Data: 26.09.2004
Nazwa wydarzenia: Turniej Rycerski w Dêbnie "O warkocz Tar³ówny"
Miejscowo¶æ: Dêbno ko³o Brzeska
Organizator: Hufiec Rycerstwa Ma³opolskiego "Leliwa", Dru¿yna Rycerska Jakuba
Odrow±¿a
Charakter imprezy: impreza otwarta, niedatowana
Od kogo: Jaros³aw Przyby³o
Szczegó³owy program jest w opracowaniu, ale pewne jego elementy jestem w stanie przedstawiæ. Turniej podobnie jak w latach ubieg³ych ma charakter festynu historycznego z elementami turniejowymi a w ¶ród nich : turniej ³uczniczy, turniej bojowy (i tu jest do wygrania g³ówne trofeum czyli warkocz Tar³ówny plus nagrody rzeczowe), melee, inscenizacja bitwy. Poza tym odbêd± siê pokazy zaproszonych grup, w¶ród nich jak zwykle artyleria w du¿ych ilo¶ciach oraz pokazy konne. Na miejscu zapewniamy wy¿ywienie i piwo. Ze wzglêdu na to ¿e impreza jest jednodniowa nie organizujemy noclegów, mo¿na jednak rozbiæ siê namiotem, terenu nie brakuje s± do dyspozycji sanitariaty a teren jest strze¿ony ca³± dobê przez ochronê. Grupy, które maj± do zaprezentowania ciekawy program s± mile widziane, pokaz przed kilkunastotysiêczn± widowni± (w ubieg³ym roku 16,5 tys widzów) mo¿e byæ okazj± do skutecznej promocji. Chêtnie te¿ widzimy grupy w pe³nych blachach, w tym roku stawiamy na Panów Blacharzy. Jak nas bêdzie du¿o to zrobimy takie melee i bitwê ¿e ludziom kopary opadn±.
W celu omówienia szczegó³ów przedstawicieli grup proszê o kontakt na priv lub telefonicznie:
Jarek Przyby³o 604-209-192 mail : odrowaz@poczta.fm
Krzysztof Ko³eczek 508-299-352
P.S.
Oczekujê równie¿ ofert grup konnych.
Panie, to gdzie ten festyn???
Leliwa w komplecie - ja kw zesz³ym roku zreszt±...
Na turnieju w Bierkowicach przyjêli¶my zaproszenie i postaramy siê zjawiæ.
Mo¿e tym razem uda mi siê pobiæ z kim¶,bow zesz³ym roku by³em "tekstylny".
Tak wiêc do zobaczenia.
I pozdrawiam.
I ja postaram siê zjawiæ na Festynie.
Niestety je¶li bêdê, to sam, a i to pod warunkiem ¿e moja ¿onka do tego czasu urodzi naszego dzidziusia
Je¶li tak siê stanie, przywiozê mnóstwo zdjêæ i opowie¶ci o tym, jak fajnie jest zemdleæ na porodówce
Oraz oczywi¶æie "troszkê" jakiego¶ dorbego alkoholu
Pozdr.
M.
Okazji do pobicia bêdzie sporo, bêdzie mo¿na powalczyæ na drewno, na ¿elazo i na grabie, tak wiêc zapraszamy.
Z Tarnowca sta³a reprezentacja zapewne przyjedzie, jak rok temu, bo bliziutko.
Czy XIII-wieczni mog± wziac udzia³ w bitwie na koniec, czy tylko "blaszaki" ?
trzynastki z trzynastkami, blaszki z blaszkami a Szkoci ze Szkotami. Tam mówi pismo
Scenariusz przewiduje dla ka¿dego co¶ mi³ego byleby z rozs±dkiem i uwa¿aniem na siebie i innych.
Pa
Nie zapomnij o nas
Ale tym razem wezmê w³asn± patelniê :P
CYTAT(Gunnila)
Ale tym razem wezmê w³asn± patelniê :P
A czy ta patelnia, to ona jest aby historyczna ???
Ja siê postaram te¿ przywie¼æ troszkê nowego
Mo¿e nie bêdê tak radykalny i patelnie sobie odpuszczê, ale...wszystko w swoim czasie
Pozdr.
M.
Debno 2004 to moja obowiazkowa pozycja w tym roq. Niestety opuszcze impreze z niedosytem bo jedynie bede ogladal wszystko od strony widowni :/
Patelnia jest historyczna - by³a na grunwaldzie
Poza tym, Michale - mam patelniê histeryczn±, ale ma³±, z ni± sobie z Jarkiem nie poradzê :P A ta to jest patelnia pó³torarêczna z dodatkowym +1 pktem pancerza przy noszeniu na plecach
Ja sie zabiore z nocnikiem z II Wojny Swiatowej.. moze mnie przynajmniej na oblezenie czegos tam wpuszcza :P
1. jak jest z zparoszeniami - czy to prawda ¿e turmiej jest otwarty? bo wys³a³em ju¿ dawno maila i jak na razie brak odzewu, a moje bractwo chêtnie by przyjecha³o.
2. czy jest jaki¶ szczeó³owy program? czy mo¿na wpa¶c dzieñ wcze¶niej
je¿eli jestem czosnek o kulistych kszta³tach i nie doczyta³em wcze¶niejszych informacji to izwinitie, pa¿a³sta!.
Nicziewo, nicziewo...
Impreza jest jednodniowa (i dobrze, na dwa dni by mnie ¿ona nie pu¶ci³a) i z tego co pisa³ mi Jarek - otwarta. Spróbuj skontaktowaæ siê z nim przez GG, zawsze to lepsze ni¿ mail...
Na turniej na 100% bêdê mia³ nowiutk± pawê¿, a niewykluczone, ¿e tak¿e bigwanty, kaptur i dublet z nogawicami (o ile bêdzie mi siê chcia³o szyæ...).
Do zobaczenia na miejscu !
Pozdr.
M.
Co¶ drogi Pawle chyba przepad³o po drodze, bo maila nijakiego nie otrzyma³em.
Impreza jednodniowa, ale parê osób zapowiada³o siê dzieñ wcze¶niej. Tak wiêc w sobotê je¶li bed± ju¿ jacy¶ go¶cie to rozbijamy nasz namiot (5-6 osobowy), ja dowo¿ê drewienko na ognisko a Mamunia-Ciaækowa mo¿e co¶ zrobi dobrego do jedzonka. Miejsca na rozbicie siê bêdzie do¶æ , w nocy teren bêdzie ochraniany a w godzinach otwarcia zamku dostêpne bêd± umywalki i sanitariaty. Je¶li kto¶ bedzie mia³ igloo to nietety w niedzielê trza go bêdzie zwin±æ. W dniu turnieju zapewniamy bloczek na ciep³e danie i na piwo. Program ju¿ prawie gotowy trza go jeszcze pouk³adaæ.
W tym roku bêdzie zdecydowana przewaga ¶redniowiecza. W programie bêdzie melle: bitwa na mo¶cie, szturm zamku (drewnianej makiety), turniej bojowy z nagrod± g³ówn± , nietety z uwagi na ma³± ilo¶æ czasu ograniczony tylko do 8-10 uczestników wy³onionych spo¶ród bractw (pe³ne blachy) z trybun± serc (w wersji 100% damskiej) jako ostatni± instancj±. Dalej, pokazy konne, pokazy artyleryjskie, musztra muszkieterów, turniej ³uczniczy, pokazy walk wczesne,blacharskie i XVII wieczne, pokaz wêgierskiej grupy z Wyszehradu, byæ mo¿e zawita jaka¶ grupa ze S³owacji . Na koniec ogólnonarodowa bitwa z prostym scenariuszem.
Tak wiêc zaprzaszam, ale mia³bym pro¶bê o napisanie w dwóch, trzech zdaniach o grupie ewentualnie jakie¶ zdjêcie. Mój adres : odrowaz@poczta.fm na zdjêcia: odrowaz1@poczta.fm
Pozdrawiam
Jarek P.
Brzmi podobnie jak w zeszlym roku, ci Wegrzy to beda rzucac/strzelac czym popadnie i z czego popadnie do celu?? Jeszcze jedno pytanko kto bedzie 'mistrzem ceremonii' ??
Nie rozumiem o co chodzi z tym mistrzem ceremoni ? Podobnie nie znaczy tak samo, pod Grunwaldem te¿ jest podobnie co roku, nawet wiadomo kto wygra a w Dêbnie jest to niespodzianka.
Pozdrawiam
W zeszlym roku jakis mosc w plytowce (i z dlugiem tlenowym:P) przewodzil calej imprezie i nie tyle komentowal co sie dzieje (gdyz sam bral udzial w wielu pokazach) co zapowiadal co stac sie ma.
No wiêc je¶li chodzi o tego go¶cia, to równie¿ w tym roku bêdzie mistrzem ceremoni z tym ¿e chyba nie bedzie bra³ udzia³u bezpo¶redniego w zmaganiach. A co¶ jest z nim nie tak ?
Khe khe
bêdziemy napewno
mam pytanie czy bedzie co¶ z my¶l± o wojach ??
Na wojach siê nie bardzo znam , w woju by³em do¶æ dawno
Czê¶æ '"wojow±" robi± Woje Peruna z Tarnowa swych wystêpów, ¿e tak powiem, nie konsultuj± z nami, wiêc mo¿ecie z nimi co¶ wspólnie wykminiæ. My natomiast mamy bardzo wa¿ne zadanie dla wojów i ogólnie wczesnych, maj± wywo³aæ awanturê bêd±c± pretekstem do bitwy, konkretnie trzeba spaliæ wioskê i wyrezaæ trochê ch³opków. Szczegó³y na miejscu.
Papa
Nie no, z nim wszystko w porzadku , ciekawie opowiadal (wazelina)
Jonah - je¶li zamierzasz pojawiæ siê na Dêbnie po¿egnaj siê z rodzin± i skonsultuj siê z jakim¶ notariuszem w kwestii spadku.
Ale obiecujemy, ¿e nie bêdzie bola³o.... No mo¿e trochê, na pocz±tku...
MacDwain: widze wasc, zes ma wypowiedzia szczegolnie zainteresowany, zatem stwierdzic moge, iz to Ty wspmnianym 'mistrzem ceremonii' jestes. Nadmieniam, iz swym postem ujmy na honorze wyrzadzic nie chcialem (pardon). A teraz na powaznie to serio podobalo mi sie to bajanie w zeszlym roq. A w Debnie sie pokaze tak czy siak (jak juz wspomnialem jako widz - naramienniki, puginal i kolczuga to stanowczo za malo by w szranki stawac), a zeby nie bylo zem tchorzem podszyt to sie sam zglosze.
P.S. Skad takie zainteresowanie krzywdzeniem... Leliwa dorobila sie nowych narzedzi tortur?? :]
Takie pytanie odno¶nie tañców dawnych: czy jak przywieziemy swoja p³ytke to bedzie j± gdzie pu¶ciæ? (pytam bo czasami s± z tym problemy)
P.S a jak sie uda to mo¿e nawet ma³y pokaz tañca z ogniem bêdzie
Tak bêdzie ca³y sprzêt z nag³o¶nieniem.
Program imprezy:
1200 - Otwarcie, prezentacja uczestników, przemarsz, pokazy walk wczesnych.
1315 - Eliminacje do turnieju bojowego
Pokaz konny Krakowskiego Szwadronu U³anów (KSU)
1400 - Pokaz w wykonaniu Dru¿yny Rycerskiej "Fortis" (S³owacja)
Pokaz w wykonaniu Stowarzyszenia Pielêgnowania Tradycji z Abadszalok (Wêgry)
1410 - Pokaz kozacki KSU
1500 - Bitwa o zamek - melee na mo¶cie, szturm makiety zamku, ostrza³ pacynkami, taranowanie bramy itp.
Pokaz konnicy z filmów "Ogniem i mieczem", "Stara Ba¶ñ" - hucu³y
1550 - Pokaz Bractwa Rycerskiego ¦w. Jerzego (Wêgry)
Turniej ³uczniczy
1650 - Fina³ turnieju bojowego "Oz³oty warkocz Tar³ówny"
wrêczenie trofeum
Pokaz konny - Bractwo Rycerskie Ziemi Ogrodzienieckiej
1750 - Pokazy artyleryjskie
Pokaz zaprzêgów polskich - hucu³y
Pokazy walk barokowych
Pokaz musztry muszkieterów
S±d na heretykiem
1915 - Bitwa z udzia³em wszystkich grup
1940 - Pokaz sztucznych ogni
O drewnie zapominamy, bojowy, melee i bitwa na ¿elazo. £ucznicy chc±cy wzi±æ udzia³ w bitwie o zamek powinni mieæ pacynki. Pewn± ilo¶æ przygotowujê sam ale mo¿e byc ma³o.
Wymagania do bojowego:
Pe³ne uzbrojenie XIV/XV w czyli, he³m z zas³on±, os³ony r±k i nóg (mo¿e byc bez nagolennic), rêkawice p³ytowe lub kolcze z pikowaniem, przeszywanica, os³ona klaty-p³aty lub kirys, ewentualnie kolcza z solidn± przeszywanic±, tarcza w³a¶ciwa dla ogólnego datowania uzbrojenia z wy³aczeniem pawê¿y i jakiego¶ midga³oniewiadomoczego. W wyj±tkowych sytuacjach mozliwe bedzie dopuszczenie uczestnika we wcze¶niejszym uzbrojeniu (nie wcze¶niej jednak ni¿ I po³ XIV w). O dopuszczeniu lub nie decydowaæ bêdzie kolegium sêdziów gdy oni nie ustal± wspólnego stanowiska, g³os ostateczny bêdzie mia³a trybuna serc.
Ilo¶æ uczestników bojowego bêdzie ograniczona do 8 lub 12, podzielonych na 4-osobowe grupy.
Zasady:
Walka na ¿elazo bez przerw do 6 trafieñ (W przypadku dopuszczenia do walki cz³owieka we wcze¶niejszym uzbrojeniu z dominacj± zbroi kolczej obowi±zywaæ go bêdzie 7 trafien)
Licz± siê trafienia w ca³e cia³o za wyj±tkiem d³oni, goleni i stóp.
Ka¿d± walkê sêdziuje dwóch sêdziów, spory które nijak nie daje siê rozstrzygn±æ rozwi±zuje trybuna serc.
Ka¿dy walcz±cy dostaje w fazie eliminacji dwa ¿ycia, w przypadku przegranej oddaje zwyciezcy. Walki w grupie ka¿dy z ka¿dym, dwóch najlepszych wychodzi z grupy. W kolejnym etapie przegrany odpada i tak a¿ do fina³u.
O której jaka¶ odprawa dowódców? 10 rano jak w zesz³ym roku?
aha i jeszcze jedno
¿ebracy maj± u was prawo bytu ?
Je¶li kra¶æ nie bêd± i wszy za du¿o oraz tr±du nie zwlok± to zapraszam. Byleby nie w worku po ziemniakach z Macro
spokonie
strój ¿ebraczy jest ok i zastrze¿eñ (przynajmniej moich) nie budzi...
Jonah: to nie ja, ale u nas w Leliwu ka¿dy za Leliwu... wiêc bêdziemy Cie karciæ stadnie i sumiennie...
Do zobaczyska...
Mam zle wiadomo¶ci.Nie pojawimy siê na turnieju poniewa¿ w tym terminie mamy biesiadê na zamku koñcz±c± sezon i w ¿aden sposób nie jeste¶my w stanie zmieniæ terminu.
Przepraszam.I ¿yczê milej zabawy.
SLAWA!!
No to wielka szkoda
wam te¿ ¿yczê udanej biesiady.
wlasnie wyslalem zdjecia Jarku i napisalem "cos o nas". jak dobrze pojdzie wpadniem do debna
w nedilu rano w ranci
modly do proroka eliasza i pogody rozpoczete
pozdrawiam
Dziêki Pawle, odebra³em, odpisa³em i czekam na Was w niedzielê. Ostatnia prognoza na niedzielê dla Brzeska: opady 0,1 mm, czyli jest nie¼le
[shadow=green:98935e5cc9][/shadow:98935e5cc9]
CYTAT
1750 - Pokazy artyleryjskie
Pokaz zaprzêgów polskich - hucu³y
Pokazy walk barokowych
Pokaz musztry muszkieterów
S±d na heretykiem
1915 - Bitwa z udzia³em wszystkich grup
1940 - Pokaz sztucznych ogni
Tak drobna uwaga - zachód s³oñca na niedziele przewidziany jest na 18.30. Czyli bitwa przy pochodniach?
Jak dla mnie bomba
I rzeczywi¶cie niebezpiecznie bêdzie wyj¶æ do niej bez he³mu...
CYTAT
Tak drobna uwaga - zachód s³oñca na niedziele przewidziany jest na 18.30. Czyli bitwa przy pochodniach?
Jak dla mnie bomba
Pewnikiem przy pal±cych siê stogach siana, jak w zesz³ym roku
Chyba ¿e tym razem Jarek przygotowa³ co¶ specjalnego.
Enyway z pochodniami fajny pomys³, przygotujê parê i we¼miemy m³odych, bêd± nam przy¶wiecaæ :P
[glow=red:5f2ce8cea6]BURN, BURN!!![/glow:5f2ce8cea6]
O taak pochodnie, pochodnie. Ja te¿ szykujê kilka. Bed± te¿ halogeny bo na p³on±ce suche siano nie ma co liczyæ. Aha kopki bed± eksplodowaæ. Mia³y byæ p³on±ce domki ale kasa posz³a na drewniany zamek.
Oprócz he³mów bêda te¿ potrzebne ¶wiat³a pozyjne ¿eby kto¶ do d u p y nie wjecha³.
Panowie, jutro w Dêbnie bêdê mia³ aparat typu 'gupawka', spróbuje jakie¶ zdjêcia porobiæ, ewentualnie jak znajde sterwoniki do skaneru to moge nawet przes³aæ. Macie mo¿e jakie¶ wskazówki, kiedy mo¿na, a kiedy nie powinno siê robiæ zdjêæ z widowni?? Prosi³bym o jakie¶ nakierowanie...
Od nas skryba bêdzie cyka³ cyfrówk±, mam nadziejê ¿e du¿o nacyka
A jak dobrze nacyka to bêd± na naszej www.
Ja potrzebowa³bym pare zdjêæ dla mojej profesorki od historii i jedno jakie¶ ³adne do kroniki. Moja fascynacja rycerstwem i w wiêkszej mierze kowalstwem/p³atnerstwem jest zara¼liwa i zaowocowa³a tym, ¿e w Dêbnie bêdzie pewnie pó³ mojej klasy. Có¿ pragn±³bym jednak zwróciæ uwagê, i¿ dalej mam dylemat odno¶nie robienia zdjêæ. Nigdy nie robi³em fotosów na takiej imprezie, w dalszym ci±gu czekam na wskazówki...
My¶lê, ¿e jak ciê sk±d¶ przegoni± to tam raczej nie powiniene¶ robiæ zdjêæ
Dobra pierwsze wra¿enia: by³o bosko, choæ przyznam, ¿e materia³y zamieszczone na ARMA bardzo zwiêkszy³y moje oczekiwania co do tego polskiego turnieju. Je¶li chodzi o fechtunek to najlepiej moim zdaniem wypad³a "Leliwa" bardzo ³adnie przygotowany pokaz szabla kontra rapier (dodatkowo przypad³o mnie to do gustu bo uwielbiam sienkiewiczowsk± trylogiê). Reszta te¿ dawa³a z siebie co mog³a w bitwach, lecz z racji ogólnego chaosu wyg³ada³o to bardziej m³óckowato. Szkoda tylko, ¿e Kielczanie nie celowali w publikê,
rok temu dosta³em z papierowej przybitki, ciekawe czy znów mia³bym tyle szczê¶cia.
Pozdrowienia dla: Odrow±¿an, Konfaterni Kraków, Leliwców i Tarnowian wszelkiej ma¶ci
P.S. MacDwain: dosz³y pozdrowienia od Jonaha?? Sam bym przekaza³, ale nie chcieli mnie wpu¶ciæ na teren bli¿szy, a gdy ju¿ wszed³em na chwilkê to by³ turniej ³uczniczy.
S³awa Organizatorom!
Impreza moim zdaniem bardzo udana. Napiêty, bogaty i ciekawy program, go¶cinno¶æ gospodarzy, mnóstwo widzów... i jedzenie do syta
szczególnie przypad³ nam do gustu szwdzeki stó³ na ty³ach zamku
Kaskaderzy konni z Krakowa byli boscy! S³awa im!
I zawierucha w fina³owej bitwie równie¿ nale¿a³a do arcydzie³
Do zobaczenia za rok!
Ziemowit
Wódz Wis³oczan
I my ju¿ wrócili¶my. W zwi±zku z tym standardowe wielkie podziêkowania dla organizatorów, ode mnie i od ca³ej Tarnowieckiej Wolnej Kompanii. By³o zai¶cie bardzo sympatycznie. Szkoda ze nie moglem byc od poczatku, ale i na tym na co zdazylem zobaczyc bylo bardzo ciekawie.
Mi osobi¶cie najbardziej podoba³y siê:
1. Szturm na zamek - rzut kapust± i jab³kiem to jest to
2. Konne pokazy bractwa z Ogrodzienca - to tez jest wlasnie TO - du¿y punkcik dla nich!
3. No i oczywi¶cie last but not least - koncowa bitwa - takiej zadymy dawno nie widzialem
Pozdrowienia zwlaszcza dla pewnego osobnika, zreszta znanego mi blizej, ktory zlamal miecz na moim helmie
No i dla wszystkich którzy zapamiêtali z bitwy osobnika z tarcz± tak± jak na moim avatarku
A na koniec có¿... do zobaczenia za rok!
ps.1. I jeszcze szybkie pytanko - konnica walczy³a ostrymi szablami czy ki diabe³? Bo patrz±c na moj± tarczê z przeciêt± w trzech miejscach górn± warstw± p³ótna, tak w³a¶nie pomy¶la³em
Je¿eli tak to cieszê siê ¿e prze¿y³em
ps.2 Zdjêcia z cyfrówki jeszcze dzisiaj na naszym www. Z tego co sie zd±¿y³em zorientowaæ nasz skryba wykona³ ponad 100 zdjêæ! Dam znaæ jak wszystko bêdzie gotowe do przegl±dania.
Dziêkujê serdecznie wszystkim przyby³ym grupom, proszê o wybaczenie wszystkich niedoci±gniêæ. Staramy siê aby by³o ich jak najmniej. My¶lê ¿e te prawie 20 tys widzów doceni³o to co razem wyprawiali¶my. Chcia³em siê przy okazji podzieliæ paroma uwagami.
1. sa jeszcze ludzie którzy do melle na stal wychodz± bez p³ytowych rêkawic, uwie¿cie mi palce nie odrastaj±.
2. szturm na zamek przynajmnniej z perspektywy szturmuj±cego wygl±da³ ¶wietnie, ch³opaki zrobili¶cie niez³y czad.
3. bitwa - pomimo scenariusza by³o trochê improwizacji, ale dziêki dyscyplinie uczestników wszystko wygl±da³o jak wygl±da³o. Je¶li kto¶ ma porównanie z haosami z lat poprzednich to jest chyba jakis postêp.
4. czego nie uda³o siê zrealizowaæ: g³ównie nie wypali³a do koñca trybuna serc z paru powodów miêdzy innymi rycz±cego nag³o¶nienia na plecami siedz±cych, poza tym wszyscy musimy popracowaæ nad dworskim obyczajem.
Pomimo rozleg³ego terenu podczas bitwy zrobi³o siê do¶æ ciasno i te pietna¶cie koni trochê groteskowo krêci³o siê w kó³ko. Nasi go¶cie z po³udnia, poza Wêgrami z Wyszehradu , trochê przynudzali, a mo¿na by³o w tym czasie jeszcze zrobiæ jakie¶ walki bo towarzystwo by³o nie wy¿yte o czym ¶wiadczy fakt, ¿e po zakoñczeniu melle niektóre ch³opaki sie jeszcze mocno ok³adali.
Ci co byli w zesz³ym roku to wiedzeli , natomiast dla "pierwszaków" mog³o byæ zaskoczeniem du¿e tempo imprezy. No có¿ Dêbno ma taki charakter, mamy 8 godzin czasu i musimy siê z wszystkim zmie¶ciæ, tak wiêc jak zauwa¿yli¶cie nie ma ¿adnych przerw i wszystko idzie jak z ckm-u. Jest to g³ownie zas³uga uczestników czyli was, ¿e wykazujecie du¿e zdyscyplinowanie, ale my¶lê ¿e zabawa by³a niez³a. Dobrze ¿e s± imprezy z b³ogim "nic nie robieniem" bo mo¿na wtedy odreagowaæ takie wy¶cigi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.