Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bigwanty
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Dacron
Co sadzicie o bigwantach, w ktorych najnizsza folga jest bardzo dluga i tworzy nagolennice ? Czy sa one historyczny i kto je nosil ? a co do histporycznosci to interesuje mnie europa srodkowa okres gruwaldzki.

Przyklad http://www.man.poznan.pl/~ritter/Gzdacz/G_..._Bigwant_01.jpg

Pozdrawiam.
Mateusz
Raczej unikalibysmy smile.gif Sa tego typu rozwiazania zachowane w XVIw. zbrojach ale ogolnie odradzam. Co do XV wieku to mozna podejrzewac wloska piechote s "Bitwy pod San Romano" Ucella o tego typu rozwiazanie ale to juz lata 30 i raczej egzotyka. Na Grunwald: nie-nie i w tej czesci Europy kolejne: nie-nie. icon_cool.gif
Dacron
Dzieki wielkie.
Cedrik
Pytanie za sto punktów, szuka³em w wielu miejscach rycin ale niemoge znalke¶æ dobrych rycin, a potrzebuje sie dowiedziec jak wygl±da³y bigwanty w koñcówce XV wieku, nied³ugo przed gotykiem.
Licze na wasz± pomoc.
Jarek Przyby³o
W koñcówce XV nied³ugo przed gotykiem ? Cos tu nie gra bo gotyk ju¿ by³. Lepiej chyba by³oby podac dok³adniejsze datowanie no i kraj.
Cedrik
Najlepiej miêdzy 1450 a 1480, ale wiem poprostu i¿ na zbroje gotyck± mnie niebêdzie staæ, region Anglia.
Jakub Zieliñski
http://198.144.2.125/Armour/ItalianArmour.htm no to jeszcze raz strona, któr± promujê przy wszelkich mo¿liwych okazjach ;)
Grze¶ko z Osiêcin
Witam.
Czy kto¶ z Was dysponuje mo¿e gotowym, albo te¿ by³by mi w stanie wskazaæ artyku³ (po polsku) na temat ewolucji nakolanników p³ytowych, w zakresie ich kszta³tu, wielko¶ci itd. Po czym poznaæ z jakiego okresu pochodz±? Czekam równie¿ na wszelkie inne odpowiedzi rozja¶niajce tê kwestiê.
Pozdrawiam
Pawel ChmurnoOki
w poznym sredniowieczu ,poczatkowo byly to miski,pozniej doszedl do nich lisc,a w XV-ym wieku doszly folgi,i oslona calego uda -ogolnie to bardzo dlugi temat,mysle ze duzo prosciej bylo by gdybys powiedzial z jakiego czasu nakolanniki Cie interesuja /jakis przedzial powiedzmy 50 lat,pomocny bylby rowniez opis lub fotka reszty uzbrojenia -wtedy mozna myslec o czyms co bedzie pasowalo do reszty -wizualnie i stylistycznie/

-Pawel
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Chyba drobna poprawka, z w pe³ni rozwiniêtymi p³ytowaymi os³onami nóg mamy ju¿ doczynienia od powiedzmy 1370r
Wotawa
Pe³ne os³ony nóg jeszcze przed po³ow± XVw. Na pewno lata siedemdziesiate XIVw to nie pocz±tek bejgwantów jako ca³o¶ci, ale juz pe³na moda na to rozwiazanie. Patrz nagrobki - Hugo Despencera w opactwie w Tewkesbury (1349), czy Guillamue Triela, ochmistrza króla Filipa VI, Waltera von Bopfingena (1359).
Mo¿e kto¶ co¶ jeszcze podrzuci.
Oczywi¶cie zbrojnikowe jeszcze siê pojawiaj± i zdarzaj± przynajmniej do pocz±tków lat osiemdziesi±tych.

Obecnie najlepiej jest przyj±æ, ¿e pe³ne, p³ytowe os³ony nóg wykszta³ci³y siê w I po³owie XIVw. Tu po³owa wieku jest dobr± cezur±. Nakolanki p³ytowe pojawiaj± siê ok. po³owy XIIIw. Czê¶ciowe os³ony p³ytowe nóg, w stylu kolcza nogawica, stalowa szyna nagolennika, nakolanek (nie widaæ czy pacjent ma jakiekolwiek formy nabiodrków) znajdujemy na nagrobku Pakos³awa herbu Lis z 1325r (znane i wcze¶niej). Przy czym kolcze nogawice pojawiaj± siê jako os³ona jeszcze dosyæ d³ugo.

Jako wstêpne rozpoznanie jak zwykle - zacz±æ od Nadolskiego. Dalej - ca³a masa ró¿nch ¼róde³ i porównywanie. Nie pamietam artyku³ów na ten temat. Chyba trzeba je dopiero napisaæ. Same li¶cie nakolanków to temat na niez³± pracê.
krycha17
Witam.

Jestem pocz±tkuj±cym rycerzem i frechowiczem. Mam pro¶be czy kto¶ ma wzory bigwantów z okresu 1390-1450. Z góry dziêkuje.
kewi
powinienes co tu znalezc

http://www.rycerze.and.pl/galeria/e5.htm

http://www.rycerze.and.pl/galeria/e8.htm

wybierz sobie dokladnie okres jaki cie interesuje i tak szukaj , ten przedzial czasowy jest dosc duzy i roznice uzbrojenia sa dosc widoczne
krycha17
dziêki za pomoc
Tomasz Nawrot
U¿ywam mardinusowych "nóg" p³ytowych bez nagolennic. Ca³o¶æ koñczy siê krótk± folg± pod miseczk± nakolannika. Czy na lata 80-te XIV wieku pasowa³yby do tego nagolennice zbrojnikowe mocowane pod t± doln± folg± ?
Z góry dziêkujê za pomoc i pozdrawiam.
Micha³ ¯elazo
CYTAT
U¿ywam mardinusowych "nóg" p³ytowych bez nagolennic. Ca³o¶æ koñczy siê krótk± folg± pod miseczk± nakolannika. Czy na lata 80-te XIV wieku pasowa³yby do tego nagolennice zbrojnikowe mocowane pod t± doln± folg± ?

Taki patent jest wg. mnie troszkê wcze¶niejszy.
Rozumiem, ¿e chodzi Ci o ziemie polskie, a tutaj ze ¼róde³ mamy m. in.:

- zbrojnych z witra¿a w przedsionku krytpy wie¿y wikaryjskiej na wawelu, z 3 æwierci XIV wieku, maj± oni nagolennice p³ytowe
- Bolków opolskich z nagrobka w ko¶ciele Franciszkanów w Opolu, lata 1370/1380, tak¿e nagolennice p³ytowe

Tak¿e nagolennice raczej p³ytowe, ja akurat robiê 1350 i u mnie zbrojnikowe s± w sam raz, ale wolê pe³ne nogi kolcze i nakolanniki smile.gif

Pozdr.
M.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Rozwi±zanie bigwanty p³ytowe + nagolennice zbrojnikowe jest rozwi±zaniem z którym siê nie spotka³em (chocia¿ sam takiego u¿ywam jako formê przej¶ciow± do pe³nych zbrojników), natomiast stosowano rozwi±zania:
1) Pe³ne zbrojnikowe ³±cznie z trzewikiem
2) Nagolennica p³ytowa + nabiodrek zbrojnikowy
3) Nogawice kolcze + nakolanek + nagolennica p³ytowa + trzewik, bez nabiodrka
4) Nogawice kolcze + nakolanek + p³ytowy goleñ (bez ochrony ³ydki) + zbrojnikowy lub p³ytowy nabiodrek
Pewnie wystêpuje jeszcze kilka kombinacji, te s± najczê¶ciej spotykane, natomiast nasówa siê wniosek, ¿e pe³na nagolennica p³ytowa wykszta³ci³a siê jako pierwsza, ca³kowicie stalowa os³ona nóg (pomijaj±c nakolanek rzecz jasna).
Borg
a czy moglbys jeszcze okreslic do kiedy takie kombinowanie wystepuje
zwlaszcza nr2 mnie ciekawi
nie mowie o rycerstwie ale o raczej piechocie pokroju jakiegos dowodcy
pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Pierwszy raz s³yszê o tym by bigwanty p³ytowe wystêpowa³y w parze z nagolennicami zbrojnikowymi. Na odwrót tak ale w takim po³±czeniu zdecydowanie nie.
Pozdrawiam
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
CYTAT
czy moglbys jeszcze okreslic do kiedy takie kombinowanie wystepuje
zwlaszcza nr2 mnie ciekawi
nie mowie o rycerstwie ale o raczej piechocie pokroju jakiegos dowodcy
pozdrawiam

Mówimy o latach 80-tych XIV w. wiêc tego typu uzbrojenie wystêpuje u kopijników i to raczej mozniejszych niestety ryciny z tego okresu przedstawiaj± poczty mo¿now³adców, je¶li mowa o pieszych to raczej w kategoriach spieszonej konnicy lub podczas oblê¿eñ, niewiele wiemy o za³ogach grodów czy innych za³o¿eñ obronnych, a tym samym o piechocie. Takie przedstawienia pieszych w "mnogiej" liczbie widzimy gdzie¶ ok 1430 r nie wspominaj±c o II po³. XV w i pó¼niej
Borg
rozumiem
czyli juz w okolicach grunwaldu nie jest to najnowszej mody i wystepuje pelna plyta
a przy husytach mam raczej nie myslec o tym?

co do moznych itp interesuj mnie np ktos z pocztu jakiegos bogatego moznowladcy z czasow wojen husyckich, czy bogaty kupiec wkrecony w wojne
mam narazie tylko nakolanniki z 2 folgami w gore i w dol (ta gorna calkiem dluga moze do polowy uda)
zastanawiam sie czy dolozenie do tego zbrojnikowego nabiodrka przy napiersniku bombiastym i kapalinie z wizura bedzie jakims anachronizmem

podobnie czy noszono w I polowie XV wieku pikowane nogawice Interesuje mnie raczej nie forma pelnych a tylko cos jak w wieku XIII ale np nie wypychane a za to warstwowe z ilus warstw lnu
Czarnian
czy s± bigwanty budowane na zasadzie tych narêczaków : http://www.arador.com/construction/splintpatt.html , i je¶li tak to mo¿na jakie¶ wykroje,datowanie

z góry dziêki bigsmile2.gif
Borg
tak istnialy wlasnie owe wspomnaiane zbrojnikowe to to z zdjecia

hmm wykroi nie mam ale mysle ze jakbys znalalz wykroj na plytowe nogi i nabiodrek i nagolennice zamaist z blachy wyciol z skory (grobej) i nanitowal od srodka lub zewnatrz (chyba kwestia gustu- mam racje ?) paski blachy to bedzie oki do tego oczywisicie miski na kolanach
co do datowania
Sir Hugh Hastings z 1347 ma juz nabiodrki zbrojnikowe (po za tym jakas przylbice z skroniowymi zaczepami i cos jak plug na szyi icon_neutral.gif > a do kiedy ciezko ozec ale i druga polowa XV szukaj ilustracji z wojny stuletniej widzialem kilku gosci w brygantynach od szyi w dol do stiupek
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
CYTAT
czyli juz w okolicach grunwaldu nie jest to najnowszej mody i wystepuje pelna plyta

No zbrojniki szczytem mody ju¿ nie by³y
CYTAT
a przy husytach mam raczej nie myslec o tym?

Trzeba by poszukaæ odpowiedniej ikonografii, czyli jak biegali Husyci, s± osoby interesuj±ce siê tematem
CYTAT
podobnie czy noszono w I polowie XV wieku pikowane nogawice Interesuje mnie raczej nie forma pelnych a tylko cos jak w wieku XIII ale np nie wypychane a za to warstwowe z ilus warstw lnu

Raczej brak materia³ów na ten temat, szczê¶liwi Ci którzy takowe posiadaj±, pos³uguj±c siê niezbyt dalego posuniêtymi analogiami jest do przyjêcia
CYTAT
czy s± bigwanty budowane na zasadzie tych narêczaków : http://www.arador.com/construction/splintpatt.html , i je¶li tak to mo¿na jakie¶ wykroje,datowanie

Przy ca³ym szacunku dla autora tej strony rekonstrukcja owa ne jest szczególnie udana, ale owszem istnia³y analogiczne ochrony koñczyn dolnych lecz nie ma przedstawieñ samych bigwantów (bez nagolennic) o czym mówione by³o wy¿ej, datowanie zbrojników- powszechne u¿ycie gdzie¶ ok 1350 do 1400 (mo¿na zaryzykowaæ)
Czarnian
a jak by³bym zrobi³ na udzie zbrojniki+miska z li¶ciem i osobno stalowe nagolennice(a pod nimi skarpetka kolcza bigsmile2.gif ) to by przesz³o ??, bo mam p³yte ale planuje na przysz³y grunwald zrobiæ co¶ z okesu 1360-90

aha przepaszam za wcze¶niejsze pytanko ale nie wiedzia³em ¿e to o czym my¶la³em to ZBROJNIKI icon_cool.gif
Czarnian
albo od raz siê spytam czy ca³o¶æ by siê mocno nie gryz³a i czy mo¿na by w tym wyj¶æ na grunwald a wiêc po koleji

³eb: klappvisier
tu³ów: kolcza do po³ uda z krótkimi rêkawami a na to jeszcze napier¶nik nr2 ( http://www.rycerze.and.pl/galeria/e1.htm )
ramiona: zbrojniki te co wczesniej wyslalem i naramienniki miski
d³onie: rêkawice spod Wisby albo normalne p³ytówki 5 palczaste
nogi: na udzie zbrojniki+miska z li¶ciem i osobno stalowe nagolennice(i jeszcze skarpety kolcze)
kewi
moglbys powiedziec na jakie lata planujesz taki zestaw ??i opisz z jaka dokladnie zaslona ten helm
Czarnian
witam !!

koniecznym jest u¿ywanie ochrony goleni przy nabiodrku p³ytowym ?? zainteresowa³y mnie nogi p³ytowe(patrz za³±cznik smile.gif ) jako jedyna os³ona nóg

ps. nie chodzi mi o ile kwestie bezpieczeñstwa ale zgodno¶ci z realiami, z tego co zazwyczaj widzia³em na zdjêciach nagróbków tudzie¿ ikonografi zazwyczaj os³ona nóg jest pokazana jako ca³o¶æ(goleñ i udo) a planuje troche odci±¿yæ sprzêt bigsmile2.gif

pozdr. czarnian
jedam von blabo
A co my¶licie o historycznosci tych nóg???
Hallatil
dunno.gif mam takie pytania:
-do czego tak naprawdê s³u¿y³y liscie na nakolannikach, bo chyba nie tylko do ozdoby?
-co wsadziæ pod nogi p³ytowe(spodnie, nogawice,kolcze)? zeby to wygl±da³o na XV?
-czy konieczne jest przyczepianie u góry bigwantów do kirysu?
-jesli tak, to jak to zrobiæ-przyczepiæ(jakie¶ zdjêcia macie mo¿e?)
-i jak po³±czyæ nagolenice z nabiodrkami?
gothic
Witam!

Czy takie nagolennice jak w zalaczniku nadaja sie dla pieszego na XIV-XV?
Igor z Bêdzina
Hallatil
a nie by³y one przypadkiem dodatkow± os³on± tylnej czê¶ci kolana konnego przed zranieniem? Z regu³y tam nie ma ¿adnego opancerzenia, a sam nakolannik móg³ byæ niewystarczaj±cy...

Oops... nie zauwa¿y³em kiedy post post zosta³ napisany.
Achi
Witam wszystkich!

Chcia³bym wiedzieæ czy kto¶ posiada wiêcej fotografi takowych nóg p³ytowych ??

http://img516.imageshack.us/my.php?image=charlesvilegdb4.jpg

Achi
Dziêki Szymonie za pomoc :D
Fifi
Takie ma³e pytanko mam. Zakupi³em ostatnio bigwanty i czy nie by³o by to mrokiem gdybym do nich donitowa³ zbrojniki, poniewa¿ s± z cienkiej blachyi s± podatne na wgnioty...

Z góry dziêkujêsmile.gif
Borg
by³oby...albo pe³na blacha, albo skóra ze zbrojnikami...mo¿e daj komu¶/zrób sam nabiodrek ze skóry ze zbrojnikami w miejsce oryginalnych blach i wykorzystaj resztê, nakolanek, folgi, ³ydki (powinny byæ smile.gif )... je¶li pasuje Ci to do ca³okszta³tu
Borg
Czy kto¶ ma pomys³ jak rozwi±zaæ takie ³ydki?
Czy one s± metalowe, czy skórzane? S± jakie¶ analogie, mo¿e dok³adniejsze przedstawienia?

EDIT
Doda³em figurê ¶ Wac³awa z Pragi. Kolory nic nie wyja¶niaj± bo to wspó³czesna polichromia.
EO
Analogii jest sporo, i w nagrobkach, i w ikonografii. Niezale¿nie od kolorów polichromii ³ydki ¦w Wac³awa to raczej stal, z tego co pamiêtam maj± grañ.

Jak to rozwi±zaæ? Nawierciæ i zasznurowaæ. Jest spora szansa, ¿e siê sznurowanie bêdzie przeciera³o, ale nikt nie twierdzi, ¿e XIV-wieczne rozwi±zania s± idealne, sporo rzeczy wystêpowa³o wtedy w wersjach beta smile.gif
Zielu
Witam!
Od¶wie¿ê nieco temat. Mam takie ma³e pytanie, czy spotka³ siê kto¶ z ikonografi± potwierdzaj±c± wystepowanie p³ytowych nagolennic w po³±czeniu z w³oskimi bigwantami z II po³. XV wieku? (lata '70- te dok³adniej)

Pozdrawiam
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Czubek
Chcia³bym odgrzebaæ temat. Od kiedy i do kiedy pojawiaj± siê nagolennice otwarte (jeno przód ³ydki)? Pytam, bo mnie czeka wymiana swoich nóg, a ró¿ne rzeczy siê widzi na imprezach.

Grzeba³em w nagrobkach, ale szczerze mówi±c nie ufam sobie na tyle, ¿eby zdecydowaæ samemu, bo raz to szydercze, raz pomy³ka w datowaniu... Chêtnie us³ysza³bym, co na ten temat powiedz± m±drzejsze g³owy.

A datowania nie podajê specjalnie, ¿eby nie siaæ zamêtu i nic nie sugerowaæ. Powiedzmy od pocz±tku XIV do pó¼nej XV okrojê, ¿eby mi kto¶ nie wyskoczy³ ze staro¿ytn± Grecj±, z³o¶liwce ;P

Bo przyznam szczerze, ¿e te sznurowane s± dla mnie bardzo interesuj±ce. Choæ pewnie zosta³bym zjedzony na kilku imprezach pocz±tkowo. Ale co tam, no blood - no risk, no risk - no fun.
Zielu
W³oskie klimaty:
http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.ph...ghlight=#236977 i linki Olega do tforum smile.gif

Pozdrawiam:
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Abbadon
Witam, chcia³bym nieco od¶wie¿yæ temat moim zapytaniem do bardziej do¶wiadczonych znawców tematu; otó¿ jako zaczynaj±cy dopiero przygodê z rycerstwem, mam pytanko odno¶nie bigwantów. Rzecz w tym, i¿ szukam sprawdzonego p³atnerza, którego cechuje jako¶æ wyrobu w przystêpnej cenie. Po sprawdzeniu kilku z nich wpad³ mi w oko niejaki Pan Lorenz. Czy mo¿e kto¶ z Was posiada³ lub posiada jaki¶ jego wyrób, lub mo¿e poleciæ kogo¶ sprawdzonego. Zaznaczê, ¿e chodzi mi o okres oko³ogrunwaldzki, i wolê blachy od zbrojników. Pozdrawiam smile.gif
Zielu
Lepiej zapytaæ tutaj:

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=77...mp;#entry344439

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Abbadon
OK dziêki za informacje i pomoc.
Mateusz z Grójca
Lorenz ju¿ chyba nie robi blach, z tego co wiem..
Grzegorz £
Te¿ co¶ mi siê o uszy obi³o ze ju¿ nie robi.
Je¶li maj± byæ u¿ywane nie tylko inscenizacyjnie ale i w turniejach pomy¶l nad hartowanymi bo inaczej po max 2-3 sezonach bêd± pogiête jak stara rynna.
Abbadon
Witam, dziêki za podpowiedzi i wskazówki odno¶nie rodzaju blach. W temacie za¶ niejakiego Pana Lorenza, to nie dalej, jak wczoraj rozmawia³em z nim telefonicznie i dalej "klepie blachy".
Oczywi¶cie sprzêtu bêdê u¿ywa³ w przewa¿aj±cej wiêkszo¶ci do walk a nie tylko inscenizacji czy pokazów.
A co powiecie o Maleusie lub Marindusie?
A.Fran
Je¶li we¼miesz od Mardinusa tanio to bêdzie z miêkkiej stali, a je¶li chcesz wytrzyma³e, to okrutnie drogo. Maleus ma w ofercie robione ze stali na 90% c45, to stal konstrukcyjna do przedmiotów ¶rednio obci±¿onych. 1,5mm tej stali ma gorsz± wytrzyma³o¶æ ni¿ 1mm hartowanej stali sprê¿ynowej, do tego 1,3 wagi smile.gif Za to bardzo ³adnie robi, choæ nie najtaniej.
MagicWojtek
maleus te¿ robi z 1mm sprê¿ynówki icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.