Poszukuje wykrojów zeby uszyæ habit. Interesuj± mnie habity Cystersów, Benedyktynów, Franciszkanów, Kartuzów.
Je¶li ktos ma co¶ takiego prosze o kontakt.
Witam
Polecam ksiazki: M. Houston "Mediaval Costume in England and France: The13th, 14th and15th Centuries" i Viollet le Duc "Encyclopedie Medievale", to jedyne znane mi pozycje kostiumologiczne, ktore zajmuja sie tematyka strojow duchowienstwa swieckiego jak i zakonnego w sredniowieczu. Mozesz poszukac tez czegos w historii poszczegolnych zgromadzen zakonnych.
Luda Excalibur
PS. Pamietaj tez o datach powstawania poszczegolnych zakonow
Ten jest niew±tpliwie franciszkañski ;)
Oto jeden wykrój pochodz±cy z niemieckojêzycznej gazety o ¶redniowieczu pt. Karfunkel. Nie wiem niestety na ile jest on historyczny gdy¿ niemiecki to dla mnie równie zakrêcony jêzyk co japoñski
. Mam nadziejê, ¿e siê przyda
Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
No w³a¶nie potrzebujê informacji na temat tego co mnisi mieli zwyczaj nosiæ pod habitem?
Od czego to by³o zale¿ne?
ha i to jest problem
ja poszukuje podobnych informacji o joannitach do 1291roku
nie jestem nawet do konca pewny jakic byl habit czy z kapturem , czy kaptur osobo
ale stawiam raczej na 2 opcje (szukam informacji na ten temat)
wg ospreya o szpitalnikach to nosili zwykla lniana koszule, na to welniany(bialy) "ocieplacz" z dlugim rekawem, na to dopiero habit
ale uwazalbym na ospreye
w regule templariuszy i joannitow jest fragment na tempat stroju
ale ciezko go wykorzystac jako wykroj dla krawcowej
prosze wszystkich o jakiekolwiek dane, propozycje
Pok
[/img]
Pokraku! w kwesti bielizny joannitow i innych zakonnych fatalaszkow zgodnych z regula i ordonansami braci - dostales info na priva; innym zainteresowanym kwestia braci od Sw. Jana z Jerozolimy - rowniez chetnie odpowiem
pozdrawiam
W Pi¶mie powiedziane jest ¿e na wzór Jezusa ni p³aszcz ni sukni drugiej mieæ nie bêdziesz.
O ile wiem noszono jedn± sukniê a podni± nic , oczywi¶cie odstêpowano od tej zasady , b±d¼ co b±d¼ Europa to nie Azja Mniejsza unas jest zimniej
. Ale w histori s± dowody na scis³e przestrzeganie tej zasady np. Dulcynjanie czy te¿ ubodzy z Lyonu ( vide Ksiêga Inkwicji R.Gui
)
Pozdrawiam Padre
Sam kiedy¶ sukniê ubo¿yny z Asy¿u nosi³em , a teraz ju¿ nie
no to proszê nastêpny przyk³ad Bracia Mniejsi Trzeciego Zakonu ¶w. Franciszka ( w ¶redniowieczu co prawda prze¶ladowany
ale w 1982 ich regó³a zosta³a zatwierdzona przez JPII).
A poniewa¿ papie¿ jest nie omylny
wiêc wychodzi na to ¿e i Begini mieli racjê .
Pozdrawiam Padre
"¶w. Franciszek
jak tamaryszek w mym sercu trwa ..."
Witam
Szukam jaki¶ konkretnych informacji na temat elementu stroju zakonnego, jakim jest w³a¶nie capuche. Na zwyk³y, plebejski rozum to generalnie jest to taki kaptur z d³u¿sz± kryz±. Ale mo¿e siê mylê, a jaka¶ osoba obeznana wyprowadzi mnie ze ¶cie¿ek mroku, podaj±c troszkê wiêcej detali...
po dlugim czasie poszukiwan udalo mi sie zdobyc kroje habitu
dominikanskiego i zastanawiam sie z jakiego materialu powinien on byc zdaje mi sie ze welna
ale nie jestem pewien prosze o pomoc
Witam
Zdecydowanie we³na, najlepiej nie sukno ale taka gruba surówka we³niana - przynajmniej tak jest u "moich" cystersów.
A mo¿na prosiæ o wspomniane przez ciebie wykroje na priv albo o umieszczenie na freszce?
pozdrawiam
Salve Fratres!
Jaroborze, nie tylko we³na. Podstawowym surowcem na habit by³ len. Co do wzorów - poni¿ej masz wykrój habitu stosowany w naszym zakonie.
Pozdrawiam
Witam
CYTAT
nie tylko we³na. Podstawowym surowcem na habit by³ len
Hmmm, nale¿a³oby doprecyzowaæ, o jaki czasookres chodzi - np. w "moim" zakonie len mo¿na by³o nosiæ dopiero od mw.1435, w postaci koszul zak³adanych pod habit (bulla Eugeniusza IV)
pzodrawiam
ja swoj habit na okres pozny XIV wczesny XV w mam zamiar kroic wiec welna i koszola z lnu??
Co do stroju franciszkanów, oto co znalaz³em w regule pierwotnej (tzw niezatwierdzonej)
spisanej przez samego ¶w Franciszka:
"Bracia na w³asno¶c posiadaæ bêd± jedynie, dwie tuniki bez kaptura, sznur, spodnie i kaparon siêgaj±cy do pasa"
kaparon by³ to wielki kaptur u¿ywany przez wie¶niaków dla ochrony od deszczu. Kaparon wk³adany by³ na okrycie g³owy.
Nie za bardzo wiem jak dok³adnie wygl±da³ kaparon
Tuniki by³y robione na bazie krzy¿a z materia³u "workowego" ale my¶lê ¿e gruby len z du¿ymi oczkami bêdzie jak najbardziej na miejscu, jak ka¿dy materia³ nadaj±cy siê na worek.
Pozdrawiam!
CYTAT
a prawdê mówi±c to strój ¿ebraka nie ró¿ni³ siê w³a¶ciwie wcale od stroju mnicha zakonu ¿ebraczego (np. franciszkanin).
A mo¿esz zapodaæ jak±¶ ikonografiê z której wynika taki strój u ¿ebraka? (powiedzmy na XIV XV wiek). Dlaczego nie wychodzisz z za³o¿enia, ¿e ta warstwa nosi³a normalne stroje (z normalnych materia³ów a nie worków i w normalnych krojach a nie workach) tyle, ¿e szczególnie zniszczone i brudne? Przy okazji jakiej¶ dyskusji o onucach Owen bodaj¿e przedstawi³ ikonografiê z ubogimi pielgrzymami i nie byli oni ubrani jak po³±czenie ¶w Miko³aja i Bagienki.
Nawet w g³upim Trachcie ¿ebracy nosz± zwyk³e (tyle ¿e zniszczone) stroje.
Robi siê offtopic.
Pope³ni³em b³±d w poprzednim po¶cie zraz go poprawiê. Nie mam stroju ¿ebraka lecz strój mnicha "¿ebraczego". Pisa³em ten post zaraz po przeczytaniu poprzedniego i tak siê jako¶ "przejêzyczy³em".
Masz racjê znowu to co napisa³em by³o za ma³o precyzyjne. Nie chodzi³o mi o to ¿e wszyscy ¿ebracy nosili na sobie worki. Choæ na pewno byli tacy, którzy nosili podobne stroje (ascetyzm, te sprawy). W³a¶nie chodzi³o mi przede wszystkim o postawy ascetyczne (wielu ascetów by³o ¿ebrakami, czêsto z wyboru), ale zgadzam sie ze nie mo¿na generalizowaæ. Byæ moze wiêkszo¶c ¿ebraków nosi³a po prostu zniszczone ubrania. Chodzi³o mi o to tylko, ¿e Franciszkanie mieli ubieraæ stroje takie jakie mieli ¿ebracy (niektórzy), czyli szaty jak najbardziej siermiê¿ne i ascetyczne, które jednak mia³y spe³niaæ funkcjê habitu. Jednak franciszkanie mogli ( nie musieli) posiadaæ równie¿ kaparon który by³ powszechnie uzywany przez pospólstwo. Tuniki dopiero nieco pó¼niej by³y zaopatrywane w kaptury (i dopiero wtedy upodobni³y siê do dzisiejszych habitów). Nie chcia³em u¿ywaæ s³owa "ascetyczny" we wcze¶niejszych postach, ¿eby ktos mylnie nie pomy¶la³ ¿e franciszkanie byli ascetami.
Pozdrawiam!!!
Witam. Mam pare pytan.
Dlaczego juta nie jest historyczna, skad wiadomo ze jej wtedy nie hodowano ?? Co sadzicie o np konopii ??
Jakiego koloru habity nosili franciszkanie ?? I czy farbowali je, pomimo ze byli bardzo biedni ??
Troche offtopic, ale jakiego rodzaju sandaly nosili franciszkanie ??
Pozdrawiam.
Co do historyczno¶ci juty (a precyzyjniej mówi±c jej niehistoryczno¶ci). Nikt nie potrafi udowodniæ kiedy juta zacze³a byæ wytwarzana. Wydaje mi siê, ¿e z powodu raczej prostej produkcji juty mog³a byæ ona wykonywana w XIII w. Wiêc powinna siê nadawaæ na habit dla pospolitego mnicha franciszkañskiego.
Co do koloru to zale¿y od okresu. Pewne jest ¿e od XIII do XIV w. kolor habitu nie by³ sprecyzowany, dlatego nikt nie mo¿e cie od mroków wyzwaæ, jak nie masz br±zowego habitu. Kolory masz do wyboru wszystkie odcienie br±zu i szaro¶ci, a tak¿e kremowe, mo¿e nawet bia³e ale na pewno nie ¶nie¿no bia³e (raczej taki drugi gatunek bieli) nie jestem pewien co do koloru czarnego, ale takiej mo¿liwo¶ci te¿ nie wykluczam.
Co do farbowania, to co prawda informacji sprawdzonych nie mam ale raczej bym je wyklucza³, zreszt± po co mieli farbowaæ habity skoro nie mieli ustalonego konkretnego koloru.
Welna i tylko welna Panowie! NIE FOLOWANA! NIE FLAUSZ! struktura jak tweed tylko nie w kratke lub jodelke tkana. Samodzial czyli tkane jak plotno ale z welnianej przedzy.
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls.../francis.htm-tu macie wszystko:konstrukcje, material, podszewke...
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/elizabeth.htm
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...th/clara.htm-to sa habity kobiece-Klarysek (Sw. Klara) i czlonkini Zakonu trzeciego (Sw. Elzbieta z Turyngii).
Zadnej juty, konopi indyjskich, lateksu, skaju itp.-w tej materii popieram Kube.
Wiesz w XIII i XIV wieku franciszkanie raczej na pewno nie nosili habitów we³nianych.
Po prostu nie by³o ich na ni± staæ, byli przecie¿ ¿ebrakami.
Wiêc uogólnianie, ¿e tylko we³na nie jest najlepszym pomys³em.
Gdybys przeczytal informacje zamieszzczone w linkach wiedzialbys, ze nie masz racji. Opisywany tam habit Sw. Franciszka datowany jest dosc szeroko ale jako graniczna date okresla sie pocz. XIVw. Widzialam go na wlasne oczy-wystawiony jest w Asyzu-i moge cie zapewnic, ze JEST to welna ze szczatkowa podszewka lniana.
Sukno folowane i barwione byla droga w odroznieniu od samodzialu. Ale zmienilo sie to ok. 1200r.(nagle pojawia sie duza liczba ubran wykonywanych z sukna). Wiemy to dzieki wykopaliskom. Habity wykonywano zas z tkaniny welnianej tkanem splotem plociennym czyli najprostrzym. Samodzial (czyli taka tkanine) wytwarzano juz w epoce brazu wiec na przelomie XIII i XIVw. nie byl nowoscia technologiczna ani luksusem.
Postaci Swietych franciszkanskich-Simone Martini, 1317r. Asyz.
Rzeczywi¶cie, sprawdzi³em to w swoich ¼ród³ach i zwracam honor, niektórzy franciszkanie nosili habity z we³ny, ale nie ulega w±tpliwo¶ci, ¿e nie by³a to we³na najlepszego gatunku (by³ to rodzaj p³ótna), a nawet je¶li by³a lepszego gatunku to by³a ju¿ trochê podstarza³a (najczê¶ciej otrzymana od kogo¶ kto jej ju¿ nie potrzebowa³).
Nie ulega jednak w±tpliwo¶ci ¿e siê myli³em, co wynika³o z niedoczytania twojego poprzedniego postu.
Taka tkanina opisana przez Ciebie (nie byla to welna najlepszego gatunku (byl to rodzaj plótna) nazywa sie SAMODZIAL. Habity nalezace do Sw.Franciszka i Sw. Klary sa tkane co prawda troche bardziej skomplikowanym sciegiem (skosny, 3-nitkowy) ale w tamtych czasach mial on takze opinie prymitywnego. Po prostu wybierajac tkanine na habit trzeba szukac niefarbowanej i zobaczyc czy nie ma glatkiej powieszchni jak flausz, Ambasador czy inne sukno folowane. Musi byc widac pojedyncze, przeplatajace sie ze soba nitki watku i osnowy.
Przypuszczam, ¿e krój habitów siê od tamtego czasu nie zmieni³, ale czy kto¶ mo¿e powiedzieæ z ilu czêsi sk³±da siê habit franciszkañski i z jakiego jest materia³u ? Aha - i czy kto¶ szyje co¶ takiego, bo kolega chce w przysz³ym roku robiæ za zakonnika pod Grunwaldem !
Witam!!!
Poszukujê informacji na temat ubioru rycerzy Zakonu ¶w. Jana na prze³omie XIV i XV wieku. Interesuje mnie zw³aszcza ubiór rycerzy "szeregowych", gdy¿ tych w³a¶nie najtrudniej znale¶æ na ogólnodostêpnej ikonografii. Zale¿y mi g³ównie na specyfice ubioru (o ile taka istnia³a ) noszonego przez rycerzy na Rodos. Bedê wdziêczny za ka¿d± informacjê.
pozdrawiam
Yow
Wybaczcie to zapytanie, ale co trzeba miec pod habit franciszkanski?
Sorki, ale z Waszych postow zbyt wiele nie wywnioskowalem, wiec czy moglibyscie jasniej...
Dzieki za odpowiedz
Dwa inne przyk³ady habitów...
....kapturki braci maj± bia³e wy³o¿enie od wewn±trz. Na innej ilustracji widoczna bia³a czê¶æ ubioru spodniego i bia³e rêkawki wystaj±ce z rêkawów habitu.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Przepraszam ze OT: lecz widze jest tu kilka osób zorientowanych. Pytanie moje jest takie co oprócz habitu zakonnicy posiadali tzn jakie obuwie,(broñ?) etc.
W literaturze, (i tu musia³bym przegl±daæ sterty ksi±¿ek) kiedy¶ czyta³em ¿e, zakonnicy nie u¿ywali broni ostrej tzn. kordów mieczy czy toporów. Zdarza³y siê jednak wypadki kiedy stawali do walki. Ich uzbrojenie stanowi³y wtedy wekiery i buzdygany. Spowodowane by³o to tym, ¿e doktryna zabrania³a im przelewaæ w walce krew chrze¶ciañsk±. Dozwolone wiêc by³y wszelkiego typu "³amignaty".
Za takie niedozwolone przelanie krwi Diepolda v.Kokeritza, który zaatakowa³ orszak Jagie³ly w bitwie pod Grunwaldem wielkie nieprzyjemno¶ci mia³ Zbigniew Ole¶nicki. Po wielkich zabiegach dosta³ w koñcu rozgrzeszenie i zosta³ biskupem.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Dlaczego habit niby nie moze byc z plotna konopnego?
Jak dla mnie to wrecz idealny material - konopie maja jedno z najmocniejszych wlokien naturalnych, a jak mial taki braciszek nosic habit w miare mozliwosci przez cale zycie to wydaje mi sie ze jest to oczywisty wybor, szczegolnie ze konopie sa roslina niewymagajaca i w sredniowieczu ich uprawa byla powszechna..
http://monika.univ.gda.pl/~literat/kitowic/k0032.htm
'Dominikanie byli dwojacy - jedni dyspensaci: ci jedz± miêso i za¿ywaj± habitów kamlotowych, kromrasowch i szkotowych, '
Co to za materialy ???
Kromras-odmiana raszy, zapewnie w gorszym gatunku. Rasza lub rasa, haras to szorstka i lekka tkanina welniana gorszego gatunku tkana splotem plociennym.
Kamlot zwany tez czamletem to cienka i szorstka tkanina welniana, tkana splotem plociennym. W Polsce znana od XIVw. i zawsze tkana z welny gorszego gatunku nie z wielbladziej i kosiej jak to mialo miejsce na Bliskim Wschodzie:)
Szkot-lekka tkanina polwelniana z lniana lub bawelniana osnowa. Produkowana od XVw. w Gdansku (zapewnie przez angielskich i szkockich osadnikow zamieszkalych na Angielskiej Grobli czy na Starych Szkotach;)
Witam!
Interesuje mnie z czego sk³ada³ siê strój zakonnika z okresu krucjat i reconquist.
Przede wszystkim interesuje mnie zakon Alcantara (hiszp.), ale nie pogardzê te¿ informacjami o innych zakonach.
Z regó³y obowi±zuj±cej zakon Alcantara wyczyta³em ¿e zakonnicy powinni nosiæ m.in. kukullê. Ale co to by³o? Do czego s³u¿y³o?
Tigo
Chcesz byæ zakonnikiem, a nie wiesz co to kukulla
?
P³aszcz zakonny, z kapturem.
Dok³adne opisy znajdziesz np. na stronkach benedyktynów,mniszej i zakonnej ikonografii jest mnóstwo...ech, nie ma to jak dociekliwo¶æ...
I na fresze te¿ znajdziesz trochê informacji
.
Witam!
Drogi Szymonie, pamiêtaj ¿e strój zakonnika a mnicha-rycerza walcz±cego w zakonie to dwie ró¿ne sprawy!
Mogê siê tu wypowiedzieæ bo znam wiêcej faktów ni¿ inni frehowicze
. Ty masz benedyktyñsk± regu³ê zakonn± (a jak wiadomo mnisi nie walczyli tylko wspomagali pielgrzymów itp.). Natomiast zakony rycerskie typu Templariusze czy Alcantara walczyli z Muzumanami. Mieli odmienne pó³ rycerckie pó³ zakonne stroje. A w zakonach zalerza³o to te¿ od pozycji.
Pozdrawiam Szymon Chochlik!
Nie do konca tak jest-naewt zakony rycerskie mialy stroj bojowy i stroj tzw."domowy" czyli zwyczajny zakonny habit. Odtwarzajac zakonnika (brata-rycerza) trzeba uszyc dwa stroje:)
Jeszcze tak odno¶nie tych materia³ów, wykrojów i kolorystyki... ;)
fr. regu³y ¶w. Benedykta:"LV. O ubraniu i obuwiu mnicha Ubrania nale¿y braciom dawaæ dostosowane do warunków miejscowych i klimatu, gdy¿ w zimnych okolicach potrzeba wiêcej,a mniej ciep³ych. Opat musi wzi±c to pod uwagê. My uwa¿amy,¿e w klimacie umiarkowanym wystarczy ka¿demu mnichowi kukulla i tunika, kukulla w zimie z grubego materia³u, a w lecie lekka lub znoszona; ponadto szkaplerz do pracy, na nogi za¶ sanda³y i buty. Nad koloren tych wszystkich rzeczy ani nad ich wygl±dem niech siê bracia nie zastanawiaj± ,ale niech nosz± takie, jakie mo¿na znale¼æ w kraju,w którym ¿yj±, albo jakie mo¿na taniej sprawiæ"
¦miem twierdziæ,ze wyja¶nia to do¶c duzo... i kilka postów w tym temacie..ekhm... ma siê nijak... ;)
A przecie¿ to w ¼ród³ach najpierw szukamy... czy¿ nie??
pozdrawiam
Nie do konca wyjasnia dosc duzo, bo regula okresla tylko ramy a my siegamy do ikonografii, spisow majatkowych zgromadzen, rachunkow itp. i te ogolnikowe stwierdzenia z przepisow prawnych porownujemy z faktami z zycia zakonnikow. W wielu regulach powtarza sie zwrot "ubranie w barwach duchownych", "ubranie z miejscowych tkanin". Okreslenie "taniej sprawic" lub "znalezc w kraju" nic nie mowia ani o kolorze ani o gramaturze ani o tworzywie z jakiego wykonywano ubior.Trzeba tu spojrzec na inne dostepne fakty-wiele zakonow prowadzilo wlasna hodowle owiec, strzyglo je, folowalo i przygotowywalo sukno. Jesli nie robili tego osobiscie to otrzymywali gotowy produkt od chlopow ktorym dzierzawili ziemie. Prowadzili tez handel i nabywali tkaniny droga kupna lub wymiany. Te wzbogacone dane pozwalaja nam rozszyfrowac suche prawne pojecia.
Poza tym Regula zawsze uzupelniana jest o rozne Ordonanse/y, zwyczaje, itp. Owe zbiory przepisow maja wszystkie zakony i podawane tu przepisy dotyczace kolorystyki, rodzaju tkanin, ilosci odzienia sa szczegolowo tam omawiane a nawet modyfikowane z czasem. Regula z VIw. po 9 wiekach ulega naturalnej modyfikacji wlasnie za sprawa tych dodatkowych, dopisywanych zmian prawnych ktore dostosowuja ja do okreslonych czasow, systemow gospodarczych i politycznych.
Jesli chcesz wiedziec jak naprawde wygladali owi zakonnicy-obejzyj freski, miniatury itp. i dopiero po pelnej analizie zrodel pisanych oraz ikonografi stwierdzaj kategorycznie, ze cos bylo albo i nie.
Jak slusznie zauwazylas szukamy w zrodlach a nie w zrodle. Milego zglebiania tematu.
CYTAT
stwierdzaj kategorycznie
Droga Ewo nie stwierdzam niczego kategorycznie, w³a¶nie z tych powodów,które poda³a¶, ¿e jest to jedynie regu³a... Jednak zobacz ile pytañ siê pojawi³o: o tkaniny, buty, kolory itd... , a ile mo¿na wywnioskowac z tego ¼ród³a (podpartego róznie¿ przyk³adami z ikonografi np. postacie sktybów z iluminacji Bilbli komentowanej ok.1226-1234 Blanka Kastilijska i Ludwik ¦wiêty)... musisz przyznaæ,¿e we wczesnym ¶redniowieczu zasad ustanowionych przez trówców zkonów przestrzegano do¶c surowo, oczywi¶cie ewoluowa³y one, podobnie jak organizacja ko¶cio³a,< przemiany ¿ycia zakonnego by³y nieuniknione> ale u podstaw zawsze le¿ya³y za³o¿enia pocz±tkowe... choæby powrót "do ¼róde³" z czasów XI/XII wieku,do ¿ycia apostolskiego, chodzi mi tu np. o licznych eremitów, którzy w tym okresie opuszczali klasztory aby wie¶æ zycie zbli¿one do tego, jakie prowadzili Ojcowie pustyni..do czego d±¿e... skoro rezygnowali z zycia klasztornego ,to i ich stoje nie by³y najlepszej jako¶ci...gdy¿ ich zycie zale¿a³o niejednokrotnie od ³aski ludzi i przychylno¶ci natury (w koñcu przebywli w odosobnienu,zazwyczaj w lasach)
Co do samej Regu³y ¶w.Benedykta masz racjê Ewo,ze ulega³a wypaczeniom,ale np. cystersi w XI og³osili powrócenie po pierwotnej wersji,a wiêc i przyjêli zasadê nie posiadania przez zakonnika niczego na w³asno¶æ, czy o codziennej pracy fizycznej <szczególnie ten punkt szybko ulega³ przekszta³ceniom>
Je¿eli chodzi o posiad³o¶ci ziemskie, to faktycznie w okresie feudalizmu, wiêkszosc zakonów prowadzi³a w³asne uprawy, hodowle sk±d czerpali zyski i stawali sie samowystarczalni, w³±¶nie dlatego nale¿y rozwa¿yæ na jakim terenie co nosili (wprost z Regu³y)
Temat jest bardzo ciekawy i obszerny wiêc zg³êbianie go bêdzie napewno mi³e
Rozpisa³m siê trochê za bardzo o ¿yciu mnichów, wiêc teraz po trosze o habitach. Zarówno krój i kolor habitów konkretnego zakonu coraz czê¶ciej w okresie dojrza³ego ¶redniowiecza by³y opisywane szczegó³owo w Regule. Trzeba pamêtaæ,ze te¿ zaczynaj± powstawaæ zakony kobiece,ale habit kobiecy od mêskiego niewiele sie rózni... Suknia i p³aszcz ewentualnie kaptur jalk ju¿ pisali¶cie zazwyczaj wykonane z we³ny,natomiast we fragmencie regu³y,który poda³am we wczesniejszym po¶cie jest mowa o bardziej lekkim odzieniu, czy bywa³o ono lniane?? Bo przypuszczam,¿e tuniki oraz szkaplerze na 99% by³wa³y lniane,ale jak jest z sukniami na lato... ?
Czesto ikonografia przedstwia te¿ mnichów w mantoletach, w³±¶ciwych dla frañciszkanów i dominikanów, czy ma kto¶ krój takiego mantoletu??
pozdrawiam
Witam.
Jako ¿e temat co¶kolwiek rozmyty i wiêcej w nim pytañ ni¿ odpowiedzi, zapytam i ja, licz±c na odpowied¼, nie na dygresjê...
Moje pytanie brzmi... tak jak pytanie autora tematu.
I miejcie lito¶æ, odpowiedzcie tylko ci, którzy dysponujecie konkretn± wiedz± dotycz±c± przedmiotu dyskusji, jak np. EwKa
.
Chcia³bym siê dowiedzieæ, ot tak, bezczelnie i na gotowo - co, jako XIII-XIV - wieczny mnich regu³y, powiedzmy : Franciszka lub Benedykta ( wiem ¿e s± ró¿nice, ale pytam o obie) powinienem na siebie wdziaæ ?
Zaznaczam, ¿e moja wiedza w tej materii jest mikra.
Przytoczyli¶cie jeden wykrój habitu, ok, ale co dalej ?
Chodzi mi o wersjê letni± mniszego okrycia.
Koszula, gacie, buty ?
I jakie buty ?
Bardzo proszê o konkretne informacje, lub odno¶niki ( tak¿e obcojêzyczne ).
Pozdrawiam i z góry dziêkujê.
Brat Rabbi .
Na 2 stronie masz wizerunki Sw. Franciszka i swietych franciszkanskich pedzla Simone Martiniego.
Wynika z nich, ze pod habit nie wkladano bielizny! Nie widac zadnych rekawow koszuli a Sw. Franciszek okazuje stygmat przez dzuire w habicie-brak pod nia koszuli. Stopy bose we Wloszech jeszcze ujda ale w reszcie Europy to moze "klapki"?
habit (³ac. habitus - ubiór, strój) - nazwa stroju zakonnego; sk³ad takiego stroju u franciszkanów: tunika, kaptur, pasek (cingulum) - sznur z trzema wêz³ami, oznaczaj±cymi trzy ¶luby sk³adane przez zakonników (czysto¶æ, pos³uszeñstwo i ubóstwo). (zaczerpniete z
http://www.franciszkanie.pl/terminy.php?mo...e=lista&page=3). Jako wspolnota pokutna i pustelnicza raczej ograniczona w ilosci ubran noszonych na sobie:
"A bracia i ich ministrowie niech siê wystrzegaj± zajmowania siê ich rzeczami doczesnymi, aby mogli nimi swobodnie rozporz±dziæ, jak ich natchnie Pan. Gdyby jednak ministrów proszono o radê, mog± ich pos³aæ do osób bogobojnych, aby za ich rad± dobra swoje rozdali ubogim. Potem niech im dadz± ubiór na czas próby, mianowicie dwie tuniki bez kaptura, pas, spodnie i kaparon siêgaj±cy do pasa, chyba ¿e czasem ci ministrowie uznaj± wedle Boga co innego za stosowne. Po ukoñczeniu roku próby bêd± przyjêci pod pos³uszeñstwo, przyrzekaj±c na zawsze zachowywaæ to ¿ycie i Regu³ê...A ci, którzy ju¿ przyrzekli pos³uszeñstwo, niech maj± jedn± tunikê z kapturem, a ci, którzy by chcieli, drug± bez kaptura. Ci, których zmusza konieczno¶æ, mog± nosiæ obuwie. Wszyscy bracia niech nosz± odzie¿ prost± i skromn±. Z b³ogos³awieñstwem Bo¿ym mog± j± ³ataæ zwyk³ym p³ótnem lub kawa³kami innej materii. Upominam ich i zachêcam, aby nie gardzili i nie s±dzili ludzi ubranych w miêkkie i barwne szaty, spo¿ywaj±cych wyszukane potrawy i napoje, lecz niech ka¿dy raczej samego siebie s±dzi i sob± gardzi. " (http://www.franciszkanie.neostrada.pl/Franciszek/regula.htm)
Jest tu wyrazna mowa o TUNICE Z KAPTUREM I ew. BEZ KAPTURA oraz o KAPTURZE (kaparon) i SPODNIACH (czyzby femuralia/femoralia, dlugie i szerokie lniane gacie swietnie znane z ikonografii XIII-wiecznej?).
Mozna przyjac, ze koszula z plotna nie bielonego, surowego, dluga do kolan wchodzila w sklad ubioru Braci w naszej strefie klimatycznej, szczegolnie w zimie. W sandalkach, klapkach jednak chodzili i po mrozie.
Polecam ikonografie:
Jan van Eyck, 1428/9r.
http://www.wga.hu/art/e/eyck_van/jan/01pag...ge/05franci.jpg
Giotto, Legenda Sw. Franciszka, (sandaly dobrze widoczne):
http://www.wga.hu/art/g/giotto/assisi/uppe..._2/franc141.jpg
http://www.wga.hu/art/g/giotto/assisi/upper/saints.jpg
Giovanni di Milano, 1360r. (habit i sandaly)
http://www.wga.hu/art/g/giovanni/milano/francis.jpg
Simone Martini, 1317r.
http://www.wga.hu/art/s/simone/3assisi/1sa...ts/saints10.jpg
Dziêkujê piêknie !
W³a¶nie o co¶ takiego mi chodzi³o.
Ju¿ siê cieszê, ¿e bêdê móg³ bezkarnie paradowaæ bez bielizny i w sanda³kach
Dziêkujê !!!
Zostan choc w gaciach tzn. femuraliach! Regula Ci tego zbytku nie zabrania:)
Nie zabrania...ale i nie nakazuje.
Ty wiesz, jak ja zawsze zazdro¶ci³em Wam, niewiastom, paraduj±cym w gieze³kach i kiecuszkach, gdy piêkne okoliczno¶ci przyrody podnosi³y mi wydatnie temperaturê...hmm...nazwijmy to - saczka... pieczo³owicie chronionego przez historyczn± materiê...
Niech no siê tylko ociepli...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.