Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne] Historyczno¶æ upraw
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Sewerysz
Ciekawi mnie sprawa kalarepy. Medievalna czy nie?
Je¶li kto¶ ma jakie¶ namiary na ¶redniowieczne gotowanie z u¿yciem warzyw a nie w³oszczyzny smile.gif to dzwiêcznym bêdê za informacje.
pozdrofka
Radek
No cóz, kalarepa nie jest na terenie Europy "medievalnym warzywkiem". Pochodzi z Ameryki Po³udniowej i na interseuj±cym nas terenie pojawi³a sie dopiero w XVIII wieku. icon_sad.gif
nazwa ³aciñska dla hardcorowców devil.gif Brassica oleracea var gangylodes
Pozdrawiam[/b]
Dobrawka
Panowie Gardawski i G±ssowski w ksi±¿ce "Polska Staro¿ytna i Wczesnoi¶redniowieczna" podaj±, ¿e na naszych terenach w X wieku by³y uprawiane: gruszki, jab³ka, ¶liwki wêgierki, wi¶nie, brzoskwienie, orzechy w³oskie, winogrona, bób, groch, soczewica, wyka, mak, rzepa, marchew, czosnek, koper, tykwa, arbuzy, ogórki i byæ mo¿e cebula.
Chyba klimat musia³ byæ u nas wtedy cieplejszy, bo i zbo¿a siano i zbierano dwa razy w roku.
Hildr
By³ cieplejszy - to by³o w³a¶nie tzw. optimum klimatyczne, które umo¿liwi³o osadnictwo na Grenlandii i trwa³o do pocz±tku XIV w.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.