Poszukujê przepisów na zupê z siemienia konopnego. Je¶li jadano u Was takie zupki na wigiliê, to bardzo proszê o podzielenie siê przepisem smile.gif. U mnie siê nie jada³o, dlatego w zamian mogê zaoferowaæ jedynie kalendarium wypisane na podstawie Sary Benetowej: "Konopie w wierzeniach i zwyczajach ludowych" (1936) oraz podawanych przez ni± ¼róde³:

1500-1507 - z rachunków Zakonu Krzy¿ackiego wynika, ¿e rocznie jedna kuchnia zakonna zu¿ywa³a 2 tony i 29 korcy siemienia konopnego, w razie wojny za¶ wojny rozporz±dzenie zaleca³o posiadanie 1/2 Last Hanfsamen na zupê dla ka¿dej kuchni.

1580-1610 - w Zielniku Syreniusza dowiadujemy siê o "polewce siemiennej", ¿e "czyni± z siemienia konopnego polewkê czasu Postu".

1886 - Siemieniatka, czyli zupa z siemienia konopnego, która przygotowuje siê w nastêpuj±cy sposób: siemiê zagotowane uciera siê w donicy z pewn± ilo¶ci± wody i przecedziwszy to, dodaje siê kaszê jêczmienn± lub jaglan± wed³ug upodobania. (Stanis³aw Ciszewski, Lud rolniczo-górniczy z okolic S³awkowa w powiecie olkuskim)