Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miêdzynarodowy Turniej Rycerski w Grodzie k. Byczyny
> Inne > Kalendarium 2016
efendi
Jak co roku, ju¿ od 14 lat, zapraszamy do Byczyny. Szczegó³y podamy troszeczkê pó¼niej, ale ju¿ sygnalizujê, ¿e w turnieju miecza z tarcz± za pierwsze miejsce mamy zamiar daæ ciekawy, rycerski samochód. Oczywi¶cie zarejestrowany, z pe³nym zbiornikiem... itd, zwyciêzca bêdzie móg³ odjechaæ nim do domu.
W sobotê z okazji rocznicy Chrztu Polski, o godz 11:00, zaczniemy turniej msz±, kocelebrowan± przez biskupa kaliskiego i biskupa opolskiego. Na teraz to tyle.
efendi
Komunikaty:
¯ywimy od 29.04.do 2.05.rano.
Chetni bêda mogli pojechac z nami na impreze do Dusznik, wyjazd 2.05.po po³udniu, lub 3.05.we wczesnych godzinach rannych. Tam organizujemy imprezê ca³odzienn± w rynku, chêtni zbrojni ¿o³d 100 z³, reszta do dogadania w Byczynie.
Macbeth
W trakcie trwania turnieju odbêdzie siê tak¿e Fechtschule, czyli traktatowy turniej oparty na zasadach z XVI i XVII wieku. Do startu potrzebne s± tylko przeszywanica, rêkawica i he³m, a jeszcze lepiej maska szermiercza. Broñ jest dostarczana przez organizatora. Pe³ne zasady w linku poni¿ej:
https://drive.google.com/file/d/0B-05HxdHgI...iew?usp=sharing
Rafa³ Pr±dzyñski
Nagroda w traktatowym ? smile.gif
Macbeth
Nagrody og³osi w odpowiednim czasie Efendi ;)
Laser
Dlaczego w mieczu d³ugim tylko g³owa jest punktowana?
Macbeth
Poniewa¿ staramy siê zrekonstruowaæ renesansowe fechtschule, a tam czêsto walczy³o siê do pierwszej krwi z g³owy.
Poza tym to wymusza bardzo techniczn± walkê. Ten system mamy ju¿ przetestowany.
Laser
No i fajnie smile.gif
Macbeth
Wszystkich chêtnych do udzia³u proszê o wys³anie e-maila z imieniem, nazwiskiem i nazw± grupy rekonstrukcyjnej do której nale¿± na adres:
fechtschulefalco@gmail.com
efendi
Nastêpne szczegó³y:
Msza bêdzie koncelebrowana przez dwóch biskupów z Polski i jednego z Czech. Po mszy inscenizacja chrztu Polski(Mieszko), a potem ruszamy pe³n± par±. Odbêdzie siê turniej ³uczniczy, turniej miotania w³óczni±, toporem i no¿em. Na 20:00 przewidujemy inscenizacjê bitwy. Mamy juz teren przed grodem, tak ¿e i palenie wsi, a mo¿e kilku, siê odbêdzie:-) Uruchomimy machiny oblê¿nicze te, które ze wzglêdu na ciê¿ar uda siê przytachaæ z grodu. Udzia³ swój zapowiedzieli Wêgrzy(Hun ok), Austriacy, Niemcy, Bia³orusini, Ukraiñcy,Czesi, Chorwaci. Czekamy jeszcze na 4 pañstwa. Wy¿ywienie od 29.04 .do koñca bez podzia³u na posi³ki-jest ca³y czas, tylko uczta w sobotê, jak zawsze, osobno. W poniedzia³ek postaram siê zamie¶ciæ artystyczn± wizjê "samochodu rycerskiego" Oczekujê na ocenê a tak¿e na uwagi mog±ce pomóc nam w jego upiêkszeniu. Dla autora najlepszej sugestii-nagroda. Nagroda tak¿e za najlepszy i naj³adniejszy glejt :-) Pozdrawiam
efendi
Witam!
Podaje link do rysunków Axela, który bêdzie upiêksza³ i robi³ z samochodu auto rycerskie(nagroda w turnieju bojowym na BYczynie) : https://www.facebook.com/andrzej.kosciuk
Pozdrawiam
efendi
efendi
Wklejam program, resztê uwag postaram siê zamie¶ciæ zaraz po ¶wiêtach

Sobota, 30 kwietnia 2016 r.

Dziedziniec
10:30
- rozpoczêcie jarmarku i uroczyste powitanie bractw rycerskich
- otwarcie escape roomu - "Komnaty zagadek"

B³onie przed grodem
11:00 do 13:00
- msza koncelebrowana przez biskupów
- inscenizacja chrztu Polski
- pasowanie rycerskie

13:00 - 14:30
- kuchnia staropolska
- turniej ³uczniczy na podgrodziu-bêdzie trwa³ do zakoñczenia
- eliminacje rzutów w³óczni±, no¿em i toporem - beda trwa³y tyle ile trzeba
- pokazy strzelania z batów w wykonaniu Hunów
- warsztaty tañców wêgierskich
- pokazy artylerii
- jarmark i warsztaty rzemios³ dawnych
- pokazy tañców dawnych
- wystêpy zespo³u muzyki dawnej Dziwoludy
- gry i zabawy plebejskie
- Pugina³ wg mistrza Andresa Lignitzera - warsztaty walki na pugina³y na podstawie traktatu ¶l±skiego fechmistrza Andresa Lignitzera 0 prow. P. Stolorz
- w czasie od 13:00 do 20:00 odbed± siê gry i zabawy rycerskie (biegi, konkursy itd)

14:30 - 15:30
- renesansowy turniej "Fechtschule" (eliminacje)

15.30 - 17.30
- miêdzynarodowy turniej rycerski - bojowy, o piekielny samochód rycerza z za¶wiatów :-)

17.30 - 20.00
-bitwa o wie¶
- fina³y rzutów w³óczni±, no¿em i toporem
- pokazy ³ucznicze Hunów z Wêgier
- wystêpy zespo³u muzyki dawnej Dziwoludy
- pokazy tañców dawnych w wykonaniu artystów z Bia³orusi
- Utracone dziedzictwo europejskich mistrzów broni bia³ej - wyk³ad nt. dawnych europejskich sztuk walki broni± bia³± od XIII do XVII wieku - prow. P. Stolorz

20.00 - 22.00
- Koncert gwiazdy wieczoru - zespo³u Javaryna z Bia³orusi
- fireshow w wykonaniu artystów z Polski, Bia³orusi i Wêgier

Niedziela, 1 maja 2016 r.

12:00 - 16:00
- kuchnia staropolska
- jarmark i warsztaty rzemios³ dawnych
- gra ucieczki w tzw. escape roomie, czyli "Komnacie zagadek"
- nauka strzelania z ³uku dla publiczno¶ci
- renesansowy turniej "Fechtschule" (fina³y)
- warsztaty rzutów w³óczni±, no¿em i toporem
- warsztaty i pokazy tañców dawnych i wêgierskich
- pokazy artylerii
- zwiedzanie sali tortur
- gry i zabawy plebejskie
Viator
Poprawi³em to wszystko w Twoim po¶cie ale postaraj siê u¿ywaæ raczej zwyk³ych krótkich my¶lników (znak minus) ni¿ d³ugich (kod ASCII 0150 i 0151) bo te drugie Freha zamienia na znaki zapytania. To samo z cudzys³owem, pisz angielskie tzw. psie uszy ( " ) zamiast polskich (ASCII 0132 i 0148), z tego samego powodu. To znacznie poprawia czytelno¶æ.
Pozdrawiam!
efendi
CYTAT(Viator @ 09:30 23.03.2016) *
Poprawi³em to wszystko w Twoim po¶cie ale postaraj siê u¿ywaæ raczej zwyk³ych krótkich my¶lników (znak minus) ni¿ d³ugich (kod ASCII 0150 i 0151) bo te drugie Freha zamienia na znaki zapytania. To samo z cudzys³owem, pisz angielskie tzw. psie uszy ( " ) zamiast polskich (ASCII 0132 i 0148), z tego samego powodu. To znacznie poprawia czytelno¶æ.
Pozdrawiam!

Dziêki smile.gif
Ot, durny komputer, ja mysla³em ,¿e to on m±dry i zrobi jak trzeba ... anger.gif
efendi
Nastêpne wiadomo¶ci, odbêdzie siê tak¿e rywalizacja w zapasach .
Zapisy na miejscu usmieszek_03.gif
efendi
I nastêpna...Turniej £uczniczy:
:wykaz konkurencji:15m przodem tarcza 60 20m przodem tarcza 60 i 80cm20m ty³em tarcza 80cm25m przodem tarcza 80 ok 45m przodem tarcza 80cm65m przodem tarcza 80cm20m las vegas przodem20m 1/2 tarczy 80cm w poziomie20m 1/2 tarczy 80 w pionie15m kó³ko krzy¿yk w parach losowanych20m hit/mis20m zwierzêta : lis wiewiórka ba¿ant6 konkurencji dodatkowych: strzelanie z przyklêku, drewnianego konia, 3 tarcze w pionie, 40m, czasówka, czasówka z dobieganiem.kategorie sprzêtowe:³uki tradycyjne, historyczne repliki, ³uki z pó³k± która nie wchodzi w o¶ ciêciwy [¿adnych bloczków, sk³adanych, metalowych majdanów, skrêcanych, widocznie nie pasuj±cych do odtwarzanego okresu]zakaz przyrz±dów celowniczych umieszczonych na majdanie, dopuszczalne oznaczenia majdanu/ciêciwy [tylko te historycznie potwierdzone]strza³y tradycyjne: drewniane / bambusowe/ naturlane, opierzenie naturalne, groty tarczowe [kute/toczone/strugane/dziergane], osady historyczne [naturalne] [¿adnego karbonu, gumy, plastiku czy amelinium malowanego w s³oje drewna]amen
efendi
A tak przed malowaniem wygl±daj± elementy nagrody w turnieju 1 x 1. :-)
Zajrzyjcie na :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=102...e=3&theater
efendi
Na wszelki wypadek, dla tych co nie wiedz±.
Jad±c z Byczyny na Kluczbork, w Biskupicach skrêt z 11 w prawo na Wo³czyn.Po ok.1,5 km , drogowskaz w prawo do Grodu.
Jad±c z Kluczborka na Poznañ, po ok 16 km, w Biskupicach, skrêt w lewo na Wo³czyn. Po ok 1,5 km drogowskaz w prawo do Grodu.
https://www.google.pl/maps/place/Gród+rycer...33;1s0x47106515
Ewa z Raciborza

Wyniki turniejów:

Turniej bojowy

I m. Krzysztof Szatecki –Brothers of Steel
II m. Maksim Filonenko z Miñska - niezrzeszony
III m. Wojciech Jab³oñski – Bractwo Rycerskie Ziemi £êczyckiej „Signum Temporis“

Renesansowy turniej - fechtschule
I m. Wojciech Gula h. Odyniec z Kielc

Turniej ³uczniczy
I m. Anna P³otycia An-onimy
II m. Arkadiusz „Aro“ Rosiecki
III m. Grzegorz „Wied¼min“ Kostrzewski – Woje Peruna
Turniej rzutu no¿em
I m. Maciej Miazek – Chor±giew Ksiêstwa Ziêbickiego
II m. Piotr Bosiak – Chor±giew Ksiêstwa Ziêbickiego
III m. Andrzej Stadnik – Ksiêstwo Nyskie

Turniej rzutu w³óczni±
I m. Piotr Bosiak – Chor±giew Ksiêstwa Ziêbickiego
II m. Andrzej Stadnik – Ksiêstwo Nyskie
III m. Pawe³ Ksi±¿ek – 34 Chor±giew Komturii i Miasta Szczytno

Turniej rzutu toporem
I m. Andrzej Stadnik – Ksiêstwo Nyskie
Rafa³ Pr±dzyñski
A ja ze swej strony chcia³em :

1. Pogratulowaæ zwyciêzcom oraz organizatorom.

2. Podzieliæ siê spostrze¿eniem : do turnieju "miecz i tarcza" zapisa³o siê 30 rycerzy. Zaledwie jeden nie stawi³ siê na polu szrankowym. 30 to o 10 mniej ni¿ w zesz³ym roku. Zaowocowa³o to kilkoma pozytywnymi sprawami:

a. - By³o znacznie mniej "¶mieciowych" rycerzy i koszmarnych zbrój ze snu pijanego cukiernika, a zastosowane "wynalazki" w zdecydowanej wiêkszo¶ci jako¶ siê tam komponowa³y i trzyma³y sensu. By³o znacznie bardziej estetycznie - z czasem pewnie bêdzie i historycznie -czego Wam ¿yczê.

b. - sprzêt "dodatkowy" - jak tarcze, wapenroki itp. - w znacznie lepszym stanie ogólnym ni¿ rok temu.

c. - Poziom walk by³ znacznie bardziej wyrównany i w zasadzie wszyscy mieli przynajmniej "CO¦" do pokazania - nie by³o ani jednego starcia polegaj±cego na jednostronnej "wklepie". Nie by³o te¿ "spazmów chaosu" itp. To nie tylko zmniejszenie ilo¶ci startuj±cych, ale widoczne "przy³o¿enie" tych którzy wystartowali. W ka¿dej z walk da³o siê przynajmniej raz, przynajmniej przez chwilê, dostrzec elementy taktyki i techniki. OBY TAK DALEJ.

d. - Nie by³o praktycznie ¿adnych opó¼nieñ z wej¶ciem w pole itp. znacznie wiêksza karno¶æ rycerzy - pochwalamy - doceniamy.

3. Chce podziêkowaæ heroldii - a szczególnie skrybie - praca z tym cz³owiekiem to komfort. Najlepszy skryba dekady.

4. Organizatorów, a szczególnie Ewkê Cholerê oraz Kasztelana- chcia³em gor±co przeprosiæ za nie obecno¶æ Heroldii na powitaniu. W zasadzie to zwykle nas nie ma (co ju¿ jest niegrzeczne), ale Ewce obieca³em w zesz³ym roku ...¿e siê stawimy.....i nie dotrzyma³em. Bijam siê w piersi i co gorsza ...we w³asne.

efendi
Ja jeszcze dziêkowaæ bêdê, ale teraz inna sprawa:
WA¯NY KOMUNIKAT!!!
W niedziele 1.05. wyje¿d¿ali¶my z Grodu do Dusznik. Jeden z moich pracowników zaniós³ worek ze sprzêtem do samochodu. I tu sprawa...nie wiadomo czyjego, bo nie naszego Emotikon frown
W worku tym by³y m.in. moje ciuchy, buty tureckie i dokumenty Majki( to taki pies), a tak¿e wszystkie jej naczynia. Gdyby kto¶ to znalaz³ , to proszê o kontakt, a ja siê odwdziêczê. Emotikon smile
smoku
kurcze, a je jestem rozczarowany (

obserwowa³em turnieje - zarówno w blachach jak i ³uczniczy - sprawnie, konkretnie, bez opó¼nieñ, no przynajmniej te fragmenty jakie mia³em okazjê ogl±daæ z "trybun", i mi siê podoba³o.

ale co mnie rozczarowa³o:

1: lipa z wystawcami - zrobi³ siê z rzemie¶lniczego - wioskowy jarmark odpustowy, dwa kramy RR na krzy¿ (

2: jedzenie - jak zawsze wspania³e ¿are³ko w ci±gu dnia i na uczcie, tak teraz poziom polecia³ na ³eb na szyjê

3: muzyka - rozumiem wszystko, ale pamiêtam, ¿e na byczynie lecia³y "klimatyczne rytmy" a teraz jaka¶ wspó³czesna popierdó³ka (, zabrak³o tylko disco-polo

4: ilo¶æ go¶ci - czy ja mam wra¿enie, ¿e z roku na rok ich jest coraz mniej?

jako¶ ogólnie klimat tegorocznej byczynki pozostawi³ mi niesmak ( szkoda bo uwielbia³em ten turniej, ten klimat, tê ekipê.
efendi
obserwowa³em turnieje - zarówno w blachach jak i ³uczniczy - sprawnie, konkretnie, bez opó¼nieñ, no przynajmniej te fragmenty jakie mia³em okazjê ogl±daæ z "trybun", i mi siê podoba³o.

ale co mnie rozczarowa³o:

1: lipa z wystawcami - zrobi³ siê z rzemie¶lniczego - wioskowy jarmark odpustowy, dwa kramy RR na krzy¿ (
ODPOWIEDZ
Przesadzasz a to bardzo nie³adnie. Je¿eli chcesz , to pe³n± listê rzemie¶lników zamie¶ci Ewa, a kramów sie zrobi³o za duzo , ze wzglêdu na ten chrzest, na co nie mieli¶my wp³ywu.( a z tych co ja pamiêtam: buty-historyczne,garncarz, kowal,ozdoby-Vlad,zio³a,uzbrojenie x 3,podp³omyki-kuchnia,³uki i strza³y x 2,drewno, ciuchy-historyczne, heraldyk....czyli ju¿ wiêcej niz dwa na krzy¿...)

2: jedzenie - jak zawsze wspania³e ¿are³ko w ci±gu dnia i na uczcie, tak teraz poziom polecia³ na ³eb na szyjê
ODPOWIEDZ
By³o to co zawsze, a w dodatku zosta³o w niedziele po uczcie ca³e DWA prosiaki, ze 100 kg kie³bas i innych boczków, tak wiêc nie wiem o co Ci chodzi. Mielismy tylko ma³± obsuwê, bo biskupi mieli obiad w karczmie i dlatego ewentualna przerwa 2 godz w wydawaniu posi³ków.
By³y te ¶winie( w sumie 6), udzcie pieczone(zosta³ jeden), kie³bacha, ³azanki,gulasz z kasz±, kapusta kiszona z golonkami, szynki krojone,boczki krojone , zupa grochowa,zupa jarzynowa,kurczaki pieczone, karczek pieczony, kie³basa na zimno i gor±co...Zapomnia³em o konserwach wszelkiego rodzaju, pomidorach, ogórkach, serach...No to akuratnie w tym temacie mnie wq...³e¶ :-) wg Ciebie to ma³o? by³ kto¶ g³odny ? by³o za ma³o ? do tego dodam kawê i herbatê...Chyba,¿ê byles w tej grupie która zjawia³a sie w nieodpowiednim momencie,( nie wszystko by³o zawsze, podawane to jest w miare porzygotowania)
ODPOWIEDZ

3: muzyka - rozumiem wszystko, ale pamiêtam, ¿e na byczynie lecia³y "klimatyczne rytmy" a teraz jaka¶ wspó³czesna popierdó³ka (, zabrak³o tylko disco-polo
ODPOWIEDZ
Gra³a Javaryna-dla Ciebie popierdó³ka? by³a tak¿e muzyka wêgierska do tañców pokazywanych przez Wêgrów. Chyba nie wiesz o co chodzi, bo nie mia³e¶ okazji jej gdzie¶ s³uchaæ.

4: ilo¶æ go¶ci - czy ja mam wra¿enie, ¿e z roku na rok ich jest coraz mniej?e
ODPOWIEDZ
I tu b³±d, po przeliczeniu ponad 340( i tak jest od lat), tylko, ¿e niektórzy chowaj± siê w lesie maj±c imprezê w g³êbokim powa¿aniu, zagrycha przecie¿ jest, resztê sobie dopowiedz.Pewnie zauwa¿y³es ludzi, którzy nawet strojów nie ubierali, wynurzaj±c siê z lasu tylko po jedzonko. Od przysz³ego roku, w zwi±zku z tym , bêd± zaproszenia tylko indywidualne, tym bardziej ,¿e go¶ci z zagranicy mamy ponad 80, a czê¶ci musielismy odmówiæ. Z osób które deklarowa³y przyjazd nie dojecha³o ok 60, z czego usprawiedliwionych jest ok 35, reszta mam wilczy bilet na nasze imprezy. Ewka o to zadba.
Obiecujê sobie od kilku lat wprowadzenie ograniczeñ ilo¶ciowych, ale zawsze trudno by³o ludziom odmówiæ. Teraz ( od 2017)wpuszczê tylko 160 osób i ani grama wiêcej. Je¿lei ktos nie umie docenic wysi³ku organizatorów i przyj¶æ na przywitanie, to my go tak¿e mamy tam....

jako¶ ogólnie klimat tegorocznej byczynki pozostawi³ mi niesmak ( szkoda bo uwielbia³em ten turniej, ten klimat, tê ekipê.
ODPOWIEDZ
Jak nie pasuje, trudno. Zamêt wprowadzi³a ta msza i ten chrzest, na to jednak nie mielismy wp³ywu, musieli¶my zrealizowaæ bo w³adze chcia³y i tyle. To nam wyjê³o ok 4 godzin z turnieju. ¿eby siê pochwaliæ, zauwa¿ , ¿e w ci±gu tygodnia zrealizowalismy Dni Opola(3 dni), Turniej i Chrzest 2,5 dnia i Dni Dusznik 2 dni( zazêbi³y siê one z Turniejem). Czyli mozna!
[/quote]
Rafa³ Pr±dzyñski
1. Je¶li chodzi o muzykê - bywa³y Byczyny ze znacznie wiêkszym pakietem znacznie gorszej muzyki nowoczesnej - tak¿e to jaka¶ totalna bzdura - by³o tak samo je¶li nie lepiej ni¿ w poprzednich edycjach.

2.Nie rozumiem o co chodzi z ¿are³kiem? Za Henrykiem V powiem ¿e wojna bez ognia jest jak kie³basa bez musztardy (tradycyjnie nie znalaz³em) - ale - ¶winia by³a, kie³basa by³a, kurczak by³, chleb by³, pikle by³y, piwo by³o (nawet niez³e jak na "przemys³owe") ???????????? Tak - mia³em zimne - ale sta³em ostatni - po za tym Szlachetne Duchowieñstwo (nie reko - prawdziwe) okupowa³o ca³y dzieñ karczmê. Wino zazwyczaj przywo¿ê sam - bo pije drogie smile.gif - Bigosu od jakiego¶ czasu unikam. ----------Co by³o na obiad?

3. Za Biskupami ¶ci±gnê³a "cepelia" - Efendi mia³ ich wygnaæ? Nie tym razem jednak. Kto niczego nie organizowa³ "pod patronatem" ten nie zrozumie -----------faktem - razi³o - ale prze¿y³em.

4.co do ilo¶ci go¶ci -------BARDZO DOBRZE ------- o czym ju¿ pisa³em w po¶cie o walkach. Jako¶æ posz³a w górê.

Gdzie jest jeszcze w kraju obecnie "Turniej" w dawnym rozumieniu który przyjmuje ponad 300 osób????
smoku
w sumie to co piszê to nie zarzuty, jeno takie tam moje przemy¶lenia i odczucia jakie mam po wizycie w grodzie i na podgrodziu.
nie oskar¿am nikogo i niczego nie deprecjonujê na amen

kramy jakie by³y - ka¿dy widzia³

a nawet nie napisa³em, ¿e rozpoczynanie turnieju ³uczniczego o 13:00 [jak plan imprezy przewidywa³ w necie i na plakatach] to troszkê .... tu sobie wstawcie wyraz, ja wstawiê "olewanie" ³uczników, bo strzelanie ze s³oñcem w twarz to pora¿ka jest

mnie osobi¶cie najbardziej przeszkadza³a taka ¿e: z jednej strony biskup etc, z drugiej okultuzm i czczenie s³oñca przez wêgrów i zjazd wojów s³owiañsko-wikiñskich na podgrodziu, choæ sadzi³em, ¿e to turniej XIV/XV smile.gif

macie racjê, jak nie podoba - nie przyjadymy nastêpnym razem, nikt nie zmusza, jest kilak imprez koszernych w podobnych terminach, ale do byczyny mam sentyment i tego mi szkoda

jeszcze raz powtarzam, nikogo i niczego hejtowaæ nie chcê.
nie chodzi o to , ¿e by³y gorsze "byczyny", ale poziom trzeba z latami jako¶ zwy¿kowaæ?
ja wyszed³em g³odny i moi koledzy te¿ - "bo pierwsi dostaj± niemcy" ok go¶cinno¶æ nade wszystko, a nie kryli¶my siê po lasach ale zdrowo dopingowali¶my walcz±cych, muza lecia³a z g³o¶ników na podgrodziu jaka lecia³a - tego nie mo¿ecie zaprzeczyæ smile.gif ¶wiadków a¿ nadto smile.gif
ps:
jak chcecie wiedzieæ co w trawie piszczy, pytajcie tych co nie cukruj± i nie w³a¿± w d. bez myd³a.
robin_
Wybrednych smakoszy zapraszam pod Azincourt gdzie tradycyjne
i g³ówne danie na "uczcie" to zupa z pokrzyw smile.gif . Ja zawsze chêtnie wracam do Byczyny a ¿a³ujê ¿e w tym roku nie da³em rady
Rafa³ Pr±dzyñski
A co do tych zestawieñ religijnych to tez ma zawsze estetyczny zgrzyt. smile.gif Dla tego miêdzy innymi jako zuuyy katolibanski pislamista nigdy nie wezmê udzia³u w pasowaniu . aniol.gif
efendi
CYTAT(smoku @ 17:14 06.05.2016) *
w sumie to co piszê to nie zarzuty, jeno takie tam moje przemy¶lenia i odczucia jakie mam po wizycie w grodzie i na podgrodziu.
nie oskar¿am nikogo i niczego nie deprecjonujê na amen

kramy jakie by³y - ka¿dy widzia³

a nawet nie napisa³em, ¿e rozpoczynanie turnieju ³uczniczego o 13:00 [jak plan imprezy przewidywa³ w necie i na plakatach] to troszkê .... tu sobie wstawcie wyraz, ja wstawiê "olewanie" ³uczników, bo strzelanie ze s³oñcem w twarz to pora¿ka jest

mnie osobi¶cie najbardziej przeszkadza³a taka ¿e: z jednej strony biskup etc, z drugiej okultuzm i czczenie s³oñca przez wêgrów i zjazd wojów s³owiañsko-wikiñskich na podgrodziu, choæ sadzi³em, ¿e to turniej XIV/XV smile.gif

macie racjê, jak nie podoba - nie przyjadymy nastêpnym razem, nikt nie zmusza, jest kilak imprez koszernych w podobnych terminach, ale do byczyny mam sentyment i tego mi szkoda

nie chodzi o to , ¿e by³y gorsze "byczyny", ale poziom trzeba z latami jako¶ zwy¿kowaæ?
ja wyszed³em g³odny i moi koledzy te¿ - "bo pierwsi dostaj± niemcy" ok go¶cinno¶æ nade wszystko, a nie kryli¶my siê po lasach ale zdrowo dopingowali¶my walcz±cych, muza lecia³a z g³o¶ników na podgrodziu jaka lecia³a - tego nie mo¿ecie zaprzeczyæ smile.gif ¶wiadków a¿ nadto smile.gif
ps:
jak chcecie wiedzieæ co w trawie piszczy, pytajcie tych co nie cukruj± i nie w³a¿± w d. bez myd³a.

No to odpowiadam i wiêcej nie bêdê.

Najbardziej mnie wkurwia to pisanie o g³odzie. Juz zapoda³em co i ile zosta³o, trzeba by³o je¶æ i tyle. Co lecia³o na podgrodziu nie wiem, tam by³o targowisko. Strzelanie o 13:00? o co chodzi? ³ucznicy tak jak i inni walcz± i strzelaj± w wyznaczonym czasie,wiêcej nic nie mam do dodania.
Warunki ka¿dy ma takie same , ¿e pod s³oñce có¿, na polu walki czasu siê nie wybiera. Nie pasuje....? Na wszelki wypadek Ewka zamie¶ci spis kramów historycznych, niech szanowny kolega napisze ile procent historycznych powinno byc w stosunku do tych innych ¿eby by³o ok. I ostatnia sprawa, nie tylko "historyczni" maja siê super bawiæ, ci"inni" tak¿e. Nie wiem czy szanowny kolega wie ,¿e wydajê na taki turniej kilkadziesi±t(tak, tak,)tysiêcy z³otych. Dlatego te¿ wnerwi³o mnie to pisanie o g³odzie. Aby nie byæ go³os³ownym, zapraszam do grodu w ka¿dym czasie( tak do miesi±ca, potem pójdzie do bigosu) i s³u¿ê ca³± upieczona ¶wini±, która zosta³a jako jedna z tych dwóch po uczcie i zosta³a poæwiartowana i schowana do zamra¿arki. Z powa¿aniem.... Tu mi jeszcze dodaj±, ¿e w czasie trwania turnieju dla rycerstwa hula³y dwa grille z karczkiem, zgrillowali ok 80 kg tego cholerstwa dla wszystkich w historycznym ubraniu...dzia³a³y w godz od 11 do 15:30. Prosze taqk¿ê nie sugerowaæ np.Hegemonowi i innym w³azidupstwa, rycerstwo dumne jest i...
Ewa z Raciborza
Witam serdecznie Smoku

W tym roku na Byczynie by³a rekordowa liczba wystawców. Oprócz tych, którzy mieli zadowoliæ gawied¼, a nie rycerstwo, by³o bardzo du¿o kupców z rêkodzie³em. Na moje zaproszenie, z czego t³umaczyæ nikomu siê nie muszê, do Byczyny oprócz rzemie¶lników historycznych przybyli równie¿ twórcy ludowi i rêkodzielnicy. Zaproszenie dla nich figurowa³o na stronie mistrzostw, z czym ka¿dy umiej±cy czytaæ mia³ mo¿liwo¶æ zapoznaæ siê odpowiednio wcze¶niej.
Lubiê, kiedy jarmark jest jarmarkiem, a nie pseudojarmarkiem z dwoma stoiskami na krzy¿. Jestem dumna zarówno z przyby³ych twórców ludowych z witra¿ami, rêcznie robionymi drewnianymi zabawkami, haftami, czy wspania³± bi¿uteri±, na któr± by³ popyt zarówno w¶ród rycerstwa z 10 krajów jak i turystów.
A przede wszystkim jestem dumna z tego, ¿e przybyli do nas nasi znajomi i przyjaciele rzemie¶lnicy - rekonstruktorzy z ca³ej Polski tacy jak Leszek z ceramik±, Vlad i Nietoperz z replikami wczesno¶redniowiecznymi (i kilku innych, których nie znam z imienia), Rafa³ z butami historycznymi i kaletkami, Winna Jola z przyprawami, Wiaczes³aw z Bia³orusi z bi¿uteri± ¶redniowieczn±. Cieszê siê, ¿e zawita³ do nas z daleka ?Starkow? z replikami broni, ¯elazny Wilk z no¿ami historycznymi, p³atnerz Adam z £odzi, a tak¿e ch³opaki ze skórami, Grzegorz z Czarnych Kruków z lampionami i ¶wiecami woskowymi. Nie zawiód³ ani Sylwek Tylko z mieczami, ani heraldyk. Mog³am zje¶æ podp³omyki zarówno z glinianego pieca Jarka Mazika jak i z kramu sympatycznej nowo poznanej Karawany Kupieckiej, która notabene, oprócz podp³omyków wystawi³a tak¿e repliki ¶redniowieczne swoich wyrobów. Nie wspomnê ju¿ o mo¿liwo¶ci zakupu strza³, czy jad³a staropolskiego. Kupi³am sobie kilka metrów we³ny na nowy strój wêgierski. Chwa³a T. Zgirskiemu, ¿e przyjecha³ z tkaninami, bo wiem, ¿e wielu znajomych obkupi³o siê we³n± i lnem, aby zd±¿yæ przed rozkwitem sezonu turniejowego. Przepraszam za niehistoryczny kram ksiêgarni ¦redniowieczna.com. Szkoda, ¿e nie mog³am tam nabyæ manuskryptów z pergaminu, ale tak obszerna baza rzadkich ksi±¿ek historycznych nieczêsto siê zdarza. Tutaj te¿ wielu rycerzy z Polski i anglojêzycznych obkupi³o siê trudno dostêpnymi pozycjami.
Nasze bractwo, z Efendim na czele, cechuje siê tym, ¿e dostrzega najpierw cz³owieka. Wielu kramiarzy to przesympatyczni ludzie ? niewa¿ne, ¿e sprzedaj± rycerzy z we³ny, robionych najlepiej jak potrafi± na drutach a nie technik± naalbindingu. Who cares! To s± fajni ludzie, a nie nadête bufony ?
Podsumowuj±c, jestem zadowolona z przyby³ych wystawców, u których ka¿dy znalaz³ co¶ dla siebie. Za rok, najprawdopodobniej zaproszê ich ponownie ? i je¶li bêd± chcieli przyjechaæ ? bêdê zaszczycona. Natomiast szkoda Smoku, ¿e nie doceni³e¶ naszej ciê¿kiej pracy. Z którego bractwa jeste¶? Mo¿e czas zachowaæ wspomnienie poprzednich turniejów i daæ sobie spokój? Albo zrobiæ fajny turniej u siebie i nas zaprosiæ, nakarmiæ, zabawiæ? Chêtnie przyjadê wypocz±æ, a nie wypruwaæ sobie ¿y³y przy tak du¿ej imprezie. Ju¿ od lat mówiê Efendiemu, by zmniejsza³ liczbê uczestników do samych przyjació³. A mimo to zapraszamy dalej za du¿o osób, których tak naprawdê nie znamy ? tak jak Ciebie.
Podczas uczty, co pozwoli³am sobie przyuwa¿yæ ? pierwszy i ostatni go¶æ mia³ taki sam wybór jedzenia na szwedzkim stole. Pierwszy raz zosta³o tyle jedzenia!
Ja, choæ min±³ tydzieñ, nadal odsypiam. Mam reumatyzm i od tego latania, by go¶cie byli zadowoleni ? znowu zaczê³o mnie ³amaæ.
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia. Do zobaczenia przy innej okazji.

PS Niemcy weszli pierwsi na ucztê, poniewa¿ sami nas - orgów zaprosili na przygotowany przez siebie poczêstunek - jako podziêkê za pasowanie Toma smile.gif
Laser

Skandal. Jak organizatorzy ¶mieli tak bezczelnie olaæ ³uczników i nie zapewniæ zadaszonej hali specjalnie na strzelanie z ³uku. Biedni zawodnicy musieli strzelaæ w obecno¶ci s³oñca. No po prostu amatorka na ca³ego!

Widzê, ¿e kolega urwa³ siê z choinki dlatego ma³a ¶ci±gawka dla nieogarniaj±cych:
Je¿eli przedstawiasz anonimowo jakiekolwiek uwagi na forum to w³a¶nie hejtujesz i sprawiasz, ¿e organizator musi siê t³umaczyæ. I to, ¿e napiszesz, ¿e nie chcesz hejtowaæ to wcale nie oznacza, ¿e tego nie robisz. Tym bardziej je¶li s± zarzuty wynikaj±ce z tego, ¿e nie ogarn±³e¶ (ani twoja ekipa) tego co siê dzieje i zamiast zapytaæ kogo¶ woleli¶cie pój¶æ siê obraziæ.

Je¿eli masz jakie¶ uwagi odno¶nie imprezy to takie rzeczy za³atwia siê przez telefon albo ew. wiadomo¶ci prywatne. Od siebie polecam bywania na innych imprezach, zw³aszcza brania udzia³u w turniejach bojowych. Jeden sezon takich walk w 40 stopniowych upa³ach i pe³nym s³oñcu naprostuje ka¿dego cwaniaka.
Rafa³ Pr±dzyñski
Ano w³a¶nie - zapomnia³em nadmieniæ, ¿e pó³godziny ¿e¶my macali no¿e i czekany, pó³ godziny odlewy mosiê¿ne, a reszty nie macalim bo ju¿ mielim pozamawiane gdzie indziej smile.gif

Zaczym - w wymienionym przez Ewkê (to jest Cholera dopiero) kramie z ksi±¿kami wywali³em 350 ze zni¿k± - bo na szczê¶cie ju¿ wiêcej nie mia³em - nabywszy droga kupna kilka monografii których normalnie trudno w internetach (ale w sumie tylko Ja, Efi jako stary zupak od rur i kilku innych poj...ów kupuje ksi±¿ki w którym oblê¿enia s± rozrysowane do metra i pojedynczej rusznicy na podstawie wykopków ).

A i sk³ama³em o musztardzie !!!

To¿ w³a¶nie polaz³em po turnieju a przed bitw± na wspomnianego grila i zosta³em nakarmiony stekiem z musztarda i chlebem ...i nie by³o zimne smile.gif - chocia¿ tez polaz³em jak ten ostatni.

Ja czego¶ nie ogarniam.

Gorgar
Witam, w imieniu Roty ¶w. Barbary chcia³em podziêkowaæ za zaproszenie! By³o super, jedzenie ekstra (zw³aszcza pêczak z miêchem). Jeste¶cie wielcy! Mam nadziejê do rych³ego zobaczenia, pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.