Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ZAKONY RYCERSKIE
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Stron: 1, 2
ROBIN CHODD
Z wyprawami krzy¿owymi zwi±zane by£O powstanie ZAKONÓW RYCERSKICH
bY£ tO jeden Z chakterystycznych przejawów ¿ycia religijno -politycznego w ¶redniowieczu. Po zdobyciu Jerozolimy przez Krzy¿owców
zrodzi³a siê potrzeba otoczenia sta³± opiek± pielgrzymów przybywaj±cych
z Zachodu i obrony zdobytych terenów przed naporem Suracenów. W tym
celu tworzono bractwa rycerskie pierwszym z nich byli Templariusze
maj±cy sw± siedzibê w poblizu ¶wi±tyni Salomona ; milito templi;.
Pod wzglêdem organizacyjnym nowe bractwo zosta³o poddane regule u³o¿onej przez Bernarda z Claivaux oprócz trzech ¶lubów ; ubóstwa,
czysto¶ci i pos³uszeñstwa cz³onkowie bractwa ¶lubowali broniæ ziemi
¶wiêtej przed niewiernymi. Templariusze w krótkim czasie stali siê
bardzo popularni . Po upadku Jerozolimy przenie¶li siê na Cypr a nastêpnie do Francji Zakon Templariuszy zosta³ zniesiony w 1312 roku
Popularno¶æ jak± pocz±tkowo cieszyli siê Templariusze by³a bo¿cem do
tworzenia innych zakonów tego typu. Tak wiêc z niemieckiego bractwa szpitalnego posiadaj±cego ju¿ od 1070 roku w jerozolimie swój szpital
i hospicjum dla pielgrzymów wy³oni³ siê Zakon Joannitów . Po zajêciu
Jerozolimy przez Turków Joannici przenie¶li siê na wyspê Rodos gdzie przebywali do 1522roku a wypêdzeni stamt±d przenie¶li siê na Maltê
i na tej podstawie nazywano ich Kawalerami Rodyjskiemi a pó¿niej Maltañskiemi . Po zajêciu Malty przez Francjê a nastêpnie przez Angliê
zakon uleg³ stopniowej likwidacji . Z niemieckiego bractwa szpitalnego
wywodzi siê równie¿ Zakon KR¿y¿acki za³o¿ony w 1190 do roku 1291 siedzib± krzy¿aków by³a twierdza Akkon a nastêpnie Wenecja sprowadzeni
przez Konrada Mazowieckiego do Ziemi Che³miñskiej w 1228 roku po³±czyli siê z inflanckimi kawalerami mieczowymi w 1237 zagarniaj±c stopniowo ziemie polskie.Kres ich potegi militarnej po³o¿y³a klêska pod Glunwaldem.W 1525 roku z Wielkim mistrzem Albrechtem na czele sekularyzowali siê i przyjêli protestantyzm.Rycerze wspomnianych zakonów ¶lubowali ubóstwo ale ich troska o maj±tek zakonny sta³a siê
przys³owiowa.Szczególn± s³awê zyskali sobie Templariusze nazywani
,,bankierami ¶wiata"" w ¶lad za bogactwem wdar³a siê do Zakonów rozpusta pijañstwo samowola i rozprê¿enie dyscypliny.
£azarz
Salve Fratres!
ROBIN CHODD-ie, nie chcê ciebie uraziæ, ale w twojej wypowiedzi jest duuu¿o nie¶cis³o¶ci lub przek³amañ.

cyt. Po upadku Jerozolimy przenie¶li siê na Cypr a nastêpnie do Francji Zakon Templariuszy zosta³ zniesiony w 1312 roku
Proponuje zajrzeæ dok³adnie w historie Zakonu Rycerzy ¦wi±tyni, po upadku królestwa Jerozolimskiego stolica zosta³± przeniesiona do Akki. Tam tez by³a g³ówna siedziba Zakonu w potêznej wie¿y zwanej Domem Templariuszy. Jej opis jak tez opis walk o Akke znajdziesz na stronie http://www.lazarus.zp.pl/index.php?s=Akka.html .

cyt. Popularno¶æ jak± pocz±tkowo cieszyli siê Templariusze by³a bo¿cem do
tworzenia innych zakonów tego typu.

Widzisz dla rycerzy by³a to nie popularno¶æ, ale powo³anie.

cyt. Po zajêciu Jerozolimy przez Turków Joannici przenie¶li siê na wyspê Rodos gdzie przebywali do 1522roku a wypêdzeni stamt±d przenie¶li siê na Maltê i na tej podstawie nazywano ich Kawalerami Rodyjskiemi a pó¿niej Maltañskiemi .
Tu te¿ du¿a nie¶cis³o¶æ - widzisz, braciszkowie najpierw bronili Akki, nastêpnie po jej upadku w 1291 roku przenie¶li siê na Cypr. W 1309 roku zdobyli Rodos. Czyli jak widzisz droga Zakonu ¶w. Jana na Malte by³a d³u¿sza.

cyt. Tak wiêc z niemieckiego bractwa szpitalnego posiadaj±cego ju¿ od 1070 roku w jerozolimie swój szpital i hospicjum dla pielgrzymów wy³oni³ siê Zakon Joannitów.
Mam nadzieje, ¿e co¶ ¼le przepisa³e¶.

cyt. Po zajêciu Malty przez Francjê a nastêpnie przez Angliê zakon uleg³ stopniowej likwidacji.
Ciekawe co by na t± informacje powiedzia³ obecnyWielki Mistrz Zakonu http://www.orderofmalta.org/

cyt. Z niemieckiego bractwa szpitalnego wywodzi siê równie¿ Zakon KR¿y¿acki za³o¿ony w 1190 do roku 1291 siedzib± krzy¿aków by³a twierdza Akkon a nastêpnie Wenecja sprowadzeni przez Konrada Mazowieckiego do Ziemi Che³miñskiej w 1228
Braciszkowie Zakonu Szpitala Naj¶wiêtszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie zanim trafili do Polski przez d³ugi czas przebywali na Wêgrzech. Rezydowali w ¦iedmiogrodzie na pro¶be króla wêgierskiego Andrzeja II dla obrony swoich wschodnich rubie¿y przed koczowniczymi plemionami Kumanów.

cyt. po³±czyli siê z inflanckimi kawalerami mieczowymi w 1237 zagarniaj±c stopniowo ziemie polskie.
Tu te¿ mam nadzieje, ¿e co¶ opu¶ci³e¶ w tek¶cie. Delikatnie mówi±c by³o to "troszke" inaczej.

cyt. Rycerze wspomnianych zakonów ¶lubowali ubóstwo ale ich troska o maj±tek zakonny sta³a siê przys³owiowa.Szczególn± s³awê zyskali sobie Templariusze nazywani
,,bankierami ¶wiata"" w ¶lad za bogactwem wdar³a siê do Zakonów rozpusta pijañstwo samowola i rozprê¿enie dyscypliny.

Wiesz - sam nie wiem co ci napisaæ. Móg³bym ci przytaczaæ s³owa regó³ zakonnych, na jakiej podstawie to piszesz? Mo¿e na podstawie protoko³ów przes³uchañ torturowanych braci. Tam lepsze rzeczy prokuratorzy pisali - mo¿esz napisaæ o burdelach zakonnych, kulcie diab³a, homoseksuali¼mie, ufo, strefie 51 i innych

Pozdrawiam
kewi
Autor zapomnial tez ze zakony nie powstawaly tylko w Ziemi Swietej, Rowniez na zachodze Europy powstawaly zakony grupujace rycerstwo do walki z niewiernymi(chodzi tu o 2 zakony hiszpanskie)-do reconquisty

A Inflanty?? Tam powstal Zakon Kawalerow Mieczowych, nie nalezy uogulniac tego tematu to tych popularnych z terenow Palestyny
Peruk
CYTAT
(chodzi tu o 2 zakony hiszpanskie)-do reconquisty  

Calatrava, Santiago, Montesa, Alcantara,Aviz. Tyle pamiêtam tak na szybko, a by³o ich jeszcze kilka

Pozdrawiam
Peruk
kewi
dzieki Peruk, a ja kojarzylem tylko dwa z nich,a o tamtych nie mialem pojecia respekt.gif
ale czlowiek sie nowych rzeczy ciagle dowiaduje
ROBIN CHODD
¿ród³a z których korzystano
Religie Wczoraj i Dzi¶
Autorzy ; Józef Keller , Wies³aw Kotañski,Edward szymañski,Witold Tyluch , Tadeusz ¿bikowski
przemowa prof dr Józef Keller
Iskry Warszawa 1971
W takim razie moje pytanie brzmi jaka by³a g³ówna rola tych ¿e Zakonów
po zakoñczeniu wypraw krzy¿owych jakie by³y dalcze ich losy ,które
z nich istniej± do dnia dzisiejszego?
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
które z nich istniej± do dnia dzisiejszego?

Jak skoñczyli Templariusze chyba wszyscy wiedz±. Joanici nadal istniej±. Krzy¿aków mo¿na jeszcze czasami spotkaæ pod Grunwaldem :-).

CYTAT
jaka by³a g³ówna rola tych ¿e Zakonów  
po zakoñczeniu wypraw krzy¿owych jakie by³y dalcze ich losy

Z t± rol± zakonów to bywa³o ró¿nie. Krzy¿acy np. byli dosyæ specyficznym zakonem. Zaczynali jak inni, ale szybko siê wynie¶li z Ziemi ¦wiêtej. W³a¶ciwie od pocz±tku terytorium ich dzia³ania by³a raczej Europa. Krzy¿akom marzy³o siê pañstwo zakonne. Jego tworzenie zaczêli od porozumienia z królem Wêgierskim, ale ten widz±c co siê ¶wiêci po jakim¶ czasie ich wygna³. Potem niestety zawitali nad Ba³tyk (dalszy ci±g ju¿ chyba wszyscy znaj±). Innymi specyficznymi cechami by³o to, ¿e by³ to zakon jedno narodowo¶ciowy (zdarza³y siê wyj±tki, ale nieliczne) i, ¿e by³ wspierany przez w³adców niemieckich.

To tak skrótowo. Mam nadziejê, ¿e wypowiedz± siê osoby które znaj± historiê zakonów znacznie lepiej ni¿ ja.

Pozdrawiam
Nataniel
Tomic
O zakony dzi¶(wszystkich, albo prawie wszystkich i nie tylko rycerskich)
W 1996 Jan Pawe³ II: "Vita consecrata" (archortacji aposturogalnej)
- instytuty zakonne oddane kontemplacji
- instytuty zakonne oddane dzie³om apostolskim
- instytuty ¶wieckie
- stowarzyszenia ¿ycia apostolskiego
- stan dziewic, pustelników, wdów po¶wiêconych Bogu
Niektóre zakony z rocznika papieskiego "Manuare conteficio"
Zakony mnisze:
- antonianie, bazylianie, benedyktyni 1500 lat (ordo sancti benedicti)
- cystersi (sacer ordo cisterciecsis), hieronimici
- kameduli (kongregacja wewn±trz benedyktynów podlegaj± opatowi Benedyktynów), kartuzi (odro cartusiensis), mechitary¶ci
- paulini (ordo sancti pauli primi eremite), studyci, trapi¶ci
- benedyktynki, kamedu³ki
Zakony kanonickie:
- augustianie (ordo sancti Augustini) od ponad 50 lat próbuj± odtworzyæ strukturê w Polsce
- norbertanie (odro Premonstratensis)
- Kanonicy regularni lateraneñscy,
- Krzy¿a ¶wiêtego
- zakony nie istniej±ce Bo¿ogrobcy (wersja rycerska istnieje, ¿eñska te¿ bogaty klasztor w Miechowie dlatego Miechowici), duchalcy, krzy¿owcy z czerwon± , Markowie (Kawalerowie od Pokuty)
Zakony ¿ebrz±ce (mendykanckie):
- bonifratów
- dominikanie (odro predicatorum, {Domininanes Canes Domini}) na ko¶cio³ach czasem znajduj± siê psy z pochodni±
- franciszkanie (odro fratrum minorum) 2 nurty:
1) konwentualny - z³agodzenie przepisów (np. Maksymilian Kolbe)
2) obserwanci (bernardyni)
Taki podzia³ jest od XVI w. kiedy to papie¿ to usankcjonowa³ w XIX Leon XIII z³±czy³ te 2 nurty ale w Polsce siê podzia³ utrzyma³.
- W XVI w. Kapucyni, reformaci, rekolekci, diskalczaci
- karmelici (od XVI w. Góra Karmel. Przeprowadzono reformê: ¶w. Teresy Wielkiej i ¶w. Jana od Krzy¿a
a) bosi (ordo carmelitarum discalceatorum)
B) trzewiczkowi (odro fratrum Beate Marii Virginis de Monte Carmello)
- mercedarze, serwici, minimici
- trynitarze - od wykupu niewolników, bia³e habity, czerwono niebieskie krzy¿e
- rochici - opiekowali siê chorymi na zarazê. Powstali w XVIII gdy przysz³a zaraza wyginêli
Klerycy regularni:
- barnabici
- jezuici skrót polski: TJ, ³ac.: SI [Societas Iesu] zakon w ko¶ciele katolickim, za³o¿ony przez hiszpañskiego Baska, ¶w. Ignacego Loyolê (1491-1556), a zatwierdzony przez papie¿a Paw³a III w 1540 r. Znaj± kilka jêzyków co najmniej 2 perfekcyjnie, koñcz± ¶rednio 2 ¶wiecki fakultety, s± mobilni, ¿yj± w ubóstwie, dobrze lokuj± pieni±dze. Burbonowie ich bardzo nie lubili przetrwali dziêki carycy Katarzynie. Przetrwali w ZSRR jako jedyni. o. Niglot - ksi±¿ka o Jezuitach na Bia³orusi. Hitlerowcy wybijali najpierw inteligencjê i jezuitów. Maj± kilka uniwersytetów w Ameryce George Town, maj± 3 obserwatoria astronomiczne, dziêki którym Chiny maj± kontakt ze ¶wiatem katolickim, Prowadz± badania naukowe. Nie s³yszy siê o zdradach w¶ród nich. o. Ludwik Grzebieñ ksiêga pami±tkowa Jezuitów. Gdy wypu¶cili Jezuitów z Dachau pojechali do Zambii. Nie obejmuj± funkcji urzêdowych chyba ¿e nie ma nikogo innego na to stanowisko jak biskupstwo na Syberii. G³ównie prowadz± szko³y, najlepsze polska szko³a przedwojenna Hysus teraz liceum w Gdyni. W Polsce s³abo siê rozwinêli. 10% ka¿dego niemal zakonu to Polacy ale nie Jezuitów. S³u¿ba jest trudna nowicjat - ¶luby - teologia - filozofia - fakultety - kap³añstwo.
- kamilianie
- pijarzy
- somaskowie
- teatyni
- komuni¶ci
Zgromadzenia zakonne: (jest ich bardzo du¿o szczególnie ¿eñskich)
Albertyni (¶w. Albert Kulowski), Bracia Serca Jezusowego (kierowcy), Bracia szkolni, Chrystutsowcy (Zakon Polski), Dolory¶ci, Duchacze, Józefici, Mali Bracia (powo³ani do najgorszych pos³ug, Praga), Ma³e Siostry, Marianie (w Licheniu redaktor tygodnika powszechnego Adam Póllicki) Michalici (Pow¶ci±gliwo¶æ i Prawo br J. Chrapek by³ ich genera³em), Oblaci, Ononi¶ci, Pasjoni¶ci, Redemptory¶ci, Soletyni, Salezjanie (Salezjanin Diolo Bosco), Salwadorianie, Werbi¶ci, Zmartwychwstañcy (XIX wieczne zgromadzenie) Misjonarze Klaretyni, Misjonarze ¶w. Rodziny, Pauli¶ci, Ali¶ci, Sercanie, Sercanie biali
Instytuty ¶wieckie:
Opus Dei - promuj± naukê, dobre wychowanie, ambitnych uczniów, wiele ¿eñskich, (pra³atura personalna) s± 2 takie w Polsce
Stowarzyszenia ¿ycia Apostolskiego:
Filipini (Oratorianie), Lazary¶ci (Wincentego a Paulo), Ojcowie Biali, Patlotyni, Sulpicianie,
Zakony Rycerskie
4) Zakony rycerskie
- Joannici (kawalerzy rodezyjscy, maltañscy, cypryjscy)
- Templariusze
- NMP domu niemieckiego (krzy¿acy dzi¶ Niemcy i Austriacy zajmuj± siê szpitalnictwem)
- Bracia dobrzyñscy
- Hiszpañscy du¿o, du¿o
- Kawalerzy mieczowi
AdamS
CYTAT(Nataniel)
Witam
Jak skoñczyli Templariusze chyba wszyscy wiedz±. Joanici nadal istniej±. Krzy¿aków mo¿na jeszcze czasami spotkaæ pod Grunwaldem :-).  

chyba nie tylko pod grunwaldem smile.gif
z tego co wiem to zakon istnieje nadal .... siedziba chyba niemcy lub szwajcaria (nie kaszubska ;) )
nawet kidys strone o nich znalazlem ......
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Zakony dzi¶
(...)
Zakony Rycerskie (jak wy¿ej)

Hmm, ciekawy spis, ale co np. franciszkanie czy karmelici mieli wspólnego z krucjatami i walcz±cymi zakonami smile.gif ?
Pozdrawiam
Nataniel
Przemur
CYTAT(Nataniel)

O ile mi wiadomo Krzy¿aków mo¿na spotkaæ nie tylko pod Grunwaldem, gdy¿ zakon nadal istnieje i ma siê nie¼le.Przynajmniej tam mówi³ ich obecny Wielki Mistrz ( oczywi¶cie mówi³ po niemiecku...). Nie jestem pewien, ale zdaje siê, ¿e maj± siedzibê w Tyrolu i z tej chwili zajmuj± siê g³ównie dzia³alno¶ci± charytatywn±. Nie, ¿ebym zna³ historiê zakonów, ale kiedy¶ widzia³em w TV jaki¶ reporta¿ na ten w³a¶nie temat. Nie na Discovery, w TVP icon_wink.gif
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
chyba nie tylko pod grunwaldem  

Kiedy¶ bia³e p³aszcze powiewa³y na ka¿dym podwórku (no có¿ dzieci nie musza znac historii, a p³aszcze wygl±da³y bajer), ale teraz modne s± power rangers itp. badziewia smile.gif .

CYTAT
z tego co wiem to zakon istnieje nadal .... siedziba chyba niemcy lub szwajcaria (nie kaszubska ;) )  
nawet kidys strone o nich znalazlem

Te¿ kiedy¶ czyta³em, ¿e Krzy¿acy nadal istniej± ale jako¶ nie mog³em trafiæ na konkretne informacje.
Pozdrawiam
Nataniel
Gloria z Krakowa
Chyba bêdzie ciê¿ko trafiæ, bo zdziesi±tkowanym panom szpitalnikom jako¶ przesta³o zale¿eæ na rozg³osie i popularno¶ci bigsmile2.gif Z tego co wiem obecnie zajmuj± siê tym, co mia³o stanowiæ ich pocz±tkowe za³o¿enie, czyli opiek± nad chorymi i potrzebuj±cymi.

p. s. Tomic, masz przepiêkny awatarek! Z moj± ulubion± postaci± historyczn± bum.gif
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
O ile mi wiadomo Krzy¿aków mo¿na spotkaæ nie tylko pod Grunwaldem, gdy¿ zakon nadal istnieje i ma siê nie¼le.Przynajmniej tam mówi³ ich obecny Wielki Mistrz ( oczywi¶cie mówi³ po niemiecku...).

Ciekawi mnie czy istnia³a ci±g³o¶æ historyczna tego zakonu, czy tez owi krzy¿acy to wynalazek ostatnich lat.
Pozdrawiam
Nataniel
AdamS
CYTAT(Nataniel)
Witam
Ciekawi mnie czy istnia³a ci±g³o¶æ historyczna tego zakonu, czy tez owi krzy¿acy to wynalazek ostatnich lat.
Pozdrawiam
Nataniel

z tego co pamietam to nie bylo rzadnej "przerwy" i zakon ma "ci±g³o¶æ"
Andrzej Siejeñski
Witam
Korzystaj±c z tego, ¿e temat siê rozrusza³ chcia³bym zadaæ jedno pytanko, które nurtuje od jakiego¶ czasu moich znajomych (i mnie te¿). Jak to by³o ze strojami Joannitów, kiedy czerwone kiedy czarne?
Pozdrawiam
Nataniel
P.S.
CYTAT
p.s.Gloria -to tez mój ido

Dobra wyka¿ê siê totaln± ignorancj± ale kto to jest?
Tomic
to jeszcze do krzyzaków-Zakon istnieje do dzisiaj, a jego obecn± siedzib± jest Dom Zakonny w Wiedniu. Ma ono swe domy równie¿ w Niemczech, W³oszech, S³owenii, Czechach, S³owacji, Belgii i Holandii. Zakon kieruje parafiami, prowadzi pracê duszpastersk±, sprawuje opiekê duchow± w szpitalach zakonnych, prowadzi ró¿ne placówki s³u¿by zdrowia, domy starców i domy dziecka. Pe³na nazwa zakonu obecnie brzmi: Bracia i Siostry Zakonu Niemieckiego Naj¶wiêtszej Marii Panny w Jerozolimie
AdamS
hmmmm tez mnie bardzo ciekawi temat joanitow a malo znalazlem ....
slyszalem 2 rzeczy ......
ze kolory byly po 2 stronach ciuchow .... z jednej czerwone z drugiej czarne
a drugie zaslyszane ze "cywilne" ciuchy byly w innym kolorze niz bojowe ......

ale to tylko jakies plotki i nie wiem na ile to prawda .......
Tomic
Wed³ug niektórych historyków syn Wlada(albo sam Wlad ) pomaga³ Sobieskiemy pod Wiedniem smile.gif
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
pan na awatarku Tomica to hospodar wo³oski Vlad "Tepes" Drakula

Tak w³a¶nie my¶la³em, tylko zmyli³o mnie to, ¿e mo¿e byæ czyim¶ idolem (znam co nieco historiê tego pana i nie chodzi mi bynajmniej o jego wyczyny „wampiryczne” znane z tylu filmów).

CYTAT
ze kolory byly po 2 stronach ciuchow .... z jednej czerwone z drugiej czarne

Takie zestawienie kolorów jest bardzo czêste, sam mam taki p³aszcz ale nie s±dzê aby akurat o to chodzi³o.

CYTAT
a drugie zaslyszane ze "cywilne" ciuchy byly w innym kolorze niz bojowe ......

Ta wersja najbardziej do mnie przemawia, tylko, ¿e widzia³em rysunki zakonników w obu kolorach z broni±.

Dziêki za wie¶ci o krzy¿akach (dobrze wiedzieæ gdzie czai siê wróg bigsmile2.gif .

Pozdrawiam
Nataniel
Gloria z Krakowa
CYTAT(Tomic)
Wed³ug niektórych historyków syn Wlada(albo sam Wlad ) pomaga³ Sobieskiemy pod Wiedniem smile.gif

Zaraz, najpierw W³adys³awowi i Hynyademu pod Warn±, potem Sobieskiemu pod Wiedniem... To mo¿e on rzeczywi¶cie by³ (jest) nie¶miertelny?! szczerba.gif Chocia¿ jeszcze zale¿y który syn Vlad którego ojca Vlada, bo tam by³y same Vlady cool.gif

Przepraszam za dygresje. Mo¿e sobie za³o¿ymy jaki¶ temat o Drakulach?
kewi
ciekawe bylyby reakcje naszych rodakow gdyby sprubowali zalozyc swoja placowke w Polsce

moglby ktos zamiescic jakies inforacje na temat organizacji zakonow rycerskich, struktury dowodzenie itp
AdamS
CYTAT(Nataniel)
Ta wersja najbardziej do mnie przemawia, tylko, ¿e widzia³em rysunki zakonników w obu kolorach z broni±.  

a masz moze te rysuneczki (z datowaniem bo moze to zalezalo od okresu ) ????
chetnie bym popatrzyl .....
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
a masz moze te rysuneczki

Niestety posz³y w niebyt razem z przeinstalowanym systemem (no có¿, nie jestem informatykiem bigsmile2.gif ), ale w poni¿szych linkach mo¿na co¶ znale¼æ (dzia³: Historia). Zdecydowanie widaæ podzia³ na ciuchy cywilne (czarne) i bojowe (czerwone) tak wiêc chyba mo¿na przyj±æ, ¿e tak by³o (a ¿e Joannici rycerzami byli to i przy ciuchach cywilnych mogli nosiæ broñ). Co ciekawe na strojach bojowych maj± krzy¿ ¶w. Jerzego a nie maltañski (bia³y na czerwonym polu).

Dwa linki dotycz±ce obecnej dzia³alno¶ci Zakonu Maltañskiego (Joannici). Trochê historii te¿ jest.
http://www.orderofmalta.org/
http://www.zakonmaltanski.pl/

Najciekawsze jest to, ¿e jest to organizacja exterytorialna (maj± w³asne prawa, paszporty a nawet monety).

Pozdrawiam
Nataniel
Tomic
CYTAT(kewi)
ciekawe bylyby reakcje naszych rodakow gdyby sprubowali zalozyc swoja placowke w Polsce

moglby ktos zamiescic jakies inforacje na temat organizacji zakonow rycerskich, struktury dowodzenie itp

troszke nazewnictwa
Rangi zakonne.

Jurysdykcje
Baliwat
Komandoria
Delegacja
Wielki Baliwat
Wielka Komandoria
Przeorat
Komandoria Dziedziczna
Przeorat
Rady
Rada Wykonawcza
Wielka Kancelaria
Magisterial
Wielka Rada
Rada Najwy¿sza
Rangi/Kategorie
Komandor
Dama
Wielki Komandor
Wielki Krzy¿ak
Wielki Oficer
Rycerz
Oficer £aski
Oficer Sprawiedliwo¶ci
Wy¿si Oficerowie
Ja³mu¿nik
Archiwista
Baliw

Kanclerz
Komandor
Stra¿nik Krzy¿a
Kustosz Insygniów
Delegat
Genealog
Wielki Ja³mu¿nik
Wielki Archiwista
Wielki Baliw
Wielki Kapitularz
Wielki Kanclerz
Wielki Komandor
Wielki Kustosz
Wielki Genealog
Wielki Szpitalnik
Wielki Inkwizytor
Wielki Marsza³ek
Wielki Mistrz
Wielki Przeor
Wielki Registrator
G³ówny Herold
Komandor Dziedziczny
Szpitalnik
Inkwizytor
Sêdzia Herbowy
Sêdzia,
Stra¿nik Pieczeci
Stra¿nik Prywatnej Pieczcie
Marsza³ek
Przeor
Skarbnik
Referendarz
Senior
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Oficer czosnek

Hmm, a na czym polega funkcja tego pana bigsmile2.gif ?

Widzê, ¿e ju¿ poprawi³e¶. Czasami op³aca siê stosowaæ polskie znaki (dla tych co nie zauwa¿yli by³o Oficer L-a-s-k- i, jest £aski cool.gif ). Czy kto¶ w koñcu wywali wyraz l-a-s-k-a z listy wyrazów zakazanych?

Pozdrawiam
Nataniel
kewi
no niezle, ladny spis tytolow, funkcji
ale lepsze jest to ze ten caly system dzialal i to dosc niezle
te co tu zostaly podane odnosza sie do jakiegos konkretnego zakonu czy ogolnie???????
Banita
Gdzie sa Krzy¿acy - nie wiem. Ale martwi mnie to, gdzie bêd± smile.gif
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.p...ml?id_news=9609

Martwi mnie jeszcze ten cytat:
CYTAT
Zale¿y nam na odk³amaniu historii krzy¿aków, ¿eby nie kojarzyli siê wy³±cznie z tym, jak ich opisa³ Henryk Sienkiewicz. Idea budowy centrum pojednania w Europie jest bardzo potrzebna. Rozmawia³em o tym z Brunonem Platte, aktualnym wielkim mistrzem krzy¿ackim. Obecnie nie jest to zakon rycerski, ale szpitalny - dodaje Arkadiusz Binnebesel z Malborka.
kewi
z tego ci wiem Zawisza zginal z rak tureckich , ale szczegolow nie znam
AdamS
CYTAT(kewi)
z tego ci wiem Zawisza zginal z rak tureckich , ale szczegolow nie znam

w 1441 albo cos kolo tego .....
£azarz
Salve Fratres!

Wszelkie informacje na temat Niemieckiego Zakonu znajdziecie na stronie http://www.deutscher-orden.at/ . Zakon dzia³a i ma siê ca³kiem dobrze.

Odno¶nie Zawiszy i jego smierci to warto przypomnieæ sobie historie tego rycerza, gdy¿ znów za chwilê przeczytamy informacje ¿ywcem wziête ze "Strefy 51".
Zawisza z Garbowa herbu Sulima zwany Czarnym. Panowie na Garbowie pieczêtowali siê herbem Sulima. By³ to orze³ czarny na ¿ó³tym tle, a pod nim trzy kamienie w polu czerwony. Zawisza urodzi³ siê w ma³ej wsi Grabów obok Sandomierza jako syn Biernata z Grabowa. Daty urodzenia nie znamy, musia³ jednak w okresie wojny Polsko-krzy¿ackiej byæ mê¿em znacznym, a wiêc dojrza³ym, skoro D³ugosz wymienia go na pierwszym miejscu w¶ród najznakomitszych rycerzy polskich:

Arma tua flugent, sed non hic ossa quiescunt
Divae memoriae miles, o Zavischa Niger!
L¶ni twój herb, ale twoje nie spoczywaj± tu ko¶ci Zawiszo Czarny, wieczystej s³awy rycerzu!

(z "Kronik" Jana D³ugosza)

Oko³o roku 1410 o¿eni³ siê z Barbar±, córk± Piotra Ro¿ena, Herbu Gryf, pana zameku w Ro¿nowie. Po ¶lubie Zawisza otrzyma³ ten zamek wraz z posagiem w wysoko¶ci trzech tysiêcy grzywien. Po zwyciêstwie grunwaldzkim wyst±pi³ z propozycj± zawarcia pokoju miêdzy królem polskim i królem wêgierskim Zygmuntem Luksemburskim (uk³ad w Lubowli 1411). W 1412 r. uczestniczy³ wraz z królem W³adys³awem Jagie³³± w uroczystym zje¼dzie monarchów w Budzie, wystêpuj±c równie¿ jako uczestnik zorganizowanego przy tej okazji wielkiego turnieju rycerskiego. Jako uznany autorytet moralny i ¶wietny dyplomata, a przez to jeden z najbardziej zaufanych ludzi króla W³adys³awa Jagie³³y zosta³ Zawisza wys³any w 1414 roku jako jeden z sze¶ciu pos³ów polskiej delegacji na sobór w Konstancji, gdzie ws³awi³ siê wystêpuj±c jako jeden z nielicznych obroñców sprawy i osoby Jana Husa. W 1415 roku towarzysz±c Zygmuntowi Luksemburskiemu w podró¿y do Perpignano w Hiszpanii pokona³ w g³o¶nym pojedynku s³ynnego rycerza hiszpañskiego Jana z Aragonii, wysadzaj±c z siod³a jednym uderzeniem kopii najprzedniejszego rycerza turniejowego zachodniej Europy. Utwierdziwszy w ten sposób s³awê niepokonanego i najznamienitszego rycerza w Europie, chêtnie by³ podejmowany na dworach w³adców europejskich. Nastêpnie jako starosta kruszwicki jedzie do Pary¿a z królem rzymskim i pozostaje tam przy nim przez pewien czas. W roku 1419 z ramienia Jagie³³y pos³uje do Zygmunta z pro¶b± o rêkê Ofki, wdowy po jego bracie, Wac³awie, królu czeskim. W 1420 roku zostaje mianowany starost± spiskim. Znowu pozostaje przy Zygmuncie, zajêtym walk± z husytami. Po klêsce poniesionej przez niego pod Kutn± Hor± os³ania odwrót i dosta³ siê do niewoli czeskiej podczas walk w obronie tzw. Niemieckiego Brodu. Z niewoli tej zosta³ wkrótce uwolniony, ponoæ za niezwykle wysokim okupem. W 1422 roku zostaje pos³em Króla Jagie³³y w Lubiczu. W 1423 z okazji uroczysto¶ci koronacyjnych czwartej ¿ony Jagie³³y - Sonki - w Krakowie Zawisza wyprawia ucztê w domu przy ul. ¶w. Jana dla królów rzymskiego, polskiego i duñskiego Eryka, ksi±¿±t mazowieckich, ¶l±skich, Ludwika Bawarskiego i innych dostojników. Potem wyjecha³ zapewne z królem Zygmuntem. Uczestnicz±c w roli dowódcy oddzia³ów najemnych w wyprawie Zygmunta Luksemburskiego na Turków w roku 1428, os³aniaj±c odwrót tego w³adcy z pola walki pod Golubacem (Go³±bcem), dosta³ siê Zawisza w niezwykle dramatycznych okoliczno¶ciach do tureckiej niewoli, po czym, jak mówi legenda, w równie dramatycznych okoliczno¶ciach zosta³ zamordowany. Podobno dwóch janczarów pok³óci³o siê o wysoko¶æ okupu jeden z nich chc±c za³agodziæ spór ¶ci±³ g³owe Zawiszy. Przyczynê ¶mierci Zawiszy Czarnego upatrywano jednak przede wszystkim w nieudolno¶ci króla Zygmunta Luksemburskiego, jako naczelnego dowódcy tej¿e wyprawy.

Jakim by³ Zawisza, tu najlepiej przytoczyæ s³ynnego kronikarza D³ugosza:

"Nie tylko w tej bitwie, w której pojmany zgin±³, ale we wszystkich wyprawach okazywa³ siê rycerzem dzielnym i znakomitym, s³yn±³ odwag± i wielkimi czynami, w których nikt mu nie dorównywa³. By³ za¶ w mowie s³odki i ujmuj±cy, tak ¿e nie tylko ludzi zacnych i szlachetnych, ale barbarzyñców nawet swoj± uprzejmo¶ci± zniewala³. Mia³ przede wszystkim ten rzadki w sobie przymiot, ¿e jak w bitwie naj¶mielszy zapa³, tak w radzie najumiarkowañsz± okazywa³ rozwagê. Godzien za swe bohaterskie dzie³a nie moich s³abych, ale i Homera samego pochwa³".

Zacnie o Zawiszy pisze te¿ Adam ¦winka, poeta i kanonik krakowski:

"Wola³ krew mê¿nie przelaæ, ni¿ ¿ycie ocaliæ."

Warto tez przytoczyæ fragment listu Zygmunta Luksemburskiego napisanego po ¶mierci Zawiszy do wielkiego ksiêcia Witolda:

"Rycerstwo straci³o w Zawiszy najzrêczniejszego i najobrotniejszego towarzysza i wodza. Jak to zreszt± ca³emu ¶wiatu wiadomo, najdzielniejszym by³ rycerzem, najdo¶wiadczeñszym wojownikiem i wielkim dyplomat±. Domagaj± siê jego znakomite czyny, a¿eby zmar³y ojciec w swych synach o¿y³ i w swoim potomstwie".

Zawisza mia³ dwóch synów, oddali oni ¿ycie swe w ostatniej krucjacie Króla W³adys³awa w 1444 roku pod Varn±.

Pozdrawiam
ROBIN CHODD
³azarz dziêki a wiadomo co¶ o imionach tych synów
kewi
wypasiona ta stronka o zakonie, a ich historia robi sie ciekawa
cytat apropo lat 90 XX wieku:
and Catholics who would like to fight for Christianity as members of the Teutonic Order

czyzby znowu zaczeli walczyc bigsmile2.gif
kewi
ej tam soba naprawde niezle rzeczy
wiecie ze zakon krzyzacki btyl przez pewnien okres czasiu trojreligijny ?? katolicko - luteransko-kalwinski!!!
ROBIN CHODD
hej kewi napisz co¶ wiêcej o tym czy w Angli te¿ dzia³y takie zakony?
a wiadomo co¶ o S³ynnych rycerzach wywodz±cych siê z nich?
czy ¶wiêty graall i rycerze okr±g³e sto³u to tylko bajeczki i legendy?
£azarz
Salve Fratres!

Niestety nie znam imion poleg³ych pod Varn± synów Zawiszy. Ale mam jeszcze kilka ksi±¿ek do przeczytania na ten temat, je¿eli tylko znajde napisze.

¦wiety Graal. Kielich istnia³ naprawde. Jak wygl±da³ tego nikt nie wie - móg³ byæ z drewna, gliny lub czego¶ nazwijmy to skromnego. Rodzina Jezusa nie op³ywa³a w dostatek. Ale mogê siê myliæ. Wiadomym jest, ¿e kielich by³ naczyniem, z którego Jezus pi³ przemienione w Krew wino podczas Ostatniej Wieczerzy. Józef z Arymatei mia³ przechowywaæ w nim krew Jezusa sp³ywaj±c± z przebitego w³óczni± boku przez centuriona Leonginusa (tu rodzi sie nowy temat - ¶w. W³ócznia). Kielich ten, obdarzony mistycznymi w³a¶ciwo¶ciami, zosta³ nastêpnie przez Józefa ukryty, by odnalaz³a go osoba godna ogl±dania jednej z naj¶wiêtszych tajemnic boskich.
Legenda g³osi, ¿e zosta³ on przywieziony do Wielkiej Brytanii do Glastonbury przez wy¿ej wspomnianego Józefa. Legendy arturiañskie opowiadaj± ¿e ¦w. Graal zosta³ odnaleziony przez "rycerza bez skazy" czyli Galahada . Dost±pi³ on tego zaszczytu wraz z dwoma innymi rycerzami Parsirfalem i z Sir Borsem. Najstarsza wersja legendy o Graalu Perceval ou le conte du Graal Chrètiena de Troyes (ok. 1182) oraz Le roman de l'estoire dou Graal Roberta de Borron (koniec XII lub pocz±tek XIII w.).

A tak szczerze mówi±c to podczas niedzielnej mszy mo¿esz poczuæ obecno¶c Graala przystêpuj±c do komuni ¶w.
„Gdy nadesz³a godzina, aby (Jezus) zosta³ uwielbiony przez Ciebie, Ojcze ¦wiêty, umi³owawszy swoich, którzy byli na ¶wiecie, do koñca ich umi³owa³, gdy spo¿ywali wieczerzê, wzi±³ chleb, b³ogos³awi³, ³ama³ i rozda³ swoim uczniom mówi±c: Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy, to jest bowiem Cia³o moje, które za was bêdzie wydane. Podobnie wzi±³ kielich wype³niony winem, dziêki sk³ada³ i poda³ swoim uczniom mówi±c: Bierzcie i pijcie z tego wszyscy, to jest bowiem Kielich Krwi mojej, Nowego i Wiecznego Przymierza, która za wielu bêdzie wylana na odpuszczenie grzechów. To czyñcie na moj± pami±tkê”.

Pozdrawiam
kewi
mimo ze rycerstwo angielsie bralo udzial w krucjatach ( np III z Ryskiem Lwie Serce ) to nie spotkalme sie a by stworzyli jakis zakon, skupiali si ebardziej na wojnach z Francja niz na obronie ziemi swietej, zreszta zdaje mi sie ze monarcha nie bylby przychylny tym zakonom ( np sprawa z biskupem beckettem)
Lazarus [D]
Salve Fratres!

Pewnym jest, ze braciszkowie Templariusze mieli na terenie GBi mnostwo posiadlosci w:
+Anglii
-Southwark
-London
-Shipley
-Baddesley
-Templecombe
-Warwick
-Aslakeby
-Alverthorpe
-Cheriton
-Penhull
-Thornton

+Walii
-Templeton

+Szkocji
-Blankradox
-Culthur

Poza tym w Anglii doszukac sie mozna takze istnienia Zakonu Sw. Tomasza z Akki, ktory mimo, ze mial swoja siedzibe w Ziemi Swietej rozkwital wlasnie na terenie Anglii. Za zalozyciela zakonu uznaje sie Ryszarda I, krola Anglii.

reszte mozna doczytac sobie tu:
http://www.the-orb.net/encyclop/religion/m...c/st._thos.html

Nie mozna rowniez zapomniec o naszych braciszkach ktorzy prowadzili swoje leprozoria, m.in. w Londynie

Pare zdjec posiadlosci braci Templariuszy w GB
http://rencorn.bryansk.org/britain.htm
Smok Migu¶
O Ivanhoe sie nie czytalo? O nie ladnie bigsmile2.gif W Anglii swoje komandorie mieli templariusze, co jest oczywiste i zrozumiale w ich roli bankierow Europy. Jak wiemy templariusze rekrutowali sie glownie z rycerstwa francusko jezycznego, no to kto mi powie jaki jezyk byl uzywany w czasach krucjat wsrod "angielskiej" arystokracji z normandzkimi korzeniami? bigsmile2.gif
a tu taki link ciekawy http://www.templariusze.org/london.htm
Co do Krzyzakow, to od dluzszego czasu szukaja miejsca w Polsce na swoja siedzibe, brane byly pod uwage zamki w Rynie i Radzyniu Chelminskim. Ostatnio goscili w Malborku. Warto odwiedzic siedzibe w Wiedniu, jest tuz obok katedry Stefana i obejrzec skarbiec zakonny.
Zas 19 czerwca w Slonsku spotkaja sie Joannici z Niemiec. Bedzie uroczysta msza w ocalalej kaplicy zamkowej. Mysle, ze warto sie tam wybrac, zaluje, ze to tak daleko od W-wy.
ROBIN CHODD
¿ród³a ; Jac?ues le Goff ; Kultura ¶redniowiecznej Europy;
Johon .H Mundy Europa ¶redniowieczna 1150 -1309 ,CHristoper Brodke
Europa ¶redniowieczna 962-1154
Mimo to nietrwa³e usadowienie krzy¿owców w palestynie by³o pierwszym przyk³adem europejskiej kolonizacji Kiedy Urban 2 w Clemont w r.1095
rozniesi³ ogieñ kurcjaty kiedy ¶w Bernard go podsyci³ w .r 1146 w vezelay - obaj s±dzili ¿e przekszta³c± endemiczn± na Zachodzie wojnê w
rzecz sprawiedliw± w walkê z niewiernymi chcieli ¶wiat chrzej¶cijañski
oczy¶æ od zgorszenia walk miêdzy wspó³wyznawcami tej samej wiary Ko¶ció³ i papierstwo liczy³y ¿e dziêki kurcjacie ,której kierownictwo
duchowe objê³y zapewni± sobie ¶rodek panowania . Ten zamiar nie powiód³
siê wojny ¶wiête przeciw niechrze¶cijanom zw³aszcza przeciw muzu³manom
w Hiszpani i na Bliskim Wsschodzie pierwsz± wyprawê krzy¿ow± przeprowadzono w 1092 . uzasadnieniem tej wielkiej ofensywy by³a rzekoma wy¿szo¶æ wiary katolickiej i chêæ ozyskania ziem ;nies³usznie
odebranych w dawnych czasach chrze¶cijañskiemu cesarstwu Rzymskiemu.
Wielkie zwyciêstwa militarne odniesiono jeszcze przed pontyfikatem
Innocentego 4 . Królowie i ksi±¿êta odbieraj±cy papiezom przywódzctwo
w kurcjatach znajdowali szerokie poparcie Jednak¿e sprzeciw wobec wypraw krzy¿owych istnia³ od zawsze poniewa¿ wyznanie wiary uwa¿ano za
decyzjê dobrowoln± . pytanie Kto najbardziej sprzeciwa³ siê kurcjatom
i dlaczego.
king.gif king.gif king.gif king.gif king.gif king.gif king.gif
ROBIN CHODD
powiedzcie jaki sens by³ robiæ kurcjaty dzieciêce
czy widzie jaki¶ widoczny kontrast miêdzy histori± pierwszej kurcjaty a
ich pózniejsz± histori±? heart.gif
von Frisch
Salve Fratres!

Czy ktos moglby przyblizyc organizacje wojskowa w ZNMP w I polowie XVw ? Chodzi mi tu o poszczegolne "stanowiska" i realizowane przez nie zadania. Interesuje mnie tez nazewnictwo (orginalne - niemieckie/lacinskie) a takze oznaczenia (jesli takie istanialy) zarowno bojowe jak i "cywilne".

Prosilbym wszystkich obeznanych w temacie o wypowiedzenie sie...

p.s. Wiem iz w temacie nizej znajduje sie pewna lista funkcji, lecz niestety jest ona rzucona troche tak zbyt luzno jak na potrzeby odtwarzania historii...

Pozdrawiam
von Frisch
Taka ciekawostka apropo ¦w. Grala. Kiedys ogladalem na Discovery program w ktorym to wysnuto hipoteze jakoby ¦w. Gral nie byl kielichem (naczyniem) a zywa osoba (czlonkiem rodziny krolewskiej, potomkiem Jezusa).

Wnioskowano to na podstawie niescislosci tlumaczenia slowa SANGREAL (SANGRIAL, SANGRAAL - zalezy jak pisza). Kosciol katolicki przetlumaczyl to jako "San Greal, San Grial, San Graal" czyli "¦wiety Kielich" a podobno powinno byc "Sang Real, Sang Rial, Sang Raal" czyli "Królewska Krew".

Dodatkowo podobno Templariusze byli powiernikami owej Królewskiej Krwi (obroncami krolewskiej rodziny, potomka, etc.) i za to tez zostali spacyfikowani (historycy twierdza ze za to iz byli zbyt potezni)...

Niestety nie pamietam jak nazywal sie ten program. Moze inni frehowicze maja wiecej informacji na ten temat i zechca sie nimi podzielic.

Pozdrawiam
AtheiX
Robin zrobi³ wiele b³êdów/pomy³ek jednak nie wszystko jeszcze zosta³o powiedziane
Pozwólcie ¿e ja skorygujê teraz:
1) "milito" Poprawnie: militia
2) "Pod wzglêdem organizacyjnym nowe bractwo zosta³o poddane regule" O ile dobrze wiem nie mo¿na zostaæ poddanym regule lecz zorganizowanym wed³ug regu³
3) "Po upadku Jerozolimy przenie¶li siê na Cypr a nastêpnie do Francji"
Najpierw bronili innych miejsc (nie tylko Akki): Chastel Pelerin, Tripoli, Tortosy etc.
Cypr wprawdzie kupili od Ryszarda Lwie Serce jak tylko ten go zaj±³ ale i oni wkrótce wyspê sprzedali
4) "Tak wiêc z niemieckiego bractwa szpitalnego posiadaj±cego ju¿ od 1070 roku w jerozolimie swój szpital"
To nie by³o niemieckie tylko w³oskie bractwo szpitalne i powsta³o oko³o 1050
5) ". Po zajêciu
Jerozolimy przez Turków"
To nie Turcy zajêli Jerozolimê tylko Saraceni z Egiptu
6) "zakon uleg³ stopniowej likwidacji"
Nieprawda istnieje do dzisiaj i ma siedzibê w Rzymie na Via Condotti
Co wiêcej jest ona obiektem eksterytorialnym
Ma on swojego ambasadora w 35 krajach etc.
7) "za³o¿ony w 1190"
Nieprawda: w 1198
icon_cool.gif "do roku 1291 siedzib± krzy¿aków by³a twierdza Akkon"
Nieprawda: zamek Starkenberg
9) "przez Konrada Mazowieckiego do Ziemi Che³miñskiej w 1228 roku"
Nieprawda: w 1226 roku
10) "zagarniaj±c stopniowo ziemie polskie."
Zagarnêli ziemie pruskie i Pomorzan czêsto od³±czaj±cych siê od Polski;
Kujawy i inne ziemie zajmowane by³y tymczasowo w ramach rejz
o b³êdach ortograficznych nie wspomnê
Owen
Witam
To jest spiskowa teoria dziejów :D. Chyba niejako ju¿ oficjalna legenda francuska. Jej pochodzenie jak dla mnie jest XVIII wieczne. Rozwala mnie ostatnio niezwyk³a popularno¶æ tej legendy. Wpierw siê z ni± zetkn±³em w "Wachadle Faucaulta" Umberto Eco. Choæ tam mimo jej dog³ebnego zbadania na koñcu zosta³a raczej wy¶miana. Pó¿niej ta sam± teoriê spotka³em w "Dzieci Graala" Berlinga. Kolejna pozycja to gra komputerowa "Gabriel Knight 3" na tym samym pomy¶le. A ostatnio bestseller "Kod Leonarda da Vinci" znów uaktualnia t± teoriê.
Najczê¶ciej z t± nowo¿ytn± legend± mieszane s± wszelkie tajne zwi±zki a'la Ró¿okrzy¿owcy, Wolnomularze, Zakon Syjonu :D i inne takie... a no i oczywi¶cie Templariusze.
Có¿ to ¿e pokazali to na Discovery jeszcze raz dowodzi o warto¶ci programów tam pokazywanych smile.gif.
Pozdrawiam
eRemita
Owenie [i von Frisch przy okazji] przyczynek do Sangreala:

Spiskowa teoria dziejow zajmujaca sie Sangrealem, Titanikiem i zamachem na papieza zawsze bedzie funkcjonowac w swiadomosci tych, co wiecznie szukaja dziury w calym i trzymaja giwere pod poduszka. DISCOVERY jest rownie wiarygodnym odnosnikiem, jak paranaukowe serie wydawnicze. Cos tam jest, ale trzeba dlugo kopac, zeby wyczaic skroty myslowe dla amerykanow:P

Ksiazka, w ktorej po raz pierwszy pojawila sie teoria na temat prawdziwej istoty Swietego Graala to SWIETY GRAAL SWIETA KREW trzech muszkieterow angielsko-francuskich. Pozniej jak grzyby po deszczu zaczely wyrastac inne mniej ciekawe, a czasem wrecz absurdalne pisadla. Dan Brown i jego KOD to beletrystyczna wariacja na temat, czasem dosyc zbyt powazna i pathetyczna, aczkolwiek kreatywna :P . Wspomniany Umberto Eco rozegral to najtrafniej - potraktowa³ templarow z przymruzeniem oka :P [rewelacyjna analiza reguly templariuszy cool.gif ]

Pomysl, ze Maria Magdalena byla Graalem czyli nosila w sobie krolewska krew rodu Jezusa nie jest tak do konca bez sensu, ale to dysertacja na osobny temat; templariuszom przypisuje sie i strozowanie Arki Przymierza i Graala i Swietego Calunu; szkoda ze nie sa odpowiedzialni za zabojstwo Kennedy'ego i dezynterie. Zakon wywoluje kontrowersje z jednego powodu - ze zostal rozwiazany zbyt szybko i bez podania sensownych powodow. Literatura, koscielna propaganda i domysly zrobily reszte. Jestem pewna, ze gdyby jakis braciszek Swiatyni dowiedzial sie jakie to obecnie fantastyczne "fakty" smazy sie na ich temat, sam by wskoczyl na stos, bo grzech byloby mu tego sluchac :P:P

Bo fakty sa mniej fantastyczne, choc czasami romantyczne - jak na przyglad rogi Hittinu czy obrona Akki. Templarzy, podobnie jak joannici byli przede wszystkim, poslugujac sie wspolczesna terminologia, biznesmenami pelna geba. I bede to powtarzac do znudzenia wszystkim tym, ktorzy z wypiekami na policzkach czytaja o sodomii, Bafomecie i tajemnych obrzedach. OK, moze tak bylo - tak jak i wspolczesni ksieza czy zakonnicy maja czasem..... alternatywne podejscie do duchowosci. Ale nie to bylo istota zakonu. Istota bylo poswiecenie, walka, modlitwa i - mimo ze brzmi to jak z innej bajki - pieniadze. Dlaczego tak malo osob podnieca sie joannitami? byli rownie wypasni, templariusze przejeli od nich kroj krzyza, i ideologie; sa poza tym ciekawszym materialem badawczym :P

Ale to tylko tak calkiem [a moze i nie] off topic. cool.gif

uklony
ó eRemithos
Smok Migu¶
CYTAT(AtheiX)
9) "przez Konrada Mazowieckiego do Ziemi Che³miñskiej w 1228 roku"
Nieprawda: w 1226 roku

Nie wiem co jest na poczatku zdania, czy "sprowadzil" czy "zaprosil". Bo w 1226 to Konrad ich zaprosil, jednak dwóch, czy jak sie czasem spotyka trzech, Krzyzakow z pocztami pojawilo sie nad Wisla dopiero w 1228 roku. Aha, no Ziemia Dobrzynska, ktora z czasem wciagneli, nalezala do Polski.
arien
CYTAT(AdamS)
CYTAT(Nataniel)
Witam

chyba nie tylko pod grunwaldem smile.gif
nawet kidys strone o nich znalazlem ......

Zakon wciaz istnieje, zajmuje sie dzis dzialanoscia charytatywna.
Smok Migu¶
Krzyzacy maja swoja siedzibe w Wiedniu, jakies 200 metrow od katedry Sw. Stefana. Warto zajrzec, zwlaszcza do kosciola i skarbca. Obecnie jest 90 braci, 240 siostr i 720 familiares czyli swieckich czlonkow. Wiecej na oficjalnej stronie zakonu:
http://www.deutscher-orden.at/e/heute.htm
AtheiX
Najwy¿szym dowódc± by³ wielki mistrz
Sprawami wojennymi w zakonie kierowa³ wielki marsza³ek
wojsko zakonu sk³ada³o siê z:
1) chor±gwi rycerskich ze wszystkich komturii; chor±gwiami dowodzili komturowie
2) oddzia³ami wystawianymi przez ludno¶æ podbit± i miasta (piechota, machiny oblê¿nicze)
na wschodzie równie¿ z turkopoli
dowodzi³ nim jeden z Krzy¿aków (turkopolier)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.