Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne] Wygl±d kuchni obozowej
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Freya
Przegl±da³am ca³y dzia³ kuchenny i nie znalaz³am tematu po¶wiêconego wygl±dowi kuchni obozowej. Mam tutaj na my¶li ca³okszta³t - rodzaj i uk³ad paleniska, zadaszenie, ruszty, praktyczne triki, lodówka... Mo¿e kto¶ z Was dysponuje jak±¶ ikonografi±? Nie ukrywam, ¿e najbardziej mnie interesuje pocz±tek XV wieku, ale inne datowania te¿ bêd± inspiruj±ce.
Mo¿e macie jakie¶ przydatne wskazówki?
Za³±czam kuchniê obozow± z XVI - wiecznego niemieckiego manuskryptu.

Macie jakie¶ potwierdzenie dla kuchni - skrzyni, wype³nionej ziemi±?
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e to bardzo praktyczne rozwi±zanie ale nie wiem jak z historyczno¶ci±.
Ma³gorzata M
CYTAT(Freya @ 12:05 07.03.2014) *
Przegl±da³am ca³y dzia³ kuchenny i nie znalaz³am tematu po¶wiêconego wygl±dowi kuchni obozowej. Mam tutaj na my¶li ca³okszta³t - rodzaj i uk³ad paleniska, zadaszenie, ruszty, praktyczne triki, lodówka... Mo¿e kto¶ z Was dysponuje jak±¶ ikonografi±? Nie ukrywam, ¿e najbardziej mnie interesuje pocz±tek XV wieku, ale inne datowania te¿ bêd± inspiruj±ce.
Mo¿e macie jakie¶ przydatne wskazówki?
Za³±czam kuchniê obozow± z XVI - wiecznego niemieckiego manuskryptu.

Macie jakie¶ potwierdzenie dla kuchni - skrzyni, wype³nionej ziemi±?
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e to bardzo praktyczne rozwi±zanie ale nie wiem jak z historyczno¶ci±.

Powiem szczerze ¿e rycina pokazuje mix tego, co funkcjonue przy organizacji uczt w Podolu i Siemowicie- my¶lê, ¿e zakres gotowania te¿ trochê determinuje wygl±d kuchni. Skrzynie s± mi znane z wczesno¶redniowiecznej Skandynawii (pojêcie nie mam jak to wygl±da w XV w. poszukam)- ale nawet je¶li niekoszerne, to super wygodne do gotowania dla mniejszej grupy ludzi. A poni¿ej radosne zdjêcia z wspólnego przedsiêwzêcia na Grunwaldzie- wydaje mi siê,¿e gabarytami przekraczamy zawarto¶æ ryciny smile.gif
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
kublika
Hej,
Witaj, Ma³gorzata!
Podole masz, a nas nie uwieczni³a¶ ;)
W Siemowicie w³a¶nie mieli¶my takie co¶, skrzyniê z ziemi±, w jednym koñcu nawet piecyk powsta³ z kominem ;)
Pewnie to niekoniecznie koszerne, ale w³asnie bardzo wygodne, nie trzeba kucaæ przy palenisku.

http://www.bialabrama.az.pl/show.php?doc=g...ld9/grunwald9_4

http://gallery.ordugh.org/historyczne/Grunwald2013/IMG_6085
Ma³gorzata M
Zdjêcia z Podola zrobione cudem- moje jedyne z Grunwaldu smile.gif ale fakt- w Siemowicie gotowa³o siê wygodniej, bo nie trzeba by³o siê schylaæ. I na koñcu skrzyni- wêdzarnia- opcjonalnie wykorzystywana jako podgrzewacz. Podobno w tym roku mamy mieæ piec chlebowy smile.gif co da jeszcze wiêcej mo¿liwo¶ci (choæby wykonanie pasztetów)
kublika
Oje¿u Niebieski!!
cudowno¶æ :D

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.