Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rze¼ Wo³ynia, Radymno 2013
> Inne > Kalendarium 2013
Stron: 1, 2
efendi
Witam!
Myslê ze jestem tu najstarszym wypowiadaj±cym siê i nie chodzi mi o to ¿eby wrzuciæ kij w mrowisko. Rodzina moja pochodzi ze Lwowa i nie tylko. Bardzo dobrze znam tamte czasy z opowiadañ bliskich. Jednej babci i jednego dziadka nie pamiêtam.Dwoje tam zginê³o...opowiadali rodzice i krewni. Powiedzcie mi tylko, co bêdzie jak KTO¦ zechce pokazaæ inscenizacje poczynañ Jeremiego Wi¶niowieckego? A co siê stanie jak kto¶ poka¿e inscenizacje z tego co zrobi³ "£upaszko"(AK) w Dubinkach? Czy w koñcu nie czas z tym wszystkim skoñczyæ? Nie chodzi mi o to ¿eby zapomnieæ. Ale po co nasze dzieci,moje wnuki, maj± ogl±daæ takie spektakle? i jak d³ugo jeszcze? Tym siê zajmuj± historycy, kto chce , to sie z wszelkimi opracowaniami mo¿e zapoznaæ. Czy to ma polegaæ na tym ¿e bêdziemy sie licytowaæ ilo¶ci± ofiar? a mo¿e jak w grze, jeden nabity na pal to 3 punkty, dziecko zabite 4...
Myslê ¿e czas dla wszystkich na refleksje, a nie na zaognianie i tak trudnej sytuacji. Z czego pewnie najwiêcej radochy ma nasz trzeci "brat"...
Rafa³ Pr±dzyñski
Zabili 27 cywilów w tym kobiety i dzieci w tym jedna Polke z 4 letnim synem.
Efendii - jak zabili ? Zastrzelili cyz w okrótniejszy sposób?
I dla czego to zrobili?
Ty wiesz, Ja wiem - a ilu z tutejszych dyskutowiczów wie?

Z jakiej mañki w Twojej lubianej przeze mnie g³owie ten pomys³ z puntami jak w grze komputerowej??? Przeczyta³es Ty ze zrozuieniem post Józefa?

Masz wy³±czno¶c na rodzaj refleksji i sposób edukacji tak jak Igor z Borgiem maj± wy³aczno¶æ na Higienê, Moralno¶æ, Duchowo¶æ, Zasadno¶c racji i to cos absolutnie jak sie okazuje mi obce co jest przeciwstawieniem zidicenia i debilizmu???

Jak KTO¦ (h³e, h³e, h³e - jakos dyplomacja po Lwosku ci Szczepciu idzi) zechce zrobic inscenizacje Jaremy - to zrobi skoro ¦w. Pamiêci Stupka jawno powiedzia³ zêon jednako czuje i widzi histopriê z "Ogniem i Mieczem" i z..czego totam by³o ...z "Tarasa Bulby"????

Zechce to zrobi - jak robi i teraz. jak bêdzie zgodna zprawd± historyczna i ¿etelna to pzostanie siê tylko w³asnie nad tym zadumaæ. Bo wobec prawdy k±zdy esteta jest mia³kim prochem.

A ka¿e kto¶ Twoim potomkom to ogladaæ?...A jek mnie pytasz po co to toci odpowiem s³owami tego prostego ch³opa z pod Radymna :"
"¯eby zapamietaæ i NIGDY wiêcej nie czyniæ"!!!
Przyjmujesz w Grodzie Niemców i Austryjaków - mimo róznych ekscesów w styli " Ich matek i ich ojców" oraz obecnego zak³amywania historii ...nie czuje aby cos nie by³o nie dopowiedziane miedzy nami. Nie lubiê ich, nie uwa¿am aby wyrównali rachunki, ale nie czujê aby co¶ nie zosta³o nie dopowiiedziane.
A w drug± stronê ¶wiata?
A poc o siê robi inscenizacjie i rekonstrukcje - ¿eby popieprzyæ siê w krzakach, waln±c z kumplami piwko i polansowac siê w stroju i poczuæ siê larpowo ale bardziej lanss????
To ty sie czujesz dobrze w spo³eczeñstwie które sk³±da siê z pó³debili nie potrafi±cych siê umiejscowi¶ historycznie, geograficznie i spo³ecznie????
Bo ten Twój argument o historykach i "kto zechce to sobie poczyta" to ¶wietna woda na m³yn miel±cych Polaków na takich pól debili.
Co mam ci odpowiedzieæ - Kto zecche - ten zrobi Jaremu - kto zeche to popatrzy. A kto nie zechce ..ten niech sobie nie uzupuje praw do których nie dorasta bo za ma³o pokolen mu up³yne³o od jegopunku ZERO.

efendi
Hegemonie, ta punktacja to dla pokazania ew debilom do czego mo¿e doprowadziæ w pewnym momencie takie rozdrapywanie historii. Pogadaj z Ukraiñcami, pogadaj z ¯ydami, pogadaj z Czechami, pogadaj z Ruskimi itd.
Ka¿dy z nich powie Ci ze Polacy w pewnym momencie im jakie¶ "kuku" zrobili. A ¿e w taki a nie taki sposób jak oni nam...có¿, nie mi os±dzaæ. Moje zdanie jest takie, pamiêæ TAK, pokazywana w drastyczny sposób-NIE. I tyle.

Rafa³ Pr±dzyñski
Pamiêtaæ TAK.
Pokazywaæ TAK - bo wiêkszo¶c tylko tak bêdzie mia³a z tym kontak.
Pokazywaæ nie drastycznie czy nie drastycznie, nie estetycznie czy nie estetycznie - pokazywaæ maksymalnie prawdziwie. Wszystkie nasze inscenizacje to ¿a³osne debilne i idiotyczne jase³ka je¶³i przyjmiemy kryteria prowokatora tego tematu.Ka¿da bitewka, kazdy turniej. Ma to znaczeie czy 60 czy 600 czy 2600 lat temu?
Rozdrapywaæ ...tu Ciê zaskoczê - TAK. bo nie jest prawd±, ¿e nie Tobie oceniaæ : kto komu zrobi³ gorzej i wiêcej razy -KA¯DEMU TO OCENIAÆ. To siê nazywa rachunek sumienia, wobec siebie, wobec wrogów, wobec przyjació³, wobec tych co odeszli.
Ka¿dy Naród pope³nia zbrodnie i b³êdy. Ten jest wielkim narodem który potrafi stan±æ w prawdzie o swoich losach i dziejach.
Wielu zale¿y aby¶my nie liczyli kto, komu, czemu i za ile bo do dzi¶ próbuj± ukryæ niesprawiedliwo¶æ przelanej prze nich krwi pod p³aszczykiem oporów estetycznych lub intlektualnych.

Widzia³e¶ jednego feniga kontrybucji niemieckich?

Wielokrotnie s³ysza³em na Grunwaldzie jak to m³odzierz mowi³a "¿e polacy ch..je specjalnie wyzynali Krzy¿aków po Grunwaldzie" a przedrtem wyrezali Dabrówno.

Nie s³ysa³em od tej m³odziezy opowie¶ci o losie polskich za³óg w zajêtych na poczatku tamtej wojny miastach i zmkach.
Nie doczyta³y bidulki ...ot ...jak m±d¿e tutaj napisano - kolejne ¶mierdz±ce jajo rekonstrukcji.
Jarek Przyby³o
Pytaj±c o inscenizacjê Jedwabnego, wystarczy³o googln±æ ¿eby siê dowiedzieæ , ¿e takowa by³a. To do Indara i Igora. Taki niewielki wysi³ek a przez to ca³y wywód diabli wziêli. Z Rzezi± Wo³yñsk± jest inaczej ni¿ z podobnie dramatycznymi wydarzeniami o podobnej skali. Wiedza i prawda bardzo trudno przebija³a siê i nadal przebija siê do powszechnej ¶wiadomo¶ci. Osobi¶cie nie widzia³em inscenizacji ale z tego co mo¿na by³o obejrzeæ, to by³o to ¶wietnie zrobione widowisko. Widowisko, które nie by³o kolejn± rycersk± nawalank± ale przekazem robi±cym wra¿enie. Obchody rocznicowe, wizyty Prezydenta, jajka na garniturze, wszystko o'k ale do niewielkiej liczby ludzi dociera to, o czym my ze wschodnimi korzeniami wiemy od dziecka, ¿e s±siad wzi±³ siekierê i poszed³ zar±baæ rodzinê s±siada, z którym jeszcze rok wcze¶niej kosi³ zbo¿e, ¶wiêtowa³ a mo¿e i wyda³ córkê. Czy Ukraiñcy poczuj± siê ura¿eni ? Pewnie tak. A co ich nie ura¿a ? Spor± czê¶æ ura¿a to, ¿e mówimy o polskim okresie w historii Lwowa, ura¿a to ¿e zwracamy im uwagê, ¿e wielu wybitnych ludzi to nie wymy¶leni przez nich "Galicjanie" tylko Polacy. Dra¿ni ich to, ¿e nasi archeolodzy we W³odzimierzy Wo³yñskim odkryli masowe groby ¯ydów, na których "trenowali" pó¼niejsi upowcy, a nie jakby oni by chcieli ofiary NKWD. Je¶li kto¶ zna ukraiñski to niech poczyta có¿ tam pisz±. W lokalnej wo³yñskiej gazecie stwierdza siê, ¿e Ukraiñcy nigdy nie zabijali ludzi poza swoimi etnicznymi ziemiami, natomiast Polacy owszem. Nie wa¿ne, ¿e takie to ich ziemie etniczne jak i nasze, nie wa¿ne, ¿e zar¿nêli jak zwierzêta w ramach uboju rytualengo setki tys. ludzi. My czcimy ofiary rzezi, tam ¶wiêtuje siê rocznicê powstania SS Galizien. To wszystko dzieje siê dzisiaj, nie bacz±c jak odbieramy to my, jak odbieraj± to ci co prze¿yli piek³o.
£ukasz P³aza
Igor, Treynon powiedzcie mi jak siê zapatrujecie na filmy pokazuj±ce ¿ycie i ¶mieræ w obozach koncentracyjnych? Na sceny gazowania rodzin? Przecie¿ to w telewizji leci i nawet pewnie dzieci to ogl±daj±?
Efendi - po to siê robi te rekonstrukcje, ¿eby pobudziæ do szukania prawdy. ¯eby nie by³o pierniczenia o wzajemnej "wojnie partyzanckiej" o tym ¿e to by³ równoprawny konflikt, ¿e nasi te¿ zabijali. Jak tak dalej pójdzie, to za parê lat ci, którzy bêd± w ogóle wiedzieæ ¿e Ukraiñcy zabijali Polaków w czasie wojny, bêd± twierdziæ ¿e AK jest wspó³odpowiedzialna za tê zbrodniê! Oczywi¶cie jeszcze lepiej by³o by zrobiæ wysokobud¿etowy film fabularny, ale to nie przy obecnej "polityce mi³o¶ci"
Indar - sama nasza dyskusja dowodzi ¿e ta rekonstrukcja mia³a znaczenie nie tylko lokalne.
Indar
CYTAT(£ukasz P³aza @ 21:51 25.07.2013) *
Indar - sama nasza dyskusja dowodzi ¿e ta rekonstrukcja mia³a znaczenie nie tylko lokalne.

Tak, ale my jeste¶my zainteresowani tematem w trochê innym sensie ni¿ "zwyk³y" widz. I jako rekonstruktorzy inaczej to odbieramy.
Trafia do mnie Wasza argumentacja, nie do koñca ale trafia. Dalej mam w±tpliwo¶ci, ale rozumiem zdanie odmienne.

Jarku, mówisz o tym happeningu czy o innej inscenizacji? Ciê¿ko porównaæ Happening który jest w domy¶le wydarzeniem artystycznym z rekonstrukcj±. Jaki¶ artysta w ramach akcji "Têskniê za Tob± ¯ydzie" spali³ stodo³ê. No faktycznie, jest co porównywaæ.

Pytanie wci±¿ pozostaje aktualne, kto "miesza³" w tym palce? Jakie¶ lokalne grupy? - to zwyk³a ciekawo¶æ.
Mariusz Prawy
CYTAT(Indar @ 22:15 25.07.2013) *
Pytanie wci±¿ pozostaje aktualne, kto "miesza³" w tym palce? Jakie¶ lokalne grupy? - to zwyk³a ciekawo¶æ.

Przemyskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej "X D.O.K." http://www.psrh.webfabryka.pl/
faro
CYTAT(Indar @ 22:15 25.07.2013) *

Tak, ale my jeste¶my zainteresowani tematem w trochê innym sensie ni¿ "zwyk³y" widz. I jako rekonstruktorzy inaczej to odbieramy.
Trafia do mnie Wasza argumentacja, nie do koñca ale trafia. Dalej mam w±tpliwo¶ci, ale rozumiem zdanie odmienne.

Jarku, mówisz o tym happeningu czy o innej inscenizacji? Ciê¿ko porównaæ Happening który jest w domy¶le wydarzeniem artystycznym z rekonstrukcj±.

To chyba jest odpowied¼:
http://www.psrh.webfabryka.pl/
Józef
Mo¿e warto by³o by za³o¿yæ na nowo ankietê ?
Zmieniæ zdanie - nie grzech ;)

pozdrawiam

Indar
Rozumiem racjê strony przeciwnej, ale zdania nie zmieniê. W dalszym ci±gu uwa¿am ¿e ta inscenizacja nie by³a potrzebna - nie jako forma "przypominacza" o wydarzeniach. Mówiæ o tym trzeba, to oczywiste - ale nie koniecznie w takiej formie. Nie wiem kurcze jak to wyt³umaczyæ.
Józef
CYTAT(Indar @ 09:18 26.07.2013) *
.. Mówiæ o tym trzeba, to oczywiste - ale nie koniecznie w takiej formie. Nie wiem kurcze jak to wyt³umaczyæ..

Problem polega w³a¶nie na tym , ¿e
w wielu wypadkach nie ma innego wyj¶cia jak tylko zwrócenie uwagi na problematykê poprzez zaszokowanie form± przekazu.

Czasem nie idzie inaczej - bo ludzie dla w³asnej wygody , dla "¶wiêtego spokoju" - "olej±" i przejd± obok - zapomn± , albo siê nigdy nie dowiedz±.

(Nie mówi±c o tym , ¿e pewnemu ¶rodowisku bardzo zale¿y na tym by zapomniano.)

przyk³ad : na fb widzia³em wstawiony obrazek z podrêcznika medycznego , z instrukta¿em aborcji ..
zaszokowa³o , robi³o wra¿enie..
pozdrawiam
Teyrnon
Igor, Treynon powiedzcie mi jak siê zapatrujecie na filmy pokazuj±ce ¿ycie i ¶mieræ w obozach koncentracyjnych? Na sceny gazowania rodzin? Przecie¿ to w telewizji leci i nawet pewnie dzieci to ogl±daj±?

Pisa³em ju¿ kolego ¿e nie zamierzam siê wypowiadaæ wiêcej w temacie, ale skoro mnie wywo³ujesz do tablicy to raz jeszcze ostatni raz odpowiem.
Czego Ty nie zrozumia³e¶? MÓWIMY O REKONSTRUKCJI-INSCENIZACJI RZEZI WO£YÑSKIEJ a nie dokumentach historycznych. Temat dotyczy przedstawienia w którym dzieci i dziewuszki pl±saj± w bia³ych koszulinach, a potem p³on± cha³upy i Ukraiñcy strzelaj± klêcz±cym Polakom w g³owê..
Do kolegów których w temacie ponios³a u³±ñska fantazja powiem te¿ ¿e temat nie dotyczy ile ludzkie oczy i ¿o³±dek potrafi do¶wiadczyæ zanim wyrzuci pokarm, tylko czy taka forma nauki historii i u¶wiadamiania spo³eczeñstwa na temat owego zagadnienia jakim jest bestialstwo UPY wobec Polakow jak i u¶wiadamianie poprzez ów instenizacjê jest w³a¶ciwe, potrzebne i czy powinno byæ powielane? Ja napisa³em ¿e moim zdaniem nie. I co mi teraz zarzucisz i spróbujesz udowodniæ? ¯e ogl±dam filmy z rambo? ¯e p³aczê na bambim? ¯e g³osujê na Tuska?

proszê mnie wiêcej nie wci±gaæ w tê dyskusjê
dziêkujê dobranoc
Indar
CYTAT(Józef @ 09:36 26.07.2013) *

Ale proszê o powa¿ne wpisy, bez demagogii.
Komu? Krasnoludkom? Jak piszesz takie rzeczy to pisz wprost, bo inaczej to nie ma sensu.
Józef
CYTAT(Indar @ 10:26 26.07.2013) *
CYTAT(Józef @ 09:36 26.07.2013) *

Ale proszê o powa¿ne wpisy, bez demagogii.
Komu? Krasnoludkom? Jak piszesz takie rzeczy to pisz wprost, bo inaczej to nie ma sensu.

To by³o prze ze mnie niezamierzone, no mo¿e bardziej pasuje okre¶lenie - nieprzemy¶lane.
Pomiñmy politykê ;)

Najwa¿niejsze w tym wszystkim (podeprê siê cytatem Marka Hilgendorfa)

"Czê¶æ spo³eczeñstwa (mikroskopijna) czyta ksi±¿ki historyczne i na ich podstawie kszta³tuje swoje wyobra¿enie o historii. Inna czê¶æ ogl±da programy i filmy historyczne w powy¿szym celu. Jako, ¿e ich jako¶æ jest bardzo ró¿na, wiedza ta czêsto jest wypaczona.
Jestem przekonany, ¿e ponad 50% naszego spo³eczeñstwa (Polaków i obywateli Polskich) nie robi ¿adnej z powy¿szych rzeczy.
Dla takich ludzi mo¿na i warto organizowaæ rekonstrukcje historyczne, nawet je¶li dotycz± kwestii dra¿liwych, czy maj±cych drastyczny przebieg.

Wspomnia³e¶ o Jadwabnem- uwa¿am, ¿e reko tego wydarzenia to dobry pomys³, byleby porz±dnie i bez przek³amañ. Do listy do³±czy³bym jeszcze:
- reko ³apanek w Warszawie (w celu przypomnienia jaka psychoza panowa³a wtedy na ulicach- znam to tylko z opowie¶ci ¶wiadków)
- reko walk w Getcie Warszawskim z ukazaniem okrucieñstwa likwidatorów (¿eby Niemcy pamiêtali, ¿e nazi¶ci to nie jaka¶ rasa kosmitów tylko "Ich Matki i Ich Ojcowie")
- reko walk KBW i oddzia³ów LWP z powojenn± partyzantk± (¿eby przypomnieæ, ¿e Polacy Polakom potrafili co¶ takiego zrobiæ)
To tak na szybko- jakby nad tym przysi±¶æ to oka¿e siê, ¿e lista tematów pomijanych w reko jak zgni³e jajo jest bardzo d³uga i w³a¶ciwie to nie wiem dlaczego.

Mamy w Polsce ludzi bawi±cych siê w SS, Wehrmacht i oddzia³y Luftwaffe, mamy czerwonoarmistów (jako, ¿e prawo pisz± zwyciêzcy o ich zbrodniach dziwnie siê na ¶wiecie nie wspomina) zarówno II wojennych jak i z okresu wojny 1920. Widzia³em zdjêcia ludzi w ca³kiem udanych mundurach KBW i LWP (jak na moj± cienk± znajomo¶æ tematu). Jest wiêc baza, tylko, ¿e dzisiejsza wra¿liwo¶æ nie pozwala czêsto wyj¶æ poza higieniczne inscenizacje potyczek i "obozing" z kuchni± polow± jako centralnym punktem "¿ywej dioramy".

Pad³y tu stwierdzenie o granicach przyzwoito¶ci, obrzydliwo¶ci, o granicach w rekonstrukcji, o tym co jest w³a¶ciwe, a co nie. A ja zapytuje- czy my tu na forum i w swoich grupach jeste¶my jakimi¶ Wielkimi Szafarzami tej przyzwoito¶ci i stoimy na stra¿y Granic Rekonstrukcji?
Nikt nam Panowie i Panie nie da³ takiej w³adzy i mocy- mo¿e odpu¶æmy sobie zatem licytowanie co jest obrzydliwe, bo ka¿dy ma indywidualne granice..

..A pod Grunwaldem to niby co? Piknik by³? W karciochy r¿nêli, a jak kto przegra³ to oddawa³ opachê, napier¶nik i rêkawicê, a¿ na golasa musia³ ¶piewaæ Christ ist Erstanden?|
Otó¿ nie- tego dnia zginê³o kilkana¶cie tysiêcy ludzi na polu, gdzie dzi¶ ludzie chlej± i rzygaj±.
To nie jest obrzydliwe? To nie jest nieprzyzwoite? To nie jest pseudorekonstrukcja?

S± tacy co uwa¿aj±, ¿e Radymno by³o niepotrzebne, ze to dra¿nienie Ukraiñców, ¿e zbyt drastycznie ukazuje siê historiê.

Ja za¶ (i mniejszo¶æ zainteresowanych tym tematem) uwa¿am, ¿e nawet je¶li rekonstruktorzy spod Radymna nie mieli na tip-top przyszytych guzików i we³na w portkach mia³a domieszkê to warto by³o siê za to wzi±æ, ¿eby nie trzeba by³o nigdy wiêcej czytaæ takich artyku³ów http://prawy.pl/historia/3467-lista-135-sp...wania-przez-upa

Na koniec przypomnê, ¿e rekonstrukcja nie musi siê ograniczaæ do kultury materialnej, traktatów, czy tañców.
My za¶ nie mamy prawa stawiaæ innym tych granic- mo¿emy stawiaæ je sobie i swojemu otoczeniu.
Je¶li za¶ tematyka rekonstrukcji nam nie odpowiada nie mamy obowi±zku w niej uczestniczyæ, czy jej ogl±daæ."

pozdrawiam
ps. wskazany link nie funkcjonuje
Rafa³ Pr±dzyñski
Tyronie - no brawo - uwa¿acie z Borgiem, ¿e nie by³a potrzebna - to jest jedyna jasno¶æ.

Podali¶my tutaj (nawet ososby sobie wrogie w naszym ¶rodowisku na codzieñ) wiele uzasadnieñ dla czego by³a potrzebna - spo³ecznych, edukacyjnych, etycznych, moralnych, teatralnych - co wiêcej - pos³uguj±c siê przyk³adami dotyczacymi tego konkretnie "spektaklu" zasugerowali¶my, jes³i nie udowodnili¶my, ¿e nasze argumenty maj± realne odbicie w rzeczywisto¶ci. To jest tak zwany konkret.

Z waszej strony - posz³o kilka niewybrednych aczkolwiek jêzykowo kulturalnych epitetów - tak na dzieñ dobry. Potempopracie tym "bo tak".

Jak powsta³ opór oparty na argumentacji to byli¶my ¶wiadkami szukania uzasadnien do tych epitetów.Tylko jakby pierwszy post w tym temacie to jest wylanie pomyj - a po tym szukanie jak by te pomyje mia³y sp³yn±æ bo do tego p³utna co zamierzone tosiê nie lepi±.

Uzasadnienia by³y nie poparte niczym poza "wydajê mi siê:, oraz "bo tak". Od estetyki do etyki, od mi³o¶ci do wrogo¶ci,od lasa do sasa i hopsa sasa.

Posz³o jeszcze "s³owo o puku Igora" - ka¿dy cz³owiek który macha swoimi pogladami bez logicznego uzasadnienia jest s³óg± polityków - niestety i tych "swoich" i tych " przeciwnych" bo je¶li nic zanim nie stoi poza machania pogl±dem jak sztandarem to jest tylko i wy³±czniem pionkiem w cudzej grze o tron smile.gif. Tym gorzejjak jest tego nie ¶wiadom bo jest wtedy mierzw± dziejów. Takie prawa historii i przyrody.

Reasumuj±c: nie da³o siê was wci±gn±æ w dyskusjê "rekonstruktorsk±" o zada¿eniu, nie da³o w "teatraln±", nie da³o w "historyczno-faktograficzn±", wasze uzasadnienia obra¿ania ludzi na bazie estetyzmu i moralno¶ci sa nieestetyczne i nie moralne i po prostu mia³kie. Przedszkolne.
,
ERGO - po raz kolejny stwierdzam, ¿e ten temat, na tym forym,m wtymkontek¶cie - by³ celowo sprowokowany z powodów politycznych - i to nie Józef ani Hegemon powinien siê teraz od¿egnywaæ od polityki.

Patrz jeden z drugim którym demonom s³u¿ysz ,bo tonie te czasy zeby¶ starym prykom wmówi³, ¿e to oni maj± chwost przy ty³ku (choci± jako podwójny rozwodnik zapewne mam rogi na g³owie smile.gif ).

Indarze - ano widzisz - atakowa³es Józefa, ¿e o co mu chodzi z ta polityk± - to Ci odpowiem i to w temacie dyskusji.

Je³¶i ktos nie nazywa LUDOBOJSTWEM bezmiaru nieludzkiej zbrodni wykonanej w sposób nie do przyjêcia nawet w niektórych obozach koncentracyjnych (jeden z szefów takiego obozu kara³ surowo i bezwzglêdnie swoich ludzi z objawy bestialstwa i znêcania siê nad ofiarami - jest odpowiedzialny za smieræ oko³o miliona wie¿niów) to nie robi tego ze wzg³edów estetycznych i ideologii mi³o¶ci - a jak tak twierdzi - to zwyczjnie k³amie jak pies - bo chodzi mu o to, ¿e pojêcie LUDOBÓJSTWO przynosi zupe³nie inne skutki prawne ni¿ CZYSTKA ETNICZNA - albowiem CZYSTKA ETNICZNA - nie jest definiowana jako konieczne wymordowanie populacji, a na przyk³ad wypêdzenie jej i ewentualne ofiary niejako dodatkowo - ale nie koniecznie. LUDOBÓJSTWO robi siê aby ofiary nie mia³y mzliwo¶ci powrotu.

RADYMNO - w sposób bardzo delikatny i ogranicznony wobec prawdy historycznej, oraz na do¶æ wysokim poziomie artystycznym, aktoskim, secnograficznym i odtwórczym (je¶lii braæ pod uwagê nasze s³odkie puszcanie b±ków), bez wzywania do nienawi¶ci narodowo¶ciowej (w tym brali udzia³ róznie¿ ukraincy a organizatorzy sa osobami ze wszystkich lokalnych wyznañ) pkaza³o ,¿e by³o to LUDOBÓJSTWO

prawnie,
technicznie,
definicyjnie,
kierunkkowo,

Jest to nie dopuszcalne politycznie dlapolityków którym jest potrzebna inna definicja.

I je¶³i ktos twierdzi w uzasadnieniu, ¿e to jest "epatowanie zbrodni±" (Marek poda³ liste sposóbów mordu - obejrza³ no jeden z drugim Radymno i porówna³ to z tym, co Marek podes³a³ jako dokumentacje graficzn±???) to jego motywacja prawdziwa jest tam, gdzie motywacja ministra która pieni siê z trybuny aby takiej rze¼ni niszcz±cej ficzycznie populacjie wielu miejscowo¶ci w 99% za wszelk± cenê nie nazwaæ LUDOBÓJSTWEM.

To jest POLITYCZNE w wykonaniu jedengo i drugiego. STRICKTE POLITYCZNE. A ich sumienia sa dok³±dnie tam gdzie by³y sumienia tzw. SIEKIERNIKÓW.

To taki atak na t± inscenizacje a nie ona sama - powtarzam - taki atak jest na zamówienie polityczne - jest bródny, niemorlany ochydny , debilny i zidiocia³y.

Zpunktu widzenia istoty sprawy nie ma znaczenia czy kto¶jest ¶wiadomy swej POLITYCZNEJ roli w tej bródnej politycznej prowokacji.

faro
Ja nie przepadam za politycznymi rozwa¿aniami, choæ nie w±tpiê, ¿e czasem maj± sens.
Tu jednak chyba, z racji profilu forum, zastanowiæ by siê trzeba by³o raczej nad celowo¶ci± tego typu rekonstrukcji i raczej takie argumenty s± dla nas chyba najistotniejsze.

Bo mam wra¿enie, ¿e wyj¶æ trzeba z punktu "dla kogo?".
Pokolenie Józefa, czy moje mo¿e faktycznie siêgnie po ksi±¿kê - nie "bo m±drzejsze", ale my do ksi±¿ek jeste¶my przyzwyczajeni (moje roczniki to jedne z ostatnich bez "¶ci±ga.pl").
M³odsze roczniki to ju¿ "epoka ¶wiat³a i d¼wiêku" (w internecie) i chyba faktycznie têdy jednak trzeba przemawiaæ - przez widowisko, które znajdzie siê na youtube.
Kwestia tylko, jak daleko takie widowisko mo¿e siê posun±æ i jak to podaæ ludziom...

Natomiast chyba gdzie¶ w tle tej dyskusji pojawia siê do¶æ istotna rzecz:
Czy wolno nadawaæ takim sprawom jakikolwiek kontekst polityczny?
Moim zdaniem nie wolno.

PS. O UPA s³ysza³em najpierw jako dzieciak od dziadków, ale w latach '88 / '89 opowiada³a nam o tym nauczycielka rosyjskiego w szkole podstawowej (na lekcjach historii nikt o tym nie wspomnia³, nawet du¿o pó¼niej)
Józef
Nie czujê siê przez nikogo atakowany ;)

Dobrze , ¿e powsta³ ten temat.
Ka¿dy ma szanse do przemy¶leñ i wyci±gniêcia wniosków.

Na spokojnie ;)
Namawiam po raz kolejny do stworzenia dodatkowej ankiety - "ankiety podyskusyjnej"

pozdrawiam
Boleslavius
Uwa¿am, ¿e dobrze siê sta³o, ¿e powsta³a taka "inscenizacja", piszê to jako potomek ofiar rzezi wo³yñskiej. Wspomnienia o tych wydarzeniach s± do dzi¶ baaaardzo bolesne dla osób które o tym s³ysza³y nieco wiêcej ni¿ podaj± mainstreamowe media. Niestety, ale dla mnie osobi¶cie jeszcze bardziej bolesne jest to, ¿e dzisiaj na Ukrainie w najlepsze trwa gloryfikowanie sprawców ludobójstwa. Zadne "koko koko euro spoko" ani inne "pomarañczowe rewolucje" nie sa w stanie jak widaæ zmieniæ nastawienia sporej czê¶ci spo³eczeñstwa zamieszkuj±cej zachodni± Ukrainê, wiêc po co robiæ dobr± minê do z³ej gry i siliæ siê na sztuczn± polityczn± poprawno¶æ. Te¿ marzy³bym o tym ¿eby zamiast tworzyæ rekonstrukcje mordów polskie i ukraiñskie dzieci by³y przyjació³mi i mog³y razem na przyk³ad pojechaæ na letni biwak. I ¿eby w ogóle by³o "peace on earth". Ale musi byæ ku temu wola z obu stron. Polacy nie chc± z powrotem Lwowa ani Wo³ynia, Polacy chc± tylko prawdy historycznej, ale jak widaæ dla wielu jest ona nie do prze³kniêcia. Przepraszam, ¿e tak niesk³adnie, ale ten temat wywo³uje u mnie niezwykle skrajne emocje.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Mnie dalej zupe³nie rozwala fakt ¿e na freha mówi siê ¿e historia dzieli siê na ³adn± i estetyczn± o której wolno uczyæ i brzydk± i okropn± o której nie nale¿y.

Rekonstrukcja brzydkich rzeczy jest brzydka? O jej! A jak niby inaczej mówiæ o zbrodni?

Kurde, pamiêtam jak pojawi³a siê w kinach "Pasja" Gibsona i jak wyskoczy³ w wywiadzie dla Wyborczej jaki¶ ksi±dz który mówi³ ¿e to nadmiar dos³owno¶ci, ¿e tak w ogóle w ofierze Chrystusa wcale nie chodzi³o o cierpienie. Mam drugi raz to uczucie zdêbienia które wtedy mia³em.

Rekonstrukcja publiczna jest tak d³ugo ok jak nic nie rekonstruuje, tak? Pole bitwy ma byæ czyste i sterylne, ze l¶ni±cymi puszkami pukaj±cymi siê po tarczach, potem niektórzy siê k³ad± a inni nie i na koñcu wszyscy siê k³aniaj±. Tylko takie zupe³nie teatralne przek³amanie historii jest ok? Pokazywanie sterylnego, wyfotoszopowanego obrazu tego co nigdy nie istnia³o, wciskanie widzom kitu ¿e historia by³a czysta, schludna, higieniczna i nikomu tak naprawdê nigdy nie dzia³a siê krzywda? Teatrzyk dla dzieci jest fajny, ale kiedy wystawiany jest dla dzieci.

Je¶li co¶ jest robione dla doros³ych uczestnicz±cych w widowisku z w³asnej woli to naprawdê nie jestem w stanie zrozumieæ zarzutu ¿e by³o to zrobione realnie. Jak to w ogóle mo¿e byæ zarzut?
Rafa³ Pr±dzyñski
Dok³adnie takie same zdêbienie przypomnia³o siê mi - dok³adnie takie same argumentacje jak po "Pasji" -dok³±dnie z tyhc samych stron.

Os³upia³em.

Co wiêcej. Przypomina mi to zbrodnicze wo nec kultury i substancji spo³ecznej dzia³ania aparatu PRL, który takimi w³asnie sterylizacjami stara³ siê nie tylko zak³amac historiê najnowsz±. W taki sposób odwo³uj±c siê do takich samych zagadnieñ "estetyki" i "ludyczno¶ci" starano siê historiê dawnê ukazaæ jako nie co¶ prawdziwego i czesto bolesnego lecz jako bajkê, duby smalone, teatrzyk infatnylizacji.

Pamiêtak wielokrotne oburzenie na FREHA albo próby o¶mieszania powaznych osób które powa¿nie odnosi³y siê np. do kwestji koligacjki rodzinnych obecnych postaci ¿ycia publicznego z postaciami historycznymi.

Czy Polak musi byæ g³upkiem, który uwa¿a ¿e spad³ z gruszki 3 pokolenia temu (nawet Nuerowie wywodz± sobie 12 pokolen i co pokolenie zapominaj± "systemowo" o 13 - ich kultura trwa od 7 000 lat) a Zawszia Czarny to taki Batman????

efendi
CYTAT(Boleslavius @ 17:06 29.07.2013) *
Uwa¿am, ¿e dobrze siê sta³o, ¿e powsta³a taka "inscenizacja", piszê to jako potomek ofiar rzezi wo³yñskiej. Wspomnienia o tych wydarzeniach s± do dzi¶ baaaardzo bolesne dla osób które o tym s³ysza³y nieco wiêcej ni¿ podaj± mainstreamowe media. Niestety, ale dla mnie osobi¶cie jeszcze bardziej bolesne jest to, ¿e dzisiaj na Ukrainie w najlepsze trwa gloryfikowanie sprawców ludobójstwa. Zadne "koko koko euro spoko" ani inne "pomarañczowe rewolucje" nie sa w stanie jak widaæ zmieniæ nastawienia sporej czê¶ci spo³eczeñstwa zamieszkuj±cej zachodni± Ukrainê, wiêc po co robiæ dobr± minê do z³ej gry i siliæ siê na sztuczn± polityczn± poprawno¶æ. Te¿ marzy³bym o tym ¿eby zamiast tworzyæ rekonstrukcje mordów polskie i ukraiñskie dzieci by³y przyjació³mi i mog³y razem na przyk³ad pojechaæ na letni biwak. I ¿eby w ogóle by³o "peace on earth". Ale musi byæ ku temu wola z obu stron. Polacy nie chc± z powrotem Lwowa ani Wo³ynia, Polacy chc± tylko prawdy historycznej, ale jak widaæ dla wielu jest ona nie do prze³kniêcia. Przepraszam, ¿e tak niesk³adnie, ale ten temat wywo³uje u mnie niezwykle skrajne emocje.

Witam!
Prawda jak wiemy ma wiele wymiarów,wg górali prawda to...itd
Czy kto¶ zastanawia³ siê, lub wie co¶ o akcji "polonizacyjno-rewindykacjnej" prowadzonej na ziemiach Che³mszczyzny i Podlasia? Zapraszam do przeczytania artyku³u Marcina Bielesza w "alehistoria" pt "Sanacja burzy cerkwie" Warto zastanowiæ siê dlaczego kto¶ nam w odwecie robi³ to co robi³, a w dodatku w ma³o cywilizowany sposób. Ale ¿eby to zrobiæ, to trzeba poznaæ CA£¡ prawdê.
Pozdrawiam
A co do emocji, to moi bliscy tam tak¿e zginêli...
W sierpniu wyje¿d¿amy Bractwem na coroczny odpoczynek. Bêdziemy tym razem na Ukrainie. Zobaczymy na w³asne oczy jak to wygl±da, pogadamy tak¿e z lud¼mi.
Rafa³ Pr±dzyñski
EFENDII--

ja kurna nie moge poj±æ co z Tob± jest. Co Ci przes³ania oczy??? Indoktrynacja ? No NA PEWNO nie - za dobrze Ciê znam.

Najpierw podajesz przyk³ad 27 zamordowanych przez AK w obec 100 000 zaszlachtowanych przez Ukrainców.

Niech tam 15 000 zamordowanych przez AK - wobec .....250 000 ( bo nie tylko Polaków) obdratych ze skóry, rozerwanych , nabitych na pal, spalonych ¿ywcem, zakopanych ¿ywcem ---- EKSTERMINOWANYCH - wygra³ w Lotto kto dosta³ kulê.

I Ty gadasz co¶ o grach hipotetycznych debili w bilans kto komu wyrówna rachunek???

Za spalone Cerkwie??? Za Jaremê??? (tak jak by wtedy ten bilans wypada³ jako¶ inaczej???!!!).

I TY w³asnie TY gadasz o relatywizmie PRAWDY???? TY BIZNESMEN nagle przesta³e¶ potrafiæ liczyæ? W jedn± stronê gorzej idzie?

Pustka jak± nosisz w sercu po utracie korzeni za¶lepia Twoje ¶wiat³o prawdy. Marzy Ci siê ¿eby Ciê Hajamt utuli³ i my¶³isz ¿e jak Ci tam podadz± chleb i sól i wono i ¿a¶piewaj± z Toba i zap³acz± to to bêdzie ta Twoja odnaleziona ko³yska utracona???!!! NIE MA TWOJEJ OJCZYZNY!!!!! TAK JAK NIE MA MOJEJ!!!! - Twoja le¿y na "trupich ³±kach" i ma piachem zatkane usta o powybijanych ¿ebach i nie mo¿e krzyczeæ do Ciebie SYNU - nie zapomiej o mnie. ZAmordowali Ci j± w³asnie wtedy.

Wybasz za tak szczry post - ale Ja rozumiem o co Ci chodzi - bo moja le¿y w 20 000 spalonych dwórów i rozsabrnowanej ciag³o¶ci 40 pokoleñ -
ale ja siê nie oszukuje ¿e wuybaczenie na si³e i bycie slepym na prawdê wóci ¶wiat którego nigdy nie pzna³em bo czyja¶ ideologia kaza³± niszczyæ ca³e grupy spo³eczne i ich wiele set lat historii.

Nie tak Ukraina Ciê pokocha która straci³e¶ bo tamta zamordowa³y BARDZO PRECYZYJNIE OKRE¦LONE RÊCE (co do sztukiniemal) I BARDZO ¦CI¦LE OKRE¦LONE LAMSTWA - wtedy, potem i teraz i przestañ sam oszukiwaæ Swoje serce. Bo ja je kocham i ¿al mnie zabija.

P.S> : Ja ju¿ tam by³em dwa razy - widzia³em - rozmwaia³em -kilkana¶cie lat temu - a moi bliscy byli w latach 70, potem w 90 - nir tylko Ty straci³ê¶ tam rodziny (ja jednak nie).

Zacytuje Ci zdanie starego dziadka z roku w którym sie rodzi³em :

"I rezali mi Lachiw...a teraz co...dobre by pozszywat"
Patryk
Ciekawa dyskusja w temacie, chwali siê, ¿e admin w imiê modnej dzi¶ poprawno¶ci politycznej, lub niezgodno¶ci w±tku z regulaminem freha nie zamkn± jeszcze tematu smile.gif . W przeciwieñstwie do Borga nie uwa¿am ¿eby pomys³odawcy tej inscenizacji wykazali siê „zidioceniem, zepsuciem i brakiem taktu” dunno.gif .
Obejrza³em inscenizacjê – bardzo dobrze zrobiona, przejmuj±ca muzyka Krzesimira Dêbskiego, czekam na wiêcej tego typu przedsiêwziêæ pokazuj±cych bolesn± i szokuj±c± prawdê. Ludobójstwo jakie zafundowali Ukraiñcy Polakom na Wo³yniu dopiero czeka na dok³adne zbadanie i opisanie. Taka inscenizacja na pewno otworzy oczy co po niektórym – ju¿ ta dyskusja jest tego dowodem. Trzeba pokazywaæ prawdê, nazywaæ ludobójstwo ludobójstwem.

Od kilku lat w M³awie dzieñ przed inscenizacj± bitwy pod M³aw± z 1939 jest inscenizacja nalotu samolotów niemieckich na to miasto. Przejmuj±ce widowisko, gin± mieszkañcy kobiety, dzieci . Wszystko robi piorunuj±ce wra¿enie na widzach – czy powinni¶my tego zakazaæ Borgu? Czy pomys³odawcy inscenizacji nalotu na M³awê wykazali siê „zidioceniem, zepsuciem i brakiem taktu”?

Do dyskusji wkrad³ siê nawet w±tek majora Zygmunta Szendzielarza ps. „£upaszko”. Nie wiem Efendi sk±d to porównanie. Je¶li napisa³e¶ o tym co 5 Wileñska Brygada AK uczyni³a w Dubinkach to powiniene¶ rozwin±æ ten w±tek a nie rzucaæ has³o i sugeruj±c totalny Armagedon. Napisz o kontek¶cie owych wydarzeñ, o tym co zrobili Litwini kilka dni wcze¶niej w Glinciszkach, o zabójstwie ojca naszego olimpijczyka kulomiota W³adys³awa Komara. Powiniene¶ rozszerzyæ w±tek o rozkaz dowódcy Wileñskiego Okrêgu AK pp³k „Wilka” mówi±cego o akcji odwetowej na Litwinach i dowódcy Zgrupowanie Nr 2 mjr „Wegielnego” dotycz±cej ekspedycji karnej za Glinciszki. S± na to dokumenty w archiwach. Widzê, ¿e nadal s³owo „£upaszko” nie przechodzi niektórym przez gard³o.
Boleslavius
Okej Efendi, rozmumiem Twój pukt widzenia, ale niestety prawda jest jedna, niezale¿nie o co o tym mówi± górale smile.gif S± jedynie inne punkty postrzegania tej prawdy. Ja naprawdê jestem w stanie zrozumieæ d±¿enie Ukraiñców do szukania to¿samo¶ci narodowej, poszukiwanie bohaterów narodowych itp. Nie mam nic przeciwko mitologizacji Chmielnickiego. Ale k... maæ! SS-Ha³ycyna?! Bandera i UPA?! Jestem ¶wiadomy tego ¿e za sanacji mia³y miejsce ró¿ne patologie skierowane przeciwko mniejszo¶ciom. Rozumiem ¿e oprocz Ukraiñców równie¿ np Litwini maj± prawo byæ wobec Polaków nieufni. Ale czy to usprawiedliwia t± dzicz która mia³a miejsce w 1943-1944?

CYTAT
W sierpniu wyje¿d¿amy Bractwem na coroczny odpoczynek. Bêdziemy tym razem na Ukrainie. Zobaczymy na w³asne oczy jak to wygl±da, pogadamy tak¿e z lud¼mi.
Obawiam siê ¿e nie ma za wiele do ogl±dania, w sensie fizycznym, je¿eli chodzi o pami±tki po rzezi wo³yñskiej. Po czê¶ci miejscowo¶ci nie ma nawet ¶ladu, nie mówi±c ju¿ o jakim¶ krzy¿u, symbolicznej mogile czy czym¶ takim. Natomiast rozmawiaæ z lud¼mi zawsze mo¿na, a nawet trzeba. Wiêkszo¶æ Ukraiñców jest ok. Kraj piêkny, zw³aszcza Podole i Huculszczyzna.

Trochê odbiegli¶my od tematu. Mówi±c o "rekonstrukcji" czy "inscenizacji" tym podobnych wydarzeñ pojawia siê bardzo cienka granica dobrego smaku. W przypadku Radymna nie zosta³a ona moim zdaniem przekroczona (widzia³em jedynie urywki na youtube), w zwi±zku z tym nie zgadzam siê z za³o¿ycielem tematu. Oczywi¶cie zak³adam ¿e wystêpuj±cy w inscenizacji rekonstruktorzy to nie jacy¶ ONR-owcy czerpi±cy zwierzêc± satysfakcjê z odgrywania okre¶lonej roli w przedstawieniu. Ja osobi¶cie jestem akurat bardzo przeciwny rekonstruowaniu historii najnowszej i nigdy bym siê za to nie wzi±³. Pozostaje istotna kwestia odbioru takich zabaw przez osoby bezpo¶rednio zaanga¿owane. I to nie chodzi nawet o przys³owiow± babciê która mo¿e zej¶æ na zawa³ widz±c m³odziana w mundurze niemieckim, ale na przyk³ad podej¶cie niektórych weteranów do rekonstruktorów. Niektórzy z nich maj± prawo czuæ, ¿e ich heroizm jest infantylizowany i traktowany jako jaka¶ dziwna zabawa du¿ych ch³opców. Wielokrotnie prowadzi³em dyskusje na ten temat z kolegami drugowojennymi (w skrócie: po cholerê wam te sztuczne pistolety i mundury, chcecie "wczuæ siê w klimat" to zapraszam na misjê do Afganistanu, korpus szeregowych zawodowych w WP ci±gle szuka chêtnych). Z drugiej strony natomiast w obliczu niemal nieistniej±cej polityki historycznej pañstwa polskiego uwa¿am, ¿e propagowanie historii, a zw³aszcza tych najmniej "poprawnych politycznie" jej w±tków jest ¶wiêtym obowi±zkiem mi³o¶ników historii.
efendi
CYTAT(Patryk @ 23:21 29.07.2013) *
Ciekawa dyskusja w temacie, chwali siê, ¿e admin w imiê modnej dzi¶ poprawno¶ci politycznej, lub niezgodno¶ci w±tku z regulaminem freha nie zamkn± jeszcze tematu smile.gif . W przeciwieñstwie do Borga nie uwa¿am ¿eby pomys³odawcy tej inscenizacji wykazali siê ?zidioceniem, zepsuciem i brakiem taktu? dunno.gif .
Obejrza³em inscenizacjê ? bardzo dobrze zrobiona, przejmuj±ca muzyka Krzesimira Dêbskiego, czekam na wiêcej tego typu przedsiêwziêæ pokazuj±cych bolesn± i szokuj±c± prawdê. Ludobójstwo jakie zafundowali Ukraiñcy Polakom na Wo³yniu dopiero czeka na dok³adne zbadanie i opisanie. Taka inscenizacja na pewno otworzy oczy co po niektórym ? ju¿ ta dyskusja jest tego dowodem. Trzeba pokazywaæ prawdê, nazywaæ ludobójstwo ludobójstwem.

Od kilku lat w M³awie dzieñ przed inscenizacj± bitwy pod M³aw± z 1939 jest inscenizacja nalotu samolotów niemieckich na to miasto. Przejmuj±ce widowisko, gin± mieszkañcy kobiety, dzieci . Wszystko robi piorunuj±ce wra¿enie na widzach ? czy powinni¶my tego zakazaæ Borgu? Czy pomys³odawcy inscenizacji nalotu na M³awê wykazali siê ?zidioceniem, zepsuciem i brakiem taktu??

Do dyskusji wkrad³ siê nawet w±tek majora Zygmunta Szendzielarza ps. ?£upaszko?. Nie wiem Efendi sk±d to porównanie. Je¶li napisa³e¶ o tym co 5 Wileñska Brygada AK uczyni³a w Dubinkach to powiniene¶ rozwin±æ ten w±tek a nie rzucaæ has³o i sugeruj±c totalny Armagedon. Napisz o kontek¶cie owych wydarzeñ, o tym co zrobili Litwini kilka dni wcze¶niej w Glinciszkach, o zabójstwie ojca naszego olimpijczyka kulomiota W³adys³awa Komara. Powiniene¶ rozszerzyæ w±tek o rozkaz dowódcy Wileñskiego Okrêgu AK pp³k ?Wilka? mówi±cego o akcji odwetowej na Litwinach i dowódcy Zgrupowanie Nr 2 mjr ?Wegielnego? dotycz±cej ekspedycji karnej za Glinciszki. S± na to dokumenty w archiwach. Widzê, ¿e nadal s³owo ?£upaszko? nie przechodzi niektórym przez gard³o.

Jak sam widzisz, powoli dochodzi do licytacji kto, komu,za co i czy adekwatnie odpowiedzia³. Mam w doopie wszystkie polityki , czy s± poprawne czy nie.Mam nadzieje ¿e nie sugerujesz czegos pisz±c: "Widzê, ¿e nadal s³owo ?£upaszko? nie przechodzi niektórym przez gard³o"
Nie ¿y³em w tamtych czasach, znam je z opowiadañ i podrêczników, chcê je poznac z ka¿dej strony. Ale ju¿ zgadzam siê z Borgiem i tyle,maj±c na uwadze fakt i¿ ka¿dy ma prawo do swojego zdania. Zaczê³a sie tak¿e dyskusja nad niewydan± jeszcze ksi±¿k±"Ob³êd 44"( na jej temat art z Gazety Krakowskiej z 17.07.) a w nim prawdy troche inne , niz podawane nam do tej pory a dotycz±ce Powstania warszawskiego. TRochê czasu up³ynê³o ale wreszcie kto¶ zaczyna mieæ inne zdanie ni¿ poprawne do tej pory.
A i jeszcze jedno. Pewna Pani (niewa¿ne kto) napisa³a ¿e nigdy nie wybaczy narodowi ukraiñskiemu zbrodni. Co to znaczy? ¿e te dzieci które histori ucz± siê z podrêczników maj± ¿yæ z piêtnem zbrodniarzy? Chyba nie têdy droga...Jeszcze raz : PAMIÊÆ TAK
No i trzeba wreszcie wyt³umaczyæ dlaczego do ludobójstwa dosz³o.Z ka¿dej strony. Na ten temat jednak, powinni wypowiedzieæ siê historycy.
Proszê ew. uwag do mnie ju¿ nie kierowaæ, nie mam za du¿o czasu ¿eby na nie odpowiadaæ, a moje zdanie jasno okre¶li³em.
Pozdrawiam :-)
efendi
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 20:54 29.07.2013) *
EFENDII--

ja kurna nie moge poj±æ co z Tob± jest. Co Ci przes³ania oczy??? Indoktrynacja ? No NA PEWNO nie - za dobrze Ciê znam.

Najpierw podajesz przyk³ad 27 zamordowanych przez AK w obec 100 000 zaszlachtowanych przez Ukrainców.

Niech tam 15 000 zamordowanych przez AK - wobec .....250 000 ( bo nie tylko Polaków) obdratych ze skóry, rozerwanych , nabitych na pal, spalonych ¿ywcem, zakopanych ¿ywcem ---- EKSTERMINOWANYCH - wygra³ w Lotto kto dosta³ kulê.

I Ty gadasz co¶ o grach hipotetycznych debili w bilans kto komu wyrówna rachunek???

Za spalone Cerkwie??? Za Jaremê??? (tak jak by wtedy ten bilans wypada³ jako¶ inaczej???!!!).

I TY w³asnie TY gadasz o relatywizmie PRAWDY???? TY BIZNESMEN nagle przesta³e¶ potrafiæ liczyæ? W jedn± stronê gorzej idzie?

Pustka jak± nosisz w sercu po utracie korzeni za¶lepia Twoje ¶wiat³o prawdy. Marzy Ci siê ¿eby Ciê Hajamt utuli³ i my¶³isz ¿e jak Ci tam podadz± chleb i sól i wono i ¿a¶piewaj± z Toba i zap³acz± to to bêdzie ta Twoja odnaleziona ko³yska utracona???!!! NIE MA TWOJEJ OJCZYZNY!!!!! TAK JAK NIE MA MOJEJ!!!! - Twoja le¿y na "trupich ³±kach" i ma piachem zatkane usta o powybijanych ¿ebach i nie mo¿e krzyczeæ do Ciebie SYNU - nie zapomiej o mnie. ZAmordowali Ci j± w³asnie wtedy.

Wybasz za tak szczry post - ale Ja rozumiem o co Ci chodzi - bo moja le¿y w 20 000 spalonych dwórów i rozsabrnowanej ciag³o¶ci 40 pokoleñ -
ale ja siê nie oszukuje ¿e wuybaczenie na si³e i bycie slepym na prawdê wóci ¶wiat którego nigdy nie pzna³em bo czyja¶ ideologia kaza³± niszczyæ ca³e grupy spo³eczne i ich wiele set lat historii.

Nie tak Ukraina Ciê pokocha która straci³e¶ bo tamta zamordowa³y BARDZO PRECYZYJNIE OKRE¦LONE RÊCE (co do sztukiniemal) I BARDZO ¦CI¦LE OKRE¦LONE LAMSTWA - wtedy, potem i teraz i przestañ sam oszukiwaæ Swoje serce. Bo ja je kocham i ¿al mnie zabija.

P.S> : Ja ju¿ tam by³em dwa razy - widzia³em - rozmwaia³em -kilkana¶cie lat temu - a moi bliscy byli w latach 70, potem w 90 - nir tylko Ty straci³ê¶ tam rodziny (ja jednak nie).

Zacytuje Ci zdanie starego dziadka z roku w którym sie rodzi³em :

"I rezali mi Lachiw...a teraz co...dobre by pozszywat"

No i to zdanie tak wiele mówi...A na Ukrainie by³em z 12 razy. Hegemonie, moi stracili bardzo du¿o na Ukrainie, ale nie mi roztrz±saæ dlaczego...czy to wina tego który zdzieli³ siekier± czy rozbi³ o ¶cianê? smiem w±tpic. U progu tego co siê sta³o, sta³a polityka. A w tej kwestii staram siê byc obiektywny i polegaæ na szkie³ku i oku, czyli fachowcach(historycy)
A mog³o byæ sympatycznie :
http://pl.wikisource.org/wiki/Odezwa_Symon...ainy_26.04.1920
Pozdrawiam:-) i sie juz z tego tematu wy³±czam-pogadamy jak przyjedziesz we wrze¶niu:-)
Hylan
Popieram ca³kowicie wypowied¼ £ukasza z Jury: Nigdy nie zapomnieæ, nigdy nie wybaczyæ…

Przekaz historii w jakiejkolwiek formie jest przekazem i pokazaniem prawdy. Nikt nikogo w tej inscenizacji nie nawo³ywa³ do nienawi¶ci a jedynie chcia³ upamiêtniæ ofiary tego mordu na bogu ducha winnych ludziach. Uwa¿asz, ¿e wywo³a³o to falê nienawi¶ci? Uwa¿am, ¿e nie wiêksz± ni¿ dotychczas. Sam mam przyjació³ po stronie Ukraiñskiej, miêdzy innymi w £ucku i jako¶ nasza przyja¼ñ na tym nie ucierpia³a. A wzajemne dobre stosunki s±siedzkie mo¿na budowaæ jedynie na prawdzie a nie zak³amaniu. Dlatego dziêkujê grupie organizuj±cej rekonstrukcjê Rzezi Wo³yñskiej. Sam wiem po sobie, ¿e jakiekolwiek wyobra¿enie o tej trudnej historii mia³em jedynie z opowiadañ rodziców wychowuj±cych siê w tamtych czasach ramiê w ramiê z Ukraiñcami i uciekaj±cymi przed UPA. Jednak dziêki rekonstrukcji siêgn±³em g³êbiej i w³a¶nie o to chodzi³o…

A ¿e Borga razi taki przekaz… ma prawo, jednak niech nie wymaga tego „prawa” od innych. Ludzie dziel± siê na pragn±cych poznaæ prawdê, tych którzy chc± j± zatuszowaæ bo jest niewygodna i takich, którzy maj± to daleko w tyle. Bêd±c Polakiem winni¶my pamiêtaæ. A taka ma³a dygresja - czy bitwy w inscenizacjach w których bierzesz udzia³ nie uwa¿asz za czczenie mordu i rzezi? Przecie¿ jedna strona mordowa³a drug±…

Nie znam grupy, która przeprowadzi³a tê inscenizacjê, jednak podpisujê siê pod ni± obydwiema rêkami i chêtnie wzi±³bym w niej udzia³ w kolejnych ods³onach … By nigdy nie zapomnieæ, by do¶wiadczyæ tego co czuli inni, by… zrozumieæ… by daæ przebaczenie tym, którzy tego przebaczenia pragn±…
Rads³awie
Witam
Jako ¿e jestem polskim polakiem, z polskim paszportem, to pozwolê sobie wypowiedzieæ
siê w tym temacie, nawet mimo ¿e nie udzielam siê za wiele.

Przede wszystkim zastanawiaj± mnie powody dla których, niepolski polak za³o¿y³ ten w±tek.
Chcia³ wsadziæ kij w mrowisko no i siê zaczê³o... Nie bêdê go ocenia³ bo go nie znam, zastanowi³y
mnie tylko motywy.

Je¶li chodzi o rekonstrukcjê tych wydarzeñ, to jestem na tak. I nie ¿eby zrobiæ komu¶ na przekór,
czy kogo¶ obra¿aæ, tylko dlatego ¿e je¶li takie wydarzenia mia³y miejsce to dobrze ¿eby o tym
wiedzieæ i pamiêtaæ. A je¶li to komu¶ przeszkadza, to jego problem. Poprawno¶æ polityczna
to cholerna zaraza dzisiejszego ¶wiata, co mnie obchodzi co powie niemiec, ruski czy inny ¿yd.
Oni maj± nas g³êboko w dupie i nie szczypi± siê z nami, je¶li tylko maj± jaki¶ cel do osi±gniêcia.
¯ydzi do tej pory ¶cigaj± podchodz±cych pod setkê esesmanów w lasach deszczowych ameryki
po³udniowej, kto¶ ma im to za z³e? Oczywi¶cie ¿e nie, niech kto¶ tylko spróbuje siê odezwaæ...
W ¿adnym wypadku nie chodzi o wzbudzanie nienawi¶ci, wrogo¶ci czy niechêci. Powinni¶my
raczej staraæ siê znale¼æ, mimo wszystko, jak±¶ niæ porozumienia z ukraiñcami i nie dawaæ
manipulowaæ innym.

Ca³y problem w tym, ¿e naszemu narodowi brakuje jedno¶ci i za ka¿dym razem przy takiej okazji,
zawsze znajdzie siê kto¶, kto wzbudzi w±tpliwo¶ci i poczucie winy. A my jak stado baranów
zaczynamy ze sob± walczyæ i dyskutowaæ zamiast kopn±æ m±cicieli w dupska i daæ do zrozumienia
¿e nie s± tu d³u¿ej mile widziani. Jak sami dobrze wiecie w naszej historii jest wiele takich
przypadków.

Przesz³o¶æ, nasza historia, kultura i do¶wiadczenia decyduj± o tym kim jeste¶my i kim siê czujemy.
Je¶li bêdziemy pozwalaæ innym na to ¿eby decydowali jak pamiêtamy samych siebie, to nie
bêdziemy sob± tylko kim¶, kim inni chc± ¿eby¶my byli. To trochê tak jak cz³owiek z zanikiem
pamiêci. Je¶li jej nie odzyska to bêdzie musia³ polegaæ na tym co mu inni powiedz±. A w tym
przypadku innym zale¿y ¿eby¶my, co najmniej, nie przypomnieli sobie co siê wydarzy³o,
a najlepiej gdyby¶my pamiêtali tylko to co i jak oni chc±.

I najwa¿niejsza rzecz, zacznijmy w koñcu ¶wiêtowaæ rzeczy weso³e i przyjemne, a nie ci±g³e
holokausty, przegrane powstania i smoleñsk.

¯yczê wszystkim, wszystkiego dobrego bo zale¿y mi na tym cholernym kraju i ludziach którzy
w nim ¿yj±. B±d¼my mili i dobrzy, przede wszystkim i najpierw dla siebie, potem dla ca³ej reszty
(ewentualnie, je¶li na to zas³uguj± ;p).
efendi
[quote name='Rads³awie' post='357768' date='02:08 01.08.2013']Witam
Jako ¿e jestem polskim polakiem, z polskim paszportem, to pozwolê sobie wypowiedzieæ
siê w tym temacie, nawet mimo ¿e nie udzielam siê za wiele.

Przede wszystkim zastanawiaj± mnie powody dla których, niepolski polak za³o¿y³ ten w±tek.
Chcia³ wsadziæ kij w mrowisko no i siê zaczê³o... Nie bêdê go ocenia³ bo go nie znam, zastanowi³y
mnie tylko motywy.

Czy TY cz³owieku wiesz o czym piszesz? crazy.gif
Borg
Ten niePolak chcia³ poznaæ zdanie innych osób zajmuj±cych siê rekonstrukcj± na temat inscenizacji mordów i gwa³tów, a jednocze¶nie wyraziæ sprzeciw takim zabawom. Nie podoba mi siê to i tyle. Uwa¿am, ¿e nie powinni¶my tego robiæ i w demokratycznym kraju mam prawo to powiedzieæ.
Argumenty, nie pieniactwo, podawane przez inne strony by³y rozs±dne, choæ mnie nie przekona³y. Szkoda tylko, ¿e dla wielu, skoro mam inne zdanie to jestem pod¿egaczem,masonem lub cyklist±. W koñcu wszyscy wiedz±, ¿e...
Rafa³ Pr±dzyñski
Borgu - Twoje s³owa , Twoje usta, post który zacz±l dyskusjê :

""W imieniu naszego projektu chcia³bym pogratulowaæ tym ludziom zidiocenia, zepsucia i braku taktu.
Uwa¿amy, ¿e taki kierunek inscenizacji historycznych jest kierunkiem prowadz±cym do upadku naszej zabawy, upadku morlanego oraz ideowego. Byæ mo¿e nasz g³os jest niczym wobec politycznego zamówienia, jednak chcemy wyraziæ sprzeciw wobec wykorzystywania naszej zabawy do podsycania jaki¶ nienawi¶ci.""

Nie masz prawa obra¿ac ludzi którzy w ¿adnym stopniu na takie epitety i po³ajanki z twojej strony nie zas³uguj±. Nie masz prawa ob¿ucaæ epitetami które sa bez podstawne i bez pokrycia. G³upio i po gówniarsku siê teraz t³umaczysz?

Gdybys chcia³ poznac opiniê innych i wyrazic swój krytyzycm to by¶ to zrobi³ w pierwszym li¶cie - a nie ¿uci³ pomyjami.

Sam sobie to prawo odebrale¶ zachowuj±c siê jak cz³owiek nie cywilizowanym kierowany z³ymi emocjami i ograniczony.

Poniewa¿ znamy Ciê troszkê i Twój poziom wiedzy oraz ucywilizowania - stanowczo da³e¶ odnie¶æ wrazenie, ¿e nie zrobi³e¶ tego z g³upoty czy z emocji ale z czystego wyrachowania i ¿e chodiz³o Ci o co innego ni¿ "badanie opinii".

Nie brnij w takie kocopa³y i g³upawe tlumaczenia bo tylko potwierdzasz bardzo przykr wra¿enie które po sobie zostawi³e¶. To ludzie pokorju wojewódzkiego uwa¿aj± ¿e demokracja polega na tym ¿e wszystkowolno w kazdych granicach. Nie ludzie którzy zrobili "Radymno".

Efendii - "Rados³awie" raczej bardzo dobrze wie o czym pisze - bo ja te¿ wiem - a Borg zrobi³ wszystko ¿ebysmy wiedzieli - zresztanie pierwszy raz dokona³ tego rodzaju manifestacji - to mu akurat wolno i nie narusza to ani dobrego smaku aninikogo nie obra¿a.

Ale niech ani Ciebie ani Jego nie dziwi ¿e tak kokretnie jak to manifstuje tak konkretnie jest odbierany. Akcja=reakcja.
Józef
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 11:17 01.08.2013) *
Akcja=reakcja.

OK - ale dajmy trochê na luz panowie .
Wszyscy jeste¶my lud¼mi i ka¿demu z nas zdarza siê paln±æ jak±¶ g³upotê.
pozdrawiam ;)
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Borg @ 09:29 01.08.2013) *
Argumenty, nie pieniactwo, podawane przez inne strony by³y rozs±dne, choæ mnie nie przekona³y. Szkoda tylko, ¿e dla wielu, skoro mam inne zdanie to jestem pod¿egaczem,masonem lub cyklist±. W koñcu wszyscy wiedz±, ¿e...

Po pierwsze:
http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

Po drugie:
Znanym od wieków sposobem buchniêcia komu¶ jego w³asno¶ci jest zrobiæ to, po czym z ca³ej si³y zacz±æ krzyczeæ "³apaæ z³odzieja!".

Zaczynasz w±tek od steku obelg a potem siê obra¿asz ¿e kto¶ by³ wobec Ciebie niemi³y. Je¶li szukasz czytelników którzy s± debilami i tego nie zauwa¿±, to szukaj ich gdzie indziej. Proponujê komentarze na onecie.
Borg
Wróæ. A- siê nie obra¿am, po prostu mnie bawi± pewne wywody, "obelgi" i tok my¶lenia.
B- nie odwo³ujê ¿adnego epitetu, który pad³ na pocz±tku. Dalej uwa¿am, ¿e to brak taktu i psucie rekonstrukcji. Rozumiem ju¿ sk±d potrzeba gmerania w ranach i inscenizacji gwa³tu. Rozumiem ale nie popieram.
Dla mnie to chyba koniec. Argumenty pad³y. Ankieta pokazuje swoje. Skoro ju¿ tyle by³o o polityce to pozwolê sobie na porównanie: nie jestem pewnym niskim panem i skoro moja opcja "nie wygra³a" to nie zacznê krzyczeæ o braku demokracji.
Jak bêdziecie robiæ jak±¶ inscenizacjê wartego ¶wiêtowania wydarzenia: choæby urodziny Sk³odowskiej, albo 1 koncertu Chopina to dajcie znaæ.
£ukasz P³aza
W takich dyskusjach w ogóle nale¿y byæ moim zdaniem szczególnie ostro¿ny i kulturalny. Po prostu za du¿o w oko³o emocji i ka¿dy wietrzy jak±¶ cich± obelgê.
Co by du¿o nie szukaæ Treynon - cz³owiek, którego mam za osobê rozs±dn± uzna³ za atak mój post, zupe³nie przecie¿ atakiem nie bêd±cy! Ja tylko spyta³em czy id±c za logik± swoich s³ów jest za zakazem pokazywania FABULARNYCH filmów HISTORYCZNYCH o obozach koncentracyjnych.
Borg przeszar¿owa³e¶ tym pierwszym postem, masz prawo do swojego zdania, ale je¿eli tak zaczynasz to siê nie dziw, ¿e ludzie ci odpowiedz± w podobnym tonie, ja siê ju¿ chyba przyzwyczai³em do twojego tonu wypowiedzi internetowych, ale nie wszyscy s± odporni.
Efendi w³a¶nie to, co zrobi³ £upaszko po¶rednio idzie na konto UPA, bo on zdecydowa³ siê prawdopodobnie na bardzo ostr± akcjê pacyfikacyjn± pod wra¿eniem wydarzeñ Wo³yñskich. Chcia³ pokazaæ Litwinom, ¿e spotkaj± siê ze zdecydowan± reakcj±, ¿eby nawet nie próbowali i¶æ w ¶lady Ukraiñców - a Glinciszki wskazywa³y, ¿e przynajmniej niektórzy chcieli. Oceniaæ to trudno, ale przynajmniej warto dobrze rozwa¿yæ powody.
Rads³awie
CYTAT(efendi @ 09:19 01.08.2013) *

Tak, jestem pewien ¿e wiem co piszê. Nie wiem sk±d taka reakcja na moje s³owa i takie
pytanie. Mo¿e napiszesz pare s³ów, to mi siê rozja¶ni - piszê to zupe³nie bez przek±su.

Je¶li chodzi o osobê Borga, nie znam go, ani jego zas³ug. Oceniam go na podstawie tre¶ci
jego posta. Mo¿e jest mi³ym i fajnym cz³owiekiem, tego nie wiem. Natomiast wiem
w jaki sposób wyrazi³ swoje zniesmaczenie na temat przedstawienia, co wiêcej twierdzi
¿e to by³o w celach badawczych. Je¶li kogo¶ interesuj± prawdziwe wyniki ankiety, to raczej
nie wrzuca pytanych do sali pe³nej rozw¶cieczonych szerszeni, jednocze¶nie licz±c na
obiektywn± odpowied¼.

Ka¿dy ma prawo do swojego zdania, ale nikt nie ma prawa narzucaæ go innym.
Jak rozumiem Borg cieszy siê powa¿aniem, przez co jego lekkomy¶lnie wydane o¶wiadczenie
mo¿e mieæ wp³yw na ocenê sytuacji przez jego sympatyków. Tak dziejê siê w ka¿dym
aspekcie naszego ¿ycia. Gdy autorytet mówi ¿e my¶li tak i tak, to pod±¿aj±cy za nim
najprawdopodobniej przyjm± to za s³uszn± i jedyn± prawdê.

Ja siê nie godzê na takie manipulowanie, st±d moja wypowied¼. Moje zdanie jest takie
i nikt nie musi siê z nim zgadzaæ.

Pozdrawiam.
Rafa³ Pr±dzyñski
Pewien "niski" Pan - bo ostatecznie kto ma decydowaæ co jest niskie, a co nie niskie - Borg? Mo¿e Hegemon? Chyba jednak Pan Centymetr i ¶redni statystyczna – czyli warto¶ci mierzalne - Twierdzi³, ¿e trzeba zapuszkowaæ pewn± opcjê polityczn±, bo jest demokracja i ta opcja, robi marsze, przeciw wiêkszo¶ci, wiêc jest nie demokratyczna. Ten Pan nazywa³ siê Wa³êsa, a partia Tuska mia³a wtedy lepsze wyniki w sonda¿ach.
Pan Wa³êsa trzyma obecnie zêby za W±sami w kwestii ustalania, co jest, a co nie jest demokratyczne i co powinno siedzieæ w pierdlu - zdrowa postawa u kogo¶ kto swoje odkiblowa³ za politykê - ale niestety trzyma te zêby tylko w kontek¶cie marszów i wiêkszo¶ci z nimi zwi±zanych. Co¶ tam siê chyba po drodze poslizgn±³ o prezerwatywy vaginalnie sceptyczne i to mu pomaga czasami nie traciæ okazji do "posiedzenia cicho" (cytat z innego wielkiego demokraty).

Natomiast Pan Borg najpierw nazwa³ (z wysoko¶ci swej katedry) ludzi zepsutymi idiotami bez taktu - czy wykaza³ dobitnie zarówno swój takt, jak i estetykê i poprawno¶æ wychowania (versus - zepsucie), nastêpnie rubasznie tego o owych ludziach po prostu i najzwyczajniej nie wykaza³, stwierdzi³, ¿e wykazywanie, i¿ sam jest zidiocia³ym zepsutym chamem bez taktu - jest ZABAWNYM WYWODEM.

Po drodze nadmieni³, ¿e inscenizacje zbrodni i gwa³tów to ZABAWA tych którzy to robi± - czym zinfantylizowa³ sam akt twórczy jak i osoby twórców.

Niestety nie da³ siê wci±gn±æ w zabawny wywód czy to zabawne ¿e w ten sam sposób On czy te¿ ta hucpa (zapewne moherowa) infantylizuj± sam± zbrodniê, jej ofiary…a mo¿e i historie jako tak±.

Nastêpnie odcial siê zgrabnie od wszystkiego i odwróci³ kota ogonem a dok³adnie Borga od ankiety i od swoistego rozumienia demokracji (poto mój wywód o Wa³êsie - teraz jasne? ).

A dochodzimu do tego ¿e jak w rmach obchodów powstania styczniowego trzeba bedzei swiêtowaæ - to chêtnie - mordowanie powstañców przez ch³opów po lasach a dok³adnie bez scen mordowania tylko sprzedawanie carskim urzêdnikom worków za z³ote ruble - Bo dziêki temu zniesiono pañszczyznê i to jest w tym wszystkim pozytyw.

Ostatni chcieli Jaruzelskiemu pomnik postawiæ...

To mys³enia bawi Borga - zaiste - spodziewa³ siê stada bezmyslnych Lemingów a tu taka wtopa.
Józef
CYTAT(Rads³awie @ 15:13 01.08.2013) *
CYTAT(efendi @ 09:19 01.08.2013) *

Tak, jestem pewien ¿e wiem co piszê. Nie wiem sk±d taka reakcja na moje s³owa i takie
pytanie. Mo¿e napiszesz pare s³ów, to mi siê rozja¶ni - piszê to zupe³nie bez przek±su.

Ale czê¶æ Twojego tekstu sugeruje ¿e dzielisz ludzi na gorszych i lepszych ze wzglêdu na pochodzenie /narodowo¶æ.
Ja to te¿ tak zrozumia³em .
Niefajnie.
.....................
Wracaj±c do tematu - bêdziemy siê k³óciæ i obra¿aæ - w miêdzyczasie zabroni± rekonstrukcji "wydarzeñ dra¿liwych na wschodzie"
Wehrmachtu , SS te¿ nie bêdzie mo¿na odtwarzaæ .
I , krzy¿aków te¿ nie , bo krzy¿e nosili i porywali Danu¶ki Jurandówny - szczerba.gif

pozostanie tylko odtwarzanie wojsk jagie³³owych z or³em który zawsze mo¿e ,
no bataliony ch³opskie te¿ ,
i kosynierów
a i husariê te¿ bêdzie mo¿na odtwarzaæ , tyle ze bez ryngrafów , bo obra¿aj± uczucia muzu³manów bigsmile2.gif

Dajcie na wstrzymanie - najlepiej zamkn±æ temat koñcz±c w neutralnym miejscu.
A ankietê jak pisa³em stworzyæ na nowo ;)

pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Na bataliony ch³opskie jako zapluty karze³ reakcji i pe³zaj±ca kontrewolucja oraz wnuk BWZ kategorycznie nie wyra¿am zgody - a dla czego - a bo to idiotyzm, sepsucie i brak taktu - a czemu - a bo tak bigsmile2.gif
efendi
AMEN smile.gif
Adam Kaszeba
Oprócz udzia³u w ruchu rekonstrukcyjnym i organizacji inscenizacji bitwy pod ¦wiecinem dzia³amy z ¿on± w stowarzyszeniu "Rodzina Pia¶nickia"- ¿ona jest prezesem tego stowarzyszenia. Zachêcam do obejrzenia filmu "Pamiêæ. Tajemnice lasów Pia¶nicy". Jest to przyk³ad jak mo¿na przy pomocy rekonstruktorów pokazaæ tragiczne fragmenty naszej historii. Czy warto? Nie tylko warto, ale wrêcz nale¿y!
Po co, nie po to aby potêgowaæ nienawi¶æ ale po to aby nigdy wiêcej!
Po to, ¿e wolno¶æ nie jest dana raz na zawsze, ale trzeba o ni± dbaæ i j± pielêgnowaæ, tak¿e ucz±c historii w ruchu rekonstrukcyjnym?
Dlaczego te tematy powoduj± takie emocje – bo przez wiele lat okryte by³y zmow± milczenia, bo by³ wielki ból którym nie mo¿na by³o siê podzieliæ, bo do dzi¶ nie potêpiono zbrodniarzy, bo nie przywrócono to¿samo¶ci ofiarom – do dzi¶ to w wiêkszo¶ci tylko liczby u nas 12tys., na Wo³yniu ponad 100tys.
My w stowarzyszeniu staramy siê poznaæ wszystkie nazwiska ofiar, staramy siê pokazaæ kim byli jak ¿yli, staramy siê o nich pamiêtaæ.
Inn± spraw± jest drastyczno¶æ w przekazie, mamy ró¿n± wra¿liwo¶æ i tylko od nas zale¿y co mo¿emy ogl±daæ, ale tez nie przesadza³bym z ta wra¿liwo¶ci±. Film „Pamiêæ. Tajemnice lasów Pia¶nica trafi³ do wszystkich szkó³ Sopotu, Gdyni, oraz powiatów puckiego i wejherowskiego.
Dziêkujemy jeszcze raz z ¿on± autorom filmu i osobom z ruchów rekonstrukcyjnych które wziê³y w nim udzia³.
http://www.youtube.com/watch?v=mOg0sjTqqk4
Amer
Ukraiñcy odpowiedzieli w³asn± rekonstrukcj± :
rekonstrukcja za rekonstrukcjê
Patryk
Przewrotnie napiszê jeszcze troche w temacie jezyk.gif Otó¿ pierwszy post tak mnie zelektryzowa³ anger.gif , ¿e zacz±³em rozgl±daæ siê dooko³a i szukaæ tych „zidiocia³ych, zepsutych ludzi, którym brak jest taktu”. Ludzi którzy chc±, rekonstruowaæ lub przedstawiaæ inscenizacjê rzezi, mordów, nalotów, ¶mierci ect… dunno.gif

I tu zonk, okaza³o siê, i¿ ¿yjê w takim miejscu, gdzie w oko³o sami zepsuci ludzie i to jeszcze na wysokich sto³kach – szok normalnie? Nie wiem czy mnie nie zamknie jakie¶ ABW za to co napiszê ale tym, który popiera inscenizacjê rzezi ludno¶ci, pokazywania ¶mierci, gin±cych dzieci w nalotach jest sam prezyDENT Bronis³aw. Bronek przyjedzie do M³awy w tym roku i przyje¿d¿a³ wcze¶niej ¿eby ogl±daæ ¶mieræ ludno¶æ tego miasta w wyniku nalotu niemieckich bombowców. Oczywi¶cie winowajc± ca³ego zamieszania jest burmistrz M³awy.

http://kuriermlawski.pl/164003,Prezydent-B...l#axzz2b8DpIdJE

http://www.portalm³awa.pl/wiadomo%C5%9Bci/...%C5%82awie.html

http://www.youtube.com/watch?v=gha8iF2d3Co

http://kuriermlawski.pl/160793,Ruszyly-prz...l#axzz2b8DpIdJE

Ale to nie koniec ciekawostek, znalaz³em jeszcze przynajmniej jednego zepsutego cz³owieka, burmistrza mojego rodzinnego miasta. Burmistrz Nidzicy id±c za przyk³adem pobliskiej M³awy w 2009 roku wpad³ na pomys³ zorganizowania inscenizacji nalotu na Nidzicê z wrze¶nia 1939 roku. Dla tych co nie czaj± o co biega wyja¶niam, ¿e we wrze¶niu 1939 roku Nidzica/Neidenburg to by³o miasto niemieckie a nalotu dokona³y samoloty polskie aniol.gif . Bombki spada³y na ludno¶æ niemieck±.

http://nidzica.wm.pl/Bomby-spadly-na-Nidzice,77868

Ten mój burmistrz jest tak prze¿arty i zepsuty, ¿e poszed³ nawet o krok dalej i pozwoli³ na inscenizacjê „¶ciêcia ostatniej czarownicy na Mazurach” w 1791 roku. Barbarzyñca ten burmistrz i jeszcze brak mu taktu. Oczywi¶cie nie by³em na inscenizacji bo brzydzê siê rozlewem krwi.

http://nidzica.wm.pl/165818,Zabila-meza-bi...l#axzz2b2LovRxL

Podsumowuj±c w±tek informujê, i¿ w swoim otoczeniu namierzy³em 3 panów, którym lekko mówi±c brakuje taktu:
1. Pierwszy ³owczy III RP - Bronis³aw
2. Burmistrz M³awy
3. Burmistrz Nidzicy
Purvis
Cieszê siê, ze atmosfera trochê siê uspokoi³a.

Za czas jaki¶ zrobi siê porz±dek, i albo temat zostawi w gablotce dla potomno¶ci, albo wywali do kub³a. Wszystko zale¿y od Was, moi¶ciewy.
Viator
W³a¶nie.

Ankiety nie ma sensu powtarzaæ, jak tu proponowano - to nie by³o g³osowanie, o niczym nie decydujemy, chodzi³o tylko o ciekawo¶æ. Szkoda jedynie ¿e Arek nie wytrzyma³ i wyrazi³ dosadnie swoj± opiniê w pierwszym po¶cie, czym spowodowa³ mniejsz± obiektywno¶æ wyników swojej ankiety i ca³ej dyskusji.

A inscenizacje tego typu, có¿, zapewne bêd± robione. Ludzie s± wzrokowcami, wol± ogl±daæ ni¿ czytaæ o czym¶. Najlepiej utrwala siê w pamiêci to co siê widzia³o. Ogl±daj± wiêc dokumentalne fragmenty nagrañ z O¶wiêcimia, z Powstania Warszawskiego, z operacji berliñskiej. A z Wo³ynia nie ma nagrañ ani nie ma filmu o nim - wiêc co¶ trzeba zagraæ albo nakrêciæ w zamian. Natura nie znosi pró¿ni, albo inaczej: jest popyt - jest poda¿. Na szczê¶æie nie ma potrzeby podbijaæ drastyczno¶ci scen - konwencja teatralna takiej inscenizacji kostiumowej na ¿ywo (w odbiorze widzów to jest taki sam spektakl jak ka¿dy teatr) pozwala pokazaæ pewne rzeczy w z³agodzonej formie ale na tyle czytelnej aby siê wry³y w pamiêæ - i o to chodzi.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.