Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Taniec] - Tourdion
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Stron: 1, 2
Blondi
CYTAT(Tilla)
no tak...ja wiem ze to wszystko jest "nijak historyczne" ale czy faktycznie istnieje podzial na "niemieckiego" i "hiszpanskiego"?

Witam!

Mówi±c krótko - opis tourdiona wystêpuje we francuskim traktacie "Orchesographie" autorstwa Arbeau i jest bardzo ogólnikowy, za¶ tourdiony "hiszpañskie" i "niemieckie" s± wspó³czesnymi choreografiami.

CYTAT(Tilla)
chodzi o to, ze utwor do ktorego tanczymy jest ewidentnie niemiecki - spiewaja tam, jakby nie bylo, bo szwabsku ;)

Heh, s³ysza³em ju¿ tourdiona ¶piewanego po polsku - ciekawe, czy kto¶ tañczy "tourdiona polskiego"?... tongue.gif

Pozdrawiam serdecznie,
Blondi
Tilla
Witam!
a czy masz moze ow utwor spiewany po polsku? chetnie byl go przesluchala ;)
Pozdrawiam!
Blondi
CYTAT(Tilla)
a czy masz moze ow utwor spiewany po polsku? chetnie byl go przesluchala ;)

Witam!

Niestety, s³ysza³em go wy³±cznie na ¿ywo w wykonaniu z którego¶ z polskich zespo³ów muzyki dawnej. Spróbuj rozejrzeæ siê po ich stronach internetowych, mo¿e który¶ ma go wymienionego w repertuarze.

Pozdrawiam,
Blondi
nethevere
Witam was, czy macie mo¿e Tourdiona w formacie mp3? Móg³by kto¶ gdzie¶ wrzuciæ ? :D
nethevere
Dziêkujê Ci bardzo smile.gif
Dayl
Hm, rzadko siê tu wypowiadam, ale kole¿anka znalaz³a co¶ takiego...

http://pl.youtube.com/watch?v=MZEb3RBl14E
Morrigan
CYTAT(Dayl @ 15:09 27.09.2007) *
Hm, rzadko siê tu wypowiadam, ale kole¿anka znalaz³a co¶ takiego...

http://pl.youtube.com/watch?v=MZEb3RBl14E

Nie chce sie czepiaæ, ale to chyba Tourdion nie jest tylko "inwencja w³asna"
Ajcek
CYTAT

Czy to jaka¶ prowokacja, czy ¿arty sobie robisz?

Swoj± drog± zastanawiam siê, czemu w tej 4-g³osowej polifonii kontrastowej domoro¶li aran¿erzy-metalowcy s³ysz± tylko górny g³os. ;/
Dayl
¯adna prowokacja, przejrza³am temat i kilka osób nie bardzo wiedzia³o, o co chodzi z tymi krokami... No i wydaje mi siê, ¿e w³a¶nie tê wersjê opisano kilkadziesi±t postów wy¿ej.
Ania ¯uk
Tak, jako "interpretacjê w³asn±" Tourdiona. Ka¿dy mo¿e tak± zrobiæ,tylko po co tañczyæ j± jako taniec ¶redniowieczny skoro takim nie by³? No chyba, ¿e na festynie tylko nie nazywajmy go wtedy turniejem ¶redniowiecznym, bardzo proszê.
Szczerze mówi±c bawi mnie, ¿e takie interpretacje w³asne s± powielane pó¼niej jako "orginalne tañce dawne". Tak jest np. z naszym starym uk³adem pawanowym do muzyki z filmu "Orlando". Sandomierz nawet wykonywa³ go na festiwalu tañców dawnych i egzotycznych (w ich wykonaniu chyba jako taniec egzotyczny bigsmile2.gif ).
Te¿ mo¿na sobie popatrzeæ: tañce egzotyczne
Wiele takich ciekawych rzeczy mo¿na wyszperaæ na youtube......

A je¶li chodzi o kroki Arbeau (nie uk³ad- kroki) to podano kilka linków.
Asik
Taka interpretacja Tourdiona mnie osobiscie tylko smieszy. Nie rozumiem dlaczego ludzie pomimo usiwadamiania ich w roznoraki sposob, nie tylko poprzez warsztaty,ale takze to forum nadal tworza takie kwiatki. Tym samym robiac krzywde innym, ktorzy uwazaja, ze wteyd tak tanczono, a wyplemiac zle nawyki u innych ludzi jest bardzo trudno!

Tego typu uklady kazdy moze stworzyc,ale niech nie nazywa ich jako taniec sredniowieczny!!!

Tak samo jest z ludzmi, ktorzy odwzorowuja tance widziane na filmach historycznych, ktore czesto tez maja neiwiele wspolnego z tancem dawnym i sa wymyslami wspolczesnych choreografow. Niestety!!

ale jako atrakcje mozna na youtube zagladac;]
Ania ¯uk
Nie tylko atrakcja, ale dobry zespó³ tourdion
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.