Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Inne] Klimatyczne Karczmy & Puby - namiary i recenzje
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Matron
WITAM !!!!!!!!
Proszê o podanie lokali w Polsce w których utrzymany jest klimat ¶redniowiecza wraz z muzyk± dawn± i jad³em z tamtego okresu.
Za wszelkie informacje wielkie dziêki , postaram sie odwiedziæ ka¿dy
z wymienionych przez was lokali i podaæ na forum jak najwiêcej informacji. Liczê na wasz± pomoc . POZDRAWIAM WSZYSTKICH I ¯YCZÊ WESO£YCH ¦WI?T I OBFICIE ZAKRAPIANEGO NOWEGO ROKU. Z POW.
M A T R O N....
Madeleine
heh, wiem ¿e to nie jest w polsce ale knajpa by³a po prostu rewelacyjna i musze o niej powiedziec... Jest w Tallinie i nazywa siê Olde Hansa; w domu 15wiecznego kupca. Wszystkie kelnerki ubrane w stroje epokowe, jak na mój gust ca³kiem niez³e i ma³o fantasy; jad³o dawne mo¿e nie stricte sredniowiecznie ale ogolnie rzecz bior±c gdzies z okolic 500 lat temu (chyba mi¶ by³ daniem g³ównym...) Nawet jad³ospisy by³y na papierze czerpanym, piêknie zdobionym i (angielskie) w stylizowanym staroangielskim... Piwo korzenne, grzañce tylko w glinianych kuflach, na ¶cianach freski, a muzyka wspania³ego estoñskiego zespo³u muzyki dawnej "hortus musicus"... oswietlenie tylko ¶wiece... no i rewelacyjny drewniany wychodek smile.gif) Przyznam sie szczerze ¿e g³ównie ze wzglêdu na tê knajpe wogóle pojecha³am w tym roku do Talina i tak mnie urzek³a (jak i ca³e miasto) ¿e chyba znów sie wybiore... Knajpa ma prawdopodobnie adres www ale niestety nie znam tears.gif
Vudu
Witam
Kiedy doczekamy czasów ¿e i u nas powstan± takie miejsca? Ech.
Co do knajpki, istnieje jeszcze jedna podobna, niestety równie daleko; w Norwegi. Ich stronka http://www.oldehansa.com
Jeszcze kilka s³ów na ich temat z serwisu turystycznego http://www.touristmagazine.com :

"Olde Hansa International

The Medieval Restaurant Concept

Olde Hansa is a restaurant concept dating back to the times of Hanseatic merchants. Olde Hansa respectfully follows the heritage of our forefathers and has so far been established in Tallinn, Estonia and Bergen, Norway. Olde Hansa considers authenticity most important and works hand in hand with historians, architects and local authorities."
Madeleine
hihi. mo¿e za³o¿ymy fanklub Oldehansy? i nasz± polsk± oldehansê smile.gif ? Proponuje Gdañsk... smile.gif
Madeleine
Ja, niestety mieszkam po dok³adnie drugiej stronie Polski; we Wroc³awiu, wiêc niestety, zostawiam inicjatywê Gdañszczanom. Ale na pewno gdyby juz takie miejsce by³o to wybra³abym sie w podró¿ przez kraj coby zobaczyæ... smile.gif
Marek Hany¿ewski
Fajny pomys³ z tym Gdañskiem, ale jesli chcielibyscie ma³ego przedsmaku, to zapraszam do Chaty w Bydgoszczy przy ulicy D³ugiej 68.
Mo¿na tam sobie wypic trochê dawnych trunków, zjesc potrawy wg. oryginalnych przepisów ( jest np. strawa dworska ). Wszystko to odbywa siê we wspaniale udekorowanym wnêtrzu, stylizowanym na karczmê z prze³omu XVII/XVIII wieku. Naprawdê warto tam "wpa¶æ".

//pozdrawiam//........................Markus Fabricius Bydgostiensis
Dakkar
Jest jedna taka knajpka ale XVII wieczna w Krakowie!!

Wystrój jak ze wspania³ego z³otego okresu Polski...
Jad³o te¿ podaj± na drewnianych talerzach,misach a potrawy s± wierne historycznie.Jak ja bylem z rodzinka i powiedzialem ze jestesmy z bractwa rycerskiego to szef kuchni odrazu nam podal po kieliszku schlodznej wodki na koszt firmy! Jesli chodzi o jedzenie to polecam Rycerski Kociolek (czy jak to tam sie nazywa smile.gif
No i ceny sa pzrystepne smile.gif


aaa... pewnie adres by sie pzrydal :]

Restauracyja Ogniem i Mieczem
30-512 Kraków
ul.Serkowskiego 7
tel.656-23-28 (+ kierunkowy do krakowa smile.gif
Kakofoniks
Tak, tak ja kcem tak± knajpê w Gdañsku!! Jeszcze Hanzeatycka! Pewnie nam dadz± rabat! blinkie.gif blinkie.gif
Wyobra¿acie sobie jaki musia³by byæ fan, siedzieæ w takiej knajpie w ciuchach z wszystkim na maksa historycznym w ¶rodku? yes.gif
Imbram
Osobi¶cie polecam "Karczmê" w Kaczorowie ko³o Jeleniej Góry. Co prawda epokowo przyodzianych "dziewek s³u¿ebnych" tam sie raczej nie u¶wiadczy:), ale s± inne zalety. Na ¶rodku sali znajduje sie obszerny stó³ biesiadny, ¶cainy sa udekoraowane skórami i trofeami my¶liwskimi (tak przynajmniej by³o w zesz³ym roku). Jak sie zorganizuje wieksza grupê mo¿na nawet urzadziæ wieksz± biesiade z pieczonym dzikiem jako daniem g³ównym. MNIAM aniol.gif
Padre Bibencio
Jestem jak najbardziej za Gdañskiem (w mie¶cie tym przyszed³em na ¶wiat i to mój ¿ywot prowadzê). Powinna powstaæ porz±dna knajpka, z pewno¶ci± by³aby niezle zaludniona go¶mi. Poza tym przychylam siê do wniosku Kakofoniksa, co by ludziom w strojach historycznych przys³ugiwa³ rabat. Trzeba bêdzie pomy¶leæ o tym powa¿niej.
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Jest sobie takie przyjemne miejsce na mazurach - Gospoda pod Czarnym £abêdziem w Rydzewie. Utrzymana jest w klimacie ludowym ~dziewiêtnastowiecznym, wiêc nie ¶redniowiecze icon_cry.gif , ale...
Dzieweczka podaj±ca potrawy na stó³, zapytana przez mojego znajomego o kartê z mi³ym u¶miechem wyja¶ni³a, ¿e: "Ach Panie! Co szanowna Gospodyni ugtuj± to podam" bigsmile2.gif . Kolega zrobi³ shocked.gif . Poniewa¿ chleb siê w³a¶nie dopieka³ :!: , zamówili¶my przek±skê - tale¿ wêdlin. Po zjedzeniu tej pysznej przystawki (wêdliny by³y robione na miejscu z niedawno ubitej ¶winki), zaczêli¶my siê zastanawiaæ co dalej z naszymi ¿o³±dkami - byli¶my wiêcej ni¿ pe³ni... Potem wjecha³o piwko, zupa rybna, dzyndzo³ki, klepañce i najlepsza na ¶wiecie pieczeñ wieprzowa (wszysko na glinianych, rêcznie lepionych talerzach, kuflach, miseczkach, etc.). Na deser mo¿na by³o wzi±æ sobie dowoln± ilo¶æ owocków, które le¿a³y w wielkich wiklinowych koszach (jab³ka, gruszki, ¶liwki, wi¶nie, itp.). Wyszli¶my z tamt±d po 2-3 godzinach nape³nieni do granic naszych, swoj± drog± niema³ych (jeste¶my strasznymi obrzartuchami bigsmile2.gif ) mo¿liwo¶ci, l¿ejsi za to o 400 z³otych icon_rolleyes.gif . Fakt, ¿e takim jad³em mog³o by siê nape³niæ 20 zdrowych na umy¶le osób, a my zjedli¶my to we czterech, plasuje ten lokal w ¶rednich granicach cenowych.
Takiego klimatu nie widzia³em nigdzie indziej (jeszcze pewnie ma³o widzia³em), wiêc gor±co polecam!

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Gloria z Krakowa
W Krakowie na ul. S³awkowskiej jest karczma "Szlacheckie jad³o"... Przed wej¶ciem imitacja rycerza w p³ycie z mieczem z resora i p³yn±ca z g³o¶niczków pseudoludowa muzyczka, ale jakie¶ to takie...
A na placu ¦w. Ducha jest pub "¦ródziemie", jakby kogo¶ interesowa³o:)
LuCK
Tarnów, róg rynku (pó³nocno wschodni, ale nie wiem, jaki to numer, jak przejdziecie po rynku, to znajdziecie smile.gif)
Na plus mo¿na zaliczyæ wystrój, na ¶cianach skóry, róznego rodzaju broñ i tarcze. Sto³y i siedzenia (twarde taborety, bez oparæ angsad.gif ) drewniane, ale polakierowane. Ogólnie ca³o¶æ w drewnie. Bardzo smaczna i w przystepnej cenie pizza z pieca opalanego drewnem, takze zawsze fajnie przypieczona. Do tego parê innych potraw nasuwaj±cych sredniowieczne skojarzenia.
Niestety, wszystko podawane wspó³cze¶nie, piwo z szklankach, pizza na bia³ym talerzu, a z g³o¶ników zamiast dobrej klimatycznej muzyki dawnej us³yszeæ mo¿na tylko radio :/

Ogólnie mimo wszystko mo¿na wpa¶æ, na pizzê z piwem i poogl±daæ broñ na¶cienn± smile.gif
Robroj
> [quote="Imbram"]Osobi¶cie polecam "Karczmê" w Kaczorowie ko³o Jeleniej Góry.

w samej Jeleniaj gorze jest pub "Zbrojownia" nie jest calkiem w realiach XV wieku, ale stara sie.. na scianach sa zbroje plytowe, oraz miecze, zable, nadziaki. muzyki sredniowiecznej co prawda ciezko uswiadczyc, ale czasami pojawia sie tam Jeleniogorska Gwardia Rycerska smile.gif
w kazdym razie.. sa plany nadania jeszcze wiekszego klimatu knajpie ale to wymaga pieniedzy...

Don Roborj
Tomasz z £añcuta
W Krakowie niedaleko od dawnego Alkaufa - obecnie Kometa czy jako¶ tak jest ober¿a U s±siadów - polecam - jad³o i napitki przednie, a i wystrój ciekawy. No i ceny zno¶ne jak na gród Kraka
Haberek
Ciekawostka: w toruñskiej knajpie szwejk, choæ nazwa sugeruje klimat austro-wegierski, zamiast portretu Franza Josefa wisi zdaje siê który¶ z Hochenzollernów :/
Tak to jest z zachowaniem historyczno¶ci w naszych knajpach.

Z "etnicznych" klimatów: dawniej w Krzywej Wie¿y, teraz w Piwnicy pod Anio³em organizowane s± raz na jaki¶ czas tañce irlandzkie. najbli¿sze 26 XI
Ale oczywi¶cie nie by³o cudownie: w Krzywej po zamówieniu grzanego piwa barman wla³ zawarto¶æ butelki do plastikowego pojemnika i wstawil to to do mikrofalówki. wyjal, wlal do kufla i prosze bardzo. okropno¶æ!
m_q
Na Rynku w Starym S±czu wskrzeszono dawn± Galicjê!

Lokal (dawniej w barbarzyñskich rêkach jakiej¶ spó³dzielni, obecnie po generalnym remoncie) nale¿y do tej samej firmy co "Ratuszowa" i "Kupiecka" w Nowym S±czu ale lokuje siê trzy klasy wy¿ej.

Przy wej¶ciu wita nas herb Galicji, wewn±trz dwie sale i gabinet dla specjalnych go¶ci (jak za nieboszczki Austrii bywa³o).

Do jedzenia pe³ny przekrój kuchni Galicji i Galicyjsko-Wêgierskiego pogranicza - ³±cznie z zupami, haluszkami i porkoltami takimi, ¿e "C.K. Dezerter" w Krakowie mo¿e siê ze wstydu pod ziemiê zapa¶æ. Danie g³ówne kosztuje ok 20 z³ (plus minus 5).

Do picia ¯ywiec z rury (5 z³) oraz uwaga(!) podpiwek (5 z³) i kwas chlebowy (4 z³) wyrabiane tradycyjnymi metodami (w Nowym S±czu w "Ratuszowej") - podawane w tradycyjnych krahlach - mo¿na te¿ wzi±æ na wynos, kaucja za butelkê 5 z³.

Kierownice w d³oñ i do Starego S±cza, bo warto!
yoann
m_q, kusisz, kusisz, a bêde mia³a po drodze... smile.gif))
m_q
Je¶li po drodze, to na pewno warto.

Polecam porkolt z haluszkami. Palce lizaæ.
Halfgar
To mo¿e i ja zamieszczê opis nowej gospody ...

Otó¿ od pa¼dziernika 2008 roku w Kaliszu dzia³a gospoda "¦redniowieczna".

Wnêtrze

Lokal sk³ada siê generalnie z dwóch pomieszczeñ: sali oraz baru z zabudowanym ³ukiem

Sala

Niestety nie jest w cegle, poniewa¿ poprzedni w³a¶ciciel otynkowa³ salê i zrobi³ tam salê bankietow±. Dlatego ceg³y trzeba by³o zrobiæ. Znajduj± siê tam ruchome przepierzenia, które daj± efekt dyskrecji i intymno¶ci oraz pozwalaj± na moderowanie miejsca. ¦ciany s± ozdobione namalowanymi na drewnie iluminacjami z Biblii Maciejowskiego (dwa "obrazy" o wymiarach 100x85 i jeden o wymiarach 100x100).

Bar z zabudowanym ³ukiem

Sk³ada siê generalnie z kilku czê¶ci: Bar, parkiet oraz ³uk w cegle gdzie znajduj± siê stoliki. S±dzê, ¿e zdjêcia powiedz± znacznie wiêcej ni¿ s³owa.

Menu

Menu stylizowane, ale w ofercie znajduj± siê dania robione wg ¶redniowiecznych przepisów. Nazwy dañ i drinków tak¿e uzupe³niaj± ca³o¶æ klimatu (Palce £azarza, Tarcza Templariusza, Dukaty Chrobrego, Zjazd Gnie¼nieñski, Flota Wikingów)

Muzyka i obs³uga

Pocz±tkowo w gospodzie dominowa³a muzyka dawna, ale niestety mieszkañcy Kalisza nie doceniaj± takich miejsc i obecnie muzyka dawna panuje wy³±cznie w niedzielê. Natomiast w tygodniu jest inna muzyka, ale taka która pasuje do klimatu miejsca. Podobnie by³o z obs³ug±, która pocz±tkowo ka¿dego dnia chodzi³a w strojach XIII wiecznych, a teraz chodzi tak ubrana jedynie w niedzielê.


Wiêcej zdjêæ wkrótce.
Viator
CYTAT(Madeleine @ 11:10 22.12.2002) *
Ja, niestety mieszkam po dok³adnie drugiej stronie Polski; we Wroc³awiu, wiêc niestety, zostawiam inicjatywê Gdañszczanom. Ale na pewno gdyby juz takie miejsce by³o to wybra³abym sie w podró¿ przez kraj coby zobaczyæ... smile.gif

Ale¿, Madaleine, Wroc³aw j e s t miastem hanzeatyckim i to jednym z wa¿niejszych!
Wci±¿ pokutuje u nas mniemanie, ¿e Hanza jako zwi±zek miast nadba³tyckich to wspólnota wy³±cznie miast ¶ci¶le nadmorskich - tymczasem wcale tak nie by³o. A zatem Olde Hansa nie musi byæ tylko tawern± portow±, równie dobrym miejscem dla niej bêdzie Wroc³aw, który zreszt± dziêki pracom Normana Daviesa zaczyna byæ chyba najlepiej znanym na Zachodzie co do swojej historii polskim miastem i ma byæ mo¿e spore szanse na tak± lokalizacjê...

*

Przypominam, ¿e pierwsze takie og³oszenie dotyczy³o Piwnicy Rycerskiej w Toruniu, Piekary 41:

"W Toruniu powsta³a nowa knajpka, w której miodów zacnych i piwa nie zbraknie. Braci rycerskiej, któr± po stroju poznaæ ³atwo, przeznaczone s± promocyje. Muzyka dawna we wnêtrzach z gotyckiej ceg³y i wszystko co trzeba aby mi³o spêdziæ czas: karty, szachy, bierki, rpg, trochê ksi±¿ek i niepowtarzalny klimat.
Zapraszamy od 16.00 do 24.00"

Ca³a dyskusja na temat jak to najlepiej urz±dziæ i co z tego wysz³o jest do obejrzenia w Og³oszeniach - tutaj.
Lecheor
CYTAT
CYTAT(Madeleine @ 11:10 22.12.2002)


Lepiej pó¼no, ni¿ wcale icon_wink.gif
Anulka
Zajrza³am wreszcie do otwartej niedawno Ober¿y pod ¶wiêtym Jerzym w Chudowie pod Gliwicami.

Restauracjê urz±dzono w odbudowanej XIX-wiecznej karczmie, ale wnêtrze stylizowane jest na ¶redniowiecze i/lub renesans.

Najwa¿niejsze, czyli jedzenie - obfite i smaczne. Jako wegetarianka mog³am wybraæ miêdzy dwiema ciep³ymi przystawkami, przewidziano te¿ dwa dania g³ówne w formie sa³atek. Potrawy s± jednak po prostu mniej lub bardziej inspirowane histori±.

Je¶li chodzi o klimat - kelnerzy s± poubierani w renesansuj±ce stroje, a panie kelnerki jeszcze nie zd±¿y³y siê zbuntowaæ przeciwko bia³ym nakryciom g³owy. Sto³y i krzes³a s± drewniane, chocia¿ nie wygl±daj± mi na ¿adne repliki, jada siê g³ównie na glinie.

Na koniec najlepsze, czyli pomys³y, które mnie powali³y:
- wnêtrze grzeje wielki gotycki piec kaflowy, zrobiony z replik kafli ze ¶wiêtym Jerzym, wykopanych w zamku. Imponuj±cy i piêkny.
- na miejscu mo¿na kupiæ repliki szklanych naczyñ ¶redniowiecznych i renesansowych. Muzea jeszcze na to nie wpad³y, a tu niespodzianka.
- zimne napoje te¿ s± podawane w renesansowych szklankach - a¿ szkoda mi by³o, ¿e zamówi³am herbatê!
- niektóre potrawy podawane s± w znanych nam glinianych patelniach na trójnogu, szkliwionych jedynie w ¶rodku. O ile dobrze pamiêtam, w Chudowie zreszt± takich trochê odkopano. REWELKA.

Ruch by³ spory - na szczê¶cie nie by³ to jeszcze t³ok, i to bardzo cieszy, ¿e Fundacji siê ten interes op³aca. Zdecydowanie polecam, je¶li kto¶ ma niedaleko.
mairead

Na Rynku w Krakowie, na ró¿ku pod numerem 26

Media Aetas pod ¶w. Janem Kapistranem

Wewn±trz - napracowali siê panowie i panie od wystroju. Sklepienia gotyckie w pakiecie, meble i inne dodatki stylizowane na ¶redniowiecze jak d³ugie i szerokie. Do zwiedzania toaleta mêska, na spotkania gromadne sala z Okr±g³ym Sto³em. ¦wiczek mnóstwo. No i mnich ostrzega, ze na antresoli ca³owaæ siê nie wolno smile.gif.
Podaj± na kamionce wspó³czesnej, ale ³adnie graj±cej z wnêtrzem.

Obs³uga jeszcze siê uczy niewymuszonej swobody, jednak pe³na dobrych chêci. Uniformy stylizowane na XV wieczne, ³adnie do¶æ odszyte, choæ ze wspó³czesnych materia³ów. Czasem brakuje butów lub nogawic dla panów, ale nie czepiajmy siê.
Muzyka równie¿ stylizowana dawna i folkowa. By³ tak¿e koncert kapeli Jar.

Przyjemna niespodzianka przy jedzeniu - choæ karta dañ skomponowana tak by jêzyk po³amaæ, miska pysznej gramatki i do miêsa ¿adnych ziemniaków, tylko puree z selera skusi zarówno cywilnego g³odomora, jak i odtwórcê-purystê. Pragnienie ugasi regionalne piwo Ciechan i inne tam.
Trzepnie nieco po kieszeni /tak tak, jestem naturalizowan± krakowiank± z duchowym pradziadkiem ze Szkocji i uwa¿am ¿e 1,50 z³ za obwarzanek to za du¿o jak na posi³ek/ ... no ale czego¿ wymagaæ od Rynku w Krakowie. Gdyby nie to, by³aby knajpka na regularne spotkania. Za to dobry pomys³ na zaprowadzenie go¶ci i dobre nakarmienie.


I jeszcze list otwarty do pana Wojciecha Nowickiego - choæ uwagi na temat rozmaitych przybytków kulinarnych grodu Kraka namiêtnie czytujê, w ocenie tej¿e trochê siê Pan bezduszny okaza³e¶.


namiary.

http://www.mediaaetas.pl/

http://www.facebook.com/login/setashome.ph...#33;/MediaAetas


NadziejaDziki
W Polsce to nie wiem ale polecam karczmê ¶redniowieczn± w Hradec Kralove. Pyszne jedzonko, piêkny lokal w stylizacji ¶redniowiecznej ³±cznie z przebran± obs³ug±, s³om± na pod³odze, wielkimi drewnianymi ³awami, do tego ¶wiece, piwko w glinianych kuflach i miejsce na pieczenie prosiaka. Szkoda, ¿e takich lokali nie ma u nas.

pozdrawiam
MW-750
Sobków - "Restauracja pod zakutym ³bem" http://malypodroznik.blogspot.com/2010/11/...k-rycerski.html
Gdañsk - Karczma ¶redniowieczna w muzeum "B³êkitny Baranek" (niestety nie do jedzenia lecz ogl±dania - a szkoda) http://www.maximus.pl/odglosy_i_zapachy_sr...u-news-197.html
Kraków - restauracja "Media Aetas" http://www.glebiasmaku.pl/krakow/931,Kuchn...olow,tekst.html
Bytów - restauracja "Zamek" http://weseledlaciebie.pl/ogloszenia/hotel...2#szczegoly_tab
Chudów na ¦l±sku - "Ober¿a pod ¦w.Jerzym" http://dobrystolik.pl/lokal/main/krolewski...nej-atmosferze/
Kraków - restauracja "Wierzynek" http://krakow.pogodzinach.pl/pl/lokale/res...rynek-glowny,15
Warszawa - restauracja "Rycerska" http://www.stare-miasto.com/rycerska.html
Kalisz - "Gospoda ¦redniowieczna" http://jakleci.pl/miejsce/3301-%C5%9Aredniowieczna,Kalisz

Wiem ¿e nie odkry³em nic nowego ale tak lista lepiej wygl±da i w tej formie ³atwiej znale¼æ miejscowo¶æ i informacje o danej placówce. Warto dopisywaæ nastêpne lokale do tej listy w taki w³a¶nie sposób.
Lady Draconia
Lublin - Restauracja "Ceska Pivnica" - http://www.ceskapivnica.pl/index.htm

£adny, klimatyczny wystrój, mi³a obs³uga, dobre jedzonko i w miarê przystêpne ceny. Klimat niestety psuje muzyka (mogliby graæ mniej nowoczesne przeboje), ale to da siê znie¶æ. Przed remontem by³a ¶wietna sala podziemna, czu³o siê klimat ¶redniowiecza, mrok rozprasza³a tylko jedna, gruba ¶wieca, poza tym nikt jako¶ specjalnie tej sali nie odwiedza³, wiêc by³o bardzo kameralnie:) w upalny, sierpniowy dzieñ siedzieli¶my tam godzinami. Niestety nie wiem co siê z ni± sta³o po remoncie.
Mój ukochany lokal w Lublinie, polecam:)

A.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.