Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Koñ] Damskie siod³a w ró¿nych epokach
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
Stron: 1, 2
Viator
U Wife of Bath ewidentnie to jest co¶ na³o¿onego NA sukniê; jaki¶ "pokrowiec" chroni±cy nogi.
A tak w ogóle to jeste¶cie pewne, ¿e ona siedzi "po mêsku"??
EwKa
Masz jedna noge widoczna, jest ona wlozona w strzemie i do tego jeszcze opatrzona zgrabna ostroga:) Dla porownania masz zakonnice gdzie ewidentnie widac 2 kolana.

Dla porownania cos troche wczesniejszego czyli Romance of Alexander z 1338-1344 r.

http://image.ox.ac.uk/show?collection=bodl...cript=msbodl264
Bodleian Library, MS. Bodl. 264, fol. 80 (verso)
-postaci Pan na polowaniu, siedzacych sobie po mesku w dosc plytkich siodlach sa na samym dole
Bodleian Library, MS. Bodl. 264, fol. 98 (recto)
-miniatury glowne przedstawiaja panie siedzace roznie... Suknia przy dosiadzie "po mesku" ulozona jest tak, ze caly nadmiar materialu znajduje sie z tylu "amazonki".
Bodleian Library, MS. Bodl. 264, fol. 122 (verso)
-amazonka na lowach. Wiec dalo sie "pojsc" w galop ale siedzac jak chlop:)

Do tego pd. niemieckie przedstawienia z lat 1460-70 (siodla damskie i "damski" dosiad) w obrazkach:
Madeleine
Chcia³abym od¶wie¿yæ temat damskich siode³. Czy ma kto¶ przedstawienia ró¿nych typów siode³ damskich ze szczególnym uwzglêdnieniem sposobu zapinania poprêgu i dodatkowego paska dopinanego do poprêgu? Na wszystkich stronach s± piêkne zdjêcia dam w siod³ach i kieckach, ale jako¶ nigdzie nie ma jak zapi±æ poprêg. Pytam, poniewa¿ mamy w stajni takie siod³o i niestety, mimo najlepszych chêci nie umiemy rozgry¶æ poprawnego za³o¿enia tego siod³a. Potrzebujê zdjêcia przystu³, konia z za³o¿onym siod³em zw³aszcza od prawej strony (jak to wygl±da).
Z góry dziêkujê.
arabiansaneta
Mam dok³adnie taki sam problem! Przys³ali mi siod³o z firmy, która chyba nie za bardzo orientowa³a siê, co do czego ma s³uzyæ i ci±gle co¶ mi siê nie zgadza z tymi przystu³ami. Na podstawie starych zdjêæ mam wra¿enie, ze z jednej strony czegos jest za du¿o, a z drugiej - za ma³o. Czekam na konsultacje z fachowcem.
askardi
Dla od¶wie¿enia tematu wstawiam zdjêcia zabytkowych siode³ damskich w których jestem posiadaniu, jakkolwiek z racji p³ci tylko posiadaniu a nie u¿ytkowaniu. Pierwsze siod³o niestety bez rogu czy inaczej kuli bo ktos je próbowa³a przerabiaæ.

Madeleine
Piêkna skóra i piêkne wykoñczenie. Jednak kszta³t i forma raczej do jazdy spacerowej, nie do wspó³czesnego je¼dziectwa amskiego (siedzisko ma krzywiznê, a obecnie stosuje siê siod³a ca³kiem p³askie). Ale do rekonstrukcji XIX wieku- jak najbardziej, przyda³oby siê do kompletu jakie¶ fajne og³owie smile.gif To pierwsze siod³o da³oby siê mo¿e naprawiæ, ale trochê by to zachodu i wk³adu finansowego kosztowa³o, niestety.
@Arabiansaneta, Ty chyba co¶ pisa³a¶ te¿ na innych forach, Ty chyba kupi³a¶ to siod³o Spanaldi z paskami z kosmosu. Sprzedaj czym prêdzej, bo to jest masakra a nie siod³o.....
arabiansaneta
CYTAT(Madeleine @ 20:45 18.12.2011) *
Piêkna skóra i piêkne wykoñczenie. Jednak kszta³t i forma raczej do jazdy spacerowej, nie do wspó³czesnego je¼dziectwa amskiego (siedzisko ma krzywiznê, a obecnie stosuje siê siod³a ca³kiem p³askie). Ale do rekonstrukcji XIX wieku- jak najbardziej, przyda³oby siê do kompletu jakie¶ fajne og³owie smile.gif To pierwsze siod³o da³oby siê mo¿e naprawiæ, ale trochê by to zachodu i wk³adu finansowego kosztowa³o, niestety.
@Arabiansaneta, Ty chyba co¶ pisa³a¶ te¿ na innych forach, Ty chyba kupi³a¶ to siod³o Spanaldi z paskami z kosmosu. Sprzedaj czym prêdzej, bo to jest masakra a nie siod³o.....

Owszem, uda³o mi siê je sprzedaæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.