Witam. Jest to mój pierwszy post na forum, wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.
Przegl±daj±c ten dzia³ co¶ mnie natchnê³o, aby spisaæ sobie wszystkie potrawy i spróbowaæ ich.
Tak wiêc spisuj±c wpad³em na pomys³ stworzenia czego¶ podobnego to ksi±¿ki kucharskiej. Na pocz±tku chcia³em, aby wygl±dem przypomina³a jak ze ¶redniowiecza, ale styl pisania by³by dla mnie zbyt ma³o funkcjonalny. Tak wiêc mieszanin± stylów zrobi³em co¶ takiego czym chcia³bym siê wam pochwaliæ oraz dorzucê spis tych potraw to mo¿e siê komu¶ przydaæ.
Korzysta³em z tego tutoriala
A tutaj sam tekst: Ksiêga kucharska PDF, ODT Czcionka Old English
W tym dokumencie s± prawie wszystkie przepisy kulinarne z okresu X-XIV wiek wraz z kilkoma nowymi, które wpad³y mi w oko. Pocz±tkowo przepisywa³em rêcznie, aby pozamieniaæ parê nowoczesnych s³ów na odpowiedniki, ale po jakim¶ czasie znudzi³o mi siê i zrobi³em to hurtowo. Tekst nie ma polskich znaków
A oto i skrócony opis tego jak to zrobi³em. Skrócony, poniewa¿ zgubi³em gdzie¶ parê zdjêæ ;p
Z jakiego¶ powodu nie mogê daæ wiêcej zdjêæ, lub przekierowañ. Dlatego przedstawiê adresy do zdjêæ.
CYTAT
Wszystko zacz±³em od przygotowania samych kartek. Wymoczy³em je w mieszaninie kawy i herbaty nastêpnie zostawi³em do wysuszenia. Z wygl±du zrobi³y siê na wiele razy u¿ywane, stare, pobrudzone, z¿ó³kniête.
CYTAT
Po ich wyschniêciu przyda³o siê je wyprasowaæ, aby nie blokowa³y siê w drukarce ca³y czas.
CYTAT
CYTAT
To zabieramy siê za drukowanie Na pocz±tku kilkukrotnie na bia³ej kartce, aby mieæ pewno¶æ, ¿e dobry uk³ad stron mamy. UWAGA: ksi±¿ka sk³ada siê ze stosu 3 kartek zgiêtych w po³owie. To znaczy bierzemy 3 kartki sk³adamy na pó³, odstawiamy obok, bierzemy kolejne 3 i znowu zginamy i odstawiamy na poprzednie. Uk³ad poszczególnych stron mo¿ecie dostrzec w dokumencie z przepisami.
CYTAT
Jak na zdjêciu. 3 kartki z³o¿one na pó³. Tworz± 12 pierwszych stron.
CYTAT
Czas na ule¿enie ich. K³adziemy na nich zeszyt lub ksi±¿kê lub cokolwiek twardego, równego i dodatkowo co¶ ciê¿kiego na górê, aby uciska³o je. Strony siê lekko sprasuj± i bêd± mia³y mi³y dla oka kszta³t.
CYTAT
Bierzemy jaki¶ w±ski skrawek materia³u i cienki. Ja wzi±³em wst±¿kê. przyklejamy j± prostopadle przy blacie sto³u. Nak³adamy na ni± nasze kartki i szyjemy. Krok po kroku co i jak jest w tutorialu wy¿ej.
CYTAT
CYTAT
Po skoñczeniu szycia otrzymujemy taki oto model.
CYTAT
Nasza ksi±¿ka zdaje siê przypominaæ ju¿ efekt koñcowy. Jest spójna, nie ma ¿adnych przestrzeni miêdzy stronami. Ideolo.
CYTAT
No i kolejne ugniatanie stron.
CYTAT
Pora na przygotowanie ok³adki. Zrobi³em j± z kartonu i papieru technicznego. Nie wiem co to dok³adnie jest za karton. Jedynie takie co¶ znalaz³em w domu :p Zacz±³em od przygotowania grzbietu z papieru technicznego, do którego doklei³em czê¶ci ok³adki w odleg³o¶ci 2mm od grzbietu. W tym elemencie liczy siê precyzja. Ka¿de najmniejsze przesuniêcie bêdzie potem widoczne.
CYTAT
Sprawdzamy, czy ok³adka pasuje.
CYTAT
Gnieciemy, sprawdzamy i nadszed³ czas na zrobienie ok³adki z jakiego¶ materia³u. Polecam skórê, o ile jest jaki¶ nad stan, ja akurat nie mia³em. Wsadzamy ksi±¿kê do ok³adki. Uk³adamy klej na zewnêtrznej stronie ok³adki. U mnie na zdjêciu widnieje weso³y Pan Glut. Jest to klej do drewna, który po wyschniêciu staje siê bezbarwny. Oklejamy od zewn±trz. Przystêpujemy do wewn±trz. Pamiêtamy o naci±gniêciu materia³u i o tym aby nie narobiæ ¿adnych pêcherzów powietrza. Jak i wewn±trz skleimy materia³ przystêpujemy do przyklejenia po 1-2 stron z ka¿dej strony do ok³adki. Proponujê 2 stron. Bo przez 1 przebija siê wszystko, ale ¼le te¿ nie jest.
CYTAT
CYTAT
CYTAT
A oto i efekt koñcowy. Ksi±¿ka wygl±da naprawdê fajnie.
Tak jak wspomina³em proszê o wyrozumia³o¶æ