Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej Bojowy "2vs2"
> Inne > Kalendarium 2013 > Grunwald 2013
Stron: 1, 2
Ryba
Rok temu przetestowali¶my i wiêkszo¶ci uczestnikom konkurencja spodoba³a siê, z zewn. równie¿ mo¿na dostrzec sporo elementów taktycznie rozgrywanej walki.

Bior±c pod uwagê, ¿e walki s± raczej techniczno - wytrzyma³o¶ciowe, jak równie¿ przewrócenie przeciwnika nie gwarantuje wygranej, uwa¿am, ¿e ta nowa forma walki mo¿e zainteresowaæ ka¿dego.

Zatem po konsultacjach z organizatorami imprezy grunwaldzkiej postanowi³em poprowadziæ ten turniej.

Proponowane przez nas zasady walki "2 vs 2":

1. Walkê wygrywa siê przez zdobycie wiêkszej ilo¶ci punktów
2. Walka trwa 1,5 minuty
3. Dopuszczone s± nastêpuj±ce punktowane zagrywki:
- uderzenia mieczem w przeciwnika powy¿ej kostki - 1 pkt
- uderzenia mieczem w przeciwnika powy¿ej nadgarstka - 1 pkt
- uderzenia mieczem w ca³y korpus przeciwnika (poza pachwinami, kroczem) - 1 pkt
- przewrócenie przeciwnika - 3 pkt
- wytracenie broni przeciwnikowi - 2 pkt
4. Dozwolone jest:
- wszelkie techniczne uderzenia mieczowe
- wszelakie uderzenia tarcz± (od ty³u nie mo¿na, poza wjechaniem ca³± powierzchni± tarczy w celu przewrócenia)
- kopanie powy¿ej pasa od przodu
- podhaczenie w celu przewrócenia
- rzut w celu przewrócenia
- zblokowanie rêki z broni± lub tarcz± w celu zadawania ciosów
- walka bez tarczy
5. Zabronione jest
- ataki od ty³u (poza wywróceniem "tramwajowym oraz obaleniu przeciwnika po ówczesnym podhaczeniu, np. podstawienie nogi i ¶ci±gniêcie za ramiona przeciwnika na glebê)
- sztychy
- bicie w krocze, pachwiny, palce, stopy
- wieszanie siê
- misiowanie siê
- stosowanie d¼wigni
- kopanie poni¿ej pasa

W konwencji 2vs2 przeciwnik po obaleniu mo¿e ponownie wróciæ do walki, jest wtedy chroniony przez wytyczonego specjalnie do tej roli "pi±tego" sêdziego - a¿ to pe³nego powstania (sêdzia okre¶la kiedy to nast±pi), oczywio¶cie traci 3 pkt na rzecz przeciwnej dru¿yny.
Walkê sêdziuje 4 sêdziów, ka¿dy zawodnik na swojego sêdziego licz±cego punkty wchodz±ce w zawodnika - tzw. punkty ujemne
Kiedy walcz±cy utraci broñ mo¿e podbiec do swojego pitstopu po now± broñ lub podnie¶æ utracon±, jest wtedy chroniony przez "pi±tego" sêdziego a¿ do momentu pozyskania broni.
W tym czasie 2 zawodników jednej dru¿yny ma szansê nadrobiæ wiêcej pkt atakuj±c jednego przeciwnika.

Zapisy zbieram na mojego maila p.binczak@gmail.com
Chêtnych proszê o przesy³anie zg³oszeñ pod tematem "2vs2".
W dwójki bêdziemy siê dobieraæ na miejscu, chyba ¿e kto¶ zg³osi siê od razu jako para.

Je¶li kto¶ siê zdecyduje dopiero na Grunwaldzie, te¿ nie widzê problemu, ale prosi³bym o zg³oszenia najpó¼niej w czwartek do zmroku.
Bêdê stacjonowa³ pewnie w Chor±gwi Podolskiej.

Pozdrawiam
Józef
Ciekawa inicjatywa.
Co prawda osobi¶cie zmieni³ bym ze dwa /trzy punkty regulaminu (by upodobniæ do zasad innych turniejów)
Po co sêdziowie maj± siê uczyæ "na blachê" ro¿nych regu³ , do ró¿nych turniejów ?
Ale wiêkszo¶æ mi siê podoba
A jak liczone jest przewrócenie siê uczestnika niespowodowane bezpo¶redni± akcj± przeciwnika ?
pozdrawiam
Gregor z Krakowa
w³a¶nie w tej inno¶ci jest ca³y bajer, który sprawia ¿e to nowa konwencja gdzie graja role tez inne aspekty i taktyki...

mi sie bardzo podoba, winszuje...
Józef
CYTAT(Gregor z Krakowa @ 17:51 07.01.2013) *
..w³a¶nie w tej inno¶ci jest ca³y bajer, który sprawia ¿e to nowa konwencja gdzie graja role tez inne aspekty i taktyki...

I mi nie chodzi o zmiany powoduj±ce zmianê konwencji , ale np.
Nie ograniczania kopania tylko do "powy¿ej pasa"
Brak wpisu ile punktów ujemnych za utratê broni / upadek niespowodowany bezpo¶rednio akcj± przeciwnika..
Takie tam , drobiazgi .
pozdrawiam
Ryba
Utrata broni - jak wy¿ej.
Upadek przypadkowy - nie jest punktowany ujemnie.

Dziêki Gregor

icon_wink.gif
Heller
Je¶li nie bêdziesz mia³ nic przeciwko to podkradam pomys³ do mnie na turniej :D
Ryba
Proszê Ciê bardzo icon_wink.gif

Wszysycy maj± zielone ¶wiat³o, w koñcu chodzi o dobr± zabawê.
Heller
Ryba ju¿ teraz zapraszam do mnie na turniej. Z Liwu to tylko 170 km wiêc nie ma tragedii bigsmile2.gif
£ukasz P³aza
Bardzo fajny pomys³ ale mam zastrze¿enia co do dwuch pkt. regulaminu
1. Dlaczego zabronione maj± byæ ataki od ty³u? Przeciez to ca³y urok ¿eby przeciwnika wymanewrowaæ i móc nabijaæ "bezpieczne" punkty atakujêc od ty³u. Nie mo¿na zapominaæ o taktycznym aspekcie walki jakim jest wspó³praca walcz±cych i wzajemne krycie sobie pleców.
2. Bez sensu zabraniaæ kopania poni¿ej pasa bo to eliminuje np. lowkicki i wyciêcia nóg kopniêciem - a to fajne i widowiskowe elementy - w dodatku w tej formule szczególnie przedatne. Proponowa³ bym zostawiæ tylko zakaz kopania w krocze i kolano.
Robert Szatecki
Zgadzam siê z postulatami P³azika. Swoja drog± trzy razy startowa³em w tej konkurencji i dopiero teraz do mnie dotar³o, ¿e nie mo¿na by³o biæ od ty³u:P
Ryba
Hm....mo¿e faktycznie ataki od ty³u nie sa takim z³ym pomys³em, ale tylko w przypadku broni jednorêcznej i powy¿ej pasa, nie bij±c w krêgos³up.

Co do kopniêæ to w³a¶nie staram siê wyeliminowaæ ryzyko kontuzji, tym bardziej, ¿e jest to konkurencja bardziej techniczna, dynamiczna i nieco mniej brutalna.
Dlatego wola³bym pozostaæ jedynie przy kopniêciach typu "Frontkick" powy¿ej pasa od przodu przeciwnika.

Reasumuj±c wyrzucamy jeden podpunkt punktu 5 odno¶nie ataków od ty³u i zamieszczamy go w punkcie 3, tj.:

- dozwolone ataki od ty³u przeciwnika powy¿ej pasa, jedynie w przypadku broni jednorêcznej
Józef
CYTAT(Ryba @ 13:03 09.01.2013) *
Reasumuj±c wyrzucamy jeden podpunkt punktu 5 odno¶nie ataków od ty³u i zamieszczamy go w punkcie 3, tj.:

- dozwolone ataki od ty³u przeciwnika powy¿ej pasa, jedynie w przypadku broni jednorêcznej

To albo co¶ nie zauwa¿y³em albo w regulaminie nie okre¶li³e¶ , ¿e mo¿na walczyæ ró¿nymi rodzajami broni.
pozdrawiam

Ryba
Nie ma wytycznych wobec broni (dlatego nie pisa³em o tym), ale z do¶w. wiem, ¿e naj³atwiej jest wygraæ pos³uguj±c siê mieczem jednorêcznym.
£ukasz P³aza
Ryba ale po co tworzyæ bezsensowne zasady które niczemu nie s³u¿± a tylko mieszaj± zawodnikom w g³owach? No bo skoro wolno waliæ w he³m i ¿ebra od ty³u to czemu nie w uda? No i czemu od ty³u jest gorzej ni¿ od przodu - przecie¿ to taki sam cios. Wprowadzaj±c zasadê zakazu walenia broni± dwurêczn± od ty³u, zwyczajnie eliminujesz tak± broñ - nikt rozs±dny nie pozbawi siê takiej mo¿liwo¶ci.
Z tymi kopniêciami i ich brutalno¶ci± to przyznaj Ryba upi³e¶ siê bigsmile2.gif Jak lowkicki i podciêcia brutalne jak to s± techniczne akcje nastawione na wytr±cenie z równowagi. Co jak co ale z twoim do¶wiadczeniem bojowym chyba nie muszê ciê przekonywaæ.

Daj tym regu³± ¿yæ w³asnym ¿yciem - specyficzne zasady i tak wymusz± pewien styl walki, nie ma tu potrzeby nic zakazywaæ.
Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
P³azu bo tak naprawdê to nie ma sensu naparzaæ 2 rêczn± broni± w tej konurencji bo nie chodzi w niej o knockdown albo powalenie przeciwnika tylko nabicie miliona punktów. A w±tpie ¿eby siê da³o tak szybko naparzaæ jak jednorêczn±. Z kolei z kopniêciami uwa¿am to za dobry pomys³ bo mo¿e zmniejszyæ ilo¶æ kontuzji a za kopniêcia nie masz punktów czyli defakto jak zastosujesz myka do powalenia nie powinien byæ traktowany jako bezpo¶redni kop o których mowa. Zreszt± regulamin mówi o rzutach i podciêciach. My¶lê ¿e tu chodzi³o Rybie o np ataki pod kolano od ty³u albo jakie¶ dziwne myki ktore by laicy próbowali by robiæ.
£ukasz P³aza
Jasne zgadzam siê co do broni dwórêcznej - tylko po co zakaz, niech ¿ycie to zweryfikuje a nie sztuczne bariery.
Tworz±c zakaz z kopniêciami stwarzasz dwuznaczno¶æ przepisów - no bo jak rozró¿niæ kopniêcie w piszczel od wycinki przez podciêcie nogi od ty³u? A cel tego jest oczywisty - zdobycie 3pkt za obalenie przeciwnika + zapewnienie sobie na kilka sekund przewagi 2vs1. Nie uwa¿asz ¿e du¿o czytelniejszy jest zwyczajny zakaz atakowania kolana inaczej jak broni±? No i w reszcie ile widzieli¶cie kontuzji, spowodowanych akurat kopaniem w nogi?? dunno.gif Przecie¿ to s± argumenty laików, którzy w ¿yciu walki nie widzieli dunno.gif .
Grzegorz £
CYTAT(£ukasz P³aza @ 22:51 09.01.2013) *
Jasne zgadzam siê co do broni dwórêcznej - tylko po co zakaz, niech ¿ycie to zweryfikuje a nie sztuczne bariery.
Tworz±c zakaz z kopniêciami stwarzasz dwuznaczno¶æ przepisów - no bo jak rozró¿niæ kopniêcie w piszczel od wycinki przez podciêcie nogi od ty³u? A cel tego jest oczywisty - zdobycie 3pkt za obalenie przeciwnika + zapewnienie sobie na kilka sekund przewagi 2vs1. Nie uwa¿asz ¿e du¿o czytelniejszy jest zwyczajny zakaz atakowania kolana inaczej jak broni±? No i w reszcie ile widzieli¶cie kontuzji, spowodowanych akurat kopaniem w nogi?? dunno.gif Przecie¿ to s± argumenty laików, którzy w ¿yciu walki nie widzieli dunno.gif .

No bez przesady Pazik pozwólmy sprawdziæ siê tym zasadom w praktyce i wtedy mo¿na bêdzie podyskutowaæ o modyfikacjach. A co do kontuzji to jak do tej pory np. najpowa¿niejsze kontuzje kolan zdarza³y siê przy teoretycznie jednaj z najbezpieczniejszych akcji czyli zwyk³ym rzucie przez biodro. Znam 4 takie przypadki w tym mój a efekty to pozrywane lub ponadrywane wiêzad³a i dodatkowo w niektórych wypadkach uszkodzone ³êkotki a tego jako¶ nikt ze mn± w³±cznie zakazaæ nie ma zamiaru.
£ukasz P³aza
Pewnie mo¿na i tak. Tylko na wszystkich walkach testowych które do tej pory widzia³em dozwolony by³ pe³en repertuar ataków i nie powodowa³o to ¿adnych problemów ani nie wp³ywa³o na mocno techniczny charakter konkurencji. Dlatego nie potrafiê zrozumieæ czemu mia³y by s³u¿yæ takie sztuczne zakazy dunno.gif Potem rodz± siê takie dyscypliny jak szermierka floretem gdzie lista rzeczy zabronionych jest d³uga jak papier toaletowy a sama walka dawno przestaje byæ walk±.
Mighty Gacek
CYTAT(£ukasz P³aza @ 13:16 10.01.2013) *
Pewnie mo¿na i tak. Tylko na wszystkich walkach testowych które do tej pory widzia³em dozwolony by³ pe³en repertuar ataków i nie powodowa³o to ¿adnych problemów ani nie wp³ywa³o na mocno techniczny charakter konkurencji. Dlatego nie potrafiê zrozumieæ czemu mia³y by s³u¿yæ takie sztuczne zakazy dunno.gif Potem rodz± siê takie dyscypliny jak szermierka floretem gdzie lista rzeczy zabronionych jest d³uga jak papier toaletowy a sama walka dawno przestaje byæ walk±.

Popieram p³azika w ca³ej rozci±g³o¶ci

Na ciê¿ki bój z Rosj± czy Ukrain± idziemy wrêcz ''na no¿e'' i wzglêdnie nikomu siê nic nie dzieje,dlaczego wiêc na czysto techniczn± walkê robiæ sobie pod górkê? Po co kombinowac kiedy mamy sprawdzone zasady które dzialaj±?

Przecie¿ nikt nie we¼mie niebezpiecznego berdysza bo po prostu nie nabije tyle punktów a druga sprawa jest taka ¿e w systemie 2vs2 raczej nie ma czasu na zbytnie zak³adanie skomplikowanej kosy,parê lowkicków to wszystko na co starczy czasu,przynajmniej tak mi siê wydaje bo w sumie nie bralem udzialu jeszcze w czym¶ takim...
Ryba
P³azik, Gacek, co tak mnie ci¶niecie z tymi zasadami? icon_wink.gif

Bardziej siê sk³aniam ku wypowiedziom Mordiego i Szymona.

Wraz z Mand¿urem stworzyli¶my te zasady, poniewa¿ chcieli¶my aby powsta³a zupe³nie nowa konkurencja, bardziej techniczna, czysta i taktyczna, która nie bêdzie mi³a jedynie wyd¼wiêku bohurtowego (si³owa walka).
W tym celu chcielismy ograniczyc kontuzyjno¶æ oraz brutalno¶c walki, jak równie¿ przybli¿yc j± bardziej do zasad walki pojedynkowej, w której nie u¿ywamy zazwyczaj (nie wiem jak na zasadach BNowskich) low kicków, nie bije siê od ty³u (raczej cie¿ko jest to wykonaæ).

Uwa¿amy, ¿e te "l¿ejsze" zasady walki przyci±gna równie¿ odtwórców, którzy nie mog± sobie pozwoliæ na regularne treningi jak Wy, a z przyjemno¶cia powalczyliby taktycznie, ale w full kontakcie.

Poza tym, jak powiedzia³ Mordi, ten turniej odby³ sie dopiero 2 razy, wiêc na Grunwaldzie bêdziemy mogli przetestowac go i wtedy ew. "zoptymalizowaæ" zasady.

Na pro¶bê niektórych osób, chcia³bym jeszcze dodaæ, ¿e dopuszczony jest ka¿dy rodzaj broni, ale z turnieju 2vs2 w Liwie, jestem przekonany, ¿e miecz jednorêczny daje najwiêksza przewagê.

Oczywi¶cie nie zamykam siê na mo¿lwio¶c wprowadzenia drobnych modyfikacji w zasadach.
Poczekamy jeszcze na opinie innych i wtedy zobaczymy icon_wink.gif
Mighty Gacek
Ryba,spoko,mam nadzieje ¿e siê nie mylisz,tylko to ju¿ nie bêdzie ''full kontakt'' tylko giêta szpada

Podobna sytuacja byla na bohurcie w liwie,kiedy liwiacy upierali sie na swoje zasady i wyszla kicha bo w ¶rodku turnieju trzeba by³o wszysko zmieniac i byl mêtlik...no zobaczymy

Rozumiem ze ranty mozna sprzedawaæ wszelk± form± i sposobem?
Robert Szatecki
CYTAT(Ryba @ 15:28 10.01.2013) *
Poza tym, jak powiedzia³ Mordi, ten turniej odby³ sie dopiero 2 razy, wiêc na Grunwaldzie bêdziemy mogli przetestowac go i wtedy ew. "zoptymalizowaæ" zasady.

Nie 2 a 4 razy:) Liw, Sieradz, Suchacz oraz Owidz.
Ryba
No zobaczymy....
Rantowac mo¿esz jak w¶ciek³y (ale nie w krêgos³up)

4 razy! nawet nie wiedzia³em icon_wink.gif
Mateusz z Grójca
a to bicie w ty³..? broñ dwurêczna?

je¶li siê nie mylê to w turnieju w Liwie, zosta³o mi wyp³acone takie 2 sztuki pó³torakiem w potylicê, ¿e raz miecz siê z³ama³, raz z bólu i zaskoczenia a¿ zawy³em.
Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
a ja dla pikanterii tematu powiem ¿e bym w ogóle zakaza³ u¿ywania dwurêcznej broni :D a co
£ukasz P³aza
Widzisz Ryba chodzi mi o krucjatê przeciw szkodliwym zasadom, bo od tego narastaj± potem mity. W naszej zabawie nie idzie tych mitów weryfikowaæ - wszak nie walczymy naprawdê i za 10 lat wszyscy bêd± przekonani ¿e lowkick to ¶miertelna superbroñ któr± mo¿na wygraæ ka¿d± walkê 2vs2 - i dlatego jest zakazana smile.gif Wystarczy ju¿ anatema na sztychy w jakiejkolwiek formie wynikaj±ca z takiego w³a¶nie mitu sprzed lat 20. dunno.gif

Co do argumentu o przewadze techniki i mniej buhurtowym charakterze, to jest to zwyczajnie wywa¿anie otwartych drzwi. Tak wymy¶li³e¶ zasady ¿e konkurencja i tak bêdzie techniczna, po prostu nie op³aca siê inaczej walczyæ. Te walki które do tej pory widzia³em w konkurencji 2vs2 by³ techniczne, mimo zgody na wszelkie buhurtowe techniki. Zostaw to tak jak jest przetestowane a zobaczysz ¿e bêdzie dobrze.

P.S.
Pamiêtasz problemy Józefa z brutalno¶ci± kopniêæ w GTMD i próbami ograniczania ich liczby? W koñcu przekonali¶my go ¿e kopniêcia to normalna sprawa, turniej siê odby³ i co? By³y jakie¶ kontuzje od kopniêæ? Kto¶ wygra³ walkê bazuj±c na kopaniu dunno.gif To zwyczajnie ciekawy element walki, ale na pewno jej nie zdominuje.
Mateusz z Grójca
heh to prawda, na TMD kopniêcia zreszt± mo¿na by by³o zliczyæ na palcach i jednej d³oni.

Hub
Rybeusz, ja ju¿ 3 razy siê bi³em w dwójkach i powiem Ci ¿e to najbardziej wymagaj±ca konkurencja w jakiej walczy³em, PWR jest moim zdaniem bardziej lajtowy ni¿ wasze dwójki - bo tam mo¿esz w miarê kontrolowaæ tempo walki, tu wystarczy ¿e jedna z czterech osób na polu przyspieszy i wszyscy ju¿ musz± walczyæ w szalonym tempie. wiêc nie zgodzê siê ¿e to konkurencja dla ludzi którzy nie trenuj± wiêcej, no way.
Ryba
S³uchajcie ch³opaki, te zasady obowi±zywa³y w Liwie, kiedy pierwszy raz zorganizowali¶my testowo ten turniej i wysz³o super, wszyscy byli zadowoleni.

Generalnie d±¿y³em z Mand¿urem do stworzenia zasad bardziej przypominaj±cych pojedynkowe ni¿ bohurtowe, gdy¿ to konkurencja nieco w innym wymiarze.
Nie widzia³em, ¿eby na pojedynkach grunwaldzkich, czy innych kto¶ kopa³ po piszczelach.

Doda³em wraz z Mand¿urem pewne elementy walki bohurtowej, gdy¿ konkurencja mo¿e staæ siê wtedy bardziej "pikantna" - to jest swego rodzaju mix zasad.

Czy wszystko musi byæ podporz±dkowane zasadom bohurtowym?
Moim zdaniem niekoniecznie.

Hubi...to prawda, dwójki to konkurencja techniczna i wytrzyma³o¶ciowa, zatem faktycznie przyda³oby siê potrenowaæ, w koñcu trzeba nabijaæ te punkty devil.gif
Chodzi³o mi jednak o wyeliminowanie pewnych kwestii "brutalno¶ci", za któr± niektórzy rekonstruktorzy nie przepadaj± i zauwa¿, ¿e nie bior± udzia³u w bohurtach, a i do pojedynków ostatnimi laty rzadziej wychodz±.
To by³a jedyna przes³anka, któr± siê kierowa³em (plus bezpieczeñstwo ogólne, w szczególno¶ci kwestia kolan).

Czy tak ciê¿ko jest zapamiêtaæ te dwie zasady, które podkre¶laj± w³a¶nie odmienno¶æ tego turnieju od bohurtu?
Ch³opaki....nie przesadzajcie proszê icon_wink.gif
Nie wierzê, ¿e nie zapamiêtacie tych 2 prostych zasad, które jednak w pewnym (mo¿e niewielkim, ale zawsze) stopniu ograniczaj± ryzyko kontuzji.

P³azik, ja mówiê jedynie o dwóch zakazach ró¿ni±cych siê od tych bohurtowych generlanie tj.:

1. Zakaz bicia od ty³u poni¿ej pasa (po co komu waliæ pod kolano, czy nieos³oniête udo lub ³ydkê, kiedy niektórzy maj± jedynie piszczelow± os³onê, albo w dupsko :P)
2. Zakaz low kicków - kiedy¶ widzia³em, jak w niefortunny sposób jeden zawodnik drugiemu pozrywa³ ¶ciêgna kopi±c go w kolano)

Mo¿e ew. dopu¶ciliby¶my te uderzenia dwurêczn± broni± od ty³u, ale to jeszcze poczekam na inne g³osy.
Tyle, ¿e jak sam Mateusz powiedzia³, mo¿na kogo¶ przyprawiæ o wstrz±¶nienie mózgu, a nie wiem, czy to takie zabawne i rozs±dne.

Ch³opaki, powiem tak.
Ten pomys³ zrodzi³ siê w g³owach podchmielonych dwóch osób, które znacie i wiecie, ¿e im walka nie jest obca.
Dodam równie¿, ¿e nie widzê problemu je¶li komu¶ te dwa nakazy przeszkadzaj± i u siebie na turnieju je wyrzuci - no problem!

Ale w Liwie i na Grunwaldzie (przynajmniej w tym roku) sk³ania³bym siê jednak, aby by³o po Rybowo-Mand¿urowemu i zobaczycie, ¿e zabawa bêdzie i tak przednia.
Józef
CYTAT(Ryba @ 09:59 11.01.2013) *
..Czy wszystko musi byæ podporz±dkowane zasadom bohurtowym?
Moim zdaniem niekoniecznie..

..Chodzi³o mi jednak o wyeliminowanie pewnych kwestii "brutalno¶ci", za któr± niektórzy rekonstruktorzy nie przepadaj± i zauwa¿, ¿e nie bior± udzia³u w bohurtach, a i do pojedynków ostatnimi laty rzadziej wychodz±.
To by³a jedyna przes³anka, któr± siê kierowa³em (plus bezpieczeñstwo ogólne, w szczególno¶ci kwestia kolan)..

To wtedy ja na Twoim miejscu - ograniczy³ bym broñ tylko do jedynki i kopania bym w ogóle zabroni³.
Przecie¿ nic siê nie stanie jak jeden z turniejów bêdzie mia³ trochê inn± konwencjê.
Kto¶ kto bêdzie chcia³ powalczyæ brutalnie pójdzie do pi±tek..
Poza tym Twój turniej móg³by byæ swego rodzaju przygotowaniem dla tych którzy chcieli by siê w przysz³o¶ci sprawdziæ w tych pi±tkach .

Pomijaj±c to wszystko co napisa³em , wa¿ne by regulamin by³ klarowny - uczestnicy nie bêd± mieli problemu ze zrozumieniem , a i sêdziom ³atwiej bêdzie pracowaæ.
pozdrawiam smile.gif

Ryba
Józefie spokojnie icon_wink.gif

Ja i moim sêdziowie poradzimy sobie bez problemu.

Pozdrawiam
jarzyn
Z tych 4 turniejów sêdziowa³em 2 i nie mia³em ¿adnych problemów. Konkurencja jest dynamiczna i daje du¿o mo¿liwo¶ci. I to w niej jest fajne. I nie nale¿y wprowadzaæ tak drastycznych zmian jak zabronienie kopania dunno.gif

¯ycie i tak weryfikuje jak± taktykê obraæ (punktowania, czy obalenia) i jak± broñ. Sytuacja zmienia siê tak dynamicznie w trakcie walki ¿e zawodnicy mog± j± zmieniæ w trakcie starcia, co daje ¶wietne mo¿liwo¶ci.

S± pewne niejasno¶ci... np kiedy ponownie mo¿na biæ przeciwnika który wstaje. Chodzi mi o konkretny moment. np. czy mo¿na ju¿ biæ w momencie kiedy oderwa³ oba kolana od pod³o¿a?

£ukasz P³aza
Jak wolisz Ryba, twój turniej ale poogl±daj sobie kiedy¶ konkurencjê któr± wymy¶li³e¶ bez tych dziwacznych zasad - zobaczysz ¿e one walki nie zdominuj± i tak naprawdê niczego istotnego nie zmieni±. Ta konkurencja ma swoj± formê i jakie¶ po³owiczne zakazy niewiele tu zmieniaj±. Pewnie niepotrzebnie siê wypowiadam - i tak nie bêdzie mnie na Grunwaldzie. Z drugiej gdyby¶ chcia³ zakazaæ np. obrotówek z jakiego¶ bezsensownego powodu crazy.gif to te¿ by³ bym przeciwny, dla zasady mimo ¿e obrotówek w tej walce w³a¶ciwie nie bêdzie.
Ryba
Witam ponownie icon_wink.gif

Tak, jak wspomnia³em wy¿ej P³aziku, inna walka, nieco inne zasady, proste.

Jarzyn ,juz odpowiadam na Twoje pytanie.

Przeciwnika mo¿na pownownie atakowac, kiedy wstanie i bêdzie mia³ broñ w rêku - w tym czasie w³a¶nie pozostaje pod "ochron±" 5 sêdziego.
Heller
A ja poczekam a¿ co¶ sensownego ustalicie i wtedy pójdê " na gotowe" :D
Ryba
Jak dla mnie wszystko jest sensowne i juz ustalone ;)
jarzyn
Ryba, no w³a¶nie chodzi mi o doprecyzowanie tego "wstanie". Bo to mo¿e oznaczaæ wiele, a powinno byæ jasne i klarowne, ¿e: np. Zawodnika uznaje siê za zdolnego do walki w momencie posiadania broni i kiedy ¿adne z kolan nie dotyka pod³o¿a(zwy³±czeniem sytuacji gdy zaodnik le¿y na jakiej¶ przeszkodzie). To tylko propozycja smile.gif
Ryba
Czesc Jarzyn,

Jesli zawodnik po zaatakowaniu przez przeciwnika straci bron lub rownowage w rezultcie czego upadnie lub podeprze sie dwoma punktami (tj. dwa kolana, kolano i dlon) to wtedy jest 'nietykalny' az sedzia zezwoli na dalsze jego atakowanie.

Bedzie to znaczylo pelne powstanie lub zdobycie broni z ziemi, zza paska lub pitstopu.

Jesli jednak upadnie na dwie dlonie a kolana beda w powietrzu to wtedz znaczy, ze cos z nim nie tak i trzeba bedzie wezwac specjaliste, aby stwierdzcic jego stan duchowy i seksualnosc do tego devil.gif
Szary Pielgrzym
Witam
Mam pytanie a propos drzewcówek. Wygl±da na to ¿e raczej nie bêd± specjalnie przydatne(choæ to pewnie zweryfikuje jeszcze rzeczywisto¶æ) ale i tak mam pytanie. Czy uderzenia "stopk±" takowych broni (polaxe, berdysz czy inszych otwieraczy do konserw które j± posiadaj±) bêd± zaliczane i czy bêd± za nie punkty?

Kolejna sprawa wi±¿e siê z powaleniem przeciwnika. Zauwa¿y³em ¿e na dójkach które odbywa³y siê na eliminacjach do bitwy narodów w Sieradzu istnia³a zasada ¿e gdy obaj walcz±cy z tej samej drurzyny zostan± powaleni to ich oponenci wygrywali. Regu³a wydaje siê uczciwa, a nie wygl±da³o na to ¿eby psu³a konwencje 2vs2

Pozdrawiam
Ryba
Witaj Szary Pielgrzymie,

Faktycznie zapomnialem wpisac zasady, ze jak dwoch z jednej druzyny zostalo obalonych to koniec walki.

Co do drzewcowek....punty beda naliczane przy uderzeniach zelezcem, nad stopka mozna sie zastanowic w sumie, poniewaz w prawdziwej walce na smierc i zycie mogly byc one zakonczone szpikulcem.
Wiec jesli bylby to mocny i widoczny cios to faktycznie mozna by zaliczyc taki punkt.
Przy okazji bron drzewcowa w tej konkurencji cieszylaby sie wieksza populrnoscia.

Co Wy na to?

P.S. Eliminacje ''dwojek'' do BN?? Czy raczej ''(...) dwojkacj, ktore odbywa³y siê na eliminacjach do bitwy narodów''? icon_wink.gif

Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
szczerze nie s±dzê ¿eby tak liczone punkty mog³y o tym przes±dziæ.
dalej na jeden czy dwa ciosy wycedzone drzewcem obrywa siê 4 tasaki/miecze w cia³o
Szary Pielgrzym
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 23:53 06.02.2013) *
szczerze nie s±dzê ¿eby tak liczone punkty mog³y o tym przes±dziæ.
dalej na jeden czy dwa ciosy wycedzone drzewcem obrywa siê 4 tasaki/miecze w cia³o

O ciosach stopk± pisa³em w kontek¶cie zakazu atakowania dwurêczn± broni± od ty³u. To by trochê zwiêkszy³a jej przydatno¶æ. Bo takie ciosy powinny byæ bezpieczne, i nie by³o by zbêdnych gadek o wzro¶cie brutalno¶ci.

Poza tym my¶lê ¿e uderzenia stopk± z biodra od boku(w szczególno¶ci ¿e niektóre polaxe'y maj± na stopce buzdyganow± g³owicê szczerba.gif ) s± i tak zancznie szybsze ni¿ r±bniêcia z nad g³owy czy po skosie ze skrêtem bioder, choæ z pewno¶ci± nie maj± tak du¿ej si³y. Z drugiej strony je¿eli kto¶ mia³ okazje zobaczyæ co siê dzieje po dostaniu "pchniêcia" stopk± miêdzy oczy w pe³nym biegu (w szczególno¶ci gdy ma siê p³ask± zas³onê bum.gif ) ten wie ¿e mo¿e to byæ ca³kiem skuteczne.
A.Fran
Przypomnia³em sobie to co robi³ Korzeñ ostatnio w Bernau. Punkt opisuj±cy dopuszczalne techniki walki broniami 2rêcznymi powinien byæ dobrze przemy¶lany smile.gif
Ryba
Witam wszystkich,

Poni¿ej zamieszcam aktualne informacje odno¶nie Turnieju bojowego "2vs2" od dzi¶ znanego na Grunwaldzie jako "SAMOCZWART".

Po ostatnich ustaleniach, zosta³ zmieniony termin turnieju na pi±tek o godz. 9 rano ZMIANA: ¶roda, prawdopodobnie o 18:00.
Dlatego zapraszam wszystkich chêtnych na pojawianie siê na kwadrans przed, aby¶my mogli sporz±dzic dwójki i liste walcz±cych.

Zasady walki Turnieju bojowego "SAMOCZWART"

1. Walkê wygrywa siê przez zdobycie wiêkszej ilo¶ci punktów
2. Walka trwa 1,5 minuty
3. Dopuszczone s± nastêpuj±ce punktowane zagrywki:
- uderzenia mieczem w przeciwnika powy¿ej kostki - 1 pkt
- uderzenia mieczem w przeciwnika powy¿ej nadgarstka - 1 pkt
- uderzenia mieczem w ca³y korpus przeciwnika (poza pachwinami, kroczem) - 1 pkt
- przewrócenie przeciwnika - 3 pkt
- wytracenie broni przeciwnikowi - 2 pkt
4. Dozwolone jest:
- wszelkie techniczne uderzenia mieczowe
- wszelakie uderzenia tarcz± (od ty³u nie mo¿na, poza wjechaniem ca³± powierzchni± tarczy w celu przewrócenia)
- kopanie powy¿ej pasa od przodu
- podhaczenie w celu przewrócenia
- rzut w celu przewrócenia
- zblokowanie rêki z broni± lub tarcz± w celu zadawania ciosów
- walka bez tarczy
5. Zabronione jest
- ataki rantem tarczy od ty³u oraz uderzenia broni± poni¿ej pasa
- sztychy
- bicie w krocze, pachwiny, palce, stopy
- wieszanie siê
- misiowanie siê
- stosowanie d¼wigni
- kopanie poni¿ej pasa

W konwencji 2vs2 przeciwnik po obaleniu mo¿e ponownie wróciæ do walki, jest wtedy chroniony przez wytyczonego specjalnie do tej roli "pi±tego" sêdziego - a¿ to pe³nego powstania (sêdzia okre¶la kiedy to nast±pi), oczywio¶cie traci 3 pkt na rzecz przeciwnej dru¿yny.
Walkê sêdziuje 4 sêdziów, ka¿dy zawodnik na swojego sêdziego licz±cego jego zdobyte punkty na przeciwnikach.
Kiedy walcz±cy utraci broñ mo¿e podbiec do swojego pitstopu po now± broñ lub podnie¶æ utracon±, jest wtedy chroniony przez "pi±tego" sêdziego a¿ do momentu pozyskania broni.
W tym czasie 2 zawodników jednej dru¿yny ma szansê nadrobiæ wiêcej pkt atakuj±c jednego przeciwnika.

Zapisy zbieram na mojego maila p.binczak@gmail.com
Chêtnych proszê o przesy³anie zg³oszeñ pod tematem "2vs2"lub "SAMOCZWART".
W dwójki bêdziemy siê dobieraæ na miejscu, chyba ¿e kto¶ zg³osi siê od razu jako para.

Je¶li kto¶ siê zdecyduje dopiero na Grunwaldzie, te¿ nie widzê problemu, ale prosi³bym o zg³oszenia najpó¼niej w czwartek do zmroku.
Bêdê stacjonowa³ prawdopodobnie w Chor±gwi Podolskiej.

Pozdrawiam i zachêcam do wziêcia udzia³u,
Ryba
Ryba
Zasady dotycz±ce walcz±cych oraz ich sprzêtów w Turnieju bojowym "SAMOCZWART".

I. Dopuszczenie do walki

Do walk dopuszczone s± osoby p³ci obojga, pe³noletnie. Bezwzglêdn± granic± jest ukoñczone 18 lat. Zawodnicy musz± posiadaæ aktualny "BOJOWY" identyfikator potwierdzaj±cy ich uczestnictwo w inscenizacji Bitwy Grunwaldzkiej w danym roku.

Wymagane jest uzbrojenie ochronne zgodne z histori± z lat 1350-1420. Spójno¶æ historyczn± sprawdzi komisja – decyzjê nieodwo³aln± podejmuje sêdzia g³ówny. Elementy historycznego uzbrojenia nie mog± byæ wykonane z materia³ów niedostêpnych w XIV-XV wieku. Osoby chc±ce upewniæ siê przed turniejem, ¿e ich uzbrojenie spe³nia wymogi regulaminu mog± skonsultowaæ siê z organizatorem turnieju.

Uzbrojenie i wygl±d walcz±cego musi byæ schludne (szaty na zbrojê nie mog± byæ porwane i brudne, uzbrojenie pordzewia³e, czepce kolcze nie mog± byæ porwane). Wspó³czesne elementy ubioru nie mog± byæ widoczne (np. suspensory, majtki z licry).

Uzbrojenie musi zawieraæ:

- he³m zamkniêty (os³aniaj±cy twarz, potylicê) - tzw. „polska krata” nie jest dopuszczona. Zas³ona musi byæ opuszczona w ci±gu ca³ego starcia (w przypadku he³mu z zas³on±). Zawodnik, któremu zas³ona bêdzie swobodnie podskakiwaæ zostanie zdyskwalifikowany. Wizury w he³mach zamkniêtych nie mog± byæ ra¿±co wiêksze od wizur w pierwowzorach historycznych; w szczególno¶ci sêdziowie bêd± skrupulatnie analizowaæ he³my, w których krótszy z boków otworu wzrokowego ma wiêcej ni¿ 2 cm. Kapalin wymaga podbródka. Je¶li sêdziowie uznaj±, ¿e przerwa miêdzy kapalinem a podbródkiem jest zbyt du¿a, taki zestaw nie zostanie dopuszczony;
- os³onê szyi lepsz± ni¿ samo pikowanie. Wszelakie he³my z zas³on± musz± posiadaæ czepiec kolczy lub czepiec z metalowych ³usek. Go³a skóra widoczna na szyi powoduje automatyczne odrzucenie zawodnika przez sêdziów;
- os³ony r±k - czyli na ramionach co najmniej kolczugê, os³ona ³okci, przedramion i rêkawice. Ze wzglêdów bezpieczeñstwa dopuszczone s± rêkawice z dodatkow± okr±g³± os³on± chroni±ce palce. Wymagany jest pancerz symetryczny, z wyj±tkiem ³okcia, przedramienia i rêkawicy. Dopuszczane jest niestosowanie dodatkowej os³ony przedramienia oraz ³okcia rêki trzymaj±cej tarczê (pod warunkiem, ¿e ³okieæ nie wystaje poza obrêb tarczy). W przypadku rêkawicy pod tarcz±, dopuszczalna jest tak¿e rêkawica pikowana.
- korpus chroniony minimalnie przeszywanic± i kolczug±, p³atami lub napier¶nikiem. P³aty nie musz± byæ zbrojone na plecach, sam napier¶nik jest dozwolony.
- os³ony nóg, sk³adaj±ce siê z nabiodrka, nakolanka i os³ony ³ydek. Trzewiki nie s± wymagane. W ¿adnym wypadku spod os³on nóg nie mo¿e wystawaæ go³a skóra.
- wymagana os³ona krocza – suspensor sportowy b±d¼ inne zabezpieczenie spr. i zaakceptowane przez sêdziów

Broñ: Nie ma ograniczenia w rodzaju u¿ywanej broni. Krawêdzie broni musz± mieæ co najmniej 2mm grubo¶ci, nie mog± te¿ zawieraæ ostrych zadziorów. Sztych ma byæ zatêpiony.

Tarcza: Musi byæ na bazie drewna, skóry, tkaniny. Stalowe lub laminatowe (np. z w³ókna szklanego) tarcze nie s± dopuszczone. Metalowe okucia krawêdzi tarczy nie s± dopuszczone. Waga dowolna. P³askie tarcze nie s± dopuszczane. Wymiary: wysoko¶æ nie wiêcej ni¿ 75cm, szeroko¶æ nie wiêcej ni¿ 60cm (mierzone po krzywi¼nie).

Dopuszczane s± tarcze okr±g³e maj±ce pierwowzory historyczne. Tarcze okr±g³e równie¿ nie mog± byæ p³askie. Maks. ¶rednica tarcz okr±g³ych 65 cm (mierzone po krzywi¼nie).

SPRAWDZANIE ZAWODNIKÓW

Zawodnicy zostan± przejrzani ogólnie przed turniejem. W trakcie jego trwania ka¿dy uczestnik ma prawo zakwestionowaæ opancerzenie przeciwnika. Na jego pro¶bê sêdziowie przyjrz± siê opancerzeniu, je¶li znajd± jakiekolwiek odstêpstwa od regulaminu zawodnik jest usuwany ca³kowicie z turnieju, a jego przeciwnik wygrywa walkowerem.
Mateusz z Grójca
Rybko, a gdybym przyszed³ w kapalinie z podbródkiem, albo nawet w saladzie?
Ryba
Hej Mateo,

Kapalin z podbródkiem jak najbardziej.
Ale obawiam siê, ¿e salada z podbródkiem ma datowanie nieco pó¼niejsze, przypadaj±ce wrêcz na drug± po³owê XV wieku, czy by³y mo¿e tego typu modele datowane na okres oko³o Grunwaldzki?
Mateusz z Grójca
nie by³o, pyta³em o salady odno¶nie turniejów o szerszym datowaniu.

Ryba
S±dzê, ¿e to zale¿y od datowania turnieju i Twoich chêci ;)
W Liwie pewnie przejdzie :P
Mateusz z Grójca
yes.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.