Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rze¼ Wo³ynia, Radymno 2013
> Inne > Kalendarium 2013
Stron: 1, 2
Borg
Czy kto¶ z Pañstwa wie, kto od strony aktorko-rekonstrukcyjnej zajmowa³ siê tym pokazem?

W imieniu naszego projektu chcia³bym pogratulowaæ tym ludziom zidiocenia, zepsucia i braku taktu.
Uwa¿amy, ¿e taki kierunek inscenizacji historycznych jest kierunkiem prowadz±cym do upadku naszej zabawy, upadku morlanego oraz ideowego. Byæ mo¿e nasz g³os jest niczym wobec politycznego zamówienia, jednak chcemy wyraziæ sprzeciw wobec wykorzystywania naszej zabawy do podsycania jaki¶ nienawi¶ci.

http://diebgasse.blogspot.com/2013/07/reko...cje-gwatow.html
Rafa³ Pr±dzyñski
Borgu - czy tak samo wyrazisz siê o twórcach spektaklu dotycz±cego Warszawy 1944 roku - tego z przed kilku lat?
Je¶li nie to dla czego?
Je¶li tak to dla czego?

Pytam bo chcia³bym siê jako¶ odnie¶c do tego, ¿e wypowwowiadasz siê róznie¿ za mnie. Kilku takich ju¿ by³o - równie¿ na FREHA. smile.gif

Pozdrawiam.
Borg
Wypowiadam siê w imieniu swoim i projektu Die Diebgase jak co.
Inscenizacje walk o Warszawê z roku 44 s± jak najbardziej ok. Inscenizacje ³apanek i rozstrzeliwañ cywilów s± dla mnie graniem na emocjach i niepotrzebnym epatowaniem sadyzmem wywo³uj±cym ukierunkowane negatywne emocje. Z celów edukacyjnych przeskakujemy w propagandowe.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Borg @ 14:18 22.07.2013) *
Uwa¿amy, ¿e taki kierunek inscenizacji historycznych jest kierunkiem prowadz±cym do upadku naszej zabawy, upadku morlanego oraz ideowego.

Tak w³a¶nie uwa¿acie? Ty i kto jeszcze?
Mo¿e nie og³aszaj siê rzecznikiem prasowym wszystkich, bo ja na przyk³ad tak nie uwa¿am.
Borg
Zaczynam wywód od "w imieniu naszego projektu", a jak dobrze siê orientujê, to nigdy Ciê do niego nie zaprasza³em. Mo¿e nim siê wypowiesz przeczytaj ca³o¶æ ze zrozumieniem.
Czyli to tylko wasz projekt protestuje przeciwko uczeniu historii? OK, ul¿y³o mi, dziêkujê.
Borg
Czcisz historiê wrzucaj±c kuk³y do pieca krematoryjnego?
Purvis
Akurat tylko Borg protestuje, choæ w±tpi±cych jest sporo wiêcej.

Zastanawiam siê, czy to na pewno najlepszy sposób czczenia pamiêci ofiar? Rozumiem inscenizacjê jakiej¶ bitwy, tudzie¿ rekostrukcyjn± dioramkê kolegów z DWS / obozu ¿o³nierskiego / warsztatu rzemi¶lniczego, ale robienie przedstawienia z tragedii....jako¶ mi nie podchodzi. Zawczasu dodam, ¿e podobnie my¶lê o "rekonstrukcji" spalenia czarownicy w jakim¶ miasteczku pod Olsztynem kilka lat temu.

Aha: bedê zobowi±zany za zachowanie pewnego poziomu dyskusji. Nie chce mi siê sprz±taæ.
Teyrnon
Co nastêpne? Rekonstrukcja obozu koncentracyjnego? S³abe moim zdaniem "uczczenie" historii.. To s± sprawy na tyle bolesne i ¶wie¿e ¿e nie ma potrzeby pokazywaæ ludziom scenek jak strzela siê dziecku w g³owê, wiesza na drzewie czy pali ¿ywcem w ko¶ció³ku..
CYTAT(Teyrnon @ 17:25 22.07.2013) *
Co nastêpne? Rekonstrukcja obozu koncentracyjnego? S³abe moim zdaniem "uczczenie" historii..

A dobre uczenie historii to jakie? Udawanie ¿e tego nie by³o? Pokazywanie Niemców jako po prostu dobrze ubranych fajnych ¿o³nierzy, naszych euro-braci? Jak dot±d przynosi to naprawdê fantastyczne rezultaty.

Na tyle na ile wiem widzowie nie zostali tam spêdzeni pod karabinami. Je¶li kto¶ nie mia³ ochoty tego ogl±daæ to i nie mia³ obowi±zku.

Indar
Szykuje siê gor±ca dyskusja.
Temat jest na tyle istotny ¿e pozwoli³em sobie nieco zmodyfikowaæ pierwszy post Borga i wstawi³em tam sondê dotycz±c± w/w inscenizacji, czy jak to nazwaæ. Mam nadziejê Arku ¿e nie masz nic przeciwko.
Ja równie¿ w±tpiê w sens prezentowania tych wydarzeñ, a co gdyby zorganizowaæ inscenizacjê wydarzeñ z Jedwabnego? W sumie podobne wydarzenie, tylko skala trochê inna.

Rozumiem maj±cych odmienne zdanie, dyskusja jest jak najbardziej OK - tylko proszê za Purvisem o kulturê.

Przeniosê to z kalendarium, poszukam bardziej odpowiedniego miejsca.
K.
Lubomir Aleksandrowicz
To ja mam pytanie jak ty Borgu uczci³e¶ ofiary ludobójstwa na Wo³yniu (no chyba ¿e wed³ug ciebie to nie by³o ludobójstwo ) Polaków i Ukraiñców którzy stanêli w obronie tych¿e Polaków .
Jak ty Borgu pomog³e¶ zapamiêtaæ to co siê wtedy sta³o dzisiejszej m³odzie¿y .
Czy jak by by³a robiona inscenizacja zdobywania Niemczy te¿ by¶ by³ przeciwny wieszaniu kukie³ dzieci bo to te¿ nie poprawne polityczne . Borgu wielu nas na wschodzie straci³o rodziny i przyjació³ Ukraiñców , wymordowanych przez UPA ale najlepiej , naj³atwiej takie rzeczy zapomnieæ zafa³szowaæ . To najlepszy pocz±tek do wynarodowienia Polaków i zrobienia z nich ca³± gêb± europejczyka , ale czy to jest rzeczywi¶cie najlepsze . Ju¿ dzi¶ ¦l±zacy maj± ¿al ¿e ma³o kto pamiêta o ich powstaniach , to samo Wielkopolanie s³ysz± tylko w kó³ko o powstaniu warszawskim .
Najlepiej zróbmy cenzurê w ksi±¿kach, telewizji , internecie : nie wolno pisaæ o mordowaniu polskich dzieci , matek w ci±¿y , starców , w ogóle polaków przez Hitlerowców , Banderowców itp,itd zapomnijmy o Katyniu , Kozielsku , Wo³yniu , O¶wiêcimiu bo to nie poprawnie politycznie , zapomnijmy o patriotyzmie , przodkach naszych bo to takie nie Europejskie .
Po prostu zapomnij ¿e jeste¶ Polakiem .
Teyrnon
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 18:46 22.07.2013) *
A dobre uczenie historii to jakie? Udawanie ¿e tego nie by³o? Pokazywanie Niemców jako po prostu dobrze ubranych fajnych ¿o³nierzy, naszych euro-braci?

Faktycznie.. W takim razie nie zapomnimy nastêpnym razem podczas imprez koczo-rycerskich trochê pogwa³ciæ, spaliæ kilka wiosek i pomordowaæ miejscow± ludno¶æ- je¶li tego nie zrobimy to przecie¿ kto¶ móg³by pomy¶leæ, ¿e tatarzy to fajne ch³opaki byli.

Od uczenia s± lekcje historii, warsztaty, spotkania w szko³ach, muzeach-tam pracujmy, a nie w niesmacznym teatrzyku z gwa³tem w roli g³ównej.. Mo¿e idea s³uszna bo o tym mówiæ i u¶wiadamiaæ ludzi trzeba, ale to wydanie "uczenia" mi nie odpowiada.. Wracamy znów do starej dyskusji na temat idei "rekonstrukcji XX wieku" gdzie sprzeczali¶my siê czy bieganie w niemieckim mundurze jest grzechem czy nie...

To jest moje zdanie, mi siê to nie podoba. Ty oczywi¶cie mo¿esz za rok zabraæ tam swoje dzieci by popatrzy³y..
Borg
Przykro mi, nie jestem Polakiem smile.gif Choæ mam takie obywatelstwo.
Strasznie lubiê takie hiperbole. Ja mówiê o epatowaniu mordem, wy o wynaradawianiu, ja o zabawie w rozbijanie g³ówek niemowlakom, wy o podrêcznikach szkolnych. Nie mam nic przeciwko z³o¿eniu wieñców, warcie honorowej skoro musi byæ patetycznie. Ale mam wiele przeciwko pokazywaniu okrucieñstw wojny wywo³anej przez ludzi, którzy mog± jeszcze staæ w¶ród publiczno¶ci. Po co to? By znienawidziæ Ukraiñców? A mo¿e ma³y lincz urz±dziæ po pijaku, gdy patrz±ca gawied¼ wróci do swoich sió³ i remiz?
Bêdê protestowa³ tak samo w przypadku inscenizacji Rzezi Wo³yñskiej, jak i w przypadku inscenizacji losów np mojej rodziny w czasie wojny. Zbyt ¶wie¿e, zbyt dra¿liwe, zbyt niepotrzebne.
Zdecydowanie wola³bym w miejsce takiej inscenizacji piknik dla dzieci polskich i ukraiñskich by siê polubi³y, a nie nauczy³y, ten to dobry, ten to morderca.

Nie rozumiem dlaczego nie widzicie ró¿nicy miêdzy powy¿sz± inscenizacj± a odtwarzaniem kapo z obozu.

Nie ma sprawy Krzysiek, taka ankieta mo¿e byæ ciekawym do¶wiadczeniem.
Lubomir Aleksandrowicz
Nie by³em tam nie ogl±da³em nie wiem czy ten teatr przekroczy³ granice smaku czy nie ale wiem ¿e starzy ludzie którzy tam byli z p³aczem dziêkowali re¿yserowi za to ¿e kto¶ jeszcze pamiêta o tych strasznych dniach a nie zamiata tej czarnej karty w stosunkach Polsko -Ukraiñskich pod dywan bo tak jest poprawnie . O wiele gorsze rzeczy ogl±dacie w telewizji i siê nie bulwersujecie nie ¿±dacie zakazu emisji filmów dziwnie jak nagle zrobili¶cie siê delikatni .
To tylko dla przypomnienia tych strasznych chwil .
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/28389/upa_big.jpeg

Co siê za¶ tyczy rodziny straci³em j± i w obozach koncentracyjnych i na ziemiach wschodnich i na pewno nie pozwolê aby moje dzieci zapomnia³y o tych okrucieñstwach a z drugiej strony mam i przyjació³ w¶ród Niemców i Ukraiñców .
Jak widaæ jedno drugiemu nie przeszkadza
Viator
Móg³bym siê w du¿ej mierze podpisaæ pod postem Lubomira.

NIE WOLNO staraæ siê o wzbudzenie nienawi¶ci do "Niemców w ogóle", do "Rosjan w ogóle" i do "Ukraiñców w ogóle". Je¿eli w takim celu kto¶ tê inscenizacjê zrobi³ i ani s³owem siê nie zaj±kn±³ choæ widzia³ ¿e ludzie tak to odbieraj± - ¼le zrobi³.

Ale zarazem NIE WOLNO pozwoliæ na zak³±mywanie historii przez mówienie "nic siê nie sta³o". Owszem, sta³o siê. I nawet "przepraszamy" jest s³ab± gwarancj± ¿e siê nie powtórzy, ale dopóki nawet tego "przepraszamy" nie ma, dopóty dzia³ania aby "za³agodziæ", "nie dra¿niæ", "nie oskar¿aæ", "nie rozbudzaæ niechêci" i tak dalej, to po prostu ¿ycie w k³amstwie - a nigdy ¿adne k³amstwo historyczne nie doprowadzi³o do niczego poza powtórzeniem siê historii po latach. Zreszt±, akurat nam, rekonstruktorom historii, nie trzeba t³umaczyæ co to jest obiektywna prawda i ¿e ona jest najwa¿niejsza - w koñcu pó³ ¿ycia tracimy na jej odkrywanie i wydedukowanie ze ¼róde³, tyle ¿e czê¶ciej szukamy prawdy o ciuchach, technologii i broni ni¿ o wydarzeniach.

Co do widzów - akurat ta wspomniana wy¿ej inscenizacja Powstania na Wilanowskiej na moim rodzinnym osiedlu w Warszawie wzbudzi³a kontrowersje i scena (i tak ukrytego, bo w bramie) gwa³cenia sanitariuszek przez W³asowców raczej zosta³a przez wielu moich s±siadów - po czê¶ci jeszcze ¶wiadków Powstania - uznana za zbyt drastyczn±, niesmaczn± i niepotrzebn±. W tym wypadku z kolei s³yszê ¿e ludzie popierali pokazanie prawdy - nie wiem na ile drastyczne to by³o, na pewno jako¶ trzeba stopniowaæ i dozowaæ prawdê je¶li pokazujemy j± przy dzieciach, dla widzów kategorii b/o.

Niezale¿nie od tego, zapomnieæ nie wolno i CO¦ trzeba robiæ aby¶my pamiêtali, lepiej mo¿e tak ni¿ wcale. Bo za chwilê oprócz ¯ydów twierdz±cych ¿e to Polacy ich wsadzali do obozów koncentracyjnych, Rosjan ¶wiêtuj±cych wygnanie okrutnych lackich dzieciobójców z Kremla i pyszni±cych siê ¿e to oni zak³adali w Polsce pierwsze grupy partyzanckie podczas okupacji, bo Polacy sami nie umieli, i obok biednych niemieckich rodzin wyrzuconych na tu³aczkê z pruskich latyfundiów i z p³aczem upominaj±cych siê o swoje bêdziemy mieli na karku jeszcze ukraiñskich dzia³aczy domagaj±cych siê przemianowania ulicy Marsza³kowskiej w Warszawie na ulicê Stiepana Bandery. A to od czego najbardziej bierze cholera, to to, ¿e nasz rz±d zdaje siê przyznawaæ im wszystkim racjê, i to boli mnie najbardziej. Bo kto bêdzie szanowaæ naród, który sam siebie nie szanuje?
Roberto
taka ma³a ciekawostka odnosnie imprez"historycznych". Kilka dni temu w Gazecie Wyborczej ktorej stosunek do rzeczonej rekonstrukcji jest zdecydowanie negatywny, podano informacje i¿ kontaktuj±c siê z grup± rekonstruktorsk±, zwracano uwagê na niestosowno¶c sposobu przypominania tych tragicznych wydarzeñ. Odpowied¼ szefa grupy organizuj±cej to przedsiêwziecie by³a nastêpuj±ca. Skoro miasto Lwów w du¿ym stponiu finansuje i organizuje spotkania weteranów i rocznice uwtworzenia SS Galizien to chyba mamy prawo przypominac te tragiczne wydarzenia.
Tyle powiedzmy cytatu, zainteresowanych odsy³am do poszukania artyku³u (niestety nie pamietam który to numer, chyba który¶ z zesz³ego tygodnia) b±d¼ jeszce lepiej zweryfikowania podanej informacji. Nie gwarantuje jej pewno¶ci ( a sam tego nie bêde robi³ bo nie potrzebujê podpierania siê stwierdzeniem "a bo inni to ...") lecz zachêcam do jej sprawdzenia bo sam jestem ciekaw czy jest tu jakie¶ przek³amanie i na ile
Indar
CYTAT(Teyrnon @ 19:25 22.07.2013) *
Od uczenia s± lekcje historii, warsztaty, spotkania w szko³ach, muzeach-tam pracujmy, a nie w niesmacznym teatrzyku z gwa³tem w roli g³ównej.. Mo¿e idea s³uszna bo o tym mówiæ i u¶wiadamiaæ ludzi trzeba, ale to wydanie "uczenia" mi nie odpowiada.. Wracamy znów do starej dyskusji na temat idei "rekonstrukcji XX wieku" gdzie sprzeczali¶my siê czy bieganie w niemieckim mundurze jest grzechem czy nie...

Ja akurat podpisujê siê pod tym co napisa³ Teyrnon.

Zastanawiam siê w jakim celu urz±dzane s± takie inscenizacje. W przypadku takiego Grunwaldu mamy wielki obóz, trochê walki itd. Oczywi¶cie jest jaki¶ tam cel edukacyjny, ale dla rekonstruktorów jest on raczej na dalszym planie - czyli to zupe³nie co¶ innego. Taka inscenizacja jak Wo³yñ ma jeden cel - przybli¿yæ pewne wydarzenie.
Ale komu? Zasiêg takiej inscenizacji jest raczej lokalny, wiêc to przypomnienie dla mieszkañców. W porz±dku, ale w takim wypadku lepiej postawiæ na jaki¶ program tv, itd.
W kwestii "globalnej" zdecydowanie wa¿niejsza jest edukacja w szko³ach, taka inscenizacja niepotrzebnie rozdrapuje rany.
Jestem za edukacj± o tych wydarzeniach, ale w inny sposób - mniej kontrowersyjny.
Komu wiêc ta inscenizacja mia³a przybli¿yæ to co siê dzia³o?
Wiem ¿e temat jest delikatny, ciê¿ko cokolwiek o tym powiedzieæ rozs±dnego. Ale postarajcie siê dyskutowaæ bez takich emocji.
Zolton01
Od razu powiem, ¿e o tej inscenizacji nie s³ysza³em, nie by³em, nie widzia³em (mimo tego, ¿e je¿eli chodzi o Radymno na podkarpaciu to mia³em bardzo blisko-ale czas mnie goni). Poczyta³em Wasze wypowiedzi o odniosê siê do nich a nie do samej rekonstrukcji.
Proszê o niezbesztanie mnie w stylu "nie widzia³e¶ to siê nie odzywaj" ;)

Na pocz±tek zacytujê wikipediê:
CYTAT
Historia – nauka humanistyczna i spo³eczna, która zajmuje siê badaniem przesz³o¶ci, a w znaczeniu ¶cis³ym badaniem dzia³añ i wytworów ludzkich, a¿ do najstarszych po¶wiadczonych pismem ¶wiadectw, w odró¿nieniu od prehistorii, archeologii, antropologii lub historii naturalnej. Wynikiem badañ historycznych jest opis dziejów (historiografia).

Je¿eli bêdziemy "tuszowaæ" dzieje polaków - mimo tego, ¿e wydarzenia s± "¶wierze" to, ¿e tak powiem zabijamy historiê, zabijamy to czym siê interesujemy. Co bêdziemy odtwarzaæ jak powoli wszystko zaczniemy tuszowaæ? Teatr odstawiaæ? ...dziecaki za kilka lat pomy¶l±: "a jacy¶ pajace siê poprzebierali i t³uk± siê narzêdziami jak w grach komputerowych". Bêd± my¶leæ, ¿e wszystko kopiujemy z gier i filmów.

Tak du¿o historii Polski siê cenzuruje (szczególnie czasy ostatnie). Dopiero pisa³em maturê wiêc wiem dok³adnie jak historia w szkole obecnie wygl±da. O okr±g³ym stole nikt nie s³ysza³, edukacjê zakoñczyli¶my (w podstawówce, gimnazjum i technikum) na tym kto wywo³a³ II W¦. Nie wiem czy to zbieg okoliczno¶ci czy specjalnie tak robi±.

Do¶æ du¿o czasu po¶wiêcali¶my na wojny w staro¿ytno¶ci, po kolei musieli¶my znaæ co by³o w Persji, co by³o w Rzymie, co w Grecji itd... Rozbiory wzieli¶my w przeci±gu 1-2 lekcji (i nikt z tego nic nie wiedzia³). Zajmowali¶my siê bardziej histori± cudzoziemców ni¿ w³asn±. Co nam przyjdzie z tego? Nic! Za kilka pokoleñ (jak dalej siê bêdzie tak zakrywaæ przesz³o¶æ) kto¶ siê zapyta: "a jak my siê wzieli¶my na ¶wiecie?".

Wg mnie, nale¿y og³aszaæ WSZÊDZIE co siê z t± nasz± Polsk± dzia³o przez te wszystkie pokolenia. Co kto komu zawini³. Wszystko co wycofano z historii powinno powróciæ.
W dodatku teraz narasta siê islamizacja europy (w anglii prawdopodobnie bêd± uczyæ historii islamu...po co?).

Koñcz±æ my¶lê, ¿e ka¿dy kto siê czuje polakiem powinien o to walczyæ.

P.S.
Ma kto¶ jaki¶ film z tej inscenizacji? Zobaczy³bym jak to wygl±da³o.
Zolton01
Dziêki ;)

Hmm...po obejrzeniu tego w sumie lekko Borgowi racjê przyznam.
Co prawda-przesadzili trochê. Pokazali co¶-dobrze, ok niech bêdzie, co¶ tam przeka¿± informacji. Powinni te¿ wspomnieæ o tej rzezi w szkole bo co¶ takiego podchodzi pod to, ¿e to my jeste¶my caaa³y czas poszkodowani.
£ukasz z Jury
Witam.

O matko. Co ja widzê. Ludzie którzy zazwyczaj mówi± o odbr±zowianiu historii, ¿e trzeba prostowaæ stereotypy, mówiæ prawdê a nie upiêkszaæ wydarzenia teraz nagle miêkn± im rury. Szkoda s³ów. Najlepiej to podkuliæ ogon, zamkn±æ oczy i udawaæ, ¿e nas nie ma w imiê ¶wiêtego spokoju i pokoju. Jednoczesnie niech Ukraiñcy buduj± pomniki Banderze, Ruscy gloryfikuj± Armiê Czerwon± a Niemcy wybielaj± ¿o³nierzy wehrmachtu, bo to przecie¿ fajne ch³opaki, które tylko przez przypadek znalaz³y sie na froncie. Ale o swojej historii ani mru mru, bo to mo¿e rozdra¿niæ kogo¶.

Dla przyk³adu dam filmik jak to robi± w Izraelu. Dobry fragment jest 1:34-1:57. Tam na szczê¶cie nie piernicz± siê jak u nas, ¿e to kogo¶ obrazi, robi± swoje i maj± w dupie innych.

http://www.youtube.com/watch?v=nu6t9YmHvT4

PS. A skoro przeszkadza Wam taka ma³a inscenizacja to co powiecie o muzeum Auschwitz-Birkenau? Zamkn±æ najlepiej, bo to jeszcze wzbudzi nienawi¶æ do Niemców, o przepraszam, niepoprawne politycznie okre¶lenie, nazistów. Zamkn±æ natychmiast O¶wiêcim! bigsmile2.gif
Grzyp
CYTAT
A skoro przeszkadza Wam taka ma³a inscenizacja to co powiecie o muzeum Auschwitz-Birkenau? Zamkn±æ najlepiej, bo to jeszcze wzbudzi nienawi¶æ do Niemców, o przepraszam, niepoprawne politycznie okre¶lenie, nazistów. Zamkn±æ natychmiast O¶wiêcim!

O ile siê nie mylê, to w O¶wiêcimiu na terenie obozu nie przeprowadza siê inscenizacji gazowania ofiar Holocaustu. A to, ¿e "odpowiednio" przygotowana inscenizacja mog³aby doprowadziæ do miêdzynarodowego skandalu to inna sprawa.

Na tym przyk³adzie widaæ, ¿e odpowiednia edukacja (co prawda nie unika siê wybielania pewnych faktów) mo¿e z powodzeniem przyczynic siê do zachowania pamiêci o wydarzeniach, o których nale¿y pamiêtaæ.
Borg
Fajna "dyskusja". Ja mówiê o z³ej formie przekazu, wy o zapominaniu. Jaa o epatowaniu mordem, Wy o wynaradawianiu.
Do tego jeszcze nikt z popieraj±cych teatr mordu wo³yñskiego nie odniós³ siê do kwestii inscenizacji komór gazowych, albo l¿ej: rozstrzeliwania jeñców przezWP przy okazji inscenizacji nad Bzur±. Widzicie ró¿nicê?
Uczenie historii to jedno, wpajanie przez obraz negatywnych emocji to drugie.
I na koniec ¶wiêta raca z zasiêgiem odbiorców. Radymno to nie Wolin, widz bêdzie miejscowy i to miejscowemu wpajasz, ¿e ten czy tamten, od którego kupujesz jajka mia³ dziadka w UPA.
Indar
Tu jest ca³o¶æ - bez komentarzy.
http://www.youtube.com/watch?v=j86HDN4nQ-k
CYTAT(Teyrnon @ 18:25 22.07.2013) *
Od uczenia s± lekcje historii,

Nie, nie s±. Nauczanie historii w³a¶ciwie zlikwidowano.

warsztaty,

Warsztaty z masowego mordu?

spotkania w szko³ach,

Czyli o historii maj± wiedzieæ wy³±cznie uczniowie którym trafi³o siê akurat spotkanie z Weronik± Sebastianowicz? Bo zapewniam ¿e co¶ takiego jak powszechny program spotkañ z lud¼mi mog±cymi przekazaæ tê wiedzê nie istnieje.

muzeach

Gdzie, jak wiadomo, ludzie chodz± masowo.

-tam pracujmy, a nie w niesmacznym teatrzyku z gwa³tem w roli g³ównej.. Mo¿e idea s³uszna bo o tym mówiæ i u¶wiadamiaæ ludzi trzeba, ale to wydanie "uczenia" mi nie odpowiada..

To jest s³uszna idea ¿eby u¶wiadomiæ ludziom co siê tam dzia³o ale tylko tak d³ugo jak siê nie u¶wiadamia ludziom co siê tam dzia³o.

Teyrnon
We¼ mnie nie za³amuj.. "warsztaty z masowego mordu"- je¶li tak odbierasz moje s³owa jak powy¿ej to ¿al mi Ciebie.

Wiedzia³em, ¿e w³a¶nie tak bêdzie wygl±da³a ta dyskusja.. ¯a³ujê ¿e wzi±³em w niej udzia³. Tyle z mojej strony. Dziêkujê dyskutantom.
Rafa³ Pr±dzyñski
""Uwa¿amy, ¿e taki kierunek inscenizacji historycznych jest kierunkiem prowadz±cym do upadku naszej zabawy, upadku moralnego oraz ideowego.""

Ja w kwestii formalnej - Borgu - czyli powy¿sze zdanie dotyczy³y nie "Naszej" zabawy - czyli wszelkiego rodzaju odtwórców i animatorów historii - tylko WASZEJ zabawy - czyli ludzi z WASZEGO - projektu???

Je¶li tak - to no có¿ - po co Ci takie propagandowy zabieg pod zamówienie polityczne jak rozpoczynanie tej dyskusji na FREHA????

Indarze - czy w kwestii Ludobójstwa na Wo³yniu s± jakie¶ kontrowersje natury statystycznej, faktograficznej, badawczej, dokumentacyjnej - bardzo czêsto podstaw± badañ s± wewnêtrzne, szczególaste wrêcz raporty UPA. Wiemy nawet dok³adnie ilu, kiedy , czemu i jak Ukraiñców zamordowali ludzie z AK.
Wiemy jaka by³a kolejno¶æ dzia³añ i zdarzeñ. Nawet kto pierwszy osadza³ siê na danych terenach 400 -600 lat wcze¶niej.
Jeste¶ z okolic Jedwabnego - podobnie jak ja korzeniami. Wiesz wiêcej ni¿ przeciêtniacy. Wiesz co s± warte "oficjalne ustalenia" w tej "sprawie". Uwa¿asz, ¿e "orzeczenie komisji" uprawnia Ciê do stawiania znaku równo¶ci miêdzy Wo³yniem a Jedwabnem/nym.

No jak tak uwa¿asz...to poniek±d jest argument za tak± inscenizacj± jaka mia³a miejsce.

Co do inscenizacji gazowania ¯ydów i palenia w krematoriach.
Ale¿ dokonano ich tysi±ce razy w tysi±cach filmów opartych na setkach filmów z kronik filmowych.
Przy pi³owaniu ciê¿arnych Polek dewnian± pi³±, æwiartowaniu polskich kilkulatków ¿ywcem za pomoc± sierpa, wbijaniu polskich niemowlaków na s³upy p³otu...kroniki filmowej nie by³o.

A je¶li macie taki stosunek do "inscenizacji" to z wy¿yn swojej "moralnej wy¿szo¶ci" najprawdopodobniej spaliliby¶cie na stosie kogo¶ kto by chcia³ taki film zrobiæ????

To antysemickie jest smile.gif - bo wolno pokazywaæ mordowanie ¯ydów, a nie wolno Polaczków !!!

To prowadzi do wniosku ¿e ¯yd ma mniej godno¶ci w sobie . Czy¿ nie?!
góral
Jak to mówi±c: ka¿dy terrorysta jest muzu³maninem, ale nie ka¿dy muzu³manin jest terroryst±.

Odwo³uj±c siê do Waszych wypowiedzi, my¶lê ¿e inscenizacja w Radymnie mia³a sens, poniewa¿ trzeba pokazywaæ potomnym jak wygl±da³a historia w rzeczywisto¶ci. Zgadzam siê, niesmak po obejrzeniu mo¿e byæ, ale jak najbardziej powinien byæ bo wszystko prawdopodobnie tak siê dzia³o!

Odwo³am siê do Biblii i ukrzy¿owania Chrystusa.

Je¶li by³ kto¶ na Kalwarii Zebrzydowskiej w Wielki Pi±tek i widzia³ jak aktorzy odgrywaj± Drogê Krzy¿ow± Jezusa Chrystusa to nie bêdzie zaprzecza³, ¿e takie inscenizacje maj± sens w edukacji m³odzie¿y.
Laser
Ja chyba czego¶ nie rozumiem, bo nie do¶æ, ¿e obejrza³em relacjê z inscenizacji, to mi siê ona podoba³a i uwa¿am, ¿e potrzebne s± dalsze kroki w tym kierunku. Zw³aszcza w obliczu bezjajecznej polityki zagranicznej naszego rz±du, która godzi siê przemilczeæ wszystko, byle by poprawno¶ci politycznej sta³o siê zado¶æ.

Z tego co zrozumia³em, inscenizacja wprowadzi³a widza w klimat tamtych czasów, niepokój wojenny i strach. Ukaza³a Polaków mieszkaj±cych od lat na tych terenach, którzy z¿yli siê ju¿ na tyle z miejscow± ludno¶ci±, ¿e ciê¿ko by³o rozró¿niæ. Na tyle tu "swoich", ¿e nawet mieszkaj±cy tu Ukraiñcy stawiaj± siê za nimi, co koñczy siê dla nich ¶mierci±. Nagle wbiegaj± "¿o³nierze" UPA i eksterminuj± ludno¶æ. Byæ mo¿e scena strzelania do dzieci s± drastyczne, ale uwa¿am, ¿e s± do przyjêcia przez szerok± publiczno¶æ. Na pewno w porównaniu z tym co siê dzia³o w 1943r. Bo mo¿na by³o pokazaæ znacznie wiêcej, znacznie brutalniej i nadal zgodnie z prawd±. Tylko po co?

Uwa¿am, ¿e przedstawienie jest utrzymane w interesuj±cej formie, z dobr± opraw± audio-wizualn±. Sk³ania do refleksji i na pewno czê¶æ osób siêgnie potem do ksi±¿ek, by dowiedzieæ siê wiêcej o tych czasach. Co w tym z³ego?
Viator
CYTAT
Je¶li by³ kto¶ na Kalwarii Zebrzydowskiej w Wielki Pi±tek i widzia³ jak aktorzy odgrywaj± Drogê Krzy¿ow± Jezusa Chrystusa to nie bêdzie zaprzecza³, ¿e takie inscenizacje maj± sens w edukacji m³odzie¿y.
Zgadza siê - maj± sens i musz± byæ, ale zawsze musz± byæ te¿ jakie¶ granice w inscenizacji. Nie twierdzê ¿e tu granice zosta³y przekroczone, zreszt± za³o¿ê siê ¿e m³odzie¿ oswojona z krwawymi grami komputerowymi obejrza³a to bez mrugniêcia okiem podczas gdy ich dziadkowie i babcie dostawali palpitacji serca. Ale jakie¶ granice byæ musz±. Np. jak ju¿ jeste¶my przy Wielkim Pi±tku - prawdopodobnie niewolników krzy¿owano na golasa; czy to nale¿y w Kalwarii te¿ pokazaæ?
Rafa³ Pr±dzyñski
Niestety - odnoszê wra¿enie, ¿e Borg potêpi³ by równie¿ inscenizacje rzezi Wandejskiej z lat 80 -tych (inscenizacja) tylko dla tego, ¿e republikanie exterminowali w okrótny sposób katolików royalistów a w dodatku prostych ch³opów co o siê nie dali wyzwoliæ...

W inscenizacji Wo³ynia, co s³usznie spostrzeg³ Laser ograniczopno siê tak samo do pow¶ciagliwych przekazów jak zrobili to Bretoñczycy - a mogli pokazac dok³adnie i po faktach - tylko po co.

Osobi¶cie uwa¿am post Borga "nosi znamiona " pozbawionej najmniejszej etyki, amoralnej, brdunej prowokacji politycznej i nacjonalistycznej, pozbawionej ¿etelnych podstaw rozumowych. Piêtnuje ona i stygmatyzuje ona ca³± grupe idoew±, a byæ mo¿e i narodow±, jako zidojocia³± i stoj±ca ni¿ej w moz³iwo¶ciach oceny swojego postêpowania, oraz rozpoznawania prawdy.

Jest to ca³kowicie i tylko wy³±cznie moje ososbiste zdanie i nie reprezentuje tutaj ¿adnego gremium ani kolektywu , oraz wzywam do nie udzielania mi jakich kolwiek form popracia czy gestów jedno¶ci.

Nie uwa¿am te¿, aby dzia³anie Borga w jakimkolwiek stopniu ¿utowa³o na postrzeganie ludzi w ten czy w inny spsób zwizanych z szereko rozumian± "rekonstrukcj±" jako ludzi podstepnych, przewrotnych, zak³amanych i stosuj±cych relatywizm moralny.

Natomiast powtarzam, ¿e je¶li Borg wypowiada³ swoje subiektywne opnie, nie wiedzeiæ czemu w tonie autorytarnie i nie podwa¿alnie orzekajacym - miêdzy innymi o poziomie i rodzaju mojej osobistej nie dyspozycji psychiczno-intelektualnej, a robi³ to na FREHA - to by³±a to pod³a prowokacja pod zamówienie polityczne i przycyznek do siania nienawi¶ci.

Powinien zostac za to ukarany.Na FREHA ma siê rozumiec i tylko tutaj i tylko za to - nikt nie ma prawa karaæ go za to co On sobie my¶li o moim zidioceniu w sensie realcji prywatnych smile.gif.

Co innego gdyby za³o¿y³ temat w którym bysmy rozpatrywali poprawno¶æ rekonstrukcyjna danej inscenizacji Wo³yñskiej z danymi historycznymi. Czy to secenograficznymi, czy to statystycznymi, czy to faktograficznymi - a le tutaj obawiam siê ¿e dana inscenizacjia nie wypada³a by az tak kiepsko jak sie na pierwszy ¿ut oka wydaje - w szczególno¶ci w porownaniu z innymi inscenizacjami z naszego Kraju - popatrz ....smile.gif choæby Grunwald.

Blablabla, ukarany, zjednoczmy siê, za¶piewajmy, ukarajmy.

Bzdury. Nie jeste¶my ¿adnym jednolitym monolitem ani tym bardziej parti± polityczn±. Borg mo¿e sobie byæ M³ody Wykszta³cony z Wielkich O¶rodków, Ty mo¿esz sobie byæ kim tam chcesz byæ i jednako mo¿ecie siê laæ na forum. Odpu¶æ sobie gadanie o karach za pogl±dy.
Rafa³ Pr±dzyñski
Co¶ Ci sie potoporzy³o z oczami czy nie czytasz ze zrozumieniem? smile.gif Przeciez t³umacz±c Ci ³opatologicznie nie zacytujê sam siebie w ca³o¶ci bo mnie zgnoj± - i s³usznie. Ja wiem ¿e walê byka na byku ale alkurat sensu i tre¶ci przekazu nie pomerda³em tym razem.

Za jakie pogl±dy????? A pogl±dy to sobie mo¿e miec ka¿dy jakie sobie ¿ywnie podoba?

Ja na ten przyk³ad rozmawiam ze zlewem o teorii rozsze¿alno¶ci siê wrzech¶wiata i zlew wykazuje milcz±co oportunistyczna postawê wobec mojej matematyczno/fizycznej argumentacji. Takie jego poglady i kropka. smile.gif

Jakie zjednoczymy, zaspiewamy, ukarajmy? Co tobie?

To jest FREHA a nie miting wyborczy jakie¶ tam miedzywioskówki m³odize¿owej.

Przeczytaj ty mnie jeszcze raz i pomy¶³. smile.gif

Marek Hilgendorf
To mo¿e ja w temacie.
Klikn±³em w ankiecie, ¿e "tak", bo odpowiadaj±c na pytanie uwa¿am, ¿e dobrze i¿ tak± "rekonstrukcjê" zorganizowano.
Nie uwa¿am, ¿eby przekroczono granice rekonstrukcji, gdy¿ wobec bestialstw jakie wtedy dokonano, to co pokazali "rekonstruktorzy" by³o strasznie lajtowe.
Swoje zdanie opieram na porównaniu obejrzanego materia³u i choæby wyników guglania https://www.google.pl/search?q=mordy+na+pol...241&bih=584
UWAGA! HIGIENISTOM WSTÊP WZBRONIONY!

Forma przekazu jest, owszem, drastyczniejsza ni¿ nasz cukierkowe inscenizacje bitew i potyczek, gdzie nie stosuje siê nawet na minimaln± skale sztucznej krwi, a "trupy" s± zazwyczaj strasznie ¿wawe.
To co widzimy na filmikach jest inne ni¿ to do czego jeste¶my PRZYZWYCZAJENI.
Mo¿e czas powoli przyjmowaæ do wiadomo¶ci, ¿e nasza historia nie sk³ada siê jedynie z rêcznie tkanej we³ny i ceramiki. Sk³ada siê te¿ ze zbrodni ludobójstwa, których nijak nie da siê przedstawiæ jak bitwy pod Grunwaldem. Je¶li rekonstruktorzy o tym pamiêtaæ nie bêd±, to kto? Na polityków, w tym na najwy¿sze w³adze liczyæ, jak widzieli¶my nie mo¿na.

Mo¿na polemizowaæ, czy takie zbrodnie s± w ogóle tematem do reko. Ja uwa¿am, ¿e skoro uda³o siê wypracowaæ sposoby, by ludzie odtwarzaj±cy formacje SS mogli to robiæ nie siej±c zgorszenia i nie ³ami±c prawa, to mo¿na te¿ pokazaæ najtragiczniejsze epizody naszych dziejów nie budz±c skrajnych emocji.
Kiedy¶ ludzie jak ogl±dali bohurty to im siê na wymioty od brutalno¶ci zbiera³o, a dzi¶ sami wiemy, jak to wszystkim spowszednia³o.

Z drugiej strony nie dziwi mnie niesmak, który odczuwaj± niektórzy ogl±daj±c inscenizacjê w Radymnie- wielu bawi±cych siê w ¶redniowiecze brzydzi siê nawet koñskim gównem, a co dopiero scenami tortur.

Za¶ co do kwestii, czy s³u¿y to dobrym stosunkom polsko-ukraiñskim. No pewnie, ¿e nie s³u¿y, ale zdaje siê nasi s±siedzi maj± g³êboko w ¿opie to czy my ich lubimy, czy nie, wiêc i tak za rok powstanie kolejny pomnik Stiepana B. oraz odbêdzie siê rajd jego imieniem.
Skoro nawet poparcie podczas pomarañczowej rewolucji nie zmieni³o nastawienia nacjonalistów ukraiñskich do Polski i Polaków, to nie drzyjmy szat o to, ¿e jaka¶ inscenizacyjka to nastawienie popsuje.

Rekapituluj±c:
- uwa¿am, ¿e mo¿na odtwarzaæ tak drastyczne sceny i z czasem grupy siê tym zajmuj±ce wypracuj± sobie metody i scenariusze, które bardziej bêd± edukowaæ ni¿ szokowaæ
- nie min± trzy sezony i wszystkim to spowszednieje
- zawsze znajd± siê osoby, dla których takie inscenizacje s± obrzydliwe, podobnie jak obrzydliwe jest koñskie gówno w obozie, czy hajluj±cy "poganie"
- nale¿y mieæ pretensje nie do rekonstruktorów, tylko do sprawców zbrodni, ¿eby siê zaraz nie okaza³o, ¿e to ci pierwsi s± winni temu, ¿e Ukrainy nie chcê do Unii przyj±æ.
- no i na koñcu niejako w odniesieniu do stosunków polsko-ukraiñskich przypomnia³o mi siê takie stwierdzenie: jak kto¶ ma paskudn± gêbê niech nie zwala winy na lustro!
(t³umaczê tym co nie skumali: nie by³oby zbrodni na Wo³yniu, nie by³oby czego inscenizowaæ w tej materii)
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 16:12 23.07.2013) *
Mo¿na polemizowaæ, czy takie zbrodnie s± w ogóle tematem do reko. Ja uwa¿am, ¿e skoro uda³o siê wypracowaæ sposoby, by ludzie odtwarzaj±cy formacje SS mogli to robiæ nie siej±c zgorszenia i nie ³ami±c prawa,

Ja akurat to uwa¿am za najwiêkszy problem z reko formacji zbrodniczych. Ci ludzie ucz± wszystkich ogl±daj±cych imprezy publiczne ¿e Waffen SS i Heer to byli tacy zwykli ¿o³nierze co to strzelali do innych ¿o³nierzy a poza tym nikomu krzywdy nie robili. To jest skrajnie zafa³szowany obraz historii i t³umaczenie akurat na freha ¿e to dlatego ¿e prawdziwa historia jest brzydka i be mam za naprawdê dziwne.
Rafa³ Pr±dzyñski
Nurlight - ja mam z tym dylemat moralny z którym sobie nie radzê od 17 lat. Za ¿adne skarby w odtwórstwie nie gra³ bym SS- mana, Upowca, Banderowca, Czerwonego, Ubeka. Byc moze w filmie jako statysta czy aktorzyna - ¶wiadom dok³adie konkretnego zadania scenicznego - a inscenizacji juz mia³ bym problem jednak.

Ale przeci¿ moja Druzyna to Dru¿yna £yczników Angielskich z Wojny stuletniej. Dobrze sobie poczyta³em zarówno o dyscyplinie i karaniu w takich formacjach za "Zbrodnie wojenne" jak i o zbrodniach pope³nianych masowo i bezkarnie - czasami jako oficjlana formacja- czasami jako wolne kompanie.

Te zbrodnie mia³y miejsce i z czerwonym krzy¿emkojarzono je jak mu kojarzymy z czerwon± gwaizd±, tryzubem czy sfastyk± - takie s± fakty. Nie odwróce siê od faktów.

Gwoli ¶cis³osci - publicznie osadzilismy i spalili¶my carownicê - efekt by³ w¶ród widzów piorunuj±cy i mimo ze porwali¶my j± z potañcowki ca³y proces nie mia³ ani sekundy zabarwienia ludycznego - nasi widzowie nigdy ju¿ nie podchwycazapewne has³a do "prze¶ladowania" - trzeba by³o ich zobaczyc kiedy z wie¿my zosta³ szkielet. Sam siê zaduma³em nad moca przekazu.

Po naszych zawbanych bitewkach dorzyali¶my i rabowalismy ranyych i konaj±cych - raz nawet w ¿ucilismy trupy do studni i spalilismy wie¶ - tu taj ju¿ troche ludyzmu by³o - ale jednak wiecej refleksji - i to nawet u podpitych widzów.

To jest ten moment w którym teatr zmienia sie w misterium i nastepuje katarzis - a nie jakies sianie nienawi¶cie i inne bzdury. Dla tego ca³y czas - ja sosobi¶cie - nie wiem jaksiê odnie¶æ do tegomundury SS choæ sam go nie za³o¿ê - ale przecie¿ w realjach XIV i XV wieku noszê "mundur" nie wiele lepszy. Dla mnie to jest temat do rozkminienia przy tego rodzaju spektaklu.
gregory
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 17:12 23.07.2013) *
(t³umaczê tym co nie skumali: nie by³oby zbrodni na Wo³yniu, nie by³oby czego inscenizowaæ w tej materii)

Zgadzam siê, choæ my¶lê, ¿e warto by wspomnieæ i pamiêtaæ równie¿ i o tym, ¿e gdyby polityka Polski wzglêdem Ukraiñców w dwudziestoleciu miêdzywojennym by³a inna, to byæ mo¿e nie by³oby zbrodni na Wo³yniu, albo mia³aby przynajmniej mniejsze rozmiary.

Pzdr,
G.
Rafa³ Pr±dzyñski
Gregory - i tu masz sporo racji -
tylko czym innym jest kwestia edukacji o faktach które mia³y miejsce i obrazowania ich w sposób "nie wykastrowany" ( historia cuchnie trupami, zbrodni±, chuci± i nie jest bajeczk± dla grzecznych lewackich dzieci tylko realnym ¶wiatem)
Aczym innymjest edukacja o pczyczynach i procesach kltóre do dramatów historii doprowadzj±.

Dam przyk³ad. Widzia³em w telewizji dalekiej idoologicznie od prawicy i patriotyzmu materia³ o tej inscenizacji.
W±saty oko³o 50 letni tubylec o twarzy ogorzalej na polu spytany o to co my¶li - po twarzy by³o widaæ ¿e ogl±da³ z przjeciem. Jego odpowied¼ : "Zapamiêtaæ, dobrze zapamiêtaæ - i nigdy wiêcej z ¿adnych powodów nie czyniæ! "

Jak wu¿ej kto¶ m±drze napisa³ - pok³osiem nie bêdzie kolejna czystak tylko taka refleksja w ustach prostego ch³opa a byæ mo¿e siêgniecie po ksi±¿ki przez jego dzieci lub wnuki.

Jeszcze raz podkre¶lam ¿e serdecznie nie wierzê w motywacje Borga w za³o¿eniu tego tematu. Nie wiem jak trzeba byæ infantylnym aby szczerze twierdziæ ¿e chodzi w tym wszystkim w sprzeciw wobec "epatowania mordem". Rownie dobrze moge krzyczeæ ¿e parada róewno¶ci epatuej wyuzdanym sexem, a parada Szumana epatuje zbrodniczym syndyko internacjonalizmem.

Temat nie powinien miec w tym kontek¶cie miejsca na FREHA - Borg pewnie ma FB i stada jemu podobnie mysl±cych do poklasku.

Za podobnie bezsensown± uwa¿am ankiete Indara. Tyle jest warta co ankiety o zakazie aborcji np.

Nie do¶ ¿e temat jest strikte polityczny (w tym ujêciu - podkre¶lam - mozemy sobie podyskutowac "odtwórczo" o wielu ciekawych aspektach) - to Indar niestey nie zamierzenie zrobi³ ten temat "pod publiczkê". Ja w demokracje nie wierzê i mam zawodowo ugruntowane zdanie o tego rodzaju ankietach.

Parabola z powiecznie Xsiêcia Konstantego - na uwagi o swojej legendarnej brzydocie mawia³ " Pani,sztab generalny to nie wybory królowej balu".

INDARZE - jak Ciêlubiê - "Pole pe³ne zbeszczeszczonych trupów to nie wybory Miss".
Igor z Bêdzina
W pewnych kwestiach zgodze siêz Borgiem.

Zadam pytanie z innej strony. Co by by³o gdyby zorganizowaæ inscenizacjê mordu w Jedwabnem? Czy ktos wyobra¿a sobie ten szum jaki podniesli by ¯ydzi. To to¿ holocaust i antysemityzm. Moim zdaniem to dok³adnie ta sama kategoria.

To co zaczyna sie ¼le dziac w naszym ¶wiatku to mieszanie nas do polityki.
Mordy na Ukrainie to oczywi¶cie tragiczna karta w dziejach Polski. Ale sa pewne granice przyzwoito¶ci i dobrego smaku.

Dlatego jestem zdecydowanie na NIE takim pseudorekonstrukcjom.

Swoja drog± co ona mia³a nauczyæ? Jak mordowaæ Polaków?
Rafa³ Pr±dzyñski
1. Spytaj ¯ydów.
2.Spytaj mnie o raporty dochodzeniowe "Jedwabnego" które posz³y do szuflady.
3. Spytaj mnie o archeologów którym kazano siê zamkn±æ i robic "pod gotowe", a nie robiæ swoj± robotê w Jedwabnem/bnym.
4.Spytaj ¯ydów o filmy typu "Lista Schindlera".
5. Spytaj ¯ydów na kim UPOWCY przeæwiczyli metody zanim wzieli siê za Polaków, Ormian, Niemców itp itd (przupomniam ¿e Polaków ofiar by³o okoo 100 000 a wszystkichofiar oko³o æwieræ miliona)
6. PRZECZYTAJ mo¿e ten w±tek zanim wlniesz jak go³ab w parapet (nic nie mam do pogladu - miej sobie jaki chciej - ale popierasz go tre¶ciami przewa³kowanymi które pomino³e¶ bo nie Borg je napisa³ ????)

7. Odpowiedz mi na zasadnicze pytanie : Czemu u¿y³e¶ s³owa "PSEUDOrekonstrukcja" " ???

Czy z tych samych powodów z jakich Borg u¿y³ epitetu - "zidjocenie" ????

Igor z Bêdzina
Bo to jest zidjocenie i pseudorekonstrukcja, a w³a¶ciwie totalny debilizm. Mam takie zdanie, a nie inne. Ze swoich pogl±dów nie muszê siê t³umaczyæ. Politykom w ty³ek w³aziæ te¿ nie.

Swoja drog± uwa¿am ¿e robienie z Polaków i Polski ofiar jest chore. Mieli¶my wspania³e okresy zarówno w kulturze i polityce,a ostatnio wyci±ga siê sam syf. tak jakbysmy nie mieli w³asnej warto¶ci.
Marek Hilgendorf
Odpowiem Igorowi (na temat, ¿eby nie by³o).

Czê¶æ spo³eczeñstwa (mikroskopijna) czyta ksi±¿ki historyczne i na ich podstawie kszta³tuje swoje wyobra¿enie o historii. Inna czê¶æ ogl±da programy i filmy historyczne w powy¿szym celu. Jako, ¿e ich jako¶æ jest bardzo ró¿na, wiedza ta czêsto jest wypaczona.
Jestem przekonany, ¿e ponad 50% naszego spo³eczeñstwa (Polaków i obywateli Polskich) nie robi ¿adnej z powy¿szych rzeczy.
Dla takich ludzi mo¿na i warto organizowaæ rekonstrukcje historyczne, nawet je¶li dotycz± kwestii dra¿liwych, czy maj±cych drastyczny przebieg.

Wspomnia³e¶ o Jadwabnem- uwa¿am, ¿e reko tego wydarzenia to dobry pomys³, byleby porz±dnie i bez przek³amañ. Do listy do³±czy³bym jeszcze:
- reko ³apanek w Warszawie (w celu przypomnienia jaka psychoza panowa³a wtedy na ulicach- znam to tylko z opowie¶ci ¶wiadków)
- reko walk w Getcie Warszawskim z ukazaniem okrucieñstwa likwidatorów (¿eby Niemcy pamiêtali, ¿e nazi¶ci to nie jaka¶ rasa kosmitów tylko "Ich Matki i Ich Ojcowie")
- reko walk KBW i oddzia³ów LWP z powojenn± partyzantk± (¿eby przypomnieæ, ¿e Polacy Polakom potrafili co¶ takiego zrobiæ)
To tak na szybko- jakby nad tym przysi±¶æ to oka¿e siê, ¿e lista tematów pomijanych w reko jak zgni³e jajo jest bardzo d³uga i w³a¶ciwie to nie wiem dlaczego.

Mamy w Polsce ludzi bawi±cych siê w SS, Wehrmacht i oddzia³y Luftwaffe, mamy czerwonoarmistów (jako, ¿e prawo pisz± zwyciêzcy o ich zbrodniach dziwnie siê na ¶wiecie nie wspomina) zarówno II wojennych jak i z okresu wojny 1920. Widzia³em zdjêcia ludzi w ca³kiem udanych mundurach KBW i LWP (jak na moj± cienk± znajomo¶æ tematu). Jest wiêc baza, tylko, ¿e dzisiejsza wra¿liwo¶æ nie pozwala czêsto wyj¶æ poza higieniczne inscenizacje potyczek i "obozing" z kuchni± polow± jako centralnym punktem "¿ywej dioramy".

Pad³y tu stwierdzenie o granicach przyzwoito¶ci, obrzydliwo¶ci, o granicach w rekonstrukcji, o tym co jest w³a¶ciwe, a co nie. A ja zapytuje- czy my tu na forum i w swoich grupach jeste¶my jakimi¶ Wielkimi Szafarzami tej przyzwoito¶ci i stoimy na stra¿y Granic Rekonstrukcji?
Nikt nam Panowie i Panie nie da³ takiej w³adzy i mocy- mo¿e odpu¶æmy sobie zatem licytowanie co jest obrzydliwe, bo ka¿dy ma indywidualne granice.

Igorze- nazywasz Radymno pseudorekonstrukcj±? Argumentujesz, ¿e tak jest na zasadzie "bo tak".
Nie przeszkadza Ci to jednak pe³niæ wysokie stanowisko w chor±gwi podczas najwiêkszej na ¶wiecie znanej mi pseudorekonstrukcji, gdzie w³a¶ciwie tylko wrêczenie dwóch mieczy jest jako tako pokazane w zgodzie ze ¼ród³ami.
A pod Grunwaldem to niby co? Piknik by³? W karciochy r¿nêli, a jak kto przegra³ to oddawa³ opachê, napier¶nik i rêkawicê, a¿ na golasa musia³ ¶piewaæ Christ ist Erstanden?|
Otó¿ nie- tego dnia zginê³o kilkana¶cie tysiêcy ludzi na polu, gdzie dzi¶ ludzie chlej± i rzygaj±.
To nie jest obrzydliwe? To nie jest nieprzyzwoite? To nie jest pseudorekonstrukcja?

S± tacy co uwa¿aj±, ¿e Radymno by³o niepotrzebne, ze to dra¿nienie Ukraiñców, ¿e zbyt drastycznie ukazuje siê historiê.

Ja za¶ (i mniejszo¶æ zainteresowanych tym tematem) uwa¿am, ¿e nawet je¶li rekonstruktorzy spod Radymna nie mieli na tip-top przyszytych guzików i we³na w portkach mia³a domieszkê to warto by³o siê za to wzi±æ, ¿eby nie trzeba by³o nigdy wiêcej czytaæ takich artyku³ów http://prawy.pl/historia/3467-lista-135-sp...wania-przez-upa

Na koniec przypomnê, ¿e rekonstrukcja nie musi siê ograniczaæ do kultury materialnej, traktatów, czy tañców.
My za¶ nie mamy prawa stawiaæ innym tych granic- mo¿emy stawiaæ je sobie i swojemu otoczeniu.
Je¶li za¶ tematyka rekonstrukcji nam nie odpowiada nie mamy obowi±zku w niej uczestniczyæ, czy jej ogl±daæ.
robert w. Wielki
Te¿ nie widzê powodu do cenzurowania takich przedsiêwziêæ. I nie podoba mi siê przezywanie ich idiotycznymi.
szczypi
Ogólnie jestem za rozpowszechnieniem wiedzy na ten temat, ale o inscenizacji mam mieszane uczucia.

Nikt tu jeszcze nie wspomnia³, ¿e byæ mo¿e jest to zbyt ¶wie¿a rana, ¿eby pokazywaæ "jak mordowaæ Polaków" - jak to kto¶ ju¿ nazwa³.

Nie wiem czy nie za wcze¶nie na takie inscenizacje. Jeszcze ¿yj± ludzie, którzy to prze¿yli i ich najbli¿si i jest to dla nich trauma. Nie wiem czy to dobry pomys³, ¿eby przypominaæ im to w takiej formie.

Wierzê jednak, ¿e ta inscenizacja przynios³a wiêcej dobrego ni¿ z³ego. Mianowicie, zrobi³a wystarczaj±co du¿o szumu i w tym roku "Rze¼" nie zosta³a ca³kowicie olana przez media i zaistnia³a w nich bardziej ni¿ w latach poprzednich (chocia¿ i tak wa¿niejsze by³o byd³o...). My¶lê, ¿e dziêki temu szumowi wielu ludzi dowiedzia³o siê co to w ogóle jest... Wg. statystyki, któr± us³ysza³em w radio ponad 50% pytanych nie mia³o pojêcia co to jest "Rze¼ Wo³yñska"(!!!!!)

Wywo³any szum spowodowa³, ¿e nawet my tutaj o tym rozmawiamy. Podejrzewam, ¿e wielu z nas z tej okazji poszpera³o i siê douczy³o. To te¿ jest pozytywny aspekt tej inscenizacji.
Igor z Bêdzina
Ró¿nica miedzy Grunwaldem a Radymnem jest taka, ¿e w teorii si³y by³y wyrównane i obie strony godzi³y sie na konsekwencje. W Radymnem by³a tylko jedna opcja.
Poza tym masz racjê. Aczkolwiek mam prawo do w³asnego os±du.
Z drugiej strony ... piszesz o poziomie rekonstrukcji. W tym szczególnym wypadku bêdzie to cholernie trudne. Bo jak pokazaæ udawane gwa³ty, prze¿ynanie kobiet pi³± czy odr±bywanie g³ów? To nie by³y wy³±cznie egzekucje...
Heller
Inscenizacja by³a ok. fajna gra muzyk± .
Józef
CYTAT(Indar @ 08:27 23.07.2013) *
Tu jest ca³o¶æ - bez komentarzy.
http://www.youtube.com/watch?v=j86HDN4nQ-k

Czy w temacie mowa o tej inscenizacji ?

Nale¿ê do pokolenia które spêdza³o d³ugie zimowe wieczory na s³uchaniu przy ¶wietle ¶wiecy opowiadañ / wspomnieñ swoich dziadków , czy rodziców.
(Zazwyczaj wtedy , gdy elektrownia ze wzglêdu na oszczêdno¶ci wy³±cza³a pr±d bigsmile2.gif )

A ¿e zdarza³o siê to czêsto - czêsto wspominano tamte czasy ;)

Pamiêtam równie¿ , ¿e po ka¿dym takim opowiadaniu ojciec mój mówi³ do mnie najm³odszego :
Broñ ciê Panie Bo¿e opowiadaæ w szkole tego co¶ w domu us³ysza³ ,
bo zamkn± mnie do wiêzienia.

Od Ojca dowiedzia³em siê o Katyniu ..
O tym jak na Wo³yniu ¿ywcem przecinano ludzi poprzeczn± pi³± , jak mordowano dzieci rozrywaj±c je w kroku ...

Teraz m³odzie¿ nie chce o takich sprawach s³uchaæ , ani wiedzieæ .
Wa¿niejsza wiedza to , jaki jest najnowszy model eifona i jaki operator ma najkorzystniejsze warunki ..

Dziwi mnie , ¿e inscenizacja ta wzbudza takie protesty.

Czy film pt. Pi³a , czy inny szajs np. brutalne gry komputerowe równie¿ wzbudzaj± takie protesty ?

Ludzie id±c obejrzeæ tê inscenizacjê wiedzieli czego ona dotyczy .

Z drugiej strony , dobrze ¿e siê o tym tyle mówi .

Dziêki temu m³odzie¿ skazana celowo na niewiedzê dowiaduje siê prawdy o tamtych czasach.

I proszê nie mówcie , ¿e dowiaduje siê w brutalny sposób .

pozdrawiam ;)
Laser
CYTAT(Igor z Bêdzina @ 00:25 25.07.2013) *
Aczkolwiek mam prawo do w³asnego os±du.

Oczywi¶cie, ¿e masz. Ale pamiêtaj, ¿e jak go wyg³aszasz publicznie i nie chcesz go uzasadniæ to zwyczajnie trolujesz, bo inni aktywni w tym temacie nie maj± z czym dyskutowaæ. I tak jak w temacie o jopulach dajesz fajne przyk³ady, z którymi mo¿na wej¶æ w polemikê, tak tutaj piszesz, ¿e "jeste¶ przeciw takim pseudorekonstrukcjom, syf, ki³a i mogi³a, bo tak".

Nie wiem czy jeste¶ tego ¶wiadom Igorze, ale taki sposób pisania postów tworzy niepotrzebn± napinkê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.