Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: przeszywka
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
robert w. Wielki
Trudno powiedzieæ- rzadko mo¿na spotkaæ przeszywkê na ikonografii...¼rud³a pisane raczej nie opisuj± konstrukcji, a co jak s±dzê wa¿niejsze dla ciebie wygl±du...tote¿ obawiam siê ¿e jedyn± drog± jest pój¶æ w analogiê do zachodnich..
S±dzê jednak, ¿e pewne przes³anki, mo¿na jednak wysnuæ; je¶li zbrojny ma na obrazku naramienniki, to raczej nie ma pod spodem modnych na zachodzie bufek..
Co do uk³adu przeszyæ-nie kto wie? bum.gif
Rugiewit
CYTAT(Seth @ 23:42 20.12.2007) *
A ja tak wracaj±c do kwestii budowy przeszywki wrzucê przy okazji pytanie:

Czy zapiêcie prostej przeszywanicy na XV na paski bêdzie mroczne?
Je¶li niekoniecznie, prosi³bym o jakie¶ ¼ród³o potwierdzaj±ce takowe zapiêcie; najlepiej ikonograficzne.

Widzia³em tak± przeszywanicê u draba z pocztu rycerskiego Wierzbiêty h. £odzia (za³±cznik)

Witam.
Chcia³bym od¶wie¿yæ temat zapiêcia przeszywanicy na paski.
Na w/w zdjêciu jestem ja sprzed kilku lat. Przeszywanicê zmieni³em na wi±zan± przez dziurki.
Ostatnio jednak robi±c wiosenne porz±dki znalaz³em tamt± niebiesk± ze zdjêcia.
Zapiêcia na klamry zrobi³em sugeruj±c siê szeroko rozpowszechnionym wzorem obecnym w wiêkszo¶ci "mediewalnych" sklepów internetowych.
Zastanawiam siê, czy to podobnie jak z krzes³ami z Afryki, rozpropagowany oddolnie wymys³ jednego cz³owieka, czy te¿ kto¶ to skopiowa³ z jakiej¶ ikonografii.

D³ugo szuka³em ikonografii lub zabytku przeszywanicy z okresu XIV/XV wiek zapinanej na klamry, ale nie znalaz³em.
Je¶li kto¶ widzia³ kiedykolwiek co¶ takiego, proszê o pomoc.
Cenne bêd± równie¿ negacje wystêpowania w/w zapiêcia jesli kto¶ czuje siê mocny w temacie i przejrza³ sporo ikonografi pod tym k±tem.
Z góry dziêkujê.
Jaros³aw.
robert w. Wielki
Nurtuje mnie taka kwestia: czy w popisach rot znajduj± siê informacje o przeszywkach ¿o³nierzy
zaciê¿nych?-mo¿e co¶ przeoczy³em ale w Grabarczyku nie natkn±³em siê , i ,
tu sedno nurtuj±cej mnie kwestii: dlaczego nie uwzglêdniono ich w spisach..?
Rugiewit
Ponawiam pro¶bê o pomoc w poszukiwaniach ¼róde³ na przeszywanicê zapinan± na klamry.
Kolega z Bractwa poratowa³ mnie takim szkicem z nagrobku:
http://img43.imageshack.us/i/0561362johanniiivonrapp.jpg/
to jednak przeszywanica zak³adana na zbrojê.

Szukam czego¶ zapinanego na klamry, stanowi±cego samodzieln± ochronê, lub zak³adanego pod zbrojê.

Mogê domy¶laæ siê z kontekstu ekonomicznego, ¿e przeszywanicê jako samodzieln± ochronê nosi³a g³ównie biedota pól bitewnych, a jako taka zapewne zapina³a j± na du¿o tañsze od klamer wi±zade³ka, ale to tylko gdybologia.
Borg
Do Roberta. To siê nazywa pu³apk± oczywisto¶ci. W inwentarzach rycerskich czêsto nie ma mieczy, podobnie jak w arsena³ach miejskich. S± zbyt oczywiste by o nich pisaæ. W popisach rot mamy napleczniki same... na logikê, po co pisaæ napier¶nik i naplecznik, skoro wystarczy napisaæ naplecznik i rozumie siê, ¿e kole¶ ma te¿ napier¶nik. Nie ka¿dy pisarz zna³ siê i zna³ s³owo kirys, czy inny odpowiednik.
Mo¿e dlatego pomija siê przeszywki, a mo¿e traktowano pewne elementy pikowane jako czê¶æ ubioru. Dublet to dublet, kto¶ mia³ we³niany, a kto¶ z mocniej podpikowany. Pisarza nie obchodzi³, bo za zniszczone ubranie nie zwracano pieniêdzy.
MagicWojtek
Hej
czy ktos ma jakies wykroje przeszywek na XIV/XV wiek?? Z czego zrobic wypych w takich przeszywek (myslalem o skrawkach materialu lub runo owcze.Amoze cos innego ?? ) Przeszywka nie ma byc gruba (mysle nad podobna do tej przeszywki: http://www.medieval-market.biz/details.php...war=153&s=1 ). Przeszywka bedzie uzywana pod platy
Laukon
Witam.

Ja mam pytanie bardziej praktyczne:
Jakiej grubo¶ci powinna byæ przeszywka zak³adana pod kolczugê aby dawa³a dobra ochronê. Nie chcia³bym nabyæ przeszywki zbyt cienkiej, a przez to s³abo amortyzuj±cej.

pozdrawiam
Laukon
Razoslaw
Nie ma na to pytanie uniwersalnej odpowiedzi. Zapytam "jaki miecz bêdzie dla mnie dobry?" Co odpowiesz nie wiedz±c nic o moich fizycznych mo¿liwo¶ciach, preferowanych sposobach walki i odtwarzanym okresie?
To zale¿y w jakich walkach masz uczestniczyæ, z czego chcesz j± wykonaæ, pod jak± kolczugê ma byæ zak³adana... i jaki masz próg bólu bum.gif
Nikodem
CYTAT(robert w. Wielki @ 16:01 12.02.2009) *
Przy czym tego rodzaju rozwi±zanie znano ju¿ co najmniej od drugiej po³ówki xv..

Takie rozwi±zanie, czyli kolcze rêkawy do przeszywanicy, na któr± zak³ada siê kirys p³ytowy? Przyznam szczerze ¿e o ile kolcze wstawki pod pachami widuje regularnie w XV wieku ju¿, to pe³ne kolcze rêkawy kojarz± mi siê raczej z XVI..XVII wiekiem (no chyba ¿e wtedy prze¿y³o to swój renesans/rozkwit z uwagi na mobilno¶æ tego rozwi±zania).

Poza tym, ci±gle siê mówi o tym ¿eby przeszywanice/arming dublet wykonaæ z przeszytych razem warstw materia³u. Ilu? Kilku.
No w³a¶nie - jaka by³aby najwygodniejsza ilo¶æ materia³u pod pancerz p³ytowy? 5? 10? 30?
Fionn
Zale¿y od grubo¶ci lnu/barchanu/bawe³ny.
Z mojego dotychczasowego do¶wiadczenia powiem,¿e jest to zazwyczaj przedzia³ 8-15 warstw.
Ale tak jak napisa³ razowiec jest to kwestia indywidualnych predyspozycji.
Nikodem
CYTAT(Fionn @ 15:52 08.11.2009) *
Zale¿y od grubo¶ci lnu/barchanu/bawe³ny.
Z mojego dotychczasowego do¶wiadczenia powiem,¿e jest to zazwyczaj przedzia³ 8-15 warstw.
Ale tak jak napisa³ razowiec jest to kwestia indywidualnych predyspozycji.

A czy mo¿e wiadomo ile takich warstw przepikowanych ze sob± mia³y orygina³y?
MeWho
witam,
Pierwsze moje pytanie dotyczy tego rysunku.

Chodzi mi o to, czy przeszywanica tego pana z prawej pod postaci± bezrêkawnika jest historycznie poprawn± interpretacj± rysunków Wagnera. Pisze na stronie, ¿e to I po³owa XVw. Jedynie co znalaz³em na potwierdzenie, to definicja acetonu. Czêsto przybiera³ formê bezrêkawnego pancerza (Leonid Tarassuk and Claude Blair, ?The Complete Encyclopedia of Arms & Weapons?)
Bo na jack'a mi to nie wygl±da, ale oczywi¶cie mogê siê myliæ.

Drugie pytanie dotyczy sprawy czysto technicznej, ale wolê siê zapytaæ, ni¿ pó¼niej mieæ 2*wiecej roboty.
Czy rêkawy w przeszywanicy mog± byæ wykonane z innego materia³u ni¿ korpus? Wydaje mi siê, ¿e jak najbardziej tak, ale.. mo¿e mi siê tylko wydawaæ, a pragn±³bym mieæ pewno¶æ :]

Z góry dziêkujê za wyrozumia³o¶æ.
Hubert z Poznania
Witam,
Mam dwa pytania odno¶nie tej przeszywanicy: przeszywanica
1. Nadaje siê pod kolczugê?
2. Co powiecie o twórcy tej przeszywanicy? (aketon.pl)
Makowski
Hubert z Poznania
Napisz do czego chcesz u¿ywaæ tej przeszywanicy czy do bohurtów czy pokazów. Poza tym napisz jaki wiek chcesz odtwarzaæ.
Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi.
Ja mam pytanie w sprawie przeszywki Arming dublet.
Czy bêdzie lepszy wybór na pe³n± zbrojê gotyck± i czy musz± byæ pufki czy nie maj± one wiêkszego znaczenia jak na tym zdjêciu:
Link
Czy lepiej bêdzie bez Link
I jeszcze jednia rzecz czy kupiæ w tej wersji http://www.medieval-market.com/pl/towar.ph...owar=61&s=1
Czy lepiej wersji warstwowej
http://www.medieval-market.com/pl/towar.ph...war=134&s=1
rvdy
Co do ostatniego pytania to zale¿y czy chcesz mieæ przeszywkê(nazwan± przez Ciebie wersj± warstwow±) czy modny arming dublet. Je¿eli pod pe³n± p³ytê to bardziej poprawny pod wzglêdem historycznym jest arming dublet. Bufki zale¿± od tego czy nie bêd± Ci przeszkadza³y przy naramiennikach(a raczej nie bêd±) i od tego czy je po prostu chcesz.
Makowski
Mam na my¶l ¿e mo¿na zamówiæ ka¿dy typ przeszywanicy z oferty medieval market w technice warstwowej czyli te¿ Arming dublet lub standardowa wersja o grubo¶ci cienka 1 warstwa wype³nienia i co bêdzie lepsze? To jak dobrze rozumiem to jak nie bêdzie Bufki to bêdzie historycznie na zbrojê gotyck±?
rvdy
Niewyobra¿am sobie arming dubletu szytego na wypych. Mija siê to z celem. Musi byæ warstwowy. Tak, bez bufek te¿ s± potwierdzenia w ikonografii-te¿ jest historycznie. Poczekaj jeszcze na potwierdzenie tego co pisa³em wy¿ej przez kogo¶ m±drzejszego smile.gif
Hubert z Poznania
Moje pytanie o przeszywanice nie aktualne,
dziêki wszystkim za odpowiedzi
pzdr
Jarl Ragnarr Thoresen
Witam.

Jak powszechnie wiadomo, we wczesnym u¿ywa siê pikowañców w romby. To chyba XI, ale niech bêdzie.

Zbieram strój z VII, nie chcê mroczyæ. Skórzany kaftan czy skórzany pikowaniec?
MeWho
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikWitam,
Natkn±³em siê na przedstawienie przeszywanicy z krótkimi rêkawami.
Tacuinum Sanitatis, 1390r.
Rads³awie
Czy do arming dubletów, pod szorc± folgow±, noszono jakie¶ dodatkowe wyt³umienie?
Czy dublet powinien byæ wystarczaj±co d³ugi aby szorca na nim spoczywa³a?
Pytam bo dublet z pierwszego posta wydaje mi siê bardzo krótki. Albo te z linka.
Zelman
Witam. Ja odno¶nie przeszywek mam takie pytanie - Jak± przeszywkê proponowaliby¶cie pod przysz³e blachy i kto móg³by takow± dla mnie wykonaæ? ¯eby by³a w miarê historyczna i mo¿liwie najbardziej funkcjonalna (nie ponton) na okres miêdzy XIV-XV. Nie chcê, ¿eby by³a jaka¶ bogata, ale jednak, ¿eby bez blach nie straszy³a za bardzo. Wiem, wybrzydzam, ale to moja pierwsza smile.gif
Stalord
Micha³ Szymañski, Sieradz. Blisko i wysoka jako¶æ oraz poprawno¶æ historyczna jego rekonstrukcji powinna Ciê zachêciæ. Znajdziesz kontakt na fb. Ma te¿ swoj± stronê w targowisku. Mistrz Michaszko, pozdrawiam! smile.gif
Shan
Witajcie,

Na wstepie wybaczcie brak polskich znakow, ale pisze akurat z komputera zamerykanizowanego...

Widzialem juz, ze ktos pytal o podobny wynalazek do tego:

http://i427.photobucket.com/albums/pp360/T...mingdoublet.jpg

Czy to to w ogole jest historyczne? Jesli tak, jak z datowaniem tego patentu?

Przyznam, ze troche mi nie leza odsloniete obojczyki i pachy w blachach z przelomu XIVtki i XVtki, oryginalnie bodajze zakrywane noszona pod nimi kolczuga, prawda? Kolcza plus blachy to troche sporo zeby w tym biegac i sie ruszac zgrabnie, dlatego szukam jakichs lzejszych sposobow na zasloniecie tych wlasnie miejsc.

Jesli to cos w ogole nie istnialo, to jak jest z naszywaniem fragmentow kolczej na pikowance (niewazne juz czy to bedzie arm. dublet, przeszywka, czy jak zwal tak zwal). W jakich latach to stosowano? Na obrazku z linka nie jestem w stanie okreslic, czy to jest przyszyte, czy przywiazane rzemieniem, czy jedno i drugie...

Pozdrawiam serdecznie
JakubW
CYTAT(Shan @ 11:06 01.10.2014) *
Witajcie,

Na wstepie wybaczcie brak polskich znakow, ale pisze akurat z komputera zamerykanizowanego...

Widzialem juz, ze ktos pytal o podobny wynalazek do tego:

http://i427.photobucket.com/albums/pp360/T...mingdoublet.jpg

Czy to to w ogole jest historyczne? Jesli tak, jak z datowaniem tego patentu?

Przyznam, ze troche mi nie leza odsloniete obojczyki i pachy w blachach z przelomu XIVtki i XVtki, oryginalnie bodajze zakrywane noszona pod nimi kolczuga, prawda? Kolcza plus blachy to troche sporo zeby w tym biegac i sie ruszac zgrabnie, dlatego szukam jakichs lzejszych sposobow na zasloniecie tych wlasnie miejsc.

Jesli to cos w ogole nie istnialo, to jak jest z naszywaniem fragmentow kolczej na pikowance (niewazne juz czy to bedzie arm. dublet, przeszywka, czy jak zwal tak zwal). W jakich latach to stosowano? Na obrazku z linka nie jestem w stanie okreslic, czy to jest przyszyte, czy przywiazane rzemieniem, czy jedno i drugie...

Pozdrawiam serdecznie

Istnia³o w 2 po³owie XV i w XVI wieku, zarówno przyszywane, jak i przywi±zywane rzemieniem.
Wpisz na Google arming doublet- na pewno znajdziesz.
Shan
OK, serdecznie dziêki. Szuka³em w³a¶nie, ale nie mog³em datowania co do samych elementów kolczych znale¼æ, bo sam dublet to jasne. Czyli raczej nie ma specjalnie patentów, ¿eby pachê i obojczyk zakryæ jako¶ raczej... Ale to inny temat, nie bêdê offtopa szerzy³. Jeszcze raz dziêki i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.