Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stepy Pomorskie 2012
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
rosamar
Hej
Zasady jak zawsze - kto by³ ten wie.
Teraz pytanie kto chcia³by siê pojawiæ i czy pasuje wstêpny termin 14-16 Wrze¶nia?

Przewidujemy jak zwykle warsztaty konne oraz wszelkie inne, które uczestnicy zaproponuj±, ¿e s± gotowi poprowadziæ. Ja mogê oczywi¶cie zrobiæ filczarstwo, przêdzenie, naalbinding i ogólnie obróbkê we³ny. Poza tym na miejscu jest wêdzarnia, dwa ko³a garncarskie (glina bez problemu), znajd± siê narzêdzia do obróbki drewna, szycia, robienia sznurków oraz polowy piec,
Poza tym chcia³am spróbowaæ wykonaæ prosty pionowy warsztat tkacki oraz piec jamowy do wypa³u ceramiki.

Uwaga impreza sk³adkowa - wysoko¶æ sk³adek podam jak ju¿ ustalimy termin, listê chêtnych i warsztaty (ewentualny zakup materia³ów).

Aha i na warsztaty konne liczba uczestników ograniczona, a pierszeñstwo maj± standardowo cz³onkowie Wayfarers.

A tak bawili¶my siê w zesz³ym roku: Stepy Pomorskie 2011

pozdrawiam
Rosamar
jasmin
Parokrotnie uczestniczy³em w tych wydarzeniach i nie mogê wiele siê tu wypowiedzieæ.
W sumie nie znam siê ale siê wypowiem.
Na obozie mo¿na zastaæ koñskie kupy bo brak jakiego¶ serwisu sprz±taj±cego. Konie niestety chodz± luzem. Niestety ilo¶æ dzieci na imprezie tupi±cych rano, skoro ¶wit przed po³udniem po dachu namiotu jest przera¿aj±ca.
Ponadto uczestnik warsztatów konnych nie ma czasu zje¶æ ¶niadania. Ochrona jest do bani, bo przepêdza okolicznych mieszkañców nie zapewniaj±c tak typowej wieczornej rozrywki.
Poza tym co istotne nikt absolutnie nikt nie ogarnia tej imprezy, brak plakatów, programu, czegokolwiek.
W tym roku tam pojadê po raz kolejny bo nie ogarniam, jak mo¿na je¼dziæ na takie imprezy.

Julko
Równie¿ mojej skromnej osoby spodziewaæ siê mo¿ecie.
Razoslaw
I mojej.
Lotgar
A co mi tam , jak obieca³em Ja¶minowi na Starym Ole¶nie , zjawie siê.
Ale ostrzegam , przyjade z w³asnym trollem ...
ambafatima
Skoro nikt na tej imprezie nic nie ogarnia, wobec tego ja jak zwykle z wielk± chêci± postaram sie nie ogarniaæ kuchni, nie poje¼dziæ troszkê na Furii oraz nie porobiæ mnóstwa innych dziwnych rzeczy ;P
Morgiana
W tym nic-nie-robieniu to ja naprawdê z mi³± chêci± pomogê. Tylko b³agam, tym razem bez wystêpów w TV, pliiiiiiis.
M¶cidróg
Zg³aszam siê wraz z wszystkimi M¶cidrugowicami:)
Misza
My w 3 osoby te¿ by¶my siê z chêci± pojawili smile.gif
kot
Ja równie¿ bardzo chêtnie, pewnie kto¶ jeszcze ze mn± z Wroc³awia by pojecha³.
Pstryku
Ja równie¿ siê pojawiê, zreszt± Ja¶min by mnie chyba wych³osta³ gdyby mnie nie by³o bum.gif
jasmin
CYTAT(Pstryku @ 16:24 25.05.2012) *
Ja równie¿ siê pojawiê, zreszt± Ja¶min by mnie chyba wych³osta³ gdyby mnie nie by³o bum.gif

Dziwnym nie jest.
Majeranek i rozmaryn ususz, tak z pó³ kilo bêdzie potrzebne widz±c go¶ci:) Bêdziemy nacieraæ jesiotra:D. Tak wogóle programu nie ma jeszcze a s± zg³oszenia. Fenomen jaki¶:D
ambafatima
CYTAT(Morgiana @ 20:46 22.05.2012) *
W tym nic-nie-robieniu to ja naprawdê z mi³± chêci± pomogê. Tylko b³agam, tym razem bez wystêpów w TV, pliiiiiiis.

Muszê przyznaæ, ¿e ogarnianie telewizji idzie Ci ¶wietnie....ja tym razem cos zatañczê...po nocach robiê specjalny uk³ad XD

...Pstryku! jeszcze zio³a z Provansalii tak z pó³ kilo ;)
Lotgar
Helo.
Dominika mam pytanko , uda³o mi sie namówiæ moja druga po³owe na ten projekcik , ale jest tak ze moja najm³odza córka ma 2 lata i potrzebuje wspó³czesnych wygód cywilizacyjnych typu dostêp do wanny i temu podobne . Jagoda dalej wali w pieluchy i pije mleko z butli .
Moje pytanko jest takie czy by³a by mo¿liwosc aby skozystaæ z ³azienki w domu i kuchenki do zrobienia mleka ?? To jest wa¿na opcja abysmy przyjechali ca³± zgraja .
Pozdro
rosamar

CYTAT(Lotgar @ 00:25 18.06.2012) *
Helo.
Dominika mam pytanko , uda³o mi sie namówiæ moja druga po³owe na ten projekcik , ale jest tak ze moja najm³odza córka ma 2 lata i potrzebuje wspó³czesnych wygód cywilizacyjnych typu dostêp do wanny i temu podobne . Jagoda dalej wali w pieluchy i pije mleko z butli .
Moje pytanko jest takie czy by³a by mo¿liwosc aby skozystaæ z ³azienki w domu i kuchenki do zrobienia mleka ?? To jest wa¿na opcja abysmy przyjechali ca³± zgraja .
Pozdro

Jest mo¿liwo¶æ jak najbardziej :-)
Wszystko odbywa siê na terenie gospodarstwa moich rodziców, a dodatkowo jest szansa ¿e bêdzie puste mieszkanie mojego brata (wyjecha³ a granicê).
Poza tym s± dwie przyczepy kempingowe gdzie mogê twoim dziewczynom zaproponowaæ nocleg (idea³ to nie jest ale dla dziecka wygodniej ni namiot). Zreszt± prawdopodobnie nie bêdziecie jedyni z takim ma³ym dzieciakiem wiêc mo¿e byæ weso³o :-D My sami mamy te¿ dwa maluchy wiêc rozumiem potrzebê istnienia cywilizacji i pewne udogodnienia s± si³± rzeczy oczywiste i dostêpne.
Zapraszam was wiêc ca³± zgraj± i nie mogê siê doczekaæ bigsmile2.gif

Lotgar
Helo.
No to super , dziêki wielkie .
Je¿eli nic sie nie zawali to mozesz siê nas spodziewaæ.
Pozdro
Rita
My bêdziemy na bank!
Morgiana
CYTAT(ambafatima @ 08:19 30.05.2012) *
Muszê przyznaæ, ¿e ogarnianie telewizji idzie Ci ¶wietnie....

No w³asnie, ja Ci przypominam, ¿e to Ty mia³a¶ ogarniaæ telewizjê od strony kuchennej, nie ja. W koñcu szefow± tam by³a¶ :>
Elyssa
Witam,

chêtnie siê wybiorê na wasze "Warsztaty Nic Nierobienia" s³ynne na ca³e Pomorze.
Rita
To j poproszê o warsztaty z warzenia piwa smile.gif
rosamar
CYTAT
To j poproszê o warsztaty z warzenia piwa

Aaaa! Ale wy macie wymagania icon_wink.gif
Jedni chc± nicnierobiæ a inni robiæ piwo pijacy.gif
Zobaczymy co da siê zrobiæ, ale ostrzegam ¿e na próbowanie piwa robionego na stepach nie bêdzie szans - musi przefermentowaæ z dwa tygodnie w baniaku ;|
Ale bêdzie nasze piwo do degustacji. I ry¿ówka oczywi¶cie bigsmile2.gif
jasmin
CYTAT(rosamar @ 19:49 27.06.2012) *
CYTAT
To j poproszê o warsztaty z warzenia piwa

Aaaa! Ale wy macie wymagania icon_wink.gif
Jedni chc± nicnierobiæ a inni robiæ piwo pijacy.gif

Zawsze mo¿emy zrobiæ same warsztaty zwarzenia tfu nic nie zrobiæsmile.gif

Program szykuje siê jak zwykle interesuj±co. Kto poda choæ jedn± sensown± propozycjê do zrealizowania to w nagrodê bêdzie mia³ do wyczyszczenia stajniêsmile.gif
Olof
Oooo, warszaty zwarzenia to jest to icon_wink.gif

Je¶li nam niebo nie spadnie na g³owê, to te¿ siê chêtnie wprosimy icon_wink.gif W liczbie oko³o dwóch sztuk i psa. I baniaczka "Czarnej Wody" icon_wink.gif Ju¿ tak od pierwszej edycji siê usi³ujemy wybraæ, ale w tym roku wreszcie jest jaka¶ realna szansa dotrzeæ na ten drugi koniec Polski ;)
Agnarrr
pó¼no bo pó¼no ale te¿ siê zg³aszam, oby tylko Kobold by³ i reszta wikingersów :D
_KOBOLD_
Ba! Ja juz mam urlop zaklepany na wrzesien smile.gif A w tym roku stawiamy wczesnosredniowieczn± si³kê wg planu , warsztatów z rozboju cze¶æ druga :P pzdr.
jasmin
CYTAT(Agnarrr @ 14:53 04.07.2012) *
pó¼no bo pó¼no ale te¿ siê zg³aszam, oby tylko Kobold by³ i reszta wikingersów :D

Oprócz wikingersów zapowiadali siê tak¿e wikingerzy:D
rosamar
Powolutku ustalamy jakie bêd± w tym roku warsztaty :-)

Na ten moment (oprócz konnych oczywi¶cie) proponujê warsztaty barwierskie.
W du¿ym kotle na ognisku bêdzie mo¿na pofarbowaæ sobie na naturalne kolory tkaniny, przêdze, czesanki a mo¿e nawet ca³e ciuchy (o ile zmieszcz± siê gabarytowo).
Barwniki dostêpne to marzanna, li¶cie brzozy, b³êkitne drewno, koszenila, pokrzywy, kora i je¶li uda siê przechowaæ, orzechy w³oskie.
Poza tym mo¿e bêdziemy mieli fantazjê to spróbujemy nastawiæ kad¼ barwiersk± z indygo (inna sprawa czy co¶ z tego wyjdzie icon_wink.gif )
Tak wiêc jest w czym wybieraæ.

Sama zaopatrzy³am siê w surow± we³nê do barwienia i zamierzam siê zabawiæ z kolorami i zapraszam wszystkich chêtnych do lansowania siê w naturalnie barwionych ciuszkach bum.gif
Przewidujê niewielk± dodatkow± sk³adkê (10z³), by by³o za co kupiæ ro¶linki, odczynniki no i na amortyzacjê Ja¶minowego kot³a bigsmile2.gif
Dawajcie znaæ bo okazja mo¿e siê prêdko nie powtorzyæ icon_wink.gif

Rita
Je¶li kto¶ ma ochotê, to mogê zrobiæ warsztaty z malowania na desce, w³±cznie z przygotowaniem sobie deski i gruntu malarskiego smile.gif Je¶li kto¶ dysponuje sier¶ci± dzika i ³odygami czarnego bzu [byle prostymi] to nawet pêdzle mo¿emy wykonaæ metodami dawnymi.
rosamar
¦winia do ogolenia na pêdzle siê znajdzie bigsmile2.gif
Ja siê piszê na warsztaty, choæ rêce mam dwie lewe i nawet narysowanie czego¶ dla dziecka koñczy mi siê zwykle efektownym "nie wiadomo czym" crazy.gif
Ale bardzo bym chcia³a spróbowaæ :-)
ambafatima
CYTAT(Morgiana @ 11:20 19.06.2012) *
CYTAT(ambafatima @ 08:19 30.05.2012) *
Muszê przyznaæ, ¿e ogarnianie telewizji idzie Ci ¶wietnie....

No w³asnie, ja Ci przypominam, ¿e to Ty mia³a¶ ogarniaæ telewizjê od strony kuchennej, nie ja. W koñcu szefow± tam by³a¶ :>

no i kuchnie ogarnia³am ;P
a ¿e trzeba by³o sie znieczuliæ przed wystêpem w kolorowym pude³ku...to ju¿ inna sprawa....do tego chyba ¿adna z nas nie spodziewa³a sie, ¿e tak zacne trunki s± w ka¿dej z naszych toreb.....
....jednym s³owem....mam nadziejê, ¿e w tym roku telewizja nie bedzie nam przeszkadzaæ w dolewaniu wina do obiadu XD

na malowanie sie piszê. Mia³am okazje spróbowac na Wolinie, wyszed³ mi wtedy piekny zdobiony z³otem ogórek i pomidorki ;)
Rita
W takim razie biorê tez poz³otkê i klej smile.gif Poæwiczymy sobie smile.gif
Krzysiek_Bli¼niak
To ja mogê ogoliæ ¦winiê bigsmile2.gif Sier¶æ dzika powinienem sko³owaæ, a bzu pewnie sporo gdzie¶ po wsiach ro¶nie.
rosamar
No i narodzi³a siê nowa koncepcja eksperymentu diabel.gif

Jadê w tym tygodniu na wie¶, gdzie zamierzam wywaliæ na pogodê i niepogodê kilka p³acht kartoflanego lnu w celu wybielenia ich i zmiêkczenia do dalszych eksperymentów bigsmile2.gif
Na pewno bêdziemy próbowali je po tych zabiegach barwiæ, a tak¿e wypróbujemy s³awny sposób wybielania przez ³ugowanie. Trochê lnu do zepsucia posiadam i chêtnie je po¶wiêcê ku wiêkszej chwale imprezy icon_wink.gif

oj zaczyna nam siê chyba koñczyæ czas na nicnierobienie... pijacy.gif
kot
14-16 wrze¶nia to ju¿ pewny termin.
jasmin
CYTAT(kot @ 16:00 03.08.2012) *
14-16 wrze¶nia to ju¿ pewny termin.

To termin dla tych, co mog± tylko od pi±tku 14go wrze¶nia.
W ¶rodê 12go wrze¶nia tradycyjnie stawiamy obóz a od 13go wrze¶nia rano robimy ju¿ swoje. Przynajmniej Ci, którzy mog± tak wcze¶nie przyjechaæ.
rosamar
Komunikat dla zainteresowanych warsztatami barwierskimi :-)

Marzanny jest trochê - Herbapol sê wyprzeda³ i w tym momencie nie bêdziemy w stanie pobarwiæ zbyt wielkich ilo¶ci na czerwienie makowe bo mam tylko 1kg anger.gif
Wrotycz na jasn± zieleñ siê suszy
Zapeklowa³am wiadro orzechów w³oskich.
Jest koszenila jesli kto¶ reflektuje na w¶ciek³e ró¿owe bum.gif
Li¶cie brzozy do pozyskania w ilo¶ciach dowolnych - zawsze dobre na barwy od ¿ó³tej do ciemno-oliwkowej.
Kampesz - bardzo fajne barwy niebieskie, ale niestety pochodzi z Ameryki Po³udniowej anger.gif
Porosty - zeskrobane nieco z drewna kominkowego do ewentualnych prób.
Uwaga! Jak kto mo¿e to zbieraæ ³uski cebuli bo wychodz± z nich niez³e br±zy bigsmile2.gif
No i jak kto ma jakie¶ fajne barwniki to niech przywozi :-)

Olof
Przepatrzê co u mnie z barwi±cych sk³adników jest na stanie i postaram siê co¶ przywie¼æ tak¿e.

Jakby co - mam indygo w proszku, braæ? smile.gif
rosamar
Indygo mam ale mo¿esz wzi±æ - mo¿e jest jakies inne i zaskoczy dla odmiany :-D

Agnarrr
Z naszej strony szykuje siê wiêksza ekipa trochê, jakie¶ 6 osób, je¿eli nie sprawi to problemu, przywieziemy miêdzy innymi Razos³awa smile.gif
rosamar
Nasza plemie witaæ wasza plemie bum.gif
Nawet z Razos³awem, który o ile sobie dobrze przypominam ju¿ dawno siê odgra¿a³ i¿ bêdzie próbowa³ nas szturmowaæ icon_mrgreen.gif

A tymczasem kroj± siê koncepcje odno¶nie barwierstwa naturalnego - oj bêd± mieli ch³opaki robotê.... woohoo.gif
rosamar
A wiêc ostatecznie zdecydowali¶my siê w tym roku zrobiæ imprezê pod has³em "Precz z garami!" czyli minimalnym udzia³em kuchni, gotowania, pieczenia, krojenia, mieszania, obierania itp itd. Uznali¶my ¿e po prostu jest tyle innych fajnych rzeczy do zrobienia, ¿e nie ma sensu ¿eby ktokolwiek zakopa³ siê na te parê dni w garach. Dlatego te¿ og³aszam i¿ wy¿ywienie przywozimy we w³asnym zakresie. Oczywi¶cie kuchnia i ognisko bêd± i ka¿dy bêdzie móg³ sobie co¶ tam upichciæ, ale wola³abym ¿eby nie by³ to znowu wiod±cy typ dzia³añ. Poza tym pozwala nam to zmniejszyæ sk³adkê obozow± na siano i drewno - 10z³ od osoby cywilnej i 40z³ dla osób chc±cych wycisk na koniach :-)
Poza tym konnych obowi±zuje "marchewkowe" w kostach cukru, suchym chlebie lub marchewkach. Jest to w ich w³asnym interesie, gdy¿ posiadanie której¶ z tych rzeczy znakomicie skraca czas uganiania siê po pastwisku za z³o¶liwym kopytniakiem usmieszek_09.gif
Co poza tym bêdziemy rze¼biæ, jak zawsze wyjdzie ju¿ w trakcie ale plany s± ambitne wiêc choæ z grubsza wymieniê:
- warsztaty konne (jazda, opieka, metody szkolenia, ró¿ne dosiady, wyjazdy w teren, jazda bojowa z kopi±, mieczem, ³ukiem)
- obróbka runa owczego, we³ny, lnu i pokrzyw
- filcowanie
- warsztaty z przêdzenia na wrzecionie i ko³owrotku
- warsztaty barwienia naturalnego (w tym tak¿e tkaniny!)
- szycie rêczne
- malarstwo (wykonanie farb, pêdzla itp)
- polichromia na drewnie :-)
- ciesielstwo (d³ubanie misek, dzie¿ i innych drobiazgów z drewna)
- garncarstwo (mamy ko³a i glinê a tak¿e planujemy zrobiæ wypa³ w piecu jamowym)
- skórnictwo i rymarstwo (jak kto¶ bêdzie zainteresowany to s± narzêdzia do d³ubania w skórze)
- tkactwo (tabliczki, bardko i próba stworzenia prostego krosna pionowego)
- powro¼nictwo (ró¿ne proste metody plecenia sznurków, oraz plan wykonania ko³owrotu do robienia d³ugich i mocnych lin)
- rozpalanie ognia za pomoc± krzesiwa
- warsztaty fajczarskie icon_wink.gif
- kólka dyskusyjne ( w razie wyst±pienia ró¿nicy zdañ mo¿na siê wyzwaæ na kopie w szrankach bum.gif )

Uff mam nadziejê ¿e o niczym zapomnia³am :-) , w razie czego dopiszê.
Zatem do zobaczenia ju¿ nied³ugo!
Marek Hilgendorf
CYTAT(rosamar @ 19:14 01.09.2012) *
- warsztaty konne (jazda, opieka, metody szkolenia, ró¿ne dosiady, wyjazdy w teren, jazda bojowa z kopi±, mieczem, ³ukiem)

Nienawidzê Was... po trzykroæ NIENAWIDZÊ... bo nie mogê przyjechaæ.....
jasmin
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 20:33 01.09.2012) *

Nienawidzê Was... po trzykroæ NIENAWIDZÊ... bo nie mogê przyjechaæ.....

to dobrze, bo pewnie by¶ nam wierci³ ¶rubê o konie na pomeranie na rok 2013 a tak omówimy to SAMI, bez CIEBIE gagatku jeden:D mo¿emy wys³aæ cie pocztówkê z wnioskami:D

Marek Hilgendorf
Ja na Pomeraniê? Chyba nie ma na ¶wiecie osoby niemilej tam widzianej ode mnie, wiêc spokojna g³owa....
Lotgar
Helo.
Jako ¿e posypa³o mi siew pracy , urlop dostane dopiero od pi±tku . W zwiazku z tym szukam transportu na pó³noc .Kto bêdzie mia³ wolne miejsce w aucie i przygarnie biednego rybaka .
Moge do kogo¶ dojechaæ ju¿ w czwartek w nocy .
Oferuje do¿utke do bajurki i swoje znakomite towarzystwo .
Gratów du¿o nie biore tylko jeden kosz , kundla zostawiam w domu .
Czekam na info .
Pozdro
Lotgar
Rita
Zamierzam jechaæ w pi±tek rano, mogê Ciê zabraæ z Gdañska.
Lotgar
CYTAT(Rita @ 16:29 03.09.2012) *
Zamierzam jechaæ w pi±tek rano, mogê Ciê zabraæ z Gdañska.

Dziêki , ale jestem z po³udnia i do Gdañska mam dalej ni¿ do S³upska . Na dzieñ dzisiejszy dogada³em sie z Jankiem ¿e dojade do niego do Zgierza a z tamt±d ju¿ razem na stepy .
Korinka
A wiêc ostatecznie zdecydowali¶my siê w tym roku zrobiæ imprezê pod has³em "Precz z garami!"

jej, to bêdzie wyzwanie... gotowanie jest takie fajne... ale chyba jednak po Pomeranii z przyjemno¶ci± od niego odpocznê ;) przyjadê pewnie w czwartek po pracy, ale to siê wszystko jeszcze oka¿e. i postaram siê ¶ci±gn±æ znajomych.
tak czy siak, na pewno bêdzie czad

Pozdrawiam smile.gif i ju¿ nie mogê siê doczekaæ szczerba.gif
Misza
Witam, mo¿emy przywie¼æ trochê narzêdzi - i mo¿liwe, ¿e jaki¶ ko³owrotek ;)
Mam nadziejê, ¿e miêsieñ mi siê zro¶nie i przyjedziemy ;)
jasmin
Miêsieñ piwny ci pêk³?
Pamiêtajcie, ¿e impreza spina warsztaty nicnierobienia ze Stepami Pomorza.
Zaopatrzcie siê proszê w lampki, gdy¿ ju¿ od godziny 19 bêdzie zmierzcha³o na miejscu ...
Konni mog± ¶mia³o zabraæ ³apówki dla zwierzaków - marchewki, cukier (w kostkach a nie puder!!!) mile widziany.
Pozdrawiamy!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.