Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jaki "zestaw" na XIVw
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Marek Degórski
Witam Wszystkich!
Zwracam siê z pro¶b± o pomoc w doborze sprzetu na wiek XIV (¶rodek, ¿e siê tak wyra¿e, czyli ok 1330-1370).

Czy zetawienie tego typu bêdzie ok:
-Narêczaki
-Bigwanty (bejgwanty?)
-p³aty
-klepsydry
-bascinet z zas³on± klappenvisier jak na za³±czonym zdjêciu? (I czy he³m ten mo¿e mieæ takie du¿e wizury + czy ich kszta³t musi byæ identyczny, tzn mam na my¶li ich zakrzywienie w dó³. A tak poza tym, to z paskiem przytrzymuj±cym zas³onê czy bez?)

Aaa.. zapomnia³bym.. do tego wszystkiego jeszcze naramienniki bardzo zblizone do tych, ktore sa na moim zdjeciu.
Marcin Surdel
Czo³em!

Moje 3 grosze:
O ile wiem, naramienniki takie jak Twoje ze zdjêcia nie s± typowe dla zadanego okresu - maj± za du¿o folg.
Klappvisier jest OK, w tej formie jak ze zdjêcia. Tak, wizury powinny byæ "zakrzywione" w dó³ - po prostu wiêcej wtedy widaæ. Pasek nie jest obowi±zkowy.
P³aty pasuj± jak najbardziej.
Klepsydry - to raczej druga po³owa, po 1350. Pasuj± po³owicznie icon_wink.gif
Co konkretnie rozumiesz przez narêczaki i bigwanty? Jakie¶ blachy na rêce i nogi da siê znale¼æ, ale to trochê tak, jakby¶ pyta³ o to, czy "he³m" mo¿e byæ ...

Je¶li siê mylê, proszê o korektê.

Pozdrowienia
Marek Degórski
Heh... no w sumie masz racjê smile.gif
Bigwanty... standardowe 2/3. Bez dodatkowych udziwnieñ estetycznych jak w gotyckich. Niepe³ne (tzn zas³aniaj±ce tylko przód nogi i odrobinê "boku"). Narêczaki-nie zbrojnikowe- pe³na blacha jak np na zdjecu.

A co do naramienników, poniewa¿ nigdzie siê z takimi nie spotka³em, to jak wydatowaæ te z za³±cznika? Na XIV siê nadaj±?
---
Sorry, ¿e tak mêczê, ale raz ju¿ wyda³em kasê na co¶, co okaza³o siê no... niezbyt trafnym wyborem i wolê siê 100 razy wypytac co i jak ludzi znaj±cych siê du¿o lepiej ni¿ ja.

Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam!
Marcin Surdel
Czo³em!

Na Twoim miejscu szuka³bym czego¶ innego - naramienniki ze zdjêcia to pó¼niejszy patent, ju¿ raczej z drugiej po³owy XV, o ile nie pó¼niejszy. To przez ilo¶æ folg. Na 1330-1370 masz zwyk³± "miskê", pod koniec z jedn±-dwoma folgami.

To samo z narêczakami - tu z kolei nie pasuj± du¿e li¶cie. Najlepsze by³yby w ogóle bez sta³ych li¶ci, tylko z tak± ma³±, okr±g³± tarczk±. No i z osobnym zarêkawiem, opach± i na³okietnikiem

Je¶li Twoje bigwanty mia³yby mieæ jedn± - góra dwie folgi miêdzy udem a nakolannikiem i niewielkie "listki", lub jeszcze lepiej - tarczki, i mia³by¶ do nich osobne nagolennice, by³oby OK. O ile wiem.

Je¶li siê mylê, proszê wiedz±cych wiêcej o poprawkê.

Pozdrowienia
Marek Degórski
Witaj!
Moje bigwanty maj± ma³y lisc i "górê" prost±, tzn. bez dodatkowej folgi. Ca³e sk³adaj± siê w sumie z 5 folg + nakolannik. Jak dorwê siê do cyfrówki s±siada bigsmile2.gif to wrzucê zdjêcie.
Naramienniki - ok, nie bêdê kobinowa³ i zamówiê tak jak mówisz micha + 2 folgi.
Tylko z nareczakami bêdzie problem... Posiadam ju¿ na³okcice z 4 folgami (kupi³em co¶ takiego, ¿eby mieæ niedrog± os³onê na ³okieæ, a w przysz³o¶ci mia³em "poszerzyæ" je o zarêkawie i opachê). Zreszt± dorzucam fotê.
Ostatecznie wychodzi na to, ze "³±czony " narêczak, to raczej XV wiek, tak?

Pozdawiam!
Marcin Surdel
Czo³em!

"Skrócenie" li¶ci ze zdjêcia to jakie¶ 15 minut ze szlifierk± k±tow±, tn±c po ³uku na wysoko¶ci pocz±tku tego usztywniaj±cego ¿ebra w li¶ciu - zak³adaj±c, ¿e masz pewn± rêkê icon_wink.gif Tak du¿e li¶cie to po prostu nie ta bajka ... Poza du¿ym li¶ciem - w czym problem? Blaszane zarêkawie, wi±zane do rêkawa przeszywki tym samym sznurkiem/punktem/rzemieniem, co dolna folga na³okietnika, tak samo zrobiona opacha, na³okietnik z krótszym li¶ciem i krótki naramiennik - i jest OK.
£±czone narêczaki, o ile wiem, to koñcówka XIV - przy Twoim 1330 jest ta sama sprawa, co z klepsydrami.

Z bigwantem - czekam na zdjêcie, bo na razie z opisu mo¿e to byæ w³a¶ciwie cokolwiek icon_wink.gif

Pozdrowienia
Marek Degórski
Witam!
W³a¶nie wróci³em od s±siada. Skubaniec wyjecha³ na 2 tygodnie na wakacje, wiêc o ile nie uda mi siê skombinowaæ innej foty, to dopiero za 2 tygodnie umieszczê angsad.gif
Jeszcze raz dziêki za wszystkie informacje!
Swoj± drog±.. zaczynam siê zastanawiaæ czy nie przerzuciæ siêna 1350-1400 ;)

Do us³yszenia!
Marcin Surdel
Czo³em!

Bior±c pod uwagê sprzêt ze zdjêæ, jeszcze lepsze by³oby 1370-1420 icon_wink.gif - wyj±wszy d³ugie naramienniki i wielkie li¶cie icon_wink.gif

Pozdrowienia
Marek Degórski
Hello again!

Hmm.. naramienniki z mojego zdjêcia i tak nie sa moje, wiêc nic straconego smile.gif
A co do "li¶ciów" bum.gif ... hmm ale te moje wcale nie s± du¿e. Mo¿e na zdjêciu takie wysz³y. Ich wymiary to ok 10 x 10 cm. Chyba, ¿e takie uznawane s± w³a¶nie za du¿e.

Co do odtwarzanego okresu... zastanawiam sie coraz bardziej ;)

Do us³yszenia!
Marcin Surdel
Nagrobek von Hohenklingen'a , okolice 1380 (jest gdzie¶ tu na forum) - go¶æ ma ubrane wdzianko o lu¼nych, ale nie przesadnie lu¼nych rêkawach, najprawdopodobniej _na_ blachy na rêkach. Sta³e li¶cie 10x10 cm wewn±trz takiego rêkawa to proszenie o k³opoty - prêdzej czy pó¼niej o co¶ siê zaczepi± i bêdzie bida - nie zd±¿ysz wyprostowaæ rêki ...
Tak, li¶cie 10x10cm uwa¿am za "du¿e".

Pozdrowienia
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Bigwanty same bez os³ony piszczeli( w postaci szyn, nagolennic pe³nych lub pó³pe³nych, zbrojnikowych, czy z utwardzanej skóry)- NIE, nie ma przedstawieñ z tego okresu gdzie by takowe wystêpowa³y, jest jeden wyj±tek,zachowany orygina³ gdzie dolna folga jest znacznie przed³u¿ona ( gdzie¶ do po³owy piszczela) i nie ma znamion w postaci mocowañ do ³ydki. Je¶li chcesz ju¿ do¶æ konkretnie umiejscowiæ siê w tym okresie proponowa³bym raczej przyj¿enie siê nagrobkom chocia¿by, których sporo zachowa³o siê z tego okresu ( opracowanie o Wisby)
Marek Degórski
O! Dziêkujê!

Hmm... moje bigwanty maj± do¶æ solidnie przed³u¿on± ostatni± folgê. Mo¿e nie do po³owy piszczeli... ale duzo im nie brakuje.
Marcinie, a co masz na my¶li mówi±c, ¿e o co¶ siê zaczepi±? Chodzi Ci o tê szatê na blachy? Nie widzia³em, ¿eby kto¶ mia³ jakie¶ tekstylia na rêkach p³ytowych. Korpus tak, ale ramiona itp..? Li¶cie zawsze mogê skróciæ smile.gif
Poza tym chyba jednak zdecydujê siê na koniec XIV w. Muszê siê jeszcze "doczytaæ" sporo (oj.. baaardzo sporo). Nie ukrywam jednak, ¿e za tym okresem przemawiaj± aspekty militarne smile.gif.

Pozdrawiam!
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Mówi±c o jednej parze nabiodrków, mog±cych stanowiæ jedyn± p³ytow± os³onê koñczyn, mia³em na my¶li to, ¿e taka wersja wystêpowa³a bardzo rzadko, aj e¶li ju¿ to na 100% z nogawicami kolczymi, generalnie noszenie samych bigwantów do blach sprzed 1440 ( tu mogê siê nieco obsun±æ ) nie ma ¿adnego uzasadnienia w ¼ród³ach.
Marcin Surdel
Czo³em!

Bigwant/nabiodrek - dziêkujê za uzupe³nienie, nastêpnym razem bêdê pamiêta³, ¿eby bardziej podkre¶liæ konieczno¶æ opancerzania rycerskich goleni :-)

Rêkaw i szata na blachy - ja te¿ jeszcze na nikim na ¿ywo nie widzia³em, co nie zmienia faktu, ¿e jest to jeden z poprawnych patentów. Zbroi krytych te¿ za czêsto nie widujê icon_wink.gif. Li¶cie "rosn±" w³a¶ciwie dopiero z dominacj± zbroi bia³ej.

Pozdrowienia
Marek Degórski
Witam ponownie!
Bardzo przydatne informacje smile.gif Dziêkujê jeszcze raz. Ju¿ wiem co i jak. Pozostaje tylko gromadziæ mamonê i dogadaæ szczegó³y z p³atnerzem smile.gif

Na nastêpny sezon bêdê gotowy, wiêc zapewne do zobaczenia na imperzach! loki08.gif
Poohatek
CYTAT
Klepsydry - to raczej druga po³owa, po 1350. Pasuj± po³owicznie

Z ciekawo¶ci i niewiedzy zapytam:
jakie rêkawice by³yby koszer na ten okres? Visby? Kolcze?

Pozdrawiam
Marcin Surdel
Czo³em

Bengt Thordeman, "Armour from the battle of Visby" wymienia: kolcze jednopalczaste, kolcze mitynki, kolcze piêciopalczaste, kolcze piêciopalczaste ze wzmocnieniem na grzbiecie d³oni (np. okr±g³a tarczka), zbrojnikowe (takie jak te zbrojnikowe spod Visby) - bez mankietów, z mankietami folgowymi przylegaj±cymi do nadgarstka. Wszystkie albo na podstawie zachowanych fragmentów, albo na podstawie rze¼b - nagrobków, o³tarzy.

Warto sobie obejrzeæ w ksi±¿ce, bo piszê z pamiêci - pewnie co¶ pomin±³em.

Pozdrowienia
Poohatek
Bardzo dziêkujê. I pomêczê jeszcze: jak± ochronê nadgarstka stosowano w przypadku rêkawicy typu Visby bez mankietu, czy by³a to np. przed³u¿ona zbrojnikowa ochrona przedramienia, czy mo¿e bez mankietu zak³adano do d³ugiej kolczugi, a mo¿e znano lepszy patent?
Marcin Surdel
Czo³em!

Z tego, co Thordeman napisa³, wszystkie chwyty dozwolone icon_wink.gif - od przylegaj±cych folg które mog³y siê nie zachowaæ, przez rêkaw kolczugi, mankiet zrobiony ze zbrojników, zbrojniki z przedramienia, do grubej skóry czy braku dodatkowej os³ony poza rêkawem kolczugi i przeszywanicy.

Mam nadziejê, ¿e niczego nie pokrêci³em ...

Pozdrowienia
Marek Degórski
Witam!
Heh, nie mam jeszcze aktualnych zdjêæ moich bigwantów. Anter wystawi³ jednak na swoim WWW ich foty przed "dorobieniem" reszty, wiêc s± niekompletne. Niemniej widaæ mniej wiêcej jak wygl±daj±. W sumie to co¶ w ten sam deseñ jak ³okcie.
Pozdrawiam!
Marcin Surdel
Czo³em!

Na moje oko, z bigwantami masz to samo, co z na³okietnikami - s± pó¼niejsze ni¿ okres, o który pytasz. G³ównie przez wielko¶æ i kszta³t li¶cia.

Pozdrowienia
Dacron
Czy przegieciem byloby zamontowanie w rekawicach klepsydrowych (albo podobnych jak spod Visby) zbrojnikowej oslony palcow, tyle ze zakrywajacej wszystkie cztery palce razem ???
Marcin Surdel
Czo³em!

Jednym s³owem - odpada. Dopóki rozmawiamy o poprawno¶ci historycznej, takie rozwi±zanie nie by³o stosowane <Edit- poprawka ort.> z klepsydrami i rêkawicami zbrojnikowymi.
"£y¿ki" to dopiero okolice 1420 i pó¼niej.

Pozdrowienia
klip
Witam!

Mo¿e to za pózno, ale te¿ kiedy¶ zbiera³em info na podobny okres.Co prawda dok³adnie to okres panowania Kazika Wielkiego, wiêc ok.

Tutaj ja siê upar³em, ¿e bed± to koñczyny p³atowe (skórka ze zbrojnikami od wew.)
To samo na przeszywce (p³aty, podobny wzór jak Wisby), mia³a byæ kolczuga, ale troche siê okaza³a za ma³a jak wypcha³em przeszywkê smile.gif .
Wbra³em rêkawice typ klepsydra, nagolennice metalowe, he³m klapvisier, naramienniki bez folg, jeden element zachodz±cy na narêczak.

Postaram sie za³±czyæ moje zdj±tko z Grnw. 2004r. mo¿e s³u¿yæ za pewien wzór.
Wiêkszo¶æ el. sam wykona³em lub zleci³em do wykonania (he³m,rekawiczki)
S³u¿ê pytankami?
PS. pierwszy raz spróbujê co¶ za³±czyæ ??? Pyt. czy siê uda??? szczerba.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

Jak na razie, pokaza³ siê tylko ³adny klappenwizjer :-)

Pozdrowienia
Koper
Z tym ¿e to raczej nie jest klappvisier kolegi klipa jeno Bartka Chmielnickiego.A ³adny rzeczywi¶cie bo od Chotomiarza.

Pzdr. Koper
klip
Witam ponownie !!!

Niestety mam w robocie co¶ zablokowane i niemogê nic sobie za³±czaæ, jak chcê??
U¶wiadomi³ mnie informatyk bum.gif !!(wcze¶niejsze by³o ju¿ nafresze smile.gif )
To zdj±tko to przyk³ad dobrego wyrobu, który jest godny do na¶ladowania co do tego
okresu (po³. XIV).
Mam podobny, wykonany niedawno przez p.Berenta (³adnie go wykona³ king.gif z moimi pewn. uwagami, p³askie zamkn., klapa stoi itp.)
Zdj±tko w p³atkach (z grnv) jest np. pod linkiem http://lo5.ids.bielsko.pl/~mag/grunwald 2004/pic0336.jpg -kole¶ siedz±cy z tarcz. czer/ziel.
Chêtnie wys³ucham komentarzy shocked.gif

Próbujta dunno.gif
Sorka za k³opot king2.gif
klip
SORKA ALE TEN LINK? dunno.gif
nie wiem co nie gra (jest podobny dost. w kalendarium (pod Grunwald 2004 str 24)
próbujta tam co¶ odnnale¿æ
????

sorka icon_sad.gif
hej.
Hawajczyk
[size=18][/size]Jest to zdjêcie z gniwu
Drugi facet ma ³adny Klapavisier.
Hawajczyk
[size=18][/size]Jest to zdjêcie z gniwu
Drugi facet ma ³adny Klapavisier.
Micha³ ¯elazo
CYTAT
he³m klapvisier

W kwestii kapvisierów za czasów panowania Kazimierza III Wielkiego.
Moim zdaniem to jeszcze troszeczkê za wcze¶nie, ¿eby uzywaæ tego typu he³mów.
Wiem, ¿e s± datowane na 1360+, ale pamiêtajmy, ¿e to datowanie ogólnoeuropejskie.
Nie ma co siê oszukiwaæ, my bylismy na zadupiu Europy.

To trochê tak, jakby za 500 lat rekonstruktorzy poszli takim skrótem: w styczniu 2005 roku WP dosta³o Rosomaki (3 sztuki bigsmile2.gif ), w tym samym czasie WP jest w Iraku = Rosomaki mog³y byæ w Iraku. Niby ³adnie to wygl±da, ale nie gra.

Ja "robiê" czasy Wielkiego i po g³êbszym namy¶le zarzuci³em klapvisier na rzecz ³ebki z nosalem. Oczywi¶cie, jest to du¿o mniej bezpieczne na walkach, ale jest zabytek he³mu z Sandomierza, datowany na 1350+ i gra gitara.

Pozdr.
M.
Fionn
CYTAT
Wiem, ¿e s± datowane na 1360+, ale pamiêtajmy, ¿e to datowanie ogólnoeuropejskie.

To data powszechnego wystêpowania klappenvisera, ale he³my z czo³owym zawiasem do którego montuje siê zas³onê zaczynaj± wystêpowaæ ju¿ w okolicach 1340 (co prawda wiêkszo¶ z nich to istne "mroki" icon_wink.gif
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
CYTAT
Nie ma co siê oszukiwaæ, my bylismy na zadupiu Europy.

Pamiêtajmu równie¿, ze Kazimierz Wielki sprawi³, ze Polska zaczê³a przestawaæ byæ owym zadupiem. Je¶li zacz±³ stawiaæ za³o¿enia obronne jak nasi zachodni czy po³udniowi s±siedzi, czemu by nie mia³ wywieraæ nacisku na jakosæ i nowoczesno¶æ uzbrojenia, to zreszt± mo¿na by wnioskowaæ ze Statutów. Nowoczesne formy uzbrojenia zapewne pojawi³y siê w tym czasie w elitach (np: klappenvisier) i powszechno¶æ ich wystêpowania mia³a by siê tak (moim zdaniem) jak iklo¶æ bia³ych kirysów, czy napier¶ników w Bitwie pod Grunwaldem, czyli znikoma.
klip
Witam!!
Ja tutaj chcia³bym nadmieniæ fakt, ¿e na swojego pecha tatu¶ Kazika, mia³ sposobno¶æ walczyæ z Krzyzakami, jak wiemy kwiat tego rycerstwa by³ raczej dobrze uzbrojony?! Dlatego nasi panowie nie tylko mogli co¶ zobaczyæ nowego, mo¿e i zdobyæ przy lokalnych,nadgranicznych potyczkach. Pomijam to ¿e sam Kazik trochê podró¿owa³. S±dzê, ze he³m z nosalem (zn. w Sandomierzu) jest ca³kiem ok, ale g³ównie na swoje bezpieczeñstwo proponowa³ bym co¶ z zas³on±, a w³a¶nie klapvisier pasuje na ten okres!

-------------------------
rabarbar!!!
Aiuto
nie za bardzo rozumiem ostatni post ....jaki kwiat ,?jakiego rcerstwa ?czy ten kwiat bral udzial w jakis nadgranicznych ( jakich nadgranicznych ? ) potyczkach... prosze mi wybaczyc to ogolne przypierd...lanie sie,ale to jest text typu" baju baju ..tworzymy nowa historie alternatywna i naginamy fakty" ,moze wiecej konkretow mniej ogolnikow ,moze warto zajzec do inwentarzy zakonnych i zobaczyc kiedy pojawiaja sie tam pierwsze hwelmy z zaslona , z tego co pamietam ,to glowna dzialanosc militarna Kazimierza (nie jakiegos Kazika .. litosci, ) byla skierowana na wschod .
Oczywiscie Krolestwo Polskie nie bylo juz wtedy zadupiem Europy ,ale jest widoczny nadal pewnien poslizg jesli chodzi o najnowsze uzbrojenie ocgronne (jak to pisal juz kolega Bialy)
POzdrawiam serdelecznie
Micha³ ¯elazo
Lito¶ci...

Tata Kazika orzede wszytkim siê z tzw. Krzy¿akami procesowa³, od 1320 roku.
Z walk mieli¶my jedynie najazd na Mazowsze, które nie by³o w³asno¶ci± Zakonu, ale z nim sprzymierzone, w 1327 roku oraz walki w 1329 i 1331 roku. Poza bitw± pod P³owcami historia (ustami Jana D³ugosza akurat w tym wypadku) nie zna ¿adnego innego starcia, co oznacza, ¿e walki ogranicza³y siê do potyczek.

Masz racjê co do bitwy pod P³owcami. Z zapisków kronikarzy Zakonu wiemy, ¿e pad³o tam ponad 4100 ludzi.
Ale nie daj± to jakichkolwiek podstaw do przypuszczeñ, ¿e Polacy mogli sobie tam pozbieraæ klapvisiery. Dlaczego ? Bo sami zakonnicy na 99,9 % takich he³mów wtedy nie mieli szczerba.gif

Co za¶ siê tyczy czasów pó¼niejszych, to £okietek 1332 roku, jesli dobrze pamiêtam zawar³ z Zakonem rozejm, który by³ skrupulatnie przestrzegany tak¿e za czasów panowania jego syna. O potyczkach nadgranicznych ¼ród³a nic nie mówi±, wrêcz przeciwnie, mówi± o spokoju.

Pozdr.
M.

P.S.
Kazimierz III Wielki owszem, podró¿owa³ za m³odu, zanim jeszcze wst±pi³ na tron, ale robi³ to powodowany prawdopodobnie chêci± pijañstwa i rozpusty. By³ te¿ przy okazji tchórzem, nadwyraz skwapliwie wype³niaj±c
polecenie ojca, ¿eby ewakuowa³ siê spod P³owiec, co mu pó¼niej wypominano bigsmile2.gif

P.S. 2
Je¶li chodzi o po³owê XIV wieku, to albo historyczno¶c, albo bezpieczeñstwo, wybór nale¿y do Ciebie.
I tak trzeba siê cieszyæ, ¿e nie musimy w normanach lataæ cool.gif

P.S. 3
Cholera, Ajuto by³ szybszy bigsmile2.gif

P.S.4
W ramach humoru n.t. Bitwy pod P³owcami http://www.pot.gov.pl/news.asp?news=200408...4092601nm10.htm
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Id±c za Nadolskim, konkretnie znaleziskiem z Siedl±tkowa, które datuje na ok 1380 r i gdzie odnaleziono klappenvisier mo¿na stwierdziæ, ¿e 10-15 lat po ¶mierci Kazimierza Wielkiego tego typu he³my(jak i reszta uzbrojenia) by³y do¶æ popularne. Siedl±tkowskie za³o¿enie obronne nale¿a³o bowiem do srednio zamo¿nego Rycerza. Zbroja ta nie odbiega w swojej formie do analogicznych zachodnich z tego okresu. Je¶li wiêc ¶rednio zamo¿ny pan by³ tak wyekwipowany w 1380-85 r, to my¶lê, ze mo¿now³adcê by³o staæ na to 10-15 lat wcze¶niej, kiedy taki sprzêt by³ "na topie".
Niestety jak w wiêkszo¶ci przypadków jest zbyt ma³o materia³ów by stwierdziæ jednoznacznie taki stan rzeczy. Dlatego jest to jedna z hipotez.
Owen
Witam
Ja by³bym raczej mniej optymistyczny je¶li chodzi klappvisery w Polsce od kolegów. Ikonografia z XIV wieku w Europie ¦rodkowej wskazuje na wyra¼ne zacofanie w uzbrojeniu. Nie natkn±³em siê na ¿adne he³my z ruchom± zas³on± z po³ XIV w tym obszarze. ( choæ chêtnie obejrzê je¶li przeoczy³em). Dla przyk³adu podrzucam faksymile z czeskiej "Velislai biblia picta". Rysunki te datowane s± na ok po³ XIV w. Co wiêcej warto pamiêtaæ ¿e jest to czas rozkwitu królestwa czeskiego, pod rz±dami Luksemburgów, podczas gdy w tym czasie przez zachód przetaczaj± siê kataklizmy historyczne. Jednak w³a¶nie w Czechach widzia³bym najbli¿sze analogie dla Królestwa Polskiego.
Pozdrawiam
Micha³ ¯elazo
CYTAT
Dla przyk³adu podrzucam faksymile z czeskiej "Velislai biblia picta". Rysunki te datowane s± na ok po³ XIV w.

Tylko ¿e nie do koñca wiem jak mo¿e byæ z ich wiarygodno¶ci±.
Obaj zbrojni maj± w d³oniach miecze o g³owicach jak w typie X lub XI. Te typy funkcjonowa³y wg. Oakeshotta mniej wiêcej do koñca XII stulecia, sk±d wiêc wziê³y siê na ilustracji z po³owy wieku XIV ?

Z jednej strony to mo¿e byæ zupe³nie odjechana fantazja iluminatora, z drugiej za¶ ³ebki z czepcem kolczym, bez ¿adnej zas³ony by³y w u¿yciu po po³owie XIV wieku, równolegle z he³mami wyposa¿onymi w zas³ony.

A czasy, o których piszesz, ¿e by³y rozkwitem Czech, to walki Karola IV o ustabilizowanie swojej, dopiero co wywalczonej pozycji w Rzeszy. Koronowa³ siê on (tak z pomp± i parad±, nie to co w Bonn) dopiero w 1355 roku, rok pó¼niej wyda³ Z³ot± Bullê i to od niej zaczyna sie okres dbania, miêdzy innymi o Czechy, z których pochodzi³a jego matka.

Dobrze te¿ pamiêtaæ, ¿e czasy o których tutaj piszemy to szalej±ca epidemia Czarnej ¦mierci, zwi±zane z ni± pogromy ¯ydów, wojna 100-letnia i generalnie w Europie niezbyt szczê¶liwe lata do ¿ycia bigsmile2.gif

Pozdr.
M.
klip
W poprzednim swoim po¶cie, w wypowiedzi uzy³em troche wyobrazni, za co przepraszam.
W swojej wypowiedzi u¿y³em pojêcia "kwiat rycerstwa zakonu", mia³em na mysli nap³ywy rycerstwa, g³ównie zachodniego, w struktury Zakonu. Jako jedna z najnowocze¶niejszych potêg, Zakon w swoich szergach móg³, posiadaæ rycerzy posiadaj±cych np. klapvisiery.
Chc±c, nie chc±c, okreslaj±c Kazimierza III Wielkiego - "Kazikiem" zrobi³em to tylko z takiego sposobu zdrobnienia, u¿ywanego przeze mnie na codzieñ, wynikaj±cego z dobrego samopoczucia smile.gif.Je¶li kogo¶ to urazi³o, to ogromnie przepraszam : icon_redface.gif !
Ido±c za tez± kolegi, klapvisier z Siedl±tkowa dat. wg. Nadolskiego na 1380 r., (je¶li sobie gdybamy???) odnoszê osobiste wra¿enie ¿e znaleziony okaz, jest ju¿ koñow± wersja tego typu he³mów, (dzwon, znacznie wypuk³a zas³ona)
Ponadto Nadolski podaje trzy etapy rozwou he³mów typu: "Przy³bica", wymienia klapvisier jako dat. na okres ok 1370r. (wizerunek he³mu jest do¶æ wczesnym wariantem), a tyczy siê to opracowania dla uzbrojenia bêd±cego w u¿yciu, na ziemiach Polskich. Ponadto Nadolski w opisie, podaje: o ma³o praktycznym zastosowaniu nosala mocowanego do dzwonu.
Niewiem na ile jesto prawd±, ale sam Król Filip pod Crecy, posiada³ zwyk³y "Sz³om" z koron±, mo¿e ubra³ go z czystej wygody, mimo ju¿ pojawiaj±cych siê w tym okresie pierwszych zas³on?
mo¿ Sam Kazimierz Wielki, przewiduj±c ¿e rzadziej bêdzie "w polu" mia³ he³m z nosalem, joko wystarczaj±cy dunno.gif To s± jednak tylko moje przypuszczenia?
Witko
Witam!
Z powy¿szej dyskusji o he³mach wynika, ¿e mamy dwa skrajne stanowiska:
1. Klappvisier na lata 1360+
2. £ebka z zahaczanym nosalem ok.1340+ do-?

A co Panowie my¶licie o wariancie powiedzmy "po¶rednim" np. ³ebka z zas³on± kratow± przy datowaniu na lata 1350-1370 dla mo¿now³adczej elity i zamo¿nego rycerstwa.

W za³aczniku he³m z zas³on± kratow± prod. Hendzlika. Co my¶licie o tym he³miea w zestawie z kapturem kolcznym?
Jakub. L
O kracie ju¿ tu dyskutowano. Poszukaj tego tematu.
Koper
Nie z kapturem ale z czepcem kolczym.Krata jak zauwa¿y³ przedmówca tak¿e odpada.Pozatym sam dzwon tego he³mu nie jest od basinetu tylko od jakiej¶ podejrzanej ³ebko/barbuty.

Pzdr. Koper
zalus
witam
na moje oko to ten nibybasinet to barbuta i to z w pe³ni rozszala³ego XVw we w³oszech. Co do czepca to o ile dobrze pamiêtam( a sam mia³em identyczny model tyle ¿e bez kraty icon_wink.gif ) dzwon jest na tyle rozbudowany ¿e zas³ania kark wiêc sam czepiec pikowany wystarczy. G³owy niedam ale..... w tych urz±dzeniach niestosowano ju¿ chyba pe³nych czepców kolczych( a ko³nierza niema gdzie podczepiæ jak w basinecie). No XIVw to to raczej niejest icon_sad.gif .
pozdrawiam
zalio

PS do QB: zadowolony? icon_neutral.gif
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Witko)
A co Panowie my¶licie o wariancie powiedzmy "po¶rednim" np. ³ebka z zas³on± kratow± przy datowaniu na lata 1350-1370 dla mo¿now³adczej elity i zamo¿nego rycerstwa.

Skoro ustali³e¶ ju¿ tak dok³adnie ramy czasowe, napisz jeszcze jakie terytorium Ciê interesuje. Na pewno znajdzie sie jaka¶ pozycja, w której znajdziesz he³my o niebo lepsze ni¿ wynalazki Hendzlika.

Zamiast najpierw szukaæ he³mu, a pó¼niej dorabiaæ do niego ideologiê, proponujê zacz±æ od ikonografii z okresu oraz wykopków.

Pozdr.
M.
Witko
Sprawdzie³em - wed³ug wiêkszo¶ci Frehowiczów zas³ona kratowa to mrok. Siêga³em do ikonografii i wykopalisk. W czeskiej ksi±¿ce "Ritize" (raczej dla pocz±tkuj±cych) mam skan fragmentu jakiego¶ obrazu z g³ow± rycerza w ³ebce z czepcem kolczym i podniesionej zas³onie kratowej. Jak siê dorwê do skanera to zawieszê ten obrazek. Podpis jest "ritir s 14. stoleti". Niestety nie mam informacji z jakiego to obrazu ale jeszcze poszukam. Byæ mo¿e jest to jedno z przedstawieñ szyderczych o których wielokrotnie ju¿ tu dyskutowano.

CYTAT
Skoro ustali³e¶ ju¿ tak dok³adnie ramy czasowe, napisz jeszcze jakie terytorium Ciê interesuje. Na pewno znajdzie sie jaka¶ pozycja, w której znajdziesz he³my o niebo lepsze ni¿ wynalazki Hendzlika.

co do obszaru to interesuje mnie Ziemia Wieluñska lub szerzej Królestwo Polskie oraz ¦l±sk (g³ównie Ksiêstwo Ole¶nickie).
Tatar
Witam!
A taka zalona nedobra na period ktury starasie otwarzacz clowiek?
http://tomala.tron.yupe.net/of_d/plytowka/...my/helm18_3.jpg
http://tomala.tron.yupe.net/of_d/plytowka/...my/helm18_4.jpg
Lub taka ulepszona:
http://tomala.tron.yupe.net/of_d/plytowka/...my/helm17_1.jpg

Dla "zywyh matwakuv" (te kture paczom tylko na wykopaliska): Pomyslyjcie jak bedom wygliadacz rekonstruktory kture po 1000 lat bedom nas reokonstruawacz?
Jak zywe matrwaki! czy nie smile.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Obrazy z zas³onk± z grillem istniej±, równie¿ polskie. Proszê zapoznaæ siê z terminem 'przedstawienie szydercze' a nastêpnie zbadaæ kontekst pojawienia siê takowej zas³ony w przedstawieniu. ¯eby nie by³o. Sam kiedy¶ tak± mia³em i tak w³a¶nie jak Ty argumentowa³em. Pozdrawiam
Gwyn
Micha³ ¯elazo
CYTAT
interesuje mnie Ziemia Wieluñska lub szerzej Królestwo Polskie oraz ¦l±sk (g³ównie Ksiêstwo Ole¶nickie).

No to na ilo¶æ i dostepno¶æ ksi±¿ek traktuj±cych o Polsce XIV wiecznej chyba nie masz prawa narzekaæ.
Zacznij od Nadolskiego i jego "Polskiej techniki wojskowej do roku 1500". Polecam równie¿ Kajzera "Uzbrojenie i ubiór rycerski w ¶redniowiecznej Ma³opolsce", podobna ksi±¿ka jest te¿ o ¦l±sku, w tej chwili nie pamiêtam jej tytu³u.
Powinno te¿ daæ efekty szperanie za publikacjami archeologów zajmuj±cych siê ¶redniowieczem. Po przebiciu siê przez ¿argon oraz tony praktycznie nieistotnych dla nas informacji na temat ceramiki, powiniene¶ znale¶æ nieco rysunków zabytków i ich zazwyczaj dok³adnych opisów.

Co do he³mu ze strony Tomali, to z równym powodzeniem mo¿na by stwierdziæ, ¿e to he³m kirasjera z epoki wojen napoleoñskich. Bêdzie to tak równa bzdura. Jest ¶liczniutki, wypolerowany na megalustro i fajnie przozdobiony mosi±dzem, ale bronioznawcy raczej popukaj± siê w czo³o.
Kolejny przyk³ad na to, ¿e producenci powinni dzieliæ swoje wyroby na "rekonstrukcje" oraz "radosn± twórczo¶æ w³asn±", ¿eby nikt siê nie pomyli³.

Pozdr.
M.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Informacje o ceramice polecam uwadze. Bywaj± cenne i przydatne. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.