Maly i prosty przepis dla tych co dostaja torsji na widok gulaszu z kasza po bitwie
Bierzemy nieduza rybke (karp, ale najlepiej sandacz). Pozyskanie sandacza jest latwe - dla tych ktorych druga pasja po rycerstwie jest wedkarstwo, wyjasniam: bierzeci zoltego twistera 5cm do tego glowke 7gr i oracie opaske na wisle hihihi - a ci co chca historycznie to moga jakies sidla, czy inne siatki zastawiac
Ale wracajac do rybki - rybe sprawiamy, , solimy, wypychamy pokrzywami i odstawiamy.
Gotujemy kasze (a jednak), kiedy ostygnie, dodajemy do niej duzeeee skwarki, nastepnie kasze podgrzewamy na slonince,bierzemy rybke, wypychamy ja tym farszem, zaszywamy brzucho i smarzymy....aha pokrzywy wyjmujemy oczywiscie.
Dodatkowo do farszu z kaszy dodac mozna cebulke lub co tam kto lubi.
potrawa dobra zaruwno na romantyczne wieczory we dwoje przy winie (XXI wiek) jak i na rycerskie biesiady (ogolnie sredniowieczne)
SMACZNEGO
Wstañ rano z pierwszym pianiem koguta, we¼mij wêdkê z witki wierzbowej, nakop robali co ciemno¶æ lubi± pod gnojem mieszkaj±c i udaj siê nad strumieñ, czy jezioro. Robala nawlecz na hak i zarzuæ i czekaj, a je¶li fantazji ci nie starczy id¼ do sklepu i zakup ryby ,pies je goni³ jakie, potem spraw ja, (te) i op³ucz a posól i popieprzyj nale¿ycie bo od tego dobroæ jei zale¿eæ bêdzie .Zdrowa¶kê po tym pok³ad¼ se do reki a to cebuli, a to marchewy, a to pietrusi, a to selera co to na jurno¶æ jest dobry, wszystko wedle rozumu, zielonego groszku nie szczêdz±c przy tem, bo gest trzeba mieæ .Posiekane te wdzydze* wszystkie zmieszaj na patelni która nazwana tak zosta³a od sromu niewie¶ciego bo ja kucharz lizaæ lubi po skoñczonej pracy, nie zapomnij dolaæ wcze¶niej oliwki, z b±d¼ czego zmieszanej z bulionem dok³adnie odmierzonym w ilo¶ci nale¿ytej, i poczekaj a¿ mikstura ta weso³o zacznie paskudziæ ci kuchnie, znaczy to ze ju¿ trza poczynaæ. Bulion tez drogie dziatki na trzy sposoby uzyskaæ mo¿na, primo sposób, wychodzimy- rankiem wczesnym, sypi±c ziarno i wo³aj±c ciip, czochowych bab ciip, kuru¶ moja kuru¶!! niechybnie gadzina przylezie z natury g³upi± bêd±c nie czuj±c kresu swych dni, my ja wtedy cap! za gardzio³ko i mówimy tu¶ mi kureczko! Pok³adamy kureczkê owa czy kogutka na pniaczek ¶wie¿y i ruchem pewnym, siekierka dziadunia ucinamy ³epek stworzonku bo¿emu tak aby tylko rzeczony ³epek pozosta³ nam w gar¶ci oczkami swemi ma³emi spozieraj±c lito¶ciwie. Nale¿y pamiêtaæ o tym ze kurka czy tez kogucik po uciêciu g³ówki maja brzydki zwyczaj hasania w te i nazad, pilnowaæ tedy trzeba ¿eby ich nó¿ek z rak nie wypu¶ciæ, bo bêdzie bieda zw³aszcza jak cha³upa ¶wie¿o na Wielkanoc pobielona. Kiedy truch³o ptasie padnie, we¼nij wrz±tku gar spory i zmocz ptaka w onym, oskub go do czysta, opal ogniem ¶wiêtym i no¿em ¶wie¿o naostrzonym rozetnij ka³dunik w okolicach dupska, bacz±c by posok± siê nie splamiæ, no chyba ¿e lube jest to dla ciebie, i wyjmij flaki, obli¿ je i od³ó¿- ¿o³±dka nie uszkadzaj±c przy tem, rozdziel bestyje martwa na kawa³ki i pok³ad¼ ja do gara z woda i wdzydzami*, gotuj a¿ kolorek* przyjdzie, ju¿ bulionik gotów. Kiedy jednak czas twój ograniczony z natury i pomy¶lunek nietêgi, jest tez sposób sekundo- primum non nocere zwanym, udaj siê do sklepu i zakup bulion w kostce, nastêpnie jedn± kostkê rozpu¶æ w wody goroncej szklanicy i ju¿, sposób ten jednakowo¿ nie polecany jest dla prawdziwych kucharzy. Trzeci sposób natomiast znale¼æ mo¿na w przepisie na Zuppê z pomidora. Wracaj±c do ryby kiedy ju¿ bulionik ze wdzydzami na patelni bulgota weso³o zapach nale¿yty wydaj±c przy tem, pok³adamy na niego rybê zimn±, która po dwóch zdrowa¶kach ciep³± siê staje, krucho¶ci nabywaj±c zacnej- znaczy dobra.
*wdzydze- rozmaite takie tam.
*kolorek- w³a¶ciwy
*zdrowa¶ki dwie- 20 min.
Bierzemy pstr±ga, najlepiej takiego wiêkszego, sprawiamy, patroszymy, wypychamy mas³em, utartym wcze¶niej z du¿± ilo¶ci± czosnku i pietruszki, zawijamy w li¶cie chrzanu (bardziej wspó³cze¶nie - w foliê aluminiow±) i pieczemy. Pychota.
A kaszy (któr± mozna do tej rybki podaæ) dobrze robi, gdy podczas gotowania dodamy proszku z suszonych grzybów (mielonych, najlepiej kurek), wyci¶niêty z±bek czosnku i ³y¿kê mas³a.
¯yczê smacznego.