CYTAT(£ukasz P³aza)
W temacie do¶æ czêsto podaje siê jako przyk³ad wspu³czesne sztuki/systemy walki i ich ewolucje co ma udowodniæ wy¿szo¶æ wspó³czesnych szku³ nad dawnymi w zwi±zku z czym nale¿y siê sprostowanie. Style uwa¿ane przez nas za strasznie tradycyjne wide shotokan karate czy aikido powsta³y pod koniec XVIII wieku.pomys³ ¿e tak w³a¶nie walczono w Japoni XV w. wzi±³ siê wprost z filmów. O tym jak naprawde wtedy walczono wiemy raczej ma³o ale napewno wiemy ¿e by³o to brutalne i skuteczne co¶ jak nasz kombat dzisiaj- wystarczy spoj¿eæ ile by³o ¶miertelnych ofiar zawodów sumo np. Nie wiem sk±d informacje jakoby turnieje walki bez zasad wygrywali zawodnicy z boksu czy judo? i sk±d pomys³ ¿e kickbokserzy lej± zawodników Muay thay? przyj¿yj siê zawodom K1 wszyscy kickbokserzy doszkalaj± siê potem w boksie tajskim. Zawody bez regu³ wygrywaj± ludzie o drodze nieco podobnej do drogi Gwyna (mo¿e mnie naprostuje je¿eli co¶ popieprzy³em- up³yne³o "nieco" czasu odk±d widzia³em go ostatni raz ) tzn zaczynaj± w kontaktowych sportach walk np. w karate i osi±gaj± w nich wysoki poziom (tak jak Gwyn w starej szkole miecza) po czym maj±c ju¿ do¶wiadczenie dochodz± do w niosku ¿e to za ma³o. £±cz± wiêc ró¿ne style walki i tworz± te z rodziny mix martial arts jak BJJ choæby i nie robi± wcale nic innego ni¿ nasi przodkowie!! wystarczy poczytaæ opisy dawnych walk. Przyk³ad- nie ma nudniejszego i mniej skutecznego sportu ni¿ zapasy klasyczne a jednak na jednych igrzyskach- nie pomne których nie mo¿na by³o odebraæ g³ównej nagrody bo obaj zawodnicy nie prze¿yli walki fina³owej wniosek- zapasy naszych przodków by³y jednak nieco inne od tych z wspó³czesnej olimpiady Co za¶ do skuteczno¶ci traktatów- ja jak zwykle zacz±³em to æwiczyæ od strony czyli przeczytawszy wzi±³em siê od razu za sparingi ( lubie to ) i by³em w szoku- nawet robione tak nieudolnie te techniki s± jednak zabujczo skuteczne trzeba siê tylko odwarzyæ wyj¶æ poza kanon ogulnie przyjêtych zasad i przes±dów- wide "zas³ona na 12"
Nie chce sie tutaj sprzeczac na temat MMA i Vt bo tu nie miejsce na to ale napewno nie bylo mistrza VT czy MMA ktory by trenowal wczesnij karate Shotokan czy inny tradycyjny styl.
A skad informacje popatrz na wyniki turnieji.