Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Utensylia] ¦redniowieczne Kielichy...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Turante
Witam! Poszukujê wzorów ¶redniowiecznych kielichów, oraz informacji gdzie ewentualnie takowe mo¿na nabyæ. Mo¿e kto¶ z Was zna równie¿ osoby zajmuj±ce siê ich wyrobem? Za pomoc bêdê niezmiernie wdziêczna. smile.gif
Zygmunt
to do¶æ szerokie pojêcie, ¶redniowiecze to wêdrówki ludów, okres karoliñski, wikiñski, styl romañski, gotycki... Zobacz albumy z serii "Polska dzieje cywilizacji i narodu" wydane ostatnio przez Bartelsmana
Turante
Chodzi mi dok³adnie o XIII wiek. smile.gif Nie omieszkam sprawdziæ w podanym przez Ciebie albumie . Chcia³abym zdobyæ materia³y , które pozwoli³y by ogarn±æ szerzej ten temat,a nie tylko cz±stkowo i pobie¿nie. Mam nadzieje ,¿e mi siê to uda. Przy odrobinie szczê¶cia. smile.gif
simon
a mo¿e kto¶ wie jak wygl±da³o co¶ takiego w XIIw? z miski piæ nie chce a fundowaæ se co¶ nieodpowiedniego typu turbomrok nie wypada...
pozdrawiam!
£ukasz P
Po dostarczeniu rysunku jestem w stanie wykonaæ dowolny kielich z drewna smile.gif

TeMuGyn
Turante
Hmmmm... widze ,¿e temat ten jest do¶æ interesuj±cy dla frehowiczów,mimo to nie ma zbyt wielkiego odzewu ..... icon_sad.gif Czy naprawde nikt nie dysponuje takimi materia³ami? dunno.gif
S³odziutki
Oto kielichy z albumu "Medieval design". Niestety, nie wiem jak s± datowane. Kto pomo¿e?
Ludka
Witam!

Jest kilka kielichow zachowanych z wczesnego sredniowiecza. Ja odsylam do albumow o sztuce romanskiej. W chwili obecnej chyba najbardziej zblizone do pierwzorow sa kielichy koscielne, ktore sa w sklepach z dewocjonaliami ale cena takiego to kolo kilkuset zlotych a raczej na trzynastke sie nie nadaja. Pozostaje jesczcze szklo. Ale tez bardzo drogie, np kopia normanskiego naczynia szklanego do picia z XII wieku to cena okolo 500 PLN a praktycznosc OK ale ryzyko zniczczenia czy zgubienia na turnieju oceniam na 1000%

Ludka Excalibur
Valdez
CYTAT(S³odziutki)
Oto kielichy z albumu "Medieval design". Niestety, nie wiem jak s± datowane. Kto pomo¿e?

Wygladaja na szklane, ale to nie wiele pomaga. Widzialem szklane butelki datowane na, rany nie pamietam dokladnie ale to bylo wczesne sredniowiecze. Dokladne ich datowanie podalem w dziale meblarskim przy dyskusji o szkle. Tak wiec wiele nie pomoglem ale moze to da przynajmniej dolna granice.

Poza tym widzialem na turnieju wczesnym w ogrodziencu piekne, naprawde sliczne kielichy szklane, datowane na pozny 14 i 15 wiek. Robota czeska, Wasek pewnie bedzie znal na tych czechow namiary. Cen nie pamietam. Zdobione byly metalem ale nie dam glowy ze bylo to zloto, w kazdym badz razie zolte i blyszczalo:P
Sulthalion
pewien jestem, ¿e szklane kielichy by³y w XIII wieku, s± znaleziska. co wiêcej, by³y one kolorowe, ba, nawet wielobarwne np b³êkitno-zielone. i do tego ¶wietnie zdobione. widzia³em ale nie posiadam niestety ¿adnych fotek icon_sad.gif
Valdez
OStatnio gdzies przeczytalem, zabijcie bo nie pamietam gdzie, ze szklo juz w starozytnosci mieli i uzywali... ale jak wiadomo przejscie do sredniowiecza odbylo sieprzez mrok i zapomnienie... i nowa religie... wiec wiele moglo przepasc
Sulthalion
jednym z ciekawych szklanych znalezisk jest szklany talerz ze scen± wskrzeszenia £azarza, to VI wiek. widzia³em na slajdach, wiêc niestety zdjêciami nie dysponujê.
Jak znajdê co¶ wiêcej o naczyniach szklanych to napiszê.
pozdrawiam
Pawe³ Lipnicki
¦redniowieczne kielichy/kubki/itp by³y baaardzo ró¿norodne - zale¿nie od
zamo¿no¶ci w³a¶ciciela ( oraz konkretnego okresu i kraju ).
Ko¶ció³, królowie, ksi±¿êta, mo¿ni rycerze - metal, szk³o; ni¿ej - cyna, drewno,
róg, glina (miedzi stanowczo NIE polecam...).
Wiêc - np. (z rozs±dniejszych cenowo propozycji smile.gif ) : gliniany dzbanuszek
zbli¿ony do wzornictwa epoki nie powinien byæ mrokiem; równie¿ XIX-wieczne
na¶ladownictwo cynowe/srebrzone/platerowane powinno byæ OK - jest jednak
dro¿sze... Ciekawe rzeczy trafiaj± siê czasami na tzw. pchlich targach (dotyczy
to równie¿ szk³a).
Budzi¶miech
Witam!
Czy natkn±³ siê kto¶ mo¿e na kielichy mosiê¿ne? czy by³y zdobione czy nie. Ewentualnie poprosze jakie¶ ¼ród³a znaleziska etc.
z ca³ych moich poszukiwañ mam mase ceramiki i kilka egzemplarzy z drewna, ale z mosi±dzu nic!

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.