Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czapeczka typu "bobasek".
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Hever
Witam.
Nie wiem czy ten typ nakrycia g³owy historycznie nazywa siê "bobaskiem", ale obi³a mi siê o uszy taka nazwa. Chcia³bym prosiæ szanownych frehowiczów o wykrój "bobaska". Jaki kszta³t trzeba wyci±æ i gdzie zszyæ.

Z góry dziêkujê za pomoc.

P.S. W za³±czniku umieszczam jeszcze zdjêcie bobaska jakby kto¶ nie wiedzia³ co to.
Bagpiper
ups pomylka :D
oto poprawny link http://www.armourarchive.org/patterns/armi...mingcap_santob/
Hever
Dziêki za pomoc! I jeszcze pytanie: Z jakiego materialu wykonaæ takie cudo? Lnu?
Andrzej Siejeñski
Siê to po prostu czepek nazywa a wykonywano z lnu.
Pozdrawiam
Nataniel
Hever
Jeszcze raz dziêki king.gif ! A teraz pytanie nr3. Wiem, ¿e takowe czepki noszono pod innymi bardziej wykwintnymi nakryciami dyñki. Czy spadno równie¿ w czepkach?
Bagpiper
w tym czepku mozna spac - ale ogulnie nie spalo sie w czapkach - kultury troche w czapkach do luzka?? bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Ania Kryska
Ale¿ spa³o siê, spa³o! Proszê popatrzeæ choæby na Boscha "¦mieræ sk±pca", albo "Siedem grzechów g³ównych..." lub na sceny po³ogu czy narodzin Maryi Panny. Kobiety i mê¿czy¼ni w pó¼nym ¶redniowieczu spali w chustach lub czepkach i poza tym nago. Wcze¶niej - nie znam ¼róde³. Acha, ¶wiête niewiasty przedstawiano w koszulach. Mniej ¶wiête, nawet w k±pieli czy scenach mi³osnych mia³y czêsto do obna¿onego torsu nakrycia g³owy. Taki przes±d bigsmile2.gif
Wotawa
Tylko szczyt mody na te czapeczki to XIIIw, w XIV powoli trac± i choæ s± popularne w XVw nadal, to widuje siê je znacznie rzadziej. W XVw bywaj± kolorowe.
Nikodem
czy to znaczy ze chodzenie bez takiej czapeczki w XV nie by³o czyms z³ym? bo dotychczas mysla³em ze ta czapeczka to mus i tyle... jak to z tym by³o? i wogole jak z nakryciami g³owy by³o? czy mozna by³o sie pokazac bez niego, czy to by³ straszny nietakt?
Hever
Witam.
Dziêki za pomoc w wykonaniu czepka heart.gif . W za³±czniku znajduje siê moje dzie³o ovation.gif . Teraz mam troche inny problem. Chcê wykonaæ czepek identyczny jak na zdjêcu na podanej wcze¶niej stronie - mo¿na go chyba nazwaæ pikowanym dunno.gif . Nie wiem jak wypchaæ czepek innym materia³em face4.gif: Czy mo¿e nale¿y wyci±æ kilka takich czepków i zszywaæ je po wyznaczonych linniach face4.gif: I jaka to musi byæ warstwa face4.gif:
Marcus Aurelius Carnifex
Najbardziej historycznie by³oby zszyæ ze sob± kilka warstw lnu.

Pa
Hever
CYTAT(Rze¼niczek)
Najbardziej historycznie by³oby zszyæ ze sob± kilka warstw lnu.

Pa

Najlepiej ile warst?
Dacron
Witam.
Proponowalbym dac tego tyle zeby uzyskac przynajmniej 1,5cm grubosci, ilosc warstw zalezy od grubosci lnu.
Pozdrawiam.
Hallatil
Witam!

Podobno czepek XV wieczny ró¿ni³ siê od tego XIII wiecznego tym, ¿e by³ zrobiony z trzech czê¶ci a nie z dwóch, moje pytanie jest nastepuj±ce: jak go uszyæ, tzn. gdzie wstawiæ t± trzecia czê¶æ, czy sa na to wykroje jakie¶?

Pozdrawiam
Aubrey
Tak czepek XV w. powinien byæ wykonany z 3 czê¶ci wszywasz po prostu pas materia³u ³±cz±cy dwie po³ówki na ca³ej d³ugo¶ci i masz pó¼ny czepek.
Triss
CYTAT(Hallatil @ 15:26 28.01.2007) *
Witam!

Podobno czepek XV wieczny ró¿ni³ siê od tego XIII wiecznego tym, ¿e by³ zrobiony z trzech czê¶ci a nie z dwóch, moje pytanie jest nastepuj±ce: jak go uszyæ, tzn. gdzie wstawiæ t± trzecia czê¶æ, czy sa na to wykroje jakie¶?

Pozdrawiam

dwie jednakowe czê¶ci po bokach, trzecia na ¶rodek g³owy
belaiza
Kto nosil takie czapeczki i pod jakie inne nakrycia glowy? tak logicznie myslac to wychodzi mi, ze pod helm, by nie gniotl w glowe.
Triss
nie trafi³e¶.
pod che³m taki lniany bobasek napewno by ci nie pomóg³,zeby nie gniót³ w g³owê.
wiêc poszukiwania kontynuuj, ale nie w tym kierunku... bardziej czapeczki ró¿nych typów. a szczególy zobaczysz na zdjêciach z imprez na przyk³ad.
jesli nie chcesz ikonografii, ale logikê.

pozdrawiam:-)
EwKa
Belaizo, mam dla Ciebie maly prezent abys nie musiala sie posilkowac rekonstrukcjami a miala dostep do zrodel:)
http://www.larsdatter.com/coifs.htm
Drugie rozwiazanie jest bardziej czasochlonne. Polecam strone www.bildindex.de
Jest to baza dokumentaci fotograficznych zbiorow muzealnych z Niemiec, Austrii, Szwajcarii, Belgii, Holandii, Wloch. Mozesz tam znalezc np. zbiory broni, malarstwa, rzezby, witrazy, przedmiotow codziennych, bizuterii, tkanin z Bayerisches Nationalmuseum
belaiza
dziekuje Ewo, wieczorkiem przegladne i przeanalizuje. Potem powierce mezowi dziure w brzuchu, ze chce do Bayerisches Nationalmuseum w sumie nie mamy tak daleko.
Tamika
Dzieñ dobry, mam pytanie: sk±d wiadomo ¿e w XV wieku szyto czepki z trzech czê¶ci i czemu taki upgrade mia³ s³u¿yæ? Na ikonografii niekoniecznie widaæ szwy na czepkach, albo ja ju¿ nie widzê ;) A i przecie¿ wcale nie uk³ada siê lepiej ni¿ taki dwuczê¶ciowy...
Viator
CYTAT(Ania Kryska @ 15:46 19.06.2004) *
Ale¿ spa³o siê, spa³o! Proszê popatrzeæ choæby na Boscha "¦mieræ sk±pca", albo "Siedem grzechów g³ównych..." lub na sceny po³ogu czy narodzin Maryi Panny. Kobiety i mê¿czy¼ni w pó¼nym ¶redniowieczu spali w chustach lub czepkach i poza tym nago. (...)

Osobi¶cie mia³em okazjê spaæ u moich Dziadków w drewnianym domku, który nale¿a³oby zaklasyfikowaæ jako kamienicê (sic!) czynszow±, gdy¿ mieszkaj±cy w jednej czê¶ci gospodarze wynajmowali niezale¿nie wydzielone mieszkanka jeszcze dwóm rodzinom. Jak siê mo¿na domy¶liæ, na wynajem siê budowa³o i ociepla³o inaczej ni¿ dla siebie, a jeszcze w pocz±tkach XX wieku... Efekt by³ taki, ¿e po rozwieszeniu na ¶cianach ciê¿kich dywanów i solidnym napaleniu w piecu kaflowym uzyskiwa³o siê nad ranem temperaturê kilku (<10) stopni w tym k±cie, gdzie sta³o ³ó¿ko i do tego silny przeci±g mimo zamkniêtych okien (piec wywo³uje bardzo nierównomierne ogrzanie i st±d siln± konwekcjê w pomieszczeniu, znacznie bardziej ni¿ grzejniki, które s± umieszczane korzystniej - pod oknem lub na zewnêtrznej, najzimniejszej ¶cianie). Pod dobr± pierzyn±, ¶piworem lub kocem mo¿na spaæ i nago, nawet w przeci±gu, ale nie da siê z go³± g³ow±. Nie na darmo wynaleziono wiêc SZLAFMYCÊ [schlaf+Muetze = czapka do spania [niem.]). Ale cienki lniany czepek nie sprawdza³by siê w tej roli zbyt dobrze.

*

Do³±czaj±c siê do ostatniego pytania Tamiki, zadam w³asne, uzupe³niaj±ce: czy (i sk±d) wiadomo, ¿e ¶rodkowa "wstawka" by³a, tak jak pisa³ Aubrey, prostok±tna? Bo taka wstawka rzeczywi¶cie niewiele daje, tzn. czepek uk³ada siê tylko trochê lepiej ni¿ dwuczê¶ciowy. Ja dla dzieciaków szy³em z "klinem" zwê¿aj±cym siê z ty³u do zera a najszerszym na czubku g³owy i wtedy rzeczywi¶cie mo¿na dopasowaæ wykrój do czaszki. Ale te¿ nie mam pojêcia czy to jest historyczne.
Tamika
Nasuwa mi siê kolejne pytanie: sk±d wiadomo, ¿e w XV wieku by³y czapeczki kolorowe?
Akurat nie mam dostêpu do swoich zbiorów ikonografii, bo po¿yczy³am p³ytkê, ale z tego co pamiêtam to widzia³am bia³e. Mo¿liwe, ¿e to po prostu przeoczy³am, ale je¶li kto¶ to ma uwiecznione, to by³abym wdziêczna za taki obrazek. smile.gif

Pozdrawiam
arturrooo1
Czepki w XIII wieku by³y syte 2 cze¶ciowe, i owe czepki zak³adane by³y najczesciej pod kapelusze, jest bardziej doci¶niêty do g³owy przez co gniecie fryzurê, w XV wiku uzywa sie kolorowych trój-czêsciowych, cz êsto równie¿ z podcieciem na d³ugie w³osy(zalêznie od fryzury oraz mody)

Ogólnie po co nosi³o sie w sredniowieczu czepki, bo praktycznie w bibli maciejowskiego widaæ bardzo czesto postacie w czepkach(BM to tylko przyk³ad), ogólnie w owej epoce by³ "nakaz" lecz niepisywany aby cepki nosiæ, bo przez nienoszenie sie chorowa³o, dlatego, ¿e uwarzano, i¿ wszytskie zarazki które s± na ziemi roprzestrzeniaj± sie poprzez w³osy na g³owie (czêsto tak by³o, wszy i tak dalej)

wracaj±c do tematu czepeki w xV wieku by³y czesto jedno a nawet kilku kolorowe, jesli kilku kolorowe pas ¶rodkowy by³ innego koloru ni¿eli boki

Myslê ¿e trozke tu wyja¶ni³em pozdrawiam
p.s to mój pierwszy pst hehe
Micha³ /Gwyn/ Czerep
To jeszcze jakby¶ wyja¶ni³ jakie ¼ród³a popieraj± Twoje wyja¶nienia, to ju¿ bêdziemy ca³kiem ukontentowani smile.gif

Pozdrawiam
Gwyn
Rabiega
I jeszcze gdyby¶ swój wywód napisa³ po polsku.
Bo nie wiem, cy mazuzys, cy¶ dysgrafik, cy inksy odmieniec.
Hehe.

R.
Micha³ ¯elazo
CYTAT(arturrooo1 @ 19:41 10.02.2009) *
Czepki w XIII wieku by³y syte 2 cze¶ciowe, i owe czepki zak³adane by³y najczesciej pod kapelusze, jest bardziej doci¶niêty do g³owy przez co gniecie fryzurê, w XV wiku uzywa sie kolorowych trój-czêsciowych, cz êsto równie¿ z podcieciem na d³ugie w³osy(zalêznie od fryzury oraz mody)

Ogólnie po co nosi³o sie w sredniowieczu czepki, bo praktycznie w bibli maciejowskiego widaæ bardzo czesto postacie w czepkach(BM to tylko przyk³ad), ogólnie w owej epoce by³ "nakaz" lecz niepisywany aby cepki nosiæ, bo przez nienoszenie sie chorowa³o, dlatego, ¿e uwarzano, i¿ wszytskie zarazki które s± na ziemi roprzestrzeniaj± sie poprzez w³osy na g³owie (czêsto tak by³o, wszy i tak dalej)

Sk³adni i ortografii siê nie bêdê czepia³, Rebe ju¿ to zrobi³, ale co do "miêsa" Twojego wywodu to:

1. czepek nie gniecie i nie ci¶nie ¿adnej fryzury, bo fryzura by³a taka, ¿e wspó³pracowa³a z czepkiem, tworz±c chyba do¶æ modny, bo wystêpuj±cy czêsto loczek nad czo³em

2. w BM to akurat równie czêsto czepki s± co ich nie ma, w dodatku jako¶ strasznie nie chc± zawsze wystêpowaæ z kapeluszami, proponujê ¿eby¶ przejrza³ jeszcze raz

3. nie by³o tak¿e ¿adnego "nakazu", by³a moda

Pozdr.
M.
Borg
btw znam jedno przedstawienie XIII wiecznego czepka ze ¦l±ska, z innych dzielnic 0...Nie wiem na ile ten konkretnie manuskrypt nie jest wzorowany na czym niemieckim, chwilowo nie mam dostêpu do kilku ksi±¿ek...
Tak czy inaczej nie tylko nie by³o nakazu, co u nas nawet chyba mody smile.gif
arturrooo1
Przepraszam, bo wyrazi³em siê dosyæ nie jasno, otó¿,
Gniót³ fryzurê:
-oczywi¶cie nie ka¿d±, ale je¶li kto¶ formowa³ w³osy w pukle co by³o modne pod koniec XIIIw. i pocz±tku XIVw(za pomoc± t³uszczy)
-nakaz. to nie by³ taki nakaz jak bardziej obowi±zek moralny(co¶ mniej wiêcej jak my siedzimy przy stole z brudnymi rêkoma), a w BM to osoby które pracuje, bo w tedy g³owa siê najbardziej poci*(z tego co mi wiadomo)
Nidhogg
CYTAT(arturrooo1 @ 23:25 21.02.2009) *
Przepraszam, bo wyrazi³em siê dosyæ nie jasno, otó¿,
Gniót³ fryzurê:
-oczywi¶cie nie ka¿d±, ale je¶li kto¶ formowa³ w³osy w pukle co by³o modne pod koniec XIIIw. i pocz±tku XIVw(za pomoc± t³uszczy)
-nakaz. to nie by³ taki nakaz jak bardziej obowi±zek moralny(co¶ mniej wiêcej jak my siedzimy przy stole z brudnymi rêkoma), a w BM to osoby które pracuje, bo w tedy g³owa siê najbardziej poci*(z tego co mi wiadomo)

A mo¿emy prosiæ o ¼ród³o tych rewelacji?
Pozdrawiam, Rafa³
EwKa
A XIII wiek to ¶redniowiecze pó¼ne?

Z dyskusjami o XIII wiecznej modzie proszê siê przenie¶æ do wczesnego ¶redniowiecza a i tam podaje siê ¬RÓD£O rewelacji...
Borg
Wypraszam sobie, wszystkie XIII wieczne ¼ród³a nad jakimi siedzê to pó¼ne ¶redniowiecze.
Czuje siê ura¿ony ³±czeniem XIII wieku z wcze¶niakami mad.gif icon_wink.gif
Daria Malinowska
Na prze³omie XIV / XV wieku czepki wystêpowa³y zawsze ze sznureczkami ? Co z XV wiecznymi kolorowymi ? Wystêpowa³y czy nie ?
EO
A ja jak zwykle stanê w kontrze. Którego¶ razu przysiad³em solidnie nad ikonografi± II po³. XIV w i stwierdzi³em, ¿e bia³ych, lnianych czepeczków nie widaæ w niej prawie WCALE. Owszem, zdarzaj± siê incydentalnie - a to u ch³opa podczas ¿niw, a to u jakich¶ 'jajog³owych' na w³oskim fresku, czasem spod kapalinu wystaje co¶ niby czepek, ale ¿eby taka powszechno¶æ, jak w¶ród rekonstruktorów - w ¿adnym razie.

St±d moje pytanie - czy kto¶ mo¿e mi wskazaæ ikonografiê b±d¼ inne ¼ród³a faktycznie potwierdzaj±ce POWSZECHNE u¿ycie lnianych czepków od po³. XIV w. wzwy¿?
lewa
troszkê inne pytanie:
paski materia³u które zwisaj± sobie swobodnie by³y wykrajane razem z czepkiem, czy doszywane osobno? Taka pierdo³a w sumie, ale jako¶ mnie zainteresowa³a.
Do tej pory robi³am razem (tak przedstawia np. BM), ale zaczynam zastanawiaæ siê nad t± drug± opcj± i ciekawi mnie czy jest to historycznie uzasadnione, czy raczej wspó³czesny wymys³ odtwórców. Je¶li mog³abym prosiæ o potwierdzenie jakim¶ ¼ród³em, by³abym wdziêczna
Pozdrawiam
Laser
CYTAT(EO @ 09:28 07.08.2009) *
A ja jak zwykle stanê w kontrze. Którego¶ razu przysiad³em solidnie nad ikonografi± II po³. XIV w i stwierdzi³em, ¿e bia³ych, lnianych czepeczków nie widaæ w niej prawie WCALE. Owszem, zdarzaj± siê incydentalnie - a to u ch³opa podczas ¿niw, a to u jakich¶ 'jajog³owych' na w³oskim fresku, czasem spod kapalinu wystaje co¶ niby czepek, ale ¿eby taka powszechno¶æ, jak w¶ród rekonstruktorów - w ¿adnym razie.

St±d moje pytanie - czy kto¶ mo¿e mi wskazaæ ikonografiê b±d¼ inne ¼ród³a faktycznie potwierdzaj±ce POWSZECHNE u¿ycie lnianych czepków od po³. XIV w. wzwy¿?

Wiêc to straszny mrok jak noszê bia³y lniany bejbik pod moim filcowym kapeluszem? (jest przyszyty, bo podczas galopowania mi odlatuje czapa).
EO
Ja nie wiem, czy straszny mrok. Pytanie w poprzednim moim po¶cie jest pytaniem, a nie zarzutem. Koncentrujê siê na II po³. XIV w. i w ikongrafii z tego okresu, do której dotar³em, czepeczki s± rzadko¶ci± - wystêpuj±, ale naprawdê bardzo sporadycznie. A ju¿ na pewno nie w po³±czeniu z eleganckim, rycerskim strojem.
lewa
Co do XIV-XVw, znalaz³am takie przedstawienie - niestety nie mam dok³adnego datowania, jednak s±dz±c po strojach to prze³om XIV-XV albo nawet XV. Fakt, ¿e to robotnicy, ale jednak na g³owie maj± to co maj±, czyli na prze³om XIV-XV to chyba mrok z coifem chodziæ na g³owie nie jest.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wygl±dana druga po³owê XV. Nie chodzi o to, ¿e nie wystêpowa³y takie urz±dzenia, a o to, ¿e u wspó³czesnych 'odtwórców' wystêpuj± nieporównanie czê¶ciej ni¿ w materiale ¼ród³owym. Czyli to, ¿e uda siê komu¶ znale¼æ jedno przedstawienie na dziesi±tki czy setki przejrzanych nie usprawiedliwia faktu, ¿e nosi je np. po³owa jakiej¶ grunwaldzkiej chor±gwi.

A nosi, bo to tanie, ³atwe i nie czuæ ¿e jest. Znów in¿ynieria wsteczna 'mam takie i chcia³bym teraz znale¼æ na to potwierdzenie'. Ludwiku i Sabo, nie têdy droga ;)
EwKa
Miniaturka wygl±da na pochodz±c± z którego¶ z wydañ "Cité de Dieu" z lat 70-tych XV wieku (mo¿e 1475 r.).
Czyli na Grunwald odpada. Dla rycerza/pazia/giermka te¿, bo na obrazku s± murarze. Po trzecie wcale nie jest powiedziane, ¿e te akurat murarskie czepki nie by³y z filcu.

Jedyny bobasek datowany na pocz±tek XV wieku znalaz³am na g³owie prawnika ( http://en.wikipedia.org/wiki/John_Cottesmore )
EO
CYTAT(Gwyn @ 11:09 28.08.2009) *
Wygl±dana druga po³owê XV. Nie chodzi o to, ¿e nie wystêpowa³y takie urz±dzenia, a o to, ¿e u wspó³czesnych 'odtwórców' wystêpuj± nieporównanie czê¶ciej ni¿ w materiale ¼ród³owym. Czyli to, ¿e uda siê komu¶ znale¼æ jedno przedstawienie na dziesi±tki czy setki przejrzanych nie usprawiedliwia faktu, ¿e nosi je np. po³owa jakiej¶ grunwaldzkiej chor±gwi.

O, to to w³a¶nie. Zw³aszcza ¿e konia z rzêdem temu, kto znajdzie przedstawienie ³±cz±ce taki lniany czepek z eleganckim, rycerskim, watowanym strojem czy filcow± czapk± z d³ugim noskiem. W ikonografii czepki w ogóle pojawiaj± siê od po³. XIV w. incydentalnie, i to u specyficznych postaci.

Powtarzam w³a¶ciwie opinie EwKi i Gwyna, ale to z rado¶ci, ¿e kto¶ oprócz mnie zwróci³ na to uwagê :D

Pozdrawiam,
EO
Wojciech Radzki
A ja znalaz³em taki zestaw czepek + czapka. Datowanie o ile pamiêtam II po³. XV w.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Pozdr
WR
EO
No ale nie jest to elegancki strój rycerski, mimo wszystko, tylko zbir-oprawca...
Wojciech Radzki
No jasne. Tak wrzuci³em, bo pasuje do tematu. ;)
Pozdr
WR
EwKa
Tu widaæ w g³êbi rycerza co ma czepek lniany/jedwabny (?) na g³owie, chyba z 3 a nie z 2 czê¶ci, ubranko tak jest modne na lata 40-60te XIV wieku. To jest Anglia.
EO
Przyk³adami anegdotycznymi mo¿emy siê zasypywaæ w nieskoñczono¶æ, nie zmienia to faktu, ¿e en masse lniany czepek na okres 1350-1410, powiedzmy, jest elementem stroju spotykanym bardzo rzadko (wnioskuj±c z rze¼b, nagrobków i ikonografii). Przynajmniej przeze mnie spotykanym, mo¿e kto¶ ma dostêp do jakich¶ ilustrowanych kronik i fresków, gdzie nosz± to wszyscy smile.gif
EwKa
nie tyle anegdotyczny ten przyk³ad co pokazuj±cy pewn± granicê w wystêpowaniu tego nakrycia g³owy u co lepiej sytuowanych panów. Tak jak zaznzczasz do 1350 roku jeszcze mo¿na uznaæ, ¿e mo¿liwy jest rycerz w lnianym czepku. Po ju¿ nie. Tylko klecha/prawnik i to jako "rodzynek".
lewa
Nie chodzi³o mi o to, by udowodniæ stosowanie czepków u rycerzy, czy bogatych. Kto¶ pisa³, ¿e koniec XIV i XV to ju¿ lata gdzie czepków nie u¿ywano. Na celu mia³am jedynie przedstawienie, ¿e to nie prawda. I nie chodzi o to, kto go ma na g³owie, tylko o to, ¿e ma go ktokolwiek. Robotników te¿ mo¿na odtwarzaæ. I dlatego, ¿e to jedno z niewielu przedstawieñ, zgodzê siê z faktem, ¿e takie stosowanie czepków jak robi± to dzi¶ dobre nie jest i fakt, ¿e na Grunwaldzie wygl±da to tak, a nie inaczej mnie równie¿ w oczy razi.
Pozdrawiam
NumLock
Ponawiaj±c pytanie, które w temacie ju¿, gdzie¶ pad³o : czy sznureczki pod podbródek do czapeczki typu " bobasek " mog± zostaæ doszyte ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.