Zajrza³am wreszcie do otwartej niedawno
Ober¿y pod ¶wiêtym Jerzym w Chudowie pod Gliwicami.
Restauracjê urz±dzono w odbudowanej XIX-wiecznej karczmie, ale wnêtrze stylizowane jest na ¶redniowiecze i/lub renesans.
Najwa¿niejsze, czyli jedzenie - obfite i smaczne. Jako wegetarianka mog³am wybraæ miêdzy dwiema ciep³ymi przystawkami, przewidziano te¿ dwa dania g³ówne w formie sa³atek. Potrawy s± jednak po prostu mniej lub bardziej inspirowane histori±.
Je¶li chodzi o klimat - kelnerzy s± poubierani w renesansuj±ce stroje, a panie kelnerki jeszcze nie zd±¿y³y siê zbuntowaæ przeciwko bia³ym nakryciom g³owy. Sto³y i krzes³a s± drewniane, chocia¿ nie wygl±daj± mi na ¿adne repliki, jada siê g³ównie na glinie.
Na koniec najlepsze, czyli pomys³y, które mnie powali³y:
- wnêtrze grzeje wielki gotycki piec kaflowy, zrobiony z replik kafli ze ¶wiêtym Jerzym, wykopanych w zamku. Imponuj±cy i piêkny.
- na miejscu mo¿na kupiæ repliki szklanych naczyñ ¶redniowiecznych i renesansowych. Muzea jeszcze na to nie wpad³y, a tu niespodzianka.
- zimne napoje te¿ s± podawane w renesansowych szklankach - a¿ szkoda mi by³o, ¿e zamówi³am herbatê!
- niektóre potrawy podawane s± w znanych nam glinianych patelniach na trójnogu, szkliwionych jedynie w ¶rodku. O ile dobrze pamiêtam, w Chudowie zreszt± takich trochê odkopano. REWELKA.
Ruch by³ spory - na szczê¶cie nie by³ to jeszcze t³ok, i to bardzo cieszy, ¿e Fundacji siê ten interes op³aca. Zdecydowanie polecam, je¶li kto¶ ma niedaleko.