Zgodnie z obietnic± zamieszczam obrazek z rzeczonej ksi±¿ki od naszych czeskich braci. Niestety nie znalaz³em w ksi±¿ce informacji o ¼ródle tego obrazka oraz jego datowaniu. Nie wiem czy jest to przedstawienie szydercze. Ciekaw± spraw± jest umieszczony po ¶rodku prawej strony obrazka co¶ na kszta³t odbitej pieczêci herhowej w³a¶ciciela, Jest to pó³pier¶cieñ z zaæwieczon± rêkoje¶ci± mieczow± z jelcem. Nie wiem czyj to herb sprawdzê jeszcze w herbarzu czeskiej szlachty mo¿e co¶ znajdê. Ciekaw jestem waszej opinii o tym obrazku.
Czo³em!
To bardzo charakterystyczny stra¿nik grobu Chrystusowego, ewidentnie jeden ze "z³ych facetów". Z Trzebonia, zazwyczaj klasyfikowane jako przedstawienie szydercze - udziwniony sprzêt, którego nie nosz± "dobrzy chrze¶cijanie". Odradzam.
Pozdrowienia
Je¶li zale¿y Ci na rekonstrukcji, staraj siê korzystaæ g³ównie z zabytków oraz ikonografii innej ni¿ zwi±zana z ukrzy¿owaniem.
B³±d pope³ni³e¶ wybieraj±c z o³tarza z Trzebonia, którego fragment masz w za³±czniku tylko g³owê zbrojnego.
Gdyby¶ zobaczy³ ca³o¶æ zauwa¿y³by¶ tak¿e niesamowit± tarczê jak± trzyma ten zbrojny w lewej d³oni. Wtedy zapewne nie mia³by¶ w±tpliwo¶ci co do szyderczego charakteru tego przedstawienia.
Pozdr.
M.
Dziêki!
Zamie¶ci³em ten obrazek jako ciekawostkê z czeskiej ksi±¿ki. Obrazek cest w ca³o¶ci tzn. by³a sama g³owa wiêæ reszty nie widzia³em a ¼ród³a nie podali. Ale dziêki wam wszystko siê wyja¶ni³o. Ta pieczêæ tylko trochê mi zamiesza³a.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.