Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: topory
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Kornik
Witam!

Pewnie, ¿e jest to absurd, jednak trzeba by³o przyj±æ jakie¶ kryterium (choæ do koñca nie wiedomo czy s³uszne- bo w ³eb przywaliæ mo¿na ka¿d± siekierk±), znów chodzi g³ównie o terminologiê: Toporem siê walczy, a siekier± pracuje tongue.gif .
I znów nale¿a³o by siê zastanawiaæ "czy tym toporem / siekier± czê¶ciej walczono, czy czê¶ciej u¿ywano jej w innych celach" dunno.gif .

Pozdrawiam!
Bart³omiej
Z tego co widze to topor dobry chlopak ( XVI/XV ), moze sie myle ?
Wymiary ostrza 23 x19,5 cm d³ugo¶æ uchwytu 49.5 cm, d³ugo¶æ ca³kowita- 54 cm.
Bart³omiej
Wiatm !
Mo¿e mi kto¶ daæ namiary na niejakiego pana "Piecz±tkê" z Warszawy, nie wiem czy to nazwisko czy ksywa, co¶ tam us³ysza³em, ¿e zajmujê siê produkcj± broni drzewcowych. tongue.gif tongue.gif Proszê o wszelkie informacje na ten temat
£ukasz Cichy
To nie ksywa, tyle, ¿e pan "Piecz±tka" w smutnej rzeczywisto¶ci dnia codziennego nazywa siê Jacek Pieczonka i jest nie z Warszawy, a z Radomia. Dawniej bywa³ w Wawie na turnieju na Bródnie (w tym roku chyba 4-5 czerwca). Czy przybedzie i tym razem? Nie wiem.

PS. Faktycznie, posiada w ofercie broñ drzewcow±.
Jihad
Witam Panów.
Ja mam w³a¶nie "ciupagê" ale tego to ju¿ na pewno nie bêdê móg³ u¿ywaæ w ¿adnej konkurencji bo ma to tylko 4 cm szeroko¶ci ostrza,wiêc chyba zostawiê to jako narzêdzie obozowe tylko szkoda mi to zrobiæ bo ta "ciupaga" jest ze stali damasceñskiej chyba ¿e zostawiæ j± po prostu jako ozdobn± broñ. Co o tym szanowni panowie my¶licie? bigsmile2.gif
P.S
My¶la³em te¿ o przekuciu tej¿e broni na szersze ostrze ale boje siê ¿eby ta stal siê nie rozwarstwi³a.
Pozdrowienia.
Pawe³ C.
Witam !
Jako, ¿e jest to mój pierwszy post, prosze nie bic za palniêcie czego¶ g³upiego. Z góry dziêkujê.

Mam pytanie odno¶nie "toporów ciesielskich" podanych w za³±cznikach przez Kornika i Owena. Na kilku wyjazdach widzia³em rosjan biegaj±cych po polu walki z takimi toporami na dwurêcznych styliskach. Wed³ug imprez mo¿na je datowac na prze³om XIV i XV wieku lecz czy wystêpowa³y one na terenach Polski w tym samym okresie, pytam, poniewa¿ s³ysza³em, ¿e ru¶ by³a z uzbrojeniem przys³owiowe "3 lata za murzynami". Jestem napalony na tê broñ devil.gif wiêc zalezy mi na jak najszybszej odpowiedzi.

Z góry dziêkujê ponownie
Pawe³ C.
Wotawa
CYTAT
Toporem siê walczy, a siekier± pracuje tongue.gif
Chyba, ¿e jest siê cie¶l±, bo tradycyjnie narzêdzie cie¶li nazywa siê toporem nie za¶ siekier±.

CYTAT
Na kilku wyjazdach widzia³em rosjan biegaj±cych po polu walki z takimi toporami na dwurêcznych styliskach.
Topory maj± toporzyska, ³opata ma stylisko. Mo¿na zaliczyæ + 3D6 do lansu za u¿ywanie terminu toporzysko - polecam.

Polecam zamiast odtwarzania Rosjan (czy innych rekonstruktorów) biegaj±cych z czymkolwiek wzi±æ do reki wspomnian± ksi±¿eczkê Mariana G³oska i wybraæ sobie co¶ co odpowiada gustowi przysz³ego u¿ytkownika (nie unikaj±c pobie¿nej choæby lektury tekstu). Zastosowanie oburêczne lub jednorêczne mo¿na potraktowaæ jako element dzia³añ do¶wiadczalnych pod warunkiem zachowania wagi (zazwyczaj domy¶lnej) i kszta³tu zbli¿onych do orygina³u. Proste i przesadnie miarodajne to nie jest, ale mo¿e wyrobiæ pojêcie o materii.
Nikodem
Je¶li chodzi o narzêdzia do obróbki drewna, to i siekiera i topór mo¿e nim byæ ;), ró¿ni± siê raczej kszta³tem ostrza po prostu - topór ma p³askie, siekiera pó³okrag³e, ponadto bardzo czêsto topory maj± ostrze nie na osi, tylko z boku, dla poprawienia precyzji (zazwyczaj z lewego, dla osób praworêcznych).
K.D.
Czy kto¶ wie co¶ na temat toporka z linka poni¿ej?

http://lh6.ggpht.com/_X8AJpahBNTs/S5Uld6Sd...5c897b7c5ed.jpg
Ugni
CYTAT
Czy kto¶ wie co¶ na temat toporka z linka poni¿ej?

sleeping guards, Freiburg, 1345-1350
Nikodem
A jako ¿e jest to w³a¶nie ¶pi±cy stra¿nik to uwa¿a³bym, gdy¿ ten topór niekoniecznie musi byæ przedstawieniem realnego, istniej±cego, a mo¿e byæ przedstawieniem szyderczym.
Znicz
<Czy kto¶ wie co¶ na temat toporka z linka poni¿ej?

<http://lh6.ggpht.com/_X8AJpahBNTs/S5Uld6Sd...5c897b7c5ed.jpg

Troszku podobny topór ale bez zawijasa

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam Znicz
Grunwaldomaniak
Zamierzam spróbowaæ wykuæ topór ( nie mówcie, ¿e mi siê nie uda, chcê spróbowaæ).
Oczywi¶cie na okres oko³ogrunwaldzki.
W tym temacie by³o sporo toporków, tylko za³±czniki siê nie chc± w³±czyæ.
Mogliby¶cie mi pomóc znale¼æ jaki¶ wzór toporka o do¶æ prostym ostrzu (tj. jak najmniej zaokr±gleñ)???
Viator
CYTAT
W tym temacie by³o sporo toporków, tylko za³±czniki siê nie chc± w³±czyæ
Wydaje siê ¿e kolega ma racjê. Gwynie, czy móg³by¶ wkleiæ jeszcze raz tabelkê z typologi± toporów, bo chyba j± wciê³o, a to by³ najwa¿niejszy z±³±cznik w tym temacie? Albo kto¶ inny, kto j± sobie wcze¶niej ¶ci±gn±³, mo¿e to zrobiæ? Z góry dziêkujemy.
Pozdrawiam!
Andrzej / Viator
K.D.
Witam!

Viatorze, ¶pieszê z pomoc±. Nie wiem czy to ta sama typologia któr± wrzuci³ Gwyn, ale to najlepsza mi dostêpna. Dla u³atwienia dorzuci³em tabelkê z datowaniem i ilo¶ci± zabytków pochodz±c± z tej samej ksi±¿ki co typologia. Polecam ¶ci±gniêcie i zapisanie na dysku na wypadek wpadek ze znikaj±cymi za³±cznikami ;)

Pó¼no¶redniowieczna broñ obuchowa w zbiorach polskich - Marian G³osek, Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk, Warszawa - £ód¼ 1996

I na dok³adkê moja interpretacja przeznaczenia poszczególnych toporów bazowana na opisach z wy¿ej wspomnianej ksi±¿ki(warto wspomnieæ ¿e sam G³osek przyznaje ¿e ka¿da siekiera mog³a byæ w ostateczno¶ci u¿yta jako broñ, i vice versa). Typy:
VII, VIII, XIII - broñ
VIIa, X, XIa, XII - narzêdzie
VIIIa, IX, IXa, Xa, XI - narzêdzie oraz/lub broñ
Jestem ciekaw Waszego spojrzenia na sprawê przeznaczenia poszczególnych toporów.

Pozdrawiam,
K.D.
Wotawa
Przy czym najcenniejsze by³yby tu uwagi kogo¶ kto ma wiêksz± styczno¶æ z tradycyjn± ciesio³k±. Dorzuci³bym jeszcze kilka wstêpnych uwag z w³asnego do¶wiadczenia.

Poniewa¿ nie reklamujemy siê (Dagome) zbytnio w ¶rodowisku, wspomnê dla porz±dku, ¿e replik ostrych toporów do pracy u¿ywamy od czasów gdy w³a¶ciwie prawie nikt w ¶wiatku rekonstrukcyjnym czy barctwowym jeszcze tego nie robi³. Trochê do¶wiadczeñ przez te lata siê zatem uzbiera³o. Niestety przy ma³ej czêstotliwo¶ci u¿ywania i ma³ym zakresie prac trudno jest wyci±gaæ zbyt daleko id±ce wnioski. Gdy toporem nie pracuje siê regularnie na ¿ycie - w zasadzie prawie ka¿dy daje radê.
Dodajmy te¿, ¿e wiele zale¿y od charakteru pracy. Do tej pory dobrze sprawdzaj± mi siê niezbyt d³ugie ostrza proste i lekko ³ukowate (np. podobne do wczesnych Va). Gdyby¶my jednak musieli pracowaæ z belkami powy¿ej 30cm pewnie preferencje by³yby inne.

Aha - nie zapominajmy o preferencjach kulturowych. Ostrza mog± byæ ró¿ne, ale przy nieco innej technice mo¿na otrzymywaæ podobny efekt (zarówno w walce jak i przy pracy). Dzia³ania eksperymentalne s³u¿± tu si³± rzeczy raczej poszerzeniu spojrzenia na problem ni¿ jednoznacznym rozstrzygniêciom.

Proponujê szczególnie dobrze na pocz±tek przyjrzeæ siê toporom które w kontek¶cie narzêdzia pracy ukazuj± nam ¼ród³a ikonograficzne. Zawsze to jaki¶ dodatkowy, konkretny punkt zaczepienia (prof. G³osek zreszt± uwzglêdnia³ takie obserwacje przy uk³adaniu typologii).

W sumie to tyle, te¿ z przyjemno¶ci± poczytam o do¶wiadczeniach z toporami.
rvdy
Mam pytanie zna kto¶ wymiary toporu typu VII chodzi mi w szczególno¶ci o szeroko¶æ ostrza. Z góry dziêkuje za odpowiedz
Hako
CYTAT
Jestem ciekaw Waszego spojrzenia na sprawê przeznaczenia poszczególnych toporów.

za³±cznik wyja¶ni wszystko.
Nie rozumiem jednak za³o¿enia, ¿e np. topór ciesielski lewy nie móg³ s³u¿yæ te¿ do walki ???
Nie s±dzê by nadawa³ siê wy³±cznie do robenia wiórów dunno.gif
Hako
Igor z Bêdzina
Hako
masz racjê, aczkolwiek nie do koñca. Trzeba w tym uk³adzie rozwa¿yæ trzy sprawy.
1. Rêka rysuj±cego. Rysunki s± raczej pogl±dowe i ciêzko mówiæ na ile odpowiadaj± rzeczywistym zabytkom. Wygl±daj± na rêczne rysowanie. Mo¿na by dyskutowaæ maj±c fotografie, lub rysunki np takie jak w pracy Borowczaka.
2. Stan zachowania zabytków. Rzadko kiedy mo¿emy mówiæ o dobrym stanie zachowania siê zabytku (brak korozji zniekszta³cenia itp)
3. Topory by³y narzedziem i broni±, ale generalnie ma³o który kowal musia³ sie troszczyæ o idealny kszta³t, zw³aszcza symetriê.
4. Prawd± jest jest ¿e nawet bronioznawcy maj± problem z okre¶leniem czy topór s³uzy³ jako broñ czy narzêdzie.
Viator
Wrzucam tutaj zdjêcia topora - oryginalnego wykopka wygl±daj±cego na wiek XV. Sprzedany na Allegro przez u¿ytkownika o nicku 98-2010 z £om¿y. Nie wiem na ile jest to legalne - je¶li nie jest to mo¿e siê go¶ciem zainteresowaæ Indar icon_wink.gif - w ka¿dym razie jest ³adny i z ciekaw±, inkrustowan± punc± heraldyczn±, a ¿e zapewne nigdy go ju¿ nie ujrzymy kiedy wyl±duje w czyjej¶ prywatnej kolekcji, wiêc wrzucam foty i opis. Punca ze szlachetnego metalu wskazuje na znak w³a¶cicielski, nie gmerk wykonawcy, i dowodzi ¿e ten egzemplarz stanowi³ na pewno broñ.

"Jest to topór bojowy z XV wieku. Posiada Herb ze z³ota w kszta³cie krzy¿a i pó³ksiê¿yca, nierozpoznany. Herb jest wstawiony na z³otej p³ytce wielko¶ci 8 mm na 14 mm. W komplecie oryginalne kliny"

Indar
Wy³owiony z Narwii w okolicach £om¿y, duzo ciekawych rzeczy wysz³o przy okazji niskiego stanu wody.
¦rednio legalne, ¶ledzê sprawê.
Sir MaxeN
Witam
Jestem nowy i poszukuje pomocy dotycz±cej toporów,
Chcia³bym zakupiæ sobie dwa topory, jeden typowo do r±bania drewna - drwalski a drugi to ciesielski do ciosania drewna,
znalaz³em taki obrazek czy jest kto¶ w stanie zidentyfikowaæ ten topór ?
czy jest to topór do r±bania czy do ciosania?

Do tego chcia³bym równie¿ prosiæ je¶li to mo¿liwe o podrzucenie jaki¶ zdjêæ takowych europejskich toporów je¶li kto¶ zna odpowiednie kszta³ty.
Zale¿y mi na tym aby topór do r±bania drewna faktycznie radzi³ sobie w lesie, bo na upartego ka¿dym toporem móg³bym ci±æ drwa ;D
Pozdrawiam Serdecznie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.