Witam !!
d³ugo obserwowa³em rozwój tematu i chyba czas dorzuciæ swoje 3 grosze
po pierwsze nie zgadzam siê z ¿adnym z przedmówców i¿ topór nie wymaga ¿adnej techniki i jest prosty
walczê toporem od roku wk³adaj±c w te walki sporo pracy ( wiêcej walczê sam ze sob± doskonal±c technikê, ni¼li przeciw komu¶ )
i wiem jedno w walkach maj±c topór i tarcze potrafiê zablokowaæ ka¿de wej¶cie jedynka czy innym toporem oraz bezproblemowo wyeliminowaæ przeciwnika posiadaj±cego pó³torak ( brak jakiejkolwiek konkretnej zas³ony )
Co do walki typu dwie bronie przeciw opancerzeniu ? niema problemu opancerzenie spowalnia ruchy a wizjer w che³mie ogranicza widoczno¶æ . Co daje nam mo¿liwo¶æ szybkich ataków na boki dla dezorientacji i rozproszenia przeciwnika posiadaj±c mniejsze opancerzenie zyskuje siê niesamowit± przewagê w postaci mobilno¶ci , dodaæ do tego technikê i ¿adna "puszka" ( bez obrazy ) nie wystoi d³u¿ej jak 2 minuty (choæby z powodu wycieñczenia) ( w walce 1 na 1 ) , je¶li chodzi o bitwy poleca³bym walkê topór + tarcza i to najlepiej dobry topór siêgaj±cy poza os³onê przeciwnika (na mocnym trzonku bo g³upio zostaæ bez broni z kijem i tarcza
)
fakt faktem ¿e wywód swój opieram na du¿ej ilo¶ci prób i b³êdów w ró¿nym wykorzystaniu kombinacji tarcza + toporek ale mogê zapewniæ i¿ jest to broñ (po wyæwiczeniu) niesamowicie skuteczna i niebezpieczna ( a nadmieniê ¿e nie jestem postury olbrzyma a raczej krasnoludka i lubiê "podcinaæ” do swojego poziomu
co do wyboru ... zaczyna³em z pó³torakiem i marzy³em o pe³nej ... czas pokaza³ i¿ z moj± postura plusem jest szybko¶æ i zdolno¶ci manewrowe ni¿ wytrzyma³o¶æ i si³a .
Dla za³o¿yciela tematu mam ta sama rade co i inni : popróbuj wszystkiego i zobacz z czym ci lepiej idzie ( a na bitwê do topora we¼ bron zapasow± bo niewiadomo co siê zdarzy { ja mam 2 no¿e i sztylet ma³o ale zawsze cos )
Pozdrawiam Krzysztof
Ave