Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne] Pasternak a Pietruszka
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Norbert Proksza
Ludzie czy mozna cos ugotowac z PASTERNAKA pomocy Norbi icon_sad.gif
Radek
Hmmm , pewnikiem mo¿na, z tego co pamietam pasternak mia³ kilka zastosowañ. S³owianie jadali korzenie pasternaku, pó¼niej w Polsce uprawiany by³ od XIII do XVI wieku jako ro¶lina warzywna. Mia³ ponoæ "walory u¿ytkowe" zbli¿one nieco do pietruszki, stosowano go jako przyprawe do dañ g³ownych.-) Pó¼niej pasternak wykorzystywany by³ tylko jako pasza dla zwierz±t. Niestety nie moge pomóc w kwestii przepisów na konkretne potrawy.
Pozdrawiam
Svana
W³±snie posadzi³a w ogródku pastrnaka i mam zamiar go zje¶æ jak tylko wyro¶nie..
Radek a Ty czemu nie piszesz swojej pracy tylko sie tak m±drze wypowiadasz, co?

Pozdrawiam

Svana
Ezber
Czym jest pasternak? To jest stosunkowo gruba bia³a pietrucha. Dzisiaj kupujemy ten korzeñ w³a¶nie jako pietruchê. Pietruszka, ta z której obcinamy jadaln± naæ jest znacznie mniejsza, ni¿ te wielkie bia³e marchewy. Przyjrzyjcie siê ich li¶ciom (je¿eli nikt ich jeszcze nie ur¿n±³). Naæ pietruchy i pasternaku ró¿ni siê bardziej ni¿ ich korzenie.
Co mo¿na zrobiæ z pasternaku? W³a¶ciwie to co z pietruchy. Mo¿na go choæby ugotowaæ, polaæ okras± i po prostu po¿reæ ze smakiem. Niekiedy pasternak ma zdrewnia³e w³ókna, tak¿e nale¿y spo¿ywaæ ostro¿nie. tongue.gif
Tillia
racja - bardzo czêsto bywamy oszukiwani w sklepach i dostajemy pasternak zamiast pietruszki. Korzeñ jest bardzo trudnu do odró¿nienia - jest chyba jaka¶ ró¿nica w rdzeniu, no i pachnie jak marchewka. Pasternak jest ³atwiejszy i tañszy w uprawie - a ja mam ju¿ pasternakow± maniê ci±gle mi sie wydaje, ¿e mi toto zamiast pietruszki wciskaj±... crazy.gif
Mirek z Falkenburga
Pasternak jest jarzyna popularn na Wyspach Brytyjskich. Mam kilka przepisów na zupy z udziaBerm pasternaka
Ezber
No to bardzo zapraszamy do publikacji! W³a¶ciwie nie wyobra¿am sobie zupy z pasternaku w roli g³ównej, ale mam nadziejê, ¿e przepis poszerzy tak fantazjê jak i ¿o³±dek. tongue.gif
Radek
Hmmmm, ja nie wiem w jakich sklepach bywasz Ezber ale je¶li wciskaj± Ci tam pasternak zamiast pietruszki to polecam zmianê miejsca zakupów. Pasternak zwyczajny ma korzenie wrzecionowate, ¿ó³te, pietruszka natomiast grubsze, bia³e. Nie mieszajcie ludziom w g³owach, mo¶ci zakonniku je¶li ³aska:-). W razie w±tpliwosci, wystarczy kupic byle jaki atlasik ro¶lin u¿ytkowych i sobie dok³adnie te korzenie obejrzeæ icon_cry.gif .
Pozdrawiam
Tillia
Nikt nikomu nie chce mieszaæ w g³owach! Pasternak jest podobny do pietruszki i ju¿. Na dowód dodaje zdjêcia.

A co do przepisów, to Polacy ju¿ chyba zapomnieli o tym warzywie (ja w¶ród swoich domowych przepisów nic nie znalaz³am). Jedynie na stronach angielsko-jêzycznych mozna coæ znale¿æ np. tu:
http://homecooking.about.com/library/archi...ive/blpie39.htm
A tak na mój rozum to ja bym pasternak z innymi warzywkami poddusi³a np. do ry¿u; lub sma¿ony w panierce jak kotleciki - mo¿e byæ OK
A z byle jakich atlasików nie korzystam i nikomu nie radze...
loki08.gif
Mirek z Falkenburga
Podaje przepis na pikantn± angielsk± zupe z pasternaka . Jest to przepis wspó³czesny.
Sk³adniki:na 6-8 porcji
4 pasternaki , obrane i pokrojone w plastry
2 ¶rednie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkê
1 du¿a cebula pokrojona 1 z±bek czosnku , roztarty
4 ³y¿ki mas³a , margaryny lub ojeju dowolnego rodzaju
1 ³y¿eczka carry w proszku 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku
6 szklanek dowolnego wywaru ( miêsny lub warzywny)
1/2 szklanki ¶mietany sól pieprz do smaku
pokrojona natka pietruszki , do przybrania

1. Rozpu¶cic mas³o w du¿ym garnku i dodaæ przygotowane warzywa . Podsma¿yæ je lekko przez 2 do 3 minut.
2. Wsypaæ przyprawy: imbir i carry , wymieszaæ dok³adnie warzywa . Dodaæ wywar i doprowadziæ do wrzenia. Zmniejszyæ p³omieñ i gotowaæ na wolnym ogniu przez 30 minut.
3.Zmiksowaæ zupê, a¿bêdzie gêsta i kremowa , a nastêpnie wlaæ j± z powrotem do garnka. Podgrzaæ , dodaæ ¶mietany i przypraw: dobrze wymieszaæ . Dodaæ wiêcej carry, je¶li zupa tego potrzebuje . Nie pozwoliæ , aby siê zagotowa³a . Podawaæ gor±c± , posypan± pokrojon± natk± pietruszki.

przepis zaczerpniêty z ksi±zki Brata Wiktora z opactwa Notre-Dame de la Resurrection pod tytu³em " Zupy na ca³y rok"
jest w niej sporo przepisów na zupy z ca³ego ¶wiata tak wspó³czesnych jak i bardzo starych maj±cych swój rodowód we wczwsnym ¶redniowieczu przekazywanych sobie przez kucharzy zakonu Benedyktynów . Niektóre przepisy tak jak i ten s± dawne tylko z biegiem lat udoskonalane mo¿e wczw¶niej zamiast ziemniaków by³a dodawana rzepa lub brukiew?
Radek
Tillio, moja droga, nie poddajê w w±tpliwosc Twojej wiedzy, ale nie lubiê te¿ gdy kto¶ zbytnio zadziera nosa i broni nies³usznych twierdzeñ. Oczyw¶cie pietruszka i pasternak maj± podobne korzenie, ale korzystaj±c nawet z kiepskich (pojêcie subiektywne) atlasików mo¿emy nauczaæ sie je odró¿niaæ, nie trzeba zaraz siegaæ do dzie³ Linneusza, Rothmalera, Szafera czy Rutkowskiego, no chyba ¿e kto¶ jest bardzo ambitny i musi. Natomiast spiskowe stwierdzenie Ezbera i¿ pasternak kupujemy zamiast pietruszki, jest w³asnie mieszaniem w g³owie, JA KUPUJÊ PIETRUSZKE NIE PASTERNAK:-) i moi znajomi te¿ tak czyni±. Zreszt± czym ja sie przejmujê, przeciez marchewka to taka pomarañczowa pietruszka cool.gif blinkie.gif blinkie.gif
Szacuneczek jester.gif tracker.gif

PS:-)
dla zainteresowanych: we wrze¶niu na organizowanym miêdzy innymi przeze mnie Turnieju £uczniczym w Poznaniu zamierzam rozkrêciæ ma³e warsztaty dotycz±ce dawnych ro¶lin u¿ytkowych, postaram sie zaprosiæ paru zaprzyja¼nionych specjalistów smile.gif ze znacznie wiêkszym baga¿em wiedzy od mojej skromnej osoby, mo¿e nawet udamy siê w teren by co nieco pobuszowaæ po zaro¶lach w poszukiwaniu reliktów upraw;-)icon_wink.gif, gdyby kto¶ chcia³ sie nauczyæ odró¿niaæ pasternak od pietruszki, zapraszam:-)nie bedzie z tym problemu, ja jako osoba zaanga¿owana zbyt emocjonalnie w ten problem bêdê wówczas trzyma³ sie na uboczu:-) bigsmile2.gif
Tillia
Tu nie chodzi o moj± wiedze a o FAKT!
A¿eby spór roztrzygn±æ zacytuje fragment publikjacji prof. dr hab. Mariana Or³owskiego (wszyscy maj±cy cokolwiek wspólnego z warzywnictwem - wiedz± kto to) i dr Doroty Jadczak. Artyku³ by³ zamieszczonyw Ha¶le Ogrodniczym
CYTAT
W roku 1998 w Katedrze Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie przeprowadzono badania wzrostu i plonowania czterech odmian pietruszki korzeniowej i jednej odmiany pasternaku (Pó³d³ugi Bia³y).  
Zbiór korzeni prowadzony by³ w pa¼dzierniku. Plon uzyskany z plantacji pasternaku wielokrotnie przewy¿sza³ ten, jaki da³a pietruszka (tab.). Przy uprawie obu gatunków na takiej samej glebie plon handlowy pasternaku mia³ wiêkszy udzia³ w plonie ogólnym ? 92% ? ni¿ w przypadku pietruszki ? od 71% do 82%. Poniewa¿ ró¿nice te s± du¿e, a nak³ady finansowe na uprawê podobne, sk³ania to nieuczciwych producentów do oferowania korzeni pasternaku zamiast tradycyjnie poszukiwanej przez klientów pietruszki - jest to dosyæ powszechnie praktykowane w ca³ym kraju.

Ka¿demu zainteresowanemu chetnie prze¶le ca³y artyku³, gdzie ³adnie napisane jest czym jeden i drugi ganutek siê charakteryzuje. smile.gif
A ja ¿eby do tego dotrzeæ zrobi³am raban na katedrze warzynictwa mojej uczelni - gdzie doktor "od pietruszki" równie¿ potwierdzi³, ¿e same korzenie jednego i drugiego s± trudne do odró¿nienia - mie bêde wnikaæ w szczegó³y...
respekt.gif
pozdrawiam
Tillia
PS: Radku za turniej ³uczniczy dziekujê - ale z twoich warsztatów chêtnie bym skorzysta³a
Radek
O to ciekawe:-), nie mia³em pojecie, ¿e tak sobie ludziki kombinuj± z pasternakiem i pietruszk±. Dziêkujê Ci, za rzeczowe i konretne podej¶cie do dyskusji:-). Szkoda tylko, i¿ u¿yto s³owa "do¶c powszechne", co moze znaczyæ równie dobrze 5% przypadków jaki i 25%;-( , ja lubiê konkretne dane:-)


Faktem jest tak¿e to i¿ mo¿emy odró¿niæ pietruszkê od pasternaku (mo¿e pasternaka nie jestem pewien)icon_wink.gif

Pewno, odróznienie pietruszki od pasternaku w przypadku gdy dysponujemy samymi korzeniami, tym bardziej ,¿e powstaj± nowe odmiany nie nalezy do naj³atwiejszych, ale mo¿na siê tego nauczyæ. Z drugiej strony, je¶li bêdziemy wykonywac "rytualne obrzadki zwi±zane z oznaczaniem" przy kazdym sprzedawcy, mo¿emy zostaæ poczytani za wariatów bigsmile2.gif Wstyd przyznac ale przy zakupach zawsze idê na ³atwiznê icon_redface.gif i kupujê pietruszkê z naci±:-) poniewa¿ wcinam i jedno i drugie:-) wiec ciezko mi wcisnaæ pasternak:-) blinkie.gif icon_cool.gif . Ale by nie pozostaæ go³os³ownym, wszystkich chêtnych zapraszam na wspomniane ju¿ przeze mnie warsztaty, gdzie pasternak i pietruszka zostanie potraktowana z nalezytym nabo¿eñstwem icon_mrgreen.gif pokroimy na plasterki tyle kilogramów ile bêdzie by kazdy ju¿ na zawsze wiedzia³, jak odró¿nic pietruszeczkê od pasternaku:-).

Ps. prace prof. Or³owskiego znam:-) , przynajmniej kilka z nich:-)czyta³em

Ps2. przepraszam je¶li czasem za bardzo cwaniakujê:-) i uwa¿am , ze co¶ jest ³atwe (hmmm a moze w rzeczywistosc nie byæ dla laika), heh gdy¿ sam zajmujê sie ro¶linkami niejako zawodowo;-)

Ps3.Serdecznie zapraszam Tillio na warsztaty:-)szczegó³y juz wkrótce w kalendarium:-)

Ps4. Lubiê dyskutowac na takie tamaty, zmusza mnie to do dodatkowego szperania po ksiazkach:-)

Pozdrawiam serdecznie:-)

happy.gif
EwKa
Rapes in Potage [or Carrots or Parsnips]-potrawka z warzyw (Parsnip to pasternak)
Curye on Inglysch p. 99 (Forme of Cury no. 7)-ORGINALNY PRZEPIS!

Take rapus and make hem clene, and waissh hem clene; quarter hem; perboile hem, take hem vp. Cast hem in a gode broth and see+ hem; mynce oynouns and cast + erto safroun and salt, and messe it forth with powdour douce. In the self wise make of pastunakes and skyrwittes.

Note: rapes are turnips; pasternakes are either parsnips or carrots; skirrets are, according to the OED, "a species of water parsnip, formerly much cultivated in Europe for its esculent tubers." We have never found them available in the market.

1 lb turnips, carrots, or parsnips
2 c chicken broth (canned, diluted)
1/2 lb onions
6 threads saffron
3/4 t salt
powder douce: 2 t sugar, 3/8 t cinnamon, 3/8 t ginger

Wash, peel, and quarter turnips (or cut into eighths if they are large), cover with boiling water and parboil for 15 minutes. If you are using carrots or parsnips, clean them and cut them up into large bite-sized pieces and parboil 10 minutes. Mince onions. Drain turnips, carrots, or parsnips, and put them with onions and chicken broth in a pot and bring to a boil. Crush saffron into about 1 t of the broth and add seasonings to potage. Cook another 15-20 minutes, until turnips or carrots are soft to a fork and some of the liquid is boiled down.
EwKa
http://www.coquinaria.nl/english/recipes/0...1histrecept.htm
XVI-wieczny przepis holenderski na salatke z pasternaku
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.