Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Koñ] Damskie siod³a w ró¿nych epokach
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
Stron: 1, 2
Shaer
Zainteresowa³ mnie ostatnio temat siode³ damskich. Niestety ikonografia nie mo¿e byæ ¼ródl³em wiedzy, poniewa¿ siod³a s± zas³oniête przez stroje u¿ywaj±cych ich dam.
Jak wygl±da³y wiêc takie siod³a?
I od kiedy by³y u¿ywane?

Spotka³am siê jedynie z XIX-wiecznymi siod³ami damskimi, ciekawi mnie na ile przypominaj± te ¶redniowieczne smile.gif .

Pozdrawiam, Shaer
urwis
CYTAT(Shaer)
Jak wygl±da³y wiêc takie siod³a?
XIX-wiecznymi siod³ami damskimi, ciekawi mnie na ile przypominaj± te ¶redniowieczne smile.gif

Nie przypominaj±.
Przynajmniej te, które widzia³em na rysunkach. W tej chwili nie mam ksi±¿ki pod rêk±, poczekaj trochê to zeskakujê obrazek i zamieszczê.
Opisaæ mo¿na to w ten sposób, ¿e siedzia³o siê na koniu ca³kiem bokiem i siod³o wygl±da³o jak potê¿ny, g³êboki fotel, wsadzony bokiem na grzbiet konia; jak Ty wiesz, ale mo¿e nie wiedz± inni w siodle XIXw. dama siedzia³a twarz± do kierunku jazdy, a tylko nogi mia³a z lewej strony konia. Tutaj za¶ siedzi zwrócona twarz± w lewo, prawym barkiem w kierunku jazdy. Siod³o nie ma strzemion, tylko zawieszon± na odpowiedniej wysoko¶ci szerok± deskê, na której opieraj± siê obie stopy. Wszystko to razem raczej uniemo¿liwia³o samodzieln± jazdê, koñ musia³ byæ prowadzony.
Siode³ takich mogli równie¿ podobno u¿ywaæ niektórzy dostojnicy np. ko¶cielni.

Poza tym jest równie¿ ilustracja przedstawiaj±ca specjaln± poduszkê, przytraczan± za tylnym ³êkiem kulbaki rycerskiej, na której dama siedzia³a równie¿ bokiem, przytrzymuj±c siê rycerza.
Bardzo porêczne urz±dzenie, które przezorny rycerz móg³ bez problemu woziæ na dnie sakw na wypadek gdyby niespodziewanie przydarzy³o mu siê uwolniæ jak±¶ ksiê¿niczkê z wie¿y bigsmile2.gif
Uwaga! Jakby kto¶ chcia³ spróbowaæ, to uprzedzam, ¿e nieprzyzwyczajony koñ najczê¶ciej zaczyna wierzgaæ jak druga osoba usadowi siê za je¼d¼cem, prosto na nerkach wierzchowca.

>I od kiedy by³y u¿ywane?
Z pamiêci nie powiem, dorwê ksi±¿kê to Ci powiem, co tam napisane.

PozdrawiaM.
Shaer
Motyw poduszki za siod³em przeznaczonej dla damy widzia³am równie¿ przy wspó³czesnych siod³ach andaluzyjskich. Siode³ z tak± poduszk± u¿ywa siê podczas tredycyjnych parad, kiedy je¼d¼cy przewo¿± swoje wybranki przez g³ówne ulice miasta. Z tym, ¿e one siedz± niemal¿e na zadzie.
Medbh MacLochlainn
siodlo damskie? zapewne nie byl to zbyt dobry wynalazek ludzkosci, gdyz musialo ono byc po prostu niewygodne, zarowno dla kobiety jak i dla konia. Siedz±c bokiem nie mozna sie dostatecznie rozluznic, co powoduje naplyw stresu zarowno u konia, jak i u jezdzca. No i jak juz zostalo tutaj zauwazone, w mniejszym lub wiekszym stopniu uniemozliwialy samodzielna jazde, co bylo ich kolejnym minusem.
Friese
o jakich siodlach damskich mowisz?ze uniemozliwialy samodzielna jazde??
nie wiem..ja sredniowiecznych nie widzialam,ale zeby te XVIII-XIX wieczne? shocked.gif
a ja widzialam zawody skokowe rozgrywane w jezdzie "po damsku"....

co do wygody-nie wiem,nie siedzialam [a chetnie bym choc raz usiadla!] z tego co zna jego budowe ,to nie sadze,zeby to byla az taka katorga.ale co prawda to prawda:dla konia nie bardzo-ani wygodne ani zdrowe...

F.
rosamar
A czy mi sie zdaje czy siodla damskie to raczej nie jest XVII-XVIIIwieczny wynalazek?? Gdzies czytalam ze pierwszym zanotowanym siodlem damskim bylo to na ktorym jezdzila niejaka Anna Czeska ale nie moge jej nigdzie indziej znalezc. I poza tym wydaje mi sie ze siodlo mialo tez przykrecony wysoki rog na przednim leku zeby dama mogla sie czegos zlapac.
I czy na takim siodle nie jezdzily wtedy tylko wielkie damy a reszta dosiadala konia normalnie czyli w szerokich spodnico-spodniach??

Rosamar
Friese
z tego ,co mi wiadomo [a tu nie bede sie madrzyc.. bigsmile2.gif ] to jak takie siodla byly w modzie,to z pewnych wzgledow.nie bylo dopuszczalnym,zeby bialoglowa usiadla na konia "po mesku".... smile.gif
rosamar
A co do historycznosci to musisz przyznac Friese ze siodlo na ktorym amazonka moze jezdzic samodzielnie zostalo wynalezione stosunkowo pozno. Byla to kwestia tego dodatkowego rogu do oparcia nogi oraz splaszczenia siedziska. Pamietajcie ze siodla w tamtym okresie mialy strasznie wysokie leki wiec kobieta MUSIALA siedziec jak na lawce z nogami spuszczonymi i po prostu nie mogla w jakikolwiek sposob panowac nad koniem.
Co do mojej tezy ze kobiety jezdzily czesto po mesku to caly czas szukam zrodel ale na te tematy jest w ogole malo literatury.
A jesli na jakims wczesnosredniowiecznym zjezdzie mamy dame w sukni z epoki to jak myslicie czy bardziej historycznie bedzie jezdzic na meskiej kulbace rycerskiej bigsmile2.gif czy wspolczesnym siodle damskim??

pozdrawiam

a tu zapomnialam czesnie wkleic link z strona polskiego stowarzyszenia: http://www.wdamskimsiodle.org/

najlepszy moim zdaniem jest podrecznik Damy bigsmile2.gif
No ale to jest XIX lub XX wiek jak mi sie zdaje
Medbh MacLochlainn
chyba jednak na mêskiej kulbace rycerskiej smile.gif
chociaz ciekawie byloby zobaczyc na ktoryms turnieju kobiete w damskim siodle, chociaz osobiscie nie wsiadlabym na nie, wolê miec lydki po obu bokach konia bigsmile2.gif
zreszta, konisie chyba tez trzeba przygotowywac do jazdy pod takim siodlem...
rosamar
A ja bym chetnie sprobowala pojezdzic na siodle damskim (oczywiscie w dlugiej sukni bigsmile2.gif ) bo w koncu moj konis rozne dziwactwa moje znosil z filozoficznym spokojem i nawet mnie nie zabil jeszcze (a poro wariactw bylo devil.gif )
Niestety cena takiego siodla jest zaporowa bo okolo 5000zeta. Wiem o sprawdzalam ceny u producentow dunno.gif
A wiec na razie nic z tego ale jak kiedys bede bogata i pewna ze mnie moja Fiolka nie zabije to przyjade na jakis zjazd na takim siodle :D
bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Hildr
Do Rosamar: W VII (a tak¿e VIII) wieku nie by³o jeszcze Czech, nie mog³o wiêc byæ i ¿adnej Anny Czeskiej. Ponadto w owym czasie z wyj±tkiem Wschodniego Cesarstwa (proszê mnie poprawiæ, je¶li siê mylê) w Europie w ogóle nie u¿ywano jeszcze siode³.
Pozdrowionka dla kawalerzystów smile.gif
rosamar
A niech to polozylam sie dunno.gif Chodzilo mi o XVII-XVIII wiek a nie VII-VIII ale z jakiegos powodu zjadlam X.
PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA MOJA POMYLKE!!

Byl to chyba jakis zlosliwy kobold co mi w makowie namieszal.

A co do tej Anny Czeskiej to podalam bo mi w pamiec zapadla ze byla w jakiejs ksiazce o tym wzmianka (z reguly rzeczy dot rzedu i koni ogolnie zapadaja mi w pamiec) ale nie moge sobie przypomniec gdzie to bylio.
Jak sobie przypomne to podam.
A na razie pozdrawiam i przeprazam za ten czeski blad devil.gif
Vlasta
CYTAT(rosamar)
Co do mojej tezy ze kobiety jezdzily czesto po mesku to caly czas szukam zrodel ale na te tematy jest w ogole malo literatury.

Witam!
W kronice Thietmara jest taka wzmianka: ( Ksiêga VIII, wers 1013-1014) " Bia³a Knegini (...) uje¿d¿a³a konno, jak rycerz." Wiêc raczej chyba na mêskim siodle (albo w ogóle na oklep?) - nie wiem, na ile to by³o typowe dla danego okresu.
Pozdrawiam
Vlasta
£ucz z Toviru
Sid³a damskie faktycznie "stworzone" by³y dopiero na poczatku XVIII wieku...
Wczesniej kobiety je¼dzi³y po mêsku, wk³adaj±c specjalne stroje, czesto wzorowane na mêskich.
Mam miniaturê< niestety, nie mam skanera, na razie nie zamieszczê jej> z Langwedocji z okresu Katarów i troszkê pozniej, do konca XIII, na ktorej przedstawiona jest kobiet apoluj±ca konno z soko³em. Siod³o jest identyczne, jak mêskie, szata kobiety jest rozciêta jak mêska do jazdy konnej z tym, ze jest trochê d³uzsza niz meska tunika, i zakrywa nogê az do kostki. Teoretycznie, bowiem na miniaturze widac ods³oniete kolano, totez wnioskujê, ze nie by³ to widok pora¿aj±cy dla ówczesnych ludzi .
Tote¿ siod³a "damskie" czesto przedstawiane na filmach o ¶redniowieczu sa niehistoryczne.
Amazonka
Wiêcej o damskim siodle:
www.wdamskimsiodle.org
Zapraszam na pokaz takiej jazdy:
http://www.hatatitla.biz/n60067
We wrze¶niu odbêd± siê Mistrzostwa Ma³opolski Amazonek.
lui
ogólnie to mo¿na powiedzieæ ze s± bardzo nie wygodne...
Amazonka
Kto czyta³ artyku³ o ewolucji siod³a damskiego?
http://www.hatatitla.biz/n60193.html
urwis
A propos:
W tym roku Mistrzostwa Polski Amazonek w Uje¿d¿eniu odbywaj± siê 1-2 pa¼dziernika 2005 w KJ Lewada w Zakrzowie.
Propozycje zawodów:
http://www.kjlewada.pl/materialy/amazonki2...azonki2005.html

PozdrawiaM.
W³odzimierz
A czy s± jakies zapiski w temacie doboru do jazdy z damskim siod³em np koni innochod¿ców ?
Z tego co mi wiadomo to jeszce w XVIIw ten typ chodu by³ dosæ powszechny w europejskiej populacji koni .
Mozna tez stosunkowo ³atwo nauczyc konia tego chodu.
£ucz z Toviru
A widzia³e¶ kiedy¶ konia co by sam z siebie inochodem chodzi³?! Ka¿dego sie tego uczy, niezale¿nie od predyspozycji rasowych.
Zreszt± inochód to chód jak ka¿dy inny, a jeszcze nie s³ysza³am, zeby dobierano siod³a inne do k³usa a inne do galopu.
I nie by³ powszechny w europejskiej populacji, tylko w¶ród przedstawicieli niektórych ras, swoj± drog± wybranych i specjalnie szkolonych do tego chodu.... Kucyków lub koni poci±gowych siê raczej nie uczy³o chodziæ inochodem...
Friese
jednakowoz z tego co wiem, sa rasy innochodzcow, ktore jednak nie sa tego uczone, a innochodem chodza... cos w rodzaju cechy rasowej smile.gif nie slyszalam, zeby byl jakos bardzo popularny w Europie w danym okresie. co do nauki: innochod [przynajmniej] w tej chwili, jest traktowany jako powazny blad, i wynika z bledow w jezdzie.
jak bylo kiedys- jestem ciekawa smile.gif

Friese
Passia
... i bywa trudny do wyeliminowania... (je¿eli oczywi¶cie traktuje siê go jako b³±d smile.gif )
£ucz z Toviru
nie nie nie, sa rasy koni, które po prostu maj± naturalne predyspozycje do ³atwego wyszkolenia w inochodzie (przez jedno n;) ), zwanym inaczej skroczem zreszt± nie tylko w tym, ale tak¿e w niektórych chodach charakterystycznych dla danej rasy, takim jak np. tolt...
Zapewniam Ciê jednak, ze gdyby pu¶ciæ nie uje¿dzane konie wolno, to nie pos³ugiwa³yby siê inochodem zbyt czêsto. Tak, jak sie nie pos³uguj± k³usem na wolno¶ci - to chód s³u¿±cy do krótkiego szybszego przemieszcenia siê lub jako przej¶ciowy ze stêpa do galopu.
Obecnie nawet k³us siê uwa¿a za chód sztuczny, wymuszony przez cz³owieka.
Ale byæ moze kiedy¶ by³ porz±dany... NIe znam siê a¿ tak dobrze na uje¿dzaniu koni na przestrazni wieków:)
rosamar
Z tego co czytalam w jakiejs ksiazce daaaaaawno temu to klus byl chodem szeroko stosowanym przez ciezka kawalerie ze wzgledu na jego wydajnosc (byly tam jakies wyliczenia stosunku ciezarow konia z rzedem i jezdzcem, pomiedzy klusem i innymi chodami crazy.gif ).
Zaznaczam ze nie pamietam gdzie i kiedy czytalam te glupoty ale to bylo raczej jakis zagraniczny artykul. dunno.gif
Co do inochodu to jest on jak najbardziej naturalnym chodem dla np. wielbladow, psow itp wiec czemu nie dla koni. Po prostu niektore rasy wyksztalcily sobie predyspozycje akurat do skrocza/toltu a nie klusa.
Moze to zalezalo od warunkow w jakich zyly dunno.gif

pozdrawiam
Friese
nie ma czegos takiego jak tRolt , jesli juz chcemy sie porawiac. ;][tolt za to tak, nawet przez umlaut].
a rasy naturalnych inno [czy teaz ino- znam obie funkcjonujace nazwy] chodzcow sa znane.. nie uczone tego smile.gif

pozdrawiam,

F.
W³odzimierz
skrocz i tolt to dwa ró¿ne chody tolt jest troszke podobny do stepa nie pamietam czym sie rózni ,ale mo¿e byc bardzo szybki podobnie jak skrocz, konie chodz±ce skroczem nie nadaj± sie do ci±gniecia duzych ciê¿arów i dlatego by³y ¶a eliminowane z chodowli. W populacji koni azjatyckich wystepuje jakis tam niewielki odsetek koni które chodza w ten sposób a wsród kucy islandzkich mo¿na spotkac konie które uzywaj± piêciu chodów.
Passia
A co do k³usa to nie wiem czy mo¿na nazwaæ go chodem sztucznym,gdy¿ jakby na to nie patrzeæ jest wrodzony..
Inna sprawa i¿ specyfika warunków ¿ycia na stepie wymaga³a albo pasienia siê,albo szybkiej uieczki,wiêc k³us by³ malo przydatny... smile.gif
£ucz z Toviru
Friese - wiem, ze przez o umlaut, to r mi sie musia³o wcisnac przez przypadek - pisa³am szybko, a ono siedzi obok t crazy.gif

Passio - zadaj sobie, prosze chwilê trudu na przeczytanie ca³osci postu i niekomentowanie wyjêtych z kontekstu cytatów:/

W³odziemierzu - skrocz to to samo co inochód, a polega na tym, ze kon stawia jednoczesnie lewa tylna i przednia noge, a potem jednoczesnie praw± tylna i przednia noge:) Przy tolcie zas kon opiera sie zawsze jedn± nog± o pod³oze.

Co do k³usa to owszem, jako chód na d³ugie dystanse jest jak najbardziej sztuczny - w naturze nie zaobserwowano, zeby konie porusza³y sie nim na d³u¿sze dystanse - jak zreszt± napisa³am w ostatnim po¶cie.
To samo siê zreszt± tyczy inochodu, czy ca³ej reszty chodów mniej popularnych - moga byæ koniom znane, ale raczej nie s± wykorzystywane zbyt intensywnie, a mówi siê, ¿e jest ich naturalnym chodem g³ownie datego, ze po prostu zosta³y krzyzowane pod k±tem w³asnie tych chodów.

Rosamar, z tym inochodem i rasami to by³o jednka tak, ze cz³owiek specjalnie dobiera³ sobie ró¿ne typy ras, krzy¿uj±c je i tworz±c nowe - a potem, zale¿nie od tego, czy nowe rasy by³y przydatne, rozprzestrzenia³ hodowlê, b±dz j± wstrzymywa³.
Przyk³adem moze byc kon rasy Aegidienberger z Niemiec, ktory jest krzyzówk± kuców islandzkich i peruwiañskiego paso, zreszt± z bardzo dok³adnie podan± proporcj± krwi obu ras - islandczyka 5/8, paso - 3/8.

Co do innych chodów, to mamy dwie ciekawe odmiany toltu u amerykanskiego konia wierzchowego, u ktorego wystepuja gait oraz rack. Albo Missouri Fox Trotter, którego g³ownym atutem jest chód zwany fox trotem:)
rosamar
Co do krzyzowania ras koni przez czlowieka pod katem uzytecznosci to calkowicie sie zgadzam ze tak bylo - i to wlasnie chcialam powiedziec mowiac o klusie jako chodzie kawaleryjskim. Po prostu dobierano konie ze wzgledu na wydajny klus przez co zostal on wyjatkowo mocno rozwiniety u wspolczesnych ras europejskich.

Co do Aegidienbergerow, Fox Trotterow lub Paso to sa to rasy praktycznie od podstaw wyhodowane wlasnie pod katem tych szczegolnych "innych" chodow. Niemniej jednak trzeba bylo wykorzystac jakas podstawe czyli po prostu konie wykorzystane do stworzenia tych ras MUSIALY miec jakies szczegolne predyspozycje.
Wychodzi wiec ze tak naprawde naturalnymi chodami sa step i galop a pozostale takie jak klus, skrocz, tolt, pass, fox trott itp zostaly wytworzone przez szczegolne warunki lub celowe dzialanie hodowlane.

Tak mi sie wydaje smile.gif

Apropos wykorzystania inochodzcow jako wierzchowcow dla dam (oczywiscie z siodlem damskim) to gdzies czytalam ze byly bardzo poszukiwane i drogie.
I chetnie dowiem sie czegos wiecej :D

pozdrawiam
Passia
£ucz-to nie by³ jaki¶ atak na to co napisa³a¶,chcia³am tylko rozwa¿yæ to o czym siê powszechnie mówi...nie odbierajmy wszystkiego tak nerwowo,bo zamiast dyskutowaæ bêdziemy siê tylko na siebie obra¿aæ...
£ucz z Toviru
Alez Passio, ja sie nie obra¿am:]
Ja tylko zwracam uwagê na detale....
W³odzimierz
£ucz czy przeczyta³a¶ mój post czy tylko zerkne³a¶ na niego ??????
Nie przepadam za tym jak mnie kto¶ jak debila traktuje.
A gdyby mój styl pisania by³ niezrozumia³y to mo¿e ja¶niej nie pamiêta³em jak dok³adnie tólt wyg³±da .
A ¿e skrocz i innochód to synonimy to wiem i konia potrafie tego chodu nauczyæ. smile.gif
£ucz z Toviru
W³odzimierzu, jak Ciê widza, tak Ciê pisz±:/
Post przeczyta³am dok³adnie, i mam chyba wra¿enie, ze co¶ w nim zmieni³es od ostatniego mojego pobytu na FREHA... I wcale nie rozumiem, dlaczego uwa¿asz, ¿e traktujê Ciê jak debila, chyba Ci siê przywidzia³o mad.gif

Rosamar bigsmile2.gif masz racjê, co do pewnych wrodzonych zdolno¶ci, ale nie zapominajmy, ze rasa Morgan zosta³a stworzona zupe³nie przypadkiem,,,: ) A koñ jest wspania³ym zwierzêciem, obecnie szeroko hodowanym i wykorzystywanym w wielu dziedzinach ¿ycia ludkziego:) To tak tylko btw, Morgany s± jedn± z moich ulubionych ras:) Zreszt± jako biolog z powo³ania wierzê w objawianie siê niektórych cech zupe³nie przypadkowo:)

I jako ciekawostkê - link do Muzeum Siode³ Damskich:
http://users.tinyworld.co.uk/sidesaddlelad...y%20museum.html
Vlasta
Link w temacie: http://ilaria.veltri.tripod.com/sidesaddle.html
Pozdrawiam!
Vlasta
Medbh MacLochlainn
Ma³a reaktywacja tematu....

wsiad³am na damskie siod³o i zmieni³am zdanie na jego temat ca³kowicie, do tego stopnia, ¿e teraz w ogólê nie chce siadaæ w zwyk³e siod³o. Jasne, ¿e 'dostrojenie siê' do damskiego siod³a nie jest ³atwe, zarówno dla konia, jak i dla amazonki, ale ile¿ przyjemno¶ci z jazdy! O ile koñ jest dobrze uje¿dzony, to prowadzenie go sam± lew± ³ydk± i palcatem z prawej strony nie sprawia ¿adnego problemu, skok w takim siodle te¿ nie stanowi wiêkszego problemu
Oda
A gdzie mo¿na spróbowaæ jazdy w damskim siodle? Niestety nie mam swojego konia icon_cry.gif , na dodatek mieszkam w mie¶cie angsad.gif. Czy znacie mo¿e jak±¶ stadninê, w której maj± konia je¼dz±cego pod takim siod³em i dobrego instruktora tego typu jazdy? W okolicach górnego ¶l±ska icon_neutral.gif ?
Medbh MacLochlainn
Oda - www.szarza.bolecin.pl. Zajrzyj tam smile.gif
urwis
W kwietniu planowany jest kurs jazdy w damskim siodle.
Cztery dni w klubie "Lewada", 20-23.04 (czwartek-niedziela)
Szczegó³y:
http://www.wdamskimsiodle.org/artykuly/kurs2006.html

Polecam uwadze.

Jola Lipka jako - o ile wiem - jedyna osoba w Polsce ma angielski certyfikat instruktora jazdy w damskim siodle.

PozdrawiaM.
PS
>W okolicach górnego ¶l±ska ?
"Lewada" to jest Zakrzów, ko³o Kêdzierzyna-Ko¼la
Willow
taka ciekawostka:
"AMAZONKA- podrecznik jazdy konnej dla dam
spisany przez Maryê Wodziñsk±.
WARSZAWA.
NAK£ADEM TOWARZYSTWA WY¦CIGÓW KONNYCH
W KRÓLESTWIE POLSKIEM. 1893"
http://www.zurawiejki.horsesport.pl/amazon...onka/amaz1.html
KJ HUZAR
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik[ WITAM

Informacja g³ównie dla Pañ.

Otó¿ w dniach 5-8 pa¼dziernika 2006 organizujê wraz ze Stowarzyszeniem w Damskim Siodle, Ogólnopolski Kurs w Damskim Siodle.

Jazd± w Damskim Siodle zarazi³am siê prawie 2 lata temu, u Pañstwa Skowronów.
"Choroba" trwa do dzi¶. Do tego stopnia, i¿ w najbli¿sz± sobotê biorê ¶lub w DAMSKIM SIODLE.

Tym bardziej cieszê siê na my¶l, i¿ bêdziemy mogli pokazaæ arkana tej dyscypliny.

Zapraszamy.

Bardziej szczegó³owe informacje na www.kjhuzar.pl lub www.damskimsiodle.org

Pozdrawiam

Ksenia (jeszcze) Bieliñska

Ksenia@kjhuzar.pl
Daga
Taka mala dygresja -moj konis niestety bardzo czesto stosuje wszelkie rodzaje innochodow - czym doprowadza mnie do szalu i robi to oczywiscie specjalnie- ot taka zlosliwa bestja smile.gif

A przechodzac do sedna tematu czy ktos orjetuje sie moze gdzie w okolicach Wroclawia mozna sprubowac jazdy w damskim siodle. Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad sprawdzeniem sie w tej dziedzinie jazdy. Za wszelkie informacje bede bardzo wdzieczna.
Damian Dêbski
W Wo³ominie i w Wwie prowadzê zajêcia z jazdy w damskim siodle.
Tak¿e podstawy dresa¿u w d.s.
Tylko indywidualne zajêcia.

ps
konie pod d.s. uk³adali g³ównie panowie... icon_wink.gif

ciekawe teorie na temat inochod¼ców...
Maze
Co do inochodżcow: kiedys były one bardzo popularne i nie jest prawda, że jest to sztuczny chód. KAŻDA rasa koni ma chód posredni (co najmniej jeden) między stepem a galopem; dziś u większości jest to kłus (ale np kuce gotlandzkie nie kłusują) ale niegdys popularny był inochód. Dzisiejsze rasy o chodach specjalnych zostaly pop prostu wyselekcjonowane w tym kirunku- z koni u których NATURALNIE wysŧepowaly takie chody; i tak np wiekszosc amerykanskich ras o dziwnych chodach pochodzi (często poprzez rasę Narragansett Pacer) od potomków koni andaluzyjskich o tym chodzie- a te konie z kolei od arabów/protoarabów, kuców sorraia i tarpanopodobnych.

Chody specjalne typu 'flat walk' czy inochod tylko szlifuje sie w czasie szkolenia; sa one wrodzone i wystepuja juz u źrebiąt. Szkolenie w ich kierunku ma sens tylko w rasach ktore maja wrodzone predyspozycje czyli wlasnie kuce islandzkie, kłusaki, niektore rasy amerykanskie.

A jesli idzie o siodlo damskie: suuuper ze 'romantycznie' wyglada; ale pomyslcie o biednym zwierzeciu i jego kręgosłupie! To zwykłe dręczenie zwierząt!
Shaer
CYTAT(Maze @ 21:12 21.04.2007) [snapback]187319[/snapback]
A jesli idzie o siodlo damskie: suuuper ze 'romantycznie' wyglada; ale pomyslcie o biednym zwierzeciu i jego krêgos³upie! To zwyk³e drêczenie zwierz±t!

Przy prawid³owym dosiadzie masa amazonki jest równo roz³o¿ona po obu stronach krêgos³upa. Je¿d¿±c "po mêsku" te¿ mo¿na doprowadziæ do kontuzji(np. "podbijanie").
Maze
Jest to krzywa jazda na krzywym koniu. Cierpi i krêgos³up amazonki i konia. Dziwne ze dobiera sie pod te 'siodelka' raczej rosle i masywne konie, bo te normalnej budowy z trudem by takie cos znios³y (ale oczywiscie, widzia³am i biedne arabki pod takimi wynalazkami, niestety)Niepotrzebne wygibasy.

A ¿e do kontuzji ³atwo doprowadzic i bez damskiego siod³a, to zgoda. Ale ono jeszcze j± u³atwia; jest zaprzeczeniem symetrii a symetria w jezdzie konnej to jedna z wa¿niejszych spraw.
Viator
Informujê ¿e posprz±ta³em w temacie, usuwaj±c dalsz± czê¶æ dyskusji miêdzy Maze (przeciwniczk± siod³a damskiego jako mêcz±cego konia, nie do¶æ uzasadnionego nawet wymogami reenactingu) a Shaer i ni¿ej podpisanym (zwolennikami ograniczonego ale jednak dopuszczenia siode³ damskich gdy wymaga tego odtwarzana postaæ i sytuacja). Dyskusja by³a d³uga, czê¶ciowo offtopowa i nikt nikogo nie przekona³, wiêc zgodnie z zapowiedzi± obci±³em ostatnich 9 postów. Ewentualne skargi i wnioski oraz ¿yczenia i za¿alenia proszê na pw.

Pozdrawiam!
mod. Andrzej / Viator
a¶ka
Pominê swoje zdanie na temat tego co w je¼dzie jest najwa¿niejsze i je¶li pozwolicie powrócê do damskich siode³ smile.gif

Pierwsze siod³o damskie to jak ju¿ chyba tu wspomniano czasy Ryszarda II i jego ma³¿onki Anny Czeskiej. W tym okresie by³a te¿ instytucja siod³a podwójnego- kobieta siedzia³a w nim za mê¿czyzn±.
Wcze¶niej panie je¶li w ogóle samodzielnie dosiada³y koni to po mêsku.

Fakt, faktem, ze pierwsze damskie siod³a, które pozwoli³y kobiecie na w pe³ni samodzieln± jazdê do dopiero XV w- vide Katarzyna Medycejska.

Jak kogo¶ interesuj± dalsze i/lub dok³adniejsze informacje to s³u¿ê smile.gif

pozdrawiam,
Joanna
EwKa
Nieskromnie polece wlasny post z obrazeczkami przedstawiajacymi panie w damskich (?)siodlach a napewno jezdzace "po damsku". Dodatkowo 2 przedstawienia kobitek siedzacych "po mesku".
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=48...mp;#entry194800
Izabela Zebrowska
a propos kobitek jezdzacych po mesku - ciekawa ilustracja do Chaucera przedstawia wife of Bath na pielgrzymce- dosiadajaca konika po mesku, w sukni i nogawico- spodniach czy tez podobnym wynalazku. wyglada praktycznie..... jazda na pillion za rycerze pewnie dobra byla na krotsza mete ale kombinacja sukni i nogawice spodni wydaje sie byc lepszym rowiazaniem na dluzsze wojaze;-)
EwKa
http://www.liu.edu/cwis/cwp/library/sc/cha...e_of_bath2b.jpg

dziwnie to wyglada... jak suknia przewrocona na lewa strone i owinienta wokol nog albo jak jakis fantastyczny pokrowiec-but. Poza tym ona ma OSTROGI!!! Jakis symbol kobiecej sily? Babochlop sredniowieczny? W koncu "Opowiesci" sa satyra spoleczna wiec i ilustracje moga byc sporo przerysowane...

http://www.liu.edu/cwis/cwp/library/sc/cha...econd_nun2b.jpg
http://www.liu.edu/cwis/cwp/library/sc/cha...6prioress2b.jpg

Siostrzyczka zakonna i przeorysza siedza juz w siodle przyzwoicie:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.