Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VIVAT VASA! - Gniew ->13-14.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2
Robert Bagrit
Data: 13-14 sierpnia
Nazwa wydarzenia: VIVAT VASA!
Miejscowo¶æ: Gniew
Organizator: Fundacja Zamek w Gniewie
Charakter imprezy: Bitwa XVII w. na zaproszenia
Od kogo: Kicaj
Kicaj
Zapraszamy grupy zajmuj±ce siê odtwórstwem XVII w. do zg³aszana chêci uczestnictwa w Vivat Vasa!
szczegó³y na stronie www.zamek-gniew.pl
Marcus Aurelius Carnifex
Z jak± osob± siê kontaktowaæ w sprawie zaproszeñ? Jakie¶ namiary?

Pa
Kruku
wszystkie informacje masz tutaj.

pozdrawiam
kruku
--
.
Anielka
¿ebrak w XVII da radê?? ;p bigsmile2.gif
dajcie znaæ via mail
AdamS
pewnie da rade ale musi 90% "dochodu" przeznaczyc na napoje dla szlachty i kozakow ;)
Anielka
na 35% mogê przystaæ;]
Anielka
w³a¶nie w ostre targi na privie siê wda³em z Adamem. O ich zaciêto¶ci i efektach poinformujemy was gdy do konsensusu jasnego dojdziemy....;P
Lia
Witajcie
Mam pytanie, jesli moje bractwo nie interesuje sie XVII w a ja tak to czy moge pojechac jako pojedyñcza osoba?!?!?!
AdamS
IMHO jak masz stroj to na pewno ....
Lutom
to do zobaczenia brateñki kozaki...
Shab
Hyhy, no i po imprezie icon_wink.gif

Coz mozna powiedziec - Wivat Vasa, Wiwat Gniew, Witat Alarmtech! bigsmile2.gif (no ale lepsze to od McDonalda respekt.gif)

Tak przy okazji, moglby jaki¶ zacny waszmosc tongue.gif, podaæ mi tekst wspania³ej pie¶ni, zaczynajacej sie od slow "Hej koby³ka by³a by³a", któr± na ustach nios³a polska szlachta wyruszajac w swawolnym szyku na pole bitwy, bic szweda? bigsmile2.gif (pytam sie, gdyz mialem na imprezie jedynie range turysty icon_wink.gif, a piesn przypadla mi do gustu bigsmile2.gif )

Za rok wygramy bigsmile2.gif (bo ja tam bede tongue.gif)
Shab
oka, znalazlem bigsmile2.gif

coz, szlachta troche niewyraznie spiewala bigsmile2.gif, no a ucho jeszcze-turysty niewycwiczone icon_wink.gif no i wysz³a koby³ka cool.gif

(no, w oryginale urzek³a mnie jeszcze bardziej tongue.gif)

podziekowania dla Wolnej Kompaniji Sarmackiej i ich fora smile.gif
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Shab)
Tak przy okazji, moglby jaki¶ zacny waszmosc tongue.gif, podaæ mi tekst wspania³ej pie¶ni, zaczynajacej sie od slow "Hej koby³ka by³a by³a",

W tej pie¶ni wcale nie chodzi o ¿adn± koby³kê bigsmile2.gif

Pozdr.
M.
Sventevith
Warcho³y tam by³y jad³y, pi³y, p********y, a pozniej zasne³y pod sto³em bigsmile2.gif

Generalnie to rzadi³ OB który jest OBie¿y¶wiatem.

Do zOBaczenia za rok !!!

Vivat Vasa Vivat Gniew Vivat .....
Sventevith
CYTAT(Shab)
Hyhy, no i po imprezie  ;-)

Coz mozna powiedziec - Wivat Vasa, Wiwat Gniew, Witat Alarmtech! bigsmile2.gif (no ale lepsze to od McDonalda respekt.gif)

Tak przy okazji, moglby jaki¶ zacny waszmosc tongue.gif, podaæ mi tekst wspania³ej pie¶ni, zaczynajacej sie od slow "Hej koby³ka by³a by³a", któr± na ustach nios³a polska szlachta wyruszajac w swawolnym szyku na pole bitwy, bic szweda? bigsmile2.gif  (pytam sie, gdyz mialem na imprezie jedynie range turysty icon_wink.gif, a piesn przypadla mi do gustu bigsmile2.gif )

Za rok wygramy bigsmile2.gif  (bo ja tam bede tongue.gif)

Co¿ spiewaly to Swawolne Wieprze i my Wipy (£ajpi) których to one (te wieprze) nas gosci³y w swoim pokoju. I odtwarzali¶my nie szlachtê, a kozactwo, które wiernie s³u¿y Rzeczypospolitej trojga narodów.

Nie chodi³o o koby³ke tylko o hori³ke czyli nasza ukochana wódzie :P Przecie¿ to takie oczywiste szczerba.gif

A tekst leci tak:

"Hory³ka" Ej hory³ka bi³a, bi³a, Ej, hory³ka bi³a, bi³a; Ej hory³ka bi³a, bi³a, Jak ty mene¿ pojui³a. Ej hory³ka bi³a, bi³a, Jak ty mene¿ pojui³a! Ja za tebe sryb³o, z³oto, Ja za tebe sryb³o, z³oto; Ja za tebe sryb³o, z³oto, A ty mene buch w bo³oto! (bis) Ja za tebe sryblniaki, Ja za tebe sryblniaki; Ja za tebe sryblniaki, A ty mene w budziaki! (bis) Hej, hory³ka z buraka, Hej, hory³ka z buraka; Hej, hory³ka z buraka, Robysz mene w duraka! (bis) Ja za tob± a¿ do Lwowa, Ja za tob± a¿ do Lwowa; Ja za tob± a¿ do Lwowa, A ty mene buch do rowa!(bis) Ja za tob± do Warszawy, Ja za tob± do Warszawy; Ja za tob± do Warszawy, A ty mene buch do trawy! (bis) Ej hory³ka bi³a, bi³a, Ej, hory³ka bi³a, bi³a; Ej hory³ka bi³a, bi³a, Jak ty mene¿ pojui³a.(bis)

Tak dla u³atwienie tekst jest tak jak chyba powino sie go spiewaæ. cool.gif szczerba.gif
Perkun
OBowi±zkowo chcia³em podziêkowaæ wszystkim za udan± imprezê.
OBiecujê przes³aæ fotki wszystkim OBytym w temacie a raczej tym od których zdOBy³em E-mail

OBy Nam sie dOBrze dzia³o

Do zOBaczenia za rok. smile.gif
Fus
Ja jeszcze jako widz by³em (mam nadzieje, ¿e ze rok bêdê po drugiej stronie barierki bezpieczeñstwa ;) )

Pokazy ¶wietne ("z jajem";) - tak jak lubiê), bitwa ³adna, wszystko ³adnie zorganizowane przez organizatora, huk armat i muszkietów g³o¶ny... czyli wszystko jak ma byæ :D

Pozdrowienia dla wszystkich
Ptack
OB
Shab
Dzieki za odpowiedzy nt. Hory³ki icon_wink.gif - post nizej napisalem, ze tekst juz znalazlem :D (efekt niewprawionego ucha jeszcze-turysty szczerba.gif)

a za rok...

Siecz¿e Szwedów, siecz,
Wyostrzywszy miecz.
Bij¿e Szwedów, bij,
Wzi±wszy têgi kij.

Wal¿e Szwedów, wal,
Wbijaj ich na pal.
Mêcz¿e Szwedów, mêcz,
I jak mo¿esz drêcz.

£up¿e Szwedów, ³up,
I ze skóry z³up.
Tnij¿e Szwedów, tnij,
To ich bêdzie mniej.

Top¿e Szwedów, top,
Je¶li¶ dobry ch³op.

mad.gif mad.gif mad.gif
Gollum
OB
Tomasz Rejf
Impreza ogólnie siê uda³a. Dobrze, ¿e by³a pierwsza próba wyj¶cia z zamku z bitw± na nadwi¶lañskie pola (dobrze ¿e nie na ul nadwi¶lañsk± smile.gif ) Bardzo du¿e wra¿enie zrobili na mnie kzacy z pu³ku kijowskiego którzy przyjechali z Kijowa smile.gif. Polecam ich jako grupe naprzyk³ad na Zamo¶æ (jakby co to mam namiary). Na nich powinni siê wzorowaæ nasi rodzimi kozacy smile.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Impreza wy¶mienita!!! Bitwa super!!! Kompanije przednie!!!

Pa

I zdrowie solenizantów.
pijacy.gif
Keylan
CYTAT(Tomasz Rejf)
Impreza ogólnie siê uda³a. Dobrze, ¿e by³a pierwsza próba wyj¶cia z zamku z bitw± na nadwi¶lañskie pola (dobrze ¿e nie na ul nadwi¶lañsk± smile.gif ) Bardzo du¿e wra¿enie zrobili na mnie kzacy z pu³ku kijowskiego którzy przyjechali z Kijowa smile.gif. Polecam ich jako grupe naprzyk³ad na Zamo¶æ (jakby co to mam namiary). Na nich powinni siê wzorowaæ nasi rodzimi kozacy smile.gif

a mo¿na o jakie¶ ich zdjêcia albo linka do stronki prosiæ? :>
Tomasz Rejf
Wieczorkiem dam namiary. Grupa ta wspó³pracuje z muzeami archeologicznymi i wojskowymi na ukrainie co widaæ po ich wyposa¿eniu. Nazywaj± siê Regestrowy Pu³k Kijowski 1648-1657. Ich szefem jest Oleksij Rudenko. Niestety nie maj± strony, ale wieczorem z domu podam adres email. Chyba ze kto¶ inny z tych co byli na VV ma i pod wcze¶niej.
Pawe³ z Krosna
kurde szkoda ¿e nie bawie siê w XVII w. aler w nastêpnym sezonie kto wie...
co do horilki POLECAM:
http://www.dzikiepola.gower.pl/muzyka/horilka.mp3
http://www.dzikiepola.gower.pl/texty/horilka.zip

[/u]
Don Carlos
Witam!!
Z Mojej strony podziekowania Gniewiakom za wyprowadzenie wreszcie bitwy na zewenatrz, ale na Boga!! Po co ta zagluszajaca muzyka jako tlo!! Nie bylo slychac niczego!! Ani komend ani wystrzalu!!!!
KOlejne podziekowanie zamkowi: za stada dresiazy w sobote spiewajace godzinami jedna i te sama piosenke!! Oraz ze stworzyli "niezapomniany klimat"!! Chalwa na Gilach Wam!! bic.gif moro.gif
To samo sie tyczy braci szlacheckiej!!
15 scie wersji sokolow i Horylki oraz przeglad piosenki zolnierskiej KOlobrzeg 2004!! Na kazdym poziomie Zamku i spozycia alhoholu!!
Ja rozumiem fajnie klimat, ale co Wam plyta sie zaciela??

WKS owi za super klime jako alternatywe na powyzsze!!
love3.gif Czeskim Masajom za tamtamy noca etc!!!

Pozdrawiam!! szef.gif

P.S. Mam nadzieje ze kolejny raz bedzie lepiej!!
Gollum
jeszcze podziekuj koniom za nocne krzyki i strzelanie
Perkun
Tak sOBie mysle ze powinienem podziêkowaæ kogutowi z poranne pianie...

OB z wami smile.gif
Tomasz Rejf
konie nie strzela³y w nocy, tylko gania³y kury smile.gif Oczywi¶cie je¶li chodzi o TE konie .
Marcus Aurelius Carnifex
Tak. Trochê to kiepsko wygl±da³o w sobotê wieczorem jak na dziedziñcu by³o wiêcej ludzi w cywilkach ni¿ w strojach. I troszkê im siê faktycznie p³ytka zaciê³a z tym "piwa nalejcie". Ale Horilka by³a O.K. No mo¿e za rok ju¿ bêdzie tylko jedna jej wersja.
cool.gif

A i podziêkowania i pozdrowienia dla ¶winek, kurek i koguta.
cool.gif

Pa
Ania ¯uk
To ja na pocz±tek o sprawie niemi³ej- panu Stanis³awowi Szmi(d)towi, Lorica bardzo dziêkuje za przerwanie nam przedstawienia, i to w czasie tañca. Mieli¶my wyznaczony czas do 14, ale Panu widaæ tak siê spieszy³o ¿e koniecznia musia³ mi zabraæ mikrofon i wci±æ siê w inscenizacje, aby przekazaæ, ¿e uczestnicy musz± siê nied³ugo zacz±æ przygotowywaæ do wymarszu! Dziêkjemy, ¶wiadczy to o wielkiej kulturze i szacunku jaki ¿ywi Pan do ludzi bior±cych udzia³ w imprezie wspó³organizowanej przez Pana! W przysz³ym roku, bardzo proszê w takim razie nie przybiegaæ do nas z pro¶b± ¿eby¶my szybko, za 10 minut pokazali co¶ na dziedziñcu, bo ludzie siê zeszli i nic siê nie dzieje.

A teraz w lepszym humorze, hehe, podziêkowania dla wszystkich bior±cych udzia³ w innych "wystêpach" na schodach w nocy bigsmile2.gif Perkun, odezwij siê jak bêdziesz mieæ zdjêcia, Asia z Chastelany ju¿ nam obieca³a przys³aæ swoje devil.gif zabawa by³a super!!!!!!!!
Joanna Rejf
mam ogromn± pro¶bê - je¿eli kto¶ z uczestników znalaz³ po pi±tkowym wieczorze du¿e wisz±ce klipsy z oczkiem, to pewnie s± one moje - bardzo za nimi têskniê, bo cieszy³am siê nimi tylko dwie godziny angsad.gif Uczciwego znalazcê czeka moja dozgonna wdziêczno¶æ i pewnie dobre piwo.
Gollum
i swinka badz sowka do wyboru ode mnie
Bartlomiey
Ale i tak najlepsze by³o wywracanie Szwedów w koñskie kupy!

OB poranionym!
Kruku
czo³em!

wrócili¶my zadowoleni, mimo pi±tkowego bagna. na szczê¶cie rozbili¶my siê zanim zaczê³o padaæ i namiot wytrzyma³ :)

by³o niespiesznie bo organizator nie naciska³ i skupi³ sie na samej bitwie. trochê brakowa³o mi pokazów na zielonej trawce (a o tej wpadce pana konferansjera podczas pokazu lorici szkoda gadaæ..). mo¿na by³o za to poobijaæ siê na milion ró¿nych sposobów (bo czasu wolnego by³o sporo). dziêki wy¶mienitemu towarzystwu t± czê¶æ programu uda³o nam siê zrealizowaæ w 100% ;)

dziêki wiêc gospodarzom, wspó³uczestnikom i do zobaczenia za rok :) - oby w formie proponowanej przez tomka rejfa (obóz w brodach).

nieco fotek mo¿na znale¼æ na naszej stronie, mogê obiecaæ jeszcze kilkuminutowy filmik z bitwy, ale monta¿ trochê mi zajmie..

pozdrawiam
kruku
--
.

PS. podobno ptackoo wykrwawi³ siê po g³êbokiej ranie zadanej butelk± hory³ki..

PS2. mówi±, ¿e ¶widrowi czescy siepacze odr±bali nogê rapierem, czy uda³o siê podwi±zaæ têtnicê? ;)
Ptack
tia, ale niestety zyje ;)
Tomasz Rejf
Na stronce regimentu s± zdjecia.
AleX
Wujkowi w tym roku rowniez sie bardzo podOBalo, szkoda ze nie bylo plebejow przez deszcz [no ale za to byli playBOye* na polpietrze ;>>.. gollum potrafi _osmielac_ i _przekonywac_ };} ]
Bitwa w tym roku byla zdecydowanie ciekawsza przez swa zwiekszona interaktywnosc, szkoda tylko ze Sruba zostal poszkodowany, ale to w sumie i tak niewiele patrzac na inne imprezy..
Ogolnie atmosfera byla zdecydowanie mila i przyjazna, bylo z kim sie pOBic i popic, szkoda tylko ze na ryybki male wziecie bylo.. przeciez oiro to nic ;>
Poza tym mila atmosfeereeczke wproowadziiloo duuzo dzieeciaaczkow w kliimaaciee.. };>
Przeszkadzali mi tylko ludzie lazacy w cywilu, rozumiem w czwartek, czy w piatek jak ktos przyjechal, no ale potem? Poza tym dziedziniec na noc powinien byc szczelniej /zamykany/..

Na koniec najchetniej bym pozdrowil przynajmniej kilkadziesiat osOB z imienia, ale mi sie nie chce wiec po prostu pozdrowie wszystkich :)

*przekaz podprogowy
Konjo
Witam

Pozdrowienia dla wszystkich OBow z malo aryjskiej grupy Swawolnych Warcholow smile.gif i moich kurczaczkow...

W sumie to dawno sie tak nie bawilem... Dzieki za wszystko!

OB

ps. Wujcio dzieki za mala ilosc tytoniu - bylo dobrze smile.gif
AdamS
bylo super
szczegolne pozdro dla Regimentu, Ligi, WKS , Lorici i dla wszystkich innych
Ukraina RULEZ smile.gif
dalej pisac nie moge bo mnie jeszcze palec boli ....
AdamS
AleX
aa wujek mowil zebys sie zabezpieczyl.. 8}
KubaT
Witam.

By³a to moja pierwsza "¶iedemnastowieczna" impreza i juz wiem, ¿e nie ostatnia. Jestem very happy z niej i mam nadzieje, ¿e imprezowicze z pó³piêtra tez s± happi z widoków jakie im przy¿±dzili¶my z koleg± :] (je¶li ktos ma zdjêcia z naszego przej¶cia po schodach to proszê na maila: kuba_trojanowski@op.pl Chcê wiedzieæ czy mam zgrabny ty³ek :] )

A co do naszego rannego to jest on ¦wider a nie ¦ruba :] i ma siê juz troche lepiej.
Ithil
Z tym zapytaniem zglos sie do dziewczat z Loriki, one beda chyba najbardziej miarodajnym srodowiskiem opinniotworczym... szczerba.gif bigsmile2.gif
AleX
wlasnie, dlaczego nikt nie stwierdzil ze bylismy przecudowni, hee ?
Gollum
szczegolnie wujek ktroy najwiecej pokazal
AleX
jestes kretyn ;}
Ania ¯uk
PO konsultacjach dziewczyny z Loricy stwierdzaj±, ¿e Kuba ma niez³y ty³ek bigsmile2.gif Baaardzo nas zaskoczyli¶cie robi±c bramkê pó³ piêtra wy¿ej i bior±c odwet, ale jako¶ siê uda³o i nie musia³y¶my powtarzaæ Waszych wyczynów ass.gif
Bartlomiey
Ma kto¶ jeszcze foty w necie? Po Krukowych czujê niedosyt. MORE!!!

OB!
Kruku
zielona góra przywioz³a ca³kiem niez³e fotki.
le¿± tutaj..

pzdr
kru
--
.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.