CYTAT(Sowa @ 16:04 15.12.2012)
1. mamy sprzêt ale nie da siê pe³niæ s³u¿by w s³oñcu w pe³nym osprzêcie
2. justycja jest na polu czasami na 2 h przed imprez± aby nie dopu¶ciæ turystów za p³oty (bo potem nie da siê ich ju¿ wystawiæ)
3. poza niebieskimi tabardami (te nasze prywatne 100% zgodne historycznie) mamy te¿ dane sprzêtowe i jeste¶my przygotowani historycznie (¼ród³owo)
4. ciê¿ko by³o by staæ w blaszkach, kapalin te¿ ogranicza widoczno¶æ.
5. Poza czê¶ci± historyczn± mamy czasem ju¿ dwunastoletnie do¶wiadczenie, nie wywarzamy otwartych drzwi i wiemy co da siê zrobiæ.
6. Kiedy¶ zajmowa³am siê TMD i TMJ, ale z ówczesnymi organizatorami uznali¶my ¿e justycja jest tam niepotrzebna poniewa¿ tylko mêcz± siê i wypalaj± ludzie a mo¿liwo¶æ uszkodzeniowa publiczno¶ci jest niewielka.
Witaj.
(W punktach bêdzie mi ³atwiej)
1. Tote¿ sprzêt stra¿y jest ograniczony do przyszywek , broni bocznej , drzewcowej , powroza , buk³aka .
Mile widziana kolczuga nitowana , kirys b±biasty , klepsydry i kapalin - te ostatnie mog± wisieæ przy pasie .
Szczegó³y najlepiej ustalaæ z Mizim na priw. Dowódc± stra¿y turniejowej.
2. Stra¿ GTMD pe³ni funkcjê ok 5 - 7 godzin .
3. Podczas inscenizacji nie ma innego wyj¶cia jak unifikacja stroju justycji.
Wiêc niebieski tabard z lili± jaki nosicie , jest moim zdaniem jak najbardziej zrozumia³y , czytelny i rozpoznawalny.
W t³umach o to chodzi.
4. jak w pkt. 1.
5. Nie mam nic przeciwko wspó³pracy i wykorzystaniu Waszego wieloletniego do¶wiadczenia podczas trwania GTMD.
6. Tu muszê byæ niestety szczery do bólu .
Dlaczego zale¿y mi na stra¿y ;1. stra¿ sama w sobie to element rekonstrukcji
a. promocja piechoty/stra¿y miejskiej
2. zachowanie porz±dku w strefie buforowej
a. usuwanie niepotrzebnych osób (niezwi±zanych z uczestnikami i organizatorami)
b. usuwanie tak zwanych bieli¼niaków (w samych gaciach i koszulinie)
c. usuwanie widzów wspó³czesnych
d. pilnowanie uzbrojenia uczestników , le¿±cego czêsto na ziemi w strefie Ich przebywania.
(w zesz³ym roku przeszkodzi³em próbie "zakoszenia" rêkawic , w tym roku miecza - niestety , taka jest rzeczywisto¶æ . )
e. bezpieczeñstwo - turniej MD jest niebezpieczny równie¿
dla zbyt blisko znajduj±cych siê widzów .
Wszystkich chêtnych do nawi±zania wspó³pracy proszê o bezpo¶redni kontakt z dowódc± stra¿y
Markiem Lehmann - Mizi
pozdrawiam