Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne] A poczytajta a pó¼niej piszta o zio³ach
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Radek
Nie jestem super autorytetem w dziedzinie zió³, lecz co¶ nie co¶ z racji wykszta³cenia sie na tym znam devil.gif (botanik) devil.gif Spora czê¶c wypowiedzi na ten zio³olecznictwa jestw du¿ym stopniu przek³amana. Polecam nastêpuj±ce pozycje devil.gif literaturowe

"Zio³olecznictwo" Aleksandra O¿arowskiego
"Encyklopedia zielarstwa i zio³olecznictwa" PWN 2000
"Przewodink zio³olecznictwa ludowego" Ku¼niewski, Augustyn-Pu¼niewicz PWN
"Dzieje upraw i ro¶lin leczniczych" M. Nowiñski
"Ro¶liny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie" O¿arowski, Jaroniewski IWZZ 1988

Na poczatek wystarczy smile.gif
Radek
Poni¿ej zamieszam artyku³, który powsta³ na potrzeby V Miêdzynarodowej Konferencji Studentów Archeologii w Obrzycku. Wiêcj informacji na temat tej imprezy na stronie
http://knsa.amu.edu.pl [color=blue][/color]
W artykule tym zawar³em szereg podstawowych wiadomosci dotycz±cych ¿róde³ pozwalaj±cych nam okre¶lac jakie ro¶liny i w jaki sposób by³y u¿ytkowane przez cz³owieka, i wiele innych ciekawostek:-)
Oczywi¶ciw artyku³ chroniony jest prawami autorskimi, tylko do u¿ytku prywatnego, mo¿na go pobraæ, ale prosi³bym jesli ju¿ musicie go powieliæ, to prosze podaæ choæ moj± skromn± osobê jako autora.

Polecam te¿ spis literatury...zawiera wiele ciekawych pozycji.
Pozdrawiam
Medbh MacLochlainn
ostatnio wpadla mi w lapki genialna ksiazka o ziolach. Nosi ona tytul 'Ziola ojcow benedyktynow' . Znajduja sie tam informacje o poszczegolnych ziolach, o tym, jak leczyc nimi najprzerozniejsze dolegliwosci za pomoca naparow, olejkow czy masci, jest tez napisane, jak te masci i olejki nalezy wykonac - dla mnie jest to jedno z najpelniejszych zrodel wiedzy o ziololecznictwie.
Autorzy owej ksiazki pelnymi garsciami czerpia z medykow sredniowiecznych i starozytnych, wiec wertuj±c 'Ziola ojcow benedyktynow' mozna przy okazji poglebic nieco swoja wiedze o niektorych historycznych postaciach i ich dzielach smile.gif
Ofka
Ach, Radku pozwól, ¿e dorzuce swoje 3 grosze, czyli co¶ co lubiê najbardziej:
devil.gif "Przewodnik do oznaczania krajowych ro¶lin truj±cych (i szkodliwych)" J. Mowszowicza, oraz du¿o mniej interesuj±ce "Rosliny lecznicze i bogate w witaminy" Czikowa i £aptiewa.
Radek
Zachêcam wszytskich do umieszczania tutaj pozycji literaturowych dotycz±cych "zió³" i dziekujê wszytskim smile.gif, którzy co¶ od siebie dorzucili, dodajê kolejne dwie ksia¿eczki:
"Przewodnik do oznaczania krajowych ro¶lin zielarskich" J. Mowszowicz
"Ro¶liny u¿ytkowe" Zbigniew Podbielkowski"

Pozdrawiam
smile.gif
Alisson
Witam
Na stanie mam nastêpuj±ce ksi±¿ki o zio³ach :

,,Ro¶liny lecznicze i bogate w witaminy" P. Czikow, J. £aptiew (pozycja faktycznie niezbyt ciekawa)
,,Leki z bo¿ej apteki" Jan Schulz, Edyta Uberhuber ( moja mama narkotycznie zaczytuje siê w tej ksi±¿ce )
,,Poznajemy zio³a" Krystyna Miko³ajczyk, Adam Wierzbicki
,,Zio³a w polskim domu" Danuta Tyszyñska-Kownacka, Teresa Starek ( POLECAM szczególnie, ganiam z t± ksi±¿k± po ³±kach, wed³ug mnie najlepsza. Jest w niej przekrój historyczny ka¿dej ro¶liny, zastosowanie ludowe, rysuneczek i inne po¿yteczne bajery)

A w drodze- jad± do mnie ,,Zio³a Ojców Benedyktynów"... ach, zacieram r±czki... smile.gif

Je¶li kto¶ ma jakie¶ ciekawe artyku³y o zio³ach i ich zastosowaniu we wczesnym ¶redniowieczu, to by³abym wdziêczna za umieszczenie lub link jakowy¶...

Pozdrawiam
Alisson
Kasia Kmieæ
Mam...
nadmieniony przez Pañstwa "Przewodnik zio³olecznictwa ludowego";
"Zio³a" K.Miko³ajczyk, A.Wierzbicki;
"Ro¶liny truj±ce i zwierzêta jadowite" Horst Altmann - fajna z ³adnymi zdjêciami.
Pozdrawiam! smile.gif
Banita
Na onecie ojawi³ sie przedruk bardzo ciekawego - przynajmniej dla mnie - artyku³u z pisemka Ozon, o benedyktach z szkockiego klasztoru w Soutra Aisle. Okazuje siê ¿e braciszkowie - znali sie na zio³±ch duzo lepeij ni¿ przypuszczali badacze "wieków ¶rednich", a tak¿e ... przeprowadzali operacje chiriugiczne, co by³o zabronione. Oto link http://wiadomosci.onet.pl/4618,1254934,,5,temat.html

W za³±cznku tre¶æ artyku³u
jola szczepañcz
widzê, ¿e takmjako¶ dawno tu nikogo nie by³o Jestem zielark± amatork± i mam powa¿ne problemy z identyfikacj± ro¶lin zielarskich za ma³o jest gotowych zdjêæ a je¿eli s± to ma³o rozpoznawalne w tej kwestii potrzebujê pomocy. jola
Ela
nie wiem jaka literatura dysponujesz ale posiadam w swoich zbiorach 'Wielk± Ksiêgê Zió³' Lesley Bremnes, jest to przedruk z angielskiego wydania( a nikt tak jak angole nie zachowal wiedzy o uprawie zió³, które my czesto bierzemy za chwasty co to tylko na ³±ce siê spotyka), która to kazede zielsko przedstawia z fotografi calkiem udatnie
muzykus
Kochani!
Podczas tegorocznego pobytu w Bia³owie¿y trafi³em na ziele o wdziêcznej nazwie BUKWICA.
Wiem od miejscowych, ¿e robi± z nich nalewki, nota bene pyszne.
Proszê, je¶li kto¶ wie co¶ wiêcej na temat tego zió³ka, o informacje, zarówno botaniczne jak i kulinarno - lecznicze.
O nalewkach na tym zió³ku pisa³em w "nalewkach".
djdomin
CYTAT(jola szczepañcz @ 15:35 30.03.2006) *
widzê, ¿e takmjako¶ dawno tu nikogo nie by³o Jestem zielark± amatork± i mam powa¿ne problemy z identyfikacj± ro¶lin zielarskich za ma³o jest gotowych zdjêæ a je¿eli s± to ma³o rozpoznawalne w tej kwestii potrzebujê pomocy. jola

Hm... Dopiero teraz zauwa¿y³em.

Do identyfikacji polecam dobry klucz do oznaczania roslin - i spacery z dobrym botanikiem po lesie i innych terenach. Same rysunki czy zdjêcia z ksi±zki mog± byc niewystarczaj±ce.
Purvis
skoro mia³y byæ tytu³y...:
"apteczka zio³owa" Leszek M. Krze¶niak
"zió³ka i my" Irena Gumowska
pozdrawiam
Tomasz z £añcuta
Ostatnio dorwa³em w bibliotece nie¼le wydany poradnik ,,Zielarstwo" - du¿o przepisów, opisy poszczególnych zió³ i ich dzia³anie, opisy terapii itp.
Dragonet
CYTAT(Tomasz z £añcuta @ 10:40 22.09.2006) *
Ostatnio dorwa³em w bibliotece nie¼le wydany poradnik ,,Zielarstwo" - du¿o przepisów, opisy poszczególnych zió³ i ich dzia³anie, opisy terapii itp.

Proponujê podaæ, wydawnictwo, autorów, rok wydania i co tam siê da jeszcze, a jest istonte.
Ja przegl±da³em ju¿ ze trzy poradniki o tytule "Zielarstwo", i nic nikomu to zbytnio nie powie. Pozatym w¶ród ksi±¿ek spotykam tytu³y powtarzaj±ce siê, czy wrêcz ksi±¿ki tego smaego autora, a wydane w ró¿nych czasach i do¶æ znacznie ró¿ni±ce siê zawarto¶ci±.

Sam oczywi¶cie siê zastosujê do tego co mówiê jak tylko zjadê w rodzinne strony i dorwê dane publikacje oraz spiszê dok³adnie co i jak.
Pozdrawiam
Purvis
juz sie poprawiam:
I. Gumowska, "Zió³ka i my", wyd. PTTK "Kraj, AD 1984
L.M. Krzesniak, "apteczka zio³owa" wyd. "sport i turystyka" AD 1986

Jeszce co¶: moj± pierwsz± ksi±zk± o zio³ach by³o opas³e,bia³e tomisko (A4) z lisciem paproci na ok³adce.
Nie pamiêtam ani autora (-ów?) ani tytu³u, w zwi±zku z czym apelujê:
ktokolwiek widzia³, ktokolwiek wie....
Korzysc bedzie obopólna, bo (z tego co pamietam) ksi±zka jest warta zachodu.
pozdrawiam
p
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.