Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Grunwaldzki Turniej W³óczni
> Inne > Kalendarium 2014 > Grunwald 2014
Stron: 1, 2
rvdy
Witajcie!
W wyniku rozmowy w grupie Rycerze na fb pojawi³ siê pomys³ zorganizowania turnieju w³óczni. Chodzi o walkê z rozej¶ciem po trafieniu. W³ócznie- w formie pacyny na drzewcu. Nie ma mowy w stalowych grotach. Chcia³bym, ¿eby turniej by³ otwarty równie¿ dla lekko zbrojnych. W kolejnym po¶cie pojawi siê zarys proponowanych zasad. Zapraszam do dyskusji!
Józef
Brawo smile.gif
Po wypracowaniu zasad trzeba bêdzie wys³aæ do akceptacji przez Organizatorów.
Ja ze swojej strony postaram siê o nagrodê
pozdrawiam ;)
Kichigai
Witam, ogólnie na pocz±tek.
Turniej broni drzewcowej tylu w³ócznia. czyli co¶ stworzone przede wszystkim do pchniêæ.

Akcje dozwolone
- Pchniêcia
- uderzenia "drugim koñcem drzewca"
- dzwignie
- obalenia
Akcje zabronione
- bicie w krocze
- bicie w twarz (zw³aszcza dla lekkozbrojnych z kapalinami etc.
"Strefy punktowane"
- ca³e cia³o z wy³±czeniem stóp, d³oni, krocza, twarzy.

Punktowane s± wszystkie trafienia "ostrzem" czyli czê¶ci± zaznaczon±jako ostrze. Po obaleniu trzeba przeciwnika jeszcez reafiæ uczciwie ¿eby "zapunktowaæ"...

Po naliczeniu punktu walcz±cy sie rozchodz± i zaczynamy od nowa..i tak do na przyk³ad 5.

Turniej mieszany z lekkozbrojnymi?? S±dze, ¿e wykonalne, zw³aszcza, ¿e tu nie chodzi o jakie¶ urywad³a co przecinaj± czo³g na pó³, w³ócznia wymaga wiêcej finezji i fantazji, techniki. Nie trzeba biæ bóg wie jak mocno...
Minimum opancerzenia to he³m, rêkawice co¶ na klatê...
Wiel;e razy z kumplami siê t³uk³em na taki wynalazek na go³± klatê i prócz paru siniaków praktycznie ¿adnych obra¿eñ, zw³aszcza, ¿e trajektorie ataku s± ma³o kontuzyjne je¶li chodzi o obicia...W porównaniu do broni siecznej.
rvdy
Z racji tego, ¿e u piechoty os³on nóg byæ nie powinno to zmniejszy³ bym pole punktowane do od kolan w górê (z wy³±czeniem kolan) do linii sutków. W kwestii r±k i obalenia- liczê, ¿e rozpocznie siê jaka¶ rozmowa ;)
Kichigai
Ok, od kolana w górê, rozs±dnie, ale linia suta to za niska linia demarkacyjna, z do¶wiadczenia wiem, ¿e i tak wiêkszo¶æ ludzi bêdzie celowala w brzuch, klatkê piersiow±...Tak wiêc do barków linie mo¿na podnie¶æ..
Jak siê broñ odpowiednio zabezpieczy to z pe³nej pary jak siê dostanie w twarz..no có¿ na odrobinie krwi z nosa mo¿e siê MAKS skoñczyæ...A to jest lajt..

Obalenia..Tak, widywa³em, bywa³y i walka w parterze trwa dalej, a¿ jeden nie zapunktuje...Serio, wygl±da to na prawdê, jakby walczyli o ¿ycie, pomys³owo¶æ, spryt...tylko w parterze..
Nie zabierajmy tego walce...
kozanator
Temat jak najbardziej popieram. Wpadlem na pomysl, by szranki podzielic na pol niewysokim plotkiem, aby wykluczyc zapasy- wg mnie sa niepotrzebne, a moga byc niebezpieczne (misiowanie sie, wystarczy dostac z klepsydry w twarz w otwartym helmie...). To spowodowaloby tez wiecej zagran technicznych smile.gif

A tutaj jeszcze przepis na bezpieczna wlocznie by Dagome:

TIDD (Treningowo - Inscenizacyjna Dzida Dagome)

Krok 1: Kupujemy w Castoramie lub podobnym przybytku okr±g³y prêt sosnowy ¶rednicy 28mm. Ten wymiar to po prostu najwiêkszy dostêpny a ¿e to sosna lepiej nie braæ cieñszych. Jest tania i lekka, wiêc w razie przyjêcia ciosu na klatê nie wyrywa cz³owieka z butów, nawet bez opancerzenia, choæ nadal potrafi wybijaæ zêby. Maj± d³ugo¶æ 240-250cm. Warto poprzebieraæ chwilê i wybraæ taki bez sêków, ¿ywicznych wycieków i niepokrzywiony. W razie znalezienia kilku równie dobrych wzi±æ najciê¿szy.

Krok 2: Przycinamy dzidê do po¿±danej d³ugo¶ci. Albo i zostawiamy, bo jak wie¶æ niesie dla Germañców 2,5m to i tak niewiele. Sam lubiê takie w kole 2m lub ciut wiêcej.

Krok 3: "Grot". Pocz±tkowo rozwi±zywa³em sprawê frezuj±c tu¿ przy czubku dwa 20cm rowki i wklejaj±c w nie skrzyde³ka ze sklejki 4mm. Nawierca³em potem w nich dziurki i dodatkowo przyszywa³em do dzidy dratw± lub drutem. Dosyæ szybko z tego zrezygnowa³em. Innymi te¿ odradzam takie kombinowanie. Z czasem nie maj±c drezarki pod rêk± po prostu robi³em naciêcie pi³± z szerokim szrankiem i wkleja³em ca³y "li¶c" udaj±cy grot. Czasem zabezpiecza³em dwoma gwo¼dzikami. ¯eby by³o jeszcze ¶mieszniej okaza³o siê z czasem, ¿e wystarczy u¿yæ w±skiej pi³ki a li¶æ zrobiæ z tekturki. Teraz najwa¿niejsze: Tak przygotowany "grot" oklejamy p³ótnem. Koniecznie zabezpieczamy w ten sposób tak¿e czo³ow± powierzchniê prêta, dziêki czemu nie bêdzie siê kruszyæ od uderzeñ. Malujemy czarn± farba "li¶æ" i 10cm ni¿ej, aby widaæ by³o tak¿e "tulejkê".

Krok 4: (opcjonalnie) Nawiercamy pr±t kilka cm poni¿ej czubka, dziêki czemu bêdzie mo¿na przyszyæ na czubku dodatkow± poduszeczkê z filcu lub czego¶ innego. Je¶li kto¶ bêdzie czêsto grzmoci³ siê po tarczach radzê czêsto sprawdzaæ, czy siê nie przetar³a bum.gif

Krok 5: (opcjonalnie) Malujemy dzidê na dowolny kolor, ¿eby nie by³o do niej czuæ na kilometr fabrycznym prêtem z Castoramy smile.gif

Na dwóch £WH, które wspó³organizowali¶my rozdawali¶my takie "wcze¶niakom" i po króciutkim przeszkoleniu BHP szczuli¶my na siebie nawzajem lub na Rzymian. Nikomu nic siê nie sta³o a jedyny ranny jakiego pamiêtam dosta³... oszczepow± pacynk± dunno.gif
Wychodzili¶my z takimi do nieraz sporych bitew na staro¿ytno¶æ, be ¿adnego opancerzenia i zdawa³y egzamin.
Kichigai

Albo zrobiæ co¶ takiego...Ko³ek z castoramy jak mój przedmówca zasugerowa³..Nieskracaæ bo po cholerê...A jako grot GRUBA WARSTWA materia³u i na to "kondonik" z kwadratowej p³achty...Wychodzi taka jak na zdjêciach kuleczka..Du¿a powierzchnia, miekka, przez co bezpieczna...SPRAWDZONE NA W£ASNEJ SKÓRZE.
kozanator
To ma sens i wyglada bardzo dobrze. Oczywiscie dzidy musialyby byc dostarczone przez organizatorow, aby zagwarantowac jednakowa dlugosc i wykonanie dla obu zawodnikow :D
Józef
Ja my¶lê ¿e te kule z materia³u to najlepszy pomys³ - mo¿e byæ na wierzchu szary len , to lepiej bêdzie wygl±daæ .
A regulamin powinien okre¶liæ jaka ¶rednica i ka¿dy uczestnik mo¿e mieæ swoj±.
(sêdziowie przed turniejem dokonaj± przegl±du i bêdzie OK ;)
;)
Kichigai
Jutro sporz±dzê odpowiedni model i podam wymiary, które mo¿e sie przydadz±..w³±cznie z d³ugo¶ci± i grubo¶ci± drzewca..
kozanator
Warto tez pomyslec nad nagrodami. A konkretnie ich brakiem. Z doswiadczenia wiem, ze tam, gdzie wchodza nagrody, ludzie przestaja walczyc dla sportu, a zaczyna sie polowanie na nie. To samo dotyczy GTKL, w ktorym mialem przyjemnosc brac udzial. Nie ma nagrod, jest ok- beda nagrody, zleca sie ludzie, ktorzy nie pozadaja rywalizacji i wspolnej zabawy, tylko wlasnie nagrod. Najlepsza nagroda byloby jakies dobre piwo dla zwyciezcy. I to wszystko.
Iakza
Popieram
Józef
Ca³kiem bez nagród to niezbyt fajnie moim zdaniem .
Przecie¿ mog± byæ symboliczne . ;)
Dopracujcie regulamin ;)
pozdrawiam
rvdy
Je¿eli chodzi o nagrody- bawiê siê trochê w kucie i my¶la³em o wykonaniu jakiej¶ koszernej, biednej drzewcówki typu http://projekt-volk.blogspot.com/2013/01/sekator-bojowy.html osadzanej tulejowo lub godendaga http://minimumwagehistorian.files.wordpres...1/godendag2.jpg Nic specjalnego, wiêc my¶lê, ¿e by³a by to nagroda nie psuj±ca dobrej zabawy podczas turnieju. Niestety nie bêdê siê móg³ zaj±c tym tematem jako organizator na samej imprezie. Jestem w stanie tworzyæ tutaj regulamin, zaj±æ siê jak±¶ symboliczn± nagrod±, ale potrzeba osoby która zajmie siê ca³± reszt± na turnieju, oczywi¶cie pomogê te¿ na miejscu w miarê mo¿liwo¶ci i czasu. Kto¶ jest chêtny?

Poni¿ej zamieszczam podstawow± wersjê zasad. Nadal liczê na dyskusjê i ewentualne zmiany w regulaminie.

Wymogi sprzêtowe:
minimum:
-przeszywanica(potwierdzona ¼ród³ami z epoki)
-he³m(zamkniêty lub otwarty, potwierdzony ¼ród³ami z epoki, z os³on± na gard³o i doln± czê¶æ szczêki-minimum pikowaniec)
-rêkawice(potwierdzone ¼ród³ami z epoki)

Uzbrojenie musi byæ spójne i adekwatne do odtwarzanej postaci. Nie mo¿e byæ niechlujne, podarte czy wyszczerbione. Sêdziowie mog± wykluczyæ uczestnika z turnieju w przypadku posiadania nie poprawnego lub stwarzaj±cego niebezpieczeñstwo uzbrojenia. Wskazane u¿ycie sportowego ochraniacza na genitalia, opcjonalnie os³ony na zêby. Wspó³czesne ochraniacze nie mog± byæ widoczne na wierzchu. Ochraniacze sportowe poza wymienionymi wy¿ej s± niedopuszczane, nawet w przypadku ca³kowitego ich schowania.

Rodzaj turnieju:
Ze wzglêdu na to, ¿e jest to bardzo delikatna i ma³o kontuzjogenna konkurencja turniej otwarty dla wszystkich, którzy rozpoczêli 18 rok ¿ycia (czyli alternatywa dla tych, którzy chc± wzi±æ udzia³ w którym¶ z historycznych turniejów, a brak³o im nieszczê¶liwie np. miesi±ca do skoñczenia 18 lat.) Bez kategorii wagowych czy wiekowych.

Strefa trafieñ:
- od linii barków do kolan (z wy³±czeniem krocza, d³oni, kolan, g³owy)

Zabronione:
-UDERZENIA W TWARZ
-uderzenia w krocze, d³onie, kolana, g³owê i wszystkie czê¶ci cia³a nie zawarte w strefie trafieñ.
-kopanie
-d¼wignie i wszelakie techniki zapa¶nicze bólowe
-chwyty poni¿ej kolan(np. w celu obalenia)
-chwytanie w³óczni za ?ostrze?
-ciosy rêkawic±

Akcje dozwolone:
- uderzenia drugim koñcem w³óczni w strefê dozwolon±
-pchniêcia
-obalenia

Punktacja:
Walka odbywa siê do 5 trafieñ(z przewag± 2 punktów). Trafienie jest liczone w momencie, kiedy zadawane jest ?ostrzem? w³óczni. W przypadku obalenia przeciwnika nale¿y zapunktowaæ w strefê trafieñ, aby uzyskaæ punkt. Po trafieniu walka zostaje przerywana i wznowiona kiedy walcz±cy znajd± siê w okre¶lonej odleg³o¶ci. Przy obopólnym trafieniu walka nie jest przerywana.

Broñ:
Maksymalna d³ugo¶æ to 250 cm, minimalna ¶rednica pacynki to 10 cm. Sêdziowie mog± nie dopu¶ciæ broni, je¿eli uznaj± j± za niebezpieczn± bez podawania konkretnego powodu.
Robert Szatecki
CYTAT(kozanator @ 19:03 15.02.2014) *
Wpadlem na pomysl, by szranki podzielic na pol niewysokim plotkiem, aby wykluczyc zapasy- wg mnie sa niepotrzebne, a moga byc niebezpieczne (misiowanie sie, wystarczy dostac z klepsydry w twarz w otwartym helmie...). To spowodowaloby tez wiecej zagran technicznych smile.gif

Pomys³ wa³kowany w Polsce na Sieradzu 2010 i na turniejach rekonstrukcyjnych na wschodzie. Moim zdaniem ¿a³o¶nie to wygl±da i sugerujê nie rozwa¿aæ takich rzeczy. W Sieradzu by³ to taki niewypa³ ¿e walki fina³owe odbywa³y siê ju¿ normalnie.
Józef
Rvdy - niez³y regulamin smile.gif

Rozumiem ¿e turniej adresowany jest do lekkich .
I dobrze - by³ by to drugi turniej dla lekkich na Grunwaldzie.

Nale¿y jednak moim zdaniem okre¶liæ dok³adnie przedzia³ wiekowy .
Np. ukoñczone 17 lat.
Dodaæ kilka informacji oficjalnych , typu :
- pisemna zgoda na udzia³ osoby niepe³noletniej rodziców /opiekunów prawnych.
- udzia³ tylko dla cz³onków chor±gwi inscenizacji Grunwaldzkiej (identyfikator obozowy)

Wyra¼nie okre¶liæ kto podejmie siê organizacji i realizacji ?
Brana pod uwagê tylko ¶roda - Przed TMD
I jak najszybciej wys³aæ regulamin do zatwierdzenia k.gorecki@grunwald1410.pl

;)
rvdy
Turniej jest adresowany przede wszystkim dla lekkich, ale je¿eli kto¶ chce mo¿e jak najbardziej wystartowaæ w pe³nej p³ycie. Przedzia³ wiekowy wpiszê w ostatecznym regulaminie taki jak napisa³e¶ wy¿ej. Pozostaje pytanie kto móg³by zaj±æ siê organizacj± tego turnieju na miejscu- kto¶ kto ma jakiekolwiek do¶wiadczenie, ja niestety nigdy niczego takiego nie robi³em i nie podejmê siê, ¿eby nie spartoliæ roboty. W miarê mo¿liwo¶ci pomogê oczywi¶cie i tak jak pisa³em jak±¶ drobn± nagrodê wykonam. Je¿eli kto¶ by³by chêtny- proszê, ¿eby napisa³ smile.gif
Kichigai
Rudy, nied³ugo do Stolicy Wszech¶wiata zawitasz, to tam mozna przeprowadzic taki mini turniej...To zyskasz trochê exp'a...
Józef
To ja mam tak± propozycjê co do wykonania tego patyka bigsmile2.gif

1.bierzemy pi³kê do tenisa ziemnego , wycinamy w niej otwór o ¶rednicy 3cm , zalewamy silikonem , nadziewamy na drzewce , i odstawiamy do wyschniêcia na 3-4 dni.
2.Je¶li wysch³o , robimy na tym pacynkê z 8cm g±bki zawijaj±c poni¿ej solidnie sznurkiem.
Nadmiar g±bki u do³u usuwamy.
3.pokrywamy pacynê z g±bki dwoma lub trzema warstwami szarego lnu zawijaj±c równie¿ solidnie sznurkiem u do³u.

Je¶li uwa¿acie ¿e pomys³ godny uwagi , to niech kto¶ mo¿e to po prostu narysuje i tu wstawi .
Wygl±da³o by to jak ta szara pacyna po lewej , tyle ¿e wiêkszej ¶rednicy .
pozdrawiam
Lotgar
Helo.
Panowie popieram Wasz pomys³ na propagowanie walk drzewcówkami .
Jako zachête dla bior±cych udzia³ od siebie daje litrowy buk³aczek dla zwyciêzcy .
Pozdro
Lotgar
rvdy
Dziêki wielkie! smile.gif
Madis
Z tym Turniejem to bardzo dobry pomys³. Powinno byæ wiêcej konkurencji lajtowych dla lekkiej piechoty i nie tylko. W koñcu Grunwald to nie tylko hardkorowe 21vs21 czy inne konkurencje bohurtowe ale cala masa zabawy i klimatu. Osobiscie bra³em udzia³ w walce na w³ócznie + tarcza by³a to jedna z konkurencji na S³upsku i odbywa³a sie w pe³nym opancerzeniu.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Hity g³ównie sz³y na he³m i korpus. Nie wiem czy w przypadku otwartych he³mów bêdzie to bezpieczne, bo jak w wiecie w walce rózne rzeczy sie zdarzaj±, kto¶ chcia³ sie uchylic drugi zaatakowa³ i dostanie po twarzy albo w oko. Z jednej strony obra¿enia niewielkie z drugiej strony limo ;) Wg mnie konkurencja powinna byc tylko dla lekkozbrojnych. Z tarcz± np puklerzem by³oby to o wiele ciekawsze.

Ze swojej strony oferujê pomoc w organizowaniu.
Pozdrawiam Konrad Jonczew
Robert Szatecki
Heroicznie wygl±da taka walka w³óczni± i tarcz±smile.gif. Choæ operowania w³óczni± jedn± rêk± znacznie podwy¿sza prawdopodobieñstwo niekontrolowanego trafienia w twarz.
Kichigai
CYTAT
Nie wiem czy w przypadku otwartych he³mów bêdzie to bezpieczne (...)

Nawet je¶li zejdzie jaka¶ szmata na tewarz, lub nawet wejdzie uczciwy strza³ przypadkiem, to je¶li pacyna bêdzie zrobiona porz±dnie i "kulowata" czê¶æ która ma s³u¿yæ za grot bêdzie odpowiednio du¿a i w miarê miêkka, to nie ma strachu. Polecam w razie W zaopatrzyæ siê w szczêke do zagryzienia. Obra¿enia s± praktycznie ZEROWE. i nie mówiê tu bo tak mi siê wydajê, czy widzia³em/s³ysza³em/kolega mi mówi³, tylko mówiê tak z w³asnych do¶wiadczeñ. Gwarantuje, ¿e je¶li wszystkie pacyny bêd± uczciwnie zabezpieczone to nic nie powionno sie staæ. Margines b³êdu to krew z nosa..Ale to nie obra¿enie, obra¿enie to jak trzeba ju¿ szyæ delikwenta.
Za bezpieczeñstwem przemawia te¿ masa broni, która jest ma³a w sumie. Oraz to, ¿e punkt przy³o¿enia jest du¿y i miêkki, przez co aportyzowany.

Co do sêdziowania, u nas w Rzeszowie zawsze jest co najmniej trzch sêdziów, dwóch liniowych i jeden g³ówny, g³ówny tylko pilnuje czy regulamin nie jest ³amany, w razie "W" zatrzymujê walke i ma decyduj±cy g³os w sprawach niewyja¶nionych regulaminem, liniowi (jak to zasugerowa³ mój kolega z dru¿yny, Radek) oprócz tego, ¿e licz± punkty powinni byc wyposa¿eni w ma³e hor±giewki, czerwona i bia³a, czy inny kolor, i jak ich zawodnik zada/otrzyma ude¿enie chor±giewka w górê i nie ma problemu, ¿e co¶ umknê³o, czy kto¶ nie dos³ysza³, ¿e sêdzia mwi³ "punkt" czy co¶

A i od razu proponujê wy³±czyæ tarczê, pawê¿e etc z uzbrojenia ochronnego...Skup,my siê na "czystej" w³óczni.

Proponujê jeszcze jedn± rzecz, ta oczywi¶cie najwy¿ej bêdzie wywalona jak ogó³owi siê nie spodoba. Liczone ude¿enia tylko przy oburêcznym chwycie...¿eby unikn±æ zadawania pchniêæ z jednej reki bo to troche nie koniecznie o to chodzi..

tyle ode mnie na dzieñ dzisiejszy smile.gif
Kichigai
<kasacja TEGO posta>
rvdy
W kwestii dopuszczenia ciê¿ko zbrojnych- wed³ug mnie powinni Oni zostaæ niedopuszczeni do turnieju lub powinienem usun±æ z regulaminu opcje obalenia- lekkozbrojni na nasz okres nie maj± os³on nóg natomiast ciê¿ko zbrojni maj± os³onê kolana z li¶ciem, który do¶æ bole¶nie wbija siê podczas próby przerzutu np. przez biodro.. Z tego co widzê wiêcej ludzi jest za tym, ¿eby by³ to turniej dla lekko zbrojnych. Poczekam jeszcze na jak±¶ opiniê i zmieniê zapis w regulaminie smile.gif
Kichigai
Ciê¿kozbrojni niech siê pozbêd± z siebie trochê sprzêtu i gra..Np niech zdejm± bigwanty i narêczaki...I po sprawie...Moim skromnym zdaniem...
Iakza
Trzeba narzuciæ te¿ maksimum opancerzenia, nie tylko minimum. By³bym te¿ za tym ¿eby kazdy uczestnik mia³ he³m otwarty, wtedy wiedz±c ze samemu majac narazona na uderzenie twarz nie bêdzie siê uderzaæ w ni± innych.
Józef
Turniej powinien byæ przeznaczony /adresowany do lekkozbrojnych.
Ciê¿kozbrojni maj± wystarczaj±c± ilo¶æ turniejów. Nie chce mi siê wymieniaæ ;)
Tak , nale¿y okre¶liæ maksymalne uzbrojenie.
pozdrawiam
rvdy
W czwartek pojawi siê regulamin z uwzglêdnieniem tego, o czym pisali¶my smile.gif
Madis
Mo¿e zróbmy listê osób i rzeczy, które bêd± potrzebne by taki turniej siê odby³. Mo¿e dla kazdego po pami±tkowych badgesie?
Kichigai
Opancerzenie:
Kapalin (lub inny rodzaj he³mu bez zas³ony)
Przeszywanica
Ochrona ³okci
Rêkawice
Ochrona kolan (?)

Co do ilo¶ci osób to trzech sêdziów powinno wystarczyæ, dwóch liniowych i jeden g³ówny. Zawsze w razie problemów bêdzie G³ówny mia³ decyduj±cy g³os.
Madis
Tylko po co ochrona ³okci i kolan? Piechota takowych nie posiada³a...
Laser
Dziwi mnie, ¿e takie turnieje nie odbywaj± siê od lat w RR. By³y jakie¶ nie¶mia³e próby, ale czemu je zarzucono?

W ka¿dym razie mo¿e warto rowa¿yæ podzielenie turnieju na dwie kategorie wagowe - dla lekkozbrojnych i dla ciê¿kozbrojnych. To oczywi¶cie zale¿y od ilo¶ci chêtnych, ale tych chyba nie zabraknie s±dz±c po reakcji na ten temat :-)

Otó¿ ciê¿kozbrojny rozbrojony z wiêkszo¶ci os³on bêdzie wygl±da³ dosyæ ¿a³o¶nie. Poza tym nie ka¿dy ma mo¿liwo¶æ zdemontowania zas³ony z he³mu.
Józef
Nie zapomnijcie okre¶liæ dok³adnie wymogu os³ony szyi np.
Ko³nierz lub czepiec pikowany + kolczy .. ?
pozdrawiam
Yan
Popieram Lasera, mo¿e zrobiæ osobno kategoriê dla np. lekkich bez tarczy i ciê¿kich z tarcz± ? Sam chêtnie wzi±³bym udzia³ w obu, a je¶li bêd± chêtni to organizacyjnie nie wydaje mi siê to problemem, po prostu trochê d³u¿ej potrwa, a mo¿na to zrobiæ w jaki¶ lu¼niejszy dzieñ (wtorek?).
Józef
Nale¿a³o by siê zorientowaæ czy byli by chêtni.
A przede wszystkim ustaliæ kto bêdzie to organizowa³. Ja czasu na to niestety mia³ nie bêdê.
¦roda to dzieñ w którym odbywa sie turniej MD , czyli wszelkie przygotowania , typu plandeka dla walcz±cych szranki itp mo¿na ogarn±æ wspólnie.
pozdrawiam
rvdy
Ja zostawi³ bym jednak w³ócznie dla piechoty a nie spieszonego rycerstwa chocia¿by ze wzglêdów poprawno¶ci historycznej.. Je¿eli w tym roku by wypali³o to w przysz³ym faktycznie mo¿na podzieliæ to na 2 kategoriê. Je¿eli natomiast chodzi o os³ony to ³okcie odpadaj±- raz, ¿e nie koszerne, dwa, ¿e mog± drapaæ, wbijaæ siê etc. My¶lê, ¿e dobrym rozwi±zaniem by³o by wpisanie do regulaminu faktu, ¿e he³m musi byæ otwarty. Co do os³ony szyi, napisa³em w regulaminie, ¿e minimum to pikowaniec ;)
Józef
Zróbcie listê ewentualnych uczestników.
Trzeba siê upewniæ ¿e oprócz zainteresowania na forum bêdzie równie¿ frekwencja na samym turnieju.

(co do ³okci , to jestem zdania ¿e ze wzglêdu na bezpieczeñstwo mo¿na by siê by³o zastanowiæ nad u¿yciem prostych , bez li¶cia. Uderzenie kijem w ³okieæ jest bolesne)
;)
rvdy
Proszê o zg³aszanie siê na @: wloczniagrunwald@interia.pl
Na chwilê obecn± tylko imiê, nazwisko, pseudonim. Jak ju¿ bêdzie dogadany regulamin bêdê prosi³ o zdjêcia szpeju. smile.gif
Laser
CYTAT(rvdy @ 14:32 19.02.2014) *
Ja zostawi³ bym jednak w³ócznie dla piechoty a nie spieszonego rycerstwa chocia¿by ze wzglêdów poprawno¶ci historycznej..

Nie, ¿ebym siê czepia³, ale...

PS. O konnych nawet nie wspominam.
Madis
Je¶li znajd± siê chêtni ciê¿kozbrojni na turniej w³ócznia + tarcza to z chêci± podejmê siê organizacji, gdy¿ bra³em dwa razy udzia³ w takiej walce i wiem jak to wygl±da, ale potrzebowa³bym porad od kogos kto zajmowa³ sie wczesniej organizowaniem turniejów. Do tego bardzo chêtnie pomogê w organizacji turnieju w³óczni dla lekkozbrojnych. Józefie jak by to wygl±da³o organizacyjnie? Damy rade zrobiæ dla lekkozbrojnych i ciê¿kich przed MD? Myslê, ze przygotowanie szranek i ca³ej reszty mo¿na zrobiæ wspólnie.
rvdy
Obrazek bez datowania i opisu terytorium to nadal obrazek a nie ¼ród³o ;) Oczywi¶cie siê czepiam, wiem, ¿e s± ikonki na walkê w³óczni± przez spieszone rycerstwo. Jednak w konwekcji pieszej w³ócznia jest domen± w³a¶nie piechoty smile.gif Trzeba by by³o rozdzieliæ wtedy faktycznie turniej na dwie czê¶ci. Ciê¿kozbrojni maj± jednak ju¿ spor± gamê turniejów na G.

W mojej opinii powinien to zostaæ turniej dla lekkozbrojnych. Poza tym pojawia siê tendencja rozbrajania siê ciê¿kich co wygl±da w efekcie komicznie.. Na ten rok chcia³bym pozostawiæ t± konwekcje dla lekkich.

PROSZÊ W @ PODAÆ TAK¯E W JAKIEJ FORMIE CHCIELIBY¦CIE WALCZYÆ (lekki czy ciê¿ki a je¿eli ciê¿ki to czy w razie udostêpnienia tego turnieju tylko lekkim wyra¿a chêæ walki. Od ilo¶ci zg³oszeñ bêdzie zale¿a³o to, jak bêdzie zorganizowany turniej)

Przypominam adres: wloczniagrunwald@interia.pl
Józef
Madis i Rvdy - w wypadku takiego zainteresowania tematem proponujê :

Madis - zak³adasz odrêbny temat dotycz±cy turnieju w³óczni dla ciê¿kozbrojnych .
Wstawisz zarys regulaminu ..

Rvdy - niech bêd± dwa turnieje - tylko zorganizujcie !

I jak mówi³em zg³o¶cie wreszcie propozycje organizacji turniejów Panu K.Góreckiemu .
Najlepiej z wstêpnym regulaminem do zatwierdzenia.

Komu bêdzie przeszkadzaæ , ¿e i jedni i drudzy bêd± mieli TW ?
Korzystajcie wspólnie ze swoich do¶wiadczeñ - dla wspólnego dobra.
Jeden turniej mo¿e odbyæ siê np. we wtorek (jak sugerowa³ Yan), drugi w ¶rodê przed TMD.

ps.Napiszcie z imienia i nazwiska - kto jest organizatorem jakiego turnieju.

Bêdê pomaga³ ;)
rvdy
Jest ju¿ zmieniony regulamin. Organizatorem turnieju bêdzie Konrad Jonczew.

Regulamin I Turnieju W³óczni dla piechoty.

Wymogi sprzêtowe:
-przeszywanica(potwierdzona ¿ród³ami z epoki)
-che³m(otwarty, potwierdzony ¼ród³ami z epoki, z os³on± na gard³o i doln± czê¶æ szczêki-minimum pikowaniec)
-rêkawice(potwierdzone ¼ród³ami z epoki)
-preferowana tunika na przeszywanicy (nieobowi±zkowo, potwierdzona ¼ród³ami)

Uzbrojenie musi byæ spójne i adekwatne do odtwarzanej postaci. Nie mo¿e posiadaæ ostrych krawêdzi, nie mo¿e byæ niechlujne, podarte czy wyszczerbione. Sêdziowie mog± wykluczyæ uczestnika z turnieju w przypadku posiadania nie poprawnego lub stwa¿aj±cego niebezpieczeñstwo uzbrojenia. Wskazane u¿ycie sportowego ochraniacza na genitalia, opcjonalnie os³ony na zêby. Wspó³czesne ochraniacze nie mog± byæ widoczne na wierzchu. Ochraniacze sportowe poza wymienionymi wy¿ej sa niedopuszczane, nawet w przypadku ca³kowitego ich schowania.

Rodzaj turnieju:
Ze wzglêdu na to, ¿e lest to bardzo delikatna i ma³o kontuzjogenna konkurencja turniej otwarty dla wszystkich, którzy ukoñczyli 17 rok ¿ycia i rozpoczêli 18. Wymagana jest pisemna zgoda na udzia³ osoby niepe³noletniej rodziców /opiekunów prawnych zawieraj±ca tak¿e nr. telefonu kontaktowego.
Bez kategorii wagowych czy wiekowych.

Strefa trafieñ:
- od linii barków do kolan (z wy³±czeniem krocza, d³oni, kolan, g³owy)

Zabronione:
-UDERZENIA W TWARZ
-uderzenia w krocze, d³onie, kolana, g³owe i wszystkie czê¶ci cia³a nie zawarte w strefie trafieñ.
-kopanie
-dzwignie i wszelakie techniki zapa¶nicze bólowe
-chwyty poni¿ej kolan(np. w celu obalenia)
-chwytanie w³óczni za „ostrze”
-ciosy rêkawic±

Akcje dozwolone:
- uderzenia drugim koñcem w³óczni w strefe dozwolon±
-pchniêcia
-obalenia

Punktacja:
Walka odbywa siê do 5 trafieñ(z przewag± 2 punktów). Trafienie jest liczone w momêcie, kiedy zadawane jest „ostrzem” w³óczni. W przypadku obalenia przeciwnika nale¿y zapunktowaæ w strefê trafieñ, aby uzyskaæ punkt. Po trafieniu walka zostaje przerywana i wznowiona kiedy walcz±cy znajd± siê w okre¶lonej odleg³o¶ci. Przy obopólnym trafieniu walka nie jest przerywana.

Broñ:
Maksymalna d³ugo¶æ to 250 cm, minimalna ¶rednica pacynki to 10 cm. Sêdziowie mog± nie dopu¶ciæ broni, je¿eli uznaj± j± za niebezpieczn± bez podawania konkretnego powodu.

Gdyby kto¶ mia³ jeszcze jakie¶ wskazówki co do regulaminu- proszê pisaæ.

Turniej przeznaczony dla lekkich smile.gif
Józef
No to co , jeden turniej ?
Yan
Ja jestem chêtny na dwa w dalszym ci±gu, mogê te¿ pomóc przy organizacji, zabaw wszelkiego rodzaju nigdy do¶æ smile.gif
Józef
CYTAT(Yan @ 18:23 19.02.2014) *
Ja jestem chêtny na dwa w dalszym ci±gu, mogê te¿ pomóc przy organizacji,

Szukajcie w¶ród siebie organizatora , albo organizujcie razem - znaczy , ta sama ekipa oba turnieje.
Józef
Kilka lu¼nych info.
We wtorek wieczorem ok. 19tej jest spotkanie Sêdziów TMD i Konrad , jako dca. stra¿y TMD powiniene¶ na nim byæ .(a jak o stra¿y - to pomy¶l o tych tarczkach /naszywkach , fajnie by by³o znale¼æ , a widzê ¿e znalezienie i wstawienie nie sprawia co niektórym k³opotu ;) )

TMD zacznie sie w ¶rodê ok. godz. 13tej .
S³upki do szranków s± w WM . trzeba postawiæ i powi±zaæ.
Madis
Ja jestem równie¿ za tym, ¿eby zrobiæ dwie konkurencje jedyny i najwa¿niejszy problem: czy wyrobimy siê do tej 13... czy turniej w³óczni nie bêdzie kolidowaæ z MD. Wtorek to wg mnie za wcze¶nie. Na razie czekamy na zg³oszenia bo od nich wszystko zalezy, Józef ca³y czas my¶lê o naszywkach, jak równiez pami±tkowych badgesach dla uczetników, trwaja negocjacje, jak bêde co¶ wiêcej wiedzia³ to napiszê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.