to m±dre
)
CYTAT
Panowie i Panie pominêli¶cie jedn± jedyn± rzecz bez której ¿aden wiking obej¶æ sie nie mo¿e a mianowicie s± to: KROWIE ROGI NA HE£MIEEEEEEEE!!!!!!!!!!
Hehe, u mojego ulubionego badziewiarza - pana Micha³ka, oczywi¶cie licznie prezentowane na jak zwykle "fachowych rekonstrukcjach" uzbrojenia.
Jak kolwiek "Pan " Micha³ek dyskusyjny jest, to pisze u siebie pod rysunkiem,gdzie stoj± kolesie i jeden w he³mie rogatym , ¿e jest to lu¼na interpretacja.
Doceniajmy wroga naszego
chyba bede bardziej bezposrednio zadawaæ pytania wiec- czy wczesno¶redniowieczne karwasze i nagolennice oferowane przez mardinusa nadaj± sie bardziej dla s³owiena czy wikinga?!
Nie nadaj± siê dla obu
????????????? A na jakiej podstawie nie nadaja sie dla wikingow nie rozumiem czym to wotawo uzasadniasz ????????????
Sa moze nie najpiekniesjsze ale poparte znaleziskami w przeciwienstwie do tych wszystkich skurzakow noszonych tak powszechnie ktorych nie mozna nigdzie znalezc jezeli ma ktos jakies poparcie historyczne skorzanych karwaszy jak i nagolennic to chetnie sie przyjrze...........
Dir,
nie sa poparte znaleziskami ,to luzna interpretacja (przyjeta zreszta powszechnie w calym swiecie rycerskim) wyobrazenia z dzbana z Sinnikular Mare(czy jakos tak )
Nieczar, móg³by¶ sprecyzowaæ, czy chodzi ci o zelazne czy skórzane ( jako lu¼n± interpretacjê ) ?
chodzi o "¶mietniki" lub jak niektorzy nazywaj± "bizanty",choc i ta nazwa nie jest prawdziwa- podluzne plytki na skorzanym podkladzie,
o skorzanych zarekawiach juz kiedys byla mowa
Wiem o co ci chodzi patryku bo gadalismy joz na zywo o tym ale uwazam ze jezeli nie bedziemy uznawali interpretacji znalezisk (ktora moze byc mylna wkoncu te "przypuszczalnie karwasze i nagolennice" znalezione w skandynawii poczatkowo byly wziete za cos w rodzaju pancerza oslaniajacego korpus ale po zmatowaniu takowego pancerza z tych paskow nie dalo sie w nim ruszac i byl pelen szczelin wiec stwierdzono ze to "przypuszczalne karwasze") to ciezko bedzie sobie sprawic cokolwiek pozatym przedstawiona postac na tymze naczyniu jakowegos jezdzca jest dosyc dokladna - wiem tez ze odleglosc znalezisk jest dosyc znaczna i jak to mowiles znalezione paski moga byc zebrowaniem od wiader czy tez czymkolwiek innym oczywiscie ze moga ale ten proto-bulgar czy tez magiar z naczynia chyba wiader na nogach i rekach ni ma
dla mnie jest to bardziej historyczne niz te wszystkie skorzane karwasze zalokciowe ktorych nicholery nie mozna znalezc nigdzie w zadnych opracowaniach
eh gadali¶my na ¿ywo?
sorry - za m± krótk± pamiêæ
przypomnij sie
Nazwa 'bizanty' faktycznie jest do kitu, a to z dwóch powodów:
1. 'bizant' to nazwa monety bizantyñskiej, jak sama nazwa wskazuje
2. nazwê 'bizant' na karwasz/nagolennik sami¶my rado¶nie w Draconii wymy¶lili (bo w kontek¶cie Bizancjum siê z tym pierwszy raz spotkali¶my) i upowszechnili, i sprawa ma siê podobnie jak z tzw. '³aweczk± wikiñsk±' - dowcip wymkn±³ siê spod kontroli :-)
'¦mietniki' - dobre, dobre :-)
Polecam okre¶lenie 'bazuband'
A i do Micha³ka, faktycznie - mo' respect... I tak jak w Ospreyach, czytaæ podpisy, a nie tylko rysunki ogl±daæ.
ale i merytorycznie pan Michalek walnal sporo gaf, kto czyta i wie ten wie
Fakkktt... Chcia³bym siê nie zgodziæ, ale nie mogê.
Szczególnie jego popisy lingwistyczne przyprawiaj± mnie o bo³ zêbów.
Niemniej jest to b. mi³y cz³owiek i nie nale¿y go w czambu³ potêpiaæ. Wiêcej z jego publikacji wynika dobrego ni¿ z³ego, i osobi¶cie bardzo sobie go ceniê za to, ¿e w ogóle siê odwa¿y³ o temacie napisaæ, nie boj±c siê podpisywaæ ilustracji jako 'w³asnych wizji' albo 'lu¼nych rekonstrukcji'.
CYTAT
Polecam okre¶lenie 'bazuband'
"BAzuband" to perska nazwa karwasza i tyle.
Dobra dla odró¿nienia wcze¶niejszych karwaszy - bazubandów od tych z XVIIw.
Nic nie ma wspólnego z os³onami nóg.
Micha³ek nie podpisuje tego cochrzani (bo po prostu zmy¶la bez ograniczeñ) ani jako lu¼ne dywagacje. Pisze to na serio i to jest w³a¶nie chore.
To co jest do rzeczy znam z innych ksia¿ek.Widzê, które nam siê uda³o przeczytaæ te same.
To co zmy¶la jest po prostu chore.
To , ze jest dla kogo¶ mi³y tak kompletnie ma sie nijak do rogów na wikiñskim he³mie i Huna w strzemionach z ma³ym, orkowym ³ukiem, ze a¿ lito¶æ bierze przed komentowaniem.
"Bazuband" oznacza "owijacze do gry" czyli do walki. Nie ma mowy w oryginalnym brzmieniu tego s³owa o wy³±czno¶ci stosowania go do os³on przedramion.
A ma odwagê co¶ napisaæ od siebie, i to jest dobre.
Wiêkszo¶æ tzw. 'dzia³aczy RR' asekurancko po prostu uprawia 'konstruktywn±' krytykê dokonañ innych.
Czy¿ nie? :-)
zgadzam sie z Wotaw±, bazuband moze odnosic sie wylacznie do karwasza,na nogach analogiczne oslony raczej nie wystepowaly ,a juz na pewno nie w interesujacym nas okresie ,owszem znaleziono plytowe oslony siegajace do kolana z plytka chroniaca lydke zamocowana na zawiaskach, ale do tego dochodzila jeszcze kolcza oslona kolana i polokragla plytka chroniaca udo do pol. wysokosci, zatem konstrukcja odmienna,
formalnie i funkcjonalnie to co kryje sie pod nazwa bazubandu jest scisle okreslone,
a co do pana Michalka to ... no po prostu badzmy powazni
Zaraz zaraz.
Dlaczego mia³yby nie wystêpowaæ os³ony nóg, skoro by³y takowe na rêce?
Micha³ka nie lubimy - dobra, mo¿e byæ.
Ale nawet (a w zasadzie przede wszystkim) Kirpicznikow pisze, ¿e os³ona nóg zawsze pojawia siê wcze¶niej ni¿ os³ona r±k. Je¶li wiêc dopuszczamy istnienie tego rodzaju pancerza, to najpierw pojawia³y siê os³ony goleni, a potem przedramion, i trzeba to braæ pod uwagêdobieraj±c nazewnictwo.
Co do wystêpowania 'bazubandów' (przez wzgl±d na Ciebie Nieczarze dodajê cudzys³ów) w 'interesuj±cym nas okresie' to s± pewne przes³anki po temu, ¿e jednak by³y, i to w³a¶nie na nogi - znów Kirpicznikow, tym razem powo³uj±cy siê na ikonografiê (fresk ze ¶w. Cyryla w Kijowie).
'Okre¶lone' w³a¶nie ani formalnie, ani funkcjonalnie nie jest, bo nazwy tej nie u¿ywa w zasadzie nikt z bronioznawców (przynajmniej tych do których mia³em dostêp) - wszyscy pisz± raczej o 'karwaszach' czy 'nagolenicach' takiej czy innej budowy, ale nikt nie u¿ywa nazwy 'bazuband' ze ¶cis³± definicj± wygl±du, sposobu noszenia tego elementu pancerza i w penych ramach czasowych. Mam w tym jakie-takie rozeznanie, bo przez ostatni rok ry³em w taksonomii bronioznawczej do mojej magisterki.
napisalem o tym ,ze nie wystepowaly oslony analogiczne ,zatem konstrukcyjnie podobne,
karwasze chronia przedramie razem ze stawem lokciowym, w wystepujacych wowczas oslonach goleni nie bylo formy jednolitej (chroniacej golen i kolano) tylko oddzielne
wspomniane przeze mnie gdzies na forum plytowe ,profilowane anatomicznie i zamykane na zawiaskach nagolennice z terenow chazarskich z ok 9 w, rowniez nie siegaly za kolano,ba nawet przepraszam za okreslenie" ¶mietniki" ze wspomnianego wyzej naczynia z Nagyszantmiklos rowniez chronia jedynie golenie
na ruskich zabytkach traktujacych o tym ,rowniez oslony goleni nie przekraczaja kolana,
sa ponizej (to odnosnie Kirpicznikowa)
W pe³ni siê zgadzam :-)
Witajcie
Co mozecie powiedziec o stroju tego woja? Chodzi mi dokladnie o nakrycie glowy. Nie udalo mi sie znalezc zdjecia prezentujace je w calosci (nawet we fragmencie
). Ilustracja pochodzi z ksiazki Mariana Adamusa "Tajemnice Sag i Run".
Witam
Czy ta zbroja jest odpowiednia dla wikinga??
Z gory dziekuje za odpowiedzi!!!!
To jest w zasadzie (choæ wyj±tkowo ubogi) kolontar - co¶ co mongo³owie zawlekli w XIII/XIV w na Ru¶.
Tyle ¿e kolontar by³ rozcinany po bokach,
za¶
juszman z przodu.
To nie jest ani jedno, ani drugie.
Sporo 'wcze¶niaków' u¿ywa takich mrocznych wymys³ów, ale niestety nijak siê to ma nawet do XIIw.
Sorki.
Ja staram sie trzymac IX-XI w
Juszman dla wikinga?
Juszman w IX-XIw?
Mo¿e pogadamy o pó³zbrojkach husarskich?
Potrzymamy jako ostrze¿enie i wywalamy temat?
Nawet nie wiem z czym by to mo¿na scaliæ.
No dobra, odpu¶æ ju¿ sarkazm, daj lepiej co¶ konstruktywnego. By³o normalne pytanie i normalna odpowied¼, wystarczy.
Juszman i okolice pancerzy mongolskich kwalifikuj± siê na upartego na XIIIw, mo¿na zostawiæ.
Nawiazujê do podanego przyk³adu juszmana, nie do pytania.
Szczerze mówi±c juszman jest tu nieco zaskakuj±cy, bo nie wiem z czego wynika.
Niez³e
Chcia³bym to "arcydzie³o" poczytaæ
.Czy ca³a ksi±¿ka jest w tym klimacie?
Sadz±c po stylistyce, rycina jest XIX-wieczna, i pomijaj±c du¿± dowolno¶æ, na któr± pozwalali sobie ówcze¶ni ilustratorzy, to podpis te¿ mo¿e nie byæ z orygina³u. Sk±din±d czapusia miodzio...
Fajny ma biustonosz :-) Teraz wiem, skad sie wziê³y te dwa napier¶niki w p³ytowym kirysie szefa wikingów Beowulfa w "13 wojowniku"
Do tego ten germañski miecz ( ewentualnie anglosaski ) z czasów sporo poprzedzajacych epokê wikingów. Temat raczej do Szczytów mroczno¶ci.
"Falery napier¶ne" Po³owców. Miecz faktycznie jeszcze sprzed króla Dezmoda :-D.
Hmm to w takim razie kolano by³o chronione przez osobn± czêsc pancerza - czy kto¶ mo¿e dysponuje jakimikolwiek ilustracjami przedstawiaj±cymi ten wynalazek?? Bo z opisu Nieczara trudno wyobraziæ sobie dok³adn± rekonstrukcjê.
Witam.
Mam dostêp do zakupu pe³nego stroju za bardzo niewielk± kasê i nie wiem czy pasuje on dla odtwórcy skandynawii z IX-Xw
W sk³±d wchodzi:
He³m ¿ebrowy z nosalem i przywieszk± kolcz± + Czepiec
Przeszywanica do kolan, z rekawem do ³okci
Kolczuga, d³uga tak jak przeszywanica, z rekawem do ³okci
Koszula z dwoma klinami.
Spodnie bufiaste jednobarwne
owijacze, krajki bardkowe, d³ugi pas...
Buty z jednego kawa³ka skóry.
Pasuje to dla wikinga IX - Xw?
Wszystko wydaje siê poprawne. Wydaje.
Jakie kolory? Przeszywa w romby? Co to za buty?
A te bufiaste spodnie to szarawary. ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.