Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £eba 11-15 Sierpieñ
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2
Marek Hilgendorf
Hako- masz racjê- ja sam dowoiadywa³em siê na tym temacie o strój pó¼nego zakonnika...ale nie chodzi o to. Przeczytaj cytowany przeze mnie fragment- argumentacja- "mamy tarczkê, bo rozporz±dzenia tego zakazywa³y, czyli kto¶ je ³ama³" (cytujê niedos³ownie!) jest po prostu ¶mieszna.
Moj± intencj± jako cz³owieka, który ma na celu dobro wszystkich zakonów (ci co mnie trochê znaj± wiedz± o co chodzi) i ludzi je ODTWARZAJ¡CYCH w tym kraju, by³a taka, ¿e ch³opaki z Lêborka zanim zaczn± ³amaæ regu³ê, niech najpierw zaczn± jej przestrzegaæ (jest takie powiedzonko- zanim nauczysz siê lataæ- naucz siê chodziæ), niech siê obszyj±, obuj±, zdejm± prze¶cierad³a, jak ju¿ siê upieraj± przy piechotnych d³ugich tuniczkach rozciêtych z boku, to niech utn± pó³ krzy¿a, a pe³ny z tarczk± wójtostwa niech nosi ich szef, ale nie na prze¶cierade³ku, tylko na porz±dnym tabardzie- ten sam koszt, ale jest porawne. I wtedy niech pyszcz±, ¿e nie by³em jedynym ODTWARZAJ¡CYM Zakon. Ja w tym uk³adzie przeproszê i siê pokajam z chrze¶cijañsk± pokor±.
Tak a' propos (to do mojego "zakonnego" adwersarza) moje nazwisko siê odmienia zgodnie z zasadami polskiej gramatyki-lepiej to brzmi.
I jeszcze jedno- na studiach historycznych ucz± czego¶ co nazywa siê krytyka ¼róde³ ( na przedmiocie ¼ród³oznawstwo ¶redniowieczne- na UAM jest to na II roku). Czasem naprawdê warto siêgn±æ do ¼róde³ jak siê chce co¶ odtwarzaæ, bo na opracowaniach mo¿na siê przejechaæ (¿eby nie by³o- nie negujê Kuczyñskiego, Biskupa i s-ki.- to reflexja o charakterze ogólnym)
TIBOR
Tak masz Marku racjê co do dwóch rzeczy,przynajmniej je¿eli o mnie chodzi
-tak mia³em skórzane spodnie,jednak nie by³y to spodnie typu "na motor"
-no i nie by³em zaro¶niêty
Ale buty mia³em i to nie glany!I zupe³nie nie wie wiem dlaczego mówisz,i¿ moja tunika by³a z prze¶cierad³a,choæ by³a szyta z materia³u bawe³nianego-który nigdy nie s³órzy³ jako prze¶cierad³o,tak samo móg³bym przecie¿ powiedzieæ o twojej. dunno.gif

Wiem,¿e nasze bractwo nie jest idealne i chyba nigdy nie bêdzie ,ale jak ju¿ mówi³em jeste¶my bardzo m³odym bractwem,które próbuje odtwarzaæ realia Zakonu.I nie rozumiem dlaczego siê tak wywy¿szasz(chodzi mi tu o to,kto by³ a kto nie by³ Krzy¿akiem-przecie¿ to bez sêsu) nie zrozum mnie ¿le.
Tristan
Szanowny Krzy¿aku Marku. Z Twojej wypowiedzi wnioskujê i¿ wed³ug Ciebie najpierw nale¿y skompletowac wszystko i dopiero sie pojawiac, czyli przez X czasu siedziec w domu. Mo¿e rzeczywi¶cie jest to metoda. Niwrozumiem tylko jednego. Najpierw nazywasz siê jedynym Krzy¿akiem, kilka wypowiedzi dalej pieszes ¿e by³e¶ mrokiem i siê nie odzywa³e¶. Zdecyduj siê prosze.

Piszesz o tunukach z prze¶cierade³. Czy to ¿e kiedy¶ tam by³y prze¶cierad³a z lnu to znaczy ¿e wszystko co z lnu to od razu jest prze¶cierad³o??? Nie wyaje mi siê. Jeste¶ studentem historii. Czy ró¿ne tkaniny to twoja pasja i hobby??

[ Dodano: dzisiaj ]
Szanowny Marku. Zacznê inaczej. Wiem i¿ niejeste¶my idealnym bractwem. Jak to mówi± trzeba mieæ wielu nauczycieli. Akurat ze mn± na turniejun w £ebie nie rozmawia³e¶. Mam tak± propozycjê. Je¶li bêdzie nam dane siê kiedy¶ jeszcze spotkaæ to porozmawiamy sobie na temat Zakonu Krzy¿ackiego coby poszerzyæ wiedzê na ten temat i móc lepiej odtworzyæ realia historyczne. Niechcê siê k³óciæ i wyzywaæ tylko uczyæ. Czy godzisz siê na to??

Ale mam Jeszcze pytanie. Apropos ogolonych pysków. Czy je¿eli komu¶ poprostu nie rós³ zarost to niemia³ prawa byæ zakonnikiem??
Adsumus
Witam!!!

Tibor nie napisa³, ¿e ³amano zakaz, tylko ¿e przed wydaniem statusu naszywano te tarczki.(to zapewne spowodowa³o zakaz (i to tu chodzi!))

Pozdrawiam
Fionn
D³ugo zwleka³em i zastanawia³em siê czy wogóle pisaæ co¶ w tym temacie, bo zamiast wymieniaæ siê wzajemnymi podziêkowaniami mówiæ co by³o mi³e a co nie czê¶æ osób poprostu wola³a gry¼æ siê namiêtnie o ró¿ne dziwne sprawy. Spory wreszcie wygas³y i przemog³em sie do napisania czegokolwiek.

Cokolwiek:
"Przez d³ugi czas zastanawia³em siê co mi w³a¶ciwie w tej imprezie nie gra³o... bo co¶ mi nie gra³o(pewnie to, ¿e lekarze zabronili mi walczyæ i piæ anger.gif ). Po wnikliwej analizie tematu doszed³em do wniosku, ¿e nie by³o to spowodowane opadami(hehehe!!! mój namiot jako jeden z nie wielu nie przemók³), ale...<uwaga, uwaga>...brakiem wspólnej uczty. Wyjerzd¿aj±c na pomorze liczy³em na szansê poznania nowych ciekawych osób(pierwszy turniej w tym rejonie Polski) i mimo moich wielkich chêci, celu tego nie uda³o mi siê osi±gn±æ icon_sad.gif
Faktem tym by³em lekko zszokowany, bior±c pod uwagê,¿e du¿o nas nie by³o powinienem poznaæ (statystycznie ) przynajmniej po³owe bêd±cych tam osób.Tymczasem by³o mi dane zaznajomiæ siê jedynie z garstk± ludzi. A wszystkiemu winne 3 ogniska zamiast jednego wspólnego icon_sad.gif(wielki minus dla nas wszystkich, ¿e nie mogli¶my temu faktowi zaradziæ).

Innym minusem by³ brak jakiego¶ chod¼by znikomego harmonogramu turnieju(efektem czego mój kolega nie uczestniczy³ w turnieju indywidualnym bo siê spó¼ni³ face4.gif ).

Za to, za co¶ niewiarygodnie zorganizowanego muszê uznaæ toi-toie (pierwsze w moim ¿yciu które zamiast capiæ na kilometr pachnia³y lawend± yes.gif )

Równierz jedzonko choæ stosunkowo ma³o to jednak bardzo smaczne yes.gif

Co do podziêkowañ:
1) Dziewczynom z Lêborka za wspania³e gofry na ¶niadania i pomoc w myciu garów(gotowaæ
uwielbiam ,sprz±taæ po sobie nienawidzê)
2) Andrzejowi za to, ¿e wsta³ o 6:00 i pokaza³ nam gdzie mo¿emy siê rozbiæ, oraz za wiele innych rzeczy.
3) pani kucharce od Liberatora za piero¿ki niespodzianki
4) piêknej nieznajomej(do tej pory nie wiem komu), która bardzo chci±³a moje zdjêcie(podbudowa³a¶ moje
ego...mo¿e nie jestem a¿ tak paskudny icon_cool.gif )
5) "Tacie Olczakowi" za ogólne mobilizowanie mnie do wszystkiego s³owami "znowu opu¶ci³e¶ turniej ty
czosnku" szczerba.gif (w przysz³ym roku jak mi lekarze zabroni± wyjazdów to ich po drodze na turniej
porozwieszam na drzewach)
6) Organizatorom za to, ¿e wogóle mogli¶my siê zjawiæ.
7) Wszystkim tym których nie wymieni³em a którzy chc± byæ pozdrowieni.

Ps. Aniu, Kasiu ... za rok te¿ was obudzimy mad.gif "
Reyki
Czy to znaczy Fionie ,¿e zostalem wójkiem??
Liberator
CYTAT(Fionn)
3) pani kucharce od Liberatora za piero¿ki niespodzianki

Hmm jesli sie dobrze domyslam, to chodzi o Jagodê. I zdanie, ze jest ona ode mnie brzmi dla mnie co najmniej dziwnie. Jest w DKG i taka informacja chyba wystarczy :]

Co do wszystkich opinii to na pewno wezmiemy wszystkie pod uwage przy organizacji nastepnego turnieju. Mi niestety trudno ocenic jak wyszedl turniej, gdyz bralem udzial tylko w przygotowaniach. Ciesze sie, ze nasza praca jednak zostala doceniona w niektorych aspektach smile.gif Co do powyzszych klotni postanowilem zatrzymac opinie dla siebie i tak zostanie. Zapraszamy oczywiscie za rok i dziekujemy za czas, ktory moglismy spedzic razem z Wami na naszym turnieju :]
Fionn
Z tym, ¿e jest od Ciebie to taki niezrêczny skrót my¶lowy... icon_redface.gif przepraszam.

Co do uwag to jeszcze jedna(w³a¶ciwie pro¶ba)- zróbcie któr±¶ ze zbiorowych bojówek jeszcze przed zmrokiem, bo po ciemku to mi zdjêcia nie wychodz±.

A i jeszcze pro¶ba zorganizujcie jedn± wspóln± ucztê wszystkich bractw (jak siê kto¶ bêdzie opiera³ - niedaæ mu je¶æ ani drewna na opa³ ...spaæ te¿ mu nie daæ tongue.gif ).

A co do moich koligacji rodowych ... co jabym siê kiedy¶ nie przejêzyczy³ mówi±c wuju devil.gif
Liberator
Z tego co wiem, to miala byc wspolna biesiada przy ognisku. Nie wiem niestety czemu tak nie wyszlo, bo musialem wyjechac wczesniej. Niestety pozna pora przeszkadza wszystkim aparatom. Troche przyczyna bylo to, ze caly piatek padal deszcz i trzeba bylo nadrobic zaplanowane punkty programu. O ile przez srode i czwartek trzymalismy sie w miare planu, to po piatku niestety trzeba bylo improwizowac za co przepraszamy osoby, ktore narzekaly na takie niescislosci.

Za skrot myslowy nie ma sprawy smile.gif Juz myslalem, ze czegos nie wiem i bym sie musial ostro dziewczynie tlumaczyc bum.gif

Milo, ze spodobaly sie toi toie! Bedzie wiecej pachnacych za rok! ;)
regma
smile.gif
Superrr....podoba³o mi sie i zarazem nie podoba³o mi sie...
- co zaliczam do plusów...to oczywiste..toi toi.....¶liczne pokazy plucia ogniem...przy tej niesamowitej atmosferze.......gdyby tylko wypali³o z obiecanym pochodem..ale z tego co mi zapewniono przed odjazdem w 2005 roku ma sie on odbyæ...tutaj jednak nie moge narzekac ze on nie wypali³..owszem..bylo mi³o...
dalej co mi sie podoba³o...INSCENIZACJA...brawa za tr±bienie ....za udawanie ¶mierci, a szczególne brawa za pacynki...i efekty pal±cych sie chat...
- tañce by³y niez³e choæ bylo ich malu¶ko.....strasznie ma³o.....jeden dzieñ i to zaledwie godzinka, ni póltora....
-za jedzonko i piffko serdeczne dzieki.......
powiem wam co mnie zrazi³o....bardzo przykre... mo¿na tak ¼le napisaæ.. na znanego wiêkszo¶ci Andrzeja...wiecie...ludzi oceniam po tym jak ich poznajê..i powiem wam ze on stara³ sie...martwi³ siê...oto kilka przypadków, kiedy wyda³ mi sie kulturalnym, a przy okazji opiekuñczym czlowiekiem:
- jak wsa³am o 4 nad ranem i umiera³am z mrozu...<taki straszny zmar¼lak ze mnie>..poratowaæ chcia³ mnie p³aszczem.......o ma³o co nie wepchn±³ mi go w rece jako dodatkowy koc do namiotu..
- jak przejmowa³ sie osobami które chorowa³y, albo zrani³y sie przyk³adowo w oko...
- jak w poniedzia³ek chodzi³ po ca³ym polu i zbiera³ ¶mieci, pali³ deski......gdy w tym czasie nie widzia³am nikogo oprócz dwóch osób z organizatorów.....
ale dosæ o tym cz³owieku...który obojêtnie co niektórzy beda my¶leæ...dla mnie jest godny tego by go szanowaæ i lubiæ...a przynajmniej nie oba¿aæ..
Chcia³am dodaæ ¿e mimo deszcz, mimo te wsyzstkie minusy, mimo wszystko co sie dzia³o....ja jestem zadowolona....bo zasmakowa³am ¿ycia w takiej atmosferze...(.to by³ pierwszy ale jak do tej pory nie ostatni turniej na którym mia³am zaszczyt byæ.)...pozna³am mi³ych ludzi...g³ównie mam na my¶li .Aniê i Kubê, Andrzejka wspomnianego wyzej, Pawe³ka z WKPL, Krzysia którego bra³am za ¿ebraka Miko³aja, Przemka, bia³og³owy które uczy³y tañców- Asia, Gadget.. Assassina i Fiona.....Chcia³am podziekowac wszystkim za wszystko....a szczególnie Fionowi i Assassinowi za porannego sledzia od namiotu anger.gif ..., mam nadzieje ze (jezeli juz bede na turnieju)uda wam sie mnie w przysz³ym roku dobudziæ o tak wczesnej porze.. icon_cool.gif ....
Liberator
Eh troche nie wytrzymalem, zeby nie odpisac. Chce juz raz na zawsze skonczyc ta kwestie. Moze bede mial przeciwko sobie wiele osob przez to, ale trudno.

CYTAT
jak wsa³am o 4 nad ranem i umiera³am z mrozu...<taki straszny zmar¼lak ze mnie>..poratowaæ chcia³ mnie p³aszczem.......o ma³o co nie wepchn±³ mi go w rece jako dodatkowy koc do namiotu..

Skoro nie spal o tej godzinie, to dal plaszcz. Jakbym wtedy tak pil caly dzien a nie prowadzil budowe turnieju, to pewnie bym i do rana siedzial. To samo dotyczy prowadzenia samego turnieju, co mimo wszystko nie jest zadaniem latwym, lekkim i przyjemnym. Ja o 4 rano zwykle spie i nie zastanawiam sie czy ktos przyjechal o tej godzinie na turniej albo czy komus nie jest zimno...

CYTAT
jak przejmowa³ sie osobami które chorowa³y, albo zrani³y sie przyk³adowo w oko...

Byl specjalnie sprowadzony przez nas punkt medyczny. Tam mozna bylo wszystko zrobic itd. Jezeli sie zajmowalismy nadrabianiem czasu z powodu pogody, to troche malo czasu zostaje na inne sprawy.

CYTAT
jak w poniedzia³ek chodzi³ po ca³ym polu i zbiera³ ¶mieci, pali³ deski......gdy w tym czasie nie widzia³am nikogo oprócz dwóch osób z organizatorów.....

Ja z powodow osobistych jak i pare osob musialem wrocic do domu. Tak wiem, nasza wina, ze zycie jest takie. Tu sie juz nikt nie przejal, ze tez od nas sie pochorowal kolega-organizator i tez musial wrocic szybciej do domu. Zostaly osoby, ktore mogly posprzatac i tyle. To, ze to bylo malo osob, to jest to nasza sprawa. Malo osob robilo turniej i malo osob po nim sprzatalo, proste... Skoro Andrzej postanowil zostac i pomoc, to nie mozna odmowic. Nie mozna tez nas tutaj o cokolwiek oskarzac, jakbysmy to my go zmusili do sprzatania!

Co do samej oceny Andrzeja, to nikt od nas go nie obrazal! Jesli ktos tak uznal, to niech sie nauczy czytac ze zrozumieniem poprzednie komentarze. Jedyne co nas denerwuje to to, ze uznaliscie wyzszosc jakby Public Relations od przygotowania, budowy i przeprowadzenia turnieju! Rzuciliscie nas w jakis cien, a cala impreze przypisaliscie wlasnie Andrzejowi, ktory poza topieniem rozmow w piwie i spiewaniu nie robil nic. A turniej sie sam nie zrobil. Wiec kto za to odpowiada? Z tego co widac po Waszych komentarzach wlasnie Andrzej. Bo on robil najwiecej. Jesli tak ma wygladac profesjonalne Waszym zdaniem przygotowanie turnieju, to w przyszlym roku bedzie puste pole, snopki siana, pelno piwa i bedziemy sobie spiewali, pili i martwili sie o siebie w dzien, wieczor, w nocy i rano. Bedzie cudownie.

Odnosnie tancow: jest to wciaz rzecz, o ktorej mamy male pojecie. Postaramy sie przywiazac do tego wieksza uwage za rok i mamy nadzieje, ze poziom naszej imprezy rowniez sie podniesie. Co do osob w niepelnym stroju i pseudostroju (nie lubie uzywac czesto tu stosowanego slowa mrok) bedziemy jeszcze mysleli i starali sie rozwiazac ta kwestie.

Mam nadzieje, ze sobie to chociaz troche przemyslicie. I swoje oceny Andrzeja zostawcie dla siebie. Tu organizacja zajelo sie BRACTWO, a nie jedna osoba. Osobom, ktore nam w tym wszystkim pomogly, bardzo dziekujemy. Niektorzy wiedza jak malo osob bralo od nas w tym udzial i ze nie mielismy latwego zadania. Kazda edycja turnieju wymaga bycia lepsza od poprzedniej. Bez Was na pewno byloby to bardzo trudne. Mam nadzieje, ze wyjasnilem wszystko i temat zostal zakonczony. Jak ktos chce na mnie pokrzyczec za ten post, to prosze na priv chyba, ze kogos publicznie urazilem lub jego rodzine, znajomych itd.
Fionn
Ja nie chce krzyczeæ ani obra¿aæ...widzicie jaki mi³y go¶æ ze mnie icon_cool.gif ... wysnówam jeden wniosek z faktu notorycznego mylenia Andrzeja z rol± organizatora- brak by³o widocznych organizatorów... smutne ale prawdziwe gdy przyjechali¶my na turniej pierwszym namiotem, który pos±dzili¶my o dowódczy okaza³ siê namiotem ojca(dla nie znaj±cych nomenklatury- Olczaka)- cóz wygl±da³ poprostu najbardziej reprezentacyjnie... co do organizatorów ... hmm... pozna³em w sumie dwie osoby...nadal nie jestem pewien kim by³a reszta osób... wniosek postarajcie siê na przysz³y rok postawiæ wartê (tak jak jest na Chêcinach) i niech nowo przybyli bêd± ciep³ym s³owem przez t± wartê witani... gwarantuje wszystko bêdzie wtedy jasne i oczywiste a i wspomnienia bêd± mi³e( w stylu "a pamiêtacie jak przyjechali¶my o tej 4 nad ranem a oni przywitali nas ciep³± "herbat±"...")
Joanna
Witam!

Te¿ dorzucê tu swoje trzy grosze smile.gif .
jak ju¿ przedmówcy zauwa¿yli brak by³o wspólnej uczty - co prawda starali¶my siê integrowaæ, ale niektórzy uparcie siedzieli wy³±cznie w swoim gronie przy w³asnym ognisku, a szkoda...

Co do programu - wygl±da³ bardzo obiecuj±co, rozumiem opó¼nienia i inne trudno¶ci spowodowane pogod±, ale bardzo liczy³am na warsztaty taneczne i turniej bardów. Przez pierwszy dzieñ stara³am siê dowiedzieæ kto je ma prowadziæ i jakie tañce sa w planie, ale niestety nie uda³o mi siê wiêc wziê³am w³asne CDki i zrobi³am je sama (dziêki Adam za udostêpnienie sprzêtu smile.gif ). A z drugiej strony niewiele by³o muzyki dawnej i te same p³ytki lecia³y w kó³ko, ale nie krytykuje bo widzia³am ¿e organizatorzy byli naprawdê zajêci przeprowadzaniem turniejów.
Tutaj te¿ pozdrowienia serdeczne dla dziewczyn które tañczy³y z nami (czyli z BR Ziemi Kujawskiej:)).
Nie mogê jednak od¿a³owaæ tego turnieju bardów - strasznie siê na niego napali³am, a siê nie odby³ tears.gif .

Mimo tych kilku "niedogodno¶ci" turniej podoba³ mi siê bardzo - zw³aszcza inscenizacja i przej¶cie nad morze. Atmosfera by³a naprawdê ¶wietna bigsmile2.gif heart.gif bigsmile2.gif , pozna³am wielu fajnych ludzi:). Nawet ten deszcz nie by³ taki z³y- te rowy i do³y wype³nione wod± tworzy³y ciekawy krajobraz obozu yes.gif .
A zdecydowanie najlepsze by³y pi±tkowe nocne ¶piewy w wykonaniu Opola - jak ¿yje nie s³ysza³am TAKICH pie¶ni cool.gif cool.gif cool.gif .

Za rok te¿ przyjadê. bigsmile2.gif

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.