Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IX - XI wiek, ogródek :)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Onariss
Witam smile.gif nie chcê zawracaæ nikomu g³owy, bo domy¶lam siê, ¿e do¶æ ju¿ tu macie pytañ mniej do¶wiadczonych i nie do koñca obytych z tematem, jednak... Wraz z moimi przyjació³kami ze Stowarzyszenia wziê³y¶my sobie za cel stworzenie historycznie "prawid³owego" ogródka przy naszych chatach. Czê¶æ chcemy zagospodarowaæ warzywami, czê¶æ ewentualnie kwiatkami, co by oko cieszy³y. St±d moja pro¶ba: czy mo¿ecie podsun±æ nam jakie¶ pomys³y na to, co mo¿emy uprawiaæ?

Z w³asnej wiedzy i informacji zaczerpniêtych z tego Forum wiem ju¿, ¿e mo¿emy pewnie z powodzeniem spróbowaæ uprawy czosnku, ogórków, bobu, grochu, kapusty, a tak¿e ja³owca, kminku, miêty, kolendry czy gorczycy. Nie wiem co z marchwi±, selerem i chrzanem. Mo¿ecie podsun±æ nam, mo¿e z w³asnego do¶wiadczenia, jakie¶ dodatkowe pomys³y na ogród z prze³omu IX - XI wieku?

I co z kwiatami?

Serdecznie pozdrawiam wszystkich pasjonatów! smile.gif i dziêkujê za wszelk± pomoc.
the.rynkers
Odczarujcie zakorzenione w umys³ach ludzkich prza¶no¶æ i minimalizm ¶redniowiecza, posad¼cie duuu¿o kwiatów. Lilie, irysy, orliki, ró¿e, wydaje mi siê, ¿e naparstnica (kwiat trucicielek) jest tego od czorta.
A tu macie adres do bloga o odtworzonym i wycacanym ogrodzie ¶redniowiecznym. Autorka podaje wiele ¼róde³.
http://blog.metmuseum.org/cloistersgardens...-place-to-rest/
Powodzenia
Onariss
Dziêkujê za prêdk± odpowied¼ smile.gif))) spróbujemy dzia³aæ ;)
Sunniva (Roscia Barbara)
Z ró¿ami by³abym ostro¿na z doborem odmian. Nasze "nowoczesne", pe³ne i dziwnych kolorów ró¿e to do¶æ ¶wie¿e odmiany. Na pewno ró¿a bia³okwiatowa (rosa alba) jest ok.
Tutaj niez³y artyku³ z przegl±dem historycznych odmian ró¿: link.
Jesli chodzi o lilie, lilia bia³a lilium candidum znana jest od staro¿ytno¶ci.
Jednak pojawia siê pytanie: chcecie odtwarzaæ ogródek "wiejski", w jakim¶tam grodzie w lesie, czy bogaty, np przyklasztorny? Nie jestem pewna, ale wydaje mi siê, ¿e dostêpno¶æ odmian ozdobnych ró¿, lilii, itp. w wersji "ogrodowej" by³a do¶æ niska, a ro¶liny te wymagaj± du¿o nak³adów przy praktycznie zerowej przydatno¶ci. Nie bardzo je widzê przy cha³upie na podgrodziu. Sugerowa³abym pój¶cie w kierunku ogródka zio³owego, z ro¶lin wystêpuj±cych tak¿e dziko w polsce. Na pewno spokojnie mo¿na posadziæ dzikie odmiany drzew owocowych, rodzime zio³a: miêtê, czosnek, fio³ki, sczaw, lubczyk etc. Ostro¿nie z roslinami importowanymi z rejonów ¶ródziemnomorskich, w rodzaju lawendy, brzoskwini, pietruszki, etc.
Na deser jeszcze krótki artykulik: klik

Niedzielna ogrodniczka
Sunniva
Onariss
Dziêki za trafn± uwagê... z przyklasztornym, wychuchanym ogrodem nasz nie bêdzie mia³ nic wspólnego smile.gif. Zio³a mamy w planach. Kwiaty te¿, ale niewyszukane... wolê nie ryzykowaæ trafienia na kogo¶, kto udowodni mi ra¿±c± niewiedzê, lub niepopart± faktami samowolê rolnicz± smile.gif. Je¶li co¶ nam z tego wszystkiego wyjdzie, pode¶lê latem zdjêcia smile.gif Dziêkujê i dalej czekam ;)

Pozdrawiam z Kalisza smile.gif
Sunniva (Roscia Barbara)
Dobrze by³oby sprawdziæ ka¿dy sadzony gatunek oddzielnie, wklepaæ w google np. "seler-historia", albo sprawdzaæ pierwotny obszar wystêpowania danej ro¶liny, zanim siê j± posadzi. Bardzo wiele dziko rosn±cych, pospolitych w Polsce zió³ przywêdrowa³o do nas ca³kiem niedawno (jak choæby rozpleniona bardzo naw³oæ). I pamietaæ, ¿e "znana w Eurpie od ¶redniowiecza" zazwyczaj oznacza Europê Zachodni± i to w np. XV wieku.

Aha, przypomnia³o mi sie jeszcze, ¿e bardzo lubiany w interesuj±cym Was okresie by³ chrzan. Ale uwaga, bo wprowadziæ go do ogrodu ³atwo, a usun±æ nie sposób. ;)

Z ciekawo¶ci: czy bêdzie to ogródek przy której¶ z chat na Zawodziu?
valturwen
Witam,

Z tego co mi uda³o siê dowiedzieæ (ale interesowa³am siê g³ównie XIV i XV wiekiem) ogródków jako takich nie by³o, w rozumieniu XXIw.
Warzywa uprawiano na polu, a nie na wspó³czesnych grz±dkach, zio³a zbierano na ³±ce i w lesie.
Inna sprawa ma siê z ogrodami przyklasztornymi, które wprowadzili Cystersi, oni sprowadzili np. czê¶æ odmian drzew owocowych.
Zaczêto te¿ udomawiaæ dzikie drzewa owocowe. O wprowadzeniu kwiatów do ogrodów przydomowych na wsi, czyta³am natomiast dopiero o XIX wieku.
W przypadku ogrodów przyklasztornych i ogrodów na dworach mo¿na znale¼æ informacje.
W internecie toszkê jest, choæby przedstawione wy¿ej linki. Jednak o ogródkach wiejskich ja nic nie znalaz³am:(

Je¶li kto¶ ma ¼ród³a dotycz±ce ogrodów wiejskich w ¶redniowieczu, przy³±czam siê do pro¶by o nie smile.gif

do poczytania smile.gif
http://vertex.home.pl/nowyszablon/ogrody-i...rodow-za-murami
Onariss
Bêdziemy my¶leæ, mam nadziejê, ¿e co¶ z tego bêdzie.

Ostatecznie zupa chrzanowa ;)

Tak, oczywi¶cie chodzi o ma³y fragment Zawodzia smile.gif Nie mam w planach "ogrodu", a raczej posadzenie czego¶, co czê¶ciowo wygra z chwastami i bêdzie wygl±daæ w miarê przyzwoicie, a przy okazji bêdzie choæ troszkê u¿yteczne... smile.gif
M¶cibor
Nieco informacji na temat ro¶lin u¿ytkowych znajdziesz w "S³owiañszczyzna wczesno¶redniowieczna" W. Hansela jednak nic nie wspomina o ro¶linach ozdobnych a jedynie o zio³ach lecz nie hodowanych a zbieranych jednak¿e my¶lê ¿e to nie wyklucza hodowli je¶li ta ro¶lina by³a ogólnie dostêpna, je¶li to ma byæ ogród przy chacie to równie¿ powinny tam pasowaæ drzewa owocowe smile.gif Zapewne znajdziesz te¿ jakie¶ informacje w którym¶ z tomów "Kultury ludowej S³owian" K. Moszyñskiego jednak¿e tego nie jestem pewien w 100 procentach poniewa¿ nie czyta³em tej pracy ze wzglêdu na trudno¶ci z jej dostêpno¶ci± icon_sad.gif
A tu lista ro¶lin hodowanych i zbieranych przez S³owian wg Hansela:

klik1
klik2
klik3
klik4
Vlasta
A tutaj lista, co w swoim ogródku uprawia³ Karol Wielki: http://www.oldcook.com/en/medieval-capitulary_charlemagne
Milena_dws
Polecam rodzial ogrodnictwo z ksiazki "Kuchnia Slowian. O zywnosci, potrawach i nie tylko..." H. i P. Lis
the.rynkers
i taki rarytasik do ¶ci±gniêcia smile.gif

http://www.metmuseum.org/research/metpubli...;dept=&fmt=
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.