Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Przepisy] Racuchy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
LuCK
Starsznie lubiê racuchy, dobrze wysma¿one, polane po wierzchu miodem... mniam ;P

Jak my¶licie, to historyczna potrawa, i mo¿na usma¿yæ sobie trochê podczas jakiej¶ imprezy czy nie za bardzo?

Sk³adniki w sumie historyczne, m±ka, jajka, dro¿d¿e i mleko... Wiêc jak?
Ania Kryska
U nas (Mazowsze) potrawa LuCKa nazywa siê racuchy. To pewnie jak ze ¶w. Miko³ajem i Dzieci±tkiem/Gwiazdorem. My¶lê. ¿e jak najbardziej ¶redniowieczne, zachowa³y siê przepisy na ró¿ne "pankejksy", np. z XIIIw. Co prawda, bez dro¿d¿y...gdzie¶ ju¿ dyskutowali¶my na ich temat i do niczego nie doszli¶my. Jak siê zdaje, wykorzystywano "dzikie" dro¿d¿e, zostawiaj±c trochê zaczynu od ostatniego razu.
A ¿eby tak ju¿ zupe³nie mia³y ¶redniowiecznego ducha, to nie ¿a³uj cynamonu, ga³ki i imbiru!
Sulthalion
co by nowego temtu nie zak³adaæ, jak dok³adnie by³o z cynamonem?
Martin von Horzela
CYTAT(Sulthalion)
co by nowego temtu nie zak³adaæ, jak dok³adnie by³o z cynamonem?


Wiitaj

Z cynamonem prawdopodobnie bylo tak:
Cynamom a dok³adnie sproszkowana kora Cynamonowca cejloñskiego (Cinnamomun zeylanicum) jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Cejlonu. Ju¿ w staro¿ytno¶ci op³aca³o siê kupcom arabskim exportowaæ cynamon do krajów bliskiego wschodu i basenu Morza ¦ródziemnego,gdy arabowie zdobyli tereny dzisiejszej hiszpani, cynamon rozprzestrzeni³ siê po europie, z tym ¿e wci±¿ by³ sprowadzany z Cejlonu przez kupców europejskich. W XVII Cejlon przejeli holendrzy i zaczeli masow± uprawê Cynamonowca.

My¶le ¿e zaspokoi³em Tw± ciekawo¶æ.

Pozdrawiam
Ogrodnik smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.