Chcialbym sie dowiedziec od kiedy cebula znana jest na terenach dzisiejszej Polski i panstw osciennych. Interesuje mnie czy cebula nie okaze sie zbyt mrocznym dodatkiem do, np. jajecznicy
Pozdrawiam
Oynons Onions. Onions were common enough in the Middle Ages to qualify as being a universal food. They were grown in nearly every garden plot and farm and were found in market places with little difficulty. Onions were considered to be moist in the third and even the fourth degree - a dangerously excessive amount - and were usually fried or roasted to reduce their moistness.
"Wel loved he garleek, oynons, and eek lekes" - Prologue to The Canterbury Tales
[godecookery.com]
Jeszcze wcze¶niej opisana w zielniku Hildegardy z Bingen (XII w.). Spokojnie mo¿na wsuwaæ. Mnie nurtuje tylko, jak w przypadku wielu innych artyku³ów, sk±d siê wziê³y w Polsce. Wiadomo, ¿e niektóre rzeczy by³y od zawsze, czyli przywlekli je nasi wêdruj±cy przodkowie. Czyta³am, ¿e cebula i czosnek maj± azjatyckie pochodzenie, ale te¿ jest taka dziecinna zagadka: "Przysz³a do nas Niemka w czerwonych sukienkach. Jak j± obierali, to nad ni± p³akali". Ile w tym jest prawdy? Niby przys³owia m±dro¶ci± narodów, ale rymowanka mo¿e mieæ ró¿ne, mo¿e pó¼ne pochodzenie? Mo¿e nie ma co sobie g³owy zaprz±taæ takimi szczególikami.
Pozdrawiam wszystkich, którzy nie mog± spaæ z powodu szczegó³ów.
Witam,
Witold Hensel w S³owaiñszczyznie wczesno¶redniowiecznej sugeruje,¿e uprawiana by³a przez wszystkich S³owian (wsch, pd, zach) juz w X wieku... w ogrodach, wiêc mo¿e pojawi³a sie na sto³ach mnisich...???
Pozdrawiam
Svana
S³owiañszczyzna Po³udniowa w ogóle u¿ywa cebuli znacznie czê¶ciej, ni¿ to robimy my (równie¿ obecnie) , i sk±din±d wiem, ¿e przyprawa to znana naprawdê od wieków. Nie mam akurat pod rek± ¼ród³a, ale jak sobie przypomnê sk±d o tym wiem, to dam znaæ.
Pozdrawiam!
Cebula rzeczywi¶cie pochodzi z Azji po³udniowo wschodniej, 3000 lat p.n. e uprawiali j± Sumerowie (w pobli¿ ¶wi±tyñ i w ogrodach). Znali j± Egipcjanie, Rzymianie i Grecy. W XIV wieku w Anglii uprawian± j± z ca³a pewnosci± jako ro¶linê lecznicz± i "sa³atkow±". Dla wyjasnienia powiem tylko ¿e cebula pochodzi z tego samego rodzaju co czosnek Cebula Allium cepa- czosnek to np. Allium sativum:-) Co za¶ do tego sk±d jaka ro¶lina do nas przywêdrowa³a. Istnieje cosik takiego jak geografia historyczna ro¶lin...nauka z pogranicza geografi, historii, botaniki...wiecie co za jakies dwa tygodnie rzuce na fresze o tym artykulik..
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.