Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oblê¿enie Malborka - Malbork ->24-25.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2
Robert Bagrit
Data: 24-25 lipca
Nazwa wydarzenia: Oblê¿enie Malborka - 2004
Miejscowo¶æ: Malbork
Organizator: Muzeum Zamkowe w Malborku, Stowarzyszenie ANNO DOMINI 1410, ZGKiM Malbork
Charakter imprezy: Na zaproszenia
Od kogo: Grzegorz Kucman

Pozdrawiam
Witos
Proszê o podanie szczegó³owego planu imprezy. Czy bêd± zaproszeni ludzie z innych krajów??
Cedric
Z tego co wiem maja byc Bialorusini ale nie wiem z jakiego miasta ani w jakiej liczbie, moj wywiad nie sprawil sie zbyt rewelacyjnie smile.gif
Drakuul
Salve

Ciekawym bardzo ile "mniejwiecej" bedzie w tym roku uczestnikow(rok temu bylo ich zamalo...)-no albo chociaz ile bractw potwierdzilo udzial.
Ognisty
Poprószê o szczegó³ow± relacje z Imprezy ...Obiektywn± oczywi¶cie ...
Cedric
Prosze bardzo:
Towarzysko full wypas, przyjazn polsko-finlandzka kwitla.
Jesli chodzi o inscenizacje, my staralismy sie zrobic wszystko zeby wypadlo jak najlepiej, jednak pewnych rzeczy sie nie przeskoczy ale ogolnie widowisko podobalo sie publicznosci i to jest najwazniejsze.
Styka nie ma sie co rospisywac.
Nara
Ognisty
CYTAT(Cedric)
Prosze bardzo:
Towarzysko full wypas, przyjazn polsko-finlandzka kwitla.
Jesli chodzi o inscenizacje, my staralismy sie zrobic wszystko zeby wypadlo jak najlepiej, jednak pewnych rzeczy sie nie przeskoczy ale ogolnie widowisko podobalo sie publicznosci i to jest najwazniejsze.
Nara

No Dobra a pojeha³ by¶ tam w przysz³ym roku ? No i dla czego tak szybko w domu ?
godfrid
CYTAT(Cedric)
(...) ale ogolnie widowisko podobalo sie publicznosci i to jest najwazniejsze.
Nara

Ogolnie, to widowisko bylo najbardziej biednym i beznadziejnym jakie w ciagu 10 lat widzialem na me oczy.
Jedynym jego plusem byli fajnie wystrojeni uczestnicy, ale ze zacytuje osobe z publicznosci "po co oni tak spaceruja, czy to ja zbroji na oczy nie widzialam?" Niestety nie wystarczy lsnic by zadowolic widzow, to nie kurna konkurs pieknosci mial byc ;P
Motywem przewodnim dla inscenizacji byl brak zgrania uczestnikow z lektorem. Momenty ciemnosci gdy przygrywala muzyka i nic sie nie dzialo co chwila budzily gwizdy gawiedzi. Budzac smiech, litosci i wczosnkowanie u publiki.
Rozplanowanie logistyczne inscenizacji bylo rownie tragiczne co ona sama, bylo z 3000 widzow z czego 500 cos wiecej widzialo, gdyz wiekszosc szrankow toczyla sie nie jak zwykle na dole walow, ale na samych walach.
Ponadto zgroze budzil telebim na ktorym ciagle pokazywano plecy rycerzy. No ale w sumie to nie bylo w zasadzie co na nim pokazywac, wiec jakos rozummiem owe plery.
Podsumowujac normalnie po prostu jestem ciagle w szoku, biorac pod uwage to kto byl organizatorem to nie chce i sie wierzyc w to co zobaczylem. crazy.gif Jestem w szoku shocked.gif .
Ja nie spotkalem nikogo komu by sie to "cos" podobalo. :P ale kilka wczosnkowanych osob ktore z dosc odleglych rejonow naszej pieknej ojczyzny przyjechaly tylko zobaczyc to "cos", owszem.
Za najciekawszy moment inscenizacji uwazam ten gdy kapela przygrala ciezszego blusa, a rycerstwo polskie dolaczylo z sekcja rytmiczna, wykorzystujac posiadane elementy mogace sluzyc w tym celu. To bylo super, jedyny fajny moment w calej insceniacji.
To tyle z mej nieobiektywnej turystycznej strony.

czuj czuj czuwaj
Cedric
No to kto byl organizatorem, bo jesli myslisz ze Krzys Gorecki to jestes w bledzie, gdyby to faktycznie On robil sadze ze nie byloby kichy, a co do muzyki no coz juz pisalem pewnych rzaczy nie przeskoczysz, ktos chcial taka muzyke to taka mial, a Krzysiek nie mial na to zadnego wplywu.
Rudy, jesli nic sie nie zmieni to tam nie pojade i tyle.
Nara
Pan Paproch
Moze gdyby Pan Krzys to organizowal toby nie pada³o smile.gif
Uczestnikom inscenizacji tez sie nie podobalo - nawet bardzo sie nie podobalo.
Ale za rok chetnie bym przyjechal. Brzydka inscenizacja nie popsula dobrej zabawy
Ognisty
Hmmm... Szkoda... Naprawdê szkoda ¿e i tym razem s³yszê nie najciekawsze opinie o tej imprezie. Przyznam ¿e odk±d sam tam pojecha³em (by³o to mo¿e jakie¶ cztery lata temu) osobi¶cie zrazi³em siê do organizacji tego turnieju dlatego tez od paru lat omijam to miejsce szerokim ³ukiem. Mimo wszystko mam nadzieje ¿e wreszcie siê co¶ zmieni i z przyjemno¶ci± rozstawimy nasze namioty przed tym piêknym zamkiem.
Drakuul
A ja wam panowie i panie powiem ze to wlasnie ten nieszczesny organizator spieprzyl dokumentnie wszystko w tej imprezie WSZYSTKO to byla najbardziej badziewna impreza jaka mozna sobie wyobrazic absolutna kicha...no moze nie dla wybranych Goreckiego...(smutne jest dzielenie rycerstwa na rownych i rowniejszych bez sensownych powodow)...W zeszlym roku byla inna organizacja i zupelnie inna impreza mimo, ze tez nienajlepsza ale to co dzialo sie w tym roku bylo tak beznadziejne ,ze az smieszne...Nie mozna zorganizowac gorszej imprezy majac takie atrybuty jak kasa i zamek. Wszystkim szczerze odradzam udzial w tej zenadzie.
Oprocz samej inscenizacji rownie nieudacznie zorganizowane byly wszystkie inne "atrakcje"(np. bojowki buahaha) poza tym ja nie wiem co na oblezeniu Malborka robili ludzie w strojach z IX-X wieku jak rowniez ci ubrani ala XVII w.-TA IMPREZA POWINNA BYC DATOWANA!!!Jeszcze jedno jedzenie ktore zapewniali organizatorzy...tego nie mozna bylo zjesc moj kumpel sie zatrul przy pierwszej okazji.

Ps. Ciezko jest opisywac to co sie tam dzialo bez uzywania niecenzuralnych wyrazow...

Ps2. Nie wierze aby komukolwiek podobalo sie to co nazwane bylo inscenizacj±, Cedric jezeli juz ludzie ktorzy to ogladali albo gwizdali albo sie smiali to musiala byc totalna kicha!.

Ps3. Bogu dzieki ze zamek jest taki piekny ,ze czlowiek ma gdzie udziec od tego calego szjsu ktory nazywa sie "Oblezenie Malborka"

Ps4 MROKI!!!
Cedric
A ja wracajac do szkoly spotkalem sie z pozytywnymi wypowiedziami, ale zgodze sie byly gwizdy ale nie dziwie sie bo dluzyzny i muza byly okrutne.
Ja nie zauwazylem dzielenia rycerzy na gorszych i lepszych, rozwin moze o co chodzi, moze mnie cos umknelo.
Jedzenie w szkole bylo znosne, jadlem sniadnie i obiad i jakos zyje.
My jadac na Malbork wiedzielsimy ze nie ma co liczyc na jakis wysoki poziom, przyjechalismy zrobilismy swoje, pobawilismy sie ze znajomymi i tyle.
Nara
Drakuul
No widzisz ty jadales w szkole a nas odeslali do jakowejs karczmy pod zamkiem...tragiczne jedzenie...ludzie nie chcieli tam jesc juz od sniadania w sobote face4.gif .
Pozatym spanie...nie wiem jakie ty milales warunki ale my spalismy na sali nad basenem i tylko dzieki temu ,ze slonko za mocno nie swiecilo i wiaterek wial dalo sie tam wogole wytrzymac. To tyle apropo podzialu na rownych i rowniejszych chociaz opisalbym jeszcze pewna sytuacje odnosnie dopuszczenia do inscenizacji ale to znana ci sprawa.

Pozdro
Robo
W³a¶nie wróci³em z oblê¿enia, by³em tam drugi raz. W zesz³ym roku impreza bardzo mi siê podoba³a, dlatego d³ugo siê do niej szykowa³em. Dwa dni dobrej zabawy, zamek no i super bitwa. Jednak to co mia³o miejsce wczoraj to by³a kpina pierwszego rzêdu. angsad.gif Po pierwsze, kto wymy¶li³ taki ¿enuj±cy scenariusz? anger.gif Nudny, d³ugi i przegadany. Po drugie muza! Wyobra¼cie sobie Pañstwo, ¿e podk³adem by³ jazz! Pasowa³o to jak piê¶æ do nosa. To ju¿ lepszy jest Vangelis, sto razy ju¿ ograny w calej Polsce. Po trzecie akcja, nic siê nie dzia³o anger.gif Po prostu kicha i nic wiecej.Po czwarte d¼wiêk, kto wytrzasn±l tego "mistrza"? Chyba to jaki¶ wspólnik narratora, który jedynie co umia³ to dobrze siê zgubiæ. W ten sposob zosta³a pogrzebana druga co do wielkosci i rangi impreza w kraju.
Chyba niedobrze jak muzea robi± bitwy, niech zajm± siê tym zawodowcy.
Pati
Nigdy nie my¶la³em ¿e to napiszê! bior±dz pod uwagê to ¿e zawsze broni³em Oblê¿enia - ale to co siê dzia³o i gdzie sam by³em uczestnikiem ¶mia³o mogê nazwaæ TOTALN¡ KICH¡
POWTARZAM KICH¡!!! jedynym dobrym odczuciem z tej "imprezy" by³o przebywanie w towarzystwie SUPER LUDZI poza tym nic wiêcej! Oble¿enie zosta³o totalnie zb³a¿nione...!
Marcus Aurelius Carnifex
Czyli nic siê nie zmieni³o od zesz³ego roku
cool.gif cool.gif cool.gif
Micha³ z Koñczewic
Oble¿enie by³o spoko ovation.gif

Wybory Miss mokrego ¶redniowiecznego podkoszulka zabi³y chyba wszystkich

którym nie podoba³o siê to Przedstawienie Muzyczno-Atrystyczne

Pozdro dla rze¼ników z Nadreñskiej anger.gif

Wielkie dziêki dla Dupeczek z Ekwadoru z Malborka bigsmile2.gif
Pawe³ S³awski h. Szeliga
anger.gif Muzykla szkoda ¿e wogle by³a organizacyjnie có¿ gwizdy z publiki s± chyba jasnym dowodem ¿e by³o bezsensu. I jeszcze ta karetka u bia³orusinów. A na domiar z³ego gdyby nie artyleria Uni janowieckiej to strza³ów by wogle nie by³o gdy¿ P. Górecki dostarczy³ armaty owszem ale w stanie agonalnym gro¿±cym uszczerbkiem na zdrowiu ka¿dego kto by z nich próbowa³ strzelaæ. Pomys³owo¶æ g³ównego korydynatora smile.gif ka¿dy wie o kim mówie ¿eby w jednym z staræ krzy¿acy wlaczyli na 1m nad urywiskiem wla³ów Vanplauena mnie osobicie ju¿ za³ama³a. I chwa³a tu Cedrikowi od krzy¿aków z uni i¿ poprowadzi³ nas zrozs±dkiem nieco dalej gdy¿ upadek w pe³nej zbroji z znacznej wysko¶æ podczas deszczu by³ by ma³o przyjemny. Dodam jeszcze ¿e od czterech lat nie by³o rzadnego wypadku to by³ pi±ty malbork na którym by³em i pierwszy na którym p.G czyt g³owny kordynator sprowadzi³ bia³orusinów i co odrazu by³ wypadek z karetk±. Mo¿e trezba zweryfikowaæ tego pana przydatno¶æ w wspó³organizowaniu takich imprez. niech robi grunwald niech puszcza tam gwiezdne wojny i jazz. Tam to ludziom jest all wszytko jedno bo jest jasno s³onecznie a wiêkszo¶c jak przyje¿dza to i tak ¿eby sie z przyjaciómi spotkaæ. dunno.gif Oby w przysz³ym roku Unia Janowieckja odzyka³a Hegemnonie nad malborkiem i orgazniwa³a wraz z stowarzyszeniem Anno domini. inaczej nie widzê sensu jechaæ do amlborka w przysz³ym roku. A nie jestem w tym odosobniony.
Cedric
Jeszcze raz mowie iz muzyka byla narzucona przez zamek a nie byla wymyslem Krzysztofa. Ja rowniez chcialbym podziekowac drugiemu dowodcy krzyzakow za to ze zaatakowal polakow z ktorymi my mielismy walczyc i dopiero po chwili skumal ze cos nie gra.
godfrid
Zacny Cedriku, ja wiem ze calosci imprezy nie organizowal Krzysztof Gorecki. Oblezenie to w zasadzie wielki festyn, byl nim i pozostanie na zawsze, stad jedyna jego atrakcja "rycerska" jest inscenizacja, a ta (chyba?) Krzysztof Gorecki przygotowywal? No przynajmnie tak mi sie zdalo gdym widzial dzien wczesniej przeprowadzana przez Niego probe generalna.
Nie wiem co nie wyszlo, czemu byla taka kicha, najlepszym zdarzaja sie potkniecia, niestety to bylo skucha straaaszliwa, sromotna i wstyd po prostu ze lud pracujacy miast i wsi zobaczyl owo cos.

Odnosnie muzyki, mi tam sie podobala choc nie pasowala totalnie do tego co sie dzialo na walach, kompozytor & co. chyba improwizowal na zywca :P
Spytko
Ja co prawda wyros³em ju¿ trochê z czasów ososbitej wojaczki, ale co roku wo¿e do Malborka rodzinê i go¶ci, z ró¿nych czê¶ci Polski i z zagranicy. Zawsze by³o tak, ¿e co¶ mi siê podoba³o, co¶ nie, ale ogólne wra¿enie by³o pozytywne, a moi znajomi zachwyceni. W tym roku nie wiedzia³em gdzie oczy schowaæ, a roztr±bi³em wcze¶niej na podstawie gazet, ¿e w tym roku nowy scenariusz, wszystko lepiej itp., itd. Straszliwy niewypa³. Mam tylko nadziejê, ¿e kto¶ wyci±gnie z tego konsekwencje a kto¶ inny bêdzie siê musia³ gêsto t³umaczyæ z tej "profesjonalnej" amatorszczyzny.
routiers
Ponizsza "recenzja " jest prywatna recenzja jednego z czlonkow grupy i nie stanowi jako calosci zdania grupy

Na wstepie "podziekowania" dla orgnaizatorow za
-zapewnienie z.ajebistej uczty ... dla 40 Vipow - pewnie dali super pokaz w strugach padajacego deszczu
- zapewnienie lucznikom pacul - bylo ich tyle ze az niedojechaly na pole bitwy ( 60 ludzi moglo przyjechac turystycznie "
- zapewnienie RR miejsca do ogladania "widowiska" ... ( pewnie pani Ostrowskiej bylo wygodnie - choc nie wiem czemu cywil mial wstep na pole bitwy a czlowike w stroju juz nie ... )
- zapewnienie zapelcza technicznego i medycznego ( o Bialorusinach juz bylo )
- z.ajebiste zarcie w z.ajebistej atmosferze ( dres party wykrzykujace - pedaly w rajtuzach ...)
- muzke .. taaa hip hop w przyszlym roku ?

Najlepsze co bylo i dlugo bede pamietal to powrot z Liga, Drabami i Lublinem smile.gif

pozdrowienia dla zalogi "Rudego 102 ... smile.gif"

Ps Basi prezent ze stacji sie nie spodobal ...

Krzysiek
routiers
I jeszce prywatnie do organizatora - przypominam iz w tym kraju istnieje rownouprawnienie K/M i proba niewpuszcenia Helgi na pole bitwy ( to samo bylo na grunwie ) jest czystym chamstwem

K.
Ania Kryska
Ja mo¿e przytoczê uwagê pewnej kole¿anki. Osobi¶cie nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, natomiast ona stwierdzi³a nastêpuj±co: po co maj± byæ organizowane dwie imprezy z roku 1410? Mo¿e kto¶ specjalnie przyjecha³ narobiæ bagno, ¿eby imprezê w Malborku zupe³nie roz³o¿yæ na ³opatki? Z tego co wiem, a rozmawia³am z osobami odpowiedzialnymi, ¿e w tym roku za nag³o¶nienie, muzykê, bezpieczeñstwo odpowiada³a ekipa p. Góreckiego. Równie¿ scenariusz, w tym roku nowy i jak og³aszano, zgodny z prawd± historyczn±, by³ napisany przez osobê zwi±zan± z w/w. Potwierdza³ to np. regulamin bitwy, w którym powróci³ nieszczêsny zakaz wpuszczania kobiet na bitwê. Inna kole¿anka, która mimo wszystko z³ama³a zakaz, bo nie po to przygotowywa³a siê do imprezy przez rok, by w niej nie uczestniczyæ, po bitwie podesz³a do p. Góreckiego, w oczy podziêkowa³a za "¶wietn±" imprezê i zapowiedzia³a, ¿e nastêpnym razem za takie co¶ pozwie go do s±du za dyskryminacjê ze wzglêdu na p³eæ.
Z mojego punktu widzenia, przyjechali¶my z mê¿em w tym roku, jak zawsze objuczeni sprzêtem, po to ¿eby wyst±piæ jak zwykle jako ³ucznicy. Guzik z pêtelk±! Nie przewidziano. To po co ja tacha³am na plecach przeszywki, kapalin i inny z³om? Nie mog³am nawet obejrzeæ zmagañ moich kolegów, poniewa¿ nie dopuszczano ludzi z bractw w pobli¿e bitwy. Dobrze, ¿e odbywa siê wieczorem, nie ma s³oñca i pada³ deszcz, bo kobiet z wod± równie¿ nie przewidziano. Postali¶my trochê przy telebimie, ale tu niestety, kolesie od nag³o¶nienia nie przewidzieli go. Wiêc oszczêdzone mi zosta³o i komentarz, i muzyka. Jestem niestety "niewyrobion± publiczno¶ci±" (niektórzy bêd± wiedzieli, o co chodzi) i pewnie nie doceni³abym przekazu. Spodoba³ mi siê pomys³ z muzyk± na ¿ywo, ale opinia tych, którzy s³yszeli, by³a jasna - podk³ad by³ nie dobrany do sytuacji. Po 15 min. machnê³am rêk± i poszli¶my do szko³y rozgrzewaæ siê miodkiem.
Co do wy¿ywienia - nie wypowiadam siê, bo od zawsze przyzwyczaili¶my siê sto³owaæ we w³asnym zakresie, opychaj±c siê podp³omykami z cebulk± i chlebem ze smalczykiem oraz pysznym ciastem ze stoisk na jarmarku. Wy¿y³am siê ³uczniczo, przesy³am w tym momencie pozdrowienia dla wszystkich zebranych w fosie g³êbokiej, buziaczki dla wszystkich znajomych i przyjació³, z którymi spêdzam najmilsze chwile turniejów.
Podsumowuj±c - poniewa¿ nie zale¿a³o mi na bitwie, oceniam imprezê na trzy plus. Nabrali¶my trochê kontaktów na rzemie¶liników, spotkali¶my siê ze znajomymi, postrzelali¶my z ³uków. Oczywi¶cie dzia³a³ mi na nerwy t³um turystów, ale s± te¿ miejsca, gdzie mo¿na od nich odpocz±æ. Oczywi¶cie jest du¿o komerchy, brak w³a¶ciwie klimatu, nie ma obozowiska, ale mo¿na to sobie odbiæ na imprezach o innej specyfice.
Powtórzê na koniec s³owa jednego z cz³onków Anno Domini 1410, wypowiedziane przez mikrofon na zamkniêciu turnieju. By³o to co¶ w sensie: "Pan Górecki i jego bractwo nie zjawi± siê, poniewa¿ s±... zmêczeni walk±". Brawa i gwizdy.
routiers
Teoria sposkowa udzielila sie wiekszosci. Jak wiemy w tym roku LB nie bylo wspoorganizatorem a jedynie uczestnikiem imprezy. Od razu widac ze zamiast zwyczajowych praw Unijnych pojawil sie re¿im Kapitularny. Malbork od zawsze kojarzony byl ze sztandarowa impreza LIgi i calej Uni . Wojna miedzy unia i kapitula zaszla tak daleko ze ci drudzy posuneli sie do sabotazu imprezy co wyszlo im w 101 %. Panie gorecki prosze barc przyklad z organizacji choragwi Podolskiej ( ktora pan mial okazje mimo wszytsko opierd..... na Grunwaldzie). Tak powinno sie organizowac wspolprace ludzi a nie to co pokazal pan w tym roku na malborku

K.
Jakub T. Pr±dzyñski
Przykro mi, ele nic nie powalczy³em w turnieju ³uczniczym. dotycchczas by³ to jeden z lepszych jaki zna³em - na du¿ej przestrzeni i mozliwych du¿ych dystansach. W tym roku nie widzia³em celu, bo nie wzi±³em okularów do czytania, a ¼le widzê z bliska. Mo¿e za rok mnie kto¶ uprzedzi to zabiorê bryle i lotki do darta. I mo¿e bêdzie w innym miejscu - w postawie ³uczniczej zaczepia³em ³okciem o mur z ty³u, ¿eby muru z przodu nie podrapaæ grotem. PS. Czy ³uczników i kuszników nie obowi±zuje ubiór zgodny z epok± i czy siê nie wstydz± wygl±daæ jak pajace?
synek
tak tak tegoroczny malbork to kicha choæ nie do koñca

co przemawia za tym ¿e to kicha
a no próba podkre¶lam próba inscenizacji bitwy no wszystko co mo¿na by³o zepsuæ w wiêkszo¶ci zepsute zosta³o no i jeszcze ten deszcz no ale to ju¿ niczyja wina
brak jakiej kolwiek próby zorganizowania ca³ej imprezy (albo próba u¿±dzenia imprezy w stylu chaos artystyczny)
brak pacynek na bitwie
brak prochu (musieli¶my strzelaæ w³asnym)
o co siê kogo nie zapytaæ nikt nic nie wie
a jeszcze jedno tórniej ³uczniczy ja chcia³bym siê zapytaæ organizatorów dlaczego konkurencje ³ucznicze nie by³y rozgrywane w jakim¶ po¿±dniejszym miejscu

no i cudowne zakoñczenie które mnie omine³o bo jak ju¿ dochodzi³em to siê okaza³o ¿e ju¿ po wszystkim i mo¿na wracaæ do szko³y
ale by³y te¿ pozytywne strony oblê¿enia
a no np. walki w szrankach (jakie¿ to by³o piêkne prawie wygra³em z karwilianem)
mo¿na siê by³o spotkaæ ze znajomymi
no i powrót autokarem a w zasadzie postuj no to by³o co¶ piêknego

na koniec chcia³bym powiedzieæ ¿e nawet najlepsza impreza ma swoje plusy i minusy ale z ¿alem muszê stwirdziæ ¿e tegoroczne oblê¿enie mia³o za du¿o minusów

PS. ja nie rozumiem czemu prezent siê nie podoba³ przecie¿ by³ taki oryginalny i mo¿na ¿ec zatrwa¿aj±cy

pozroofka
SYNEK
routiers
fotki z postoju wkrotce smile.gif zapewne lepsze beda niz z samej bitwy smile.gif

ps braciak obiecal podrzucic mi spisane " chryzantemy " z parkingu smile.gif 6 zwrotek
Ania Kryska
Drogi Jakubie, równie¿ s±dzê, ¿e konkurencje by³y nie najlepsze, a umiejscowienie po prostu fatalne. Nie mia³am w ogóle mo¿liwo¶ci obserwowania walk, a podobno by³o na co popatrzeæ. Chcia³am postrzelaæ nawet w takich warunkach. Wiem, wiem, ten dystans by³ poni¿ej Waszej godno¶ci, ale w takim razie wyt³umacz mi, dlaczego nikt z Drabów nie zaj±³ ¿adnego miejsca w sobotê, przecie¿ strzela³o parê osób od was? Bez urazy, lubimy przecie¿ was wszystkich, ale czasem jak kto¶ co¶ powie...
Marek Hilgendorf
Droga Anno!!! Nie uczestniczy³em w oblê¿eniu Malborka, tak, ze nie powiem nic o organizacji...Pozwolê sobie za to na ma³y offtopic odno¶nie udzia³u kobiet w walce. Wiem, ze PPST Liga Baronów dopuszcza kobiety do walki na bitwach, ale we¼cie pod uwagê, ¿e nie ma to NIC!!! wspólnego z ODTWARZANIEM realiów historycznych. Wiem, ¿e podniesie siê teraz wrzask, ¿e "przecie¿ kobiety walczy³y w sredniowieczu!!!". Otó¿ powiem, ¿e by³y to TYLKO pojedyñcze i wyj±tkowe przypadki. Zaznaczam, ¿e jestem dyplomowanym historykiem opieraj±cym swoje s±dy na ¼ród³ach. Te wwszystkie, które wymieniaj± walcz±ce kobiety zaznaczaj±, ¿e by³ to WYJ¡TEK wynikaj±cy z potrzeby chwili- vide Joanna d'Arc, czy ¿ony krzy¿owców biorace sporadycznie udzia³y w bitwach i obronach zamków. Uwazam, ¿e robienie w Polsce "kasty wojowniczek" jest szkodliwe, bo napycha róznym pannom do g³owy banialuki. Jak kto¶ chce siê bawiæ w Xenê i Amazonki, to proszê bardzo. Ja jednak my¶lê, ¿e RR ewoluuje w kierunku jak najwierniejszego odtwarzania REALIÓW! W³a¶nie zasiêgn±³em opinii (dos³ownie przed chwil±) znajomego prokuratora, który stwierdzi³, ¿e pozew o którym mówi³a¶ spotka³by siê z gromk± salw± ¶miechu i by³by tematem do zartów na d³ugie lata-przynajmniej w prokuraturze poznañskiej (ale to s± zboczeñcy i erotomani, wiêc trudno im sie dziwiæ). Na imprzie ODTWARZAJ¡CEJ REALIA, a nie wyimaginowany obraz epoki, kobieta i mê¿czyzna NIE maj± równego statusu. Niezale¿nie od tego jak oceniam pracê Krzysia Góreckiego- tu uwa¿am, ¿e zachowa³ siê prawid³owo.

Wcale siê nie ¼dziwiê, je¶li moderatorzy wywal± mój post, ale mam nadziejê, ¿e kto¶ go zd±¿y przeczytaæ

Pozdrawiam!!
Bli¼niak
Turniej medivalowski by³ za to hmmmm za d³ugi bigsmile2.gif (tutaj pozdrowienia dla trzech panów Szczypka, Adama Bez G³owy i Bartka Maruta za 5 dogrywek w finale XV wieku smile.gif ). Turniej wzbudza³ wiêksze emocje ni¿ samo oblê¿enie :P No i oczywista pokazy na dziedziñcu zamku to by³o hmmm masakralne prze¿ycie.

Powrót do domciu by³ za to znakomity pozdrowienia dla ¯o³nierzy 102 oraz dla biednej pani z restauracji, która musia³a znosiæ nasze maratony po lody ;D
Ania Kryska
Zapraszam do dyskusji "Rola niewiast w bractwach". Kiedy¶ by³ temat "kobiety a walka" ale chyba zosta³ zdjêty ze wzglêdu na zapêtlanie wypowiedzi, które nic nie wnosi³y.
Sam przyzna³e¶, ¿e prawnicy, z którymi masz kontakt to zboczeñcy i erotomani, nie o to chodzi tutaj, ¿eby dyskutowaæ o ich klice, wiêc przytoczona uwaga jest nie na miejscu, zw³±szcza w ¶wietle polskiej ustawy zasadniczej i prawa unijnego. Coraz bardziej pog³êbia siê moje przekonanie, ¿e cywilizacja koñczy siê gdzie¶ na Menie, mo¿e Odrze, a dalej na wschód zostaje jeszcze du¿o pracy u podstaw.
Argument o historyczno¶ci nie jest dla mnie zasadny, poniewa¿ kobieta ubrana po mêsku i uzbrojona ODTWARZA mê¿czyznê, wiêc weryfikowaæ j± nale¿y pod wzglêdem historyczno¶ci uzbrojenia i bezpieczeñstwa, nie p³ci. Poza tym argument ten staje siê ¶mieszny w obliczu dyskusji o glanach i he³mach fantasy na Grunwaldzie. Zacznijmy od spraw bardziej istotnych, a potem zastanawiajmy siê nad duchowo¶ci± i odtwarzaniem ¿ycia codziennego ¶redniowiecza. Taka ma³a dygresja: je¶li zwróciæ uwagê na to i¿ cechy krawców zabrania³y wykrajania odzie¿y kobietom, to ile osób w najbardziej ultrasowskich ciuszkach jest niehistorycznymi? Do przemy¶lenia i proszê o rzeczowe argumenty.
Proszê moderatorów o przesuniêcie tych dwóch postów do karczmy.
Marek Hilgendorf
Bo Szwaczki nie nale¿a³y do cechów!!!!!! Twój argument o odtwarzaniu mê¿czyzn przez kobiety jest ¶mieszny....ale Liga inaczej podchodzi do tych spraw - wasze prawo. Nie masz jednak specjalnie pola manewru w tej kwestii- zasady dopuszczania poszczególnych osób do walki ustala organizator- jesli powie jasno- kobiety nie wychodz± do walki, poniewa¿ impreza ODTWARZA REALIA ¶redniowieczne to nie i czosnek. Je¶li kto¶ w Starej anglii zak³ada klub dla gentlemanów to ZADNA kobieta tam nie wejdzie, choæby mia³a w Rêku wszystkie mo¿liwe przepisy Unii i armiê prawników. Na tej imprezie nie obowi±zuje podleg³o¶æ s³u¿bowa, ani nie zaistnia³y warunki s³u¿by publicznej- zatem przepisy o równouprawnieniu nie maj± racji bytu, czy¿ nie???? Poza tym powtórzê- dopuszczanie kobiet do walki jest szkodliwe!!!!! Ja nie potrafiê uderzyæ kobiety kwiatkiem, tym bardziej mieczem- tak mnie wychowano w socjalistycznej ojczy¼nie. Nie potrafiê r±bn±æ jej w nawet opancerzon± twarz tarcz±, a jako wielbiciel ³adnych biustów pope³ni³bym samobójstwo, gdybym przypadkiem zdefasonowa³ tê ¶liczn± czê¶æ cia³a!!!
Jak chcecie równouprawnienia, to praktykujcie je w swojej grupie a nie wymagajcie od innych, którzy chcê ODTWARZAÆ realia, by równali siê do waszego poziomu- jak macie historiê w czosnku, to nie znaczy, ¿e wszyscy dooko³a te¿. Je¶li jeste¶ zainteresowana szczegó³owym roztrz±saniem tego tematu, to mogê przes³aæ ci odpowiednie ¼ród³a i opracowania na ten temat.
To wszystko co chcia³em o tym napisaæ.
Resztê uwag proszê kierowaæ na priv.
Pati
Nadal uwa¿am ¿e zachowanie siê p. Góreckiego w stosunku do Kobiet które chcia³y walczyæ w ostatnim Oblê¿eniu Malborka mo¿na odczytac jako zwyk³e ¶wiñstwo i ju¿ wielokrotnie tu powtarzane typowe mêskie szowinistwo pomijaj±c ju¿ fakt dysryminacji! Zreszt± proszê mi wyt³umaczyæ fakt ¿e je¶li p. Górecki martwi³ siê o "bezpieczeñstwo" walcz±cych Dam to dlaczego nie zrobi³ tego kroku na Grunwaldzie gdzie Dowódc± jednej grópy ³óczników by³a w³a¶nie...KOBIETA!{zdjêcie do wgl±du dla zainteresowanych} gdzie wielokrotnie w czasie pokazów w Zamku Gniewskim nie raz widzia³em walcz±ce Kobiety - czy¿by wtedy to w/w panu nie przeszkadza³o! a mo¿e zacze³o siê ju¿ dzielenie Kobiet na lepsze{Kapitu³a} i gorsze{ Liga Baronów} gdzie jedne mog± a inne nie!
Proszê tego postu nie traktowaæ jako OSOBISTY w stosunku do p. Góreckiego{chocia¿ móg³bym,mam swoje powody} jednak ¿eby zrozumia³ pewne ¿eczy zwi±zane w³a¶nie z RR w Polsce gdzie ju¿ dawno dzieli siê w/w ruch na Polskê A i B to gdzie t± gorsz± stron± jest w³a¶nie Uniia Janowiecka i bractwa w niej skupione!
Cedric
Luczniczkami mogly byc kobiety tylko dlatego, iz nie braly czynnego udzialu w starciach i nie chodzi o ostrzeliwanie sie ale o bezposrednia walke. Wiadomym bylo wczesniej ze kobiety nie moga walczyc na Grunwaldzie, byl tak zapis w ogolno dostepnym regulaminie, takze jesli sie komus nie podoba niech nie przyjezdza a nie liczy po cichu ze uda sie to naciagnac, albo ze organizatorzy zmiekna przestraszeni komicznymi argumentami w postaci pozwow sadowych.
Nara

P.s. Rycerstwo klasy A i B brawo naprawde zaimponowalo mi to, zeby samemu sie tak napedzac toz to istne perpetuum mobile, gratuluje nagrody nobla w dziedzinie fizyki.
Ania Kryska
Mia³am odpowiadaæ tylko na priv, ale nie mogê pozwoliæ na to, by kto¶ pomy¶la³, ¿e nie znam faktów. Oczywi¶cie, ¿e wiem, ¿e kobiety nie nale¿a³y do cechów (poza wyj±tkami), w³a¶nie dlatego poda³am ten argument. Nie mog³y nale¿eæ, wiêc nie mog³y wykrajaæ odzie¿y. Chcia³am podkre¶liæ ró¿nice w pozycji kobiet i mê¿czyzn dzi¶ a w ubieg³ych wiekach. Nie wspomina³am o szwaczkach!
Smieszy ciê mój wywód o odtwarzaniu ról mêskich przez kobiety. Powiem tak: kobieta zak³adaj±c strój mêski i zbrojê nie STAJE siê mê¿czyzn±, tak jak mê¿czyzna zak³adaj±c to samo nie staje siê Rycerzem, no chyba ¿e ma potê¿ne rozdwojenie ja¼ni. Chcê Ciê zapytaæ, jak± postaæ odtwarzasz? S±dz±c po herbowej tunice i mieczu na awatarku - rycerza. Mogê zapytaæ, z jakich królewszczyzn pobierasz dochody? A mo¿e ilu ch³opów posiadasz? Jakiej ma¶ci jest Twój ulubiony koñ ze stadniny?
Nie chcia³am eskalacji, ale zapomnia³am, ¿e czasem nie da siê porozmawiaæ. Wykaza³am siê typowo kobiec± przekorno¶ci± i brakiem cierpliwo¶ci. Wybaczcie, szlachetni mê¿owie.
Wracam do grona ludzi wolnych, równych i rozs±dnych, trze¼wo patrz±cych na rzeczywisto¶æ, w której ¿yjemy obecnie.
Dziêki, Pati.
routiers
Dokladnie - helga i inne kobiety o ktorych mowa sa tak samo historyczne jak pasowani rycerze kapituly. Wybaczcie ale na polu bitwy nikt nikomu pod helm nei zaglada. Helga sama przyznaje ze w chwili gdy ma na sobie ( kupiony za spora kase ) pancerz chce by w wlace traktowac ja jak faceta. Nie po to od 4 lat uczy sie walki by jakis organizator amator wg wlasnego widzimisie decydowal kto moze a kto nie. Proponuje np obejrzec regimenty halabardierow kobiet z St.Georga z anglii ( 12 kobiet z bronia drzewcowa ) im jakos nie przeszkadza wpuszczacniewiasty na bitwy.

K.
Cedric
No nie moge co wy macie z ta kapitula, sposrod "ludzi Góreckiego" (gdzies tu padlo takie stwierdzenie) bylo kilka bractw, z ktorych ledwie polowa jest czlonkiem Kapituly.
A to ze zacna Helga chce byc traktowana jak facet jest tylko jej checia, wiekszosc facetow i tak tego nie zaakceptuje pomimo zapisu o rownouprawnieniu, ktore w naszym kraju i tak jest iluzja (chocby wiek emerytalny).
Kamil Mieloszyk
Dajcie¿ spokój tematowi kobiet w bitwie to bez sensu. Stosowane argumentacje mijaj± siê o metry. Marku ty mówisz o odtwarzaniu, twoja rozmówczyni o swoim w³asnym spojrzeniu i interpretacji. Gdzie tu sens gdzie logika. Pax pax powiadam.
A co do kompanii ¶w. Jerzego to sugeruje ciut doczytaæ i uzupe³niæ luki w wiadomo¶ciach w tym okresie to akurat ju¿ nic nadzwyczajnego. Ale to ten okres i ten rejon europy.
A co do Malborka to od kilku lat omijam t± impreze. Dla mnie osobi¶cie to wstyd by takie miejsce by³o beszczeszczone i plugawione diabli wiedz± czym bo na pewno nie jest to i nie by³ turniej. To trzoda i to bardzo odleg³a od pe³nej polotu i splendoru trzody turnieju I³¿eckiego. Mam szczer± nadzieje ¿e ta wtopa da do my¶lenia ewentualnym organizatorom. Da domy¶lenia w sposób pozytywny pomagaj±c w odrodzeniu imprezy która tak na prawde nigdy nie by³a na poziomie miejsca w którym jest organizowanaj. Przykro mi ¿e tak pisze ale tak czuje i taka jest prawda. S± w naszym kraju imprezy które to potwierdzaj±, imprezy organizowane ze smakiem i polotem. Problem jest jeden, ¿adna z nich nie jest na zamku w Malborku, a ka¿da z nich stawia na historyczno¶æ. Z ka¿dej wylatuje siê z powodu braku wymaganego stroju zgodnego z epok±, na ka¿dej s± tury¶ci zachwyceni widowiskiem. Choæ tym ostatnim jak wiem starczy i kolczuga z we³ny i wiadro na g³owie by ewentualnego cymba³a w glanach i prze¶cieradle uznaæ za rycerza. Ale nic to fajnie jest.
Osobi¶cie chêtnie bym siê pojawi³ ale mo¿e na pocz±tek organizator ustali³by datowanie co bo nie wiem które ciuchy wzi±¶c a wszystkie braæ to przesada mad.gif [/b]
Ania Kryska
No w³a¶nie, Routiers - w jej pancerzu raczej siê pewnie nie boi o zdefasonowanie biustu? To chyba raczej niemo¿liwe. Dobrze zreszt± powiedziane: organizator amator, bo w koñcu wszyscy tu jeste¶my amatorami. Chyba, ¿e kto¶ za³o¿y Zwi±zek Zawodowy Odtwarzaczy.
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Dajcie¿ spokój z tymi walcz±cymi kobitami. Jest temat w Karczmie, tam siê mo¿na wywnêtrzaæ i wyk³ócaæ. Miêdzy nami, wszystkie argumenty przytoczone tutaj ju¿ tam pad³y. Szkoda czasu, miejsca i wysi³ku- i tak ka¿dy obstanie przy swoim aksjomacie. Pozdrawiam
Gwyn
Krzysztof Górecki
na prosbe obu Panow tzn: K.Goreckiego i T. Szajewskiego spor ten z frehy zostal usuniety.
gollum
Jakub T. Pr±dzyñski
CYTAT(Ania Kryska)
Drogi Jakubie, równie¿ s±dzê, ¿e konkurencje by³y nie najlepsze, a umiejscowienie po prostu fatalne. Nie mia³am w ogóle mo¿liwo¶ci obserwowania walk, a podobno by³o na co popatrzeæ. Chcia³am postrzelaæ nawet w takich warunkach. Wiem, wiem, ten dystans by³ poni¿ej Waszej godno¶ci, ale w takim razie wyt³umacz mi, dlaczego nikt z Drabów nie zaj±³ ¿adnego miejsca w sobotê, przecie¿ strzela³o parê osób od was? Bez urazy, lubimy przecie¿ was wszystkich, ale czasem jak kto¶ co¶ powie...

Bo raz siê wygrywa, a raz nie, a czê¶æ zrezygnowa³a od razu. Zeby co¶ robiæ warto mieæ z tego przyjemno¶æ i rodzaj uciechy. Wygrana czy nie na dystansie 16 metrów jest ... trudno mi znale¼æ s³owo, o juz wiem - bylejajka, to by³ dystans ponizej godno¶ci jakiegokolwiek ³ucznika.
Arwald
CYTAT
Oczywi¶cie poszukiwanie ludzi opó¼ni³o i skróci³o ich próby. Z zaplanowanej próby z muzyk± na 16.oo, a potem na 17.oo, a potem na 18.oo nic nie wysz³o. Gdy¿ pojawiali siê tylko Bia³orusini, moi ludzie, oraz grupa Pana Rafa³a Pradzyñskiego, która ca³y czas czeka³a w gotowo¶ci.

Barzo przepraszam, ale jako pierwsi na próbie pojawili siê ludzie z Lublina, grupa Pelicanus Invictus , Bia³orusini i kilka pojedynczych osób. Jednak nudne oczekiwanie zmusi³o kilku ludzi do opuszczenia próby. I nie przypominam sobie ¿adnej gotowo¶ci u innych grup, bo gdyby taka by³a to nie czekalibysmy dodatkowej godziny gdy juz wszyscy siê pojawili. Akurat z grup± krzy¿ack± Tomka Szajewskiego nie by³o problemów bo na próbie liczy³a przez oczekiwanie tylko kilka osób i s³uchali siê dowódcy, w przeciwieñstwie od innych grup. Musze siê te¿ zgodziæ z Paw³em S³awskim, bo dostali¶my jasne rozkazy skradania siê (taaa, skradanie w zbrojach p³ytowych po trawie na której jest rosa. Warhammer siê k³ania.) w po³owie zbocza do chor±gwi z Lublina i prosze teraz nie wmawiaæ,¿e tak nie by³o. Jednak dowódca krzyzaków Tomka Szajewskiego troche pomysla³ i nie pozwoli³ swoim ludziom ryzykawaæ utrat± zdrowia, co napewno by siê ¼le skoñczy³o gdy pada³ deszcz. A propos niedopuszczania kobiet do walki.... czemu pe³noletnich kobiet nie wypuszczacie,a niepe³noletnich ch³opaków tak?? Jednak Helga nie po to wozi³a swoje blachy by n turnieju okaza³o siê,¿e nie mo¿e walczyæ. Chce walczyæ, jej wybór. Nie mo¿na jej tego zakazywaæ, bo osoby odpowiedzialne za organizacje maj± swoje w³asne zasady,a ludzie do oko³a ju¿ ich nie maj±.

Pozdrawiam Lublin i chor±giew krzy¿ack± pod rozkazami Cedrika
Cedric
A ja pozdrawiam swoja choragiew krzyzacka chlopaki byliscie zaje....bisci i trzymaliscie sie scenariusza w odroznieniu.
Cedric
Drogi ARWALDZIE jakim cudem wszedles na bitwe bedac osoba nie pelnoletnia, przeciez Krzysztof Górecki wraz z Tomaszem Szajewskim ustalili, iz takie osoby nie maja wstepu na bitwe. Teraz popjawiaja sie dwa pytania albo wbiles kora w swojego przelozonego, albo to on nie dopilnowal tego wymogu. Tak czy siak widac ze jestes jeszcze dzieckiem bo jak juz ci sie udalo to nie ma sie czym chwalic i lepiej juz siedziec cicho. Wez pod uwage ze nie jest to zlosliwosc ze strony organizatorow ale jak nie daj Boze cos by ci sie stalo, to ktos musi za to beknac i tu niestety pada na ludzi wobec ktorych zachowales sie niepowaznie.
Nara
Arwald
Drogi Cedricu. Akurat w tym rzecz,¿e mia³em zezwolenie na to od kiku osób odpowiedzialnych za turniej. A wasza chr±giew trzyma³a sie scenariusza i gratuluje, ale dlaczego w pi±tek na próbie wszscy byli nawaleni w trzy czosnka o kulistych kszta³tach i nie dawali innym przeæwiczyæ scenariusza?? Wybacz,¿e tak piszê, ale jednak lepiej aby¶cie wiedzieli te¿ swoje b³êdy,a nie tylko innych, ja swoje i swojej chor±gwi widze. Wyszli¶my za szybko do walki, bo przed wami, ale to by³a w³a¶nie wina organizacji bo w krótkofalówkach nikt nie mówi³ kto ma kiedy wyj¶æ. Je¶li kogo¶ nasz b³±d urazi³ to bardzo za niego przepraszam.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Krzysztof Górecki)
P.S.

Drogi Panie Pati, rozumiem wielki Pañski ¿al, za nie wyra¿enie zgody na utworzenie przez Was niezale¿nej chor±gwi pomorskiej na Grunwaldzie. Teraz te¿ zrozumia³em, ¿e to nie ja, lecz Wasza kompletna nieznajomo¶æ regulaminów Grunwaldzkich nie pozwoli³a Wam uczestniczyæ oficjalnie w Grunwaldzie. I na koniec, czy aby na pewno Pan wie gdzie jest zamek w Gniewie, a mo¿e pomyli³ go Pan z innym zamkiem. No chyba, ¿e przebywa³ Pan na zamku w Gniewie w jego „mrocznym” okresie. Ja nie znam przypadków udzia³u niewiast jako zbrojnych w bitwach czy te¿ turniejach bojowych, w Gniewie, poza re¿yserowanymi uk³adami. Je¿eli dalej bêdzie siê Pan przy tym upiera³, powinienem skre¶liæ kilka uszczypliwych uwag pod adresem Pañskiego wzroku, a tego nie ¿ycz± sobie moderatorzy.

polecam Panie Górecki zapoznanie siê z traktatami oraz opisami sredniowiecznych turnieji bojowych na ¶l±sku z okresu 1430-1490 gdzie uczestniczy³y kobiety pe³no prawnie je¿dz±c konno i wlacz±c na kopie oraz inn± broñ zaczepn±. Oczywi¶cie nie tylo bo w ca³ej europie mia³o to miejsce znacznei wcze¶niej. W zwi±zku z tym szowinistyczne nie dopuszczanie kobiet do walki w pê³nej zbroji na bitwie czy innych wlakach to pana sprawa ale nie ma to nic wspolnego z srednioiwecznymi tradycjami. Tym bardziej mnie dziwi i¿ wspomina pan o :"mroku" gdy¿ jak wiadomo ca³e srednioiwecze by³o heheh mroczne a ci którzy tego nie rozumiej± powinni bawiæ siê w mordor jak pewna chor±giew na pana ulubionej imprezie. Mo¿e w przysz³ym roku pan wyst±pi jako Saruman i wtedy bedzie na grunwladzie muzyka z w³adcy pier¶cieni a nie z starwars. Có¿ chyba to tyle ale jak patrze to a¿ miecz sie unosi a usta krzycz±:" je¿dzy Rowanu!!!!do broni" mad.gif

A co do Bia³orusionów nio jasne a mo¿e zaprzeczy te¿ temu szanowny pan smile.gif ¿e biegali z tettetkami i w wojskowym odzieniu na próbach, mo¿e zaprzeczy pan temu ¿e tylko grupy unijne by³y trze¼we na próbach reszta pi³a nawet na polu bitwy ostro sie zataczaj±c. Ale jak ma pan to wiedziec skoro pan siedzial na swojej konferansjerce....!!!!!!!!!!
szkoda mi s³ów ale mam jeszcze troszke wiêc polecam siê anger.gif
Cedric
To ze na probie ludzi pili (browary) to sie zgodze (choc nie tylko nasi) ale nie wydaje mi sie zeby ktos byl nawalony oraz nie sadze zeby spijanie browarow mialo wplyw na przebieg proby bo to ja mialem wiedziec co i jak i kiedy mam wyslac ludzi do walki a ja wiem ze bylem trzezwy. A jesli chodzi o bitwe to sie nie zgodze, nie widzialem zeby ktos od nas pil a juz nie uwierze, ze ktos byl nawalony.
A co z tego ze Bialorusini biegali po "cywilnemu" a nie w strojach na probie w piatek, zaznaczam ze to byla proba przed otwarciem turnieju, a w sobote na probie juz byli w strojach (tak ja to pamietam).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.