Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Treningi i Nauka Jazdy Konnej - Trójmiasto i okolice
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta > Treningi konne
Stron: 1, 2
rosamar
CYTAT
Co to znaczy niehistoryczna szko³a nauki jazdy?
Wydaje mi siê osobi¶cie, ¿e podporz±dkowanie si³owe zwierza jest bardziej historyczne, ni¿ psychologia koñska, ale mogê siê myliæ bo nigdy nie dr±¿y³em tematu. Poza tym trochê mi zaje¿d¿a klimatem grinpisowskim.

Rozumiem ¿e kolega jako niehistoryczn± okre¶la tu wspó³czesn± szko³ê jazdy sportowej, wywodz±c± siê z dziewiêtnastowiecznej brytyjskiej szko³y jazdy. Fakt ¿e z jazd± kawaleryjsk± lub szeroko pojêt± rymcersk± icon_wink.gif ma ona niezbyt wiele wspólnego. Moje do¶wiadczenie mi mówi ¿e znacznie ³atwiej jest uczyæ quasi-historycznie je¼d¼ców, którzy nie maj± nalecia³o¶ci ze szkó³ek sportowych. Ale to ju¿ moje refleksje.
Co do stosowania przemocy to rozró¿ni³abym tu dwie rzeczy - samo ³amanie konia czyli zaje¿d¿anie go pod siod³o oraz potem jazda na wyszkolonym koniu. W±tpiê by bojowego ogiera wartego tyle co dwie wioski kto¶ ¼le traktowa³. Zabawa polega³a raczej na tym by konia dobrze u³o¿yæ by potem nie musieæ w krytycznym momencie siê z nim szarpaæ. St±d silne pomoce typu ostry munsztuk - nie chodzi o to ¿eby koniowi zarzynaæ pysk ostrzem tylko ¿eby jednym paluszkiem daæ mu wyra¼ny sygna³. No ale to ju¿ wymaga umiejêtno¶ci i wyczucia.

CYTAT
Poza tym je¶li kto¶ my¶li o jazdach na inscenizacjach historycznych i podobnych, to ja odradzam szczerze wszelkie sportowe kluby. Jazda "bojowa" wymaga zupe³nie innych umiejêtno¶ci od je¼d¼ca i konia, ni¿ skakanie sobie przez p³otki.

Zgadzam siê w 100%
Moim zdaniem wspó³czesna szko³a jazdy nie pozwala by koñ my¶la³ - my¶leæ ma za niego je¼dziec. W warunkach bojowych by³oby to po prostu proszenie siê o guza bo koñ musia³ reagowaæ sam, ustawiaæ siê odpowiednio a nawet gry¼æ lub kopaæ przeciwnika. Moje refleksje z jazda na koniach sportowych s± takie ¿e leci takowy i nie patrzy pod nogi, a o dziurze na drodze to ju¿ je¼dziec musi za niego my¶leæ anger.gif

Niestety nie ma za bardzo alternatyw w Polsce (chyba ¿e kto¶ ma dziadka u³ana) i sposoby sportowe s± uwa¿ane za jedyne s³uszne podej¶cie w¶ród koniarzy. A szkoda bo przeciez Polska mia³a piêkne tradycje kawaleryjskie...

Poza tym co do tematu to nadal zapraszam do siebie. Niestety jedynie w weekendy i w dni kiedy mo¿na siê ze mn± umówiæ. A w przysz³ym tygodniu s± warsztaty :-) - jak kto ciekawy to temat jest w dziale Wyprawy.

pozdrawiam
Rosamar
Suigime
CYTAT(rosamar @ 16:20 18.09.2010) *
CYTAT
Co to znaczy niehistoryczna szko³a nauki jazdy?
Wydaje mi siê osobi¶cie, ¿e podporz±dkowanie si³owe zwierza jest bardziej historyczne, ni¿ psychologia koñska, ale mogê siê myliæ bo nigdy nie dr±¿y³em tematu. Poza tym trochê mi zaje¿d¿a klimatem grinpisowskim.

Rozumiem ¿e kolega jako niehistoryczn± okre¶la tu wspó³czesn± szko³ê jazdy sportowej, wywodz±c± siê z dziewiêtnastowiecznej brytyjskiej szko³y jazdy. Fakt ¿e z jazd± kawaleryjsk± lub szeroko pojêt± rymcersk± icon_wink.gif ma ona niezbyt wiele wspólnego. Moje do¶wiadczenie mi mówi ¿e znacznie ³atwiej jest uczyæ quasi-historycznie je¼d¼ców, którzy nie maj± nalecia³o¶ci ze szkó³ek sportowych. Ale to ju¿ moje refleksje.

O to mi chodzi³o gdy pisa³em ¿e niehistoryczne.

CYTAT(rosamar @ 16:20 18.09.2010) *
Moim zdaniem wspó³czesna szko³a jazdy nie pozwala by koñ my¶la³ - my¶leæ ma za niego je¼dziec. W warunkach bojowych by³oby to po prostu proszenie siê o guza bo koñ musia³ reagowaæ sam, ustawiaæ siê odpowiednio a nawet gry¼æ lub kopaæ przeciwnika. Moje refleksje z jazda na koniach sportowych s± takie ¿e leci takowy i nie patrzy pod nogi, a o dziurze na drodze to ju¿ je¼dziec musi za niego my¶leæ anger.gif

Niestety nie ma za bardzo alternatyw w Polsce (chyba ¿e kto¶ ma dziadka u³ana) i sposoby sportowe s± uwa¿ane za jedyne s³uszne podej¶cie w¶ród koniarzy. A szkoda bo przeciez Polska mia³a piêkne tradycje kawaleryjskie...

Nie koniecznie dziadka u³ana, ale obcowaæ z koñmi uczyli mnie ludzie o podobnym podej¶ciu. szkoda ¿e nie dane mi by³o dokoñczyæ. icon_cry.gif
Marcvs Mativs Caietanvs
CYTAT(Suigime @ 22:44 17.09.2010) *
CYTAT(Marcvs Mativs Caietanvs @ 18:33 17.09.2010) *
Sopot - PSJK jak sama nazwa wskazuje s± tam profesjonali¶ci, najlepsza szkó³ka ze wszystkich na których by³em.Ucz± ka¿dego i wszystkiego karnet 200z³ za 5 jazd, to dobra cena.

Najlepsza z tych które pozosta³y je¶li chodzi o naukê by utrzymaæ siê w siodle/wytrenowaæ siê do zawodów. Ostrzegam ¿e nie jest historyczna i niektórzy instruktorzy maj± podej¶cie do koni podporz±dkuj je si³owo batem a nie wykorzystaj znajomo¶æ psychologi koñskiej. anger.gif

Nie jest istotne, a¿ tak jak siê uczy je¼dziæ konno, lecz sam fakt tej nauki.
Poco od razu wsiadaæ na bojowego konia jak siê nie umie nawet na zwyk³ym usiedzieæ,
albo co gorsza boi siê jeszcze na koniu siedzieæ.
Trzeba siê przyzwyczaiæ do konia, poznaæ na jakich zasadach dzia³a, bo ka¿dy koñ bojowy czy zwyk³y podobnie reaguje, a na pewno tak samo chodzi.
Dlatego uwa¿am, ¿e zwyk³e szkó³ki na pocz±tek s± dobre bo ich celem jest nauczenie je¼dziæ i oswojenie siê z koniem, a potem ewentualnie gdy siê opanujê t± sztukê mo¿na siê bawiæ
w machanie szabelk± lub strzelanie z ³uku, ale najpierw trzeba nauczyæ siê je¼dziæ!
rosamar
CYTAT
Trzeba siê przyzwyczaiæ do konia, poznaæ na jakich zasadach dzia³a, bo ka¿dy koñ bojowy czy zwyk³y podobnie reaguje, a na pewno tak samo chodzi.

Marcus no w³a¶nie tu jest problem ¿e konie szkó³kowe s± uczone reagowaæ inaczej (pisa³am o tym w poprzednim po¶cie), a je¼dziec wyrabia sobie nawyki i dosiad, które potem ciê¿ko mu zmieniæ przy przestawianiu na jazdê "bojow±" jak to nazywacie. Po prostu je¶li najpierw nauczysz siê je¼dziæ po sportowemu to potem nie wyobra¿aj sobie ¿e bez problemu sobie pomachasz szabelk± albo ³ukiem bo wziêcie tych akcesoriów do rêki wymusza kompletnie inny styl jazdy. I nie dosyæ ¿e nie dasz rady pomachaæ to jeszcze bêdziesz musia³ siê w³a¶ciwie od pocz±tku wszystkiego uczyæ. Wiêc je¶li nie zamierzasz je¼dziæ sportowo, tylko rymcersko to moja rada jest taka to nie id¼ do szkó³ki sportowej, tylko westernowej. Zrozumiesz wtedy ró¿nice w dosiadzie, pomocach i w ogólnej filozofii powodowania koniem. Szko³a westernowa to szko³a typowo robocza i wymaga od konia podobnych umiejêtno¶ci co dawne szko³y europejskie. Zreszt± wiele krajów równolegle ze sportem kultywuje swoje tradycyjne szko³y je¼dzieckie (np. Hiszpania, Francja). W Polsce natomiast nie wiedzieæ czemu diabli wziêli jedn± z najlepszych kawalerii ¶wiata i polskie je¼dziectwo zach³ysnê³o siê zachodnim "wielkim sportem" i gdy kto¶ próbuje przedstawiæ trochê inne sposoby to jest wy¶miewany i wytykany palcami. No i w tym wspania³ych skokach przez przeszkody to te¿ potêg± nie jeste¶my.
i jak zwykle wyszed³ mi elaborat na cztery strony icon_wink.gif

pozdrawiam
Rosamar

EDit: zapomnia³am napisaæ o kwestii ró¿nicy jazdy na angielskim siodle sportowym i dowolnej kulbace, ale to kolejny temat rzeka i powód by szukaæ alternatyw dla klasycznych szkó³ek je¼dzieckich.
Laser
No to tak jakby siê uczyæ szermierki szpad± w ramach przygotowania do walk rycerskich, bo szermierka to szermierka, nie? Jednak jest du¿a ró¿nica.
Po co siê uczyæ rzeczy, których i tak bêdziesz siê musia³ oduczyæ? To robienie sobie pod górkê. No i co Rosamar napisa³a: oprzyrz±dowanie konne jest zupe³nie inne. Nie musisz siê mêczyæ w jakiej¶ sportówce czy czym¶ tam, tylko je¼dzisz w kulbace.

Ja osobi¶cie uwa¿am, ¿e u sportowców mo¿na fajnie siê poduczyæ szczegó³ów i ogólnie og³ady jazdy, ale to dopiero po kursie jazdy "bojowej".
Marcvs Mativs Caietanvs
Niemniej wszystkiego trzeba spróbowaæ, a im wiêcej siê umie tym ³atwiej przychodz± inne rzeczy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.