Ciekawi mnie sprawa kalarepy. Medievalna czy nie?
Je¶li kto¶ ma jakie¶ namiary na ¶redniowieczne gotowanie z u¿yciem warzyw a nie w³oszczyzny
to dzwiêcznym bêdê za informacje.
pozdrofka
No cóz, kalarepa nie jest na terenie Europy "medievalnym warzywkiem". Pochodzi z Ameryki Po³udniowej i na interseuj±cym nas terenie pojawi³a sie dopiero w XVIII wieku.
nazwa ³aciñska dla hardcorowców
Brassica oleracea var gangylodes
Pozdrawiam
[/b]
Panowie Gardawski i G±ssowski w ksi±¿ce "Polska Staro¿ytna i Wczesnoi¶redniowieczna" podaj±, ¿e na naszych terenach w X wieku by³y uprawiane: gruszki, jab³ka, ¶liwki wêgierki, wi¶nie, brzoskwienie, orzechy w³oskie, winogrona, bób, groch, soczewica, wyka, mak, rzepa, marchew, czosnek, koper, tykwa, arbuzy, ogórki i byæ mo¿e cebula.
Chyba klimat musia³ byæ u nas wtedy cieplejszy, bo i zbo¿a siano i zbierano dwa razy w roku.
By³ cieplejszy - to by³o w³a¶nie tzw. optimum klimatyczne, które umo¿liwi³o osadnictwo na Grenlandii i trwa³o do pocz±tku XIV w.