Witam.
Nie wiem czy ten typ nakrycia g³owy historycznie nazywa siê "bobaskiem", ale obi³a mi siê o uszy taka nazwa. Chcia³bym prosiæ szanownych frehowiczów o wykrój "bobaska". Jaki kszta³t trzeba wyci±æ i gdzie zszyæ.
Z góry dziêkujê za pomoc.
P.S. W za³±czniku umieszczam jeszcze zdjêcie bobaska jakby kto¶ nie wiedzia³ co to.
Dziêki za pomoc! I jeszcze pytanie: Z jakiego materialu wykonaæ takie cudo? Lnu?
Siê to po prostu czepek nazywa a wykonywano z lnu.
Pozdrawiam
Nataniel
Jeszcze raz dziêki
! A teraz pytanie nr3. Wiem, ¿e takowe czepki noszono pod innymi bardziej wykwintnymi nakryciami dyñki. Czy spadno równie¿ w czepkach?
Ale¿ spa³o siê, spa³o! Proszê popatrzeæ choæby na Boscha "¦mieræ sk±pca", albo "Siedem grzechów g³ównych..." lub na sceny po³ogu czy narodzin Maryi Panny. Kobiety i mê¿czy¼ni w pó¼nym ¶redniowieczu spali w chustach lub czepkach i poza tym nago. Wcze¶niej - nie znam ¼róde³. Acha, ¶wiête niewiasty przedstawiano w koszulach. Mniej ¶wiête, nawet w k±pieli czy scenach mi³osnych mia³y czêsto do obna¿onego torsu nakrycia g³owy. Taki przes±d
Tylko szczyt mody na te czapeczki to XIIIw, w XIV powoli trac± i choæ s± popularne w XVw nadal, to widuje siê je znacznie rzadziej. W XVw bywaj± kolorowe.
czy to znaczy ze chodzenie bez takiej czapeczki w XV nie by³o czyms z³ym? bo dotychczas mysla³em ze ta czapeczka to mus i tyle... jak to z tym by³o? i wogole jak z nakryciami g³owy by³o? czy mozna by³o sie pokazac bez niego, czy to by³ straszny nietakt?
Witam.
Dziêki za pomoc w wykonaniu czepka
. W za³±czniku znajduje siê moje dzie³o
. Teraz mam troche inny problem. Chcê wykonaæ czepek identyczny jak na zdjêcu na podanej wcze¶niej stronie - mo¿na go chyba nazwaæ pikowanym
. Nie wiem jak wypchaæ czepek innym materia³em
: Czy mo¿e nale¿y wyci±æ kilka takich czepków i zszywaæ je po wyznaczonych linniach
: I jaka to musi byæ warstwa
:
Najbardziej historycznie by³oby zszyæ ze sob± kilka warstw lnu.
Pa
CYTAT(Rze¼niczek)
Najbardziej historycznie by³oby zszyæ ze sob± kilka warstw lnu.
Pa
Najlepiej ile warst?
Witam.
Proponowalbym dac tego tyle zeby uzyskac przynajmniej 1,5cm grubosci, ilosc warstw zalezy od grubosci lnu.
Pozdrawiam.
Witam!
Podobno czepek XV wieczny ró¿ni³ siê od tego XIII wiecznego tym, ¿e by³ zrobiony z trzech czê¶ci a nie z dwóch, moje pytanie jest nastepuj±ce: jak go uszyæ, tzn. gdzie wstawiæ t± trzecia czê¶æ, czy sa na to wykroje jakie¶?
Pozdrawiam
Tak czepek XV w. powinien byæ wykonany z 3 czê¶ci wszywasz po prostu pas materia³u ³±cz±cy dwie po³ówki na ca³ej d³ugo¶ci i masz pó¼ny czepek.
CYTAT(Hallatil @ 15:26 28.01.2007)
Witam!
Podobno czepek XV wieczny ró¿ni³ siê od tego XIII wiecznego tym, ¿e by³ zrobiony z trzech czê¶ci a nie z dwóch, moje pytanie jest nastepuj±ce: jak go uszyæ, tzn. gdzie wstawiæ t± trzecia czê¶æ, czy sa na to wykroje jakie¶?
Pozdrawiam
dwie jednakowe czê¶ci po bokach, trzecia na ¶rodek g³owy
Kto nosil takie czapeczki i pod jakie inne nakrycia glowy? tak logicznie myslac to wychodzi mi, ze pod helm, by nie gniotl w glowe.
nie trafi³e¶.
pod che³m taki lniany bobasek napewno by ci nie pomóg³,zeby nie gniót³ w g³owê.
wiêc poszukiwania kontynuuj, ale nie w tym kierunku... bardziej czapeczki ró¿nych typów. a szczególy zobaczysz na zdjêciach z imprez na przyk³ad.
jesli nie chcesz ikonografii, ale logikê.
pozdrawiam:-)
Belaizo, mam dla Ciebie maly prezent abys nie musiala sie posilkowac rekonstrukcjami a miala dostep do zrodel:)
http://www.larsdatter.com/coifs.htmDrugie rozwiazanie jest bardziej czasochlonne. Polecam strone www.bildindex.de
Jest to baza dokumentaci fotograficznych zbiorow muzealnych z Niemiec, Austrii, Szwajcarii, Belgii, Holandii, Wloch. Mozesz tam znalezc np. zbiory broni, malarstwa, rzezby, witrazy, przedmiotow codziennych, bizuterii, tkanin z Bayerisches Nationalmuseum
dziekuje Ewo, wieczorkiem przegladne i przeanalizuje. Potem powierce mezowi dziure w brzuchu, ze chce do Bayerisches Nationalmuseum w sumie nie mamy tak daleko.
Dzieñ dobry, mam pytanie: sk±d wiadomo ¿e w XV wieku szyto czepki z trzech czê¶ci i czemu taki upgrade mia³ s³u¿yæ? Na ikonografii niekoniecznie widaæ szwy na czepkach, albo ja ju¿ nie widzê ;) A i przecie¿ wcale nie uk³ada siê lepiej ni¿ taki dwuczê¶ciowy...
CYTAT(Ania Kryska @ 15:46 19.06.2004)
Ale¿ spa³o siê, spa³o! Proszê popatrzeæ choæby na Boscha "¦mieræ sk±pca", albo "Siedem grzechów g³ównych..." lub na sceny po³ogu czy narodzin Maryi Panny. Kobiety i mê¿czy¼ni w pó¼nym ¶redniowieczu spali w chustach lub czepkach i poza tym nago. (...)
Osobi¶cie mia³em okazjê spaæ u moich Dziadków w drewnianym domku, który nale¿a³oby zaklasyfikowaæ jako kamienicê (sic!) czynszow±, gdy¿ mieszkaj±cy w jednej czê¶ci gospodarze wynajmowali niezale¿nie wydzielone mieszkanka jeszcze dwóm rodzinom. Jak siê mo¿na domy¶liæ, na wynajem siê budowa³o i ociepla³o inaczej ni¿ dla siebie, a jeszcze w pocz±tkach XX wieku... Efekt by³ taki, ¿e po rozwieszeniu na ¶cianach ciê¿kich dywanów i solidnym napaleniu w piecu kaflowym uzyskiwa³o siê nad ranem temperaturê kilku (<10) stopni w tym k±cie, gdzie sta³o ³ó¿ko i do tego silny przeci±g mimo zamkniêtych okien (piec wywo³uje bardzo nierównomierne ogrzanie i st±d siln± konwekcjê w pomieszczeniu, znacznie bardziej ni¿ grzejniki, które s± umieszczane korzystniej - pod oknem lub na zewnêtrznej, najzimniejszej ¶cianie). Pod dobr± pierzyn±, ¶piworem lub kocem mo¿na spaæ i nago, nawet w przeci±gu, ale nie da siê z go³± g³ow±. Nie na darmo wynaleziono wiêc SZLAFMYCÊ [schlaf+Muetze = czapka do spania [niem.]). Ale cienki lniany czepek nie sprawdza³by siê w tej roli zbyt dobrze.
*
Do³±czaj±c siê do ostatniego pytania
Tamiki, zadam w³asne, uzupe³niaj±ce: czy (i sk±d) wiadomo, ¿e ¶rodkowa "wstawka" by³a, tak jak pisa³
Aubrey, prostok±tna? Bo taka wstawka rzeczywi¶cie niewiele daje, tzn. czepek uk³ada siê tylko trochê lepiej ni¿ dwuczê¶ciowy. Ja dla dzieciaków szy³em z "klinem" zwê¿aj±cym siê z ty³u do zera a najszerszym na czubku g³owy i wtedy rzeczywi¶cie mo¿na dopasowaæ wykrój do czaszki. Ale te¿ nie mam pojêcia czy to jest historyczne.
Nasuwa mi siê kolejne pytanie: sk±d wiadomo, ¿e w XV wieku by³y czapeczki kolorowe?
Akurat nie mam dostêpu do swoich zbiorów ikonografii, bo po¿yczy³am p³ytkê, ale z tego co pamiêtam to widzia³am bia³e. Mo¿liwe, ¿e to po prostu przeoczy³am, ale je¶li kto¶ to ma uwiecznione, to by³abym wdziêczna za taki obrazek.
Pozdrawiam
Czepki w XIII wieku by³y syte 2 cze¶ciowe, i owe czepki zak³adane by³y najczesciej pod kapelusze, jest bardziej doci¶niêty do g³owy przez co gniecie fryzurê, w XV wiku uzywa sie kolorowych trój-czêsciowych, cz êsto równie¿ z podcieciem na d³ugie w³osy(zalêznie od fryzury oraz mody)
Ogólnie po co nosi³o sie w sredniowieczu czepki, bo praktycznie w bibli maciejowskiego widaæ bardzo czesto postacie w czepkach(BM to tylko przyk³ad), ogólnie w owej epoce by³ "nakaz" lecz niepisywany aby cepki nosiæ, bo przez nienoszenie sie chorowa³o, dlatego, ¿e uwarzano, i¿ wszytskie zarazki które s± na ziemi roprzestrzeniaj± sie poprzez w³osy na g³owie (czêsto tak by³o, wszy i tak dalej)
wracaj±c do tematu czepeki w xV wieku by³y czesto jedno a nawet kilku kolorowe, jesli kilku kolorowe pas ¶rodkowy by³ innego koloru ni¿eli boki
Myslê ¿e trozke tu wyja¶ni³em pozdrawiam
p.s to mój pierwszy pst hehe
To jeszcze jakby¶ wyja¶ni³ jakie ¼ród³a popieraj± Twoje wyja¶nienia, to ju¿ bêdziemy ca³kiem ukontentowani
Pozdrawiam
Gwyn
I jeszcze gdyby¶ swój wywód napisa³ po polsku.
Bo nie wiem, cy mazuzys, cy¶ dysgrafik, cy inksy odmieniec.
Hehe.
R.
CYTAT(arturrooo1 @ 19:41 10.02.2009)
Czepki w XIII wieku by³y syte 2 cze¶ciowe, i owe czepki zak³adane by³y najczesciej pod kapelusze, jest bardziej doci¶niêty do g³owy przez co gniecie fryzurê, w XV wiku uzywa sie kolorowych trój-czêsciowych, cz êsto równie¿ z podcieciem na d³ugie w³osy(zalêznie od fryzury oraz mody)
Ogólnie po co nosi³o sie w sredniowieczu czepki, bo praktycznie w bibli maciejowskiego widaæ bardzo czesto postacie w czepkach(BM to tylko przyk³ad), ogólnie w owej epoce by³ "nakaz" lecz niepisywany aby cepki nosiæ, bo przez nienoszenie sie chorowa³o, dlatego, ¿e uwarzano, i¿ wszytskie zarazki które s± na ziemi roprzestrzeniaj± sie poprzez w³osy na g³owie (czêsto tak by³o, wszy i tak dalej)
Sk³adni i ortografii siê nie bêdê czepia³, Rebe ju¿ to zrobi³, ale co do "miêsa" Twojego wywodu to:
1. czepek nie gniecie i nie ci¶nie ¿adnej fryzury, bo fryzura by³a taka, ¿e wspó³pracowa³a z czepkiem, tworz±c chyba do¶æ modny, bo wystêpuj±cy czêsto loczek nad czo³em
2. w BM to akurat równie czêsto czepki s± co ich nie ma, w dodatku jako¶ strasznie nie chc± zawsze wystêpowaæ z kapeluszami, proponujê ¿eby¶ przejrza³ jeszcze raz
3. nie by³o tak¿e ¿adnego "nakazu", by³a
modaPozdr.
M.
btw znam jedno przedstawienie XIII wiecznego czepka ze ¦l±ska, z innych dzielnic 0...Nie wiem na ile ten konkretnie manuskrypt nie jest wzorowany na czym niemieckim, chwilowo nie mam dostêpu do kilku ksi±¿ek...
Tak czy inaczej nie tylko nie by³o nakazu, co u nas nawet chyba mody
Przepraszam, bo wyrazi³em siê dosyæ nie jasno, otó¿,
Gniót³ fryzurê:
-oczywi¶cie nie ka¿d±, ale je¶li kto¶ formowa³ w³osy w pukle co by³o modne pod koniec XIIIw. i pocz±tku XIVw(za pomoc± t³uszczy)
-nakaz. to nie by³ taki nakaz jak bardziej obowi±zek moralny(co¶ mniej wiêcej jak my siedzimy przy stole z brudnymi rêkoma), a w BM to osoby które pracuje, bo w tedy g³owa siê najbardziej poci*(z tego co mi wiadomo)
CYTAT(arturrooo1 @ 23:25 21.02.2009)
Przepraszam, bo wyrazi³em siê dosyæ nie jasno, otó¿,
Gniót³ fryzurê:
-oczywi¶cie nie ka¿d±, ale je¶li kto¶ formowa³ w³osy w pukle co by³o modne pod koniec XIIIw. i pocz±tku XIVw(za pomoc± t³uszczy)
-nakaz. to nie by³ taki nakaz jak bardziej obowi±zek moralny(co¶ mniej wiêcej jak my siedzimy przy stole z brudnymi rêkoma), a w BM to osoby które pracuje, bo w tedy g³owa siê najbardziej poci*(z tego co mi wiadomo)
A mo¿emy prosiæ o ¼ród³o tych rewelacji?
Pozdrawiam, Rafa³
A XIII wiek to ¶redniowiecze pó¼ne?
Z dyskusjami o XIII wiecznej modzie proszê siê przenie¶æ do wczesnego ¶redniowiecza a i tam podaje siê ¬RÓD£O rewelacji...
Wypraszam sobie, wszystkie XIII wieczne ¼ród³a nad jakimi siedzê to pó¼ne ¶redniowiecze.
Czuje siê ura¿ony ³±czeniem XIII wieku z wcze¶niakami
Na prze³omie XIV / XV wieku czepki wystêpowa³y zawsze ze sznureczkami ? Co z XV wiecznymi kolorowymi ? Wystêpowa³y czy nie ?
A ja jak zwykle stanê w kontrze. Którego¶ razu przysiad³em solidnie nad ikonografi± II po³. XIV w i stwierdzi³em, ¿e bia³ych, lnianych czepeczków nie widaæ w niej prawie WCALE. Owszem, zdarzaj± siê incydentalnie - a to u ch³opa podczas ¿niw, a to u jakich¶ 'jajog³owych' na w³oskim fresku, czasem spod kapalinu wystaje co¶ niby czepek, ale ¿eby taka powszechno¶æ, jak w¶ród rekonstruktorów - w ¿adnym razie.
St±d moje pytanie - czy kto¶ mo¿e mi wskazaæ ikonografiê b±d¼ inne ¼ród³a faktycznie potwierdzaj±ce POWSZECHNE u¿ycie lnianych czepków od po³. XIV w. wzwy¿?
troszkê inne pytanie:
paski materia³u które zwisaj± sobie swobodnie by³y wykrajane razem z czepkiem, czy doszywane osobno? Taka pierdo³a w sumie, ale jako¶ mnie zainteresowa³a.
Do tej pory robi³am razem (tak przedstawia np. BM), ale zaczynam zastanawiaæ siê nad t± drug± opcj± i ciekawi mnie czy jest to historycznie uzasadnione, czy raczej wspó³czesny wymys³ odtwórców. Je¶li mog³abym prosiæ o potwierdzenie jakim¶ ¼ród³em, by³abym wdziêczna
Pozdrawiam
CYTAT(EO @ 09:28 07.08.2009)
A ja jak zwykle stanê w kontrze. Którego¶ razu przysiad³em solidnie nad ikonografi± II po³. XIV w i stwierdzi³em, ¿e bia³ych, lnianych czepeczków nie widaæ w niej prawie WCALE. Owszem, zdarzaj± siê incydentalnie - a to u ch³opa podczas ¿niw, a to u jakich¶ 'jajog³owych' na w³oskim fresku, czasem spod kapalinu wystaje co¶ niby czepek, ale ¿eby taka powszechno¶æ, jak w¶ród rekonstruktorów - w ¿adnym razie.
St±d moje pytanie - czy kto¶ mo¿e mi wskazaæ ikonografiê b±d¼ inne ¼ród³a faktycznie potwierdzaj±ce POWSZECHNE u¿ycie lnianych czepków od po³. XIV w. wzwy¿?
Wiêc to straszny mrok jak noszê bia³y lniany bejbik pod moim filcowym kapeluszem? (jest przyszyty, bo podczas galopowania mi odlatuje czapa).
Ja nie wiem, czy straszny mrok. Pytanie w poprzednim moim po¶cie jest pytaniem, a nie zarzutem. Koncentrujê siê na II po³. XIV w. i w ikongrafii z tego okresu, do której dotar³em, czepeczki s± rzadko¶ci± - wystêpuj±, ale naprawdê bardzo sporadycznie. A ju¿ na pewno nie w po³±czeniu z eleganckim, rycerskim strojem.
Co do XIV-XVw, znalaz³am takie przedstawienie - niestety nie mam dok³adnego datowania, jednak s±dz±c po strojach to prze³om XIV-XV albo nawet XV. Fakt, ¿e to robotnicy, ale jednak na g³owie maj± to co maj±, czyli na prze³om XIV-XV to chyba mrok z coifem chodziæ na g³owie nie jest.
Wygl±dana druga po³owê XV. Nie chodzi o to, ¿e nie wystêpowa³y takie urz±dzenia, a o to, ¿e u wspó³czesnych 'odtwórców' wystêpuj± nieporównanie czê¶ciej ni¿ w materiale ¼ród³owym. Czyli to, ¿e uda siê komu¶ znale¼æ jedno przedstawienie na dziesi±tki czy setki przejrzanych nie usprawiedliwia faktu, ¿e nosi je np. po³owa jakiej¶ grunwaldzkiej chor±gwi.
A nosi, bo to tanie, ³atwe i nie czuæ ¿e jest. Znów in¿ynieria wsteczna 'mam takie i chcia³bym teraz znale¼æ na to potwierdzenie'. Ludwiku i Sabo, nie têdy droga ;)
Miniaturka wygl±da na pochodz±c± z którego¶ z wydañ "Cité de Dieu" z lat 70-tych XV wieku (mo¿e 1475 r.).
Czyli na Grunwald odpada. Dla rycerza/pazia/giermka te¿, bo na obrazku s± murarze. Po trzecie wcale nie jest powiedziane, ¿e te akurat murarskie czepki nie by³y z filcu.
Jedyny bobasek datowany na pocz±tek XV wieku znalaz³am na g³owie prawnika (
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Cottesmore )
CYTAT(Gwyn @ 11:09 28.08.2009)
Wygl±dana druga po³owê XV. Nie chodzi o to, ¿e nie wystêpowa³y takie urz±dzenia, a o to, ¿e u wspó³czesnych 'odtwórców' wystêpuj± nieporównanie czê¶ciej ni¿ w materiale ¼ród³owym. Czyli to, ¿e uda siê komu¶ znale¼æ jedno przedstawienie na dziesi±tki czy setki przejrzanych nie usprawiedliwia faktu, ¿e nosi je np. po³owa jakiej¶ grunwaldzkiej chor±gwi.
O, to to w³a¶nie. Zw³aszcza ¿e konia z rzêdem temu, kto znajdzie przedstawienie ³±cz±ce taki lniany czepek z eleganckim, rycerskim, watowanym strojem czy filcow± czapk± z d³ugim noskiem. W ikonografii czepki w ogóle pojawiaj± siê od po³. XIV w. incydentalnie, i to u specyficznych postaci.
Powtarzam w³a¶ciwie opinie EwKi i Gwyna, ale to z rado¶ci, ¿e kto¶ oprócz mnie zwróci³ na to uwagê :D
Pozdrawiam,
EO
A ja znalaz³em taki zestaw czepek + czapka. Datowanie o ile pamiêtam II po³. XV w.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdr
WR
No ale nie jest to elegancki strój rycerski, mimo wszystko, tylko zbir-oprawca...
No jasne. Tak wrzuci³em, bo pasuje do tematu. ;)
Pozdr
WR
Tu widaæ w g³êbi rycerza co ma czepek lniany/jedwabny (?) na g³owie, chyba z 3 a nie z 2 czê¶ci, ubranko tak jest modne na lata 40-60te XIV wieku. To jest Anglia.
Przyk³adami anegdotycznymi mo¿emy siê zasypywaæ w nieskoñczono¶æ, nie zmienia to faktu, ¿e en masse lniany czepek na okres 1350-1410, powiedzmy, jest elementem stroju spotykanym bardzo rzadko (wnioskuj±c z rze¼b, nagrobków i ikonografii). Przynajmniej przeze mnie spotykanym, mo¿e kto¶ ma dostêp do jakich¶ ilustrowanych kronik i fresków, gdzie nosz± to wszyscy
nie tyle anegdotyczny ten przyk³ad co pokazuj±cy pewn± granicê w wystêpowaniu tego nakrycia g³owy u co lepiej sytuowanych panów. Tak jak zaznzczasz do 1350 roku jeszcze mo¿na uznaæ, ¿e mo¿liwy jest rycerz w lnianym czepku. Po ju¿ nie. Tylko klecha/prawnik i to jako "rodzynek".
Nie chodzi³o mi o to, by udowodniæ stosowanie czepków u rycerzy, czy bogatych. Kto¶ pisa³, ¿e koniec XIV i XV to ju¿ lata gdzie czepków nie u¿ywano. Na celu mia³am jedynie przedstawienie, ¿e to nie prawda. I nie chodzi o to, kto go ma na g³owie, tylko o to, ¿e ma go ktokolwiek. Robotników te¿ mo¿na odtwarzaæ. I dlatego, ¿e to jedno z niewielu przedstawieñ, zgodzê siê z faktem, ¿e takie stosowanie czepków jak robi± to dzi¶ dobre nie jest i fakt, ¿e na Grunwaldzie wygl±da to tak, a nie inaczej mnie równie¿ w oczy razi.
Pozdrawiam
Ponawiaj±c pytanie, które w temacie ju¿, gdzie¶ pad³o : czy sznureczki pod podbródek do czapeczki typu " bobasek " mog± zostaæ doszyte ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.