Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ³ucznictwo a wada wzroku
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
Krzychu(Czarny)
Wow! Witam!

Hardkorowe odpowiedzi! bigsmile2.gif Ja mam wrodzon± wadê, asymetrie - przedmioty mi sie rozmazuj± ( -2, -1,5) i da³em sobie spokój ze strzelaniem szczerba.gif . A jak radzicie sobie z okularami?? U¿ywacie ich na turniejach? Nie s± zabronione?

Pozdrawiam,
Krzychu
Wilka
Wiesz... Ja jestem przed swoim pierwszym turniejem i jakby mi zabronili je nosiæ to by³abym ¶lepa jak nietoperz smile.gif !!
Pozdrawiam!
Oswald
Hmm, w mojej jeszcze niezbyt d³ugiej kraierze w RR nikt na moje okulary nie narzeka³ :P , i raczej nie wydaje mi siê, ¿eby kto¶ kogo¶ nie wpu¶ci³/wywali³ z turnieju z powodu okularów - ludzie!, troche zdrowego rozs±dku!!!

No chyba, ¿e kto¶ chce byæ ultra :P - no cóz, ja musze nosiæ okulary i mi z tym dobrze - na soczewki móglbym sie przerzuciæ, ale nie chce devil.gif (a do¶æ wysoki koszt soczewek przy moim skomplikowaniu wady to jeszcze inna bajka :P ).

Co do okularów, có¿, mozna czasem zostaæ poproszonym o zdjecie okularów- np. do historycznego zdjêcia itp. ale to inna sprawa i jak najbardziej jest to wtedy zrozumia³e smile.gif

Pozdro, Tasi
Peter von Opperau
co do odruchu obronnego oka: wielu okulistów uczy zak³adania soczewek i patrzeæ przy tym bezpo¶rednio na soczewkê... ja te¿ tak nie umiem, spróbuj patrz±c prawym okiem maksymalnie w lewo (na nos) za³o¿yæ soczewkê na bia³ko obok oka i wtedy obróciæ oko w prawo, soczewka sama "zak³ada siê" po kilku ruchach góra-dó³, prawo-lewo okiem smile.gif
GrIaN
Witam

moja wada opiewa w granicach -3lewe - 12,5 prawe crazy.gif z ³uku strzelam dopiero od niedawna ale nie widze przeszkod aby wada wzroku miala ku temu byc bariera dunno.gif poprostu sami w sobie tworzymy ta bariere, gdy tracimy ochote jak nam w strzelaniu nie wychodzi;) lubie grac poza tym w darta. Przy tej grze mozna sobie niezle oko wyrobic i przede wszystkim nabrac skupienia i nauczyc sie celnosci icon_arrow.gif do strzelania nosze zarowno okulary a takze szkla kontaktowe wszystko zalezy od miejsca gdzie sie strzela przynajmniej takie jest moje spostrzezenie.!! a poza tym podczas strzelania czy to z ³uku czy z kuszy czy tez z innej broni smile.gif moza wyrobic sobie oko i gdzies tez doczytalem ze nawt moze poprawic sie nam wzrok, aczkolwiek to zalezy juz od naszego organizmu;)!! pozdrawiam
GrIaN
przepraszam powinno byc -3 lewe i -2,5 prawe cool.gif bo wyszedlbym na totalnego slepote majac -12,5 bigsmile2.gif
Kasia
Pozwolicie, odezwê siê...
(-)10 ,0 (albo wiêcej) na oba ¶lepia. Nie wiem dok³adnie ile, wa¿ne jest ¿e dno oka jest OK. Ostatnie strzelanie: z oko³o 15 metrów, cel - misiurka zawieszona na rêkoje¶ci szabli wbitej w ziemiê (nie, to nie moja szabla, ja swojej tak nie traktujê ). Trzy serie strza³ów po 5 ka¿da. Dwa w celu(szabla le¿y)/dziesiêæ minê³o misiurkê o kilka cm/dwa posz³y bokiem. Na oczach soczewki (-)5,5. I co ? :-) Bo wiecie, ja nie celujê, to ma trafiæ...Szkoda tylko ¿e mam czas poæwiczyæ raz na parê miesiêcy.
Poza tym je¿d¿ê konno od 11 roku ¿ycia (tzn od 23 lat). Po³owa mojej pracy zawodowej wi±¿e siê z koñmi.
Pozdrawiam krótkowidzów.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.