Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne] Ry¿
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Tomasz z Bienii
Mo¿e orientujecie siê czy na nasze sto³y wraz z dalekowschodnimi przyprawami i materia³ami dociera³ tak¿e ry¿ face4.gif:
Micha³ /Gwyn/ Czerep
ryz hodowamo m.in. we wloszech. jest popularnym skladnikiem w wielu sredniowiecznych ksiazkach kucharskich. przyprawy- jak najbardziej, ale nie wszedzie i nie wszystkie. no i zalezy kiedy. kardamon, cynamon, imbir, gozdziki,galka muszkatolowa owszem. pozdrawiam
Gwyn
Micha³ /Gwyn/ Czerep
mogl ew. docierac do wroclawia via norymberga poludniowym szlakiem ladowym kupcow renskich. to jednak tylko teoria, trzeba by sprawdzic we wroclawiu. druga opcja to droga morska przez gdansk, tu trzeba by zbadac dokladniej ksiegi cla palowego. opracowania ktorymi dysponuje sa zbyt ogolnikowe, ryz moze kryc sie pod 'towarami kolonialnymi'. zaznaczam ponownie, ze to jedynie teoretyczne drogi ktorymi ryz mogl do nas trafic i nie znaczy to, ze trafil. wysokoniemieckie czy francuskie ksiazki kucharskie o niczym jeszcze nie swiadczy, mieli stamtad znacznie do wloch blizej. z tym ryzem to chyba jak z bawelna- towar luksusowy. pozdrawiam
Gwyn
Tomaszek
dociera³... sorry za enigmatyczna odpowied¼

wiem, ¿e s± wzmianki o nim w J.Drabinie "¯ycie codzienne w miastach ¦l±skich w XIV i XV wieku" - pamietam ¿e tam znalaz³em...
sorewicz, ale na razie nie moge szukaæ - nie mam czasu...

prosze utrzymywaæ "pressing" - za dwa tygodnie koniec sesyj i bede móg³ grzebaæ do ob¿ygania...

papa
T.
Mirek z Falkenburga
Ry¿ figurowa³ napewno w spisie produktów podawanych na stó³ królowej Jadwigi
Jarek Przyby³o
Tylko dodam ¿e W³osi do dzi¶ s± najwiêkzym w Europie producentem ry¿u.
Tomaszek
gadanie...

1. twierdzenie o bogactwie mieszczañstwa jest równie ogólnikowe co b³êdne (co samo w sobie jest niezwykle ciekawe) i to b³êdne w swej ogólno¶ci. Otó¿:

CYTAT
Chyba zapomnia³e¶ o tym, ¿e mieszczañstwo w XVw. by³o o wiele bogatsze od rycerstwa i je¶li zwyk³ego mieszczucha staæ by³o na jedwabny aksamit i zakrêcone przyprawy, to pewnie te¿ od czasu do czasu móg³ sobie pozwoliæ na odrobinê ry¿u, który jak ju¿ wy¿ej wspomniano by³ uprawiany w europie.


totalne nieporozumienie - nie uto¿samiaj poszê mieszczañstwa z patrycjatem miejskim (czyli emanacj± bogactwa, zw³aszcza we W³oszech)... to nie tak - wystarczy poczytaæ jak±¶fachowo± literaturê... prawdziwych "bogaczy" w mie¶cie nie by³o wielu (wiem, ¿e nie odkrywam ru Ameryki, ale widaæ trzeba to powiedzieæ).

podsumowuj±c: "Zwyk³ego mieszczucha" NA PEWNO nie by³o staæ na jedwab, aksamit czy ry¿.

2.
CYTAT
Ten post nie zawê¿a tematu do oddzia³ów wojskowych, które by³y akurat na polu walki!


ok - no problem... pe³en luz, co nie zmienia postaci rzeczy - ry¿ nie móg³ byæ daniem powszednim nie li tylko warstw ¶rednich, ale i patrycjatu - ze wzglêdu na cenê zapewne (nie wystêpuje w sposób popularny i powszechny w zachowanych dokumentach - jest wspominany okazjonalnie)

3.
CYTAT
Nie wiem sk±d siê bierze przekonanie niektórych osób, ¿e polska kuchnia ¶redniowieczna to tylko miód, kasza, jagody i dziczyzna.


nooo teraz to ju¿ Ty upraszczasz... ja po prostu stwierdzam i¿ raczej kasza, miód i ¶winka, ni¿ ry¿, cukier i miêso lamy cool.gif - to chyba oczywiste, nie???? jak ju¿ mówi³em kierujê siê tutaj teori± powszechniejszego wystepowania danego produktu (je¶li cos jest wspominane czê¶ciej - zak³adam i¿ spo¿ywane by³o równie¿ czê¶ciej, co prowadzi do za³o¿enia, ¿e reenactuj±c co¶ z sensem i kieruj±c siê d±¿eniem do reenactowania "dnia codziennego", a nie jakich¶ wyj±tków, odrzucam ry¿ jako potrawê "powszechn±" (zw³aszcza w ¶wietle faktu i¿ odtwarzam zwyk³ego ¿o³nierza, a nie kurde patrycjusza miejskiego przypadkiem zapl±tanego na kampaniê wojskow± (co by³oby totalnym bezsensem)...

to chyba tyle korektywy i wyja¶nien...
papa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.