witam
jak wygladaly topory na przelomie XIV i XV w oraz, przede wszystkim, jakiego producenta takowych moglibyscie polecic. moze rowniez jakies orientacyjne ceny ... ?
pozdrawiam
bardzo prosze (jesli to mozliwe) o wzmianke o toporkach tzw. do rzucania. ksztalt, waga...
dziekuje
w zalaczniku jest kilka obrazkow i zdjec takich wlasnie toporkow (mam nadzieje ze sie dodalo:) ).Co do producentow,to zdecydowanie polecam kacpra z konina,nie jestem pewien jakie ma teraz ceny ale jest to chyba cos w okolicach 150-200zl (niemalo,ale tez nie zaduzo bo wyroby ma naprawde ladne)
i jeszcze troche materialow
Witam
Czy drzewce toporow byly obijane jakas blacha, lub innymi metalowymi elementami, i czy mozna gdzies zobaczyc jakies wyroby owego Kacpra z Konina
nie byly obijane blacha,mialy natomiast drzewce z bardzo mocnego drewna (np. darty jesion).Co do wyrobow Kacpra,to zdjec toporow w sieci nie kojaze /ale widzialem kilka,moze kilkanascie,sa lepsze i gorsze,ale na zamowinie robi takie jakie klient sibie zyczy/,ale podaje dwa linki do zdjec kilku innych wyrobow ktore daja pojecie o jego poziomie
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Photo/opo.../opr01_016.html
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Photo/opo.../opr01_018.html
dziekuje Pawle za zalaczniki.
Rozszerzyly moje horyzonty
WItam
Moj pierwszy post wiec mam niejako treme
ale i tak musze sie zapytac: czy produkty prezentowane na www.kkart.cz sa zgodne czy tez moze to mrok jest? Chodzi mi glownie o topory a szczegolnie o ten oznaczony symbolem SE-1.14 bo planuje zabrac sie za moj rzeznicki topor zeby go troche odchudzic
jesli o topory idzie to raczej mrok,te wikinskie zelezce (od SE-5.1 do SE-5.6) sa jeszcze dosyc fajne,ale reszta srednio
Czyli na XVw. najlepiej wziasc jakis wzor z "poznosredniowiecznej...", tak? Czy moze znacie jeszcze jakies miejsca w sieci gdziez by takie byly przedstawione? Potrzebuje przeszlifowac rzeznicka(ma sie te znajomosci
) dwojke na lekka XVw. jedynke i jestem na etapie kompletowania wzorow.
Ma³e sprostowanie - rapiery z powy¿szego linka do strony WKNP to robota Konrada, nie Kacpra.
Ale te¿ z Konina
-
a to przepraszam -ale w sumie miedzy zabawkami Kacpra i Konrada w jakosci raczej roznic niema,wiec obraz sprawy te fotki mysle ze daja :)
http://www.arador.com/gallery/belg70.jpg ³adne tylko niestety nie podpisane z k±d i kedy... hyba raczej XVI ale ja sie nieznam :P. A wy raczej wiecie. Plus pytanko te¿ o topory... 2 rêczne... jak wygl±da³y i do kiedy ich u¿ywano, chodzi mi oczywi¶cie tylko o XVw.
a ja zadam pytanie natury praktycznej - czy posiadajac topor , a nie posiadajac miecza, moge sie odbic (nie moc uczestniczyc) od niektorych konkurencji z powodu braku odpowiedniego sprzetu ?
pierwsza sprawa
-topory dwureczne w XVw przeistoczyly sie juz w typowa bron drzewcowa,najblizszy toporowi dwurecznemu jest wg. mnie berdysz
druga sprawa
co do dopuszczalnosci do konkurencji to roznie bywa, do walki na "jedynke" czy "poltoraka" niedopuszcza z oczywistych wzgledow,ale do wiekszosci bitew,albo bojowek na "wszystko" raczej tak,chodz to tez zalezy od typu topora,bo jesli zrobisz sobie "ciupage" (bardzo histeryczna zreszta) ktora blache wgniata i dziurawi jak dykte,to tez moze byc roznie,ale jezeli bedzie to lekki toporek o szerokim ostrzu,to mysle ze bez wiekszego problemu,na wiekszosci imprez sobie nim pomachasz (przynajmniej w czesci konkurencji)
dziêki. czyli sprzedam maleñstwo, albo zostawiena "wcze¶niejsze" czasy
kurde... znalaz³em tyle tego ¿e g³upiejê :/ mo¿esz podaæ jak±¶ szersz± charakterystykê berdyszy... rozmiary drzewca, ¿ele¼ca. by³bym wdziêczny. chodzi mi o to czy jestem skazany na 150 - 180 cm cholerê, czy mo¿e byæ krótsze 100 - 120 cm?
Pawle, czy "ciupagi" o ktyrch wspominasz to cos takiego jak w zalaczniku (zreszta od ciebie
) ?
mysle ze ten model przy tych gabarytach ciupaga juz nie jest /szerokosc ostrza 10cm/
ale gdybys zrobil ostrze majace tak z 6-7cm bylo by juz gorzej.
Nie jestem w stanie zagwarantowac ze ten model nie bedzie zbyt niebezpieczny,ale mysle ze mozna z nim sprobowac,musisz tylko pamietac aby go bardzo mocno stepic,i nie zostawic ostrych rantow
Pawle, jeszcze 1 pytanie
topor w zalaczonym obrazku na samym dole, ten najwiekszy - czy znasz jego datowanie ?
Witam
Chociaz to nie do mnie to odpowiem i jeszcze pytaniem rzuce, a co
Podaje za "Poznosredniowieczna..." - wedle tablicy cgronologicznej ten topor jest datowany od XIV do poczatkow XVIw. a jako ciekawostke dodam ze to jedyny taki egzemplarz w zborach
A teraz moje pytanie-uslyszalem ostatnio stwierdzenie iz na bitwe nie wpuszczaja toporow z zaznaczonym ostrzem tj. nie ostrych ale z samym zwezeniem na koncu. Czyli na bitwe tylko topor bez ostrza? Poprawcie mnie jesli sie myle.
CYTAT(Bosniak)
Podaje za "Poznosredniowieczna..." - wedle tablicy cgronologicznej ten topor jest datowany od XIV do poczatkow XVIw. a jako ciekawostke dodam ze to jedyny taki egzemplarz w zborach
hmmm hmmmm, cos ja tu nie rozumiem
mowisz ze zachowal sie 1 egzemplarz to jak mozna go datowac na az 3 stulecia?
Hm, pytaj autora ksiazki
Jest tabelka i w tabelce jak byk stoi ze od XIV do poczatkow XVIw.
badz tu madrym
nie znam,ale jak dla mnie na 1 polowe XVw spokojnie moze byc
WItam
Szkoda zakladac nowego tematu wiec pisze tutaj
Otoz zastanawialem sie ostatnio nad taka kwestia: Jakie sa wymogi stawiane broni dopuszczanej na turnieje? Chodzi mi tu glownie o topory tzn:
-jaka waga
-szerokosc ostrza
-wysokosc ostrza
-itp.
No i najwazniejsze(przynajmniej przy toporkach)-jak organizatorzy toleruja "spawaki"?
pozdrowki
Bosniak posiadacz topora spawanego
odpowiedz jest w pierwszym poscie z tej strony /u gory/
Ano faktycznie, ale co rozumiec przez lekki toporek o szerokim ostrzu? Moj toporek lekkim nazwany raczej byc nie moze(1,6kg) ale ma za to dosyc szerokie ostrze bo prawie 8mm z ladnie zaokraglonym kantami. Chyba wszystko ok, tylko sie troche tej masy obawiam ze sie kto moze czepnac tego...
to zalezy jaki dlugi masz trzonek (jaka dzwignia sie tworzy przy uderzeniu),i jak szerokie ostrze (szerokie,nie grube).
Podejzewam ze jezeli wszystko jest pozaokraglane,i nie jest on wielkosci wiosla ani ciupagi,to nikt Ci nie powinien zabronic (przynajmniej ze wzgledow bezpieczenstwa).Natomiast czy go bedziesz uzywal to juz Twoja decyzja... generalnie chodzi o to,aby nikogo nie odeslac do szpitala,i nie przeklepac towarzystwu zbroi na lewa strone.Jesli uwazasz ze jest za ciezki,lub zbyt niebezpieczny to albo go zeszlifuj,albo sprzedaj i kup sobie nowy,bezpieczniejszy.Ewentualnie naostrz i zostaw sobie jako narzedzie obozowe
a ja jeszcze jedno pytanko o topory nie zadko w tv oglada sie ladne topory [ nie w nikajac ze 3 reczne ale mniejsza z tym ] chodzi mi mianowicie o topor 2 reczny obusieczny czy takie wymyslne narzedzie zadawania bolu bylo woglule stosowane czy to tylko wymysl mediow i naszych zwariowanych czasow
takie zabawki napewno byly gdzies na wschodzie (nie wiem kiedy,ani konkretnie gdzie,bo nigdy sie tym nie interesowalem,ale cos mi sie kojazy z wystaw muzealnych).
Co do europy sredniowiecznej,to raczej watpie (ale glowy nie dam)
dzieki
to skieruje swoje poszukiwania na dali wschod moze tam znajde to czego szukam
OK. A czy mo¿ mi kto¶ powiedzieæ jak siê maja sprawy z toporzyskiem (drzewcem, stylem) przy toporach z XV wieku? Czy by³ to po prostu równo ostrugany kawa³ drewna o owalnym (a mo¿e okr±g³ym) przekroju. A mo¿e by³ jako¶ profilowany lub toczony jak przy wspó³cesnych, nieraz mrocznych tworach?
Wie kto¶ co¶ na ten temat?
Witam
Znalazalem cos takiego
Pisze ze koniec XIV wieku
Co o tym myslicie czy jest poprawne na ten okres
http://www.lutel.cz/obrazky/20011.jpg
Pozdrawiam
moim zdaniem niebardzo,wzornictwo traci troche renesansem,poza tym z tego co mi wiadomo,tego typu okucia trzonka pojawiaja sie dopiero w 2 polowie XVw (przy mlotkach bojowych,itp. wynalazkach).Wydaje mi sie ze to jakis stworek autora ,bycmoze wziety z ikonografi,czasem na obrazach ukazujacych wczesniejsze zdarzenia -np. bitwy,namalowanych pozniej,walczacy maja sprzety z czasow wspolczesnych autorowi,a nie opisywanemu wydarzeniu,bycmoze poprostu ktos na przelomie XV/XVI w malowal bitwe z konca wieku XIV i tam cos takiego wstawil,a rzemieslnik znalazl,i potraktowal jako pewnik.
-Pawel
Dok³adnie. Tego typu toporzyska pojawiaj± siê w ikonografii oko³o roku 1500. W±sy na drzewcu/stylisku/jak zwa³ raczej 1450 plus. Pozdrawiam
Gwyn
A co o tym powiecie?
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Images/topor3.gif
I cytat
Wyprawy krzy¿owe i wzmo¿one kontakty z kulturami wschodu zaowocowa³y m.in. now± form± topora bojowego - zaczêto stosowaæ ¿ele¼cca o zarysie wachlarzowatym i cienkiej szyjce, osadzone na cienkim metalowym trzonku. Od tych toporów wywodzi siê równie¿ forma toporka rycerskiego o niewielkim ostrzu i obuchu zaopatrzonym w dziób - u¿ywany w XV w. przez ciê¿kozbrojnych kopijników
Szukam wlasnie wzoru topora na okres grunwaldzki (ew do polowy XV lub niewiele wczesniej) wlasnie w ksztalcie wachlarza o waskim trzonku
Pozdrawiam
Po pierwsze: informacja zawarta w s³owie jest OK. No, mo¿e poza tymi trzonkami. A w³a¶ciwie... Ilustracje s± mocno przeterminowane. Dla toporków i innnych siekier zamieszczam tablice z typologi± i chronologi±. Bêdzie wiadomo co i kiedy w Polsce. Mówi±c szczerze nie wiem nawet co to za ksi±¿ka
Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Nie wierzcie internetowi, od tego s± ksi±¿ki!!
Co do szerokich toporkow na poczatek XVw,sam swego czasu sie nad tym nieco glowilem,i doszedlem do rozwiazania widocznego w zalaczniku ,jest tam rysunek oryginalu (nr.XIII z zalacznika Gwyna;) ,i rysunek moj,na orginale bazujacy.Z tego co sie dowiedzialem,jest to troszke pomroczny patent,bo orginal jest sporo mniejszy ,prawdopodobnie bylo to narzedzie do obrobki drewna albo zabawka. Niemniej uznalem,ze zrobienie sobie czegos takiego bedzie dobrym kompromisem miedzy historycznoscia a wspolczesnymi wymogami bezpieczenstwa.Toporek nie dziurawi,ani nie masakruje jakos straszliwie blach,jest szybki,i ogolnie ma niezle przyladowanie.Jesli chcesz miec rzecz ultrahistoryczna,powinienes zrobic sobie cos takiego,jak to co przedstawialem w zalacznikach z poczatku tego tematu,jesli natomiast szukasz jakiegos kompromisu,pomiedzy ciupagami-mordercami,a poznymi toporkami o wachlarzowym ostrzu,polecam patent z tego zalacznika
Pozdrawiam
-Pawel
Dzieki za pomoc
Jeszcze jedne pytanie od kiedy wystepuja wynalazki pokroju polaxe?
Pozdrawiam
Polaxe to dla mnie ewidentna druga po³ówka XV wieku.
Pozdrawiam!
Jakub z Bielska
Czy ma kto¶ mo¿e rysunki techniczne lub zdjêcia toporów bo z rycin ma³o widze. Dok³adnie chodzi mi o topory z czasów 1400-1420r. Z góry dziêkuje za pomoc.
wyzej w tabelce Gwyn pokazal typologie
Co do poleaxe w innym temacie sa juz rysuneczki sprzed II polowy XV Pozdrawiam
Witam. mam gor±ca pro¶bê. Upatrzylem sobie toporek podany w za³aczniku. Znala¿³em drania w ksi±zce "Pó¼nio¶redniowieczna broñ obuchowa w zbiorach polskich" Maraian G³oska. ¯ródlo podaje ze jest on datowany na XIV-XVw. Kolega zasugerowa³,¿e móg³by to byæ topór katowski. Mnie sie wydaje z,¿e jest on bojowy, ale wolabym siê upewniæ;] Bede wdzieczny za pomoc, je¶li komus nie zgadza siê wydatowa równie¿ bedê wdzieczny za posta.
za³aczniki zapomnailem podpiac;]
Co¶ te za³±czniki mi nie chodz± skutecznie. Mo¿esz po prostu podaæ typ? To taki z krótkimi w±sami, górn± lini± ¿ele¼ca prostopad³± do styliska? Masywny, z zaznaczon± brod±? To najprawdopodobniej siekiera z racji masy u¿ywana równie¿ w boju. Pojawia siê równie¿ w ikonografii przedstawiaj±cej rzemie¶lników pracuj±cych w drewnie. Chocia¿ oczywi¶cie nic na pewno stwierdziæ nie mo¿emy. Pozdrawiam
Gwyn
My¶le ,¿e teraz nie ebdzie zadnego problemu z za³acznikiem. W sumie ten jest najistotniejszy;]
Witam!
Bronioznawcy uznali, i¿ topory pó¼no¶redniowieczne o ¿ele¼cach, których krawêd¼ tn±ca jest równa, b±d¼ wiêksz 20 cm, uznawane s± za okazy bojowe (co oczywi¶cie nie wyklucza faktu u¿ywania ich w rzemio¶le - tym bardziej obozowym).
Dodajê kilka rycin i zdjêæ znalezisk z prze³omu XIV i XV wieku.
Pozdrawiam!
I jeszcze kilka ¼róde³ek
Hej
No ja inaczej bym sformu³owa³ to zdanie. Moim zdaniem to s± topory ciesielskie, tak¿e ewentualnie u¿ywane bojowo. bardzo czêsto s± one w przekroju p³askie i nie symetryczne, co szczególnie preferuje je do prac ciesielskich przy których s± te¿ uwidocznione w ikonografii. Myslê ¿e absurdem bronioznawczym jest przydzielanie ka¿dej wiêkszej siekiery jako uzbrojenia.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.