Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turnieje - Grunwald 2013
> Inne > Kalendarium 2013 > Grunwald 2013
Stron: 1, 2
Józef
Witam.
Zak³adam temat , który (jak mniemam) pomo¿e rozwin±æ wspó³pracê miêdzy organizatorami turniejów imprezy Grunwaldzkiej.
My¶lê równie¿ , ¿e wspólna analiza naszych dotychczasowych poczynañ , pomo¿e nam podnie¶æ poziom i atrakcyjno¶æ turniejów.

Na przyk³adzie TMD
- Od pewnego czasu próbujê by turniejowi towarzyszy³a oprawa bardów..
Jest jednak jeszcze wiele w tym wzglêdzie do zrobienia.
"Walczê" o to by w swoich utworach zaczêli opiewaæ czyny poszczególnych wspó³czesnych rycerzy..
Tu propozycja wspólnego dzia³ania..

- W tym roku dziêki propozycji Maæka Reihla , podczas walk TMD nie by³o podk³adu muzycznego.
Okaza³o siê to bardzo korzystne dla sêdziów .
£atwiej by³o oceniæ , czy zadany cios "doszed³" (bo by³o s³ychaæ)

To tylko nieuporz±dkowane przyk³ady ..

Zak³adam równie¿ temat dla tego , bo widzê zainteresowanie wielu osób tym co robimy.
(rozmowy telefoniczne , meile, wiadomo¶ci priv.)

W tym miejscu ju¿ pragnê serdecznie podziêkowaæ smile.gif
P³atnerzowi Bartoszowi £ysko 'Wotanowi"
za deklaracjê wsparcia Grunwaldu 2013 jednym z Jego wyrobów.(jakim ? to siê jeszcze oka¿e)

Zapraszam do dyskusji smile.gif

pozdrawiam
Józef
Witam.
W tym roku turniejowi konnemu towarzyszy³ turniej Heroldów smile.gif

Chcia³bym , by turniej MD w przysz³ym roku by³ równie¿ wzbogacony "o taki turniej"
Czyli my¶lê o tym , by mimo skromnego bud¿etu
znale¼æ ¶rodki na nagrody , czy choæby upominki dla heroldów i bardów .

Przypomnê , ¿e zale¿y mi na tym , by bardowie zaczêli wreszcie tworzyæ pie¶ni o konkretnych rycerzach i o ich konkretnych czynach (z imienia i nazwiska)
£atwe , to nie bêdzie ale mam nadziejê , ¿e znajd± siê chêtni ?

Wprowadzanie "nowych elementów" wydarzenia , pozytywnie wp³ynie na ca³o¶æ .
Bêdzie ciekawiej smile.gif
A przecie¿ o to nam w³a¶nie chodzi.
Przyk³adem jest stra¿ turniejowa - wygl±da³o nie ¼le .

Zapraszam do rozmowy.

Ciekawostka:
02 listopada , godz. 20.00 w telewizji polskiej TV 4 ma byæ wy¶wietlony film dokumentalny o "Grunwaldzie"

pozdrawiam
Mizi
Odno¶nie stra¿y turniejoiwej - nie wszystko wysz³o tak jak wyj¶æ powinno. G³ówny powód to kompletowanie sk³adu w ostatnie godziny przed turniejem.
Mimo wszystko dziêkujê za mile s³owa, postaram siê ¿eby na kolejnym turnieju wygl±da³o to bardziej przekonuj±co.
Pozdrawiam
Józef
CYTAT(Mizi @ 09:41 23.10.2012) *
Odno¶nie stra¿y turniejowej - nie wszystko wysz³o tak jak wyj¶æ powinno. G³ówny powód to kompletowanie sk³adu w ostatnie godziny przed turniejem..

Utworzenie tej stra¿y by³o kolejnym , wcale nie ma³ym krokiem w stronê rekonstrukcji , w GTMD.
I czy uwierzysz czy nie , jestem z tego "kroku" bardzo dumny smile.gif

Jak wiesz - sam nie jednokrotnie (je¶li mogê) odtwarzam "¿o³nierza" takiego któremu wypada uwaliæ siê pod drzewem , na luzie ..
Opu¶ciwszy s³omkowy kapelusz na nos zapomnieæ na chwilê o wszystkich obowi±zkach.
Gdybym móg³ , stan±³ bym tam razem z Wami .
Nie idzie..
zazdroszczê Wam nocnej wyprawy na Grunwaldzie i wielu innych rzeczy.

Tak , czy inaczej - miej ¶wiadomo¶æ , ¿e doceniam Wasz wk³ad w tegorocznym turnieju.

Liczê , ¿e i w przysz³ym roku stra¿ turniejowa pod Twoim dowództwem doda klimatu
Grunwaldzkiemu TMD.

pozdrawiam smile.gif
ua
a nie mo¿ecie sobie o tym pogadaæ na jakim¶ waszym wewnêtrznym forum?
Józef
CYTAT(Józef @ 11:39 13.10.2012) *
Witam.
Zak³adam temat , który (jak mniemam) pomo¿e rozwin±æ wspó³pracê miêdzy organizatorami turniejów imprezy Grunwaldzkiej.
My¶lê równie¿ , ¿e wspólna analiza naszych dotychczasowych poczynañ , pomo¿e nam podnie¶æ poziom i atrakcyjno¶æ turniejów...

..Zapraszam do dyskusji smile.gif

ua - je¶li masz jakie¶ uwagi maj±ce na celu podniesienie poziomu turniejów - zapraszam do dyskusji.
W innym przypadku , proszê - nie za¶miecaj tematu postami niczego niewnosz±cymi .
pozdrawiam
Wotan
Jozef ,a moze by tak wynagrodzic starania i wysy³ek stra¿y jak±¶ nagrod± . Ja chêtnie co¶ zrobie osatnio sporo by³o nagród turniejowych ( moze naramienniki z hartowanej sprêzynówki) jeszcze pomyslimy . Tylko jak wybraæ zwyciezce strazy ? Najbardziej mê¿ny ?? czy jakos tak ,rzucam luzny pomys³ mo¿e Ty to jako¶ skonkretyzujesz smile.gif
Józef
Wotan - Pomys³ uwa¿am za doskona³y smile.gif
Przy ocenie nale¿a³o by kierowaæ siê jakimi¶ z góry ustalonymi kryteriami.
Np.widoczne/czynne zaanga¿owanie cz³onka stra¿y w utrzymanie porz±dku w strefie buforowej bigsmile2.gif
Jestem za .
Zobaczymy jakie zdanie na ten temat bêdzie mia³ Mizi - dowódca stra¿y.
Wotan - jeszcze raz dziêkujê smile.gif

Dziêkujê równie¿ Darkowi Maciejko "ARMA"
za deklaracjê pomocy /wsparcia przysz³orocznego GTMD mieczami Jego produkcji.

pozdrawiam smile.gif
Mizi
O proszê smile.gif. Bardzo fajna propozycja. Mam nadziejê, ¿e spowoduje to wiêksze zainteresowanie i potencjalny wzrost chêtnych.
Jak dowódca stra¿y bardzo Ci Wotanie dziêkujê za wyj¶cie z tak± inicjatyw± smile.gif.
Odno¶nie przyznania nagrody to kwestia do przedyskutowania. Prócz aktywno¶ci w utrzymaniu porz±dku sugerowa³bym równie¿ ocenê wygl±du delikwenta (strój i ekwipunek) - stosowny dla stra¿nika
Wotan
Nie ma najmniejszego problemu smile.gif , wiedzia³em ze jakos ukierunkujecie na w³asciwe tory ten luzny pomys³ Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
CYTAT
Np.widoczne/czynne zaanga¿owanie cz³onka stra¿y w utrzymanie porz±dku w strefie buforowej

mo¿e dle tego, który wystawi najwieecej mandatów
Viator
A w jaki sposób wydajecie polecenia albo przydzielacie odcinki i okresy s³u¿by stra¿nikom? Bo w³a¶nie z tego mo¿na ich potem "wyliczyæ" - mo¿e wiêc procent odrobionej porz±dnie s³u¿by?
Józef
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 17:10 24.10.2012) *
CYTAT
Np.widoczne/czynne zaanga¿owanie cz³onka stra¿y w utrzymanie porz±dku w strefie buforowej

mo¿e dla tego, który wystawi najwieecej mandatów

bigsmile2.gif Witaj.
Pisz±c ..czynne zaanga¿owanie.. chodzi³o mi bardziej o poparcie argumentów jak±¶ pa³k± bigsmile2.gif
Nie ..to oczywi¶cie ¿art.. smile.gif

Chodzi przede wszystkim o to , bym samemu nie musia³ "dyskutowaæ" z jakim¶ ma³olatem ³a¿±cym w gaciach i koszulinie miêdzy uczestnikami turnieju w strefie buforowej.(co niejednokrotnie mia³o miejsce)
Dostanie taki przypadkiem kawa³kiem z³amanej g³owni w oko i rodzice mnie po s±dach w³óczyæ bêd±.
..............
Viatorze , chodzi o stra¿ników utrzymuj±cych porz±dek podczas trwania samego turnieju.
Trwa ok.5do 6 godzin.
Szczegó³y zna Dowódca stra¿y - Mizi.

pozdrawiam
Józef
Dobra wiadomo¶æ:
£ukasz Zwierzañski http://aketon.pl
Zadeklarowa³ wsparcie Grunwaldzkiego TMD jednym z wyrobów ze swojej strony.
W imieniu uczestników turnieju serdecznie dziêkujê smile.gif
pozdrawiam
LordBartko
Witam
Wykonuje elementy uzbrojenia z blachy 50hf hartowanej
Chcia³bym ofiarowaæ jako nagrodê w turnieju MD naramienniki z mojej oferty

Naramienniki te wykonane zostan± z blachy 1,2mm hartowanej

moja strona na facebooku http://www.facebook.com/Grzenbart
link do galerii https://picasaweb.google.com/117761740526991814433
pozdrawiam Bartosz Murawski
cacy
Józefie
More Maiorum mieszczanie grodu Konitz kolejny ju¿ raz przygotuj± komplet akcesoriow dla Lo¿y Dam.
Buk³ak, igielnik, ig³y, szpilki,lucet.
Mam nadzieje, ¿e u³atwi to spokojn± organizacjê turnieju.
Pozdrawiam Jarek
www.konitz.republika.pl
Józef
smile.gif Bartoszu i Jarku - serdecznie dziêkujê za pomoc smile.gif
Cieszê siê z Waszych podarunków , które postaram siê odpowiednio wykorzystaæ.
Zestaw oczywi¶cie powêdruje do Lo¿y Dam.

Do nastêpnego Grunwaldu czasu jeszcze du¿o , ale co robiæ w d³ugie jesienne wieczory jak nie planowaæ nastêpnej wspólnej imprezy .

Piszê "wspólnej" bo przecie¿ Grunwald jest nasz± wspólna imprez± .
Od nas , uczestników zale¿y jak bêdzie wygl±daæ .

Jako organizator TMD zawsze powtarzam , ¿e turniej jest taki , jaki jest -
dziêki Wam darczyñcom , uczestnikom ryzykuj±cym zdrowie i wszystkim tym którzy ten turniej tworz± .
Czyli sêdziom , lo¿y dam , heroldom , stra¿y , widzom ...

Ostatnio dosta³em pw.wiadomo¶æ w której kto¶ mi zarzuca , ¿e w temacie moim siê lansujê .. itd.
Tak - dostajê równie¿ takie wiadomo¶ci .
Odpowiem , tu .
Organizuj±c turniej kierujê siê prymitywnym egoizmem.
Bo chcê , by by³o historycznie , sprawiedliwie , i by uczestnicy za swój wysi³ek otrzymali odpowiedni± nagrodê.
¯ona mówi z zarzutem "musi tak byæ , bo Ty tak chcesz" ..
Ci którzy mnie znaj± osobi¶cie , wiedz± , ¿e (delikatnie mówi±c ) jestem kontrowersyjn± postaci±.
Ale , to mo¿e dla tego , ¿e chcia³bym by by³o po prostu lepiej.
pozdrawiam i jeszcze raz dziêkujê smile.gif
Józef
Witam ponownie.
W imieniu uczestników turnieju i oczywi¶cie swoim
pragnê serdecznie podziêkowaæ Markowi Kunickiemu ( MarasowiQ )
za deklaracjê wsparcia turnieju jednym ze swoich wyrobów .
pozdrawiam smile.gif
Aranedorion
CYTAT(Mizi @ 14:01 24.10.2012) *
O proszê smile.gif . Bardzo fajna propozycja. Mam nadziejê, ¿e spowoduje to wiêksze zainteresowanie i potencjalny wzrost chêtnych.
Jak dowódca stra¿y bardzo Ci Wotanie dziêkujê za wyj¶cie z tak± inicjatyw± smile.gif .
Odno¶nie przyznania nagrody to kwestia do przedyskutowania. Prócz aktywno¶ci w utrzymaniu porz±dku sugerowa³bym równie¿ ocenê wygl±du delikwenta (strój i ekwipunek) - stosowny dla stra¿nika

Je¿eli chodzi o stra¿, to uwa¿am ¿e przyda³oby siê do niej nawet 10 osób ¿eby sprawnie obs³u¿yæ ca³y turniej, dziêki inicjatywie Wotana mo¿liwe bêdzie zebranie takiej grupy. Przed turniejem dobrze by³oby zrobiæ odprawê i wyt³umaczyæ wszystkim co maj± robiæ (opró¿nianie "strefy buforowej" bêdzie tu chyba kluczowe).

My¶lê, ¿e masz racjê odno¶nie kryteriów. Nagroda powinna byæ przyznawana za ca³okszta³t, czyli zarówno jako¶æ "s³u¿by" jak i ogóln± prezencjê. Mam nadziejê, ¿e ty razem bêdzie mi dane zasiliæ szeregi s³u¿b porz±dkowych. ;)

CYTAT(Józef)
W imieniu uczestników turnieju i oczywi¶cie swoim
pragnê serdecznie podziêkowaæ Markowi Kunickiemu ( MarasowiQ )
za deklaracjê wsparcia turnieju jednym ze swoich wyrobów .

Gdzie¶ ju¿ spotka³em siê z tym rzemie¶lnikiem, czym siê zajmuje?
Mizi
Odno¶nie stra¿y, to bêdê za³atwia³ sprawy bezpo¶rednio w PM-kach, ¿eby ju¿ tutaj tematu nie za¶miecaæ, chyba ¿e kto¶ wpadnie na jaki¶ fajny pomys³ to mo¿na tu przedyskutowaæ...

Maras, z tego co wiem, zajmuje siê wyrobami z br±zu
Ba¶ka z Koziegorynku
Odno¶nie Turnieju Bardów - dobrze by by³o, ¿eby skoordynowaæ dzia³ania artystyczne - w tym roku oddzielnie dzia³a³ Brzychcy, Ijon, a i by³ ten wspania³y koncert z piosenkami o gaciach w kropeczki. Jak siê orgowie dogadaj±, to mo¿e byæ naprawdê fajnie.
Opiewanie czynów wspó³czesnych rycerzy bywa ryzykowne, bo czasem bard robi to w dobrej wierze, wojak siê obra¿a i mamy kwas, który nie zawsze da siê zneutralizowaæ w trakcie rozmowy przy ognisku...
Józef

Ba¶ka - z pewno¶ci± bêdê dzia³a³ w porozumieniu z Arturem Brzychcym , ale nie mam nic przeciwko , by nawi±zaæ wspó³pracê równie¿ z innymi zainteresowanymi wystêpami bardów.
A ostatnie s³owo oczywi¶cie i tak nale¿eæ bêdzie do orgów.
Dziêki za podpowied¼ - napisz o tym mo¿e co¶ wiêcej .
pozdrawiam smile.gif
Józef
CYTAT(Ba¶ka z Koziegorynku @ 16:55 07.11.2012) *
...Opiewanie czynów wspó³czesnych rycerzy bywa ryzykowne, bo czasem bard robi to w dobrej wierze, wojak siê obra¿a i mamy kwas, który nie zawsze da siê zneutralizowaæ w trakcie rozmowy przy ognisku...

Przemy¶la³em i my¶lê , ¿e stworzenie takiego utworu/utworów mo¿na/nale¿a³o by uzgodniæ z wybranym przez barda rycerzem.
Najwa¿niejsze by znale¼li siê chêtni bardowie do realizacji takiego pomys³u.
Drugi etap to np.wybranie i kontakt z osob± , której utwór mia³by dotyczyæ.

Tu wstawiam przyk³adow± listê osób o których mo¿na by³o by co¶ za¶piewaæ.
Bo po prostu na to zas³uguj±. http://pietrach.deviantart.com/gallery/12551197#/d5kord7

Trzeci etap , to (wspólne?) ustalenie "zawarto¶ci" utworu.
itd.
Czy znajd± siê chêtni twórcy?
Gdzie , w jakim temacie poruszyæ t± kwestiê ?, by nie naraziæ siê na wywalenie postów.
W dziale dotycz±cym muzyki ?
pozdrawiam smile.gif
Viator
A my¶lisz ¿e w ¶redniowieczu siê nie obra¿ali?
Jak Huon d'Oisi (baron i poeta) przyci±³ Cononowi de Bethune (ze swej strony hrabiemu i truwerowi) ¿e ten zdradzi³ krucjatê, to nie przebiera³ w obra¼liwych i prze¶miewczych inwektywach.
No i to jest samo ¿ycie, panowie...

Oczywi¶cie nie by³oby fajnie, gdyby kto¶ zacz±³ wywlekaæ stare pijackie historie itp. - raczej niechby to by³a konwencja historyczna i opiewane czyny postaci odtwarzanej przez danego cz³eka. Niekoniecznie na powa¿nie oczywi¶cie, choæ i podnios³e s³owa maj± swój urok - etos & patos rulez smile.gif

Pomys³ jest wg mnie bardzo dobry, bo prawdziwa popularyzacja muzyki ¶piewanej w naszej spo³eczno¶ci nie nast±pi bez wprowadzenia pewnego odsetka spolszczonych tekstów oryginalnych i/lub tekstów nowych pisanych po polsku.

Ale maj±c dotychczasowe do¶wiadczenia z dra¿liwymi na punkcie poprawno¶ci historycznej moderatorami dzia³u Muzyki Dawnej, proponowa³bym pozostaæ z tym tematem gdzie¶ w klimatach Turnieju Bardów a najlepiej przedyskutowaæ pomys³ na PW z Ani± ¯uk jako odpowiedzialn± - chyba ¿e za³o¿eniem bêdzie, ¿e tekst ma byæ napisany do oryginalnej melodii ¶redniowiecznej (do¶æ trudne za³o¿enie) i da siê wobec tego podci±gn±æ pod rekonstrukcjê. Chocia¿ ja osobi¶cie od dawna jestem za pisaniem w³asnych tekstów a nawet w³asnych prostych melodii w konwencji, je¶li siê ju¿ tê konwencjê opanowa³o (to trochê jak z architektur± - znaj±c kanon mo¿na zaprojektowaæ co¶ nieco odmiennego od dotychczasowego, co jednak bêdzie np. gotyck± kaplic± albo renesansowym dworkiem - byle nie popuszczaæ wodzy fantazji bo od razu siê z tego robi eklektyzm czyli groch z kapust± i mrok).

Jacek Kowalski, mimo wszelkich uprzedzeñ które do niego niektórzy maj±, jest dobrym przyk³adem poety-popularyzatora, który z zawodu jest historykiem sztuki w stopniu docenta i znawc± literatury starofrancuskiej oraz staropolskiej, t³umaczy i pisze w³asne utwory stylizowane na epokê. Mo¿na podpatrzyæ (a w "Niezbêdniku krzy¿owca" tak¿e poczytaæ) jak radzi sobie z warsztatem i z odwiecznym dylematem t³umaczy tekstów poetyckich ("Przek³ady s± jak kobiety - wierne nie s± piêkne, piêkne nie s± wierne.").
Józef
CYTAT(Viator @ 12:18 12.11.2012) *
- raczej niechby to by³a konwencja historyczna i opiewane czyny postaci odtwarzanej przez danego cz³eka. Niekoniecznie na powa¿nie oczywi¶cie, choæ i podnios³e s³owa maj± swój urok - etos & patos rulez smile.gif

Witam.
Kolega , Marian - ten który wrêcza³ nagrody w tegorocznym turnieju zadeklarowa³ skomponowanie takiego utworu po¶wiêconego jednemu z uczestników turnieju.(na priv. zapyta³em , czy siê zgadza - teraz czekam na miejmy nadzieje pozytywn± odpowied¼)
Jak bêdzie gotowe , to bêdziemy szukaæ wykonawcy.
................
Teraz kolejna dobra wiadomo¶æ .
Pozwolê sobie zacytowaæ wiadomo¶æ od Mi¶ka:
Hejka
Józek, jak zwykle bêdziesz mia³ co¶ u mnie smile.gif
... zawsze mia³em ochotê zrobiæ rzecz unikatow±, specjalnie na tê okazjê - a nie ¶ci±gaæ na szybko ze straganu.
Mam ju¿ nawet pewien pomys³ ;)...

W imieniu uczestników i swoim serdecznie dziêkujê Mi¶kowi - "Pomerania Mercatores" za wspieranie turnieju smile.gif
pozdrawiam
Ba¶ka z Koziegorynku
Wygl±da na to, ¿e sprawa siê rozwija.
Bywa, ¿e ludzie w ogóle nie chc± byæ bohaterami, nawet je¶li chodzi o cnotliw± tre¶æ. Raz zrobi³am taki skrót z eposów niemieckich w formie snu - nie mogê tego ¶piewaæ, no, chyba ¿e zmieniê bohatera... Ale kto siê zgodzi? Chocia¿... kto¶ mi przyszed³ na my¶l...
W ka¿dym razie - TB trzeba by wstawiæ do oficjalnego programu, jako atrakcjê dla odtwórców i widzów, wtedy to by mia³o rêce i nogi. No i termin raczej nie w tygodniu tylko pi±tek wieczór albo w sobotê po bitwie.
Józef
CYTAT(Ba¶ka z Koziegorynku @ 18:08 16.11.2012) *
Wygl±da na to, ¿e sprawa siê rozwija.
Bywa, ¿e ludzie w ogóle nie chc± byæ bohaterami, nawet je¶li chodzi o cnotliw± tre¶æ. Raz zrobi³am taki skrót z eposów niemieckich w formie snu - nie mogê tego ¶piewaæ, no, chyba ¿e zmieniê bohatera... Ale kto siê zgodzi? Chocia¿... kto¶ mi przyszed³ na my¶l...
W ka¿dym razie - TB trzeba by wstawiæ do oficjalnego programu, jako atrakcjê dla odtwórców i widzów, wtedy to by mia³o rêce i nogi. No i termin raczej nie w tygodniu tylko pi±tek wieczór albo w sobotê po bitwie.

Witam.
Bardzo powoli - walczê o to jakie¶ dwa lata.
W turnieju bardów organizowanym przez Artura Brzychcego postawiono pierwsze kroki - bardowie ¶piewaj± o wspó³czesnych rycerzach ale "ogólnie"
Mam nadziejê , ¿e z przysz³ym rokiem teksty pie¶ni mówi³y bêd± o konkretnych osobach.
Piszesz : .. ludzie w ogóle nie chc± byæ bohaterami..
Ale s± bigsmile2.gif
Uda³o mi siê przekonaæ jednego z Nich - Wiesiek z O³awy , zwyciêzca tegorocznego turnieju MD wyrazi³ zgodê by u³o¿yæ o nim pie¶ñ smile.gif
Mamy zatem pocz±tek .
Nie bêdziesz we mnie mia³a partnera do rozmów o szczegó³ach , bo nie znam siê na muzyce .
Mam nadziejê , ¿e nie przeszkodzi to nam we wspó³pracy .
Ze swojej strony postaram siê przygotowaæ jakie¶ nagrody dla twórców/wykonawców..
Tylko tyle mogê zrobiæ.
Co do terminu - ja osobi¶cie pragn±³ bym , by by³o to w ¶rodê , podczas turnieju MD.
Ale to tylko moje ¿yczenie - termin ustalimy tak by wszystkim pasowa³o - w porozumieniu z organizatorami imprezy Grunwaldzkiej.
Jeszcze raz , co do bohaterów - u góry jest "lista" - wybierz , daj znaæ , a ja postaram siê wybran± przez Ciebie osobê przekonaæ.
Serdeczne dziêki za pomoc smile.gif
pozdrawiam smile.gif
Emil z Gi¿ycka
Mogê u³o¿yæ kilka pie¶ni. Bêdzie to ciekawsze ni¿ le¿enie pod szrankami w kapeluszu NBA.
Dobra inicjatywa.
Ba¶ka z Koziegorynku
¦roda - bêdzie ma³o cywili a i nie ka¿dy dojedzie - kwestia urlopów w naszym weso³ym kryzysowo-kapitalistycznym ¶wiecie smile.gif.
Pisaæ mo¿na, byle nie wkurzaæ.
Zatem, pióra w d³oñ! Niechaj leje siê inkaust, lecz nie krew smile.gif.
Sowa
Stra¿ turniejowa ju¿ przecie¿ jest i jest to Justycja. Posiadaj±ca w³asny system dzia³ania i wieloletnie do¶wiadczenie. Je¶li kto¶ ma ochotê zajmowaæ siê stra¿± zapraszamy w nasze szeregi. Na pewno razem mo¿emy zdzia³aæ wiêcej.
MagicWojtek
mu chodzi o stra¿...która wygl±da jak stra¿ itp...a nie tylko ubiera jakie¶ niebieskie jopule i kijek bierze...chodzi mu o ludzi którzy bêda rekonstruowaæ stra¿ miejsk± czy co¶ na podobê icon_wink.gif... wiadomo..kapalin,przeszywka,jakie¶ rêkawice..broñ drzewcowa itp
Sowa
my siê zajmujemy rekonstrukcj±, mamy du¿o materia³ów
mamy sprzêt ale nie da siê pe³niæ s³u¿by w s³oñcu w pe³nym osprzêcie

justycja jest na polu czasami na 2 h przed imprez± aby nie dopu¶ciæ turystów za p³oty (bo potem nie da siê ich ju¿ wystawiæ)

poza niebieskimi tabardami (te nasze prywatne 100% zgodne historycznie) mamy te¿ dane sprzêtowe i jeste¶my przygotowani historycznie (¼ród³owo)

Czê¶æ z nas pe³ni warty w pe³nym osprzêcie (bior±c pod uwagê ¿e ja jak idê np na pi±tki buhurtowe jestem na polu od 18:00 a schodzê o 24:00 - tak by³o w tym roku) ciê¿ko by³o by staæ w blaszkach, kapalin te¿ ogranicza widoczno¶æ. Poza czê¶ci± historyczn± mamy czasem ju¿ dwunastoletnie do¶wiadczenie, nie wywa¿amy otwartych drzwi i wiemy co da siê zrobiæ.

Kiedy¶ zajmowa³am siê TMD i TMJ, ale z ówczesnymi organizatorami uznali¶my, ¿e justycia jest tam niepotrzebna poniewa¿ tylko mêcz± siê i wypalaj± ludzie, a mo¿liwo¶æ uszkodzeniowa publiczno¶ci jest niewielka.
MagicWojtek
pe³ny sprzêt? jako¶ jak mnie pamiêc nie myli stra¿ miejska przewa¿nie mia³a jakie¶ kapaliny..przeszywki..do tego rêkawice i to wszystko...i jak to ma byæ pe³ny sprzêt i jest w tym problem staæ przez 3-4 h (a przeciez jest do¶æ du¿o justycjii wiêc przecie¿ mo¿na siê po 1-2 h zmieniaæ) to proszê siê zamieniæ z walcz±cymi gdzie czasami w blachach od 8 do 18 i do tego walcz± itp...
Józef
CYTAT(Sowa @ 16:04 15.12.2012) *
1. mamy sprzêt ale nie da siê pe³niæ s³u¿by w s³oñcu w pe³nym osprzêcie

2. justycja jest na polu czasami na 2 h przed imprez± aby nie dopu¶ciæ turystów za p³oty (bo potem nie da siê ich ju¿ wystawiæ)

3. poza niebieskimi tabardami (te nasze prywatne 100% zgodne historycznie) mamy te¿ dane sprzêtowe i jeste¶my przygotowani historycznie (¼ród³owo)

4. ciê¿ko by³o by staæ w blaszkach, kapalin te¿ ogranicza widoczno¶æ.

5. Poza czê¶ci± historyczn± mamy czasem ju¿ dwunastoletnie do¶wiadczenie, nie wywarzamy otwartych drzwi i wiemy co da siê zrobiæ.

6. Kiedy¶ zajmowa³am siê TMD i TMJ, ale z ówczesnymi organizatorami uznali¶my ¿e justycja jest tam niepotrzebna poniewa¿ tylko mêcz± siê i wypalaj± ludzie a mo¿liwo¶æ uszkodzeniowa publiczno¶ci jest niewielka.

Witaj. smile.gif
(W punktach bêdzie mi ³atwiej)
1. Tote¿ sprzêt stra¿y jest ograniczony do przyszywek , broni bocznej , drzewcowej , powroza , buk³aka .
Mile widziana kolczuga nitowana , kirys b±biasty , klepsydry i kapalin - te ostatnie mog± wisieæ przy pasie .
Szczegó³y najlepiej ustalaæ z Mizim na priw. Dowódc± stra¿y turniejowej.

2. Stra¿ GTMD pe³ni funkcjê ok 5 - 7 godzin .

3. Podczas inscenizacji nie ma innego wyj¶cia jak unifikacja stroju justycji.
Wiêc niebieski tabard z lili± jaki nosicie , jest moim zdaniem jak najbardziej zrozumia³y , czytelny i rozpoznawalny.
W t³umach o to chodzi.

4. jak w pkt. 1.

5. Nie mam nic przeciwko wspó³pracy i wykorzystaniu Waszego wieloletniego do¶wiadczenia podczas trwania GTMD.

6. Tu muszê byæ niestety szczery do bólu .
Dlaczego zale¿y mi na stra¿y ;
1. stra¿ sama w sobie to element rekonstrukcji
a. promocja piechoty/stra¿y miejskiej

2. zachowanie porz±dku w strefie buforowej
a. usuwanie niepotrzebnych osób (niezwi±zanych z uczestnikami i organizatorami)
b. usuwanie tak zwanych bieli¼niaków (w samych gaciach i koszulinie)
c. usuwanie widzów wspó³czesnych
d. pilnowanie uzbrojenia uczestników , le¿±cego czêsto na ziemi w strefie Ich przebywania.
(w zesz³ym roku przeszkodzi³em próbie "zakoszenia" rêkawic , w tym roku miecza - niestety , taka jest rzeczywisto¶æ . )
e. bezpieczeñstwo - turniej MD jest niebezpieczny równie¿ bigsmile2.gif dla zbyt blisko znajduj±cych siê widzów .

Wszystkich chêtnych do nawi±zania wspó³pracy proszê o bezpo¶redni kontakt z dowódc± stra¿y
Markiem Lehmann - Mizi
pozdrawiam smile.gif
drzemik
Na pro¶bê Józefa zamieszczam post.
Mój awatar ma obrazowaæ jak Józef wyobra¿a sobie stra¿nika turniejowego.
Józef
Witam smile.gif
W imieniu organizatorów imprezy Grunwaldzkiej , jak równie¿ jej uczestników
pragnê serdecznie podziêkowaæ :
Ryszardowi i W³odzimierzowi Ku¶mierowskim za deklaracjê wsparcia nagrod±
imprezy Grunwaldzkiej - 2013

http://www.dominus.info.pl/bombardy.html

Przypomnê , ¿e w zesz³ym roku by³a to wspania³a i warto¶ciowa bombarda -
g³ówna nagroda Kontaktowego Turnieju Lekkozbrojnych o z³ot± cebulê.

Mam nadziejê , ¿e stanie siê to tradycj± i w tym roku turniej ten bêdzie równie¿ organizowany .
pozdrawiam
ps.
Rysiu - nisko siê k³aniam smile.gif
edit.
Nagroda przekazana na potrzeby II Kontaktowego Turnieju Lekkozbrojnych o z³ot± cebulê
Józef
Witam .
Kolejna dobra wiadomo¶æ - tym razem dla dziewcz±t smile.gif dbaj±cych o to , by uczestnicy i sêdziowie nie pozmierali z pragnienia bigsmile2.gif
(dziewczêta zainteresowane uczestnictwem , mog± siê kontaktowaæ w chor±gwi WM z moj± córk± Anj±)

Pragnê serdecznie podziêkowaæ :
Katarzynie Aust, znanej jako Owka
Za deklaracjê wykonania przez Ni± podwi±zek dla markietanek.

Swoj± dzia³alno¶æ "tekstyln±" traktuje hobbistycznie i æwierænaukowo, nie spodziewa siê zrobiæ na niej interesu.
Mo¿liwo¶æ wsparcia turnieju to dla Niej g³ównie satysfakcja
smile.gif
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27049

"Tekstylne podwi±zki (wi±zane) pod kolano, z szarej, niebarwionej we³ny owcy wrzosówki. Element stroju wie¶niaka czy wie¶niaczki, lub innych osób ni¿szego stanu (dla kobiety, która z za³o¿enia nie mia³a pokazywaæ podwi±zek, mo¿emy przyj±æ, ¿e niekoniecznie najni¿szego).
Nie s± rekonstrukcj± konkretnego egzemplarza - zosta³y lu¼no oparte na opisach londyñskich znalezisk z koñca wieku XIV w Textiles and Clothing 1150-1450 (Crowfoot, Pritchard i Staniland), ale wykonane w "zubo¿onej" wersji, bez barwienia i z±bkowanej krawêdzi, natomiast mo¿liwie zbli¿onymi do oryginalnych technikami: we³na rêcznie czesana i przêdziona, tkane na bardku.

..(wi±zane) - dla osoby, która nosi³a podwi±zki z niebarwionej we³ny owczej (a nie, dajmy na to, purpurowego jedwabiu), ma to znaczenie.
Crowfoot, Pritchard i Staniland w Textiles and Clothing opisuj± podwi±zki bez klamerek, równie¿ te, które by³y ca³kiem pracoch³onne w wykonaniu, i na pewno nie najtañsze.."

pozdrawiam smile.gif
Mi³obor
Witam!

Kram historyczny LIGNUS FACTORY pragnie zaoferowaæ nagrodê na turniej miecza pó³tora-rêcznego.

Nasz± pasj± jest odtwórstwo i chcemy wspieraæ turnieje historyczne- nie tylko zarabiaæ ale te¿ dawaæ.

Mam nadziejê, ¿e przys³u¿ymy siê w organizacji tej wspania³ej imprezy i w planach Pana Józefa.

Je¿eli brakuje nagród w innych konkurencjach jeste¶my otwarci na propozycjê i chêtni do pomocy.

Micha³ Uliñski

tel- 602 424 690

Józef
CYTAT(Mi³obor @ 14:03 13.01.2013) *
Kram historyczny LIGNUS FACTORY pragnie zaoferowaæ nagrodê na turniej miecza pó³tora-rêcznego.
Micha³ Uliñski
tel- 602 424 690

W imieniu uczestników GTMD serdecznie dziêkujê smile.gif
............................................................................

Lista darczyñców IV Grunwaldzkiego Turnieju Miecza D³ugiego - 2013

1.Dariusz Maciejko "ARMA s.c. D.M. Maciejko" http://miecze.pl/
2.Bartosz £ysko - Wotan - http://platnerz-wotan.pl/
3.Pawe³ Ob³oza - http://artefakt.republika.pl/
4.Mariusz O¶ko - "Aleksandrus" http://namiotyhistoryczne.pl/
5.£ukasz Zwierzañski http://aketon.pl
6.Bartosz Murawski http://www.facebook.com/Grzenbart
https://picasaweb.google.com/117761740526991814433
7.Jaros³aw Draws - "More Maiorum , mieszczanie grodu Konitz" http://konitz.republika.pl/
8.Misiek - "POMERANIA MERCATORES"
9.Marek Kunicki ( MarasQ )
10.Sylwia Ciesielska - "Silviage" - http://www.silviage.pl/
11.Anna Adamczyk i Micha³ Uliñski - "LIGNUS FACTORY" (kontakt - 602 424 690)
12.Katarzyna Aust - Owka http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27049
13.Kajetan W³odarski http://www.kajetan.com.pl/
14.Krzysztof £obos - lobosk@box43.pl
15.£ukasz Piech , Ostróda DRKO (300z³)
16.Robert Wenta, na Fresze znany jako Robert w. Wielki http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23966
17.Rafa³ Grudnik - http://www.pracowniaodlewnicza.pl (talon -200 z³ dla heroldów)
18.Marta Platzek , Arkadiusz Przyby³ok "Borg" - http://diebgasse.blogspot.com/2013/04/karty_13.html

W imieniu organizatorów imprezy Grunwaldzkiej , swoim , jak równie¿ jej uczestników - serdecznie dziêkujê .

pozdrawiam smile.gif

edit.
z ostatniej chwili ;
Mariusz O¶ko - "Aleksandrus" zadeklarowa³ przed chwil± wesprzeæ po raz kolejny GTMD - namiotem smile.gif
Mi³obor
Anna Adamczyk i Micha³ Uliñski- "LIGNUS FACTORY" dla u¶ci¶lenia icon_wink.gif
Józef
Mi³obor - u¶ci¶li³em smile.gif

I wiadomo¶æ z pierwszej rêki -
Po raz kolejny Kajetan W³odarski http://www.kajetan.com.pl/
zadeklarowa³ przekazanie talonu na butki . Tym razem warto¶ci co najmniej 300z³ na potrzeby GTMD
(szczegó³y w kurtce)

W imieniu organizatorów imprezy Grunwaldzkiej , swoim jak i uczestników GTMD serdecznie dziêkujê smile.gif

pozdrawiam
Józef
Witam ponownie

Krzysztof £obos - lobosk@box43.pl
po raz kolejny przeka¿e kupon we³ny na rzecz GTMD .

W imieniu organizatorów imprezy Grunwaldzkiej , swoim jak i uczestników GTMD serdecznie dziêkujê za wsparcie smile.gif

pozdrawiam

Józef
Chcia³bym przypomnieæ - http://www.youtube.com/watch?v=PSA39kiP1Cg...ature=endscreen

http://www.youtube.com/watch?v=2t7oMddcmyw...ature=endscreen
Fajnie siê ogl±da i wspomina smile.gif
Namawiam do tworzenia tego typu materia³ów
pozdrawiam smile.gif
Mizi
CYTAT(drzemik @ 11:32 16.12.2012) *
Mój awatar ma obrazowaæ jak Józef wyobra¿a sobie stra¿nika turniejowego.

Z uwagi na pytania i niejasno¶ci trochê siê przypomnê i powtórzê to co rok temu pisa³em.
Do osób które siê ju¿ zg³osi³y i tych którzy mo¿e maj± zamiar:
Przeszywa i kaptur pikowany nie s± obowi±zkowe. Mo¿na wyj¶æ w samym wierzchnim stroju, np prostym robe. He³m równie¿ nie jest wymagany choæ mile widziany (w przypadku kapalców np. przytwierdzenie do pasa) rêkawice równie¿ nie s± obowi±zkowe.

Józef
Witam.
Kolejna dobra wiadomo¶æ .
Robert Wenta, na Fresze znany jako Robert w. Wielki ,
zadeklarowa³ przed chwil± wsparcie puklerzem - stra¿ turniejow± GTMD
Jako¶æ Jego wyrobów nie wymaga komentarza http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23966

W imieniu stra¿y turniejowej GTMD serdecznie dziêkujê.
pozdrawiam smile.gif
Jêdrek z Uniejowa
Grunwaldzki Turniej Miecza D³ugiego, jest imprez± rekonstrukcyjn± rozwijaj±c± siê coraz lepiej. Dodawane s± kolejne aspekty i wprowadzane poprawki.

Brak jednak jeszcze jednej rzeczy i w³a¶nie to zamierzamy w tym roku zmieniæ.
A mianowicie brakuje HEROLDÓW którzy bêd± zapowiadali swoich rycerzy, jednocze¶nie rywalizuj±c o miano najlepszego z mówców.

W poprzednich edycjach turnieju pojawi³o siê kilku "zapowiadaczy".
Natomiast do tegorocznego turnieju zapraszamy ju¿ oficjalnie wszystkich chêtnych heroldów. Mile widziane przez organizatorów jest równiez to aby ka¿dy z rycerzy walcz±cych w turnieju postara³ siê ( na ile to mo¿liwe ) o zabranie na turniej swojego herolda.

Zapraszamy tak¿e heroldów i mówców którzy nie s± zwi±zani z konkretnym wlacz±cym. Przed turniejem takiemu mówcy zostanie wybrany rycerz.

Dodam, ¿e mówcy bêd± rywalizowaæ miêdzy sob± o tytu³ najlepszego. Józef przewidujê równiez nagrody dla najlepszych Heroldów.

To pierwsza gar¶æ informacji. Wkrótce kolejna.

Pozdrawiam Jêdrek
Prowadz±cy GTMD
Józef
CYTAT(Jêdrek z Uniejowa @ 20:08 24.02.2013) *
..brakuje HEROLDÓW którzy bêd± zapowiadali swoich rycerzy, jednocze¶nie rywalizuj±c o miano najlepszego z mówców..

smile.gif Witaj.
Z mojej strony dodam , ¿e wystêpy/uczestnictwo heroldów w TMD nie nale¿y traktowaæ jako dodatkowy , czy drugi turniej heroldów ,
tylko jako wzbogacenie o elementy rekonstrukcji samego TMD.

-walcz±cy rycerze
-lo¿a dam
-markietanki
-heroldowie
-stra¿ turniejowa
-gawied¿
-?
Cieszy mnie , ¿e dziêki zaanga¿owaniu wielu osób turniej nie ma jedynie harakteru rywalizacji sportowej.
W tym roku Radek nie bêdzie bra³ w nim udzia³u jako walcz±cy - pozwoli mi to wreszcie dostrzec "klimat" ca³o¶ci naszego wspólnego przedsiêwziêcia.

Mimo trudnej sytuacji gospodarczej kraju i w tym roku znalaz³o siê wiele osób , rzemie¶lników deklaruj±cych nam swoje wsparcie i pomoc smile.gif
My¶lê , ¿e robi± to w³a¶nie dla tego , ¿e w swoim dzia³aniu nie ograniczamy sie jedynie do organizacji turnieju walk. Dla tego postaram siê równie¿ o nagrody /upominki dla najlepszych heroldów.
Kilka dni temu rozmawia³em z Darkiem Maciejko , mówiac miêdzy innymi :
Jest ciê¿ko , nie wiem czy uda mi siê poci±gn±æ wszystko to co zamierzy³em ..
Odpar³ - mów czego potrzebujesz ? ..

Wszystkim którzy wspieraj± "moje" dzialania -
Jestem Wam niezmiernie wdziêczny ..
Józef
ps. Marek - grupy Niemieckie zadeklarowa³y wystawienie kilku lekkich do stra¿y turniejowej smile.gif
rafalzgrudnia
Józef, w³a¶nie chcia³em, jak co roku wspomóc Ciebie w TDM, ale masz tylu chêtnych darczyñców, ¿e nie wiem czy na moj± skromn± nagrodê znajdzie siê jeszcze kto¶ do obdarowania?
Jak by co to 200 z³ w talonie od Rafa³a www.pracowniaodlewnicza.pl czeka do wykorzystania.
.
Jêdrek z Uniejowa
Oczywi¶cie za Józefem powtarzaj±c, Zapraszamy wszelkich mówców do zabawy i udzia³u w turnieju, do wspomagania swoich rycerzy. Wystêpy "zapowiadaczy" w trakcie turnieju miecza d³ugie traktowane s± jako nawi±zanie do historycznej strony i wzbogacenia formu³y turnieju.

Traktujemy to jako zabawê, ale zainteresowanych ju¿ dzi¶ prosimy o przygotowywanie siê i obmy¶laniu konwencji, aby jak najlepiej i najwierniej wywi±zaæ siê z roli Herolda.

Wiêcej informacji niebawem.

Pozdrawiam
Jedrek
Józef
CYTAT(rafalzgrudnia @ 15:30 25.02.2013) *
Józef, w³a¶nie chcia³em, jak co roku wspomóc Ciebie w TDM, ale masz tylu chêtnych darczyñców, ¿e nie wiem czy na moj± skromn± nagrodê znajdzie siê jeszcze kto¶ do obdarowania?
Jak by co to 200 z³ w talonie od Rafa³a www.pracowniaodlewnicza.pl czeka do wykorzystania.

bigsmile2.gif Witaj.
Serdecznie dziêkuje smile.gif
Czy móg³by¶ zatem przekazaæ ten talon bezpo¶rednio Jêdrkowi jako nagrodê dla heroldów ?

I oczywi¶cie oficjalnie :
W inieniu organizatorów imprezy Grunwaldzkiej , jak równie¿ wszystkich uczestników GTMD
serdecznie dziêkujê za wsparcie , a przede wszystkim za okazanie "serca"

Józef smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.