CYTAT(zalewajka @ 20:19 10.12.2012)
Je¶li dobrze siê orientujê, jeszcze w ¶redniowieczu jedzono orkisz, tak± wcze¶niejsz± odmianê pszenicy, która ma mniej glutenu - dlatego trudno siê z niej skleja makaron. Dopiero pó¼niej z biegiem wieków zast±pi³y j± inne rodzaje pszenicy (podobne do dzisiejszych). Strzelam ¿e makaron wprowadzi³a na polski stó³ królowa Bona, ale kiedy zaczêto go na co dzieñ jadaæ tego nie wiem.
Pszenic jest jak mrówków, generalnie s± 3 typy:
1. jednorzêdowe - Pochodz± od pszenicy o¶æcowatej, Tu - pszenica samopsza [T.monococcum] - ju¿ prawie nie uprawiana.
2. dwurzêdowe - poch. od pszenicy p³askurki , a w³a¶ciwie jej dzikiego przodka - T. dicoccoides.
Tu - w³a¶nie p³askurka, g³ówna pszenica staro¿ytno¶ci, T. durum - wysokobia³kowa w³a¶nie "w³osko-makaronowa", T. turgidum - p. szorstka, niskobia³kowa z kolei. Historycznie najstarsza jest p³askurka, potem szorstka i w³a¶nie durum.
3. pszenice miêkkie, - i tu jest w³a¶nie orkisz T. spelta, p. zbitok³osa T.compactum i wspó³czesna pszenica T.vulgare . A raczej mo¿na powiedzieæ, ¿e T.compactum + T, vulgare krzy¿uj±c siê (samoczynne lub przy udziale cz³owieka - historyczne GDO!) daly wiêkszo¶æ obecnych odmian hodowlanej pszenicy.
Tyle teorii. Orkisz ma tyle glutenu, co zwyk³a m±ka babuni, z której wychodzi zupe³nie normalny makaron domowy. Makaron z T. durum daje siê ugotowaæ "al dente" - i to ca³a ró¿nica.
Faktycznie, T.durum w Biskupinie nie widaæ, (widaæ orkisz, T.compactum, T.vulgare, jêczmieñ, bób, groch i soczewicê) ale ju¿ w ro¿winiêtym ¶redniowieczu - kto wie?
Jadzia nasza Król Polski z Wêgier du¿o rzeczy po³udniowych przywioz³a, za Bony tylko siê spopularyzowa³y, bo wiêcej "dworu" ze sob± widaæ przywioz³a.