moim zdaniem wszystko zale¿y od tego jacy wegetarianie przyjad±....ja na pewno nie tknelabym ¿urku w obawie ¿e kielabaskê to owszem dodaliscie pózniej ale sam ¿urek ugotowany jest na soczystych ko¶ciach
ja na imprezach które organizuje mam odwrotny problem co dac miêso¿ercom? i czy w istocie mam ochote specjalnie dla nich kupowac miêso?
stól robie tak:
przygotowuje wegetariañska uczte i dodaje do tego miesiwo:
kasza ( kilka rodzajów na raz ) z warzywami, grzybami i wszelka dobroci± - wegetariañska oczywiscie, nie jest chuda tylko obficie omaszczona oliw± albo zwyklym maslem ( ale to maslo to tylko dla wegetarian którzy jedz± nabial wiec najbezpieczniej oliwa a ze wzgledow finansowych dobry olej salatkowy)
gulasz który ka¿dy miêso¿erca mo¿e sobie zmieszac z kasz±
osobna micha z miêsiwem : kielbasy, kurczaki, swinie i inne
kapusta z grochem- typowo wegetariañska lub zwyk³y bigos - wszystko zalezy ile tych wegetarian wam przyjedzie -dla 3-5 osob specjalnie kapusty nie op³aca siê robiæ
chleb
ko³acz
barszcz czerwony - chudy nie na ¿adnych ko¶ciach tylko wlasnie na oliwie / oleju i milionie przypraw -( najlepiej nie ze s³oiczka
ale wiadomo ze taki kuppny robi sie szybciej)
¿urek dowolny - wegetariañski to po prostu ¶wiñstwo istot± ¿urku jest miêso, jako wegetarianka od razu mowie ze jedna ciepla zupa mi wystarcza i do ¿urku nie roszcze sobie pretensji
jablka
gdyby ktos o przepis pytal jest prosty jak budowa bata:
kasza:
kilka rodzajów zagotowaæ odcedziæ,
warzywa zagotowaæ , zmieszaæ z kasza poddusiæ z oliwa ( olejem) , mo¿na dorzuciæ grzyby do smaku
gulasz ze skwarkami ka¿dy mieso¿erca wie jak zrobic
barszcz : najprosciej: woda, warzywa, przyprawy -zgotowaæ, dodaæ barszcz - niech bêdzie nie¶miertelny koncentrat na koniec oliwa ( olej)- w rozs±dnych ilosciach po ugotowaniu ca³o¶ci
¿urek, kapusta i bigos jest oczywista
i jeszcze co¶ co zawsze kupuje z budki np. by³o na Grunwaldzie:
lane kluski z cebul± i kapust± oraz z ¿o³tym serem podsma¿ane na patelni
cebulaki: zwyk³e ciasto zapiekane z warzywami / albo z dodatkiem miêsa
zajadali siê tym absolutnie wszyscy bez wzglêdu na opcjê ¿ywieniowa
pozdrawiam wszystkich oburzonych ze ktos nie jada miesa na imprezach historycznych
jezeli kiedys trafie na ultra historyczna impreze na która nikt nie przyjedzie autem, nie bêdzie u¿ywa³ komórki, piwa z puszki czy butelek, palil papierosów fabrycznych,
i absolutnie od pocz±tku do koñca bêdzie to ultrasowskie - to ja siê dostosujê i bede je¶æ ultrasowskie miesne potrawy
poza tym to nie lobby wegetarian domaga siê tutaj jedzenia dla siebie, ale uprzejmi i kulturalni wszystko¿ercy chca ugo¶ciæ wszystkich jak najlepiej
pozdrawiam